rydzyk_fizyk 21.05.07, 02:16 A czy Prezes spółki z o.o. "Tanie Państwo" też dostał podwyżkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hapita Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 07:03 Jako prywaciarz,prowadzący działalność gospodarczą,od 3-ch lat systematycznie ubożeję.Opłaty ZUS,stale rosnące -obecnie 822 zł miesięcznie wprowadzają mnie w bankructwo.Praktycznie pasożytuję na żonie,która pracuje na 3-ch etatach,w tym naukowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 18:57 No i nie jest tak źle. A tak straszyli nas niektórzy prawicowcy przed tą Unią. Zobaczcie teraz ile dzięki wejściu do niej zawdzięczamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wku...ny Tiaaa, niedawno znalazłem swój pasek z 2001 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 02:04 i okazało się, że zarabiam na rękę prawie tyle samo co wtedy (różnica rzędu 30 zł). W dziale gdzie pracuję nikt OD LAT nie dostał podwyżki, bo ciągle były jakieś przeciwskazania ... do tego mam wyższe techniczne i pracuję w zawodzie (oczywiście dziwnym trafem w całej firmie średnia jest jakieś 1400 zł wyższa od mojej pensji - tyle, że nikt nie wie jak ją wyliczono ....) Kogo oni pytali o te podwyżki ? Ani mnie ani nikogo ze znajomych nigdy nie dopadł żaden ankieter, to co, nie jesteśmy w reprezentatywnej grupie potwierdzającej założoną tezę ? Jeden zarabia 20000 brutto, 10 zarabia po 900 brutto i średnia wychodzi 2636 ... i nikt nie może zrozumieć o co drą mordy ci zarabiający po 900, przecież zarabiają średnio po 2636 ... a ceny są dostosowane do zarobków ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotna Mnie Gazeta Wyborcza zwolniła 5 mies. temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 12:06 Po 15 latach pracy wyrzucono mnie jak zbędny mebel. Zarabiałam grosze, bo Wyborcza zawsze oszczędzała na płacach, zwłaszcza płacach ludzi w oddziałach, a teraz jestem bez pracy. Więc nie piszcie, jak to jest dobrze, bo ja widzę, jakie szanse na pracę mają w Polsce B kobiety po 50. roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Nareszcie temat, który powinien być na pierwszych 21.05.07, 07:33 A jest, czy może był tabu.... Najwyższy czas aby uregulować płace i ujednolicić z UE. Po pierwsze pracodawcy niech nie płaczą że mało wyciągają i dokładają do interesu jest to nieracjonalne i głupie wytłumaczenie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie ciągnie takiego badziewia. Czasy szybkiego bogacenia na garbie pracownika już minęły. I bardzo dobrze. Cieszy mnie że jest coraz więcej ofert pracy, może wreszcie pracodawcy zaczną szanować tych co na nich pracują (szacunek – godziwa praca). Ci w Rządzie, Posłowie i reszta klitki powinni również puknąć się w łeb i końcu obniżyć podatki minimum o połowę pracodawcom którzy muszą odprowadzać za pracowników haracz oraz pracownikom którzy płacą 27% z brutta haraczu (Zdrowotne, podatki, ZUSy inne badziewie) Co do podwyżki to w przeliczeniu o inflację w latach począwszy od rzeczywistej podwyżki dostałem 1/10. Nie pokryła nawet inflacji. No, ale i na moją firmę końcu przyjdzie krecha. Już ludzie zaczynają odchodzić tam gdzie lepiej płacą. Kto z pracodawców nie zrówna płac do UE obudzi się z ręką w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
maka_blich Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws 21.05.07, 08:30 zgadzam się w 100%. Te podywżki o których teraz tyle się mówi dotyczą wąskiej grupy pracowników. I te wszystkie dane statystyczne to jedna wielka lipa - tak uważam. Dlaczego-już odpowiadam. Przykładowo Pani Kowalska zarabia 3500 zł/mies., a pani Nowak - 1000 zł/mies. Zatem średnia płaca obydwu tych pań wynosi 2250 zł/mies. Fajna ta statystyka, potrafi podnieść człowieka na duchu. Przynajmniej przez chwile pani Nowak odczuła, że jej płaca teoretycznie wzrosła o 125%. Jedna po sprawdzeniu zawartości portfela ze smutkiem zauważyła, że nic tak naprawdę się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.paylane.com 21.05.07, 18:26 Nie masz zielonego pojęcia o statystyce. Proponuję poszukać chociażby czegoś o średniej ważonej albo o medianach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nachwile Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 18:30 pensja średnia to średnia arytmentyczna a nie ważona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hapita Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 21:00 Są jeszcze mody,odchylenia standardowe,średnie ważone i cała gama zabiegów statystycznych,no i obszar badań też ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nachwile Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 22:59 ale średnia zarobków podawana przez GUS to średnia arytmetyczna z milionów robiących za grosze i paru prezesów mających jachty skoro tylko 10 % przekroczyło 2 próg podatkowy , czyli 3100 brutto (a w tych 10% masz emerytów mundurowych, posłów, ludzi których fiskus dorwał po przyjeździe z za granicy itd itp) to ile % ma zarobki przekraczające 2 próg ? wiem, że są różne średnie bo jestem po polibudzie, ale tu konkretnie chodzi o arytmetyczną wiem, że na tym forum zdażali się debile co jak usłyszeli, ze GUS podał średnią płacę 2700 brutto to oni twierdzili, że średnia to grupa 50% z populacji, ale bez jajec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_triste Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.asystent.ds.polsl.pl 22.05.07, 07:50 Już nieraz domagałem się podania kwartyli i tylko jeden jedyny raz widziałem w jakimś artykule podaną medianę. Średnia arytmetyczna jest wiele bardziej podnosząca na duchu. Dla władzy oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg wawa mediana IP: *.sgh.waw.pl 22.05.07, 12:10 kiedyś dla własnych potrzeb wyliczyłem medianę na podstawie danych GUS o przedziałach płacowych. Okazała się być o ok. 400 zł niższa od średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alejaja Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 17:42 statystyki robi się na papierze a papier wszystko przyjmie, żeby jeszcze robili je na papierze toaletowym to może bym w nią uwierzył Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! 21.05.07, 20:56 tam sie peiprzy non stop o tym że "ja i mój pies też mamy po trzy nogi"- tacy sfrustrowani goowno umiejący robole wylewaja swoje żale, a raczej zawiść, że innym powodzi się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super_sonic Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.gwardii.osi.pl 22.05.07, 00:18 swiete slowa, dosc juz mam narzekania polakow, gdyby choc polowe z czasu jaki zuzywaja na biadolenie na forach internetowych poswiecili na prace byliby duzo bogatsi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nachwile Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 06:56 > swiete slowa, dosc juz mam narzekania polakow, gdyby choc polowe z czasu jaki > zuzywaja na biadolenie na forach internetowych poswiecili na prace byliby duzo > bogatsi ? pracuje sie zgodnei z kodeksem 40 godzin w tygodniu a nie 25 godzin na dobe to ta praca etatowa ma zapewnić środki na potrzeby i hasło pracujcie więcej jest myleniem pojęć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nachwile Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 06:57 p.s. pozostały czas jest po to by poświęcać go rodzinie, hobby, przyjaciołom, pasjom praca to 1/3 doby 5 dni w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 22.05.07, 09:28 Tak sobie wmawiasz, że pracujesz najlepiej jak się da, robisz wszystko co możliwe. W rzeczywistości każdy pracuje tyle ile chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 22.05.07, 10:53 Co ważniejsze - każdy pracuje gdzie chce. Można biadolić: pracuję 8 godzin, maximum, a i tak chciałbym być bogatszy. Panie Boże / Panie Kaczyński / Ministrze Pracy / Aniele Stróżu - pomóżcie mi! Załatwcie mi większą pensję. Ale to nie oni wypłacają pensje. Pensja zależy od tego ile jesteś wart dla pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 22.05.07, 10:56 I oczywiście od podatków od pensji. Uwaga: w równej mierze tych "płaconych przez pracownika" jak i tych "płaconych przez pracodawcę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.devs.futuro.pl 22.05.07, 15:01 > Ale to nie oni wypłacają pensje. Pensja zależy od tego ile jesteś wart dla > pracodawcy. A jak mylisz, ile warta jest praca dajmy na to tłumacza pracującego w Luksemburgu (po 7,5 godz dziennnie z przerwa na lunch) w strukturach Komisji Europejskiej? Czy to co wypracowywuje jest więcej warte, niż to, co wypracowywuje np. lekarz-rezydent albo nauczyciel pracujący w Polsce? porównując pensje wychodzi na to, że duuużo więcej. Pensja nie zależy od tego ile jesteś wart dla pracodawcy, ale przede wszystkim od tego, kto jest pracodawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ares1970 Re: Boże , ty chyba pomyliłaś forum..to nie onet! IP: *.171.13.62.crowley.pl 22.05.07, 16:26 "swiete slowa, dosc juz mam narzekania polakow, gdyby choc polowe z czasu jaki zuzywaja na biadolenie na forach internetowych poswiecili na prace byliby duzo bogatsi" za te marne wypłaty? Zastanów się.Chyba,że masz na myśli właścicieli, dyrektorów atc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 22.05.07, 09:27 > Najwyższy czas aby uregulować płace i ujednolicić z UE. To znaczy, jaki projekt ustawy proponujesz? "Pensje na terenie RP od dnia 1 lipca 2007 będą takie same jak w Anglii" ? Ustawy nie specyfikują faktów, lecz działania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: 157.25.139.* 22.05.07, 13:14 Nie o ustawę tu chodzi ale odpowiednie regulacje ekonomiczne, finansowe. Pierwsze obniżyć PODATEK, ba można pokusić się nawet o ustawowe ujednolicenie nazewnictwa (Podatek to podatek). Przecież wszyscy wiedzą że podstawowy haracz dla najmniej zarabiających wynosi 27% dodatkowo PŁACI RÓWNIEŻ PRACODAWCA. Podczas takich działań (zmniejszenia podatku) spirala sama się nakręci. Następnym posunięciem może być puszczenie inspektorów podatkowych w teren. Kto ma pałacyk, limuzyny itd. niech wykaże skąd miał kasę, jak nie Sąd, kara i konfiskata mienia. Następna sprawa firmy, sklepy, banki których właścicielem nie jest Polak winne płacić podatki takie jak w Polsce oraz jeżeli podobne zakłady ma poza granicami winien z ustawy lub z mocy innego przepisu wyrównać płace. Osoby prowadzące działalność gospodarczą a nie płacące pracownikom w przypadku likwidacji winne być pozbawiane poprzez wpisanie na listę prawa do prowadzenia jakiejkolwiek działalności gospodarczej przez minimum dziesięć lat. Można również ustawowo podnieść płacę minimalną do 1500 brutto. Lecz najważniejsze i najistotniejsze to ujednolicenie nazewnictwa haraczu jaki płaci podatnik (składki zdrowotne, chorobowe) bo to również podatek i obniżenie do realnego 15% z 27%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nachwile Re: Nareszcie temat, który powinien być na pierws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 16:50 są osoby wypracowujące dużo tylko prezes spółki zgarnia cały zysk a załodze wmawia, że są straty. nie przecz "tomek" że takich przypadków nie ma sam pracowałem w firmie, gdzie prezes wmawiał ludziom jak to jest źle, jak mało są wydajni, ze muszą robić w soboty i niedziele po 11 godzin (firma produkcyjna) potem podskoczył komuś komu nie należy było kupe kontroli itd itp i okazało sie że ów prezes zbierał zysk wypracowany przez ludzi i ze rocznie tego zysku było 1.5-2 miliony , ludzie mili minimalną krajową, a on jadał kolacje w hotelach po 200 euro ! te 1.5-2 mln to był sam czysty zysk, po odjęciu kosztów !!! nie wmawiaj głupot , że pensja jest taka ile wypracujesz, ile jest osób robiących na umowy za np. 5% tego co wypracują ? pensja=wartość wypracowana tylko kiedy sam sobie jesteś jednoosobową firmą sam kiedyś miałem rozmowę o pracę w której proponowano mi 5% Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 08:34 Podwyżki - bardzo pięknie, tylko o jakich kwotach my mówimy? Jak ktoś dostanie 100 PLN więcej to ma skakać do góry z radości. DOpóki to nie będą rzeczywiście jakieś znaczące kwoty rzędu 15-25% to nie ma się czym podniecać. To tak jak z tym hurra optymizmem, że nie ma u nas bezrobocia, oferty pracy na każdym kroku. Tak, pracy jest więcej, ale oferowane zarobki cały czas żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
luki.wawa Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 09:47 Przedmówca który chciał by podwyżki do 25% jest śmieszny. 25% to często przewyższa marże nie jednej firmy. Dla tego twoja podwyżka musiała by spowodować podwyższenie ceny produktu. Bo chyba nie myślisz że właściciel firmy będzie sponsorował twoje stanowisko. Czyli przychodzisz do sklepu a tu twoje ulubione piwo jest droższe o te 25% i lament że znowu ci się krzywda dzieje. Więc ja już wole swoje stare wynagrodzenie, ewentualnie z realną podwyżką, niż takie eksperymenty ekonomiczne Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 10:01 Tak…. 25% a czasami i mniej to zysk firmy. Ale czasami ten zysk idzie w milionach a podwyżka o 25% prezesowi, dyrektorom, kierownikom (którzy częstokroć nie są właścicielami) może doprowadzić do zaniku dodatniego wyniku finansowego. Ale w przypadku podwyżki o 25% dla zwykłych pracowników zarabiających nawet 1500zł to żadna strata dla firmy. Sami prezesi, dyrektorzy czy kierownicy działów nie zapracują na siebie bez wykwalifikowanego pracownika. I stracą go, gdy nie zmienią swojego punktu pojmowania. Poprzez procentowe podwyżki obecnie jest niesamowita przepaść pomiędzy prezesami, dyrektorami, kierownikiem a zwykłymi pracownikami fizycznymi jak również umysłowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: cd.. 21.05.07, 10:21 Dodatkowo chciałbym zauważyć, że płace w zależności od branży mogą stanowić 30% kosztów. Podniesienie płac o 25% przy osiągnięciu 25% zysku nie przekracza 23% kosztów z zysku. Pozostaje niecałe 20% zysku. Czyli firma będzie nadal rentowna a fachowcy zostaną i wreszcie będą się czuli docenieni. Odpowiedz Link Zgłoś
kaktus118 Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 10:41 Ciekawe. Bardzo wiele produktow ma ceny zblizone do tych z Europy Zachodniej, a pensje sa tam jakims dziwnym trafem znacznie wieksze np. w Niemczech _minimalna_ pensja wynosi ok. 1250 Euro. Czy zachodni pracodawcy dokladaja do interesu? Bez problemu zgodze sie na podniesienie cen nawet o 15-20% jesli moje dochody wzrosna o 25-30% Odpowiedz Link Zgłoś
ezavv Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 12:06 Witam, zgadzam się - ceny zachodnie, a płace (?) - chyba wschodnie - mna szczęście nie azjatyckie. Niestety guru naszych reform, pseudoliberałowie szermowali hasłem zmian, hasłem niewidzialnej ręki rynku, która działa, jednakże nie działa dla wszystkich - dla nich tak; ciepłe posadki dobrze wycenione, praktycznie niejednokrotnie odpowiedzialność niewielka, rozmyta. Dostosowywaliśmy ludzi do rynku - swoisty eksperyment z rybkami w akwarium podłączonym do napięcia. Po latach - szkoda, że nie wcześniej, rybki zjeżły się i walczą o swoje. Ja nie chcę Maybacha, BMW itp luksusów, chcę by mnie było stać, podobnie, jak tysiuące innych na dobry zwykły samochódoraz to by firma, w której jeszcze pracuję szanowała mnie po latach pracy (na razie tylko obniżki płac i zwolnienia w tysiące, mimo dobrej koniunktury - wiodąca na rynku spółka z kapitałem wykupionym przez firmę stanowiącą własnośćobcego państwa - u siebie dbają o wszystko, a my niestety po raz n-ty zaczynanmy od nowa). Nie chcę złotych gór, chcę jedynie bym ja, moja rodzina żyła godnie - o to zawsze zabiegałem. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Czy dostałeś już podwyżkę 03.06.07, 17:53 ezavv napisał: > Witam, > zgadzam się - ceny zachodnie, a płace (?) - chyba wschodnie - wschodnie pensje czesto sa w USD....wiec nasze polskie pensje sa rodem z ..Afryki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.paylane.com 21.05.07, 18:28 Brednie - ja dostałem już w tym roku 25%. Jakoś moja firma nie bankrutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 09:48 Podwyżki w sektorze powinny być kwotowe nie procentowe. Dotyczyć to powinno zwłaszcza emerytur. Co za uciecha gdy jeden który ma i tak nadto dostaje 1000zł licząc procentowo a drugi 10zł. Tym sposobem rośnie przepaść pomiędzy płacami garstki uprzywilejowanych a rzeszy pozostałych. Zgadzam się z tym iż te średnie to jeden wielki kit wciskany dla zamydlenia oczu. Winien być liczony nie tyle w sektorach jako średnia ale winna być wykazana drabina płacowa i ilości pracowników w danym zakresie płacowym sektora. Odpowiedz Link Zgłoś
palikot666 Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 10:29 ja pracuke w budzetowce i nie mam co liczyc na podwyzke Odpowiedz Link Zgłoś
agulaszek Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 13:48 A ja pracuję w budżetówce i dostałam! Całe 20 zeta :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 19:14 > A ja pracuję w budżetówce i dostałam! Całe 20 zeta :))) Ci którzy dostali realnie więcej ,to startują z takich dołów do których światło nie dochodzi Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 10:30 Bo stara prawda statystyki mówi, że jeśli średnia płaca wynosi wynosi X, to PONAD połowa zarabia mniej (czasem znacznie mniej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OMC Statystyk Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:53 Nie! Jeśli MEDIANA wynosi X, to połowa zarabia więcej. Średnia z 1x10000 i 9x1000 to 1900 i tylko 1 zarabia więcej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Czy dostałeś już podwyżkę? 21.05.07, 13:24 Nie wiem kto je dostaje bo ja już nie pamiętam kiedy miałam jakąkolwiek podwyżkę. Na ulicę nie mam co wychodzić i krzyczeć bo nie mam kogo szantażować tak jak to robią nauczyciele czy lekarze. Ciągle się gada, że płace rosną - tylko nie wiem komu, chyba posłom-osłom! Odpowiedz Link Zgłoś
relatif Czy dostałeś już podwyżkę 21.05.07, 17:08 ooooohhhhh... jak cudownie jest..... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Po rządami PiS dobrze nam się żyje... 21.05.07, 17:09 Nawet GW to przyznaje... Odpowiedz Link Zgłoś
gasior1st Re: Po rządami PiS dobrze nam się żyje... 21.05.07, 18:21 dlatego strajkujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr_p928 Re: Po rządami PiS dobrze nam się żyje... IP: *.hsd1.md.comcast.net 21.05.07, 18:31 Te wszystkie dyskusje nie maja sensu. Prawa rynku dyktuja place w (sektorze prywatnym). Kazda firma konkuruje dzis z innymi ma calym swiecie, czyli takze z tymi w Chinach, Indiach czy Wietnamie gdzie zarobki sa kilkakrotnie nizsze. Jesli po prostu zaczna placic "godnie" czy "uczciwie" (przypominam socjalizm) to wszyscy inwestorzy popedza do taniej Azji lub do Europy zachodniej gdzie infrastruktura jest o wiele lepsza a klimat polityczno biznesowy pewniejszy. Teorie spiskowe dotyczace szefow spolek, "prywaciarzy" i dyrektorow sa fanaberiami osob majacych zero pojecia o prowdzeniu wlasnej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nachwile Re: Po rządami PiS dobrze nam się żyje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 18:56 > Te wszystkie dyskusje nie maja sensu. Prawa rynku dyktuja place w (sektorze > prywatnym). Kazda firma konkuruje dzis z innymi ma calym swiecie, czyli takze > z tymi w Chinach, Indiach czy Wietnamie gdzie zarobki sa kilkakrotnie nizsze. > Jesli po prostu zaczna placic "godnie" czy "uczciwie" (przypominam socjalizm) > to wszyscy inwestorzy popedza do taniej Azji lub do Europy zachodniej gdzie > infrastruktura jest o wiele lepsza a klimat polityczno biznesowy pewniejszy. > Teorie spiskowe dotyczace szefow spolek, "prywaciarzy" i dyrektorow sa > fanaberiami osob majacych zero pojecia o prowdzeniu wlasnej firmy. jeżeli jest w jakiejś branży sytuacja oligopolistyczna/monopolistyczna to można pewne rzeczy dyktować i prawo rynku w takim przypadku nie działa i paru panów szefów koncerny X, Y, Z może sie dogadać "ustalmy płacę 1000 złotych a wtedy nam zostanie po 10 000 000 miesięcznie, to nie są teorie spiskowe, ale sposób prowadzenia biznesów przez wielkich graczy spotykających sie na salonach wiadomo, że właściciel malej firemki w życiu tak interesów nie prowadzi, jak właściciele korporacji już pare osób tu to napisało ceny produktów mam zachodnie a zarobki wschodnie w polsce elektronika i samochody kosztują 10-20 więcej niż na zachodzie , jedzenie mamy tańsze to fakt, ale skoro sytuacja nie pozwala na podwyżki to skąd tyle Lexusów i najnowszych BMW 7 czy tych terenowych i Meroli S ? prawo rynku może zadziałać jak ludzie wywalczą sobie strajkami lub innymi metodami podwyżki, jak siedzą cicho to nic nie dostaną Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba I kto będzie to azjatyckie badziewie kupował? 23.05.07, 12:51 Jak w kraju wszyscy będą bezrobotni? Głupstwa piszesz, bo tak, jak większość pracowników z różnych względów nie może wyjechać za granicę do pracy, tak samo większość przedsiębiorców nie jest w stanie przenieść firmy do Azji. Całych gałęzi gospodarki nie da się przenieść: większości usług, handlu, lecznictwa, szkolnictwa, mass mediów itp. Dochodzą do tego firmy, których właściciele nie chcą lub nie mogą emigrować. Przeniesiemy firmę do Azji, to taki straszak dla naiwnych. To zagrożenie jest może realne na Zachodzie, gdzie są wielkie koncerny, ale w Polsce większość wielkich firm zatrudniających po kilka tysięcy pracowników już dawno padła. Np. w Lublinie największym pracodawcą po upadku fabryki samochodów ciężarowych jest uniwersytet. I co? Przeniesie się do Azji? Właściciel mający kilka sklepów spożywczych przeniesie się? Hipermarket? Urząd miasta? Szkoły podstawowe? Prywatne przychodnie? Szewc? Optyk? Lokalna gazeta? Prawa rynku nie działają tak prymitywnie, jak Ci się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Ciągle ktoś strajkuje... w całej UE.... 22.05.07, 08:12 Człowiek to taki zwierzak, co ciągle chce więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 A Tobie źle? 22.05.07, 08:11 Przecież bezrobocie spadło - łatwiej o robotę, podwyżki są, kredyty na mieszkania taniutkie, inflacja niska, złoty mocny więc można tanio za granicę jechać na urlopik... żyć nie umierać... Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj Ja tam też dostałem 21.05.07, 18:28 wyszło mi na kwicie z banku ,niecałe 17 zeta poszło w górę więc w tej GW prawdę jednak piszą.dzieki wolnemu kapitałowi płace w górę zapie..ją jak mało co. ja za 17 zeta to mam pół litra. dorzucam 2 zeta na sok i czuję się jak w zjednoczonej europie. w końcu o to wszyscy walczyliśmy. teraz jeszcze tylko spalić cały IPN żeby się nikt nie dowiedział komu zawdzieńcza swój marny los i pełnia szczęścia. no może jeszcze tylko pogonić kaczyńskich. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Obłudna Agoro!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 19:16 Pracuję w Agorze o wielu lat. Podwyżkę widziałem ostatnio siedem lat temu. Na moje dictum, ze chce zarabiać więcej słyszę, że mogę sie zwolnić. Zarabiam ledwo tyle, ile średnia krajowa. Od roku domagam się podwyżki. Mam dość hipokryzji mojej firmy. Siedzę tu tylko dlatego, że lubię pracę w Gazecie (cholera, mam jakiś syndrom niewolnika chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y Re: Obłudna Agoro!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 19:57 widzę podstawy do przeprowadzenia śledztwa. albo o 19.12 wszedł michnik i przeszkodził w pisaniu zwierzenia albo X pisze z domu a wtedy spokoju nie dało podniecenie aż do 19.16 może też być to obiaw prowokackacji. podniecenie w tym przypadku również zrozumiałe. wiem ,że moje wywody nie przypominają tych z "Alfabet Rokity" ale zawsze to cuś więc chciałem się pochwalić. włąśnie drapię się w swój łeb... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exagora Re: Obłudna Agoro!!! IP: 87.204.218.* 22.05.07, 09:57 Tak. To jest syndrom niewolnika. Zwolnij sie czym predzej z GW, tak jak i ja zrobilam w zeszlym roku. To byla jedna z lepszych decyzji jakie podjelam. Naczelny mojego oddzialu twierdzil ze nie ma pieniedzy na podwyzki, a farmazony jakie opowiadal o jakosci pracy w Agorze tylko utwierdzily mnie w decyzji o odejsciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamila Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.abhsia.telus.net 21.05.07, 19:40 Ja ciagle czekam,czekam. Radzilabym ministrowi pracy i placy obliczyc,ile powinien miec Polak na miesieczne utrzymanie. Jesli nie starcza mu na podstawowe zycie,to jest blad rzadzacych,gdyz jedni maja za duzo,drudzy- nedze. To niesprawiedliwe,by byly tak znaczace dysproporcje placowe!!! Yp rodzi u ludzi poczucie krzywdy i niesprawiedliwosci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 kobieto- jesteś żywym dinozaurem socjalizmu! 21.05.07, 21:32 > Ja ciagle czekam,czekam. że podwyzka sama przyjdzie?? > Jesli nie starcza mu na podstawowe zycie,to jest blad rzadzacych,gdyz jedni > maja za duzo,drudzy- nedze. to ile masz na życie to efekt wyłącznie twojej pracy, zdolności i operatywności- nikt nieczego ci nie da- sama musisz udowodnic że nalezy cie sie więcej. Bogaci są bogaci bo mają łeb do interesu - tak jest wszędzie- socjalizm juz nie wróci więc lepiej weź się do roboty albo porzuć złudzenia. jakie dysproporcje płacowe? przeviez to normalka?? w ludziach to rodzi tylko uczucie zawiści. zreszta jakiej krzywdy?? żeście kałmuki niczego nie potrafiace, niewydajne a żądające poziomu życia klasy średniej???zapomnijcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdenerwowany Nie cytuj głupot z podręcznika małego Kazia !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 02:20 w Polsce łeb do "interesu" to może ma panienka robiąca loda przy szosie (do tego nie płaci podatków), reszta ma znajomości, układziki, wujków, odpowiednią przynależność partyjną ... i to nie ma nic wspólnego z wiedzą, operatywnością czy umiejętnościami ... Znam parę osób operatywnych, z wiedzą, językami pracują za marne grosze, zwykle nie w zawodzie i zmieniają pracę częściej niż ja firanki ... część się już zbiera do odlotu w normalniejsze strony ... oczywiście ich szefowie z nadania zarabiają krocie w porównaniu z nimi, którzy odwalają całą robotę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... co, zabolało cię że powqiedział ci prawdę? IP: 62.29.160.* 22.05.07, 12:57 biednyś boś głupi, głupiś bos biedny- święta racja! robolu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: co, zabolało cię że powqiedział ci prawdę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:19 "Robole" nie są ani głupi, ani biedni. Przekonasz się o tym, gdy będziesz musiał remontować mieszkanie lub budować dom. "Robole" uciekają z tego kraju - i słusznie - m.in. dlatego, że jest tu za dużo ludzi myślących podobnie jak Ty. A takie myślenie najczęściej spotyka się u osób, które stosunkowo niedawno wybiły się z najgorszych nizin społecznych. Dorobiły się czegoś, nierzadko drogą oszustwa i kradzieży, ale wciąż mają mentalność chłopa pańszczyźnianego znającego tylko jeden model świata, w którym człowiek bogaty poniża biednego. Dlatego pozostaną chamami jeszcze przez co najmniej kilka pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 widzisz, chodziło mi o tych ktorzy tak pieprzą jak 22.05.07, 17:27 ten pan "zdenerwowany", ktory się Onetu naczytał- jego wypowiedź świadczy o ograniczonej inteligencji- typowy postkomunistyczny robol- po cholerę nam taki motłoch?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjalista Re: kobieto- jesteś żywym dinozaurem socjalizmu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 15:33 no to powiedz to różnym synalkom i córuniom o nie specjalnie przebojowej inteligencji grzejącym tyłki na ciepłych posadkach dzięki swoim rodzicom i to nie w ich prywatnych firmach tylko potężnych koncernach z państwowym udziałem. to będzie polski objaw twojej kapitalistycznej gospodarki. w normalnych krajach z kręgu UE czy USA płace są takie jakie są i dla tego tam wyjeżdżamy. i jakoś się to tam kręci a u nas jest to z jakichś powodów nie możliwe. w końcu francuz czy inny skoro ma w sklepie komputer za 500 euro to ktoś mu to złożył. na pewno nie rodak bo by nie zarobił tych swoich 2500euro przeciętnie. w polsce tak jest bo nigdy się nie szanowaliśmy i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ares1970 Re: kobieto- jesteś żywym dinozaurem socjalizmu! 22.05.07, 16:41 mil1231 napisał: > jakie dysproporcje płacowe? przeviez to normalka?? > w ludziach to rodzi tylko uczucie zawiści. zreszta jakiej krzywdy?? żeście > kałmuki niczego nie potrafiace, niewydajne a żądające poziomu życia klasy > średniej???zapomnijcie A mnie się wydaję,że sam niewiele umiesz( a może i nic) i tylko próbujesz obwiniać innych za swoje wady. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Ja jestem zaradny i ze swoimi wadami walczę 22.05.07, 17:32 i próbuję je eliminować- i to nas tak rózni- socjalistyczne pomioty.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 22.05.07, 09:32 > Radzilabym ministrowi pracy i placy obliczyc,ile powinien miec Polak na > miesieczne utrzymanie. Ministrowi pracy i płacy?? Ile powinien mieć Polak?? Zrozum w końcu, że to nie minister pracy Ci płaci. On tylko udaje. Pensję sama sobie wypracowujesz, a rząd tylko z niej zabiera. Pensji nie wypracowuje się poprzez proszenie ministerstwa pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cheles Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.chello.pl 21.05.07, 20:02 Podwyżki dostali Ci co są u "żłoba" Reszta czeka. Średnia krajowa a średnia warszawska to zawsze dwie różne sprawy ( warszawska ok. 1.000 wyższa) Po drugie mówimy chyba o firmach prywatnych bo w państwowej od roku podwyżki nie widziałem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GW Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 20:10 Nie ja nie dostalem podwyzki, bo pracuje w Agorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.171.13.62.crowley.pl 21.05.07, 20:30 Ja już od roku nie mam podwyżki, za to mój szef kupił sobie niezłe autko za prawie 400 000 zł ( tj. jakieś 320 moich pensji). Chyba czas na poszukanie innej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 hehe a kacapom żyłka z zazdrożci strzela.. 21.05.07, 20:52 buahahahahahha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadzieja? Wreszcie! IP: *.mokotowplaza.waw.pl 22.05.07, 01:41 Napiszcie jak negocjowac podwyzke. Moze wreszcie ruszy w tym kraju. Nie chce juz wiecej stac przy kasie jak Adas Mialczynski. Dzizasku..japie..! Chce wiecej zarabiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolega kierownik Poooodwyżka ? To ty chcesz waaaaaaaaadzy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 02:26 Bo kto więcej zarabia ten ma waaaaaaadzę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z caraibean Re: proste sprawy IP: *.socal.res.rr.com 22.05.07, 03:43 macie kiepska wydajnosc, produkujecie towary niskiej jakosci malo przetworzone oraz wysokotonazowe i malowartosciowe w jednostce sprzedazy, produkty rolnicze sa bardzo nisko wycenione, brak technologi i zacofanie techniczno technologiczne nie pozwala na wysokie wplywy, poza tym wysokie marze producentow i dystrybutorow nie maj zadnego ekonomicznego uzasadnienia, wiel przemyslow w Polsce ma wrecz monopolistyczna pozycje bardzo mala konkurencyjnosc na rynku oraz katastrofalne zaniedbania infrastrukturalne np drogi i koleje ktore w tranzycie przynosiliby spore wplywy, oto wszytko jest wynikiem braku myslenia calego narodu, braku wypracowania i realizowania polityki dlugofalowej jak to ma miejsce np w Chinach, dla ciekawosci dodam ze najwieksza dynamike wzrosy w 2007 roku ma Bostwana , ponad 100%, Rumunia, Kazachstan, oczywiscie biedne kraje ale chodzi o wdrozeniu w tych krajach programu ktory uzysak aprobate spoleczna i pociagnal inwestycje i efektywnosc pracy ktora sie przeklada na ten wzrost, ( The Economist, May 19, 2007) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: proste sprawy IP: 157.25.139.* 22.05.07, 08:19 Każdy z Polaków to trybik. Wpierw trzeba by było wywalić połowę trybików nieefektywnych (pływaków nic nie robiących, szwendających się po korytarzach udających przed zwierzchnikiem, jacy oni obrotni), mającym często wykształcenie wyższe teologii, historii (nic nie związane z wykonywana pracą). Ja pracuje efektywnie w pracy a nawet po godzinach za darmo, ale moja praca rozpływa się pomiędzy tzw. pływakami (pasożyci, dzieci dygnitarzy, ich kolesie, cwaniacy), którzy szwendają się obok Prezesa udając jakoby oni coś robili (omawiają niejednokrotnie prace innych sami nic nie tworząc). Ich zarobek jest większy od mojego, bo szybciej awansują, są bardziej widoczni, stają się prezesami wypływając po plecach swoich kolegów, później widzą tylko siebie i karierę. Niejednokrotnie przypisują sobie zasługi innych, a swoje buble jak coś spieprzą skrzętnie ukrywają nawet za cenę straty dla firmy winiąc innych za taki stan. I to jest problem. Wykazany w mikro (tak jest u nas w firmie), lecz w skali całej Polski występuje już jako makro. Obecnie fachowcy znający się na robocie a nie „pływacy - cwaniacy” chcą więcej zarobić, no i bardzo dobrze. Prezesi, dyrektorzy, kierownicy maja wielkie pole do popisu. Wystarczy że zadadzą sobie pytanie. Czy firma będzie funkcjonować normalnie (gorzej czy lepiej) gdy takiego człowieka poprosi nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krunky Re: proste sprawy IP: *.who.vectranet.pl 22.05.07, 12:10 Szkoda tylko, że nie napisali o sektorze usługowym:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaja Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 07:28 no całe 30 zł brutto podwyzki, łącznie ma 1530 zł brutto i małe szanse na wiecej :( Odpowiedz Link Zgłoś
duszek_klaus Re: Czy dostałeś już podwyżkę 22.05.07, 07:31 LUDZIE !!!! kogo wy w tych sondażach pytacie ???? Chyba samych prezesów Orlenu, PKO,.... bo normalny człowiek dostał podwyżkę - owszem, ale .....1%-tową.. :((( U mnie w pracy ponoć też wszyscy dostali podwyżkę o ... 20%. - wzyscy którym i tak zawsze jest mało !!!! Cała ta "batalia" o podwyżkach to bzdura !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stworek52 Czy liczy się fachowość 22.05.07, 07:48 czy papier? Oto odwieczne pytanie ludzkości. Patrząc na ten rząd i koalicję śmiem stwierdzić że ich dyplomy nadają się tylko do przerobienia na papier toaletowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielegniarka Ja też dostałam podwyżke, całe 40 pln..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 08:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLa Re: Ja też dostałam podwyżke, całe 40 pln..... IP: *.193.udn.pl 07.06.07, 13:19 Proszę się nie martwić, ja jako konserwator zabytków wcale nie dostałam więcej,jakieś 65zł na rękę.. Normalnie niewiadomo czy się śmiać, czy płakać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Dostałem ostatnio 3 lata temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 08:23 Szef jedną reką wręczył mi pismo o podwyżce (około 4%) a drugą nowy zakres obowiązków (znacznie większy niż o 4%) Odpowiedz Link Zgłoś
alpin19 Gdzie są do diabła te podwyżki ? 22.05.07, 08:56 Ja też dostałem podwyżkę... "- 100 zł" (słownie: minus sto złotych) bo dyrektorzy musieli sobie podnieść dolny szczebelek z 12000 na 15000 miesięcznie. Miło jest pracownikowi kiedy szef zagaduje do niego jakie są prowizje u pośredników nieruchomości bo właśnie zbiera się do kupienia drugiego mieszkania, a ciebie nie stać na wynajem pokoju ! Nie wiem, i nie chcę wiedzieć skąd Agora bierze informacje o podwyżkach, bo ja takich nie odczuwam. Pracuję jako developer J2EE i zarabiam 2,5k miesięcznie na rękę. Wiem - dla niektórych to może i dużo, ale nie dla mnie. Mam 26 lat, chcę kupić mieszkanie, zapewnić byt rodzinie - a nie stać mnie na wyjazd na wakacje. Do tego wszystkiego dochodzą wiecznie umowy na czas określony cobym się przypadkiem nie poczuł zmotywowany do pracy.... Żyję w Polsce, w której nie istnieje pojęcie szacunku dla pracownika oraz jego pracy. Z tego też powodu jest mi niezmiernie przykro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:12 alpin19 napisał: > Pracuję jako developer J2EE i zarabiam 2,5k miesięcznie na > rękę. Wiem - dla niektórych to może i dużo, ale nie dla mnie. Mam 26 lat, chcę > kupić mieszkanie, zapewnić byt rodzinie - a nie stać mnie na wyjazd na wakacje. Gratulacje. U mnie jest teraz taki przychód na 3 osoby. Też możemy pomarzyć o wakacjach we trójkę... PS co to jest J2EE ?! Odpowiedz Link Zgłoś
alpin19 Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? 22.05.07, 09:36 ... u mnie akurat ów dochód jest na dwie osoby. Utrzymuję siebie i narzeczoną. O ślubie też ciężko myśleć, bo "chwilowo" w tym pier*********** grajdole o nazwie "Polska" nie stać nas na wydatek rzędu 15 000 zł.... J2EE -> Java 2 Enterprise Edition.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdeep Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? IP: *.tktelekom.pl 22.05.07, 09:38 J2EE = Java 2 Platform, Enterprise Edition, jeden ze standardów tworzenia aplikacji. Do programowania używa się JAVY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:38 Gość portalu: gdeep napisał(a): > J2EE = Java 2 Platform, Enterprise Edition, jeden ze standardów tworzenia > aplikacji. Do programowania używa się JAVY. Trzeba było tak od razu, że to Java. Bo jak przeczytałem "developer" to mi się skojarzyło z nieruchomościami; znaczy, że kolega alpin19 sprzedaje klientom dziury w ziemi, w których w dalekiej nieokreślonej przyszłości może ktoś zbuduje jakiś blok mieszkalny... Kajam się :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krunky Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? IP: *.who.vectranet.pl 22.05.07, 11:42 Zawsze myślałem, ze programiści zarabiają więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
alpin19 Re: Gdzie są do diabła te podwyżki ? 22.05.07, 12:36 Heh, sam tak kiedyś myślałem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Owszem, dostałem, podwyżkę gazu, prądu i benzyny IP: 195.205.223.* 22.05.07, 09:05 Skąd biorą się tego typu bzdurne informacje o podwyżkach płac????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zośka Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.stargard.mm.pl 22.05.07, 09:43 a ja emeryyka po38 latach pracy dostałam podwyzkę emerytury 18, - złotych, teraz moja emerytura netto wynowi 1.020,-zł , cieszę sie bo inni mają mniej , ale ze po oplaceniu stalych opłat zostaje mi 380,-zł nikt mi nie wspólczuje Odpowiedz Link Zgłoś
cyklamen Re: Czy dostałeś już podwyżkę 22.05.07, 09:55 Podwyżka?! Po studiach i 19 latach pracy w bibliotece dostałam ostatnio 70 zł podwyżki (brutto) i zarabiam teraz brutto 1800 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ares1970 Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.171.13.62.crowley.pl 22.05.07, 16:13 Ja już miałem jedną (ok.250zł brutto).Zarabiam srednio 1850 zł brutto. Mam przed wakacjami dostać następną podwyżkę. Jestem ciekaw czy i ile dostanę. Odpowiedz Link Zgłoś
chewiola Czy dostałeś już podwyżkę 22.05.07, 09:57 jestem b. szczęśliwa, hurra, dostałam podwyżkę - 18,- brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbek Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.chello.pl 22.05.07, 10:59 Jeatem pracownikiem cywilnym wojska. Pracuje na stanowisku samodzielnego technika 38 lat. W ubieglym roku otrzymalam podwyzke 2 zl. netto i 5 drukow do podpisu. W tym roku nie otrzymalam ani grosza. Moj zarobek po tylu latach pracy wynosi 1120 zl netto.Jestesmy najnizej oplacani w budzecie . Tak jestesmy traktowani juz od paru lat....i gdzie te podwyzki , kto je dostaje....smieszne...prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanarek [...] IP: 62.233.164.* 22.05.07, 11:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Ja tam dostałem podwyżkę... 22.05.07, 11:27 i faktycznie muszę powiedzieć, że za rządów PiS to człowiek może sobie wreszcie pożyć... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 I kto mówi że za rządów PiS źle się żyje ? 22.05.07, 17:36 gratulacje !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 że zyje się źle mówia tylko kretyni- jestem o tym 22.05.07, 17:56 święcie przekonany Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba PiS dba o swych czołowych propagandzistów 23.05.07, 12:14 Teraz nie dziwię się, że tak na wszystkich forach chwalisz PiS. Widać dobrze Ci za to płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:42 W tym kraju nigdy nie było łatwo, ale gdy czyta się takie bzdury, a dookoła widzi się to, co jest, to podwójny szlag człowieka trafia. Po co ta propaganda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inga Re: Czy dostałeś już podwyżkę IP: *.btk.net.pl 14.06.07, 20:45 pracuje za niecały 1000zł.żadnych widoków na podwyżkę.w całym mieście tak płacą.średnia krajowa jest dla mnie abstrakcją,nigdy takiej kasy na oczy nie widziałam(jestem po studiach a pracuję jako fakturzystka w markecie)żenada Odpowiedz Link Zgłoś