Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.07, 20:30
    Bardzo interesuje mnie jaka jest różnica w stanowiskach:
    Referent ds. BHP
    Specjalista ds. BHP
    Asystent ds. BHP
    Inżynier ds. BHP
    w jakiej kolejniści zdobywa się poszczególne stanowiska?

Z wyszkształcenia jestem inżynierem ze stażem w danej branży, na
    podobnym stanowisku (inna nazwa, zakres obowiązków ten sam). Mam
    propozycję stanowiska referenta, czy w związku z wkształceniem mogę
    domagać się by nazwa mojego stanowiska zaczynała się od Inżynier...?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Różnica 23.10.07, 22:09
        Gość portalu: Misiek napisał(a):

> Bardzo interesuje mnie jaka jest różnica w stanowiskach:
        > Referent ds. BHP
        > Specjalista ds. BHP
        > Asystent ds. BHP
        > Inżynier ds. BHP

Jak to jaka jest różnica ? Każde inaczej się nazywa.

> w jakiej kolejniści zdobywa się poszczególne stanowiska?

W dowolnie wybranej kolejności. A musisz wszystkie zdobyć ???

Pewnie są jeszcze inne cele do zdobycia, takie jak starszy referent ds BHP,
        doradca ds BHP, inspektor ds BHP czy redca ds BHP.

> Z wyszkształcenia jestem inżynierem ze stażem w danej branży, na
        > podobnym stanowisku (inna nazwa, zakres obowiązków ten sam). Mam
        > propozycję stanowiska referenta, czy w związku z wkształceniem mogę
        > domagać się by nazwa mojego stanowiska zaczynała się od
        > Inżynier...?

A w jakim jesteś wieku ? Może przysługuje Ci już stanowisko starszego inżyniera
        referenta ds BHP ?

S.
      • garraretka Re: Różnica 23.10.07, 23:36
        Kwestie, o które pytasz, są uregulowane w rozporządzeniu w sprawie służby
        bezpieczeństwa i higieny pracy.
        § 4. 1. Pracowników służby bhp zatrudnia się na stanowiskach: inspektorów,
        starszych inspektorów, specjalistów, starszych specjalistów oraz głównych
        specjalistów do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy.
        2. Pracownikami służby bhp mogą być osoby spełniające następujące wymagania
        kwalifikacyjne:
        1)inspektorem do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca
        zawód technika bezpieczeństwa i higieny pracy,
        2)starszym inspektorem do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba
        posiadająca:
        a)zawód technika bezpieczeństwa i higieny pracy oraz co najmniej 3-letni staż
        pracy w służbie bhp lub
        b)wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bezpieczeństwa i
        higieny pracy albo studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy,
        3)specjalistą do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca
        wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bezpieczeństwa i
        higieny pracy albo studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
        oraz co najmniej 1 rok stażu pracy w służbie bhp,
        4)starszym specjalistą do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba
        posiadająca wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie
        bezpieczeństwa i higieny pracy albo studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa
        i higieny pracy oraz co najmniej 3-letni staż pracy w służbie bhp,
        5)głównym specjalistą do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba
        posiadająca wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie
        bezpieczeństwa i higieny pracy albo studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa
        i higieny pracy oraz co najmniej 5-letni staż pracy w służbie bhp.
        3. Pracownik kierujący wieloosobową komórką organizacyjną powinien spełniać co
        najmniej wymagania kwalifikacyjne określone w ust. 2 pkt 3. Pracownik
        zatrudniony w jednoosobowej komórce powinien spełniać co najmniej wymagania
        kwalifikacyjne określone w ust. 2 pkt 2.
        4.W przypadku, o którym mowa w art. 23711 § 2 Kodeksu pracy, pracodawca może
        powierzyć wykonywanie zadań służby bhp specjalistom spoza zakładu pracy, którzy
        spełniają co najmniej wymagania określone w ust. 2 pkt 3, lub osobie, która była
        zatrudniona na stanowisku inspektora pracy w Państwowej Inspekcji Pracy przez
        okres co najmniej 5 lat.
        5.Pracownik zatrudniony przy innej pracy, któremu pracodawca może powierzyć
        wykonywanie zadań służby bhp zgodnie z art. 23711 § 1 Kodeksu pracy, powinien
        spełniać wymagania określone w ust. 2.
        • garraretka No i źle wkleiłam. 24.10.07, 00:02
          Rozporządzenie się zgadza - w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy
          (Dz.U Nr 109, poz. 704), tylko paragraf nieaktualny się wkleił.
          Powinno być:
          § 4. 1. Pracowników służby bhp zatrudnia się na stanowiskach: inspektorów,
          starszych inspektorów, specjalistów oraz głównych specjalistów do spraw
          bezpieczeństwa i higieny pracy.
          2. Pracownikami służby bhp mogą być osoby spełniające następujące wymagania
          kwalifikacyjne:
          1) inspektorem do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca:

a) wyższe wykształcenie i co najmniej 2-letni staż zawodowy,
          b) zawód technika bezpieczeństwa i higieny pracy lub
          c) średnie wykształcenie i co najmniej 4-letni staż zawodowy,

2) starszym inspektorem do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba
          posiadająca:

a) wyższe wykształcenie i co najmniej 4-letni staż zawodowy,
          b) zawód technika bezpieczeństwa i higieny pracy oraz co najmniej 3-letni staż
          zawodowy lub
          c) średnie wykształcenie i co najmniej 6-letni staż zawodowy,

3) specjalistą do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca:

a) wyższe wykształcenie o specjalności "bezpieczeństwo i higiena pracy" lub
          studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy,
          b) wyższe wykształcenie i co najmniej 3-letni staż pracy w służbie bhp lub
          c) zawód technika bezpieczeństwa i higieny pracy oraz co najmniej 5-letni staż w
          służbie bhp,

4) głównym specjalistą do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba
          posiadająca:

a) wyższe wykształcenie o specjalności "bezpieczeństwo i higiena pracy" lub
          studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz co najmniej
          2-letni staż pracy w służbie bhp lub
          b) wyższe wykształcenie i co najmniej 6-letni staż pracy w służbie bhp.
          3. Warunkiem zatrudnienia pracowników na stanowiskach, o których mowa w ust. 1,
          poza spełnieniem wymagań kwalifikacyjnych, o których mowa w ust. 2, jest
          ukończenie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy dla pracowników
          służby bhp, na zasadach określonych w odrębnych przepisach.
          4. Pracownik kierujący wieloosobową komórką powinien spełniać co najmniej
          wymagania kwalifikacyjne określone w ust. 2 pkt 3 oraz ukończyć szkolenie, o
          którym mowa w ust. 3. Pracownik zatrudniony w jednoosobowej komórce powinien
          spełniać co najmniej wymagania kwalifikacyjne określone w ust. 2 pkt 2 oraz
          ukończyć szkolenie, o którym mowa w ust. 3.
          5. Osoba posiadająca średnie wykształcenie i ukończone szkolenie, o którym mowa
          w ust. 3, zatrudniona w służbie bhp na stanowisku specjalisty do spraw
          bezpieczeństwa i higieny pracy zachowuje prawo do zatrudnienia na tym stanowisku
          po dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
          6. W wypadku, o którym mowa w art. 23711 § 2 Kodeksu pracy, pracodawca może
          powierzyć wykonywanie zadań służby bhp specjalistom spoza zakładu pracy, którzy
          spełniają wymagania określone w ust. 2 pkt 3 i ust. 3, lub osobie, która była
          zatrudniona na stanowisku inspektora pracy w Państwowej Inspekcji Pracy przez
          okres co najmniej 3 lat.
          7. Pracownik, któremu pracodawca może powierzyć wykonywanie zadań służby bhp
          zgodnie z art. 23711 § 3 Kodeksu pracy, powinien spełnić wymagania określone w
          ust. 2 i 3.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka