Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy dostałeś już podwyżkę

21.05.07, 02:16
    A czy Prezes spółki z o.o. "Tanie Państwo" też dostał podwyżkę?
    Obserwuj wątek
      • hapita Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 07:03
        Jako prywaciarz,prowadzący działalność gospodarczą,od 3-ch lat systematycznie
        ubożeję.Opłaty ZUS,stale rosnące -obecnie 822 zł miesięcznie wprowadzają mnie w
        bankructwo.Praktycznie pasożytuję na żonie,która pracuje na 3-ch etatach,w tym
        naukowy.
        • tetlian Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 18:57
          No i nie jest tak źle. A tak straszyli nas niektórzy prawicowcy przed tą Unią.
          Zobaczcie teraz ile dzięki wejściu do niej zawdzięczamy.
          • Gość: Wku...ny Tiaaa, niedawno znalazłem swój pasek z 2001 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 02:04
            i okazało się, że zarabiam na rękę prawie tyle samo co wtedy (różnica rzędu 30
            zł). W dziale gdzie pracuję nikt OD LAT nie dostał podwyżki, bo ciągle były
            jakieś przeciwskazania ... do tego mam wyższe techniczne i pracuję w zawodzie
            (oczywiście dziwnym trafem w całej firmie średnia jest jakieś 1400 zł wyższa od
            mojej pensji - tyle, że nikt nie wie jak ją wyliczono ....)

Kogo oni pytali o te podwyżki ? Ani mnie ani nikogo ze znajomych nigdy nie
            dopadł żaden ankieter, to co, nie jesteśmy w reprezentatywnej grupie
            potwierdzającej założoną tezę ?

Jeden zarabia 20000 brutto, 10 zarabia po 900 brutto i średnia wychodzi
            2636 ... i nikt nie może zrozumieć o co drą mordy ci zarabiający po 900,
            przecież zarabiają średnio po 2636 ... a ceny są dostosowane do zarobków ...
            • Gość: bezrobotna Mnie Gazeta Wyborcza zwolniła 5 mies. temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 12:06
              Po 15 latach pracy wyrzucono mnie jak zbędny mebel. Zarabiałam grosze, bo
              Wyborcza zawsze oszczędzała na płacach, zwłaszcza płacach ludzi w oddziałach, a
              teraz jestem bez pracy.
              Więc nie piszcie, jak to jest dobrze, bo ja widzę, jakie szanse na pracę mają w
              Polsce B kobiety po 50. roku życia.
      • radek_sim Nareszcie temat, który powinien być na pierwszych 21.05.07, 07:33
        A jest, czy może był tabu....
        Najwyższy czas aby uregulować płace i ujednolicić z UE.
        Po pierwsze pracodawcy niech nie płaczą że mało wyciągają i dokładają do
        interesu jest to nieracjonalne i głupie wytłumaczenie. Nikt przy zdrowych
        zmysłach nie ciągnie takiego badziewia. Czasy szybkiego bogacenia na garbie
        pracownika już minęły. I bardzo dobrze.
        Cieszy mnie że jest coraz więcej ofert pracy, może wreszcie pracodawcy zaczną
        szanować tych co na nich pracują (szacunek – godziwa praca).
        Ci w Rządzie, Posłowie i reszta klitki powinni również puknąć się w łeb i końcu
        obniżyć podatki minimum o połowę pracodawcom którzy muszą odprowadzać za
        pracowników haracz oraz pracownikom którzy płacą 27% z brutta haraczu
        (Zdrowotne, podatki, ZUSy inne badziewie)
        Co do podwyżki to w przeliczeniu o inflację w latach począwszy od rzeczywistej
        podwyżki dostałem 1/10. Nie pokryła nawet inflacji. No, ale i na moją firmę
        końcu przyjdzie krecha. Już ludzie zaczynają odchodzić tam gdzie lepiej płacą.
        Kto z pracodawców nie zrówna płac do UE obudzi się z ręką w nocniku.

• maka_blich Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws 21.05.07, 08:30
          zgadzam się w 100%. Te podywżki o których teraz tyle się mówi dotyczą wąskiej
          grupy pracowników. I te wszystkie dane statystyczne to jedna wielka lipa - tak
          uważam. Dlaczego-już odpowiadam. Przykładowo Pani Kowalska zarabia 3500
          zł/mies., a pani Nowak - 1000 zł/mies. Zatem średnia płaca obydwu tych pań
          wynosi 2250 zł/mies. Fajna ta statystyka, potrafi podnieść człowieka na duchu.
          Przynajmniej przez chwile pani Nowak odczuła, że jej płaca teoretycznie wzrosła
          o 125%. Jedna po sprawdzeniu zawartości portfela ze smutkiem zauważyła, że nic
          tak naprawdę się nie zmieniło.
          • Gość: marc Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.paylane.com 21.05.07, 18:26
            Nie masz zielonego pojęcia o statystyce. Proponuję poszukać chociażby czegoś o średniej ważonej albo o medianach.
            • Gość: nachwile Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 18:30
              pensja średnia to średnia arytmentyczna a nie ważona
            • Gość: hapita Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 21:00
              Są jeszcze mody,odchylenia standardowe,średnie ważone i cała gama zabiegów
              statystycznych,no i obszar badań też ma znaczenie.
              • Gość: nachwile Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 22:59
                ale średnia zarobków podawana przez GUS to średnia arytmetyczna z milionów
                robiących za grosze i paru prezesów mających jachty
                skoro tylko 10 % przekroczyło 2 próg podatkowy , czyli 3100 brutto (a w tych 10%
                masz emerytów mundurowych, posłów, ludzi których fiskus dorwał po przyjeździe z
                za granicy itd itp) to ile % ma zarobki przekraczające 2 próg ?

wiem, że są różne średnie bo jestem po polibudzie, ale tu konkretnie chodzi o
                arytmetyczną

wiem, że na tym forum zdażali się debile co jak usłyszeli, ze GUS podał średnią
                płacę 2700 brutto to oni twierdzili, że średnia to grupa 50% z populacji, ale
                bez jajec
              • Gość: el_triste Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.asystent.ds.polsl.pl 22.05.07, 07:50
                Już nieraz domagałem się podania kwartyli i tylko jeden jedyny raz widziałem w
                jakimś artykule podaną medianę. Średnia arytmetyczna jest wiele bardziej
                podnosząca na duchu. Dla władzy oczywiście.
                • Gość: mg wawa mediana IP: *.sgh.waw.pl 22.05.07, 12:10
                  kiedyś dla własnych potrzeb wyliczyłem medianę na podstawie danych GUS o
                  przedziałach płacowych. Okazała się być o ok. 400 zł niższa od średniej.
            • Gość: alejaja Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 17:42
              statystyki robi się na papierze a papier wszystko przyjmie, żeby jeszcze robili
              je na papierze toaletowym to może bym w nią uwierzył
          • mil1231 Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! 21.05.07, 20:56
            tam sie peiprzy non stop o tym że "ja i mój pies też mamy po trzy nogi"- tacy
            sfrustrowani goowno umiejący robole wylewaja swoje żale, a raczej zawiść, że
            innym powodzi się lepiej.
            • Gość: super_sonic Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.gwardii.osi.pl 22.05.07, 00:18
              swiete slowa, dosc juz mam narzekania polakow, gdyby choc polowe z czasu jaki
              zuzywaja na biadolenie na forach internetowych poswiecili na prace byliby duzo
              bogatsi
              • Gość: nachwile Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 06:56
                > swiete slowa, dosc juz mam narzekania polakow, gdyby choc polowe z czasu jaki
                > zuzywaja na biadolenie na forach internetowych poswiecili na prace byliby duzo
                > bogatsi

?

pracuje sie zgodnei z kodeksem 40 godzin w tygodniu a nie 25 godzin na dobe
                to ta praca etatowa ma zapewnić środki na potrzeby i hasło pracujcie więcej jest
                myleniem pojęć
                • Gość: nachwile Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 06:57
                  p.s.
                  pozostały czas jest po to by poświęcać go rodzinie, hobby, przyjaciołom, pasjom

praca to 1/3 doby 5 dni w tygodniu
                  • Gość: Tomek Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 22.05.07, 09:28
                    Tak sobie wmawiasz, że pracujesz najlepiej jak się da, robisz wszystko co
                    możliwe. W rzeczywistości każdy pracuje tyle ile chce.
                    • Gość: Tomek Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 22.05.07, 10:53
                      Co ważniejsze - każdy pracuje gdzie chce.

Można biadolić: pracuję 8 godzin, maximum, a i tak chciałbym być bogatszy. Panie
                      Boże / Panie Kaczyński / Ministrze Pracy / Aniele Stróżu - pomóżcie mi!
                      Załatwcie mi większą pensję.

Ale to nie oni wypłacają pensje. Pensja zależy od tego ile jesteś wart dla
                      pracodawcy.
                      • Gość: Tomek Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 22.05.07, 10:56
                        I oczywiście od podatków od pensji. Uwaga: w równej mierze tych "płaconych przez
                        pracownika" jak i tych "płaconych przez pracodawcę".
                      • Gość: jolka Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.devs.futuro.pl 22.05.07, 15:01
                        > Ale to nie oni wypłacają pensje. Pensja zależy od tego ile jesteś wart dla
                        > pracodawcy.

A jak mylisz, ile warta jest praca dajmy na to tłumacza pracującego w Luksemburgu (po 7,5 godz dziennnie z przerwa na lunch) w strukturach Komisji Europejskiej? Czy to co wypracowywuje jest więcej warte, niż to, co wypracowywuje np. lekarz-rezydent albo nauczyciel pracujący w Polsce? porównując pensje wychodzi na to, że duuużo więcej.

Pensja nie zależy od tego ile jesteś wart dla pracodawcy, ale przede wszystkim od tego, kto jest pracodawcą.
              • Gość: ares1970 Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.171.13.62.crowley.pl 22.05.07, 16:26
                "swiete slowa, dosc juz mam narzekania polakow, gdyby choc polowe z czasu jaki
                zuzywaja na biadolenie na forach internetowych poswiecili na prace byliby duzo
                bogatsi"

za te marne wypłaty? Zastanów się.Chyba,że masz na myśli właścicieli, dyrektorów atc.
        • Gość: Tomek Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 22.05.07, 09:27
          > Najwyższy czas aby uregulować płace i ujednolicić z UE.

To znaczy, jaki projekt ustawy proponujesz?

"Pensje na terenie RP od dnia 1 lipca 2007 będą takie same jak w Anglii" ?

Ustawy nie specyfikują faktów, lecz działania.
          • Gość: Radek Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: 157.25.139.* 22.05.07, 13:14
            Nie o ustawę tu chodzi ale odpowiednie regulacje ekonomiczne, finansowe.
            Pierwsze obniżyć PODATEK, ba można pokusić się nawet o ustawowe ujednolicenie
            nazewnictwa (Podatek to podatek). Przecież wszyscy wiedzą że podstawowy haracz
            dla najmniej zarabiających wynosi 27% dodatkowo PŁACI RÓWNIEŻ PRACODAWCA.
            Podczas takich działań (zmniejszenia podatku) spirala sama się nakręci.
            Następnym posunięciem może być puszczenie inspektorów podatkowych w teren. Kto
            ma pałacyk, limuzyny itd. niech wykaże skąd miał kasę, jak nie Sąd, kara i
            konfiskata mienia.
            Następna sprawa firmy, sklepy, banki których właścicielem nie jest Polak winne
            płacić podatki takie jak w Polsce oraz jeżeli podobne zakłady ma poza granicami
            winien z ustawy lub z mocy innego przepisu wyrównać płace.
            Osoby prowadzące działalność gospodarczą a nie płacące pracownikom w przypadku
            likwidacji winne być pozbawiane poprzez wpisanie na listę prawa do prowadzenia
            jakiejkolwiek działalności gospodarczej przez minimum dziesięć lat. Można
            również ustawowo podnieść płacę minimalną do 1500 brutto.

Lecz najważniejsze i najistotniejsze to ujednolicenie nazewnictwa haraczu jaki
            płaci podatnik (składki zdrowotne, chorobowe) bo to również podatek i obniżenie
            do realnego 15% z 27%.
            • Gość: nachwile Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 16:50
              są osoby wypracowujące dużo tylko prezes spółki zgarnia cały zysk a załodze
              wmawia, że są straty. nie przecz "tomek" że takich przypadków nie ma
              sam pracowałem w firmie, gdzie prezes wmawiał ludziom jak to jest źle, jak mało
              są wydajni, ze muszą robić w soboty i niedziele po 11 godzin (firma produkcyjna)
              potem podskoczył komuś komu nie należy
              było kupe kontroli itd itp
              i okazało sie że ów prezes zbierał zysk wypracowany przez ludzi i ze rocznie
              tego zysku było 1.5-2 miliony , ludzie mili minimalną krajową, a on jadał
              kolacje w hotelach po 200 euro !
              te 1.5-2 mln to był sam czysty zysk, po odjęciu kosztów !!!
              nie wmawiaj głupot , że pensja jest taka ile wypracujesz, ile jest osób
              robiących na umowy za np. 5% tego co wypracują ?
              pensja=wartość wypracowana tylko kiedy sam sobie jesteś jednoosobową firmą

sam kiedyś miałem rozmowę o pracę w której proponowano mi 5%
      • hermenegilda_zenia Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 08:34
        Podwyżki - bardzo pięknie, tylko o jakich kwotach my mówimy? Jak ktoś dostanie
        100 PLN więcej to ma skakać do góry z radości. DOpóki to nie będą rzeczywiście
        jakieś znaczące kwoty rzędu 15-25% to nie ma się czym podniecać. To tak jak z
        tym hurra optymizmem, że nie ma u nas bezrobocia, oferty pracy na każdym kroku.
        Tak, pracy jest więcej, ale oferowane zarobki cały czas żenujące.
        • luki.wawa Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 09:47
          Przedmówca który chciał by podwyżki do 25% jest śmieszny. 25% to często
          przewyższa marże nie jednej firmy. Dla tego twoja podwyżka musiała by spowodować
          podwyższenie ceny produktu. Bo chyba nie myślisz że właściciel firmy będzie
          sponsorował twoje stanowisko. Czyli przychodzisz do sklepu a tu twoje ulubione
          piwo jest droższe o te 25% i lament że znowu ci się krzywda dzieje. Więc ja już
          wole swoje stare wynagrodzenie, ewentualnie z realną podwyżką, niż takie
          eksperymenty ekonomiczne
          • radek_sim Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 10:01
            Tak…. 25% a czasami i mniej to zysk firmy. Ale czasami ten zysk idzie w
            milionach a podwyżka o 25% prezesowi, dyrektorom, kierownikom (którzy
            częstokroć nie są właścicielami) może doprowadzić do zaniku dodatniego wyniku
            finansowego. Ale w przypadku podwyżki o 25% dla zwykłych pracowników
            zarabiających nawet 1500zł to żadna strata dla firmy. Sami prezesi, dyrektorzy
            czy kierownicy działów nie zapracują na siebie bez wykwalifikowanego
            pracownika. I stracą go, gdy nie zmienią swojego punktu pojmowania.
            Poprzez procentowe podwyżki obecnie jest niesamowita przepaść pomiędzy
            prezesami, dyrektorami, kierownikiem a zwykłymi pracownikami fizycznymi jak
            również umysłowymi.
            • radek_sim Re: cd.. 21.05.07, 10:21
              Dodatkowo chciałbym zauważyć, że płace w zależności od branży mogą stanowić 30%
              kosztów. Podniesienie płac o 25% przy osiągnięciu 25% zysku nie przekracza 23%
              kosztów z zysku. Pozostaje niecałe 20% zysku. Czyli firma będzie nadal rentowna
              a fachowcy zostaną i wreszcie będą się czuli docenieni.
          • kaktus118 Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 10:41
            Ciekawe. Bardzo wiele produktow ma ceny zblizone do tych z Europy Zachodniej, a
            pensje sa tam jakims dziwnym trafem znacznie wieksze np. w Niemczech _minimalna_
            pensja wynosi ok. 1250 Euro. Czy zachodni pracodawcy dokladaja do interesu?
            Bez problemu zgodze sie na podniesienie cen nawet o 15-20% jesli moje dochody
            wzrosna o 25-30%
            • ezavv Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 12:06
              Witam,
              zgadzam się - ceny zachodnie, a płace (?) - chyba wschodnie - mna szczęście nie
              azjatyckie. Niestety guru naszych reform, pseudoliberałowie szermowali hasłem
              zmian, hasłem niewidzialnej ręki rynku, która działa, jednakże nie działa dla
              wszystkich - dla nich tak; ciepłe posadki dobrze wycenione, praktycznie
              niejednokrotnie odpowiedzialność niewielka, rozmyta. Dostosowywaliśmy ludzi do
              rynku - swoisty eksperyment z rybkami w akwarium podłączonym do napięcia. Po
              latach - szkoda, że nie wcześniej, rybki zjeżły się i walczą o swoje. Ja nie
              chcę Maybacha, BMW itp luksusów, chcę by mnie było stać, podobnie, jak tysiuące
              innych na dobry zwykły samochódoraz to by firma, w której jeszcze pracuję
              szanowała mnie po latach pracy (na razie tylko obniżki płac i zwolnienia w
              tysiące, mimo dobrej koniunktury - wiodąca na rynku spółka z kapitałem
              wykupionym przez firmę stanowiącą własnośćobcego państwa - u siebie dbają o
              wszystko, a my niestety po raz n-ty zaczynanmy od nowa). Nie chcę złotych gór,
              chcę jedynie bym ja, moja rodzina żyła godnie - o to zawsze zabiegałem.
              • iberia.pl Re: Czy dostałeś już podwyżkę 03.06.07, 17:53
                ezavv napisał:

> Witam,
                > zgadzam się - ceny zachodnie, a płace (?) - chyba wschodnie -

wschodnie pensje czesto sa w USD....wiec nasze polskie pensje sa rodem
                z ..Afryki...
          • Gość: marc Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.paylane.com 21.05.07, 18:28
            Brednie - ja dostałem już w tym roku 25%. Jakoś moja firma nie bankrutuje.
        • radek_sim Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 09:48
          Podwyżki w sektorze powinny być kwotowe nie procentowe. Dotyczyć to powinno
          zwłaszcza emerytur. Co za uciecha gdy jeden który ma i tak nadto dostaje 1000zł
          licząc procentowo a drugi 10zł. Tym sposobem rośnie przepaść pomiędzy płacami
          garstki uprzywilejowanych a rzeszy pozostałych.
          Zgadzam się z tym iż te średnie to jeden wielki kit wciskany dla zamydlenia
          oczu.
          Winien być liczony nie tyle w sektorach jako średnia ale winna być wykazana
          drabina płacowa i ilości pracowników w danym zakresie płacowym sektora.
      • palikot666 Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 10:29
        ja pracuke w budzetowce i nie mam co liczyc na podwyzke
        • agulaszek Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 13:48
          A ja pracuję w budżetówce i dostałam! Całe 20 zeta :)))
          • mariuszdd Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 19:14
            > A ja pracuję w budżetówce i dostałam! Całe 20 zeta :)))
            Ci którzy dostali realnie więcej ,to startują z takich dołów do których
            światło nie dochodzi
          • mil1231 a wzrosła twoja wydajność aby żądać więcej?? 21.05.07, 21:24
      • wos9 Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 10:30
        Bo stara prawda statystyki mówi, że jeśli średnia płaca wynosi wynosi X,
        to PONAD połowa zarabia mniej (czasem znacznie mniej).
        • Gość: OMC Statystyk Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:53
          Nie! Jeśli MEDIANA wynosi X, to połowa zarabia więcej. Średnia z 1x10000 i
          9x1000 to 1900 i tylko 1 zarabia więcej ;)
      • pinia1a Czy dostałeś już podwyżkę? 21.05.07, 13:24
        Nie wiem kto je dostaje bo ja już nie pamiętam kiedy miałam jakąkolwiek
        podwyżkę. Na ulicę nie mam co wychodzić i krzyczeć bo nie mam kogo szantażować
        tak jak to robią nauczyciele czy lekarze.
        Ciągle się gada, że płace rosną - tylko nie wiem komu, chyba posłom-osłom!
      • relatif Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 17:08
        ooooohhhhh... jak cudownie jest.....
      • palestrina2005 Po rządami PiS dobrze nam się żyje... 21.05.07, 17:09
        Nawet GW to przyznaje...
        • gasior1st Re: Po rządami PiS dobrze nam się żyje... 21.05.07, 18:21
          dlatego strajkujemy
          • Gość: piotr_p928 Re: Po rządami PiS dobrze nam się żyje... IP: *.hsd1.md.comcast.net 21.05.07, 18:31
            Te wszystkie dyskusje nie maja sensu. Prawa rynku dyktuja place w (sektorze
            prywatnym). Kazda firma konkuruje dzis z innymi ma calym swiecie, czyli takze
            z tymi w Chinach, Indiach czy Wietnamie gdzie zarobki sa kilkakrotnie nizsze.
            Jesli po prostu zaczna placic "godnie" czy "uczciwie" (przypominam socjalizm)
            to wszyscy inwestorzy popedza do taniej Azji lub do Europy zachodniej gdzie
            infrastruktura jest o wiele lepsza a klimat polityczno biznesowy pewniejszy.
            Teorie spiskowe dotyczace szefow spolek, "prywaciarzy" i dyrektorow sa
            fanaberiami osob majacych zero pojecia o prowdzeniu wlasnej firmy.
            • Gość: nachwile Re: Po rządami PiS dobrze nam się żyje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 18:56
              > Te wszystkie dyskusje nie maja sensu. Prawa rynku dyktuja place w (sektorze
              > prywatnym). Kazda firma konkuruje dzis z innymi ma calym swiecie, czyli takze
              > z tymi w Chinach, Indiach czy Wietnamie gdzie zarobki sa kilkakrotnie nizsze.
              > Jesli po prostu zaczna placic "godnie" czy "uczciwie" (przypominam socjalizm)
              > to wszyscy inwestorzy popedza do taniej Azji lub do Europy zachodniej gdzie
              > infrastruktura jest o wiele lepsza a klimat polityczno biznesowy pewniejszy.
              > Teorie spiskowe dotyczace szefow spolek, "prywaciarzy" i dyrektorow sa
              > fanaberiami osob majacych zero pojecia o prowdzeniu wlasnej firmy.

jeżeli jest w jakiejś branży sytuacja oligopolistyczna/monopolistyczna to można
              pewne rzeczy dyktować i prawo rynku w takim przypadku nie działa i paru panów
              szefów koncerny X, Y, Z może sie dogadać "ustalmy płacę 1000 złotych a wtedy nam
              zostanie po 10 000 000 miesięcznie, to nie są teorie spiskowe, ale sposób
              prowadzenia biznesów przez wielkich graczy spotykających sie na salonach
              wiadomo, że właściciel malej firemki w życiu tak interesów nie prowadzi, jak
              właściciele korporacji

już pare osób tu to napisało
              ceny produktów mam zachodnie a zarobki wschodnie
              w polsce elektronika i samochody kosztują 10-20 więcej niż na zachodzie ,
              jedzenie mamy tańsze to fakt, ale skoro sytuacja nie pozwala na podwyżki to skąd
              tyle Lexusów i najnowszych BMW 7 czy tych terenowych i Meroli S ?

prawo rynku może zadziałać jak ludzie wywalczą sobie strajkami lub innymi
              metodami podwyżki, jak siedzą cicho to nic nie dostaną

• polska_baba I kto będzie to azjatyckie badziewie kupował? 23.05.07, 12:51
              Jak w kraju wszyscy będą bezrobotni?
              Głupstwa piszesz, bo tak, jak większość pracowników z różnych względów nie może
              wyjechać za granicę do pracy, tak samo większość przedsiębiorców nie jest w
              stanie przenieść firmy do Azji.
              Całych gałęzi gospodarki nie da się przenieść: większości usług, handlu,
              lecznictwa, szkolnictwa, mass mediów itp. Dochodzą do tego firmy, których
              właściciele nie chcą lub nie mogą emigrować.
              Przeniesiemy firmę do Azji, to taki straszak dla naiwnych. To zagrożenie jest
              może realne na Zachodzie, gdzie są wielkie koncerny, ale w Polsce większość
              wielkich firm zatrudniających po kilka tysięcy pracowników już dawno padła. Np.
              w Lublinie największym pracodawcą po upadku fabryki samochodów ciężarowych jest
              uniwersytet. I co? Przeniesie się do Azji? Właściciel mający kilka sklepów
              spożywczych przeniesie się? Hipermarket? Urząd miasta? Szkoły podstawowe?
              Prywatne przychodnie? Szewc? Optyk? Lokalna gazeta?
              Prawa rynku nie działają tak prymitywnie, jak Ci się wydaje.
          • palestrina2005 Ciągle ktoś strajkuje... w całej UE.... 22.05.07, 08:12
            Człowiek to taki zwierzak, co ciągle chce więcej...
        • stworek52 To bie sie dobrze żyje 22.05.07, 07:50
          partyjny gebelsie
          • palestrina2005 A Tobie źle? 22.05.07, 08:11
            Przecież bezrobocie spadło - łatwiej o robotę, podwyżki są, kredyty na
            mieszkania taniutkie, inflacja niska, złoty mocny więc można tanio za granicę
            jechać na urlopik... żyć nie umierać...
      • gdkj Ja tam też dostałem 21.05.07, 18:28
        wyszło mi na kwicie z banku ,niecałe 17 zeta poszło w górę więc w tej GW prawdę
        jednak piszą.dzieki wolnemu kapitałowi płace w górę zapie..ją jak mało co. ja
        za 17 zeta to mam pół litra. dorzucam 2 zeta na sok i czuję się jak w
        zjednoczonej europie.
        w końcu o to wszyscy walczyliśmy.
        teraz jeszcze tylko spalić cały IPN żeby się nikt nie dowiedział komu
        zawdzieńcza swój marny los i pełnia szczęścia. no może jeszcze tylko pogonić
        kaczyńskich.
        pozdrawiam.
        • Gość: X Obłudna Agoro!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 19:12
          • Gość: X Re: Obłudna Agoro!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 19:16
            Pracuję w Agorze o wielu lat. Podwyżkę widziałem ostatnio siedem lat temu. Na
            moje dictum, ze chce zarabiać więcej słyszę, że mogę sie zwolnić. Zarabiam
            ledwo tyle, ile średnia krajowa. Od roku domagam się podwyżki. Mam dość
            hipokryzji mojej firmy. Siedzę tu tylko dlatego, że lubię pracę w Gazecie
            (cholera, mam jakiś syndrom niewolnika chyba).
            • Gość: Y Re: Obłudna Agoro!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 19:57
              widzę podstawy do przeprowadzenia śledztwa.
              albo o 19.12 wszedł michnik i przeszkodził w pisaniu zwierzenia albo X pisze z
              domu a wtedy spokoju nie dało podniecenie aż do 19.16
              może też być to obiaw prowokackacji. podniecenie w tym przypadku również zrozumiałe.
              wiem ,że moje wywody nie przypominają tych z "Alfabet Rokity" ale zawsze to cuś
              więc chciałem się pochwalić.
              włąśnie drapię się w swój łeb...
              pozdrawiam :)
            • Gość: exagora Re: Obłudna Agoro!!! IP: 87.204.218.* 22.05.07, 09:57
              Tak. To jest syndrom niewolnika. Zwolnij sie czym predzej z GW, tak jak i ja
              zrobilam w zeszlym roku. To byla jedna z lepszych decyzji jakie podjelam.
              Naczelny mojego oddzialu twierdzil ze nie ma pieniedzy na podwyzki, a farmazony
              jakie opowiadal o jakosci pracy w Agorze tylko utwierdzily mnie w decyzji o
              odejsciu
      • Gość: mamila Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.abhsia.telus.net 21.05.07, 19:40
        Ja ciagle czekam,czekam.
        Radzilabym ministrowi pracy i placy obliczyc,ile powinien miec Polak na
        miesieczne utrzymanie.
        Jesli nie starcza mu na podstawowe zycie,to jest blad rzadzacych,gdyz jedni
        maja za duzo,drudzy- nedze.
        To niesprawiedliwe,by byly tak znaczace dysproporcje placowe!!!
        Yp rodzi u ludzi poczucie krzywdy i niesprawiedliwosci!!!
        • mil1231 kobieto- jesteś żywym dinozaurem socjalizmu! 21.05.07, 21:32
          > Ja ciagle czekam,czekam.
          że podwyzka sama przyjdzie??
          > Jesli nie starcza mu na podstawowe zycie,to jest blad rzadzacych,gdyz jedni
          > maja za duzo,drudzy- nedze.
          to ile masz na życie to efekt wyłącznie twojej pracy, zdolności i operatywności-
          nikt nieczego ci nie da- sama musisz udowodnic że nalezy cie sie więcej.
          Bogaci są bogaci bo mają łeb do interesu - tak jest wszędzie- socjalizm juz nie
          wróci więc lepiej weź się do roboty albo porzuć złudzenia.

jakie dysproporcje płacowe? przeviez to normalka??
          w ludziach to rodzi tylko uczucie zawiści. zreszta jakiej krzywdy?? żeście
          kałmuki niczego nie potrafiace, niewydajne a żądające poziomu życia klasy
          średniej???zapomnijcie
          • Gość: Zdenerwowany Nie cytuj głupot z podręcznika małego Kazia !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 02:20
            w Polsce łeb do "interesu" to może ma panienka robiąca loda przy szosie (do
            tego nie płaci podatków), reszta ma znajomości, układziki, wujków, odpowiednią
            przynależność partyjną ... i to nie ma nic wspólnego z wiedzą, operatywnością
            czy umiejętnościami ...

Znam parę osób operatywnych, z wiedzą, językami pracują za marne grosze, zwykle
            nie w zawodzie i zmieniają pracę częściej niż ja firanki ... część się już
            zbiera do odlotu w normalniejsze strony ... oczywiście ich szefowie z nadania
            zarabiają krocie w porównaniu z nimi, którzy odwalają całą robotę ...
            • Gość: .... co, zabolało cię że powqiedział ci prawdę? IP: 62.29.160.* 22.05.07, 12:57
              biednyś boś głupi, głupiś bos biedny- święta racja! robolu...
              • Gość: xxx Re: co, zabolało cię że powqiedział ci prawdę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:19
                "Robole" nie są ani głupi, ani biedni. Przekonasz się o tym, gdy będziesz musiał
                remontować mieszkanie lub budować dom.

"Robole" uciekają z tego kraju - i słusznie - m.in. dlatego, że jest tu za dużo
                ludzi myślących podobnie jak Ty. A takie myślenie najczęściej spotyka się u
                osób, które stosunkowo niedawno wybiły się z najgorszych nizin społecznych.
                Dorobiły się czegoś, nierzadko drogą oszustwa i kradzieży, ale wciąż mają
                mentalność chłopa pańszczyźnianego znającego tylko jeden model świata, w którym
                człowiek bogaty poniża biednego. Dlatego pozostaną chamami jeszcze przez co
                najmniej kilka pokoleń.

• mil1231 widzisz, chodziło mi o tych ktorzy tak pieprzą jak 22.05.07, 17:27
                  ten pan "zdenerwowany", ktory się Onetu naczytał- jego wypowiedź świadczy o
                  ograniczonej inteligencji- typowy postkomunistyczny robol- po cholerę nam taki
                  motłoch??
          • Gość: socjalista Re: kobieto- jesteś żywym dinozaurem socjalizmu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 15:33
            no to powiedz to różnym synalkom i córuniom o nie specjalnie przebojowej
            inteligencji grzejącym tyłki na ciepłych posadkach dzięki swoim rodzicom i to
            nie w ich prywatnych firmach tylko potężnych koncernach z państwowym udziałem.
            to będzie polski objaw twojej kapitalistycznej gospodarki. w normalnych krajach
            z kręgu UE czy USA płace są takie jakie są i dla tego tam wyjeżdżamy.
            i jakoś się to tam kręci a u nas jest to z jakichś powodów nie możliwe.
            w końcu francuz czy inny skoro ma w sklepie komputer za 500 euro to ktoś mu to
            złożył. na pewno nie rodak bo by nie zarobił tych swoich 2500euro przeciętnie.
            w polsce tak jest bo nigdy się nie szanowaliśmy i tyle.
          • ares1970 Re: kobieto- jesteś żywym dinozaurem socjalizmu! 22.05.07, 16:41
            mil1231 napisał:

> jakie dysproporcje płacowe? przeviez to normalka??
            > w ludziach to rodzi tylko uczucie zawiści. zreszta jakiej krzywdy?? żeście
            > kałmuki niczego nie potrafiace, niewydajne a żądające poziomu życia klasy
            > średniej???zapomnijcie

A mnie się wydaję,że sam niewiele umiesz( a może i nic) i tylko próbujesz obwiniać innych za swoje wady.
            • mil1231 Ja jestem zaradny i ze swoimi wadami walczę 22.05.07, 17:32
              i próbuję je eliminować- i to nas tak rózni- socjalistyczne pomioty..
        • Gość: Tomek Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 22.05.07, 09:32
          > Radzilabym ministrowi pracy i placy obliczyc,ile powinien miec Polak na
          > miesieczne utrzymanie.

Ministrowi pracy i płacy?? Ile powinien mieć Polak??

Zrozum w końcu, że to nie minister pracy Ci płaci. On tylko udaje. Pensję sama
          sobie wypracowujesz, a rząd tylko z niej zabiera.

Pensji nie wypracowuje się poprzez proszenie ministerstwa pracy.
      • Gość: cheles Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.chello.pl 21.05.07, 20:02
        Podwyżki dostali Ci co są u "żłoba"

Reszta czeka. Średnia krajowa a średnia warszawska to zawsze dwie różne sprawy
        ( warszawska ok. 1.000 wyższa) Po drugie mówimy chyba o firmach prywatnych bo w
        państwowej od roku podwyżki nie widziałem.

pzdr
      • Gość: GW Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 20:10
        Nie ja nie dostalem podwyzki, bo pracuje w Agorze
        • Gość: łodzianin Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.171.13.62.crowley.pl 21.05.07, 20:30
          Ja już od roku nie mam podwyżki, za to mój szef kupił sobie niezłe autko za prawie 400 000 zł ( tj. jakieś 320 moich pensji). Chyba czas na poszukanie innej firmy.
      • mil1231 hehe a kacapom żyłka z zazdrożci strzela.. 21.05.07, 20:52
        buahahahahahha!!!
      • Gość: nadzieja? Wreszcie! IP: *.mokotowplaza.waw.pl 22.05.07, 01:41
        Napiszcie jak negocjowac podwyzke. Moze wreszcie ruszy w tym kraju. Nie chce juz wiecej stac przy kasie jak Adas Mialczynski.
        Dzizasku..japie..!
        Chce wiecej zarabiac
        • Gość: Kolega kierownik Poooodwyżka ? To ty chcesz waaaaaaaaadzy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 02:26
          Bo kto więcej zarabia ten ma waaaaaaadzę !
          • Gość: gosc z caraibean Re: proste sprawy IP: *.socal.res.rr.com 22.05.07, 03:43
            macie kiepska wydajnosc, produkujecie towary niskiej jakosci malo przetworzone
            oraz wysokotonazowe i malowartosciowe w jednostce sprzedazy, produkty rolnicze
            sa bardzo nisko wycenione, brak technologi i zacofanie techniczno
            technologiczne nie pozwala na wysokie wplywy, poza tym wysokie marze
            producentow i dystrybutorow nie maj zadnego ekonomicznego uzasadnienia, wiel
            przemyslow w Polsce ma wrecz monopolistyczna pozycje bardzo mala
            konkurencyjnosc na rynku oraz katastrofalne zaniedbania infrastrukturalne np
            drogi i koleje ktore w tranzycie przynosiliby spore wplywy,
            oto wszytko jest wynikiem braku myslenia calego narodu, braku wypracowania i
            realizowania polityki dlugofalowej jak to ma miejsce np w Chinach, dla
            ciekawosci dodam ze najwieksza dynamike wzrosy w 2007 roku ma Bostwana , ponad
            100%, Rumunia, Kazachstan, oczywiscie biedne kraje ale chodzi o wdrozeniu w
            tych krajach programu ktory uzysak aprobate spoleczna i pociagnal inwestycje i
            efektywnosc pracy ktora sie przeklada na ten wzrost, ( The Economist, May 19,
            2007)
            • Gość: Radek Re: proste sprawy IP: 157.25.139.* 22.05.07, 08:19
              Każdy z Polaków to trybik. Wpierw trzeba by było wywalić połowę trybików
              nieefektywnych (pływaków nic nie robiących, szwendających się po korytarzach
              udających przed zwierzchnikiem, jacy oni obrotni), mającym często wykształcenie
              wyższe teologii, historii (nic nie związane z wykonywana pracą).
              Ja pracuje efektywnie w pracy a nawet po godzinach za darmo, ale moja praca
              rozpływa się pomiędzy tzw. pływakami (pasożyci, dzieci dygnitarzy, ich kolesie,
              cwaniacy), którzy szwendają się obok Prezesa udając jakoby oni coś robili
              (omawiają niejednokrotnie prace innych sami nic nie tworząc). Ich zarobek jest
              większy od mojego, bo szybciej awansują, są bardziej widoczni, stają się
              prezesami wypływając po plecach swoich kolegów, później widzą tylko siebie i
              karierę. Niejednokrotnie przypisują sobie zasługi innych, a swoje buble jak coś
              spieprzą skrzętnie ukrywają nawet za cenę straty dla firmy winiąc innych za
              taki stan. I to jest problem. Wykazany w mikro (tak jest u nas w firmie), lecz
              w skali całej Polski występuje już jako makro.
              Obecnie fachowcy znający się na robocie a nie „pływacy - cwaniacy” chcą więcej
              zarobić, no i bardzo dobrze.
              Prezesi, dyrektorzy, kierownicy maja wielkie pole do popisu. Wystarczy że
              zadadzą sobie pytanie. Czy firma będzie funkcjonować normalnie (gorzej czy
              lepiej) gdy takiego człowieka poprosi nie będzie.
            • Gość: krunky Re: proste sprawy IP: *.who.vectranet.pl 22.05.07, 12:10
              Szkoda tylko, że nie napisali o sektorze usługowym:/
      • Gość: jajaja Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 07:28
        no całe 30 zł brutto podwyzki, łącznie ma 1530 zł brutto i małe szanse na
        wiecej :(
        • duszek_klaus Re: Czy dostałeś już podwyżkę 22.05.07, 07:31
          LUDZIE !!!! kogo wy w tych sondażach pytacie ???? Chyba samych prezesów Orlenu,
          PKO,.... bo normalny człowiek dostał podwyżkę - owszem, ale .....1%-tową.. :(((
          U mnie w pracy ponoć też wszyscy dostali podwyżkę o ... 20%. - wzyscy którym i
          tak zawsze jest mało !!!!
          Cała ta "batalia" o podwyżkach to bzdura !!!!
      • stworek52 Czy liczy się fachowość 22.05.07, 07:48
        czy papier?
        Oto odwieczne pytanie ludzkości.
        Patrząc na ten rząd i koalicję śmiem stwierdzić że ich dyplomy nadają się tylko
        do przerobienia na papier toaletowy.
        • Gość: pielegniarka Ja też dostałam podwyżke, całe 40 pln..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 08:24
          • Gość: OLa Re: Ja też dostałam podwyżke, całe 40 pln..... IP: *.193.udn.pl 07.06.07, 13:19
            Proszę się nie martwić, ja jako konserwator zabytków wcale nie dostałam
            więcej,jakieś 65zł na rękę.. Normalnie niewiadomo czy się śmiać, czy płakać...
      • Gość: tomeczek Dostałem ostatnio 3 lata temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 08:23
        Szef jedną reką wręczył mi pismo o podwyżce (około 4%) a drugą nowy zakres
        obowiązków (znacznie większy niż o 4%)
        • alpin19 Gdzie są do diabła te podwyżki ? 22.05.07, 08:56
          Ja też dostałem podwyżkę... "- 100 zł" (słownie: minus sto złotych) bo
          dyrektorzy musieli sobie podnieść dolny szczebelek z 12000 na 15000 miesięcznie.
          Miło jest pracownikowi kiedy szef zagaduje do niego jakie są prowizje u
          pośredników nieruchomości bo właśnie zbiera się do kupienia drugiego mieszkania,
          a ciebie nie stać na wynajem pokoju !
          Nie wiem, i nie chcę wiedzieć skąd Agora bierze informacje o podwyżkach, bo ja
          takich nie odczuwam. Pracuję jako developer J2EE i zarabiam 2,5k miesięcznie na
          rękę. Wiem - dla niektórych to może i dużo, ale nie dla mnie. Mam 26 lat, chcę
          kupić mieszkanie, zapewnić byt rodzinie - a nie stać mnie na wyjazd na wakacje.
          Do tego wszystkiego dochodzą wiecznie umowy na czas określony cobym się
          przypadkiem nie poczuł zmotywowany do pracy....

Żyję w Polsce, w której nie istnieje pojęcie szacunku dla pracownika oraz jego
          pracy. Z tego też powodu jest mi niezmiernie przykro...
          • Gość: tomeczek Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:12
            alpin19 napisał:

> Pracuję jako developer J2EE i zarabiam 2,5k miesięcznie na
            > rękę. Wiem - dla niektórych to może i dużo, ale nie dla mnie. Mam 26 lat, chcę
            > kupić mieszkanie, zapewnić byt rodzinie - a nie stać mnie na wyjazd na wakacje.

Gratulacje. U mnie jest teraz taki przychód na 3 osoby. Też możemy pomarzyć o
            wakacjach we trójkę...
            PS co to jest J2EE ?!
            • alpin19 Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? 22.05.07, 09:36
              ... u mnie akurat ów dochód jest na dwie osoby. Utrzymuję siebie i narzeczoną. O
              ślubie też ciężko myśleć, bo "chwilowo" w tym pier*********** grajdole o nazwie
              "Polska" nie stać nas na wydatek rzędu 15 000 zł....
              J2EE -> Java 2 Enterprise Edition....
            • Gość: gdeep Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? IP: *.tktelekom.pl 22.05.07, 09:38
              J2EE = Java 2 Platform, Enterprise Edition, jeden ze standardów tworzenia
              aplikacji. Do programowania używa się JAVY.
              • Gość: tomeczek Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:38
                Gość portalu: gdeep napisał(a):

> J2EE = Java 2 Platform, Enterprise Edition, jeden ze standardów tworzenia
                > aplikacji. Do programowania używa się JAVY.

Trzeba było tak od razu, że to Java. Bo jak przeczytałem "developer" to mi się
                skojarzyło z nieruchomościami; znaczy, że kolega alpin19 sprzedaje klientom
                dziury w ziemi, w których w dalekiej nieokreślonej przyszłości może ktoś zbuduje
                jakiś blok mieszkalny...
                Kajam się :))
                • Gość: krunky Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? IP: *.who.vectranet.pl 22.05.07, 11:42
                  Zawsze myślałem, ze programiści zarabiają więcej.
                  • alpin19 Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? 22.05.07, 12:36
                    Heh, sam tak kiedyś myślałem....
      • Gość: tom Owszem, dostałem, podwyżkę gazu, prądu i benzyny IP: 195.205.223.* 22.05.07, 09:05
        Skąd biorą się tego typu bzdurne informacje o podwyżkach płac?????
      • Gość: zośka Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.stargard.mm.pl 22.05.07, 09:43
        a ja emeryyka po38 latach pracy dostałam podwyzkę emerytury 18, - złotych,
        teraz moja emerytura netto wynowi 1.020,-zł , cieszę sie bo inni mają mniej ,
        ale ze po oplaceniu stalych opłat zostaje mi 380,-zł nikt mi nie wspólczuje
        • cyklamen Re: Czy dostałeś już podwyżkę 22.05.07, 09:55
          Podwyżka?! Po studiach i 19 latach pracy w bibliotece dostałam ostatnio 70 zł
          podwyżki (brutto) i zarabiam teraz brutto 1800 zł.
          • Gość: ares1970 Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.171.13.62.crowley.pl 22.05.07, 16:13
            Ja już miałem jedną (ok.250zł brutto).Zarabiam srednio 1850 zł brutto. Mam przed wakacjami dostać następną podwyżkę. Jestem ciekaw czy i ile dostanę.
      • chewiola Czy dostałeś już podwyżkę 22.05.07, 09:57
        jestem b. szczęśliwa, hurra, dostałam podwyżkę - 18,- brutto
      • Gość: barbek Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.chello.pl 22.05.07, 10:59
        Jeatem pracownikiem cywilnym wojska. Pracuje na stanowisku samodzielnego
        technika 38 lat. W ubieglym roku otrzymalam podwyzke 2 zl. netto i 5 drukow do
        podpisu. W tym roku nie otrzymalam ani grosza. Moj zarobek po tylu latach pracy
        wynosi 1120 zl netto.Jestesmy najnizej oplacani w budzecie . Tak jestesmy
        traktowani juz od paru lat....i gdzie te podwyzki , kto je
        dostaje....smieszne...prawda?
      • Gość: kanarek [...] IP: 62.233.164.* 22.05.07, 11:09
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • palestrina2005 Ja tam dostałem podwyżkę... 22.05.07, 11:27
        i faktycznie muszę powiedzieć, że za rządów PiS to człowiek może sobie wreszcie
        pożyć...
        • mil1231 ja o ponad 100 %! 22.05.07, 17:32
          • palestrina2005 I kto mówi że za rządów PiS źle się żyje ? 22.05.07, 17:36
            gratulacje !!!!!
            • mil1231 że zyje się źle mówia tylko kretyni- jestem o tym 22.05.07, 17:56
              święcie przekonany
        • polska_baba PiS dba o swych czołowych propagandzistów 23.05.07, 12:14
          Teraz nie dziwię się, że tak na wszystkich forach chwalisz PiS. Widać dobrze Ci
          za to płacą.
      • Gość: mi Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:42
        W tym kraju nigdy nie było łatwo, ale gdy czyta się takie bzdury, a dookoła
        widzi się to, co jest, to podwójny szlag człowieka trafia. Po co ta propaganda?
        • Gość: inga Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.btk.net.pl 14.06.07, 20:45
          pracuje za niecały 1000zł.żadnych widoków na podwyżkę.w całym mieście tak
          płacą.średnia krajowa jest dla mnie abstrakcją,nigdy takiej kasy na oczy nie
          widziałam(jestem po studiach a pracuję jako fakturzystka w markecie)żenada
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka