Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Obowiązkowy urlop w marcu

IP: *.attu.pl 14.02.07, 23:21
    > Urlop na żądanie:
    > Pracownik ma prawo do 4 dni urlopu, które udziela się pracownikowi "na
    > żądanie." Chcesz z niego skorzystać? Wniosek o wolny dzień złóż najpóźniej w
    > tym dniu, kiedy chce iść na urlop. W praktyce - w wielu firmach dostaje się
    > taki urlop "na telefon", a wniosek składasz, jak już wrócisz do pracy.

Ostatnio SN orzekł ze pracownik musi powiadomić szefa zanim rozpocznie się
    czas rozpoczęcia pracy chyba ze szef nie ma telefonu, nie odbiera etc....
    wtedy niezwłocznie po tej godzinie....
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mulder Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 09:27
        A czy urlop w pierwszej pracy przysluguje po pierwszym miesiacu pracy na etat w 3-miesiecznym okresie probnym, czy dopiero od podpisania umowy na czas nieokreslony?
        • Gość: sissia Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: 83.238.17.* 15.02.07, 09:44
          Jak najbardziej po pierwszym miesiącu.
          Niestety ciężko w ogóle znaleźć teraz firmę, która daje umowę na czas
          nieokreślony :(((
          • Gość: wwo Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: 195.47.201.* 15.02.07, 15:43
            Zawarcie trzeciej umowy o pracę na czas określony jest równoznaczne w skutkach
            prawnych z zawarciem umowy o pracę na czas nie określony, jeżeli poprzednio
            strony dwukrotnie zawarły umowę o pracę na czas określony na następujących po
            sobie okresach, o ile przerwa między rozwiązaniem poprzedniej a nawiązanie
            kolejnej umowy o pracę nie przekroczyła jednego miesiąca art 21 KP
            • lexgm Przeczytaj Kodeks pracy- artykuły 19.02.07, 11:52
              od 19 do 21 zostały kreślone !!!
      • Gość: mmm Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.02.07, 09:55
        A kiedy sie nalezy wyplacenie ekwiwalentu za niewykorzystany urlop z 2004 i
        2005 roku?
        • Gość: aga Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: 80.48.204.* 15.02.07, 10:47
          nie ma czegoś takiego jak ekwiwalent za urlop wypłacany jest tylko przy
          rozwiązaniu umowy o pracę , jak nie wykorzystasz uropu to ci przepada i tyle
          • Gość: mmm Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 09:48
            OK. A jak biore zalegly urlop z 2005 roku, to zaplaca mi po stawce, ktora
            zarabialem wtedy, czy po aktualnej?
          • mijo81 Re: Obowiązkowy urlop w marcu 24.04.09, 12:01
            Może przepaść ale po 3 latach
      • sluchacz3ki Trzeba wykorzystac w DANYM roku ! 15.02.07, 10:27
        Chyba redaktorzy nie są na bieżąco - po zmianie przepisów. Tylko konkretne
        przypadki, jak choroba pracownika czy WYJĄTKOWE potrzeby pracodawcy mogą
        przesunąć urlop na rok następny. W kazdym innym przypadku należy wykorzystac
        urlop za 2007 w 2007 i juz.
        • tereza11 Re: Trzeba wykorzystac w DANYM roku ! 15.02.07, 12:05
          Jeżeli pracownik rozpoczął pierwszą pracę 10 a nie
          pierwszego danego miesiąca, to jak to się ma do urlopu?
          Czy za ten miesiąc urlop się należy i ile?
          • Gość: xxx Re: Trzeba wykorzystac w DANYM roku ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 16:47
            prawo do 1.66 dnia urlopu nabywasz 10 następnego miesiąca i tak przez okre 12
            miesięcy zatrudnienia. po roku stazu pracy nabywasz prawo odrazu do pełnego
            wymoiaru urlopu.
            ;)
        • Gość: maciek Re: Trzeba wykorzystac w DANYM roku ! IP: *.motorola.com 15.02.07, 13:01
          Czesc Leszku,

niestety jestes w bledzie,
          urlop przechodzi nastepny rok i przedawnia sie po 3 latach.
          pozdrawiam
          Maciek
        • Gość: maciek Re: Trzeba wykorzystac w DANYM roku ! IP: *.motorola.com 15.02.07, 13:01
          Czesc Leszku,

niestety jestes w bledzie,
          urlop przechodzi nastepny rok i przedawnia sie po 3 latach.
          pozdrawiam
          Maciek
        • 0tdr0 Re: Trzeba wykorzystac w DANYM roku ! 15.02.07, 13:06
          Nie do konca. Urlop powino sie wykorzystac najpozniej do konca pierwszego
          kwartalu roku nastepnego po tym, z ktorego pozostaly dni urlopu. Stad ten koniec
          marca. Choc sa wyjatki i mozliwosci kombinacji.
          • Gość: zdzisiek Re: Trzeba wykorzystac w DANYM roku ! IP: 212.160.172.* 16.02.07, 13:28
            Nie "powinno się" tylko pracowdawca powinien udzielić urlopu. A jeśli pracownik
            nie chce iść na urlop, to pracodawca może go cmoknąć. W tej sprawie oczywiści,
            bo może się odegrac inaczej.
      • Gość: gorzata Obowiązkowy urlop w marcu IP: 213.199.222.* 15.02.07, 15:17
      • Gość: gorzata Obowiązkowy urlop w marcu IP: 213.199.222.* 15.02.07, 15:25
        Gdzie tak jest , że trzeba wykorzystać urlop?
        Chyba nie w prywatnych firmach? U mojego męża pracodawca placi 600 zł za caly urlop, tj 26 dni, ale tak naprawde nikogo nie stac by na ten urlop iśc... . wszyscy pracownicy biorą więc kilka dni urlopu a reszte- pracują, lub na urlop nie idą wcale
        .Z tego co slyszałam urlopy wykorzystuje się tylko w państwowych firmach i w niektórych uczciwych prywatnych- ale tych jest znikomy %....
        • Gość: pracująca Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: 195.149.64.* 15.02.07, 15:49
          A ja mam takie pytanie:
          pierwszą pracę miałam na początku studiów - 4/7 etatu - umowa na czas
          określony - 10 miesięcy. Na koniec umowy wykorzystałam 10 dni urlopu tj. tyle
          ile mi przysługiwało po 6 m-cach (według starych przepisów zaczęłam swoją
          karierę).
          Kolejną umowę o pracę dostałam od marca 2006 i trwa nadal...
          Ile dni urlopu przysługiwało mi w 2006 roku tj. od marca do końca roku?
          Kadry wyliczyły, że 10 dni i to po przepracowaniu 2 miesiący (tj.
          jak "dokończyłam" pierwszy rok pracy). Czy nie powinno być więcej? W końcu wg
          nowych przepisów tych dni miałabym chyba 17, a tak tylko 10. :(
          • Gość: monia Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.unused.derbynet.waw.pl 15.02.07, 17:50
            Gość portalu: pracująca napisał(a):

> A ja mam takie pytanie:
            > pierwszą pracę miałam na początku studiów - 4/7 etatu - umowa na czas
            > określony - 10 miesięcy. Na koniec umowy wykorzystałam 10 dni urlopu tj. tyle
            > ile mi przysługiwało po 6 m-cach (według starych przepisów zaczęłam swoją
            > karierę).
            > Kolejną umowę o pracę dostałam od marca 2006 i trwa nadal...
            > Ile dni urlopu przysługiwało mi w 2006 roku tj. od marca do końca roku?
            > Kadry wyliczyły, że 10 dni i to po przepracowaniu 2 miesiący (tj.
            > jak "dokończyłam" pierwszy rok pracy). Czy nie powinno być więcej? W końcu wg
            > nowych przepisów tych dni miałabym chyba 17, a tak tylko 10. :(

Dobrze Ci wyliczyły - prawo pierwszego urlopu zaczęłaś nabywać jeszcze na
            starych przepisach - tak więc 10 dni w 2006 r. - są zgodne z prawem.
        • Gość: franek Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 16:05
          Pracowałem w kilku prywatnych firmach i nigdy nie miałem problemu z
          wykorzystaniem urlopu. Moi bliscy znajomi też nie. Wiem że są takie małe
          firemki gdzie sa z tym problemy, ale nie zgadzam się z twierdzeniem że tylko
          znikoma ilość prywatnych firm pozwala wykorzystać urlop.
        • 0tdr0 Re: Obowiązkowy urlop w marcu 15.02.07, 23:03
          No to skarga do PIP, kontrola, a potem wakacje :). Bez ruszenia palcem ze strony
          pracownika- nikt nie bedzie walczyl o jego prawa- bo na jakiej podstawie, skoro
          jest mu super i sie nie skarzy.
        • Gość: lolek Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 10:52
          nie trzeba się dawać - tak Cię traktują jak sobie na to pozwalasz!!!!!
          Trzeba egzekwować co się należy - dlatego pracodawcy tak wykorzystują
          pracowników, że sobie na to pozwalają - zawsze znajdzie się jakiś baran, który
          się na to godzi, niestety...
      • Gość: m zapytanie IP: *.satfilm.net.pl 15.02.07, 19:12
        czy pracodawca może zmusić pracownika do brania urlopu z powodu mniejszej
        produkcji w zakładzie?
      • Gość: gośćinnie Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 21:31
        W zależności od stażu pracy pracownik ma prawo do 20 albo 26 dni urlopowych w
        ciągu roku. Maksymalny wymiar - 26 dni - przysługuje osobom z dziesięcioletnim
        stażem pracy. Zgodnie z prawem pracy co roku powinieneś być na nieprzerwanym
        urlopie co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych. Jeżeli na niego nie
        pójdziesz, a inspekcja pracy to odkryje, twój szef zapłaci karę.

co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych. - ilośc dni powinna byc to kwestia
        um owy pracodawca-pracownik a nie narzucone odgórnie- uwazam że jest mi
        zabierana swoboda obywatelska
      • Gość: Rav Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.bie.lama.net.pl 15.02.07, 21:45
        Od 1 stycznia urlopy na żądanie zostały zniesione
      • Gość: Slav Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 22:57
        A jak jest z godzinami nadliczbowymi ?
        Niewykorzystane po trzech latach też przepadają ?
        Mi sie uzbierało ich już kilkaset i do tego zaległy urlop z tamtego roku.
        Marzę o długich wakacjach w tym roku ...ale to pewnie jest nie możliwe w mojej firmie.
        • Gość: Ja Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: 212.182.32.* 16.02.07, 09:25
          Godziny nadliczbowe należy rozliczac w danym obowiązujący w zakładzie pracy
          okresie rozliczeniowym, nie wolno ich kumulowac, a juz jest wrecz
          niedopuszczalne zbieranie ich z okresu 3 lat. Zasadniczo okresy rozliczeniowe
          to 3 miesiące i w tym okresie trzeba wykorzystac dni wolne.
      • Gość: Błąd w artykule Obowiązkowy urlop w marcu IP: 212.182.32.* 16.02.07, 09:16
        W czytanym artykule jest błąd jesli jest to twoja pierwsza praca to urlop po
        przepracowaniu miesiąca wyliczony z 1/12 zaokrągla się w dół a nie w górę.
        Zasada zaokrąglania w górę dotyczy osób, które nie są absolwentami. Przykre
        czytać rady które są błedne, ale tacy sa polscy prawnicy !!!!
        • pro_zack Re: Obowiązkowy urlop w marcu 16.02.07, 09:31
          Na chwilę obecną mam do wykorzystania 68 dni urlopowych :)
          W tym ponad 40 z zeszłych 2 lat :)
          Nie sądzę by mój pracodawca (globalna korporacja) miał chęć bym poszedł na
          urlop. Ciekawi mnie kto zajął by się moją codzienną pracą w momencie gdy nikt
          prócz mnie nie wykonuje tych czynności :)

• Gość: andzia Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: 195.116.168.* 16.02.07, 14:04

... nie ma ludzi niezastąpionych...
          • Gość: uczciwy Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.eranet.pl 31.07.07, 08:44
            Też pracowałem w takiej korporacji i powiem Ci, że
            ludziska maja tam trzycyfrowe zaległe urlopy, a pracodawca
            płaci spokojnie mandaty i dalej nie udziela urlopów.
            To jakaś plaga po prostu.
        • Gość: urz. Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:33
          Z ciekawości, a który artykuł KP o tym mówi? Na szybko znalazłem o zaokrąglaniu
          w górę i jeżeli nie ma innego uregulowania to te jest obowiązującę. A i kto to
          jest absolwent?:) Bo odkąd zlikwidowano taką definicję w ustawie o promocji
          zatrudnienia i instytucjach rynku pracy nie za bardzo gdziekolwiek jest legalna
          definicja absolwenta.
          Pozdrawiam
      • stasi1 a mi za urlop nie chcą zapłacić średniej z 3miesię 18.02.07, 11:23
        cy. Inna sprawa że i tak wiele więcej nie miałbym .Ale może kiedys jak mnie
        zwolnią to za tym powalczę?
      • Gość: gacek-78 Obowiązkowy urlop w marcu wniosek IP: *.broker.com.pl 03.03.07, 12:29
        mam jeszcze 10 dni urlopu zaległego z tamtego roku ale nie jest mi na rękę wziąść ten urlop w marcu, potrzebne mi będa dni wolne dopiero od 5 kwietnia
        czy można to rozwiązac w taki sposób że napisze wniosek do pracodawcy żeby mi przełożyli zaległy urlop na kwiecień?
        Mając taki wniosek pracodawca byłby bezpieczny jezeli chodzi o kary z inspekcji pracy?
      • Gość: mmm Re: Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 09:58
        Mam kilka zaleglych dni urlopu z 2004 i 2005. Czyli mam prawo wykorzystac ten
        urlop do konca marca. I rozumiem, ze nie ma mozliwosci wyplacenia ekwiwalentu,
        chyba ze sie zwolnie.
        Co do 2004 to chyba mi przepadnie. Co do 2005 to w jaki sposob mam go
        wykorzystac? Ide do kadrowej i mowie, ze mam zalegly urlop za 2005 i chce go
        wziac w pierwszej kolejnosci, czy tez powinni to w firmie zrobic automatycznie?
        Jezeli w 2005 pracowalem za polowe tego co dostaje teraz, to, ten urlop z 2005
        bede mial po stawce za 2005 czy po aktualnej (wynagrodzenie za urlop wylicza sie
        podobno z 3 ostatnich miesiecy)?
        • Gość: x powinni sami wysłać, przypomnij się IP: *.olsztyn.mm.pl 06.03.07, 10:06
          wynagrodzenie za urlop wg aktualnego wynagrodzenia
          • Gość: ooo Re: powinni sami wysłać, przypomnij się IP: *.centertel.pl 18.04.08, 18:17
            wynagrodzenie za okres urlopu tzn wynagrodzenie jak za przepracowany miesiac? a jest cos takiego jak "urlopowe" - pieniadze "na urlop" - dodatkowe???????
      • Gość: aga Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 00:40
        Mój były pracodawca ,bo tak go muszę już nazwać, wręczył mi wypowiedzenie
        łącznie z pismem zwalniającym mnie z wykonywania pracy w okresie wypowiedzenia
        .Miałam jeszcze na swoim koncie 29 dni urlopu i teraz nie wiem czy powinnam
        sie domagać wynagrodzenia za ten urlop czy też nie?
      • Gość: pracownik Obowiązkowy urlop w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 08:46
        nie wiem czy dobrze trafiłam,ale nurtuje mnie jedna rzecz a mianowicie,czy
        pracownikowi instytucji publicznej uczącemu się w uczelni wyższej w trybie
        indywidualnym,przysługuje urlop szkoleniowy?
        będę wdzięczna za odpowiedź.
      • Gość: praca urlop szkoleniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 08:50
        nie wiem czy dobrze"trafiłem",ale od pewnego czasu nurtuje mnie jedna rzecz, a
        mianowicie,czy pracownikowi instytucji publicznej uczącemu się w uczelni
        wyższej w trybie indywidualnym przysługuje urlop szkoleniowy?będę wdzięczna za
        odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka