Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca zespołowa???ściema

04.04.07, 17:30
    witam,
    a ja sobie pracuję w branży hotelarsko-gastronomicznej.
    moje firma ma wielkie wizje i wartości, które mamy realizowac i sami z nich równocześnie korzystać. ciężko teraz jest w branzy, bo zbyt wielu wyjechalo.
    zmierzam do tego, że od kilku miesięcy mamy potworna atmosferę, poprzez osoby z jakimiś fobiami społecznymii niezrównoważeniem emocjonalnym oraz nową kierowniczkę działu, która nie ma pojęcia o pracy zespołowej i branży i trzymania team'u razem.
    dwa miesiące temu zatrudnili dziewczynę,nazwijmy ja króliczek, która mimo ogromnej pracowitośći jest cąłkowiecie niezdyscyplinowana, ma za nic ustalone zasady i zwyczaje, wszystko robi po swojemu, sama wie wszystko najlepiej.... takie ADHA do potęgi. i ta wlasnie osoba, mając wszystko gdzieś, robi dziwne rzeczy,a potem kiedy ja przypieraja do muru broni się atakując inne osoby, w tym mnie. i tak się złożyło, ze kierowniczka mnie wezwała do siebie i porozmawiałyśmy i jej opinia o mnie opierała się na słowach tej właśnie nowej koeżanki. więc ja broniąc się, zaczęłam przytaczaj argumenty mające mnie wybronic, ale tez w pewnym sensie atakujące króliczka. i poprosiłam kierowniczkę, zeby króliczkowi nie mówiła o tym.
    ale dzisiaj sie okazało, ze kierownczka zamiast zwolnić króliczka za całokrztałt, powiedziała jej, ze wiele osób sie na nia skarży i wymieniła mnie z imienia i nazwiska, jako tą ktora najbardziej narzeka na króliczka. nie mam pojęcia o co chodzi, ale mam serdecznie dośc tej pracy.
    czy postawa kierowniczki jest właściwa?
    czy to ma za zadanie scalic zespół?
    jak na razie wiecej jest problemów niz korzysci z nowej kierowniczki działu.
    szukam innej pracy....długo w takiej atomsferze nie wytrzymam.
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • krytykantka07 Re: praca zespołowa???ściema 04.04.07, 19:45
        No to widzę, że będziesz musiała wykorzystać inteligencję emocjonalną i sama
        obmyślić strategię, skoro kierowniczka tego nie potrafi ;))). Zastanów się,
        jaki masz cel i działaj zgodnie z nim. Masz pojęcie, co znaczy team, a to już
        bardzo dużo. Pytanie jest takie: jaki wspólny cel ma team ? ;))). Nie zadaje
        się pytania: kto, bo wtedy poszukuje się winnych, a nie rozwiązania
        problemu ;))). Kierowniczka jak widać lubi plotki i kłócić ludzi ze sobą. Wiesz
        dlaczego? Bo łatwo rządzi się zespołem skłóconym. Nie będzie musiała niczym się
        zajmować, oprócz afer, które sama wywołała. I nikt jej nie udowodni, że nie zna
        się na pracy. Żeby uniknąć tego typu sytuacji, trzeba porozmawiać z
        króliczkiem, ale może się okazać, że ona jest teraz protegowaną kierowniczki.
        Wybadaj króliczka delikatnie, jaki ma cel ;))). Jeśli chodzi o kierowniczkę
        spróbuj dla niej znaleźć bardziej ambitne zadania, podkreślając jak ważne są
        jej umiejętności ;))). Jak sama widzisz namawiam Cię do manipuilacji
        kierowniczką i króliczkiem, ale obawiam się, że będziesz musiała za nie myśleć.
        A najlepiej przy kierowniczce powiedz króliczkowi to, czego na pewno
        kierowniczka mu nie powiedziała ;))). Podziękuj za to, że zwróciła Ci uwagę na
        króliczka, bo doceniasz to, ponieważ widzisz, że dla niej ważne jest żeby
        zespół trzymał się razem ;))). Pochlebstwo ma trafiać tam gdzie powinno ;))).
        Pozdrawiam. Basia :)
        PS. Jak odpowiednio to rozegrasz sama kierowniczka uwierzy, że jest taka mądra,
        jak jej się wydawało ;))). Ale zawsze wychodź od zasad, które głosi firma i
        oczywiście kierowniczka i z nich buduj mur ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka