evcia33 12.09.07, 19:16 Zwracam się do Was z pytaniem odnosnie prawa pracy.Czy pracodawca może nie podpisać wymówienia, które składamy?jeżeli nie bedzie chciał wyrazic zgody na zwolnienie się pracownika co można zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jak Re: prosba o szybka porade IP: *.aster.pl 12.09.07, 19:22 Musi podpisać chyba że masz z nim jakieś rozliczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
evcia33 Re: prosba o szybka porade 12.09.07, 19:26 A co znaczy jakies rozliczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Re: prosba o szybka porade IP: *.aster.pl 12.09.07, 19:32 np. jesteś kierownikiem sklepu i masz odpowiedzialność materialną, np. masz jakiś sprzet pracodawcy-samochód, laptop itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: queenanne Re: prosba o szybka porade IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 19:35 możliwość złożenia wypowiedzenia nie zależy od zgody pracodawcy, składasz wypowiedzenie często wtedy, kiedy nie da się rozwiązać umowy o pracę za porozumieniem stron. nie zależy to też od uprzedniego rozliczenia się z pracodawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
evcia33 Re: prosba o szybka porade 12.09.07, 19:38 Poprostu obawiam sie, iż nie bedzie chciał go podpisac i zacznie mnie szntażowac lub wypisze rzeczy niezgodne z prawdą w świadectwie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: prosba o szybka porade IP: 213.25.195.* 12.09.07, 20:18 > Poprostu obawiam sie, iż nie bedzie chciał go podpisac A co niby ma ci podpisać? Jeśli ty składasz wypowiedzenie, to ma być na nim twój podpis, a nie pracodawcy. Art. 30. § 1. Umowa o pracę rozwiązuje się: 1) na mocy porozumienia stron, 2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem), 3) przez oświadczenie jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia), 4) z upływem czasu, na który była zawarta, 5) z dniem ukończenia pracy, dla której wykonania była zawarta. § 2. Umowa o pracę na okres próbny rozwiązuje się z upływem tego okresu, a przed jego upływem może być rozwiązana za wypowiedzeniem. § 2(1). Okres wypowiedzenia umowy o pracę obejmujący tydzień lub miesiąc albo ich wielokrotność kończy się odpowiednio w sobotę lub w ostatnim dniu miesiąca. § 3. Oświadczenie każdej ze stron o wypowiedzeniu lub rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie. Art. 32. § 1. Każda ze stron może rozwiązać za wypowiedzeniem umowę o pracę zawartą na: 1) okres próbny, 2) skreślony, 3) czas nie określony. § 2. Rozwiązanie umowy o pracę następuje z upływem okresu wypowiedzenia. i zacznie > mnie szntażowac Szantaż jest karalny - zgłaszasz do prokuratora. lub wypisze rzeczy niezgodne z prawdą w świadectwie > pracy. Zwracasz się do pracodawcy o sprostowanie świadectwa pracy a jeśli tego nie zrobi pozywasz go do sądu pracy. Poza tym wydaje mi się, że uważasz się za osobę niezastąpioną. Odpowiedz Link Zgłoś
evcia33 Re: prosba o szybka porade 12.09.07, 20:43 Właśnie nie tylko znam szefa a poniewaz istnieją braki kadrowe a moje zwolnienie jest sporym kłopotem w tej sytuacji więc wiem czego moge sie spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: prosba o szybka porade IP: 213.25.195.* 12.09.07, 21:06 evcia33 napisała: > Właśnie nie tylko znam szefa a poniewaz istnieją braki kadrowe a > moje zwolnienie jest sporym kłopotem w tej sytuacji więc wiem czego > moge sie spodziewać. Kłopoty kadrowe szefa NIE SĄ twoimi kłopotami!! Jak się zachowa szef, to będziesz WIEDZIAŁA PO złożeniu wypowiedzenia, a nie PRZED (chyba, że jesteś jasnowidzem). Odpowiedz Link Zgłoś
evcia33 Re: prosba o szybka porade 12.09.07, 23:38 Dopatrzyłam się,że na umowie mam okres wypowiedzenia 2 tygodnie,a według prawa miesiąc.Który okres mnie obowiązuje?Drugi aspekt to taki, że umowa została podpisana i sporządzona 1.08.07 a data rozpoczęcia pracy została wpisana 1.08.06.(taki czeski błąd z ich strony)Czy taka umowa jest w ogóle ważna? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: prosba o szybka porade 13.09.07, 01:29 evcia33 napisała: > Zwracam się do Was z pytaniem odnosnie prawa pracy.Czy pracodawca > może nie podpisać wymówienia, które składamy? Pracodawca nie podpisuje składanego przez pracownika wymówienia. Wymówienie możesz wszak wysłać listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. > jeżeli nie bedzie chciał wyrazic zgody na zwolnienie się pracownika > co można zrobić? Pracodawca nie musi wyrażać zgody na rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem przez pracownika. To pracownik decyduje czy i kiedy rozwiązać umowę o pracę za wypowiedzeniem i pracodawcy nic do tego. S. Odpowiedz Link Zgłoś