Gość: Ola IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 19.08.07, 15:00 Witam, Jakiej poczatkowej placy mozna sie spodziewac na poczatek dla absolwenta Finansow i Bankowosci? A po roku czy dwoch latach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: 213.25.67.* 20.08.07, 10:27 a jak u ciebie z angielskim? odbylas jakies praktyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zobacz na IP Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: *.pandsl.hu 20.08.07, 20:39 Zobacz na IP. To Ci powie skąd pisze Ola (tak a propo angielskiego i pewnie odbytych praktyk). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: 213.25.67.* 22.08.07, 08:03 a czy po moim IP widac ze znam biegle 3 jezyki i w deloitte pracuje juz kilka ladnych lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zobacz na IP Gratuluję pracy i znajomości języków. IP: *.pandsl.hu 22.08.07, 08:34 Sam mam plany podjęcia pracy w jednej z firm z Big4. Co do postu: Ola pisze (najprawdopodobniej) z Irlandii. To daje jakąś wiedzę nt. języka ang. (oczywiście nie stopnia jej znajomości). Co do praktyk: napisałem "pewnie" więc nie chcę wyciągać radykalnych wniosków. Ola, napisz jak u Ciebie z językami i praktyką? Mam pytanie do Ciebie, Aga: co bardziej cenią Big4 (np. Deloitte): znajomość kolejnych języków czy też praktyka w biurach rachunkowych? Czy praca w biurze podatkowym może być atutem czy przeszkodą w praktyce w dziale audytu? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zobacz na IP Re: Gratuluję pracy i znajomości języków. IP: *.pandsl.hu 23.08.07, 00:54 ... konkretnie w działach audytu ogólnego i bankowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav107 Re: Gratuluję pracy i znajomości języków. IP: *.aster.pl 24.08.07, 23:26 Znajomość kolejnych języków jest miłym dodatkiem, ale w praktyce raczej w pracy wykorzystujesz na codzień polski i angielski. Chyba że trafisz na jakiegoś badzo specyficznego klienta, ale raczej nie spotkałem się z rekrutacją ludzi ze znajomością języka innego niż angielski jako warunek konieczny. Praktyki podczas studiów w ogóle są atutem, a w zasadzie nie tyle nawet atutem co koniecznoscią - tego typu firmy nie zatrudniają osób które przez studia tylko... studiowały :) brutalne ale tak to wygląda. Trzeba się wykazać jednak aktywnościami poza studiami. Pracuje w konsultingu a nie audycie więc trudno mi sie wypowiedzieć o przydatności pracy w biurze podatkowym do pracy w audycie, ale na wyczucie wydaje mi się że na 99% będzie to pozytywny punkt w CV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zobacz na IP rav107, dziękuję za odpowiedź:). To dla mnie IP: *.pandsl.hu 29.08.07, 22:12 bardzo ważna sprawa. Mam ofertę miesięcznej pracy na okres próbny w biurze rachunkowym (docelowo na czas nieokreślony) w Krakowie. Oprócz tego 2 oferty: z Irlandii i na Węgrzech gdzie obecnie pracuję. Na moje wyczucie również uważam iż praca w biurze rachunkowym będzie pozytywnym punktem w CV. Nie chciałbym jednak takiej oto sytuacji ze strony rekrutera: "o, widzę że pan pracował w biurze rachunkowym, ale niestety pana doświadczenia nie możemy wykorzystać do działu audytu". Odpowiedz Link Zgłoś
absolwencina Re: rav107, dziękuję za odpowiedź:). To dla mnie 31.08.07, 16:16 " Nie chciałbym jednak takiej oto sytuacji ze strony rekrutera: o, widzę że pan pracował w biurze rachunkowym, ale niestety pana doświadczenia nie możemy wykorzystać do działu audytu" - nie wiem, jaką przeszkodę do pracy w audycie może stanowić doświadczenie zawodowe w biurze rachunkowym; to jest przecież twój atut - oczywiście jeżeli nie parzyłaś kawy i nie kserowałaś dokumentów, jeżeli wykonywałaś te "poważniejsze" zadania, np. na miły początek wklepanie stosu faktur, to jest coś innego niż nauka zasad księgowości na kontach teowych; na pewno nie masz szans, jeżeli wymagane jest np dwu, trzyletnie doświadczenie w dużej firmie, po to aby np załapać się na darmowy staż do działu audytu; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zobacz na IP Re: rav107, dziękuję za odpowiedź:). To dla mnie IP: *.pandsl.hu 03.09.07, 23:12 Dzięki za posta. Decyzja jest dla mnie jasna:). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: praca w EY, Deloitte, PWC 20.08.07, 12:14 W poprzedniej dekadzie bylo niespelna 4k. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 20:35 a wiesz moze jak to jest gdy ktos ma rok doswiadczenia pracy w duzym banku. jak wtedy sie ksztaltuja zarobki? i jeszcze poprosilbym o twoja krotka opinie o pracy w pwc? atmosfera? szkolenia? mozlwosci awansu, ciekawa sciezka rozwoju dla pracownikow? z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mijo Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: 195.75.207.* 23.08.07, 12:00 Minimum 4,5 , chyba ze idziesz do konsultingu - tam nawet wiecej. Praca ciezka, atmosfera - rozna, generalnie stres, zycia osobistego brak, a jesli znajdziesz chwile to i tak nie bedziesz mial sily. Za to duza kasa. Praca dla samotnych i wytrwalych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rezzo Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: *.toya.net.pl 30.08.07, 21:21 Chciałbym się zapytać Was o możliwości (realne i rzeczywiste) podjęcia pracy w Boston, Deloitte, PWC, McKinsey, czy E&Y. Z góry prosze o rzeczowe posty! Wykształcenie wyższe humanistyczne + MBA. Doświadczenie, co ciekawe wyłacznie kierowicze: po stażu, najpierw kierownik dużego salonu z chemią budowlana w sieci międzynarodowej - 3 lata. Potem kierownik salonu z ekskluzywnymi dodatkami RTV, AGD - 2 lata + manager rozwoju sieci. Następnie kierownik sprzedaży w sieci marketów Geant. Niestety słaba znajomość prawa podatkowego, finansowego, księgowości. Plusy - to umiejętność zarządzania, wiele wykonanych strategicznych planów sprzedaży i inwestycji, umiejętność wyceny. Prowadzenie szkoleń, coaching, negocjacje. Znajomość zagadnień franchisingu, rozliczeń komandytowych, sprzedaży sieciowej. Języki - ang, niem - biegle. Jakie szanse na pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dusia Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 21:46 Niestety Rezzo, myślę, że nie masz dużych szans. Zdecydowanie potrzebują tam osób z wiedzą w zakresie finansów, podatków, prawa, etc. Co do doradztwa gospodarczego, stosunkowo rzadko robią projekty związane stricte ze sprzedażą. Oczywiście możesz próbować, ale uważam, że szanse masz niewielkie. A po co chcesz zmieniasz pracę skoro tak dobrze ci idzie w tym co robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rezzo Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: *.toya.net.pl 31.08.07, 01:11 No cóż... próbować będę bo praca w takich firmach to po części moje marzenie, głownie strategia wdrożeń produktów. Ale z tego co widzę na ich stronach nie zatrudniają tylko i wyłącznie księgowych, finansistów i prawników? w zakresie wymagań nie są zawsze na PWC podane studia o profilu księgowo-ekonomicznym. Odpowiadając na twoje pytanie z kolei, szukam nowej pracy gdyż z różnych powodów nie mam szans więcej osiągnąć finansowo niż to co mam teraz. A ile placi Wielka Czwórka to wszyscy wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: *.europe.hp.net 31.08.07, 16:00 No wlasnie wszyscy wiedza, ile BIG4 placi, czyli kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rezzo Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: *.toya.net.pl 31.08.07, 17:03 Nie wiem człowieku ile zarabiasz bo może jesteś np. członkiem rady nadzorczej w Orlenie czy Prokomie, ale po 3 latach pensja 10 tys. netto w Big4 w pełnie mnie satysfakcjonuje, skoro obecnie mam niewiele ponad 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav107 Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: *.aster.pl 02.09.07, 08:36 Gość portalu: Rezzo napisał(a): > Nie wiem człowieku ile zarabiasz bo może jesteś np. członkiem rady nadzorczej w > Orlenie czy Prokomie, ale po 3 latach pensja 10 tys. netto w Big4 w pełnie mnie > satysfakcjonuje, skoro obecnie mam niewiele ponad 5. To co piszesz to jakies legendy. Big4 nie płaci 10k netto po 3 latach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rezzo Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: *.toya.net.pl 02.09.07, 15:19 > To co piszesz to jakies legendy. Big4 nie płaci 10k netto po 3 > latach pracy. Owszem płaci. Kolega jest managerem w Delloite w zespole strategii personalnych (to jak się nie mylę 3 stanowisko w hierarchii consoultant). Zarabia 9,5 tys netto na rękę, a zaczynał chyba 3-4 lata temu na 5 tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav107 Re: praca w EY, Deloitte, PWC IP: *.aster.pl 03.09.07, 19:30 Gość portalu: Rezzo napisał(a): > Owszem płaci. Kolega jest managerem w Delloite w zespole strategii personalnych > (to jak się nie mylę 3 stanowisko w hierarchii consoultant). Zarabia 9,5 tys > netto na rękę, a zaczynał chyba 3-4 lata temu na 5 tys Na stanowisku menedżerskim to co piszesz jest całkiem prawdopodobne. Tyle że na zostanie menedżerem pracuje sie zdecydowanie dłużej niż 3- 4 lata, poza jakimiś naprawdę wyjątkowymi przypadkami (jednym z tych przypadków może być przjście dop firmy kogoś z zewnątrz z wyjątkowymi albo bardzo poszukiwanymi kwalifikacjami). Dodajmy że stanowisko menedżera jest nie 3. a 5. stanowiskiem w konsultingu w Deloitte i jest to naprawdę wysokie stanowisko, do którego dociera może z 1/10 ludzi którzy zaczynają od stanowiska analityka. Więc nawet gdyby ktoś awansował rok po roku (co wcale nie jest regułą) to zajmie mu to minimum 5 lat, a w praktyce na pewno więcej. Odpowiedz Link Zgłoś