Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

philips lodz

IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.07, 18:50
    znowu ta firma szuka pracownikow do centrum finansowego. czy kos mi moze
    powiwdziec jak wyglada rekrutacja i jakie sa zarobki? i oczywiscie jaka
    atmosfera pracy?
    dzieki
    Obserwuj wątek
      • Gość: niunia Re: philips lodz IP: *.tcompressor.com 25.07.07, 22:02
        biedronka dla wykszałciuchów za 1200 brutto.
        Omijaj to miejsce z daleka, ponoć szukają masę jeleni aby drożej sprzedać hindusom.
      • markus.kembi Re: philips lodz 26.07.07, 01:35
        Gość portalu: kama napisała:

> znowu ta firma szuka pracownikow do centrum finansowego.

To że znowu ukazało się ogłoszenie, nie musi wcale oznaczać, że firma szuka
        pracowników. To ogłoszenie ukazuje się co tydzień, zresztą pisałem niedawno o
        tym w wątku o ogłoszeniach-"bumerangach".
        • wicker13 Re: philips lodz 26.07.07, 11:32
          Mam wielu znajomych w Łodzi, są i tacy którzy aplikowali bądź po studiach
          praktykowali w Phillips. Dodam tylko że niedawno właścicielem centrum księgowego
          nie jest już Phillips ale jakaś inna firma zewnętrzna, która wykupiła całe centrum.

Rekrutacja z 3 etapów: rozmowa o tzw. "wszystkim i o niczym", test z wiedzy
          księgowej (księgowanie na kontach, VAT, WDT, prawo UE), rozmowa w językach
          obcych (interview, lektura tekstu).

Pensja (hahahaha :-) 1200 netto na początek, potem jakieś dziadowskie premie,
          absolutny max to 1800-1900 netto po 2-3 latach bądź co bądź, wymagającej i
          odpowiedniej pracy.

Atmosfera: tu ponoć jest miło i wesoło, ale w księgowości oraz logistyce jest
          jedna niepisana zasada - nie wyrobisz się w ciągu dnia to siedzisz aż nie
          zrobisz... Idziesz więc do pracy na 8 rano a wychodzisz o 20. Pracowałem w tych
          dwóch branżach i mówię "nigdy więcej".
          • markus.kembi Re: philips lodz 26.07.07, 14:49
            Ja też znam kilka osób, które pracują w centrum usług Philips. Ba - sam nawet
            tam aplikowałem i to 2 razy. Dla mnie 1200 netto to bardzo wysoka płaca - w
            ubiegłym roku byłem na stażu za 400 zł miesięcznie.

Co do testu, to nie miałem żadnego prawa UE - tylko 2 zadania takie żeby
            odpowiednio zaksięgować na kontach, tyle że tylko kilka minut na rozwiązanie
            było, nawet człowiek nie zdążył dokładnie przeczytać a tu już koniec pisania.
      • Gość: ha ha Re: philips lodz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:02
        moj ziom na stacji Łukojlu i ma 1300 na czysto, plus premia.
        • Gość: nie powiem Re: philips lodz IP: *.4web.pl 06.08.07, 14:34
          Witam! Pracuje w philipsie i poprostu mam dosyc. Gdy bylem w innym teamie
          kiedys nie liczono mi kasy za nadgodziny team lider nie podpisywal nadgodzin
          mimo iz siedziale codziennie o wiele dluzej. Teraz gdy zmienil mi sie team
          lider nadgodziny sa uznawane ale Leo wpadl na cudowny sposob poniewaz normalnie
          mozna miec max 2 nadgodziny dziennie w ewentualnych przypadkach do 4. Jako iz u
          nas pracy jest masa a ludzie masowo odchodza rozdzielaja ta prace na tych co
          zostali. Automatycznie wydluzajac nam czas pracy. Ale aby nie miec problemow
          Leo zapowiedzial ze maxymalnie mozna miec 4h dziennie i teraz jest porazka bo
          przy zamknieciu miesiaca siedzie od 7-23 i co mam sobie wpisywac 4 nadgodziny?
          Poprostu smiech na sali. Oczywiste jest to ze pracy jest masa i te godziny to
          za malo ale oficjalnie musimy pracowac wg przepisow. KPINA. Kazdy wie ze
          pracujemy o wiele za duzo. Ciekawy jestem co nowi wlasciciele wymysla ale jesli
          bedzie tak dalej to i ja odchodze !
          • Gość: Mika Re: philips lodz IP: *.4web.pl 06.08.07, 14:39
            Na poczatku zarabia sie 1100zl na reke (netto) po pol roku jest podwyzka ale
            tylko dla tych ktorzy sie starali dobrze pracowac. Tzn team lider ocenia twoja
            prace. Jesli byles ok wskakujesz na 1300-1400zl na reke. Dalej po kolejnym
            roku znow rozmowa z team liderem i mozna dopiac 1700zl. Mysle ze to jest w
            miare ok pesja ale jest masa osob ktore pracuja juz 2 lata i dostaja caly czas
            1100zl trzeba sie bardzo duzo przykladac aby dostac podwyzke. I teraz najlepsze
            philips przyjmuje ostatnio studentow ktorym placi 900zl na praktyki i niezle
            zaczyna sie juz dziac bo Ci ktorzy dostaja 1100zl a pracuja na pelen etat maja
            dosyc polityki Leo!
            • Gość: sdw Re: philips lodz IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.07, 19:45
              Za kilka lat będziecie mieli godzinę pociągiem do Warszawy. To chyba jedyne
              wyjście - tam wynagrodzą was należycie.
      • Gość: allan Re: philips lodz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.07, 10:41
        Z moich obserwacji moge powiedziec ze jak na pierwsza prace to
        philips jest ok. Pierwszy rok zaliczam do bardzo udanych. Minus to
        taki ze w philips premiuje sie miernote. Na stanowiskach
        kierowniczych sa osoby ktore maja malo wspolnego z ksiegowoscia.
        Wiele z tych osob to ludzie ze wsi ( nie mylic z WSI )od ktorych po
        prostu smierdzi. Jest taki jeden wysoko postawiony co nie spuszcza
        wody w kiblu. Nie ma co sie dziwic nie nauczono go. Z tego co widze
        i slysze to jest grupka polakow ktorzy nie dopuszczaja do Leo
        wszystkich informacji, a wiele jest do zarzucenia kadrze nazwijmy to
        kierowniczej. Wg mnie kadra to poprostu banda burakow. Jeden
        menadzer - taki na maksa wsiok, sciemnia co lepsza dupe w philips bo
        szuka jakies lepszej od tej co ma. A ma naprawde brzydka. Nie ma co
        sie dziwic, managerem go zrobili i mysli ze ma swiat u stop. Ale to
        i tak nie zmieni faktu ze od niego po prostu smierdzi. Uderza mnie
        tez w philips skala donosicielstwa, niby sa tam ludzie po studiach,
        wyksztalceni a kurde donosza jak w NRD. Polecam te prace na poczatek
        jako tzw pierwsza prace. Po roku spadajcie stamtad. Na koniec -
        najbardziej pchaja sie do awansu ci co umieja najmniej. Nie wiem ile
        tam jescze wytrzymam, moze zalozmy jakas grupe wsparcia. Mysle ze
        jest nas wiecej. Niech mnie ktos podniesie na duchu. Jutro znowu ide
        do tego kieratu. Philips to byla marka a teraz - hinduska firma.
        Odchodze stamtad mam juz dosc posrancow. Droga kadro zarzadzajaca -
        pierzcie skarpetki, uzywajcie antyperspiranta. Jeden z wysoko
        postawionych jest gejem - oglaszam konkurs "ktory to". Nigdy nie
        zgadniecie, bo sie dogadal z jedna laska i placi jej ze by byla jego
        dziewczyna na niby, zreszta ona pracuje w philips. Skad wiem ? Bo
        pracuje tam za dlugo, a moj ulubiony film to zycie na podsluchu.
        • hm.m Re: philips lodz 26.08.07, 17:48
          może przejęcie przez Hindusów dobrze Wam zrobi. Nie wiem jakie Infosys ma plany, ale zmiana z insourcingu na outsourcing może Wam przynieść parę korzyści np. większe szanse rozwoju. Żałuje tylko, że centrów Philipsa nie przejęła firma dla której pracuję :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka