Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zerwanie umowy zlecenia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 20:55
    Jakie są konsekwencje zerwania umowy- zlecenia, jeśli w umowie nie są one
    jasno określone, a istnieje tylko punkt dotyczący odwołania do Kodeksu
    Cywilnego?? Czy istnieje możliwość nieponoszenia żadnych kosztów z tym
    związanych?? Proszę o pilną odpowiedź, ponieważ jestem chyba w sytuacji bez
    wyjścia.
    Obserwuj wątek
      • 0tdr0 Re: Zerwanie umowy zlecenia 12.03.07, 23:09
        Zalezy co to za zlecenie i jak wygladala umowa.
        Jesli bylo to nawiazanie normalnego stosunku pracy (czyli okreslone godziny,
        miejsce, czynnosci oraz praca pod nadzorem zleceniodawcy), a tylko umowa byla
        lipa bo zamiast umowy o prace "pracodawca" zazyczyl sobie zaoszczedzic dajac
        zlecenie- to raczej mala szansa, ze ktos pojdzie tym do sadu- sam by sie wkopal.
        Ale jak juz pisalem- za malo napisalas co to za praca.

Swoja droga ostatnio robi sie na forum moda na zadawanie pytan bez podania
        konkretnych informacji. Czyli pytania typu "gdzie moge znalezc prace w swoich
        okolicach?" (bez podania co to za okolice i czym pytajacy sie zajmuje i co umie).
        • Gość: karolka Re: Zerwanie umowy zlecenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 08:48
          To jest rzeczywista umowa zlecenie- ale kierowniczka skłania sie ku narzucaniu
          mi czasu wykonywania zlecenia. nie wiem jakie jeszcze informacje mogę podać.
          1) czas trwania, kto zleceniodawcą, kto zleceniobiorcą
          2) stawka
          3)warunki wykonania zlecenia- czyli co muszę zrobić
          4)no i ten punkt, ze punkty nie objęte tą umową są regulowane przez kodeks cywilny.
          A praca jest taka, ze zabezpieczam towar- nim wyjedzie na :sklep".
          • Gość: urz. Re: Zerwanie umowy zlecenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 09:28
            Ciężko powiedzieć. Wygląda jednak na umowę zlecenie. Można spokojnie
            wypowiedzieć. Jeżeli nie ma określonego terminu wypowiedzenia to myślę, że 7
            dniowy wystarczy. Nie powinno wtedy dojść do domagania się odszkodowania, bo
            ciężko udowodnić.
            Takie moje przepuszczenia bez zaglądania do kc
            Pozdrawiam
            • snajper55 Re: Zerwanie umowy zlecenia 13.03.07, 09:40
              Gość portalu: urz. napisał(a):

> Ciężko powiedzieć. Wygląda jednak na umowę zlecenie. Można spokojnie
              > wypowiedzieć. Jeżeli nie ma określonego terminu wypowiedzenia to myślę, że 7
              > dniowy wystarczy. Nie powinno wtedy dojść do domagania się odszkodowania, bo
              > ciężko udowodnić.

W KC nie ma wymogu zachowania jakiegoś okresu wypowiedzenia.

Art. 746. § 2. Przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie.
              Jednakże gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego
              powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę.

S.
              • Gość: urz. Re: Zerwanie umowy zlecenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 09:50
                Nie ma, ale dobrze jakiś jest podać ze względu na "Jednakże gdy zlecenie jest
                odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego
                > powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę"

Wprowadzenie terminu minimalizuje niebezpieczeństwo takiego oskarżenia - np. ze
                względu na zastowiony czas na znalezienie zastępcy itp.
                Pozdrawiam
                P.S Ja przynajmniej bym tak zrobił
              • Gość: karolka Re: Zerwanie umowy zlecenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 09:51
                Czytałam ten przepis już chyba ze sto razy- i czy to znaczy, ze nie mam szans
                zerwania umowy bez poniesienie kosztów na rzecz zleceniodawcy?? Nawet jeśli
                odpowiednio wcześnie o tym poinformuję- a zleceniodawca będzie szukać kogoś na
                moje miejsce?? Przecież wtedy nie będzie mieć żadnych strat?
                • Gość: urz. Re: Zerwanie umowy zlecenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 10:10
                  O to własnie mi chodzi, że przy zachowaniu jakiegoś okresu wypowiedzenia
                  zleceniodaca ma małe możliwości udowodnienia (lub inaczej ciężko udowodnić), że
                  poniósł stratę w związku z zerwaniem umowy.
                  Pozdrawiam
                • snajper55 Re: Zerwanie umowy zlecenia 13.03.07, 11:47
                  Gość portalu: karolka napisał(a):

> Czytałam ten przepis już chyba ze sto razy- i czy to znaczy, ze nie mam szans
                  > zerwania umowy bez poniesienie kosztów na rzecz zleceniodawcy??

Podpisanie umowy, przyjęcie zlecenia obie strony do czegoś zobowiązuje. Po to
                  się je podpisuje, aby interesy OBU stron były respektowane. Ty masz gwarancje
                  wynagrodzenia, zleceniodawca - gwarancję wykonania pracy.

Nie ma zwykle problemów z wykonaniem zlecenia, które rzeczywiście jest
                  zleceniem. Gdy nie ma istotnych powodów zerwania umowy wykonuje się je do końca
                  i już. Jeśłi są - można je bezkarnie zerwać.

Inaczej jest przy zleceniach, które są faktycznie wykonywaniem pracy, które są
                  bezterminowe, typu: zlecenie pilnowania placu budowy. Ale tu zlecający jest w
                  złej sytuacji, gdyż grozi mu uznanie takiego zlecenia za stosunek pracy, a więc
                  o żadne odszkodowanie wykonawcę zlecenia za jego zerwanie pozywać nie będzie.

Pamiętaj też, że swoje straty zleceniodawca musi udowodnić.

S.
              • mata-kow Re: Zerwanie umowy zlecenia 13.03.07, 11:05
                Hej! Ja 2 tygodnie temu zerwałam umowę zlecenie. Nie zachowywałam żadnego
                okresu wypowiedzenia, tylko po zakończonym dniu pracy podeszłam do kierownika i
                złożyłam ubranie robocze i narzędzia pracy. Umowa zlecenie to przecież nie
                umowa o pracę! Jeśli tak jak ja umowę podpisywałaś co miesiąc, nie na początku
                miesiąca (jak to powinno się odbywać) ale tuż przed wypłatą wynagrodzenia, to
                tym bardziej możesz się niczym nie przejmować. Nikt nic Ci nie zrobi, bo będzie
                obawiał się konsekwencji.
                Kiedyś też gdzieś czytałam, że jeśli umowa zlecenie polega na tym, że ktoś
                pracuje tak jak etatowy pracownik (praca np. na zmiany, 8 h, stałe miejsce i
                wykonywane prace) to może zwrócić się do pracodawcy o zmianę stosunku pracy, bo
                wg prawa, to taki pracownik powinien mieć umowę o pracę a nie zlecenia.
                Niestety nie znam podstaw prawnych do tego przykładu
                pozdrawiam
      • 0tdr0 Re: Zerwanie umowy zlecenia 13.03.07, 12:09
        Napisz wiecej konkretow. Co masz zrobic, dlaczego zleceniodawca moglby poniesc
        straty w zwiazku z zerwaniem przez Ciebie umowy. Napisz takze, czy w umowie sa
        jakies kary umowne za jej zerwanie.

Podajac ogolne informacje nie spodziewaj sie precyzyjnych odpowiedzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka