Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca z własną działalnością

02.03.07, 22:44
    Mam propozycję pracy jako PH, wymogiem jest założenie własnej działalności
    gospodarczej. Wie ktoś może jak taka współpraca wygląda. Jak się rozliczać
    jakie PKD w urzędzie.

Samochód służbowy dostaję - jak rozliczać wahę.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ja Re: Praca z własną działalnością IP: *.it-net.pl 03.03.07, 10:52
        czyli nikt nic nie wie na ten temat.
        • Gość: martino Re: Praca z własną działalnością IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.07, 11:39
          witam!
          mam działalność od stycznia 07 jestem teraz na tzw opłatach preferencyjnych ,
          to jest około 270 dla urzędasów przez 2 lata,póżniej więcej i księgowa 150 - za
          nią w innych regionach więcej.
          jestem ph w pewnej firmie ,która opłaca mi zusy i te składki,
          planuje działać dalej mam kilka pomysłow , działaność gospodarcza to bardzo
          fajny pomysł jak dla mnie!!!!
          daje wiele możliwości rozwoju i jeśli chodzi o mnie to poszerzam ją o
          transport ,
          ale trzeba ostro naginać zeby coś z tego było !!!!
          opłaca się i to bardzo - jeden tylko warunek
          trzeba ostro zacisnąć poślady!!!!
          jak coś to pytaj
          pozdro
          • Gość: ja Re: Praca z własną działalnością IP: *.it-net.pl 03.03.07, 15:10
            Powiedz mi jeszcze jaki sposób rozliczenia przyjąłeś?? I jak z benzyny się
            rozliczasz w tej firmie??
            • mak20061 Re: Praca z własną działalnością 03.03.07, 15:41
              Witam przedstawiciel handlowy na własnej działalności od 1 stycznia 2007 r nie
              mieści sie w ustawie o działalności gospodarczej jest traktowany jak samo
              zatrudniony czyli pełen ZUS od FV i brak możliwości korzystania z uproszczonych
              form podatkowych (rycz , karta , liniówka ) . oczywiście można próbować obejść
              ta ustawę ale może to się bardzo źle skończyć , przy ewentualnych kontrolach (
              zaległe składki , podatki i grzywna ) myślę że nie warto .
              • Gość: ja Re: Praca z własną działalnością IP: *.it-net.pl 03.03.07, 20:52
                co masz na myśli mówiąc pełen ZUS - niema tej niższej stawki za pierwszą
                działalność??

• mak20061 Re: Praca z własną działalnością 04.03.07, 00:49
                  Gość portalu: ja napisał(a):

> co masz na myśli mówiąc pełen ZUS - niema tej niższej stawki za pierwszą
                  > działalność??
                  >

jeżeli jest to działalność gospodarcza to Zus płcisz niecałe 800 zł jeżeli
                  jesteś samozatrudniony na działalności gosopdarczej to ZUS powinneś płacic
                  około 60 % zarobku netto od fV .................................
                  • mak20061 Re: Praca z własną działalnością 04.03.07, 07:13
                    i dodam że Zus o którym ty piszesz o koło 300 zł przez 24 miesiące jest tylko
                    dla osób prowadzących działalnosc gospodarczą , a samozatrudnienie nie jest juz
                    uznawane jako działalnosc gospodarcza np przedstawiciel handlowy , oczywiście
                    możesz mieć założoną działalnosć będąc przedstawicielem ale według Pip , Zus i
                    US i według prawa nie możesz korzystać z udogodnień podatkowych i zusowskich .
                    czyli pełen ZUS i podatek według progów ....

Pracodawca który Cie tak zatrudnia z DG nic nie ryzykuje bo to na Tobie ciaży
                    obowiązek podatkowy i ubezpieczeniowy , on Ci może ściemniać że wszystko ok
                    ale to do Ciebie może przyiść kontrola zakwestionować sposób rozliczania a w
                    grę mogą wchodzic wysokie kary i wyrównania , przypomne że organy państwowe
                    skontrolować rok 2007 maja czas do do 31.XII 2013 a jak już coś znajdą to
                    prześwietlą Ci wszystkie lata i sumka może być bardzo duża zwłaszcza
                    Zusowska ....

• Gość: 1 Re: Praca z własną działalnością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 14:10
                      Wszystko zalezy od firmy z ktora chcesz WSPOLPRACOWAC.
                      To nie jest tak ze u nich pracujesz, tylko z nimi wspolpracujesz.
                      Wiec o samochod i paliwo muszisz sie tam pytac.

Koszty jakie musisz uwzglednic co miesiac, to zus (przez pierwsze 2 lata
                      prowadzenia dzialalnosci - 241,51 zł), koszty ksiegowości - ja place 100 zł
                      netto ( czyli w praktyce 81 zł - po wpuszczeniu w koszty), no i oczywiscie
                      podatki - vat i dochodowy.

Teraz plusy:
                      - według nowych przepisów w takiej formie pracy nie mozna Ci narzucic co masz
                      robic i kiedy, czyli robisz co ci sie podoba, byle by byly efekty
                      - jezeli to jest praca jako ph, to zajebista zaleta jest ogromna mozliwosc
                      rozwoju. Pracujesz powiedzmy pol roku, masz juz klientow, wiesz jak sie to
                      wszystko odbywa. Wtedy bierzesz druga firme do sprzedazy. Robisz to samo co
                      wczesniej, tylko ze dla dwoch firm. Jezeli to dobrze rozegrasz, to w takim
                      razie zarobisz ponad 2 razy wiecej. Mam znajomego, ktory w ten sposob pracuje
                      dla 5 firm :D. Teraz to juz nawet nie pracuje, bo swoja robote zrobil, a
                      sprzedaz mu sie sama nakreca, przez przedstawicieli od dystrybutora. On jedzie
                      w teren moze raz na 2 tygodnie =)
                      - mozesz przyjmowac poza praca rozne zlecenia poza praca ph, np. tak jak pisze
                      przedmowca transort, handel na allegro za ktory wystawiasz faktury. Mozliwosci
                      prowadzenia dzialalnosci sa doslownie nieograniczone
                      - no i na koniec benefity zwiazane z prowadzeniem dzialalnosci, kupujac
                      okreslone rzeczy w praktyce placisz za nie okolo 60 % wartosci, np. radio
                      samochodowe, sprzet komputerowy itp. itd.

Sam pracuje w takiej formie. Jezeli praca handlowca to tylko na wlasnej
                      dzialalnosci ;)
                      • Gość: wysoki123 Re: Praca z własną działalnością IP: *.icpnet.pl 06.07.07, 21:26
                        Z tymi 5 firmami to chyba lekko przesadziłes kolego
                        i jeszcze nic nie robi tylko w domu siedzi, te bajki do w lesie opowiadaj
                        ciekawe co sprzedaje ze nie musi nic robic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka