Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 21:57
    Mam pytanie czy będąc studentem i mając kilkuletnią praktykę w instytucjach
    finansowych dobrym pomysłem jest szkolenie, np. w E&Y i podchodzenie do
    egzaminów CFA.
    Mam na myśli to czy inwestycja kilkudziesięciu tysięcy w takiej sytuacji może
    się opłacać.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: flustrat Re: CFA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.03, 23:24
        Myślę, że jest pomysłem średnim
        chyba że masz wolne i niepotrzebne środki finansowe w wysokości kilkudziesięciu
        tysięcy.......
        Jak już pisałem w wątku o ACCA z pracą jest teraz tak kiepsko, że chyba lepiej
        dać tą kasę komuś w formie łapówy (to taka polska tradycja,która ostatnio
        rozkwita) w zamian za załatwienie intratnej posady.
        W flustracje wpędziły mnie moje doświadczenia w szukaniu pracy.
        Dodam tylko, że łapówy nie dałem.......
      • lesher Re: CFA 18.07.03, 11:49
        > Mam pytanie czy będąc studentem i mając kilkuletnią praktykę w instytucjach
        > finansowych dobrym pomysłem jest szkolenie, np. w E&Y i podchodzenie do
        > egzaminów CFA.

Powiem tak - ja zdaję.... tylko że już obecnie pracuję jako analityk w jednej z
        instytucji rynku kapitałowego..

Jak zapewne wiesz żeby dostać certyfikat musisz mieć co najmniej trzyletnią
        praktykę i istotne jest nie tylko to czy pracowałeś w instytucji finansowej,
        ale również na jakim stanowisku (spis uznawanych stanowisk jest na stronie
        AIMRu)
        Czy to pomoże w znalezieniu pracy w Polsce??? Moim zdaniem nie. Za dużo osób
        jest już w zaawansowanym stadium zdawania, za dużo podchodzi do kolejnych
        edycji (chyba 300 osób w tym roku w Warszawie na level I - na "mojej" sali tak
        na oko 150, a jeszcze było drugie miejsce), za mały jest (i stale się kurczy)
        rynek pracy dla takich osób. Natomiast uważam że CFA pomoże przy szukaniu pracy
        za granicą.. Dla mnie szczególnie cenne jest to że CFA załatwia wiele egzaminów
        w różnych krajach - szczególnie w Wielkiej Brytanii - na ogół do zdania jest
        jeszcze tylko moduł regulacyjny, co zmniejsza czas i koszty...

> Mam na myśli to czy inwestycja kilkudziesięciu tysięcy w takiej sytuacji może
        > się opłacać.

Ja przygotowuje się sam - tzn. kupiłem materiały szkoleniowe i na żaden kurs
        nie chodzę. Kilkudziesięciu tysięcy na pewno bym na to nie wydał (no chyba że
        pracodawca by przysponsorował ;-)). Co prawda wyników jeszcze nie mam, ale w
        sumie jestem dobrej myśli....

Pozdrawiam
        • Gość: ibanker Re: CFA IP: 169.71.50.* 11.08.03, 18:25
          Jak chcesz wydac kilkadziesiat tysiecy to lepiej zainwestuj w mba...cfa w angli?
          pewnie pomoze ale mysle ze tylko jako dodatkowy atut...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka