Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dokumenty po odejściu z pracy

IP: 82.177.11.* 26.02.07, 11:30
    witam, jakie dokumenty muszę zabrać z firmy gdy odejdę z pracy. Dodam że
    pracowałem na umowę zlecenie od 01.01.2007 do 28.02.2007.
    Czy odebrać PIT, świadectwo pracy itp? pytam bo pracowałem na drugim końcu
    Polski i nie chciałbym później musieć wracać tylko po jakiś brakujący dokument
    pomóżcie
    Obserwuj wątek
      • Gość: scin Re: dokumenty po odejściu z pracy IP: 195.116.246.* 26.02.07, 11:35
        świadectwa nie dostaniesz, PIT wyślą Ci poczta za rok :)
      • Gość: as Re: dokumenty po odejściu z pracy IP: 82.177.11.* 26.02.07, 13:35
        a nie da się wcześniej odebrać pit?
        dlaczego nie dostanę świad. pracy?
        • Gość: scin Re: dokumenty po odejściu z pracy IP: 195.116.246.* 26.02.07, 14:33
          Bo świadectwo pracy dostają pracownicy zatrudnieni na umowę o pracę... Nie znam
          firmy, w której pity wypełnia się rok do przodu...zadzwoń i zapytaj.
      • pewnakobieta Re: dokumenty po odejściu z pracy 26.02.07, 15:40
        Pracując na umowę zlecenie możesz po jej zakończeniu poprosić o potwierdzenie,
        że byłeś tam zatrudniony, dodatkowo mogą Ci na tym zaświadczeniu wystawić ile
        zarabiałeś z wyszczególnieniem netto brutto, składki itd.
        • Gość: as Re: dokumenty po odejściu z pracy IP: 82.177.11.* 26.02.07, 17:29
          a do kogo pracodawca wysyła pit? do mnie czy do Urzedu skarb?
          • pewnakobieta Re: dokumenty po odejściu z pracy 26.02.07, 17:43
            powinieneś dostać PIT Ty, upomnij się o wszystkie dokumenty, sprawdź czy dane
            się zgadzają, bo jeśli firma jest daleko, to potem może być problem z korektą
            tych dokumentów
            • Gość: as Re: dokumenty po odejściu z pracy IP: 82.177.11.* 26.02.07, 17:58
              już sam nie wiem
              przed chwilą ktoś napisał że pita nie dostanę??
              znacie podstawę prawną?
              • wolnomysliciel1 Re: dokumenty po odejściu z pracy 26.02.07, 18:14
                Pit 8b dostaniesz, firma przysle ci go pocztą. Także spokojnie zdążysz złożyć
                zeznanie podatkowe w roku następnym (za rok obecny).
              • Gość: scin Re: dokumenty po odejściu z pracy IP: 195.116.246.* 26.02.07, 18:33
                litości... TERAZ nie dostaniesz PITa, bo rok 2007 rozlicza sie na początku
                2008. Dostaniesz go za rok. Tym, czego wcale nie dostaniesz jest świadectwo
                pracy. Już chyba prościej nie można.
                • Gość: wisniadnb Re: dokumenty po odejściu z pracy IP: *.torun.mm.pl 26.02.07, 18:40
                  ja zmieniam prace zrywam umowe o prace za porozumieniem stron ..

więc świadectwo pracy mam wymagać ... pit wiem że w nastepnym roku mi
                  prześlą ? czy coś jeszcze ...prócz dokumentów ktore składałem na dsamy
                  poczatku zatrudnija się w danej firmie ... .
      • Gość: iw78 Re: dokumenty po odejściu z pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 20:24
        Przy umowie zlecenie nie dostaniesz świadectwa pracy. Natomiat jeśli chodzi o
        sam PIT 11/8B pracodawca powinien przekazać pracownikowi i urzędowi skarbowemu
        w terminie do końca lutego roku następującego po roku podatkowym. W przypadku
        jednak gdy obowiązek poboru zaliczek ustaje w ciagu roku pracodawca powinien
        sporządzić informację PIT i przekazać ją pracownikowi i Urzędowi Skarbowemu w
        terminie do dnia 15-go miesiąca następującego po miesiącu, w którym pobrana
        została ostatnia zaliczka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka