Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w sprawie

IP: *.199.62.7.tesatnet.pl 19.06.07, 11:44
    pracy która mi nie odpowiada, przyjęłam, żeby mnie nie wyrejestrowali,
    dzisiaj idę na rozmowę i nie wiem co zrobić, żeby to oni nie chcieli mnie
    zatrudnić a nie, że ja odmówiłam, teraz jestem zarejestrowana tylko dla
    ubezpieczenia i rodzinnego, tak naprawdę pracy chce szukać od września z
    różnych osobistych powodów min. cały sierpień jest przedszkole zamknięte i co
    zrobię wtedy z córką? Opiekunka weźmie tyle co zarobię.
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 12:48
        Gość portalu: kasia.c. napisał(a):

> tak naprawdę pracy chce szukać od września

A do tej pory chcesz sobie pożyć na koszt innych, pracujących ?

S.
        • iw78 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 13:04
          Spajper...ja Cię podziwiam za to, ze Twoje życie jest takie IDEALNE.
          Musisz być zawsze taki złośliwy?

Kasiu...Urząd Pracy najczęściej wie jakie wynagrodzenie oferuje dany
          pracodawca, wiedząc jaka to stawka możesz ją odpowiednio zawyżyć ( dolicz koszt
          opiekunki), wtedy pracodawcy może "odechce się" Ciebie zatrudniać ( oni
          ostatnio miewają TAKIE kaprysy). Druga sprawa...nie jesteś napewno jedyną
          osobą, którą UP kieruje do tego pracodawcy.
          No i jeszcze jedna rzecz...masz małe dziecko...którego nie masz za bardzo z kim
          zostawić...pomyśl troszkę jak rozmowe pokierowac w tym kierunku. Napewno zapyta
          co robiłaś do tej pory....

Pozdrawiam.

.......................................
          Na oceanie życia jestem kroplą...
          • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 17:44
            iw78 napisała:

> Spajper...ja Cię podziwiam za to, ze Twoje życie jest takie IDEALNE.

Nigdy tak nie uważałem. Ale ja nikogo nie okradam.

> Musisz być zawsze taki złośliwy?

Tylko w stosunku do takich, co chcą żyć na cudzy koszt. W stosunku do ludzi
            nieuczciwych. Skąd w Polakach ta tolerancja dla nieuczciwości ?

S.
            • iw78 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 20:02
              Przestańcie pieprzyć! Nigdy nie zdarzyło się Wam znaleźć z trudnej sytuacji??
              Kasia nie dostaje zasiłku dla bezrobotnych, a to rodzinne które dostaje to
              MAJĄTEK?? Wiecie ile rodzinne wynosi?
              Wszyscy z Was, jak jedno, bedac w sytuacji identycznej jak Kasia postąpiłoby
              tak samo! Guzik prawda że nie! Ma zatrudnić opiekunkę i to co ona zarobi w
              ciagu miesiąca oddać opiekunce? Czy Wy macie dobrze w glowie?
              Ilu z was mając możliwość pracować za najniższą odmawia twierdząc, ze za psie
              grosze robić nie będzie?? I pracuje na czarno....

Snajper, masz rację i rozumiem Twoje rozgoryczenie w takich momentach, ale Ty
              też mógłbyś czasem zrozumieć sytuację innych.

Nie przyszło Wam do głowy, że może jej dziecko jest chore? Bo można by taką
              sytuacje założyć.
              Ale nie, wy najmądrzejsi...najlepiej rzucić w nią obejgami, że pasożyt,
              złodziej. Obyście się nie znaleźli w jej sytuacji.

Ile jej dołożyliście do ubezpieczenia? Po grosiku?? Wszyscy płacicie na
              ubezpieczenia a prawda jest taka, że idac do lekarza płacicie za wizytę. Ale to
              jest w porządku, tak???
              Tak Was ta dziewczyna okradła? To kto inny was okrada. Ale tu siedzicie cicho.
              To Wam odpowiada.

"Skąd w Polakach ta tolerancja dla nieuczciwości ?"

Może biorą przykład z góry?? Ileż to można być uczciwym???? Jest takie
              powiedzenie "oko za oko ząb za ząb" Dziwisz się, ze ludzie zaczynają brać to
              pod uwagę? Ja nie.

• snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 20:27
                iw78 napisała:

> Przestańcie pieprzyć! Nigdy nie zdarzyło się Wam znaleźć z trudnej sytuacji??

Trudna sytuacja nie uprawnia do nieuczciwości. Każdy złodziej twierdzi, że był w
                trudnej sytuacji więc musiał ukraść.

> Kasia nie dostaje zasiłku dla bezrobotnych, a to rodzinne które dostaje to
                > MAJĄTEK?? Wiecie ile rodzinne wynosi?

Czyli drobne rzeczy wolno kraść ? Zapomniałaś o ubezpieczeniu zdrowotnym. O tych
                frajerach, którzy płaca całkiem niemałe składki.

> Wszyscy z Was, jak jedno, bedac w sytuacji identycznej jak Kasia postąpiłoby
                > tak samo! Guzik prawda że nie!

Jakże to znane: wszyscy kradną, więc i ona kradnie. W jej każdy by ukradł /
                oszukał / zrabował.

> Ma zatrudnić opiekunkę i to co ona zarobi w ciagu miesiąca oddać opiekunce?
                > Czy Wy macie dobrze w glowie?

Niech napadnie staruszkę pod bankiem, to będzie miała kasę na opiekunkę.

> Nie przyszło Wam do głowy, że może jej dziecko jest chore? Bo można by taką
                > sytuacje założyć.

To nie jest usprawiedliwienie kradzieży. Skoro nie chce pracować, niech się
                wyrejestruje z UP i nie kradnie cudzych pieniędzy.

> Ale nie, wy najmądrzejsi...najlepiej rzucić w nią obejgami, że pasożyt,
                > złodziej. Obyście się nie znaleźli w jej sytuacji.

W żadnej sytuacji nie kradłem, a byłem już w różnych opałach.

> Ile jej dołożyliście do ubezpieczenia? Po grosiku??

A Ty myślisz, że tylko ona kradnie ??? Ilu takich cwaniaków żeruje na ludziach
                pracujących ? A potem jęki - mało zarabiam, nie dostaję podwyżki.

> Wszyscy płacicie na
                > ubezpieczenia a prawda jest taka, że idac do lekarza płacicie za wizytę. Ale
                > to jest w porządku, tak???

> Tak Was ta dziewczyna okradła? To kto inny was okrada. Ale tu siedzicie cicho.
                > To Wam odpowiada.

Takie jak ona oszustki nas okradają. Fałszywi bezrobotni, fałszywi renciści,
                fałszywi chorzy. A ludzie tolerują zwykłe złodziejstwo nie kojarząc, że dzięki
                takim także w ich kieszeniach jest mniej pieniędzy.

> "Skąd w Polakach ta tolerancja dla nieuczciwości ?"
                >
                > Może biorą przykład z góry??

Ta góra jest taka właśnie dzięki tej tolerancji. Gdzie indziej nikt na
                przestępcę Leppera by nie głosował. Ale my przymykamy oczy i mamy potem rządy
                przestępców, czym usprawiedliwiamy własne złodziejstwo. Skoro oni...

> Ileż to można być uczciwym????

Niektórzy godziny nie wytrzymują. Dla innych jest to stan permanentny. Zależy
                jak kogo wychowano.

S.
                • iw78 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 21:10
                  Snajper, pisząc to co napisałam wzięłam pod uwagę konkretnie tylko przypadek
                  tej dziewczyny, mimo iz miałam na uwadze również zachowanie (często nieuczciwe)
                  innych ludzi.
                  No cóż...może mam więcej zrozumienia dla nie najlepszej sytuacji innych
                  osób.Fakt faktem - do czasu.

Może z czasem moje nastawienie do nieuczciwości się zmieni - w końcu to czas
                  zmienia człowieka.

PÓki co, mam własne zdanie na ten temat. I jak na razie tak zostanie.

A dyskusja na ten temat jest bezsensowna.

Dziewczyna uczciwie przynajmniej przedstawiła sytuację w jakiej się znajduje.
                  Nie spodziewała się zapewne takiej reakcji. Może następnym razem mając problem
                  inaczej ujmie to w słowach na forum i ludzie będa mieć więcej zrozumienia i ich
                  reakcja będzie inna.

• Gość: . Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:36
                    Szkoda twojego czasu, ten czlowiek (snajper) to jakis totalny beton-nic do
                    niego nie dociera.
                • serendepity Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 14:14
                  Jestes moim idolem na tym forum.
                • Gość: przechodzień Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.eranet.pl 23.06.07, 05:31
                  Szanowny Panie Snajper55, zacznijmy od tego że ja wcale nie uważam aby ta pani
                  dopuszczała się kradzieży. Raczej to przepisy są nieprzystające do sytuacji.
                  Podobno w Polsce jest prowadzona polityka prorodzinna, ale jakoś właśnie te
                  rodziny nie otrzymują należnego wsparcia. Opisana tutaj sytuacja z opiekunką
                  jest właśnie tego przykładem. Przecież to paranoja, aby zarabiać po to żeby
                  oddać swoją wypłatę zatrudnianej "na czarno" opiekunce. Zakładam tutaj, iż osoba
                  zarabiająca legalnie dostaje najniższą krajową a więc nie stać jej na
                  zatrudnienie legalne. Nie uważa Pan że to chora sytuacja i również prowadząca do
                  uszczuplenia budżetu państwa?
                  W swoich wypowiedziach podpiera się Pan obecnie funkcjonującym prawem nie
                  dopuszczając myśli, iż to prawo nie jest ani sprawiedliwe, ani też poprawne
                  moralnie, a generalnie źle funkcjonujące. Wymaga ono zmiany, nie stwierdzenia że
                  jest więc go należy przestrzegać. Jeśli jakiś oszołom uchwali, że należy zabijać
                  ludzi z określonej grupy społecznej to Pan pierwszy pobiegnie z pochodnią bo tak
                  mówi obowiązujące prawo?
                  Przykro mi, ale nie jestem w stanie szanować ani prawa, ani też kraju w którym
                  ono funkcjonuje jeśli jest ono z gruntu niesprawiedliwe i sankcjonujące
                  kradzież. Akurat ja mam prawo tak mówić ponieważ zostałem okradziony w
                  majestacie tego prawa, czy też może raczej bardziej obrazowo obrabowany bo
                  inaczej tego nazwać nie można. Kiedy przychodzi do domu grupa uzbrojonych ludzi,
                  przystawia pistolet do głowy i każe podpisać zrzeczenie majątku na rzecz skarbu
                  państwa to dla mnie to jest rozbój. Chociaż może dla Pana tak nie jest bo w
                  końcu za nimi stoi prawo i ten kto podpisywał miał wybór - podpisać lub dostać
                  kulkę... Tak właśnie działa polskie prawo, które Pan tak popiera.
                  Wracając do tematu, uważam że bohaterka naszej rozmowy ma prawo moralne do
                  unikania podjęcia pracy w jej konkretnie sytuacji. Mówię to chociaż podobnie do
                  Pana płacę sumiennie ubezpieczenia i podatki. Nie czuję sie okradany, już
                  zostałem okradziony, a moją część podatków która za pośrednictwem tych drobnych
                  świadczeń trafia w ręce tej pani uważam akurat za lepiej wydane od wielu innych
                  celów na jaki by mogły zostać przeznaczone.
                  • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 23.06.07, 21:25
                    Gość portalu: przechodzień napisał(a):

> Szanowny Panie Snajper55, zacznijmy od tego że ja wcale nie uważam aby ta pani
                    > dopuszczała się kradzieży. Raczej to przepisy są nieprzystające do sytuacji.

Ależ przystają. Dlaczego społeczeństwo ma fundować ubezpieczenie zdrowotne
                    komuś, kto NIE CHCE pracować ? Co jeszcze takim osobom powinniśmy fundować ?
                    Mieszkanie ? Wyżywienie ?

> Podobno w Polsce jest prowadzona polityka prorodzinna, ale jakoś właśnie te
                    > rodziny nie otrzymują należnego wsparcia. Opisana tutaj sytuacja z opiekunką
                    > jest właśnie tego przykładem. Przecież to paranoja, aby zarabiać po to żeby
                    > oddać swoją wypłatę zatrudnianej "na czarno" opiekunce. Zakładam tutaj, iż
                    > osoba zarabiająca legalnie dostaje najniższą krajową a więc nie stać jej na
                    > zatrudnienie legalne.

Skoro jej nie stać na opiekunkę, musi sobie radzić bez opiekunki. Co nie znaczy,
                    że z tego powodu wolno jej łamać prawo.

> Nie uważa Pan że to chora sytuacja i również prowadząca do
                    > uszczuplenia budżetu państwa?

Nie uważam. Uszczuplanie budżetu państwa powoduje wyłudzanie nienależnych
                    świadczeń przez takich jak autorka wątku.

> W swoich wypowiedziach podpiera się Pan obecnie funkcjonującym prawem nie
                    > dopuszczając myśli, iż to prawo nie jest ani sprawiedliwe, ani też poprawne
                    > moralnie, a generalnie źle funkcjonujące. Wymaga ono zmiany, nie stwierdzenia
                    > że jest więc go należy przestrzegać.

No to trzeba dążyć do jego zmiany, ale prawa obowiązującego trzeba przestrzegać.

> Jeśli jakiś oszołom uchwali, że należy zabijać ludzi z określonej grupy
                    > społecznej to Pan pierwszy pobiegnie z pochodnią bo tak mówi obowiązujące
                    > prawo?

Rozumiem, że to jest argument, iż prawa przestrzegać nie trzeba ?

> Przykro mi, ale nie jestem w stanie szanować ani prawa, ani też kraju w którym
                    > ono funkcjonuje jeśli jest ono z gruntu niesprawiedliwe i sankcjonujące
                    > kradzież. Akurat ja mam prawo tak mówić ponieważ zostałem okradziony w
                    > majestacie tego prawa, czy też może raczej bardziej obrazowo obrabowany bo
                    > inaczej tego nazwać nie można. Kiedy przychodzi do domu grupa uzbrojonych lu
                    > dzi, przystawia pistolet do głowy i każe podpisać zrzeczenie majątku na rzecz
                    > skarbu państwa to dla mnie to jest rozbój.

Oczywiście, że rozbój. Nie istnieje w Polsce prawo, które na takie coś pozwala.

> Chociaż może dla Pana tak nie jest bo w
                    > końcu za nimi stoi prawo i ten kto podpisywał miał wybór - podpisać lub dostać
                    > kulkę... Tak właśnie działa polskie prawo, które Pan tak popiera.

Powtórzę - nie ma takiego prawa.

> Wracając do tematu, uważam że bohaterka naszej rozmowy ma prawo moralne do
                    > unikania podjęcia pracy w jej konkretnie sytuacji.

Ależ oczywiście. Nikt nie odmawia jej prawa do niepracowania.

S.
                • Gość: xxl Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.elgrom.laz.digi.pl 03.07.07, 12:14
                  : snajper55
                  ty jestes jakis nawiedzony albo pokrzywdzony przez los albo za..ym komunistą
            • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 20:44
              idea państwa socjalnego = nieuczciwość

idea państwa liberalnego = uczciwość

a co do polaków i szerej ludzi....nie różnią się niczym od zwierząt, w
              sytuacjach ekstremalnych, wykluczajacych normalne funkcjonowanie dopuszczają
              się aktów kanibalizmu...

walka z naturą to walka z wiatrakami...

nie chcesz ludzi którzy przeżeraja twoje pieniądze?
              to zaczniej działać w tym kierunku by tych ludzi nie było...
              masz do wyboru wstąpić do PO i zaproponować uruchomienie obozów śmierci dla
              takich ludzi, lub też wspierać przedsiębiorczośc i przuyczyniać się do
              obniżania bezrobocia..:)
        • Gość: bezrobotna bezrobotna na wlasne zyczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 20:54
          Jestem bezrobotna bo to sie tak nazywa.Po to by miec ubezpieczenie zdrowotne
          zarejestrowalam sie w Urzedzie Pracy.Nie chce pracowac bo nie musze i dobrze mi
          z tym.Ale jak wiadomo wypadki chodza po ludziach i moge zlamac noge na ulicy.Co
          wtedy?Po to mi wlasnie ubezpieczenie.Jedyna uciazliwoscia jest chodzic raz ma
          miesiac do tego Urzedu,ale panie sa mile i jak sie odpowiednio zagada to nie
          zawracaja dupy z ofertami pracy.
        • Gość: DO SNAJPERA [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:48
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Cynamon Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.mmj.pl 19.06.07, 14:08
        Pewnie jesteś co najmniej 20 osobą skierowana na te rozmowe więc sie nie martw
        na zapas, jakby co powiedz, że masz małe dziecko, którego nie masz za bardzo z
        kim zostawiać i bedziesz sie często zwalniać :)
      • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 14:29
        a dlaczego ja mam niby pracowac na ciebie? wiesz gdzie ja mam twoje "osobiste
        powody"? każdy ma jakieś osobiste powody, dla których nie chciałby pracować "do
        września'. Nie rozśmieszaj mnie dziewczyno tylko idź do roboty, bo na takich
        pasożytów jak ty i na twoje ubezpieczenie inni musza pracować. Jesteś żałosna i
        upokarzasz się swoim pytaniem.
        • Gość: bim Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 16:26
          ja też jestem pasożytem zarejestrowanym w urzędzie pracy od 4 miesięcy, bez prawa do zasiłku.. i wiecie co wam powiem - te całe urzędy pracy to paranoja.. pracują tam chyba sami stażyści, którzy zajęci są nicnierobieniem, co przyjdę zerknąć na oferty pracy to tylko siedzą i gadają o pierdołach; przez 4 miesiące nie skierowano mnie na żadną rozmowę ani nawet na staż czy szkolenie, a co więcej dali mi do zrozumienia między wierszami że jak chcę zarabiać, to mogę sobie pojechać popracować na czarno za granicę, bo im wystarczy, że pokażę sie w urzędzie raz na 3 miesiące..dziękuję serdecznie za taka pomoc w szukaniu pracy :P
          • Gość: kasia.c. Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.199.62.7.tesatnet.pl 19.06.07, 17:35
            nie otrzymuję zasiłku dla bezrobotnych a pasożytem może mnie nazwać osoba która
            do września będzie utrzymywała mnie i moje dziecko,
            do snajpera i gościa portalu - nie lubię jak ktoś się nademną lituje dlatego
            nie napisałam głównego powodu dlaczego nie mogę narazie podjąć pracy, więc jak
            nie znacie przypadku nie obrażajcie, bo różnie w życiu bywa, wolałabym iść do
            pracy bo jak pracowałam lepiej się czułam niż teraz gdy "siedzę" w domu, życzę
            wam szczęścia i żeby się nigdy los nie odwrócił
            do reszty-dzięki za odpowiedzi, byłam na rozmowie i napisała "nie odpowiadają
            godziny pracy" jutro będę się dalej tłumaczyć na bezrobociu.
            • czesiekkk Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 17:43
              Dokładnie Kasiu, snajper jeść ci nie daje, to i powinien się powstrzymywać z
              ocenami twojej osoby.
              Wracając do tematu, oferty z GUP zazwyczaj są nieaktualne albo jesteś 20
              kandydatką więc nie masz się czym przejmować, w ostateczności powiesz polskiemu
              kapitaliście, że chcesz wynagrodzenie w wysokości np. 2000 zł netto, bo tak się
              cenisz na rynku pracy i masz sprawę załatwioną, tzn. odbierzez kwit i zaniesiesz
              stażyście z GUP.
              Ciekawe że przez tyle lat w Polsce nie udało się stworzyć sensownego
              pośrednictwa pracy.
              • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 17:47
                czesiekkk napisał:

> Dokładnie Kasiu, snajper jeść ci nie daje, to i powinien się powstrzymywać z
                > ocenami twojej osoby.

Ale funduję jej ubezpieczenie zdrowotne oraz, jak rozumiem, rodzinne. Jakim
                prawem wyciąga pieniądze, które należą się tym, którzy naprawdę nie mogą pracy
                znaleźć, a nie tym, co jak ona pracować nie chcą ?

S.
                • czesiekkk Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 18:38
                  Takim prawem, że rolnicy-obszarnicy właściciele latyfundiów tez nie płacą ZUS,
                  nie płacą podatków dochodowych i też z mojego wynagrodzenia idą pieniądze na
                  sponsorowanie ubezpieczeń społecznych, to już wolę z własnej pensji zapłacić za
                  Kasię, nie wiem czemu, może dlatego, że Kasia się tak ładnie uśmiecha?
                  • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.centertel.pl 19.06.07, 18:50
                    To sobie płać z łasnych pieniędzy. najlepiej byłby, gdybyście się spotkały i
                    wtedy mozesz sobie płacić na posożyta, a jak chcesz to ci więcej takich znajdę.
                    Ja akurat nie mam ochoty na nią płacić, bo jest leniem. Jak chce coś od państwa
                    a nie chce pracować to do opieki społecznej. Urząd pracy to nie opieka
                    społeczna. Czytajcie ustawy, to moze przestaniecie mieć takie idiotyczne
                    pretensje.
                  • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 20:29
                    czesiekkk napisał:

> Takim prawem, że rolnicy-obszarnicy właściciele latyfundiów tez nie płacą ZUS,
                    > nie płacą podatków dochodowych i też z mojego wynagrodzenia idą pieniądze na
                    > sponsorowanie ubezpieczeń społecznych,

Bo takie jest prawo. Oni prawa nie łamią.

> to już wolę z własnej pensji zapłacić za Kasię, nie wiem czemu, może dlatego,
                    > że Kasia się tak ładnie uśmiecha?

Twoja wola. Kasiu, przestań kraść, wyrejestruj się z UP, czesiekkk będzie za
                    Ciebie płacił ubezpieczenie zdrowotne i rodzinne będzie Ci wypłacał.

S.
                    • Gość: Whatever Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 02:21
                      > Bo takie jest prawo. Oni prawa nie łamią.
                      Kasia też nie. O ile zrozumiałem, to nie wyciąga ukradkiem pieniędzy z kasy
                      pancernej, tylko ZGODNIE Z PRAWEM ma ubezpieczenie i rodzinny.
                      Bo - czy się to komu podoba czy nie - TAKIE JEST PRAWO.
                      • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:42
                        Gość portalu: Whatever napisał(a):

> Kasia też nie. O ile zrozumiałem, to nie wyciąga ukradkiem pieniędzy z kasy
                        > pancernej, tylko ZGODNIE Z PRAWEM ma ubezpieczenie i rodzinny.
                        > Bo - czy się to komu podoba czy nie - TAKIE JEST PRAWO.

Kasia też łamie. Nie ma prawa korzystać z uprawnień bezrobotnego osoba, która
                        nie chce pracować.

S.
                    • Gość: hilly_billy Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.dyn.optonline.net 13.07.07, 20:19
                      > Bo takie jest prawo. Oni prawa nie łamią.

jestem w niezlym szoku po tym co przeczytalem. ludzie z pasja jada po kolesiu,
                      ktory mowi, zeby dzialac zgodnie z prawem.

rozumiem, ze ktos moze byc w ciezkiej sytuacji finansowej i oczekuje pomocy
                      panstwa. do tego sa jednak specjalne procedury, pomoc spoleczna, koscioly,
                      itp... wiem, ze latwiej jest "kombinowac", dziwne tylko, ze wszystkim tak
                      bardzo sie to podoba. to poparcie jest gorsze od samego faktu kasinego zasilku.
            • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.centertel.pl 19.06.07, 18:44
              Po pierwsze - to ja już byłam w takiej sytuacji i mimo wszystko uważam cię za
              posaożyta,a jak nie wiesz po co są urzędy pracy to sobie właściwe ustawy
              poczytaj. Jak masz problemy a nie chcesz pracować to sobie idź do opieki
              społecznej,
              Po drugie - jak dzisiaj byłaś na rozmowie i powiedziałaś, że ci godziny nie
              pasują to już po twoim ubezpieczeniu - bezrobotny ma być "zdolny i gotowy do
              podjęcia pracy" i wiem z doświadczenia (bo pracowałam kiedys w urzędzie pracy
              że za to się pozbawia statusu osoby bezrobotnej, no chyba że uznają, że twoja
              byłby to uzasadnione. Jeśli Ci mogę poradzić to w urzędzie nie mów o dziecku i
              ze nie chcesz podjąć żadnej pracy, bo będzie po tobie.
              • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 18:59
                a)ktoś tu chyba nie zdaje sobie sprawy, że wizyta w urzędzie pracy jest dla
                bezrobotnego niczym innym jak doznawaniem upokorzenia
                b)jeśli jesteś wierząca - powinnaś wykazać się solidaryzmem społecznym, jeśli
                jesteś niewierząca - powinnaś postepować w duchu humanizmu
                c)czym się różni taki bezrobotny od 50% polaków którzy oszukują fiskusa?
                d)czy jesteś dziennikarką gazety wyborczej? ;D
                • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.centertel.pl 19.06.07, 19:07
                  Odpowiedzi:
                  a)to nie ma nic wspólnego z chęcia do pracy,
                  b)to nie ma nic wspónego z wiarą. Religia zabrania też przecież okradania
                  innych - a to oszutswo z ubezpieczeniem to dla mnie to samo. Wykazałam się
                  humanitaryzmem - napisałam jej co ma robić, żeby jej nie wyrejestrowali bo już
                  i tak odrzuciła pracę a nie mozna,
                  c)nie różni się niczym od oszustw fiskusa, ale nie wszyscy oszukują.
                  d) nie jestem dzinnikarką, jestem prawnikiem
              • Gość: DO GOśCIA PORTALU [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:53
                • Gość: gośc portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:34
                  a co to ma wspólnego, ona wogóle na razie nie chce pracować, nie mówiła o sowim
                  wykształceniu, kwlifikacjach itp. bez sensu jest ta rozmowa
        • Gość: DO GOśCIA PORTALU [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:51
          • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:35
            a to się nazywa naiwość, głupota i wspieranie oszustów
      • Gość: babka_Kiepska Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 18:56
        Co się z wami dzieje?????
        Każdy ma jakies kłopoty, każdy ma jakieś powody i nie zmienimy tego!!!!
        Chociaż tutaj, na forum wyluzujmy trochę!!!!!Wystraczy kłopotów z pracą żeby sie
        jeszcze nawzajem dobijać!!!!
        • Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.centertel.pl 19.06.07, 19:18
          no właśnie, niektórzy mają kłopoty z pracę, a niektórzy nie - bo wolą żyć na
          rachunek tych, co je mają.
          nie można pobłażać oszustom
          • Gość: rebel Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 19:24
            tylko że to nie Szwecja czy Norwegia,

zasiłek wynosi zwykle do 500 zł, a nie wszędzie się go nawet wypłaca osobom,
            które są do niego uprawnione...;/

rozumiem ludzi, którzy zarabiają godnie i się wkurzają że obok zapewnienia
            sobie wakacji, dobrego jedzenia denerwuje ich jednak fakt że muszą odprowadzać
            do kasy państwa spore pieniądze<które potem są rozdzielane na zapomogi - tak
            tak samo słowo zapomoga ma hańbić osobę która z czegoś takiego korzysta>, a
            wiedzą że te pieniądze mogliby wydać na nowy model lodówki, która ma telewizor,
            radio i jeszcze pogra z nami w szachy...;/
            • Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.centertel.pl 19.06.07, 19:42
              nie na temat piszesz, tylko jakieś propagandowe dyrdymały, od których chyba
              powinnam mieć jakieś refleksje, co? źle trafiłeś, bo akurat mnie ta sytuacja
              nie dotyczy, a mimo to nie mam ochoty finansować, kogoś kto nie chce pracować
              • Gość: rebel Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 20:00
                propagandą jest to co się dzieje naprawde w urzędach pracy i sposób w jaki sie
                traktuje bezrobotnych, czy też to co słyszysz w telewizji, która jako że
                utrzymuje sie z reklam kieruje swoją oferte do klasy średniej? ;/

rozumiem że propagandą nie jest nazywanie kogoś kto nie pracuje pasożytem,

zdziwisz się, ale doskonale wpisujez się w propagande liberalną...
            • Gość: d Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 13:38
              A co z tymi, ktorzy nie "zarabiaja godnie", tylko tak niewiele powyzej
              najnizszej krajowej? ktorzy nie maja na wakacje, ani na nowa fure, a o lodowce,
              to marza, zeby ta co maja im sie nie rozpadla? przeciez tacy tez sa? nie
              oszukuja nikogo, wiec maja prawo czuc sie oszukanymi, jesli takze z ich skladek
              zyja Ci, ktorzy nie maja wcale gorzej, a im sie pracowac nie chce/ nie oplaca?
              dlaczego uogolniasz?
        • Gość: kasia.c. Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.199.62.7.tesatnet.pl 19.06.07, 19:23
          chyba jutro tam wrócę i powiem, że jednak odpowiadają mi godziny pracy,
          najwyżej 4 letnie dziecko będzie samo w domu a może się zgodzą i będę z
          dzieckiem chodziła do pracy?
          dzięki za wsparcie, mam 27 lat odkąd skończyłam szkołę pracowałam, ostatnio się
          trochę skomplikowało, ale jestem pewna, że nie potrwa to długo, kochani
          dziękuję za wsparcie a niektórym mądralińskim życzę żeby aż do emerytury mieli
          pracę i ani miesiąca przerwy bo wtedy mogą usłyszeć że są pasożytami.
          • czesiekkk Re: Ludzie!!!!!!! 19.06.07, 19:59
            E tam, przejmujesz się bzdetami z netu. Internet służy do zabawy a czasem do
            poprawienia sobie podłego humoru czyimś kosztem. Zwierzyłaś się niepotrzebnie i
            dostałaś bęcki.
            Więcej uśmiechu.
            • Gość: kasia.c. dzięki Czesiekkk IP: *.199.62.7.tesatnet.pl 19.06.07, 20:09
              nie przejmuję się tym co ktoś napisał, to nie problem, przyzwyczaiłam się, że
              są ludzie i "ludzie" , jestem uśmiechnięta, pozdrawiam
          • snajper55 Re: Ludzie!!!!!!! 19.06.07, 20:36
            Gość portalu: kasia.c. napisał(a):

> a niektórym mądralińskim życzę żeby aż do emerytury mieli
            > pracę i ani miesiąca przerwy bo wtedy mogą usłyszeć że są pasożytami.

Widzę, że nie zrozumiałaś.

Nie jest się pasożytem, gdy nie można znaleźć pracy i zgodnie z prawem korzysta
            z przysługujących uprawnień i opieki państwa.

Jest się pasożytem, gdy nie chcąc pracować udaje się bezrobotnego, aby wyłudzić
            nienależne pieniądze. Wtedy jest się pasożytem, a dokładniej złodziejem.

S.
            • Gość: rebel Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 20:45
              i tą wypowiedź powinieneś skwitować magiczną formułką - 'żadna praca nie
              hańbi'...;/
            • Gość: Cynamon Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.mmj.pl 19.06.07, 21:00
              Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem, ona nie chce "w tej chwili" pracować, bo
              nie może z powodów osobistych. Jeśli wydaje ci się, że to niemożliwe to chyba
              spadłeś z księżyca i nie wiesz czym jest prawdziwe życie z problemami,
              zwłaszcza dla matki małego dziecka. Zejdź na ziemie i przestań pierdzielić te
              pseudo morały, od których niedobrze się robi. Obyś nigdy nie musiał korzystać z
              urzędów pracy czy innych urzędów ludzkiej beznadziei, bo musiałbyś po paru
              tygodniach mocno przewartościować te dryndymały, o których z taka pasja
              piszesz. Zamiast poprawiać sobie samopoczucie jadąć anonimowo w necie po kimś,
              może "wyjdż na ulicę" i zajmij się masą pasożytów, którym naprawde nie chce sie
              robić i żyją z zasiłków, pomocy MOPSów (znam takich co taraktuja to jak główne
              źródło utrzymania). Konia z rzędem jak będziesz umiał rozdzielic tych co
              naprawde potrzebują pomocy od tych co ją wyłudzają.

Tez jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku od dawna, po skierowania na rozmowy
              chadzałam długo sama, urząd sam NIGDY NIC mi nie zaoferował. Nigdy żadna taka
              rozmowa z UP nie wypaliła bo większość z ofert była już nieaktualna albo
              wysłano tam 30 osób i więcej, z tego co wiem jest tak wszędzie. Teraz juz mi
              się nawet nie chce brać takich skierować, szkoda kasu na dojazd.

p.s. załozycielka watku i tak by raczej tej pracy nie dostała, bo pracodawcy
              wybierają z 20-30 osob na pewno nie zdecydują się na matke maluszka.
              • Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.centertel.pl 19.06.07, 21:29
                A wiesz dlaczego z urzędu wysyłają po 30 osób? Bo 29 może być takich jak
                autorka wątku. I to właśnie dzięki taki osobom nikt nawet nie chce dawać
                ogłoszeń do urzędu pracy.
                Jeżeli "w tej chwili" nie chce pracować, to "w tej chwili" nie ma prawa do
                bycia bezrbotną. Tak się każdy czepia, że prawo nie obowiązuje każdego, a tutaj
                widzę jakieś zwolnienie z przestrzegania, czy co?

• Gość: Cynamon Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.mmj.pl 19.06.07, 21:41
                  Z urzedu wysyłaja po 30 osób, bo mają dzikie tłumy ludzi, z którymi nie daja
                  sobie rady. W moim urzędzie przy każdym podpisie na termin trzeba odbębnić
                  wizytę w 'posredniaku' i jesli jest w bazie oferta spełniająca wymagania dla
                  bezrobotnego (wykształcenie itd) to trzeba mu to skierowanie wydać. Większość
                  tych ofert to pic na wode (z różnych względów, nie zawsze z winy UP) i
                  usłyszałam to nawet ostatnio od doradcy z urzędu podczas warsztatów z aktywacji
                  zawodowej . Ja może jestem nie dzisiejsza ale uważam prawo do ubezpieczenia ma
                  każdy, ta dziewczyna nie może pracować w tej chwili, nie ważne z jakiego
                  powodu. Taki najazd ze strony forumowych 'misjonarzy' tylko nauczy ja mniejszej
                  otwartości, nic nie zmieni, może tylko wam samopoczucie się poprawi.
                  • Gość: Cynamon Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.mmj.pl 19.06.07, 21:43
                    *aktywizacji zawodowej
                  • Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.centertel.pl 19.06.07, 21:51
                    Jakoś mi się humor nie poprawia jak widzę, że ktoś łamie prawo okradając
                    państwo, opowiada o tym na forum w prawi każdy, kto się wypowiada wykaqzuje się
                    wzorcową naiwnością, humanitarnością i nie wiem czym tam jeszcze, bo już nie
                    pamiętam brak czego mi zarzucono.
                    Macie pretensje do polityków, lekarzy i innych grup społecznych, że kradną,ale
                    widzę że konsekwencji brak...
                • Gość: rebel Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 22:38
                  Urzędy Pracy to taki dziwny twór instytucjonalny w którym zwykle przebywa na
                  jeden raz więcej urzędników niż osób którym mają pomagać...skoro więc mamy
                  krytykować osoby które nie chcą pracować a biorą świadczenia, to czy tak samo
                  nie powinniśmy karać urzędników którzy wprowadzają w życie prawo parkinsona i
                  budują w tej instytucji całe klany rodzinne przeżerajace jak mniemam podatki
                  także płacone przez Ciebie?

pzdr.
                  • iw78 Re: Ludzie!!!!!!! 19.06.07, 22:43
                    Gość portalu: rebel napisał(a):

...skoro więc mamy krytykować osoby które nie chcą pracować a biorą
                    świadczenia, to czy tak samo
                    > nie powinniśmy karać urzędników którzy wprowadzają w życie prawo parkinsona i
                    > budują w tej instytucji całe klany rodzinne przeżerajace jak mniemam podatki
                    > także płacone przez Ciebie?"

Nie :)))) skądże znowu :))) Oni pracują ( cokolwiek to znaczy w UP) natomiast
                    sytuacja Kasi jest taka że JEJ SIĘ NIE CHCE...a dlaczego jej "sie nie chce" to
                    już inna bajka :))))

• Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.centertel.pl 19.06.07, 21:10
            Ty na prawdę nic nie zrozumiałaś. Może i potrzebujesz pomocy, ale na pewno nie
            masz do niej prawa z urzędu pracy. Przeczytaj sobie ustawę o promocji
            zatrudnienia....Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale popeł niasz przestępstwo
            składając co miesiąc oświadczenie w urzędzie pracy, ze jesteś "zdolna i gotowa
            do podjęcia pracy". nie pamiętam jaka jest za to kara, ale zastanów się nad tym
            zanim zaczniesz zadawać głupie pytania...To nie ja pisałam kodeks karny tylko
            ludzie mądrzejsi od nas, którzy nas chronią przed osobami, które okradają
            państwo. Pomyśl o tym, że popełniasz przestępstwo z kodeksu karnego, jak
            następny raz to będziesz podpisywać
            • iw78 Re: Ludzie!!!!!!! 19.06.07, 21:49
              Gość portalu: gość portalu napisał(a):

Może i potrzebujesz pomocy, ale na pewno nie
              > masz do niej prawa z urzędu pracy. Przeczytaj sobie ustawę o promocji
              > zatrudnienia....Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale popeł niasz
              przestępstwo

Do dupy z tą USTAWĄ O PROMOCJI ZATRUDNIENIA...chrzanisz jak najęta. Jesteś
              kobietą i osobiście życzę Ci znalezienia się w podobnej sytuacji żebyś więcej
              nie pisała takich głupot na forum! Żebyś więcej nigdy nawet tak nie pomyslała.
              Jak czasem czytam te wasze MORAŁY to śmiech człowieka ogarnia.

Ona i tak nie miała szansy na zatrudnienie. Na logikę to weź...jest matką
              małego dziecka. Który pracodawca ją zatrudni??

A ta pomoc z UP...wiesz co...bez komentarza.

• Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.centertel.pl 19.06.07, 21:53
                nie rośmieszaj mnie
              • Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.centertel.pl 19.06.07, 22:00
                już się poprawiam: nie rozśmieszaj mnie,
                apeluj do do kogoś kto prawo tworzy a nie do mnie, ja tylko uważam, że jak jest
                to się go przestrzega. To o to masz do mnie pretensje? Bo ja nie widzę
                związku.Ja się tu nie wypowiadam na temat skuteczności urzędu pracy, bo na
                prawdę to nie ma związku z "udawaniem bezrobotnego". Nie ten temat
                • iw78 Re: Ludzie!!!!!!! 19.06.07, 22:25
                  Nie słonko...to Ty nie rozśmieszaj mnie i innych ludzi....
                  Taka jesteś święta? Zawsze uczciwa? Proszę...daruj. Już dawno przestałam
                  wierzyć w UCZCIWOŚĆ kogokolwiek. Każdy ma coś "za uszami", nawet jeśli wypiera
                  się tego rękami i nogami.
                  Nie mów mi, że mam życ zgodnie z wszelkiego rodzaju ustawami...najpierw niech
                  zaczną przepisów przestrzegać Ci, którzy je tworzą. Potem ja się zastanowie.

Nie mam do Ciebie pretensji o nic własciwie, wkurza mnie tylko jak ktoś udaje
                  wielce moralnego człowieka pod każdym względem, prawie świętoszkowatego.
                  Zalatuje mi to na obłudę. A swoje pewnie też w życiu zrobił, nagle zachciało mu
                  sie uczciwości i oczekujac tego od siebie wymaga również od innych. Pozwólcie
                  każdemu życ z własnym sumieniem, po swojemu.

• Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.centertel.pl 19.06.07, 22:28
                    niech sobie żyje jak chce, ale nie moim kosztem, to mi akurat przeszkadza
                    • iw78 Re: Ludzie!!!!!!! 19.06.07, 22:39
                      :))) dobranoc :))) Na dłuższą metę jałowe dyskusje mnie męczą...stają się zbyt
                      nudne :))

• serendepity Re: Ludzie!!!!!!! 20.06.07, 14:27
                    Moze zmien towarzystwo, w ktorym sie obracasz i wtedy przekonasz sie, ze ludzie
                    nie udaja swietoszkowatowsci tylko sa uczciwi, zwyczajni uczciwie ludzie. Cale
                    zycie.

Swiat zmienia sie zaczynajac od siebie. A Ty piszesz, ze zastanowisz sie nad
                    przestrzeganiem przepisow, jak inni zaczna. Ale kto ma byc tym pierwszym, jesli
                    kazdy bedzie wychodzil z takiego zalozenia jak Ty? Kto ma sprawic, ze cos bedzie
                    lepsze, jesli kazdy czeka na inicjatywe innej osoby?
                    • iw78 Re: Ludzie!!!!!!! 20.06.07, 19:09
                      serendepity napisała:

Moze zmien towarzystwo, w ktorym sie obracasz i wtedy przekonasz sie, ze ludzie
                      nie udaja swietoszkowatowsci tylko sa uczciwi, zwyczajni uczciwie ludzie. Cale
                      zycie.

Słuchaj...nie mów mi co mam robić. Duża ze mnie dziewczynka i sporo już
                      widziałam. Swoją prace zaczynałam od różnych instytucji państwowych (pierwszy
                      kontakt z policją i sądem) i już tam zaczełam dostrzegać TĄ WIELKĄ
                      UCZCIWOŚĆ ....śmiechu wartej przy okazji. Szlag mnie trafia, kiedy spędzam
                      naście godzin dziennie w pracy za marne pieniądze, z czego część idzie na
                      PRAWDZIWYCH CWANIACZKÓW, sytuacja tej dziewczyny jest inna...więc mam tu pewien
                      rodzaj zrozumienia dla jej sytuacji...czego wielu z was brakuje...WIELCY I
                      ZAWSZE UCZCIWI.

> Swiat zmienia sie zaczynajac od siebie. A Ty piszesz, ze zastanowisz sie nad
                      > przestrzeganiem przepisow, jak inni zaczna. Ale kto ma byc tym pierwszym,
                      jesli kazdy bedzie wychodzil z takiego zalozenia jak Ty? Kto ma sprawic, ze cos
                      bedzie lepsze, jesli kazdy czeka na inicjatywe innej osoby?

Kotku a skad Ty wiesz czy ja te przepisy przestrzegam czy tez nie???
                      Gdyby ludzie mieli choc połowe tej uczciwosci ktora jest we mnie, lepiej by się
                      działo w świecie.

Polityk sadza dupe w sejmie, spi podczas debat i zbija za to niezłą kasę TO
                      JEST UCZCIWE???!!!??? ale dziewczyna, aby miec ubiezpieczenie zdrowotne gdyby
                      nie daj Boże zachorowało jej dziecko i dostaje od Panstwa 48 zł ( czy ile teraz
                      wynosi ten zasiłek rodzinny-nie wiem) i tu ją wyzywacie od pasożytów, złodziei
                      i macie prawo mówić tu o jej WIELKIEJ NIEUCZCIWOŚĆI????

Czysty idiotyzm.

• serendepity Re: Ludzie!!!!!!! 21.06.07, 12:04
                        > Kotku a skad Ty wiesz czy ja te przepisy przestrzegam czy tez nie???
                        > Gdyby ludzie mieli choc połowe tej uczciwosci ktora jest we mnie, lepiej by się
                        >
                        > działo w świecie.
                        >
                        Sama napisalas:

"Nie mów mi, że mam życ zgodnie z wszelkiego rodzaju ustawami...najpierw niech
                        zaczną przepisów przestrzegać Ci, którzy je tworzą. Potem ja się zastanowie."

Zawsze mozesz kandydowac do sejmu i sama zostac politykiem, opcja druga,
                        glosowac na politykow, ktorzy nie beda spac w sejmie. Przeciez ktos ich wybral,
                        sami sie nie wybrali.

Dlaczego od razu przywolywane sa negatywne przyklady, a nie pozytywne? Nie ma
                        juz ludzi godnych nasladowania? Nie ma pozytywnych wzorcow w Polsce/na swiecie?

Kazdy moze powolac sie na trudna sytuacje i usprawiedliwic swoje
                        kombinowanie/kradziez/nieprzestrzeganie przepisow. Jestem pewna, ze kazdy kto
                        kupuje kradzione czesci do samochodu bedzie tlumaczyc sie tym, ze nie stac go na
                        te ze sklepu itp. A to nie jest wytlumaczenie, jesli kogos na cos nie stac, to
                        nie kupuje.

• iw78 Re: Ludzie!!!!!!! 21.06.07, 12:35
                          serendepity napisała:

> Zawsze mozesz kandydowac do sejmu i sama zostac politykiem, opcja druga,
                          > glosowac na politykow, ktorzy nie beda spac w sejmie. Przeciez ktos ich
                          wybral,sami sie nie wybrali.

:)))))))) Cenie sobie uczciwość :):):)) I mam chyba coś czego Tobie brak.
                          Na temat wyborów, polityki itp możemy podyskutować...ale to nie ten wątek :)

Kazdy moze powolac sie na trudna sytuacje i usprawiedliwic swoje
                          > kombinowanie/kradziez/nieprzestrzeganie przepisow. Jestem pewna, ze kazdy kto
                          > kupuje kradzione czesci do samochodu bedzie tlumaczyc sie tym, ze nie stac go
                          n
                          > a
                          > te ze sklepu itp. A to nie jest wytlumaczenie, jesli kogos na cos nie stac, to
                          > nie kupuje.

Wiesz co...bez komentarza. Wychyl czasem nosa troche dalej!

• Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:18
                            no chyba nie bardzo cenisz sobie uczciwość, jeżeli stajesz w obronie kogoś, kto
                            nie jest uczciwy i wyłudza świadczenia....tylko mi znowu nie mów, że to taka
                            wyjątkowa sytuacja. Jak widzę dla niektórych uczciwość to pojęcie względne....
                            • iw78 Re: Ludzie!!!!!!! 21.06.07, 13:28
                              Jezu...kobieto...daj żyć.... przynudzasz.

• iw78 Re: Ludzie!!!!!!! 21.06.07, 13:29
                              I jeszcze jedno...żyję tak jak mi sumienie mówi...I NIE TY będziesz mnie
                              oceniac.Jasne??

• Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:08
                                ja ciebie nie oceniam, tylko zauważam brak konsekwencji.
                                A co do przynudzania - innych argumentów brak?
                                • iw78 Re: Ludzie!!!!!!! 21.06.07, 14:17

> ja ciebie nie oceniam, tylko zauważam brak konsekwencji.

Bo zamknęłas się w "czterech ścianach" i klucz wyrzuciłaś ;)

> A co do przynudzania - innych argumentów brak?

Argumentami sypię, jeśli prowadzę w miarę normalną dyskusję :))...tu już tego
                                  brak. Więc co sie będę wysilać? To jak walenie głową w ściane.:))- przynajmniej
                                  Twój przypadek.
                                  Jeszcze jakieś uwagi?

• Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:19
                                    na ciebie zawsze można liczyć, zawsze bez sensu
                                    • iw78 Re: Ludzie!!!!!!! 21.06.07, 14:29
                                      Nikt NIGDY reklamacji nie składał :))))))

• Gość: Cynamon Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.mmj.pl 21.06.07, 14:23
                                    Daj sobie spokój, toż ta kobieta to typ co kiedy pluje wmawia innym że to
                                    deszcz pada ;), bez sensu tracic czas, do niczego ta dyskusja nie prowadzi,
                                    głupszym sie ustępuje itp itd :]
                • Gość: DO GOśCIA PORTALU [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:56
                  • Gość: gość portalu Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:32
                    a ma sens okradanie innych?znam wiele ludzi, którzy pracują tylko po to by
                    pokryć jakieś koszty np. opiekunki.Chcesz to jej płać, ja nie mam ochoty.
            • Gość: rebel Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 22:40
              niech ten kto jest bez winy, pierwszy rzuci kamień..;)
              • snajper55 Re: Ludzie!!!!!!! 20.06.07, 10:43

> niech ten kto jest bez winy, pierwszy rzuci kamień..;)

powiedział złodziej kradnąc na oczach tłumu samochód. No i odjechał spokojnie,
                bo nie było nikogo bez winy.

S.
                • Gość: rebel Re: Ludzie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 12:54
                  akurt ta sytuacja daje do myślenia nad sensem anihilacji ludzkiego gatunku..;)
                  • snajper55 Re: Ludzie!!!!!!! 20.06.07, 13:44

> akurt ta sytuacja daje do myślenia nad sensem anihilacji ludzkiego gatunku..;)

Dobrze, że nie ma się kto nad tym zastanawiać... No, chyba, że On. ;)

S.
      • Gość: . Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:40
        Hmmmmm tu byl kiedys taki wątek, jak zrobic, zeby nie przyjeli do pracy do
        ktorej skierowal UP. Trzeba by odszukac, moze ktos temat pamieta?

Wiem, ze byly tam rozne fajne i smieszne rady, np: zachowuj sie jak czubek, rob
        dziwne miny, pusc bąka ;), udawaj jakis tik nerwowy itp. Na bank Cie nie
        przyjma!! :))
      • Gość: aniaaaaaa Kasiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:40
        odpowiedz mi tylko na jedno pytanie. Czy jestes zarejestrowana w urzedzie pracy
        bo Twoj maz czy partner nie pracuje? Bo jesli pracuje to nie muszisz byc zarejestrowana, bo maz ubezpieczy Cie u siebie w pracy. Ja ostatnio wyrejestreowalam sie z urzedu, bo on nic mi nie daje, ubezpieczenie mam od meza.

A takim kims jak Snajper sie nie przejmuj, ja przestalam czytac jego posty, bo slabo sie robi od jego umoralniajacych gatek.
        • Gość: aniaaaa gadek nie gatek n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:41
        • Gość: aniaaa gadet nie gatek n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:41
          :)
        • Gość: . Re: Kasiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:44
          A mnie sie przyslowiowy noz w kieszeni otwiera jak czytam tego cymbała!
          To jakis idiota zyjący z glową w chmurach, niereformowalny beton.
          • shady27 Re: Kasiu 19.06.07, 21:45
            to fakt, niestety w necie jest wielu nawiedzonych "misjonarzy uczciwosci i prawosci", ktorzy w realu sami kreca niezle lody ;)
            • Gość: gość portalu Re: Kasiu IP: *.centertel.pl 19.06.07, 22:03
              to musi być wielki zaszczyt znaleźć się na liście u kogoś kto popiera
              popełnianie przestępstw...
              • shady27 bez komentarza 19.06.07, 22:05

• Gość: Cynamon Re: bez komentarza IP: *.mmj.pl 19.06.07, 22:11
                  Ten teks o popełnianiu przestępstwa, bo jest sie zarejestrowanym w UP nie
                  szukając pracy jest tak aburdalny, że nawet nie wiem jak sie do niego
                  ustosunkować. Takie to "przestepstwo" że zagrożone jest tylko wyrejestrowaniem
                  (a wiem z dobrych źródeł, że trzeba mieć wybitnego pecha, żeby zostać przez to
                  wyrejestrowanym - za to można z wielu innych głupszych i mniej sprawiedliwych
                  powodów), po czym po trzech miesiącach można sie bez problemu zarejestrowac z
                  powrotem. No litości ludzie, pora sfrunąć z chmurek na ziemie....
                  • shady27 Cynamon swiete slowa 19.06.07, 22:16

• Gość: gość portalu Re: bez komentarza IP: *.centertel.pl 19.06.07, 22:21
                    totalne bzdury opowiadasz. Idź sobie do urzędu i popatrz co sie podpisuje pod
                    odpowiedzialnością karną (dotyczy składania fałszywych oświadczeń przed
                    organem).Pracowałam kiedyś przez rok w dziale prawnym w urzędzie wieć wierz mi,
                    wiem o czym mówię. To, czy jest to egzekwowane to inna sprawa, bo rzeczywiście
                    prawie nigdy nie zgłaszano zawiadomień do prokuratury.
                    • Gość: rebel Re: bez komentarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 22:48
                      kserowanie notatek i materiałów na studiach <ustaw>, przechodzenie na czerwonym
                      świetle <by zdązyć na zajęcia>, ściągnie plików z netu...

gdyby dodatkowo zastosować w tym przypadku amerykański system polegajacy na
                      sumowaniu kar, wątpie by któreś z nas mogło opuścić zakład penitencjarny przed
                      ukończeniem 100...
                  • Gość: gość portalu Re: bez komentarza IP: *.centertel.pl 19.06.07, 22:24
                    poza tym jak widzę nie zrozumiałeś, bo takie przestępstwo, które wymieniłeś to
                    nie istnieje, jakiś bełkot cytujesz, który nie pochodzi ode mni. ja mówię o
                    składaniu fałszywuch oświadczeń o gotowości do podjęcia pracy a nie o szukaniu
                    pracy, gdy jest się zarejestrowanym w urzędzie. Czytaj dokładnie
                    • Gość: Cynamon Re: bez komentarza IP: *.mmj.pl 19.06.07, 22:42
                      U urzędzie pracy mam wielkie nieszczęście bywać co miesiąc od ponad roku, ja
                      nie cytuje żadnych kodeksów, storzonych przez żyjących w chmurach teoretyków
                      podobnych do ciebie tylko opisuje to, z czym mam do czynienia. Dla jasności ja
                      cały czas szukam pracy i korzystam przy tym miedzy innymi z kursów UP, bywam
                      tam bardzo często, poznałam wielu ludzi, w tym takich którzy tam pracują i
                      takich którzy tak jak ja zmuszani są to płaszczenia co miesiąc przed znudzonymi
                      urzędasami (a częściej przed zapierdzielającymi za nich stażystami). Widze jak
                      to wszystko wygląda. Kończe te dyskusję bo z takim betonem jak ty nie ma ona
                      żadnego sensu. Ja ci pisze o zyciu, ty mi o kodeksach. Życze troche więcej
                      życzliwości i zrozumienia dla innych, przyda ci się kiedyś na pewno. I jeszcze
                      może zuzywania tej całej emergii, którą wykazujesz się w tym watku na bardziej
                      realne cele.
                    • Gość: Cynamon Re: bez komentarza IP: *.mmj.pl 19.06.07, 22:52
                      p.s., kiepsko u ciebie z interpretacją, bo nieszukanie pracy/niepodejmowanie
                      jej podczas gdy jest się zarejestrowanym (czyli podpisało się oświadczenie o
                      gotowości...) jest interpretacja przepisu który cytujesz.
                      • Gość: gość potralu Re: bez komentarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 08:35
                        jak sie douczysz to porozmawiamy, bo jak widzę dalej nie rozumiesz
                        • Gość: Cynamon Re: bez komentarza IP: *.mmj.pl 20.06.07, 08:51
                          Boże uchroń nas przed urzędasami podobnymi do ciebie, pani najmądrzejsza i
                          wszystkowiedząca. Ludzie tacy jak ty sa przekleństwem urzędów, zza swoich
                          kodeksów i przepisów nie sa w stanie dostrzec ludzi.
                          • Gość: gośc portalu Re: bez komentarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 08:52
                            ja nie jestem urzędnikiem
                            • Gość: Cynamon Re: bez komentarza IP: *.mmj.pl 20.06.07, 08:53
                              U ciebie naprawde jest ciężko z logicznym myśleniem. Żegnam.
                              • Gość: gość portalu Re: bez komentarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 08:55
                                raczej u ciebie :)więcej takich jak ty to nas każdy będzie okrasał.
                                żegnam
                                • Gość: rebel Re: bez komentarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:10
                                  zaczynam wreszcie rozumieć czemu obecny rząd dązy do wprowadzenia centralnych
                                  egzaminów na aplikacje prawniczą...;D
                        • Gość: *** Re: bez komentarza IP: *.toya.net.pl 09.07.07, 21:24
                          hehe no tak pani gość portalu jest przecież wielce douczona :) pracowała w końcu
                          aż rok w urzędzie pracy uhuhuhuuu :)jest prawnikiem :) po studiach wieczorowych,
                          czy może zaocznych??? hehehe

ps. prawo jest dla ludzi a nie ludzie dla prawa
          • Gość: rebel Re: Kasiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 22:43
            raczej polski pracodawca...;)
      • nabogato Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 19.06.07, 22:48
        z takim podejściem to nie masz się co obawiać - nikt cię nie zatrudni.

nabogato.blox.pl - styl życia lepszych.
        • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 22:52
          wątpie by ktoś taki jak Ty <zawartość bloga> miał prawo wypowiadać się o tych
          sprawach i wierzyć w to że jego zdanie ktokolwiek weźmie sobie do serca....

i wybacz...nie zostawiłem tam jednak komentarza;))))
          • Gość: Whatever Do snajpera i jeszcze kilku innych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 02:33
            Jeżeli Kasia popełnia przestępstwo, a jest Was kilkoro, którzy tak twierdzą, to
            Wy też popełniacie.
            Dlaczego?
            Pani prawnik może odpowie...
            • Gość: gość portalu Re: Do snajpera i jeszcze kilku innych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 08:49
              pewnie myslisz,że jesteś taki mądry?
              • Gość: bibi Re: Do snajpera i jeszcze kilku innych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 08:52
                Nie, to ty gosciu myslisz, ze jestes taaaaaaki mąąąądryyyyy.....

Same swietoszki tu siedza, a za uszami......
              • Gość: Whatever Re: Do snajpera i jeszcze kilku innych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 10:05
                Że jestem 'jaki' mądry?
                To nie ma nic do rzeczy, ale skoro już pytasz, tak. A przynajmniej za głupka się
                nie uważam.
                Ale to w dalszym ciągu nie zmienia faktu, że wszyscy (chyba, że o czymś jeszcze
                nie wiem), którzy twierdzą, że Kasia jest przestępcą - sami popełniają przestępstwo.
                I jako tak bardzo praworządne osoby, powinny natychmiast przestać to
                przestępstwo popełniać.
                Są na to dwa sposoby - albo przestaną uważać, że Kasia popełnia przestępstwo,
                albo... (tacy jesteście prawi i sprawiedliwi, to sobie dopiszcie, ale jeżeli w
                dalszym ciągu nie będziecie wiedzieć, to powiem kiedyś:)))))
                • snajper55 Re: Do snajpera i jeszcze kilku innych... 20.06.07, 10:47
                  Gość portalu: Whatever napisał(a):

> Są na to dwa sposoby - albo przestaną uważać, że Kasia popełnia przestępstwo,
                  > albo... (tacy jesteście prawi i sprawiedliwi, to sobie dopiszcie, ale jeżeli w
                  > dalszym ciągu nie będziecie wiedzieć, to powiem kiedyś:)))))

Nie, nie popełniają. Nie ma o czym informować prokuratury czy policji, bo nie
                  znamy żadnych danych Kasi. Gdzieś na pewno ktoś teraz kradnie. Mam to zgłosić
                  prokuraturze ?

S.
      • Gość: kasia2 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 08:19
        Kasiu, wydaje mi sie, ze po rozmowie z Tobą pracodawca zorientuje się, że nie
        jesteś poważną osobą i sam zrezygnuje z zatrudnienia Ciebie. Ja jako sposób
        polecam nadmierną pewność siebie nie popartą umiejętnościami i doświadczeniem -
        to zwykle robi piorunujące wrażenie. A może (niestety) wystarczy sam fakt, że
        masz dziecko.
        I nie dziw się, że Twoja postawa nie znajduje na forum uznania. Ludzie cieżko
        pracują, muszą płacić różne składki i podatki a Ty uświadamiasz im, że te
        pieniądze idą do oszustów.
        • Gość: bibi Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 08:53
          Ojej......
          Nastepna matka teresa.....
          hahahaha
          • Gość: hermenegilda_zenia Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.crowley.pl 20.06.07, 09:09
            Ciekawa jestem jak zapłacisz ZUS-owi 5 tysięcy z własnej kieszeni na
            utrzymywanie kombinatorów i innych podobnych wam, którym "akurat teraz jest
            niewygodnie pracować", czy będziesz nadal prezentować ignorancję i świadomość
            jednokomórkowca. Wierz mi, uczciwemu płatnikowi podatków nóż się w kieszeni
            otwiera, jak czyta wynurzenia takich oszustów. A jak wielka jest motywacja do
            pracy widziałam nieraz. Ostatni przykład - w Gdańsku otwarto niedawno terminal
            kontenerowy. Ogłoszenia o naborze zostały skierowane do PUP-u . Z
            kilkudziesięciu osób, które przyszły tylko kilka było naprawdę zainteresowanych
            znalezieniem pracy, reszta przyszła po pieczątkę, że była. Uprzedzając
            oponentów dodam, że pieniądze oferowane nawet na najniższe stanowiska były
            tysiąc razy lepsze niż pensja kasjerki w hipermarkecie.
            • Gość: bibi Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 09:25
              Ojezu, ludzie, wyluzujcie, naprawde. Podniecacie sie tak tym, jakby bylo czym.
              A sami nie wiecie, do czego was kiedys zycie zmusi.
              A moze juz zmusilo i stąd tej jad?
            • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:00
              znaczy sie oferowali 800 tyś zł miesięcznie? ;D
        • annajustyna jakich oszustow??? 20.06.07, 09:29
          Dziewczyna nie ma z kim zostawic dziecka - gdzie tutaj oszustwo???
          • iw78 Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 09:50
            annajustyna napisała:

> Dziewczyna nie ma z kim zostawic dziecka - gdzie tutaj oszustwo???

Jest...i to na skalę międzynarodową :)))

• sztuka_konwersacji Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 10:00
              Tak, szajka. Smiem nawet twierdzic, ze to miedzynarodowa dobrze zorganizowana
              siec. Moze powołajmy sejmową komisje sledcza? Oni specjalizuja sie w takich
              absurdach :))
            • snajper55 Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 10:50
              iw78 napisała:

> Jest...i to na skalę międzynarodową :)))

Każdy złodziej kradnie na taką skalę, na jaką może.

S.
              • Gość: rebel Re: jakich oszustow??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:02
                poinformuj o tym CBA, napewno się nią zainteresują a aresztowania dokonają
                publicznie przed kamerami..;D
          • sztuka_konwersacji Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 09:59
            Niektorym po prostu się we łbie pomieszało, rozumiesz... :DD

Oburzaja sie na dziewczyne, a sami pewnie ogórka iszonego w kieszen chowaja
            przy zakupie zgrzewki mleka.
            • nutka_re Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 10:58
              sztuka_konwersacji napisała:

> Niektorym po prostu się we łbie pomieszało, rozumiesz... :DD
              >
              > Oburzaja sie na dziewczyne, a sami pewnie ogórka iszonego w kieszen chowaja
              > przy zakupie zgrzewki mleka.

Zmień nik, ze sztuką konwersacji nie masz nic wspólnego. W dyskusji z tobą
              pewnie i erystyka odpada :(
              Takie insynuacje są chamskie i pokazują twój poziom.
          • snajper55 Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 10:49
            annajustyna napisała:

> Dziewczyna nie ma z kim zostawic dziecka - gdzie tutaj oszustwo???

Udaje że jest bezrobotna dzięki czemu ma ubezpieczenie i rodzinne, a naprawdę
            nie chce pracować.

S.
            • nutka_re Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 10:55
              Znam takie osoby (wiekowo mocno zaawansowane) które uważają,że jesli ktoś się
              musi opiekować starszą osobą w rodzinie to powinien "przejść na rentę" bez
              względu na wiek i stan zdrowia. Jeszcze dziwią się jak to możliwe,ze "państwo"
              ludziom to uniemozliwia. Noormalnie bandycki kraj !!!
              Przypuszczałam,ze takie "komunistyczne" myślenie jest w pewnym sensie
              zaszłością i przeminie wraz z ludźmi wychowanymi w komunie. chyba jednak nie,
              ci staruszkowie przekazują pałęczkę młodszym, niestety.
              • snajper55 Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 13:48
                nutka_re napisała:

> Przypuszczałam,ze takie "komunistyczne" myślenie jest w pewnym sensie
                > zaszłością i przeminie wraz z ludźmi wychowanymi w komunie. chyba jednak nie,
                > ci staruszkowie przekazują pałęczkę młodszym, niestety.

Dlatego Mojżesz tyle czasu błądził po pustyni. Aby stare pokolenie wymarło.
                Błędowska ? ;)

S.
                • nutka_re Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 14:08
                  Jestem za:) Mnie czasem ścina z nóg myślenie "jak wykombinować by mi się
                  należało".
                  Z drugiej nasze kochane państwo ma w doopie obywatela (szczególnie
                  obywatelkę!!!) . Jeśli likwidują fundusz alimentacyjny i każą kobiecie samej
                  ścigać ojca jej dzieci twierdząc,ze jej rodzina to jej prywatna sprawa a z
                  drugiej wpychając się w sprawy rodziny w najgorszy sposó - to jakoś szaro widzę
                  tą przemianę społeczną :(
                • Gość: scorpion2007 Re: jakich oszustow??? IP: 82.160.135.* 26.06.07, 20:53
                  snajper masz racje . jak wszyscy tak zaczniemy myśleć to kto na nas będzie
                  pracował...? jak ci nie odpowiada praca to sie wyrejestruj z pop i już i nie
                  zgrywaj osoby kyóra nie może znaleść pracy...ludziom nie chce sie pracować i
                  tyle .jak w polsce ma być dobrze jak tak będziemy podchodzić do takich tematów ?
                  • annajustyna Re: jakich oszustow??? 26.06.07, 21:06
                    Patrz, tyle Niemcow nie pracuje, bo nie chce, a w Niemczech wciaz dobrobyt...To
                    dopiero dziwy...
                    • snajper55 Re: jakich oszustow??? 27.06.07, 01:15
                      annajustyna napisała:

> Patrz, tyle Niemcow nie pracuje, bo nie chce

I co, wyłudzają nienależne świadczenia ?

S.
                      • annajustyna Re: jakich oszustow??? 27.06.07, 12:26
                        Naprawde nigdy o tym nie slyszales?
                        • snajper55 Re: jakich oszustow??? 27.06.07, 17:21
                          annajustyna napisała:

> Naprawde nigdy o tym nie slyszales?

O złodziejach w Niemczech ? Złodzieje są wszędzie. Czy to powód, aby
                          złodziejstwa nie piętnować ?

S.
              • Gość: Guest Re: jakich oszustow??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 14:42
                Jest taka możliwość - rezygnacja z pracy z uwagi na konieczność opiekowania się
                członkiem rodziny (niepełnosprawnym, nie mogącym funkcjonować samodzielnie). W
                zamian otrzymuje się nie rentę, a zasiłek stały (chyba - nazwa może być inna,
                nie pamiętam dokładnie). Wynosi około 400 - 500 zł (dane sprzed jakiegegoś
                czasu), więc podobnie, jak renta z tytułu niezdolności do pracy. Okres
                pobierania tego zasiłku liczy się do emerytury.
                Nie chciałabym NIGDY tego zasiłku pobierać. Ale dobrze, że jest taka możliwość.
                Moja koleżanka zrezygnowała z pracy na rzecz takiego zasiłku na syna
                niepełnosprawnego w stopniu ciężkim. Gdyby syn przebywał w domu opieki, to
                pominąwszy wszystkie względy, koszt przekraczałby 2000 zł miesięcznie (płaci
                budżet państwa oczywiście).
                I to nie jest komunistyczne myślenie, Nutko. To jest po prostu lepsze i tańsze
                rozwiązanie. Starsza osoba ani dziecko same się sobą nie zajmą...
                • annajustyna Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 15:01
                  Moj kuzyn tez nie pracuje (nie ma zasilku, ma ubezp z tego tytulu), bo zajmuje
                  sie umierajaca mama. Powinien oddac ja do hospicjum i isc do pracy??? (taka
                  jest logika niektorych z WAs...).
                  • snajper55 Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 19:47
                    annajustyna napisała:

> Moj kuzyn tez nie pracuje (nie ma zasilku, ma ubezp z tego tytulu), bo zajmuje
                    > sie umierajaca mama. Powinien oddac ja do hospicjum i isc do pracy??? (taka
                    > jest logika niektorych z WAs...).

Powinien wyrejestrować się z UP.

S.
                    • iw78 Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 19:54
                      Snajper...za tego typu hasła z najwiekszą przyjemnością bym Cie ZASTRZELIŁA.
                      Ale Ty mnie momentami wkurzasz!

• annajustyna Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 20:28
                      Taaa, a ciekawe, ze za kazda wizyte lekarska i kazdy pobyt w szpitalu placi za
                      swoja mame z wlasnych oszczednosci...Powinien isc na prokurature?
                      • annajustyna Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 20:29
                        Mialam na mysli oczywiscie opieke leraska - podobno darmowa w PL - dotyczaca
                        jego mamy. Kuzyn dzieki Bogu nie choruje, wiec z ubezpieczenia de facto nie
                        korzysta. Np. panstwowe USG osoby w stanie agonalnym kosztuje 200 zl do kieszeni
                        pana doktora...
                        • snajper55 Re: jakich oszustow??? 21.06.07, 01:02
                          annajustyna napisała:

> Mialam na mysli oczywiscie opieke leraska - podobno darmowa w PL - dotyczaca
                          > jego mamy. Kuzyn dzieki Bogu nie choruje, wiec z ubezpieczenia de facto nie
                          > korzysta. Np. panstwowe USG osoby w stanie agonalnym kosztuje 200 zl do
                          > kieszeni pana doktora...

To bardzo ciekawe, bo ja miałem wielokrotnie robione USG, TK i wiele innych
                          badań i ani razu nie płaciłem.

S.
                          • annajustyna Re: jakich oszustow??? 21.06.07, 09:01
                            Osob umierajacych taka opieka nie obejmuje. Wg sluzby zdrowia powinno sie dawac
                            takiej osobie maksymalne dawki opiatow (czyli de facto eutanazja), a nie
                            ratowac zycie. Troche pokory - nie chcialbys byc pewnie w takiej sytuacji...
                            • annajustyna Re: jakich oszustow??? 21.06.07, 10:38
                              od razu wajsnie: polskie szpitale klada laske na ludzi smiertelnie chorych
                              (moja ciocia) albo "za" starych (moj dziadek, ktory zostal doslownie wyrzucony
                              ze szpitala, bo mial ponad 65 lat)...
                              • Gość: gość portalu Re: jakich oszustow??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:47
                                ale co to ma wspólnego z tematem forum i opisywaną na początku sytuacją braku
                                chęci do pracy?
                              • Gość: gość portalu Re: jakich oszustow??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:48
                                my tu mamy osobę, która nie chce pracować, bo jej się nie opłaca, bo za dużo
                                wyda na opiekunkę
                                • snajper55 Re: jakich oszustow??? 21.06.07, 18:04

> my tu mamy osobę, która nie chce pracować, bo jej się nie opłaca, bo za dużo
                                  > wyda na opiekunkę

No nie, nie chcieć pracować to jej prawo. Ale niech z tego powodu nie kradnie.

S.
                              • snajper55 Re: jakich oszustow??? 21.06.07, 18:03
                                annajustyna napisała:

> od razu wajsnie: polskie szpitale klada laske na ludzi smiertelnie chorych
                                > (moja ciocia) albo "za" starych (moj dziadek, ktory zostal doslownie wyrzucony
                                > ze szpitala, bo mial ponad 65 lat)...

Nie jest to po prostu prawda. Wielokrotnie widziałem w szpitalach pacjentów dużo
                                starszych niż 65 lat. Natomiast szpital słusznie wypisuje tych, których nie jest
                                w stanie leczyć. Bo szpital jest przeznaczony do leczenia chorych ludzi a nie do
                                opieki nad umierającymi.

S.
                                • iw78 Re: jakich oszustow??? 21.06.07, 18:14
                                  snajper55 napisał:

Natomiast szpital słusznie wypisuje tych, których nie jest
                                  > w stanie leczyć. Bo szpital jest przeznaczony do leczenia chorych ludzi a nie
                                  do opieki nad umierającymi.

Ty moze i jestes BARDZO uczciwy ale serca w Tobie ZERO.
                                  Daleko na tym nie zajedziesz.

• snajper55 Re: jakich oszustow??? 21.06.07, 19:51
                                    iw78 napisała:

> Ty moze i jestes BARDZO uczciwy ale serca w Tobie ZERO.
                                    > Daleko na tym nie zajedziesz.

Ty za to nie zwidzisz, że na łóżko szpitalne okupowane przez osobę, której
                                    szpital już nic pomóc nie może, czekają ludzie chorzy, którzy w tym szpitalu
                                    mieliby szansę odzyskać zdrowie, przedłużyć swoje życie. Ciebie o nich serce,
                                    jak widzę, nie boli.

S.
                                    • iw78 Re: jakich oszustow??? 21.06.07, 20:00
                                      No nie mów Snajper, ze jeśli Twoja matka, dziecko,zona...ktokolwiek....będąc w
                                      cieżkim stanie w szpitalu...jeśli lekarz powie, że nic już ich nie uratuje i
                                      masz ich wziąc ze szpitala do domu, bo na łozko czeka ktoś inny...TO TY ZROBISZ
                                      TO Z UŚMIECHEM NA TWARZY....CZY TY SIE DOBRZE CZUJESZ CZŁOWIEKU????????
                                      Jak Boga kocham, ale Ty chyba równo jesteś naćpany!
                                      GRATULUJE TAK WIELCE DOBREGO WIELKIEGO SERCA.

• annajustyna Re: jakich oszustow??? 21.06.07, 20:49
                                        To nawet nie o to chodzi...Jesli dziadek-staruszek sie dusi i potrzebuje
                                        kroplowki, a ciocia ma tzw. ostry brzuch i potrzebuje transfuzji, to przeciez
                                        sami sobie nie poradzimy...
                                      • snajper55 Re: jakich oszustow??? 22.06.07, 00:14
                                        iw78 napisała:

> No nie mów Snajper, ze jeśli Twoja matka, dziecko,zona...ktokolwiek....będąc w
                                        > cieżkim stanie w szpitalu...jeśli lekarz powie, że nic już ich nie uratuje i
                                        > masz ich wziąc ze szpitala do domu, bo na łozko czeka ktoś inny...TO TY
                                        > ZROBISZ TO Z UŚMIECHEM NA TWARZY....CZY TY SIE DOBRZE CZUJESZ CZŁOWIEKU???????

Rozumiem. Ty swojego ojca czy matkę zostawisz w szpitalu, aby wśród obcych
                                        umierali. Wyrazy współczucia. Dla rodziców, oczywiście.

S.
                                        • iw78 Re: jakich oszustow??? 22.06.07, 07:21
                                          Masz sztukę manipulacji słowami jak widze opanowaną.

Im bardziej zagłębiasz się w tą swoją MORALNOŚĆ tym bardziej pokazujesz kim
                                          jestes. A jesteś ....( i nie jest to nic pozytywnego).

p.s. wiesz co ja bym zrobiła? Zmieniła szpital i lekarza. Bo ja wierze w to, że
                                          jest szansa ( zawsze - I DO KOŃCA), a Ty od razu pozwoliłbyś im umrzeć.We
                                          własnym gronie. Jakiś TY żałosny.

• annajustyna Re: jakich oszustow??? 23.06.07, 07:51
                                            Iw, czasem zmiana lekarza nic nie da - jesli juz wszyscy specjalisci sie
                                            wypowiedzieli. Nawet kontaktowalam sie ze Szwecja i tylko potwierdzili diagnoze...
                                        • annajustyna Re: jakich oszustow??? 23.06.07, 07:50
                                          Nikt nie chce nikogo zostawiac w szpitalu. Chodzi o to, ze nawet ludzie
                                          umierajacy potrzebuja tez takiej pomocy lekarskiej, ze nie mozna jej udzielic w
                                          warunkach domowych. A same coraz wieksze dawki srodkow znieczulajacych w takich
                                          chwilach doprowadzily do smierci, a nie do usuniecia cierpienia (tzn. wg
                                          pokreconej logiki co niektorych wyszloby na to samo, ale nie wg nas - my
                                          aktualnie mamy tzw. hispicjum domwe, a chirurg przychodzi do domu codziennie, a
                                          raz na jakis czas ciocia idzie do szpitala na uSG i transfuzje).
            • Gość: ergie Re: jakich oszustow??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 12:35
              Masz fantastyczne pomysły. Niech idzie "na ulicę", to też praca. Kiedyś pewien
              UP kierował kobiety do agencji towarzyskiej, nie rozumiem czemu im to nie
              odpowiadało.
              Kto za Ciebie płaci ZUS czy może sam płacisz. Jeśli pracodawca to też Go
              oszukujesz spędzając tyle czasu na pogaduszkach w necie.
              W Wielkiej Brytanii ubezpieczenie społeczne wynosi dla prowadzącego działalność
              gospodarczą minimum 2,1 funta/tydzień czyli przeliczając poniżej 50 zł/miesiąc,
              w Polsce kilka razy więcej, a jakoś ich urząd nie bankrutuje.
              Oczywiscie to że co chwilę podnoszą stawki jest zgodne z prawem i kradzieżą nie
              można nazwać. Wprowadzenie ustaw rasowych w hitlerowskich Niemczech też odbyło
              się legalnie, prawo pierwszej nocy było legalne w średniowieczu, handel
              niewolnikami i niewolnicza praca na plantacjach za miskę jedzenia też były legalne.
              • nutka_re Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 13:26
                To co piszesz to duuuuuuuuuuża nadinterpretacja. W końcu snajper dał
                propozycje - napdnaj babcie pod bankiem:) Dlaczego to ma być zła metoda. Jeśli
                jesteś w potrzebie to każda metoda jest ok.
                Nie sądź innych po sobie. Nie siedzę w pracy na forum bo po prostu nawet nie
                mam czasu, nie mówiąc o tym,że ochoty ... od tego mam internet w domu.
                • Gość: ergie Re: jakich oszustow??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:54
                  Napad to czyn kryminalny a w dodatku może dojść trup bo babci serce nie
                  wytrzyma. Dawanie d.. jest o niebo uczciwszym zajęciem, d.. jest własna i można
                  dawać charytatywnie, z przyjemności, ewentualnie dla zarobku. Dziwię się że
                  snajper tego najpierw nie zaproponował, przecież prostytucja nie jest czynem
                  kryminalnym. Uwagi w temacie siedzenia w necie były do snajpera, jako wyroczni w
                  sprawie uczciwości.
                  Dla kogo jak nie dla ludzi w trudnym położeniu są przeznaczone zasiłki i inne
                  formy pomocy społecznej? Na pewno nie dla osobników wałęsających się cały dzień
                  w okolicy monopolowego i szukających okazji by kogoś skroić z komórki czy
                  portfela lecz np. dla samotnych matek.
                  • nutka_re Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 14:01
                    No i własnie. Zasiłki z UP przeznaczone są dla ludzi którzy nie mogą znaleźć
                    pracy, dla ludzi którzy są w trudnej społecznie sytuacji jest pomoc społeczna.
                    • Gość: gość portalu Re: jakich oszustow??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 14:04
                      I to jest to o co dokładnie chodzi, tylko jakoś niektórzy nie są w stanie tego
                      pojąć :)
                • sztuka_konwersacji Re: jakich oszustow??? 20.06.07, 15:09
                  nutka_re napisała:

> Jeśli
                  > jesteś w potrzebie to każda metoda jest ok.

Cudownie! Wiec metoda Kasi (ktora jest w potrzebie) tez jest ok.
      • danusiaa2 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 09:07
        Między matką teresą a złodziejem(wyłudzaczem) można znależć jeszcze sporo
        innych postaw. Jedni kradną (i ci popierają Kasię) inni są okradani (więc
        dlaczego mają się nie oburzać). Naprawdę cały świat nie składa się z samych
        nierobów, oszustów, złodziei itp.
        • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 09:30
          Ja nie ejstem nierobem i oszustem, jestem przeciwna braniu ciazowego zwolniena
          dla zasady, jestem tez przeciwko blokowaniu etatow (ze niby wroce z
          chorobowego), ale - na BOga - jak dziewczyna ma zostawic 4-letnie dziecko samo
          w domu???
          • nutka_re Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:00
            annajustyna napisała:

> Ja nie ejstem nierobem i oszustem, jestem przeciwna braniu ciazowego
            zwolniena
            > dla zasady, jestem tez przeciwko blokowaniu etatow (ze niby wroce z
            > chorobowego), ale - na BOga - jak dziewczyna ma zostawic 4-letnie dziecko
            samo
            > w domu???

Nie zostawia się 4-letniego dziecka samego, bierze się opiekunkę na ten 1
            miesiąc gdy przedszkole zamknięte. Trudno jeśli koszty opiekunki są wysokie
            jakoś ten jeden miesiąc trzeba przeboleć. Dla mnie "zamierzam sszukać pracy od
            września" oznacza,ze we wrześniu może nie być już ofert (ci absolwenci chętni
            do pracy już w "wakacje" ...) i co wtedy ????
            • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:03
              Co to znaczy przebolec??
              Nie jesc? zadluzyc sie i nie placic rachunkow? Bo trzeba bedzie zaplacic
              opiekunce?

Widac, ze nie masz o zyciu pojecia.
              • nutka_re Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:19
                Doskolnale znam życie i dziwi mnie taka postawa. Znam osoby które zatrudniają
                opiekunki by trzymać pracę bo ta praca daje im utrzymanie na dłużej niż 1
                miesiąc i one myślą dalej niż do końca lipca :(
                Koleżanka nic nie pisze o tym,ze jest samotną matką. Ani samotną osobą, moze
                jakaś babcie pomoże. Tylko po co ??? Lepiej kombinować. Jeśli o taką znajomość
                życia ci chodzi to chyba bardzo nam znane :( Niestety :(
                • Gość: Cynamon Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.mmj.pl 20.06.07, 10:24
                  No własnie, ona napisała zdecydowanie za mało, żeby był powód do wyzywania jej
                  od złodzieji i pasozytów.
                  • nutka_re Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:28
                    Ale niestety taką własnie postawę zaprezentowała - chcę zasiłek + ubezpieczenie
                    ale jak kombinować by mnie praca nie chciała :( Do tego "od września" planuje
                    pracę. Jak można liczyć na to,że we wrześniu będzie coś co jej będzie
                    odpowiadało zamiast zastanowić się co zrobić jeśli ta praca teraz oferowana
                    będzie odpowiednia. Ja tego zupełnie nie rozumiem. Potem napisze tu
                    ropaczliwie, żę nie może pracy znaleźć i ... poczeka do przyszłęgo września (bo
                    przecież przedszkole zamknięte przez jeden miesiąć) !!!!!
                  • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:29
                    Gość portalu: Cynamon napisał(a):

> No własnie, ona napisała zdecydowanie za mało, żeby był powód do wyzywania
                    jej
                    > od złodzieji i pasozytów.

Nie nooooo.... Na to akurat zawsze jest dobry powod.
            • Gość: aniaaaa Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 10:05
              taaa opiekunke, a wiesz ile opiekunka bierze? Ja mialam taka sytuacje, chcieli mi dac prace 2-zmianowa, jestem sama z dzieckiem, bo maz pracuje od rana do wieczora, opiekunka bierze conajmniej 1200 zl a zarobilabym 800. Odmowilam i wyrejestrowalam sie, urzad i tak mi nic nie daje, bo rodzinnego nie biore (nie chce mi sie za 45 zl biegac i zebrac, niech ta kasa trafi dla takich jak Kasia, o wlansie, niech ci co Kasi nie popieraja pomysla, ze to ja jej sponsoruje rodzinne, bo ja nie korzystam choc moglabym i moj maz daje skladke Kasi).
              A mam 1,5 roczne dziecko wiec napewno nie zostawilabym go z obca osoba.

a tak wogole to urzad pracy w Warszawie na Grochowskiej doklada do opiekunki, wiecie? Tyle, ze naprawde niewiele, a po to idzie sie do pracy, zeby jeszcze na zycie zostalo a nie tylko na oplaty i opiekunke.
              • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:11
                nie wie ile opiekunka nierze, tak samo jak gosciu od banana. Dlatego bredza :)
                Szkoda czasu, ten typ tak ma i nie zrozumie nigdy pewnych oczwistych rzeczy :)
                • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 13:52

> nie wie ile opiekunka nierze, tak samo jak gosciu od banana. Dlatego bredza :)
                  > Szkoda czasu, ten typ tak ma i nie zrozumie nigdy pewnych oczwistych rzeczy :)

A po co opiekunka ??? Niech się wyrejestruje z UP skoro nie chce pracować i
                  siedzi z dzieckiem w domu. Proste ?

S.
                  • Gość: ergie Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:57
                    Nie będę się powtarzał.
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=64455115&a=64527779
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=64455115&a=64533835
        • iw78 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 09:53
          danusiaa2 napisała:

Jedni kradną (i ci popierają Kasię) inni są okradani (więc
          > dlaczego mają się nie oburzać).

gadasz od rzeczy...nie chodzi tu o poparcie dziewczyny...chodzi o pewną
          sytuację...ale widać masz klapki na oczach...i nie tylko Ty.

• Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 09:54
            a ty jesteś taki dalekowzroczny, że ho, ho!!!
            • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:03
              a ty masz klapy na oczach ze ho ho!

Moze banana...?
              • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 10:08
                A tobie proponuje troszkę trawy z pastwiska
                • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:10
                  I wtedy brukiew przemówiła głosem piękniejszym od głosu kaszy jaglanej i
                  drewnianego chomika!
                  • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 10:12
                    ależ mi się przykro zrobiło, no niesamowicie :)
                    • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:17
                      Przykro?
                      To z toba gorzej niz widac, myslalam ze sie w koncu usmiechniesz "kwasna mino".
                      • Gość: gośc portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 10:19
                        ojej! no teraz to mnie naszły refleksje :)
                        • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:30
                          Gość portalu: gośc portalu napisał(a):

> ojej! no teraz to mnie naszły refleksje :)

Super! W takim razie przemysl sobie jeszcze raz swoje wypowiedzi. I jeszcze
                          raz....i jeszcze.....
                      • Gość: Cynamon Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.mmj.pl 20.06.07, 10:23
                        Wydaje mi się że to poprostu prowokatorka internetowa, dobra prowokatorka.
                        Wierzyć mi sie nie chce, że ktos normalny, znajacy zycie moze być naprawde aż
                        tak głupi, wyzuty z uczuć i zyc w takim oderwaniu od rzyczywistości (a to
                        ostatnie wycieka z każdego postu), no i tak upierac sie przy swoim. W sumie nic
                        szczególnego nie pisze, rzuca jednym przepisem, to przeplata licznymi obelgami,
                        rozmawianie z nia przypomina walenie głowa w mur. Trol jak nic.
                        • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 10:27
                          szkoda nia ciebie czasu, to samo można powiedzieć o tobie. żadne argumenty nie
                          trafiają.bawcie się dobrze chroniąc oszustów, mi się już znudziło.Przedstawiam
                          swoja opinię, podobnie jak wy, więc nie wiem w czym problem. I zapewniam cię
                          nie jestem prowokatorką. Jednocześnie nie mogę zrozumieć jak ktos normalny może
                          tolerować potologiczne zachowania, które prowadzą do okradania innych. to chyba
                          poprawność, prawda? W każdym razie żegnam.
                          • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:33

> szkoda nia ciebie czasu. żadne argumenty nie
                            > trafiają.

O cholera! W koncu napisalas cos prawdziwego o sobie :)
                        • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 10:29
                          a wiesz te obelgi to nie ja. Ja tutaj nikomu nie życzę bezrobocia, nieszczęścia
                          i różnych katastrof, jak ci co mi odpisują. Przeczytaj dokładnie. Nie rzuczam
                          obelgami, najwyżej zdarza mi się odpisać na zaczepkę, ale życzę
                          nikomu "najgorszego". Czytaj z uwagą.
                        • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:32

> rozmawianie z nia przypomina walenie głowa w mur. Trol jak nic.

Oj, uwierz, ze w necie znajdziesz wiele takich osob, do ktorych nic nie dociera
                          a rozmowa z nimi przypomina walenie glowa w mur.
                          Mozesz przytaczac setki argumentow, podeprzec je dowodami to i tak uslyszysz,
                          ze to albo zrodlo niewiarygodne, albo uczepi sie jakies slowa najmniej
                          znaczacego i wytoczy to jak armatke wodną, bo przeciez na nic innego takiej
                          osoby nie stac.
            • iw78 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 10:06

DALEKOWZROCZNA jeśli juz :))))żebyś wiedziała...i bardziej wyrozumiała.

• Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:06
          właśnie się dowiedziałem że jestem złodziejem, mimo że nigdy nic nie ukradłem w
          życiu ...

pomyśl czasem gdy coś napiszesz....
      • krzysztofsf Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 11:46
        Mow, ze clay czas choruje ci dziecko - najlepiej przyjdz na rozmowe z dzieckiem.
        Dobrze jakby troche poplakalo.

Kilka razy sie upewniaj, czy bedziesz mogla przyprowadzac dziecko do pracy, jak "opiekunka nawali"
        • nutka_re Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 13:31
          Ale masz pomysł!!!! Do urzędu pracy z którego bierze zasiłek ma iść z dzieckiem
          by pokazać,że nie może pracować bo ma dziecko?????????????. Odeślą ją do pomocy
          społeczenej i ... słusznie .
          • Gość: ergie Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 14:12
            Nie do UP tylko idąc do pracodawcy na rozmowę powinna UCZCIWIE wspomnieć że jest
            samotną matką i potrzebuje pensji która zapewni jej możliwość wynajęcia
            opiekunki, na opłaty i życie oraz czasami wolne w razie choroby dziecka. Z całą
            pewnością pracodawca ulituje sie nad jej ciężką dolą.
          • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 15:01
            Nitke, wez snajpera i goscia od banana pod pache i najzwyczajniej w swiecie
            napiszcie donos na Kasie :)
            na pewno poczujecie sie lepiej :)
            To takie......poczucie spelnionego obowiazku obywatelskiego :)
            • sztuka_konwersacji nutka, nie nitke n/t 20.06.07, 15:02

• Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 15:11
              z twoją inteligencją to nie do końca jest jak być powinno....a raczej jej brak,
              bo nie potrafisz logicznych wniosków wyciągać. A to ty od tej trawy tak?
              • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 15:29
                NO tak, nie mamy argumentow wiec obrazamy? :))

A co do wyciagania logicznych wnioskow to z waszych opinii od razu widac, ze
                jako tak sumienni i prawi obywatele, zamiast oburzac sie na kasie-powinniscie
                spelnic swoj obywatelski obowiązek, doniesc na nia i pozbyć sie pasozyta.

---
                "Dwóch taterników w kompletnym stroju alpinisty wybrało się na wycieczkę w
                góry. Idą i idą i spotykają taką rozwódkę. Ona ich pyta ))Którędy na górną perć?
                ((. Oni jej odpowiadają: ))Nie wiemy, babciu((. Idą dalej, aż dochodzą do
                takiej jaskini. Wchodzą, a tam taka sopla była, zwisała z góry. I w tej jaskini
                taka huta była. To oni tam idą i spotykają takiego puchacza".
                • sztuka_konwersacji W imie calego narodu rzecz jasna :) n/t 20.06.07, 15:29

• Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 15:33
                  już była o tym mowa - brak danych
                  • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 15:36
                    Jakich danych ci brak? Wal smialo, zaraz znajdzie sie haker-spolecznik i dobry
                    obywatel i wykopie Kasie nawet spod ziemii.
                    Inicjatywa obywatelska, w dobrej i waznej sprawie, to się rozumie samo przez
                    się.
                    Po co sie spalac niepotrzebnie w tej dyskusji skoro mozna zadzialac bardziej
                    owocnie. Donos obywatelski, to jest to, co poprawi wam samopoczucie :)
                    • Gość: gośc portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 15:37
                      nie rozśmieszaj mnie, na co ty człowieku liczysz?oceniasz ludzi po sobie
                      najwidoczniej
                      • sztuka_konwersacji Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 20.06.07, 15:40
                        Nie, niestety. Oceniam po twoich wpisach, oburzony, prawy obywatelu.
                        I koncze z toba te bezowocna dyskusje, bo i tak juz zbyt wiele czasu stracilam.

Zreszta masz swoje racje i ok, to byla taka moja rada: po co sie bezowocnie
                        oburzac na forum, jak mozna zrobic to tak, by Kasia dostala nauczke.
                        Chyba ze jestes tylka z tych co lubia sobie pohuczec na forum.
                        • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 15:43
                          a wiesz, nie korzystam nigdy z forum i pewnie już nie będę. Po prostu nie mogę
                          znieść z afiszowaniem się, że się "udał" coś wyłudzić, bo niestety ja to tak
                          odbieram. Wolałabym chyba nie wiedzieć, że ktoś ma takie podejście do różnych
                          świadczeń, przynajmniej nie denerwowałabym się tą beztroską :)
                          W każdym razie pozdrawiam!
      • sztuka_konwersacji A w ogole to... 20.06.07, 15:33
        ....prawi obywatele wypowiadajacy sie w tym wątku powinni jak najszybciej
        zwolac komisje sledcza ds Kasi i zbadac, z jakich poieniedzy pokrywa ona koszty
        Internetu!
        Bo jest z zasilku to nie powinniscie sie na to zgadzac! Zeby Wasza kasa, z
        Waszych kieszeni, wyciagnieta Wam podstepem!! - byla wydawana na tak
        niepotrzebne rzeczy jak Internet.
        Przez pasozyta.
        • Gość: gość portalu Re: A w ogole to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 15:35
          już pisała że nie ma zasiłku, chodzi o ubezpieczenie, ale już pewnie nie
          pamiętasz o czym była mowa w początkowej fazie wątku...
          • sztuka_konwersacji Re: A w ogole to... 20.06.07, 15:38

> już pisała że nie ma zasiłku,

Jak to nie ma zasilku? Przeciez napisala wyraznie, ze zarejsetrowana jest dla
            ubezp i ZASILKU rodzinnego.

Juz nie pamietasz, o czym rozmawiamy? tez temat cię przerasta? :))
            • Gość: gość portalu Re: A w ogole to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 15:38
              chodziło mi o zasiłek dla bezrobortnych, bo pisała też że zasiłku tego nie
              pobiera
              • sztuka_konwersacji Re: A w ogole to... 20.06.07, 15:41
                Ale ja nic o zasilku dla bezrobotnych nie pisalam, wyjdz na swieze powietrze,
                za dlugo siedzisz w necie, nie przejmuj sie tak tą sprawą. Spkojnie....
                Wdech-wydech :)
                Niom...
                pa :)
          • Gość: rebel Re: A w ogole to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 16:08
            mimo tego że wyrejestrowałem się z Urzędu Pracy gdyż nie chciałem już dłużej
            znosić tych upokorzeń i pobierać pieniędzy od państwa któremu nic sam nie daje
            od siebie..

bardzo sie ciesze że teraz po przeczytaniu tej całej dyskusji odnalazłem
            jeszcze jedną kwestie która nadaje sie na motyw mojej decyzji - przynajmniej
            żadna z 'ciężko' pracujących osób, które dziwnym trafem w godzinach pracy
            siedzą i piszą posty na durnym forum, nie okresli mnie mianem pasożyta..

dziękuje za uwage...
            • sztuka_konwersacji Re: A w ogole to... 20.06.07, 16:11
              Dla wielu pasozytem sa w ogole ci, ktorzy zasilek pobieraja, jakikolwiek, bez
              wzgledu na to czy chcą pracowac czy nie wykazują takich chęci.

To nie forum jest durne. To ludzie. Bezmyslni, zlosliwi i bez krzty empatii.
              Pozdrawiam.
              • Gość: rebel Re: A w ogole to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 17:26
                szczerze?

to nie umiem inaczej wytłumaczyć postawy ludzi, którzy tu pojeżdżaja po autorce
                jak tylko zwykłą ludzką chciwością i leczeniem własnego kompleksu oraz
                niespełnionych ambicji...jeśli nieakceptują reguł na których opiera się to
                państwo to nikt nie każe im tu mieszkać...tak wiem łatwiej by było wszystkich
                bezrobotnych wkładać do jednego worka - ludzi leniwych, otworzyć krematoria i
                się ich miłosiernie pozbywać...a w czym leży problem? ludzie nie maja pracy bo
                nie chcą pracować czy nie mogą?...przepraszam ale tylko idiota karmi się
                artykułami gazet które piszą o magicznym 13% bezrobociu...
                nie zauważają już ci dziennikarze <a potem ludzie którzy to czytają>, że
                bezrobocie ma kilkanaście odmian...a w polsce jako że jeszcze nie tak dwano
                przechodziliśmy z całkowicie innego systemu gospodarczego do kapitalizmu, mamy
                do czynienia z bezrobociem strukturalnym?
                chcecie zmieniać 40latka?powodzenia...
                chcecie mu odebrać prawdo do zasiłku tylko dlatego byście sami zaosczędzili 3
                zł. w portfelu? proszę bardzo...
                w gruncie rzeczy wątpie jednak by tak ostro wypowiadajace się tu osoby,
                kiedykolwiek odwiedzały urząd pracy albo stawały oko w oko z bezrobotnymi....

pzdr.
              • Gość: gość portalu Re: A w ogole to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 09:22
                akurat w tym przypadku mowa jest osobie, która "w tej chwili" pracować nie
                chce, więc rzeczywiście naucz się konwersacji i nie generalizuj. Z tegoym się
                one prawnie należą. Nie przypisuj komuś intencji i słów, których nikt tutaj nie
                wyraził. Tak jest najłatwiej, prawda? Później wychodzi, że ci, którzy oponują
                są be, a ty taka(taki) super wrażliwy, empatyczny i nie wiem co tam jeszcze
                sobie chcesz.
                • Gość: rebel Re: A w ogole to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 18:25
                  przepraszam, a czy ta osoba nie zaakcentowała aby że pracować nie chce gdyż nie
                  może?
                • Gość: . Re: A w ogole to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 19:50

> akurat w tym przypadku mowa jest osobie, która "w tej chwili" pracować nie
                  > chce, więc rzeczywiście naucz się konwersacji i nie generalizuj. Z tegoym się
                  > one prawnie należą. Nie przypisuj komuś intencji i słów, których nikt tutaj
                  nie
                  >
                  > wyraził. Tak jest najłatwiej, prawda? Później wychodzi, że ci, którzy oponują
                  > są be, a ty taka(taki) super wrażliwy, empatyczny i nie wiem co tam jeszcze
                  > sobie chcesz.

Idz ty się leczyc biedna kretynko..... :D
            • Gość: gość portalu Re: A w ogole to... IP: *.centertel.pl 20.06.07, 20:32
              To może ty masz taki zwyczaj, żeby pisać w godzinach pracy, nie oceniaj innych
              według siebie
              • bebe.bebe.be Re: A w ogole to... 20.06.07, 20:50

> To może ty masz taki zwyczaj, żeby pisać w godzinach pracy, nie oceniaj
                innych
                > według siebie

Tak, Rebel na pewno pisze wlasnie w godzinach pracy skoro od 2 lat nie ma pracy.
                • annajustyna Re: A w ogole to... 20.06.07, 20:58
                  Przestancie, przeciez udlawic sie mozna wlasnie spozywana kolacja...
                • Gość: gośc portalu Re: A w ogole to... IP: *.centertel.pl 20.06.07, 21:15
                  no to może właśnie dlatego nie ma pracy
                  • annajustyna Re: A w ogole to... 20.06.07, 21:31
                    ???? Sugerujesz, ze powinien urzadzic sobie jeden pokoj a la biuro, 8 godzin
                    siedziec za biurkiem i symulowac samemu przed soba, ze ma etat???
                    • iw78 Re: A w ogole to... 20.06.07, 21:36
                      annajustyna napisała:

> ???? Sugerujesz, ze powinien urzadzic sobie jeden pokoj a la biuro, 8 godzin
                      > siedziec za biurkiem i symulowac samemu przed soba, ze ma etat???

Tak. Właśnie o to chodzi. Zrobi przynajmniej wrażenie, że CHCE PRACOWAĆ.:)))
                      I napewno będzie można o nim powiedzieć, że czyni uczciwie :))))

• Gość: rebel Re: A w ogole to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 18:23
                niestety nie pracuje, więc jedyny wyrzut moralny mogę mieć z tego powodu, a nie
                z takowego, że pisze w czasie pracy..;)
        • nutka_re Re: A w ogole to... 20.06.07, 15:48
          Jeszcze raz ci napiszę - zmień nik bo z konwersacją niewiele masz wspólnego a
          ze sztuką zupełnie nic.
          Rację mają ci którzy uważają,ze nie powinno się "kombinować" bo to nieuczciwe.
          jak kobieta ma "problemy osobiste" top powinna zgłosić się do pomocy społecznej
          a nie udawać,ze chce pracować. Przez takie jak ona zlikwidują lub bardzo
          ograniczą zasiłek la naprawdę bezrobotnych i wtedy będzie wieeeelkie oburzenie.
          • sztuka_konwersacji Re: A w ogole to... 20.06.07, 15:57
            nutka_re napisała:

> Jeszcze raz ci napiszę - zmień nik bo z konwersacją niewiele masz wspólnego
            a
            > ze sztuką zupełnie nic.

Co ty powiesz, a jak zmienie sobie nicka na biedronka to nie bedziesz miala do
            mnie pretensji ze nie jestem biedronką??

ps. Jesli mialabym znizyc sie do twojego poziomu, napisalabym to samo co ty. Ze
            o konwersacji to ty nie masz zielonego pojecia. Bo mi twoje poglady nie
            odpowiadaja.
            • nutka_re Re: A w ogole to... 20.06.07, 16:11
              Przy konwersacji - a myśle,że jakoś nic ci o tym nie wiadomo - nie chodzi o
              poglądy. Chodzi o kulturę lub własnie prezentowany przez ciebie jej brak.
              Obawiam się,że jako ten organizm niższy zniżasz się do poziomu niskiego. Niżej
              się nie da, przynajmniej w miom mniemaniu. Moze znacznij od nowa i spróbuj
              konwersacji :(
              • sztuka_konwersacji Re: A w ogole to... 20.06.07, 16:15
                Oh, dziekuje ci za rady dane mentorskim tonem i nauke kultury. Dają mi ją
                zawsze ci, ktorym brak argumentow w dyskusji ze mną. Taka ciekawostka :)
                • nutka_re Re: A w ogole to... 20.06.07, 16:20
                  Argumentów w dyskusji ???? Ty wiesz co to "arugumenty" ???jaką "sztukę
                  konwersacji" opanowałaś. wyglądasz mi na miss pobliskiego targowiska :(
                  • sztuka_konwersacji Re: A w ogole to... 20.06.07, 16:23
                    Wow!
                    Ty faktycznie prezentujesz kulture przez wielkie K.

Przepychanki, obrazanie, wyzwiska.....
                    jako ta "z nizszego poziomu" chamka i prostaczka vel dziewka z targowiska -
                    wycofam się z tej rozmowy. Pozwolisz, ze nie będę ujadac razem z tobą? :)
                    Zycze milego dnia :)
          • sztuka_konwersacji Re: A w ogole to... 20.06.07, 15:59
            No to donies na nią, co się krępujesz?? Po co tu się oburzasz?? Do czego to
            prowadzi? Skoro tak sie przejmujesz faktem, ze przez Kasie zaniza kwote zasilku
            dla bezrobotnych-to zrob cos z tym, dzialaj! A nie praw morałów mentorskim
            tonem wszem i wobec.
            • snajper55 Re: A w ogole to... 20.06.07, 19:53

> No to donies na nią, co się krępujesz??

Nie znamy danych Kasi, więc nie możemy nic z tym zrobić, niestety.

S.
      • Gość: Cynamon Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.mmj.pl 20.06.07, 20:10
        Strasznie smutny ten watek, ciarki mnie przechodzą na myśl, że gdzieś w pracy,
        w urzędzie do którego przychodze coś załatwić, po pomoc, w rodzinie, czy chocby
        wsród ludzi mijanych na ulicy sa takie indywidua jak snajper czy podobne mu
        osoby wypowiadające sie w tym watku. ZERO empatii. Szczerze, bez cienia
        niechęci czy złośliwości: nie zyczę wam byście kiedyś znaleźli się w trudnej
        sytuacji, w której trzeba będzie pokombinować choćby np. dla posiadania tego (w
        gruncie rzeczy niewiele wartego) podstawowego ubezpieczenia zdrowotnego. NIGDY
        nie jestescie w stanie przewidzieć co was w życiu spotka i do czego możecie
        zostac zmuszeni. Widzenie świata w czarno-białych kolorach musi być fajne i
        piekielnie ułatwiać zycie, wszystko się staje takie prościutkie,
        nieskomlikowane, no nie?

• snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 21.06.07, 01:05

> Widzenie świata w czarno-białych kolorach musi być fajne i piekielnie ułatwiać
          > zycie, wszystko się staje takie prościutkie, nieskomlikowane, no nie?

Rzeczywiście, bycie uczciwym bardzo ułatwia życie. Nie muszę się zastanawiać,
          czy okraść tego staruszka, czy zabrać komórkę temu dziecku, czy oszukać
          urzędnika, czy zwinąć ze sklepu tabliczkę czekolady.

S.
          • iw78 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 21.06.07, 06:57
            snajper55 napisał:

> Rzeczywiście, bycie uczciwym bardzo ułatwia życie. Nie muszę się zastanawiać,
            > czy okraść tego staruszka, czy zabrać komórkę temu dziecku, czy oszukać
            > urzędnika, czy zwinąć ze sklepu tabliczkę czekolady.

Napisałeś całe DWA ZDANIA,

• iw78 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 21.06.07, 07:04

> snajper55 napisał:
              >
              > > Rzeczywiście, bycie uczciwym bardzo ułatwia życie. Nie muszę się zastanaw
              > iać, czy okraść tego staruszka, czy zabrać komórkę temu dziecku, czy oszukać
              > > urzędnika, czy zwinąć ze sklepu tabliczkę czekolady.
              >
              > Napisałeś całe DWA ZDANIA, ale jedno z drugim całości się nie trzyma. Co ma
              piernik do wiatraka???

"> > Rzeczywiście, bycie uczciwym bardzo ułatwia życie."

Ułatwia, ale nie zawsze ( czytaj: rzadko)...co oczywiscie nie znaczy, że czynie
              coś innego.

• snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 21.06.07, 18:08
                iw78 napisała:

> > Napisałeś całe DWA ZDANIA, ale jedno z drugim całości się nie trzyma. Co ma
                > piernik do wiatraka???

To, że człowiek uczciwy nie musi zastanawiać się czy w danej chwili postąpić
                uczciwie, czy nieuczciwie. Ma ten problem z głowy.

S.
          • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 18:28
            tylko pamiętaj, że prawo do piętnowania innych osób ze względu na ich
            nieuczciwośc mają tylko te osoby które nie maja sobie nic, absolutnie nic do
            zarzucenia i mają kryształową moralność i przeszłość wykluczającą czyny które
            można by traktować jako sprzeczne z prawem <czy to wykroczenia, czy to
            przestępstwa>

ja osobiście nigdy nie poznałem tak świętej osoby....

ale jesli twierdzisz, że taka jesteś...

to naprawde miło mi Ciebie poznać..:)
            • iw78 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 21.06.07, 18:59
              Rebel....kurcze, ale Cię zaszczyt spotkał. :)))) Zazdroszcze ;)))

• bebe.bebe.be Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 21.06.07, 19:03

> tylko pamiętaj, że prawo do piętnowania innych osób ze względu na ich
              > nieuczciwośc mają tylko te osoby które nie maja sobie nic, absolutnie nic do
              > zarzucenia i mają kryształową moralność i przeszłość wykluczającą czyny które
              > można by traktować jako sprzeczne z prawem <czy to wykroczenia, czy to
              > przestępstwa>
              >
              > ja osobiście nigdy nie poznałem tak świętej osoby....
              >
              > ale jesli twierdzisz, że taka jesteś...
              >
              > to naprawde miło mi Ciebie poznać..:)

Trzeba do papieza list napisac. Santo subito dla snajpera, nutki i goscia od
              banana :)

pozdr
              ex sztuka_konwersacji :))
            • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 21.06.07, 19:53

> tylko pamiętaj, że prawo do piętnowania innych osób ze względu na ich
              > nieuczciwośc mają tylko te osoby które nie maja sobie nic, absolutnie nic do
              > zarzucenia

Nieprawda. Każdy ma prawo zło piętnować. Bo nie ma nikogo bez grzechu.

S.
              • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 20:17
                chyba nie zrozumiałeś,

logika płynąca z twojej wypowiedzi prowadzi do paradoksu który można zobrazować
                sytuacją Żyda<z krzyżykiem zawieszonym na szyi> który pali innych Żydów w piecu
                krematoryjnym...;/
      • Gość: iza Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 07:37
        No i potem człowiek się dziwi, że matki małego dziecka nikt nie traktuje
        poważnie jako kandydatki do pracy.
      • Gość: Cynamon Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.mmj.pl 21.06.07, 13:35
        Ten watek jest 'wspaniałą' wypadkową sytuacji w naszym kraju, stężenie absurdu
        sięgneło zenitu. Już mnie przestały niektóre osoby denerwować swimi betonowymi
        opiniami, tylko zaczeły smieszyć. Najlepszy jest snajper co niby odpowiada na
        czyjś post ale w ogóle nie odpowiada tylko jakies bzdury pozbawione sensu i
        praw logi pisze. Goścu portalu znajdź sobie jakieś hobby, tyle tu twoich
        odpowiedzi, że chyba niczym innym poza siedzeniem w necie się nie zajmujesz?
        • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:10
          akurat taki mam kaprys, lepsze to niż kraść
          • bebe.bebe.be Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 21.06.07, 18:59

> akurat taki mam kaprys, lepsze to niż kraść

Ty sie lepiej udław tym bananem w koncu :P
            • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 08:19
              jak się udławię, to przynajmniej będę wiedziała, że go nie ukradłam
              • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 23.06.07, 07:52
                A jak umrzesz z glodu na smietniku, to co?
                • bebe.bebe.be Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 23.06.07, 08:17
                  annajustyna napisała:

> A jak umrzesz z glodu na smietniku, to co?

To bedzie dumna z faktu, ze umarla z glodu a nie ukradła (pomijam juz fakt, ze
                  okreslenie: ukradła jest duzym naduzyciem w naszej dyskusji, jak zreszta
                  wszystkie :argumenty" goscia od banana i reszty spolki)

ps. a tak na marginesie to ona nie umrze z glodu na smietniku, bo ukradnie
                  banana. czlowiek z glodu nie zastanawia się nad kwestiami etycznymi.
                • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 23.06.07, 21:29
                  annajustyna napisała:

> A jak umrzesz z glodu na smietniku, to co?

W Polsce nie trzeba kraść czy w inny sposób łamać prawa, aby z głodu nie umrzeć.

S.
      • Gość: Jot Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 20:54
        Ludzie są straszni.
        Nutce i snajperowi zycze znalezienia sie w sytuacji Kasi [a przyjdzie kryska na
        matyska w koncu, oj przyjdzie :)] <pomimo powiedzenia nie zycz nikomu...itd-w
        tym przypadku ta zasada nie obowiazuje>
        "Gosciowi portalu" proponuje wizyte u lekarza. Prawdopodobnie ma powazny atak
        padaczki, rzuca się juz w tym wątku od kilku dni. A jak wyzdrowieje to kilka
        lekcji dobrego wychowania, bo strasznie obcesowy(a) jest i chamski(a). I
        konwersacji o którą tu sie tak uporczywie dla inych upomina (zabawne).

Kasiu, powodzenia, znajdziesz w koncu prace za godzowe wynagrodzenie mam
        nadzieje. Tego Ci zycze z calego serca.
        • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 22.06.07, 00:19
          Gość portalu: Jot napisał(a):

> Ludzie są straszni.
          > Nutce i snajperowi zycze znalezienia sie w sytuacji Kasi [a przyjdzie kryska
          > na matyska w koncu, oj przyjdzie :)]

Jak nie będę chciał pracować to nie będę udawał bezrobotnego, aby ubezpieczenie
          zdrowotne wyłudzić. Nie jestem złodziejem.

> Kasiu, powodzenia, znajdziesz w koncu prace za godzowe wynagrodzenie mam
          > nadzieje. Tego Ci zycze z calego serca.

Ale ona właśnie NIE CHCE pracować, czyli źle jej życzysz.

S.
      • Gość: lis Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 07:36
        Kasiu, nie kombinuj. Masz szansę na pracę to zrób wszystko, żeby ją otrzymać.
        Jeśli naprawdę nie chcesz pracować to wypisz się z urzędu pracy i siedź
        spokojnie w domu. Po co masz sobie wyrabiać wśród rodziny i znajomych opinię
        krętaczki. To co wyłudzasz to nie są duże pieniądze, nie warto. Potem inni mogą
        bać się polecić cię komuś do pracy - no bo nie wiadomo co znowu wymyślisz. A
        dobra opinia przy prawdziwym szukaniu pracy jest pomocna.
        • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 23.06.07, 07:53
          Przeciez ona chce isc do pracy, tylko od wrzesnia...Tak ciezko czytac ze
          zrozumieniem? A nikogo nie okrada - w koncu pracowala juz i placila SKLADKI!
          • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 23.06.07, 21:14
            annajustyna napisała:

> Przeciez ona chce isc do pracy, tylko od wrzesnia...Tak ciezko czytac ze
            > zrozumieniem? A nikogo nie okrada - w koncu pracowala juz i placila SKLADKI!

Płaciła składki i była wtedy ubezpieczona. Teraz składek nie płaci, pracować nie
            chce, więc ubezpieczenie jej się nie należy. Kradnie nienależne jej świadczenia.

S.
            • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 23.06.07, 21:30
              Skladki placi tez sie na bezrobocie (zasilek9 i na ewentualne pozostawanie bez
              pracy (ciaglosc ubezpieczenia zdrowotnego)...
              • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 23.06.07, 22:15
                annajustyna napisała:

> Skladki placi tez sie na bezrobocie (zasilek9 i na ewentualne pozostawanie bez
                > pracy (ciaglosc ubezpieczenia zdrowotnego)...

Tylko że ona nie jest osobą bezrobotną, tylko osobą, która nie chce pracować.

S.
                • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 23.06.07, 22:31
                  Przeciez CHCE! Od wrzesnia, teraz z przyczyn rodzinnych nie moze...
                  • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 24.06.07, 01:16
                    annajustyna napisała:

> Przeciez CHCE! Od wrzesnia, teraz z przyczyn rodzinnych nie moze...

Ale teraz NIE CHCE i teraz będąc zarejestrowana jako bezrobotna WYŁUDZA
                    nienależne jej świadczenia, czyli teraz KRADNIE.

S.
                    • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 24.06.07, 07:50
                      Facet, przestan juz, dobrze. Byc moze jak moj kuzyn wcale nie korzysta z tego
                      ubezpieczenia, bo dzieki Bogu nie musi. A byc nieubezpieczonym na wlasna prosbe
                      kwalifikowaloby do wariatkowa...
                      • parispari Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 24.06.07, 09:45
                        Do wszystkich pokroju snajpera.
                        Wasza nawiność jest po prostu nie do opisania. Uważacie, że mozna być
                        nieuczciwym tylko łamiąc przepisy? A co z ludźmi, którzy celowo wykorzystują
                        nieścisłości w prawie do własnych do nieuczciwych interesów.
                        Brak wam racjonalności. Jeżeli przepis prawa jest nieżyciowy, to nie
                        spodziewajcie się, że ludzie bedą go przestrzegać. Tak było zawsze.
                        Przestrzeganie złego prawa dla samego prawa jest głupie.
                      • Gość: Cynamon Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.mmj.pl 24.06.07, 09:55
                        Czy ty jeszcze nie zauwazyłaś, że rozmawiasz z kimś z kim w ogóle nie da się
                        rozmawiać?? nie szkoda ci czasu na takiego zaślepionego półinteligenta? daj
                        spokój dziewczyno.
                        • Gość: . Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 11:06
                          Ja snajpera okreslilam : a swistak siedzi i zawija....

Przeciez to kompletny beton, kompletny. Tylko przepisy, a ze niezyciowe to juz
                          go nie interesuje. Typowy urzedas bez wyobrazni i inteligencji. No.... beton po
                          prostu, inaczej sie tego okreslic nie da.
                          Beton do kwadratu.
                          Ze tez ktos w ogole z nim dyskutuje, ja juz dawno nie.
                          • shady27 dlatego tez wpisalam go na liste nieprzyjaciol 24.06.07, 22:02
                            idiotow nie cierpie, wiec nie chce z takimi dyskutowac. Ignor i tyle
                      • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 24.06.07, 15:16
                        annajustyna napisała:

> A byc nieubezpieczonym na wlasna prosbe kwalifikowaloby do wariatkowa...

Ależ może się ubezpieczyć. Dobrowolnie. ZA SWOJE.

S.
                        • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 24.06.07, 15:31
                          To jest - zdaje sie - ok. 200 (a moze nawet 300) zlotych miesiecznie, skad
                          bezrobotny ma to wziac???
                          • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 24.06.07, 15:50
                            annajustyna napisała:

> To jest - zdaje sie - ok. 200 (a moze nawet 300) zlotych miesiecznie, skad
                            > bezrobotny ma to wziac???

To już jest jej zmartwienie. Zresztą ona NIE JEST bezrobotna. Ona nie chce
                            pracować.

A skąd bierze pieniądze na jedzenie ? Czynsz ? Ubranie ? Pewnie uważasz, że ma
                            prawo je ukraść ? Tak jak kradnie pieniądze na ubezpieczenie zdrowotne ?

S.
                            • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 24.06.07, 15:52
                              Proponuje ustalic IP Kasi i zlozyc donos. To Twoj obywatelski obowiazek. Do dziela!
                              • Gość: . Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 16:55
                                No wlasnie, ja juz dawno czekam na ten donos, a tu ciagle tylko tchórzliwe
                                dowalanie anonimowe zza komputera. Do dziela frustraci i straznicy porzadku!
                                • Gość: hermenegilda_zenia Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 20:38
                                  Ależ nikt nie chce składać donosów - odpowiednia propozycja juz została
                                  przedstawiona. Wszystkie Cynamony, annyjustyny i inni "empatyczni" złożą się na
                                  ubezpieczenie Kasi a ona przestanie udawać bezrobotną. W ten sposób uczciwi
                                  płatnicy składek nie będą musieli łożyć na leniwych symulantów.
                                  • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 24.06.07, 20:57
                                    Wiesz, ja sie juz skladam na niemieeickich symulantow (chocby w bylym NRD), wiec
                                    to chyba wystarczy...Ale osob typu Kasia do tejze grupy bym jednak nie
                                    zaliczyla. Pomysl: jej dziecko bedzie kiedys pracowalo byc moze na Twoja tez
                                    emeryture...
                                    • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 24.06.07, 23:38
                                      annajustyna napisała:

> Pomysl: jej dziecko bedzie kiedys pracowalo byc moze na Twoja tez emeryture...

Dzieci kombinatorów i złodziei najczęściej same zostają kombinatorami i
                                      złodziejami. To raczej moje dzieci będą się mu składać na zasiłek lub rentę.

S.
                                      • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 02:02
                                        To raczej moje dzieci będą się mu składać na zasiłek lub rentę.
                                        >

"...będą Mu się składać..."
                                    • Gość: hermenegilda_zenia Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.crowley.pl 25.06.07, 08:56
                                      Kochana, ja pracuję na siebie - L 4 jeszcze nigdy nie wzięłam i nie byłam na
                                      żadnym chorobowym, bo nas właścicieli firm traktuje się jako dojne krowy w IV
                                      RP i jedynym naszym przywilejem jest płacić, płacić i jeszcze raz płacić! To
                                      samo dotyczy emerytury - nie liczę na nic od tego państwa, które przejada moje
                                      ciężkie tysiące lub sponsoruje osoby jak Kasia, po prostu sama dbam o to, żeby
                                      na starość mieć co jeść. Więc nikt na moją emeryturę pracował nie będzie,
                                      dobrze by było, gdybym chociaż kiedyś zobaczyła choć ułamek swoich pieniędzy
                                      oddanych jako haracz ZUS-owi.
                                      • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 25.06.07, 20:20
                                        To ja pociesze - pracuje jako czasownik i co miesiac oddaje haracz mojemu
                                        oficjalnemu pracodawcy...To dopiero bol, jak zarabiam polowe tego na reke, co
                                        zatrudnieni bezposrednio...
                                  • shady27 hermenegilda 24.06.07, 22:03
                                    napisalam juz, zebyscie uznali, ze to ja jej place to ubezpieczenie, bo ja z niego nie korzystam a przysluguje mi.
                                    • snajper55 Re: hermenegilda 24.06.07, 23:40
                                      shady27 napisała:

> napisalam juz, zebyscie uznali, ze to ja jej place to ubezpieczenie, bo ja z
                                      > niego nie korzystam a przysluguje mi.

Nie uznamy, bo wszyscy płacimy. Każdy z nas płaci za siebie i jeszcze za takich
                                      co swoje ubezpieczenie wyłudzają tak jak ona.

S.
                            • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 21:37
                              pracujesz, bierzesz L-4, więc na jedno wychodzi...jak dla mnie też jesteś
                              złodziejem...nie okradasz państwa tylko pracodawce..;)

pzdr.
                          • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 07:54
                            ma iść do pracy, jak jej oferują, a jak nie chce to niech idzie do opieki
                            społecznej i nie kradnie
                            • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 14:20
                              każdemu dla odrobiny zyskania odrobiny pokory przydałaby się 3miesięczna
                              unitarka na kasie w hipermarkecie...polecam..;)
                              • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 14:34
                                złodziejom też by się przydała...:)
                                • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 15:39
                                  w zasadzie każdemu,

tylko pamiętaj,

to Ty zaproponowałaś teraz by wpuścić wilka do zagrody...;)
                                  • Gość: hermenegilda_zenia Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.crowley.pl 25.06.07, 15:52
                                    Drogi rebelu, śmiem twierdzić , że to właśnie osoby, które w swoim życiu
                                    przepracowały choć 1 dzień w naprawdę ciężkich warunkach ( np. na przysłowiowej
                                    kasie w supermarkecie) ogarnia wściekłość czytając posty Kaś i jej podobnych.
                                    Bo właśnie w ich przypadku ubezpieczenie i zabezpieczenia socjalne to nierzadko
                                    krew, pot i łzy, więc wygodnictwo kogoś, któremu akurat nie jest po myśli
                                    pójście do pracy i szuka po temu wymówek staje kością w gardle.
                                    • Gość: rebel Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 16:04
                                      cóż, jako że sam nie mam pracy od dwóch lat, nie potrafię sobie wyobrazić jak
                                      ktoś może robić wszystko by pracy nie mieć - chodzi o unikanie jej
                                      permanentnie...praca daje same możliwosci - od płacy, przez afiliacje aż do
                                      zabicie myśli ludzkich, które w stanie bezczynnym mogą skierować taka osobę na
                                      złe tory...

Mogę sobie jednak wyobrazić okoliczności, które powodują że człowiek chce
                                      podjąć pracę, ale coś staje temu na drodze...gdyby autorka podjęła pracę
                                      oferowaną przez urząd pracy teraz, wprowadziła by do firmy więcej szkód niż
                                      pożytku...a napewno złą atmosfere, gdyż stale myślałaby o dziecku, które jako
                                      że nie może mu zapewnić opieki bawiłoby się na dworze przy ulicy o natęzonym
                                      ruchu...

a tak w ogóle nie pamiętam by autorka wspomniała coś o swoim
                                      wykształceniu...trudno jest mi sobie wyobrazić kogoś kto 18 lat życia oddał
                                      temu państwu pokonując szczeble edukacji...i 'przyjąłby' ofertę pracy którą
                                      zleca urząd...

i dochodzimy do punktu w którym należy zadać pytanie: Czy krazież jest gorsza
                                      od przyjęcia jałmużny?;)
                                      • annajustyna Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 25.06.07, 20:23
                                        A wiecie, co ja zrobie? Mam dosyc bycia czasownikiem i nie podpisze przedluzenia
                                        od lipca. I pojde na zasilek rowny moim obecnym zarobkom (ktory wypracowalam
                                        sobuie doslownie w pocie czola przez prawie 4 lata pracy) i bede mial czas na
                                        szukanie innej pracy. La, la, la, nie dam juz zarobic pasozytowi-firmie pracy
                                        czasowej i ukarze firme, do ktoreej jestem oddelegowana, bo beze mnie sie po
                                        prostu @, che, che...
                                        • Gość: Kasika Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:57
                                          Z zainteresowaniem poczytałam sobie te wszystkie wypowiedzi i zauważyłam jakieś
                                          dziwne rozdwojenie jaźni co poniektórych. A zwłaszcza tych co to piszą, że
                                          biedna Kasia dostała ofertę pracy, a ona chce tylko mieć ubezpieczenie, a te
                                          urzędasy to nic nie robią tylko gnębią takie biedne Kasie.
                                          Jeszcze do niedawna rzeczywiście tak było, że bezrobotnych w Urzędzie była cała
                                          masa a ofert pracy ja na lekarstwo. Teraz sytuacja się odwróciła. Niby tych
                                          bezrobotnych jest tak dużo, ofert bardzo dużo a jakoś chętnych do pracy nie ma.
                                          Czytałam o akcji z Urzędu Pracy w Słupsku. Zorganizowali targi pracy,
                                          przygotowali ponad 3000 ofert pracy, wezwali 6000 osób bezrobotnych. I co? tylko
                                          500 osób chciało rozmawiać o pracy, a reszta albo nie przyszła, albo od razu
                                          odmówiła propozycji pracy albo przypomniała sobie, że od dawna pracuje tylko
                                          zapomniała tego zgłosić w Urzędzie.
                                          Fakty są takie, że 2/3 osób Urzędów to osoby w ogóle nie zainteresowane pracą.
                                          Chodzi im tylko o ubezpieczenie albo o możliwość korzystania z opieki społecznej
                                          czy dodatków mieszkaniowych.
                                          Litujecie się nad biedną Kasią, tylko że takich osób są tysiące, i wszystkie te
                                          osoby mają ważne powody by tej pracy nie podjąć. Ja i mój mąż ciężko pracujemy,
                                          nie mamy kokosów a do tego zarżnięci jesteśmy kredytami ale nie bierzemy żadnych
                                          dodatków, zasiłków i tak dalej. Natomiast mam sąsiadów, którzy pokoleniowo nic
                                          nie robią i nie chcą robić, ubezpieczenie mają z Urzędu Pracy, Państwo opłaca im
                                          mieszkanie i do tego otrzymują pomoc z opieki. Teraz żyją w strachu bo Urzędy
                                          pracy zaczęły wszystkich ścigać z ofertami. I takich osób jest mnóstwo.
                                          I nie mówcie mi, że nikt nie pójdzie pracować za marne pieniądze. Żeby lepiej
                                          zarabiać trzeba coś z siebie dać, mieć doświadczenie. Ktoś, kto od lat nic nie
                                          robił, bo było mu wygodnie na bezrobotnym jest idiotą myśląc że pracodawca da mu
                                          od razu 2000 zł pensji i może samochód i komórkę. Na dobre zarobki niestety
                                          trzeba zapracować Ja też zaczynałam od minimalnej ale z roku na rok moje zarobki
                                          się zmieniają bo dzięki doświadczeniu mogę pełnić coraz bardziej odpowiedzialne
                                          funkcje (a za to się płaci.
      • Gość: patmarek Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.chello.pl 09.07.07, 18:38
        pogadaj z pracodawcą wytlumacz w czym rzecz a napewno cie zrozumie i wystawi
        odpowiednie pisemko.a ci z urzedu pracy niech sie wezmą do roboty bo bąki
        zbijają nic nie robią a pieniądze biorą-nasze pieniadze!!! i nie rozumieja
        sytuacji takich kobiet jak ty.życze ci powodzenia!
        • snajper55 Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw 09.07.07, 19:28
          Gość portalu: patmarek napisał(a):

> pogadaj z pracodawcą wytlumacz w czym rzecz a napewno cie zrozumie i wystawi
          > odpowiednie pisemko.

A ja mam nadzieję, że postąpi właściwie, czyli wpisze prawdę: odmowa podjęcia pracy.

S.
          • Gość: . Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 20:53
            A ja mam nadzieje, ze ci snajper w koncu cegla na glowe spadnie i doznasz
            iluminacji, a slowo empatia stanie sie dla ciebie w koncu czyms wiecej niz
            tylko mglistym pojeciem.
      • Gość: Kasika Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:59
        Z zainteresowaniem poczytałam sobie te wszystkie wypowiedzi i zauważyłam jakieś
        dziwne rozdwojenie jaźni co poniektórych. A zwłaszcza tych co to piszą, że
        biedna Kasia dostała ofertę pracy, a ona chce tylko mieć ubezpieczenie, a te
        urzędasy to nic nie robią tylko gnębią takie biedne Kasie.
        Jeszcze do niedawna rzeczywiście tak było, że bezrobotnych w Urzędzie była cała
        masa a ofert pracy ja na lekarstwo. Teraz sytuacja się odwróciła. Niby tych
        bezrobotnych jest tak dużo, ofert bardzo dużo a jakoś chętnych do pracy nie ma.
        Czytałam o akcji z Urzędu Pracy w Słupsku. Zorganizowali targi pracy,
        przygotowali ponad 3000 ofert pracy, wezwali 6000 osób bezrobotnych. I co? tylko
        500 osób chciało rozmawiać o pracy, a reszta albo nie przyszła, albo od razu
        odmówiła propozycji pracy albo przypomniała sobie, że od dawna pracuje tylko
        zapomniała tego zgłosić w Urzędzie.
        Fakty są takie, że 2/3 osób Urzędów to osoby w ogóle nie zainteresowane pracą.
        Chodzi im tylko o ubezpieczenie albo o możliwość korzystania z opieki społecznej
        czy dodatków mieszkaniowych.
        Litujecie się nad biedną Kasią, tylko że takich osób są tysiące, i wszystkie te
        osoby mają ważne powody by tej pracy nie podjąć. Ja i mój mąż ciężko pracujemy,
        nie mamy kokosów a do tego zarżnięci jesteśmy kredytami ale nie bierzemy żadnych
        dodatków, zasiłków i tak dalej. Natomiast mam sąsiadów, którzy pokoleniowo nic
        nie robią i nie chcą robić, ubezpieczenie mają z Urzędu Pracy, Państwo opłaca im
        mieszkanie i do tego otrzymują pomoc z opieki. Teraz żyją w strachu bo Urzędy
        pracy zaczęły wszystkich ścigać z ofertami. I takich osób jest mnóstwo.
        I nie mówcie mi, że nikt nie pójdzie pracować za marne pieniądze. Żeby lepiej
        zarabiać trzeba coś z siebie dać, mieć doświadczenie. Ktoś, kto od lat nic nie
        robił, bo było mu wygodnie na bezrobotnym jest idiotą myśląc że pracodawca da mu
        od razu 2000 zł pensji i może samochód i komórkę. Na dobre zarobki niestety
        trzeba zapracować Ja też zaczynałam od minimalnej ale z roku na rok moje zarobki
        się zmieniają bo dzięki doświadczeniu mogę pełnić coraz bardziej odpowiedzialne
        funkcje (a za to się płaci.
        • Gość: Cynamon Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.mmj.pl 12.07.07, 15:06
          Kolejna dyletantka co się naczytała i nasłuchała, a o zyciu i praktyce wie tyle
          co nic. W moim urzedzie na tabilcy wisi duzo ogłoszeń dla wykształcenia
          zawodowego, na reszcie tablicy po 3-4 ogłoszenia, zwykle jak sie zejdzie do
          doradztwa okazują się nader często nieaktualne. W praktyce jest tak, że
          bierzesz skierowanie idziesz na rozmowe, najczęsciej płacisz za dojazd, a na
          miejscu okazuje się, że pracodwaca dawno zatrudnił, albo jakieś inne 'ale'
          (słyszałam wszystkie wersje: za wysokie wykształcenie, za niskie, za daleko
          pani mieszka, na pewno szybko poszuka pani innej lepszej pracy (!!!) itp) i
          interesuje go tylko przybicie pieczatki.

Przestańcie juz podbijać ten debilny watek, bo patrzeć juz na niego nie moge.
          • Gość: kasika Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.chello.pl 12.07.07, 21:11
            jeśli myślisz, że jestem w tej sprawie dyletantką to się mylisz. Mam sporą
            wiedzę na temat tego tematu. Czy to są twoje osobiste doświadczenia, o których
            piszesz? Ze to są nieaktualne oferty. Wiem, mam sprawdzone informacje, że
            pośrednicy z urzędu obdzwaniają co drugi dzień a czasami codziennie po
            pracodawcach sprawdzając, czy oferta jest nadal aktualna. Mogę też ci powiedzieć
            jak wygląda rozmowa z kandydatami z urzędu. Nawet jeśli przyjdzie 20 osób, to 19
            z nich robi wszystko by tej pracy nie dostać. Przychodzą pijani, brudni (to
            specjalne przebranie, byleby ich nie przyjąć), z całą teczką przebytych i
            wyimaginowanych chorób. Wśród nich są także tacy, co od razu mówią, że nie chce
            im się pracować i chcą tylko wpis. Ta 20 osoba nie spełnia innych wymagań. i nie
            mówię tu o pracy za płacę minimalną ale za w miarę przyzwoite jak na region
            zarobki. A co do giełd organizowanych w urzędach, to osoby wzywane na nie nawet
            nie chcą słyszeć co to za oferta, jakie są warunki i za jakim wynagrodzeniem. I
            zapewniam cię, że te oferty są aktualne.
            Wkurzają mnie tacy dyletanci jak ty, którzy nie byli i nie wiedzą jak wygląda
            praca w takim urzędzie albo jak wygląda rozmowa takiego pseudobezrobotnego.
            Możliwe też, że ostatni raz byłeś tam parę lat temu, kiedy rzeczywiście ofert
            było jak na lekarstwo. Z racji mojej pracy jestem częstym gościem w urzędzie i
            miałam też możliwość zobaczenia tego od środka. Ofert jest mnóstwo tylko
            chętnych brak, bezrobotni wiją się jak piskorze aby tylko nie dostać oferty. To
            co zobaczyłam skutecznie wyleczyło mnie ze współczucia dla tych biednych
            bezrobotnych pokroju Kasi. Gdyby zarejestrowanie w urzędzie pracy nie
            umożliwiało darmowego ubezpieczenia i możliwości dostawania zasiłków z opieki
            bezrobocie w Polsce byłoby niższe niż 5 %
            • Gość: Cynamon Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.mmj.pl 13.07.07, 12:20
              poprostu ręce opadają, chyba jednak nie przeczytałaś wątku, bo swoje i nie
              tylko swoje doświadczenia opisałam w nim szeroko, tak - to sa m.in. moje
              doświadczenia z ostatnich kilkunastu miesięcy. Nawiasem mówiąc (żeby było
              śmieszniej) sama jestem z wykształcenia administratywistką z doświadczeniem w
              zawodzie, mam znajomych pracujacych w urzędzie pracy marzących żeby rzucić to w
              diabły, więc strzelasz na wyjatkowo ślepo. Opisujesz zjawisko, które pewnie
              istnieje ale dotyczy w większości społecznych niziz, uogólnianie ich na
              wszystkich bezrobotnych jest piramidalną głupotą.

p.s. na szczęście prace własnie znalazłam (sama), mam nadzieję, że przez długi
              czas z tą nędzną urzędniczą instytucja nic nie będę miała do czynienia.
              • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 14:16
                a co to są "niziny społeczne"? bo mam rozumieć, że ty jesteś z "wyżyn"?
                Piramidalną głupotą to jest akurat takie pisanie o "nizinach"...
                • Gość: Cynamon Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.mmj.pl 13.07.07, 14:35
                  cytat z Kasi "Przychodzą pijani, brudni..."

ja jestem szarym obywatelem szanowny gościu portalu.
                  • Gość: gość portalu Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 14:50
                    ale z wyżyn?
      • Gość: T Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.chello.pl 16.07.07, 17:11
        Jakbyś trafiła do mnie to na trzy miesiące masz - out z urzędu.

:))
      • Gość: qwer Re: Urząd Pracy skierował mnie na rozmowę w spraw IP: *.centertel.pl 16.07.07, 19:11
        Do snajpera 55, stary żałuj, że nie urodziłeś się jakieś 50 - 60 lat wcześniej.
        Zrobiłbyś karierę w nomenklaturze partyjnej. Kto wie może zaszedłbyś do
        wojewódzkiego sekretarza KC. Twój typ siermiężnej erudycji uprawniał by cię
        również do bycia prelegentem na zjadach KC PZPR. Tam ludzie mówiący Prawa
        trzeba przestrzegać, prawo stanowi partia i partia ma racje byli wysoce cenieni
        zwłaszcza w tzw. partyjnym betonie. Strajki były wszak do zdaje się 80 roku
        nielegalne i wbrew prawu i państwu. Z twoją charyzmą, rozumieniem
        rzeczywistości i odrobiną szczęscia mógłbyś zostać mężem stanu na miarę
        Eugeniuszem Babiuchem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka