Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Fundusz emerytalny III filar

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 16:55
    Czy ktoś z Was opłaca sobie tzw.trzeci filar w jakimś Funduszu Emerytalnym??
    Tak mnie to zastanawia,bo moja koleżanka opłacała sobie przez 3lata (po 130zł
    miesięcznie). Po 3 latach zwiększyły jej się wydatki i zrezygnowała z tego III
    filaru. Zdecydowała się na wypłatę tej kasy. I okazało się, że dostanie tylko
    2tysiące, przy czym ona wpłaciła coś ok. 4tyś. Bo jakieś tam opłaty czy coś.
    Wiecie na czym polega ten III filar?? I czy opłacając go sobie dostanie się w
    ogóle tę kasę jako dodatkową emeryturę czy może tylko jakiś procent tej kasy,
    a resztę fundusz zabierze? Może lepiej wpłacać tę kasę na lokatę, czy konto
    oszczędnościowe? Macie jakieś doświadczenia z tym związane? Bardzo mnie to
    interesuje.
    Obserwuj wątek
      • zefir15 Re: Fundusz emerytalny III filar 28.02.07, 17:25
        hhhhmmmm, generalnie tzw III filar jest przeznaczony dla ludzi o najwyższych
        dochodach, którym w ciągu roku (po przekroczeniu pewnego limitu wartości
        składek emerytalnych) jest zawieszana płatność tych składek (bodajże jest to ok
        30 średnich krajowych) Jest to wymyslone po to, aby osoby te przechodząc na
        emeryture nie odczuwały zbyt drastycznie zmniejszonych dochodów. III filar
        dopłaca tym osobom do emerytury z I i II filaru. Ludziom mniej zaqrabiającym
        sie to ogólnie raczej nie opłaca.

Pieniądze lepiej ulokowac np. w funduszu inwestycyjnym.
        • skarpetka82 Re: Fundusz emerytalny III filar 28.02.07, 18:19
          Fundusz inwestycyjny to jedna z form III filaru.
      • skarpetka82 Re: Fundusz emerytalny III filar 28.02.07, 18:11
        Zależy na co konkretnie płaciła koleżanka. Przy podpisywaniu umowy w III filarze
        (jak i każdej innej umowy) należy dokładnie wypytać o warunki. Sam w sobie III
        filar jak najbardziej polecam, ale jeszcze bardziej polecam uważne i dokładne
        zapoznanie się z warunkami, które są różne. Należy dobrać ofertę "pod siebie".
        I absolutnie nie zgadzam się z tym, że III filar jest wymyślony dla najbogatszych.
        • Gość: xx Re: Fundusz emerytalny III filar IP: 213.25.195.* 28.02.07, 18:16
          > I absolutnie nie zgadzam się z tym, że III filar jest wymyślony dla najbogatszy
          > ch.
          Zgadza się. Najbogatszym III filar nie jest do niczego potrzebny (chyba, że jako "pralnia")
          • skarpetka82 Re: Fundusz emerytalny III filar 28.02.07, 18:19
            :) dokładnie
        • zefir15 Re: Fundusz emerytalny III filar 28.02.07, 18:53
          ja natomiast nie polecam, jezeli ktoś nie zarabia znacznie ponad srednią
          krajową!
      • Gość: gosikg11 Re: Fundusz emerytalny III filar IP: *.chello.pl 01.03.07, 12:03
        III filar to dodatkowa emerytura ale jak nie dożyjesz to jest to zabezpieczenie
        dla twoich bliskich - jest to po prostu ubezpieczenie na zycie i na emeryture,
        sa to pieniadze ktorych tak naprawde nik ci nie moze zabrac, sa opłaty ale
        przecierz wszystko kosztuje, jest jeden warunek nie wolno ci zerwac umowy przed
        uplywem 2 lat bo wtedy tracisz wszystko- te 2 lata to koszty firmy ale jezeli
        tych pieniędzy nie wybierzesz to koszty te nie beda w całości zabrane od razu,
        wzwiązku z tym te pieniądze już zarabiają, i tak jest we wszystkich
        towarzystwach, ja mam ubezpieczenie od ponad 3 lat teraz jakbym chciala te
        pieniadze wyciagnac to otrzymalabym tyle ile wplacilam, a dlaczego? zależy jak
        się je zainwestuje bo to my wybieramy fundusze w ktore towarzystwo inwestuje,
        ja zainwestowalam polowe w dynamiczny polowe w stabilnego wzrostu, poniewarz
        rynek funduszy w ostatnim okresie bardzo dobrze sie rozwijal zarobilam, jeszcze
        jedna sprawa ogolnie przyjmuje sie ze na III filar mozna odlozyc 10% swoich
        dochodow tak zeby za bardzo nie tego nie odczuc, ale jezeli ktos wie ze jego
        wydatki sa tak duze ze mu nie starcza do pierwszego to niech z tego zrezygnuje,

innym zabezpieczeniem jest IKE tu nie wolno zerwac do 1 roku, jest okreslona
        max. kwota ktora mozna wplacic w danym roku, sa dwa rodzaje jedne inwestuja w
        fundusze (wieksze ryzyko ale w dlugim okrsie czasu zawsze wychodzi sie na
        swoje), drugie dzialaja jak konto oszczednosciowe ale zarabia sie ok 3-5%
        rocznie, to tez nie przepada ale aby nie placic podatku belki mozna je wybrac
        dopiero po ukonczeniu 55 lat w przypadku przejscia na wczesniejsza emeryture
        badz w wieku 60 lat, wczesniej jak wybierzemy to stracimy podatek belki- ale sa
        plany ze go zniosa
        nie ma w IKE obowiazku comiesiecznych wplat

zastanow sie co jest dla ciebie najkozystniejsze 3 filar wcale nie jest dla
        bogaczy, jest to zabezpieczenie siebie i swojej rodziny, np. gdy masz kredyty i
        cos ci sie stanie to pamietaj ze ktos to musi kiedys splacic, wtedy wyplata z
        polisy na rzecz np. rodziny daje im szanse wyjscia z dlugow
      • snajper55 Re: Fundusz emerytalny III filar 01.03.07, 12:16
        Gość portalu: Jolka napisał(a):

> Czy ktoś z Was opłaca sobie tzw.trzeci filar w jakimś Funduszu Emerytalnym??

Otwarte Fundusze Emerytalne to jest II a nie III filar. III filar to różne formy
        dodatkowego i dobrowolnego zbierania na emeryturę. Mogą to być ubezpieczenia
        kapitałowe, na życie i dożycie, fundusze inwestycyjne, portfel akcji czy
        cokolwiek innego. Tp jest po prostu odkładanie w jakiejś formie pieniędzy na
        starość.

> Tak mnie to zastanawia,bo moja koleżanka opłacała sobie przez 3lata (po 130zł
        > miesięcznie). Po 3 latach zwiększyły jej się wydatki i zrezygnowała z tego III
        > filaru. Zdecydowała się na wypłatę tej kasy. I okazało się, że dostanie tylko
        > 2tysiące, przy czym ona wpłaciła coś ok. 4tyś. Bo jakieś tam opłaty czy coś.

Pewnie wykupiła jakąś polisę ubezpieczeniową. Jeśli się taką zerwie przed
        ustalonym terminem, to niewiele się dostaje.

> Wiecie na czym polega ten III filar?? I czy opłacając go sobie dostanie się w
        > ogóle tę kasę jako dodatkową emeryturę czy może tylko jakiś procent tej kasy,
        > a resztę fundusz zabierze?

Na koniec dostajesz całą uzbieraną kwotę. Przy pewnych umowach są/będą też inne
        metody wypłacania pieniędzy. Na przykład można będzie dostawać określoną kwotę
        co miesiąc przez określoną liczbę tat. Lub dożywotnio. Lub jeszcze inaczej.

> Może lepiej wpłacać tę kasę na lokatę, czy konto oszczędnościowe?

Taka metoda to też III filar.

> Macie jakieś doświadczenia z tym związane? Bardzo mnie to interesuje.

Wszystko zależy od indywidualnego przypadku, od zarobków, wieku, rodziny,
        zawodu, zasobów materialnych, planowanych wydatków. Dla każdego co innego może
        być najlepsze. Dla jednych polisa ubezpieczeniowa, dla innych - fundusze
        inwestycyjne. Teraz można skorzystać z darmowych porad doradców inwestycyjnych i
        to jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka