Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    29.06.07, 14:53
    ile moge zarobic nad morzem jako kelnerka ? chce wyjechac razem z kolezanka ,
    jedziemy w ciemno , poki co bedziemy mieszkac w domku ktory mam w Gdansku
    Oliwie ale jesli cos znajdziemy przeprowadzimy sie do akademika lub wynajmiemy
    jakies mieszkanie bo za dlugo zejdzie nam z dojazdem . jaka jest placa dla
    kelnerow ? czy konieczne jest badanie sanepidu ? jesli nie mam doswiadczenia -
    mam jakies szanse ?
    Obserwuj wątek
      • katarzyna.misiek Re: morze 29.06.07, 15:06
        Witam,
        Myślę, że największe możliwości niesie teraz za sobą sezonowa praca w
        kawiarniach/restauracjach/pubach/klubach zlokalizowanych blisko plaży, ośrodków
        wypoczynkowych itp. Wakacyjny ruch sprawia, że właściciele tego rodzaju
        biznesów, stale rozglądają się za personelem. Poszukiwania warto jednak
        rozpocząć lada chwila, bo mimo, że wielu młodych ludzi wyjechało za granicę,
        nadal jest spora konkurencja :) szanse jednak ma każdy kto rzeczywiście chce
        pracować, a do tego jest miły i sympatyczny (co bardzo liczy się w bezpośredniej
        obsłudze klienta), doświadczenie nie jest warunkiem obligatoryjnym do podjęcia
        się tego rodzaju zajęcia.
        Co do wysokości wynagrodzenia, to stawki kelnerskie nie są wysokie, a to głównie
        dlatego, aby osoby pracujące w takim właśnie charakterze zarabiały na napiwkach
        tj. na zadowolonych z obsługi, Klientach.
        Z reguły książeczki SANEPIDu w takich miejscach się nie wymaga, chyba, ze do
        Pani zadań będzie należało także przygotowywanie posiłków.
        Życzę powodzenia, k.
        • comoxunaxola Re: morze 29.06.07, 15:45
          stawki nie sa wysokie - tzn ile wynosza ? 'od' 'do' bo nie orientuje sie w ogole
          a nie chce zostac oszukana . 2-3 dniowy test jest normalny , co jesli pracodawca
          bedzie wymagac tygodnia proby ? prosze o wszelkie , potrzebne mi informacje ! :)
          • katarzyna.misiek Re: morze 29.06.07, 16:57
            Witam,
            Nie orientuję się precyzyjnie, jakie w tym roku będą obowiązywać stawki prac
            sezonowych(bądź już obowiązują) ale myślę, ze jest to przedział 4zł-10zł/netto
            za godzinę.
            Praca w charakterze kelnerki, w większości restauracji/pubów jest zajęciem
            rozliczanym z tytułu umowy zlecenia - a tu, z racji tego, iż jest to umowa
            cywilno-prawna, nie istnieje nic takiego jak okres próbny.
            Chyba, że znajdzie Pani pracodawcę, który zechce z Panią związać się umową o
            pracę - wówczas maksymalny czas trwania umowy na okres próbny to 3 miesiące.
            Myślę, ze kluczową kwestią w zakresie "jak nie dać się oszukać" jest zadbanie na
            początku o pisemną formę ustalonych warunków współpracy (bez względu na to czy
            będzie to umowa zlecenia czy umowa o pracę), gdzie zostanie sprecyzowany okres
            rozliczeniowy (to znaczy po jakim czasie lub w jakich odcinkach czasu zostanie
            Pani wypłacone wynagrodzenie za wykonaną pracę/zrealizowane zlecenie) oraz
            wysokość pensji.
            Powodzenia, k.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka