Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZMIANA ZAWODU - jak tego dokonać?

IP: *.icm.edu.pl 27.02.07, 04:24
    Witam

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedz zwłaszcza osoby które pracują w działach personalnych itp.
    W jaki sposób najsensowniej zmienić zawód z np marketingowca czy handlowca na księgowego, analityka finansowego itp?
    a) praktyki, staż, wolontariat? OK, ale jak sie ma 30 lat to czy ktoś weźmie na staż?
    b) studia podyplomowe? Czy mają znaczenie? I co zrobić z brakiem doświadczenia?
    Najczęsciej wymagane jest kilkuletnie doświadczenie, ewentualnie staże dla studentów IV, V roku. Dla 30 latka nie ma drogi do zmiany zawodu?
    A może ktoś ma doświadczenie ze zmianą zawodu?
    p.s. Pieniadze nie sa dla mnie szczególnie wazne, przez pierwszy rok-dwa moge własciwie pracowac za darmo (staż/wolontariat?), po prostu chce wykonywac prace która mnie bardziej interesuje. Nie wynika to z niskiej oceny swoich możliwości co bardziej sporej determinacji by robić to co lubie (analityka finansowa, controlling).
    Obserwuj wątek
      • monaxa Re: - jak tego dokonać? 27.02.07, 07:56
        Witam.
        No właśnie ja też chciałabym o to zapytać.
        Bardzo bym chciała zmienić zawód i pracować w księgowości, teraz pracuje jako
        handlowiec, mam studia.
        Myślałam że zapisze sie na kurs dla księgowych, ale co potem? gdzie zdobyc
        doświadczenie, zaznaczam że pracuję i nie mogłabym odrabiać stażu, czy jakiejś
        praktyki, no i mój wiek mam 32 lata?
        Więc czy jest jakiś sposób???
      • monaxa zmiana 27.02.07, 10:32
        podciągam.....
        • Gość: Buton Re: zmiana IP: 80.51.235.* 27.02.07, 11:54
          Ja chciałem tak zmienić tak prace, z handlowca na analityka finansowego.
          Mam studia licencjackie z finansów.
          Dostałem nawet propozycję pracy, dość prężna spółka giełdowa z branży
          budowlanej. Najpierw zaproponowano mi staż za darmo. Potem umowę na czas
          określony za 1500 netto. Ale było kilka ale po pierwsze jestem około 30, Po
          drugie obecnie z premiami zarabiam 2500-3500, a podobny poziom w finansach
          osiągnąłbym nie wiadomo kiedy :( Dlatego zrezygnowałem, z czegoś trzeba żyć.
          Polubiłem swoją pracę i porzuciłem marzenia o karierze finansisty.

Jak dobrze chcesz zacząć wyślij swoje papiery do KPMG, tam przyjmują nawet bez
          wykształcenia z rachunkowości i finansów. Na start płaca 2900 netto ale trzeba
          być w miarę młodym, świetnie znać angielski i być osobą o nieprzeciętnej
          osobowości i dotychczasowych osiągnięciach.

Pozdr
          Buton
          • akondze Re: zmiana 27.02.07, 12:56
            2 rzeczy:

- determinacja
            - przygotowanie merytoryczne (+ jak się da praktyczne, niekoniecznie przecież
            na etacie)

Finanse to nieco pewnego rodzaju reguł opierających się na logice, które trzeba
            poznać + dodatkowo masa przepisów prawnych, już nie zawsze tak bardzo
            logicznych ;)

A wszystko sprowadza się do przekonania potencjalnego pracodawcy, że to
            właśnie 'JA' jestem tym właściwym kandydatem.

No i 30 lat to jeszcze daleko do emerytury ;)

----------
            ...skwak?
            • Gość: Buton Re: zmiana IP: 80.51.235.* 27.02.07, 13:40
              Wszystko się zgadza. Tak tez postąpiłem przed swoimi rozmowami kwalifikacyjnymi,
              bardzo ważne jet przygotowanie, ale ta pensja na początek :(
              Będąc koło 30 nie czuję się staro ale mam już pewne zobowiązania!!!!
              • Gość: froggy Re: zmiana IP: *.icm.edu.pl 01.03.07, 11:12
                Przygotowanie do rozmowy zgoda, niestety rekruterzy widząc doswiadczenie na innym stanowisku niż aplikowane często chyba wyrzucają od razu CV. Zdarza sie za to że firmy sie odzywają z propozycją pracy ale na "inne stanowisko" - generalnie zbliżone do dotychczasowego doświadczenia. Nie mam niestety znajomości żeby gdzieś sie dostac chocby na bezpłatny staż. Czy zatem zmiana zawodu po 30-stce jest nierealna???
                Myśle nad studiami podyplomowymi, nie zaszkodzą wiadomo ale czy cokolwiek pomoga?
                W końcu będę miał 35 lat a wtedy - jak wiemy - w Polsce już pracy żadnej sie nie dostaje "wymagania: wiek do 35 lat... itd"
      • akondze Re:zmiana 28.02.07, 14:15
        No niestety - życie polega na pewnych wyborach, wyrzeczeniach i czasami trzeba
        podjąć ryzyko, jeżeli uważa się że warto...

Poza tym jest coś takiego jak teoria reorganizacji (chociaż nie wiem, czy można
        to nazwać teorią) - w uproszczeniu polega na tym, że w początkowej fazie po
        zmianie wydajność (czy jakkolwiek by to okreslić) jest niższa niż przed, ale w
        nieco dłuższej perspektywie powinna wzrosnąć ponad stan wyjściowy...
        przekładając to na zmianę pracy: na początku będzie się zarabiać mniej, ale
        jeżeli wyboru dokonaliśmy z rozmysłem i sensownie, wtedy są spore szanse na
        przekroczenie początkowego poziomu... o ile oczywiście pod tym kątem
        podejmujemy decyzję (bo może przecież chodzić o coś innego, typu zadowolenie z
        pracy, spełnienie - nawet kosztem utraty części zarobków)

----------
        ...skwak?
        • Gość: ewka Re:zmiana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:35
          Niestety kursy tu nic nie pomogą. Trudo przecież nauczyć się czegoś w kilka
          miesięcy . Sama robiłem 3-miesieczny kurs ksiegowości i zupełnie nic mi to nie
          dało a po roku wiekszość wiedzy wyparowała. Trudno wymagać aby ktoś nas
          zatrudnił po kursie jak ma do wyboru osoby po kilkuletnich szkołach czy też
          studiach dziennych, zaocznych państwowych bądź prywatnych. Ot- ciężka sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka