kicior99 10.11.07, 05:30 Czy po przekształceniu się biur w takie bardziej nowoczesne i zmianą zwyczajów biurowych istnieje jeszcze typ biurwy - leniwej i niekompetentnej urzędniczki? czy już wyginął na dobre? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: 194.29.130.* 10.11.07, 09:06 Pracuje w kwesturze państwowej uczelni wyższej i jeszcze taki typ istnieje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 12.11.07, 15:25 Gość portalu: gość napisał(a): > Pracuje w kwesturze państwowej uczelni wyższej i jeszcze taki typ > istnieje ;) Toż samo chcialam napisac, przy czym ocenę diagnozę rozszerzyłabym równiez na coponiektóre egzemplarze wystepujące poza kwesturą... I podpisuję się "obiema ręcyma" pod hipotezą koko. (patrz niżej). Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 12.11.07, 20:33 Istnieja, istnieją. 1. pani z dziekanatu 2. pani z wydziału komunikacji w starostwie (w zasadzie są dwie, jedna grzeczna i pomocna, druga wredna i opryskliwa - sami zgadnijcie, do której dłuższa kolejka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kx Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.catv.net.pl 12.11.07, 23:47 Kilka dni temu rozmawiała ze mną prawie cały czas bokiem lub tyłem taka gruba w informacji pewnej znanej instytucji na senatorskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin chciałbym tylko nadmienić, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 07:15 że wiele pań z dziekanatu (na mojej uczelni) nie jest żadnymi biurwami. Odpowiedz Link Zgłoś
rmarynka Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 14.11.07, 18:03 Są ,Są!!!Urząd Morski Kapitanat! Biurw cała moc. I do tego mają uczni rodzaju męskiego. Ale nie wiem jak o odmienić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.blast.pl 12.11.07, 16:18 Wladze Politechniki Warszawskiej nie maja nic przeciwko wykorzystywaniu internetu przez pracownikow do celow niesluzbowych? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 12.11.07, 19:17 Wladze uniwersytetu, na ktorym ja pracuje, nie maja nic przeciwko. Jak jest w Warszawie - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samodzieln referen Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 22:00 Potwierdzam - kwestura jednej z krakowskich uczelni. Kapcie, gazetka do sniadania przy biurku a na koniec dnia 15.15 makup w oczekiwaniu na 15.30... Nie wspominam o koniecznosci wylaczania monitorow przed wyjsciem "bo lampka sie pali". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 14:43 O tak! Istnieje i ma się dobrze, ponadto zionie nienawiścią do świata ze zdwojoną siłą, bo musi zrekompensować istnienie nowej, fachowej, i MIŁEJ siły urzędniczej! Odpowiedz Link Zgłoś
pulpet17 Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 10.11.07, 16:58 "biurwa" nie ma płci i wieku, to mentalność /patrz również "ciotka"/ :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 10.11.07, 20:16 Imię ich legion i mają się lepiej niż dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biuro Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 12:45 Biurw jest mnóstwo - znam kilka młodych kobiet (22-27 lat), które są typowymi biurwami. Ten gatunek nie zaginie! Odpowiedz Link Zgłoś
monia420 Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 11.11.07, 22:42 tylko się nieco przetransmutował: na taki nowoczesny, asertywny i wyszkolony Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 12.11.07, 09:08 Nie spotkal sie nikt z biurwa- mezczyzna, ze tylko o kobietach mowa? Jesli chodzi o moje doswiadczenia, to jako osoba o pewnej dozie uroku osobistego z "biurwami" raczej rzadko sie spotykam- jesli z rzadka to z reguly tam, gdzie osoba bez doswiadczenia zyciowego dostanie pewna doze wladzy. Ostatni raz z "biurwa" mialem do czynienia na dworcu PKP w informacji, ale nastawiony bylem wybitnie konfrontacyjnie (1,5 godziny spoznienia pociagu) wiec widzac moja mine obsluzono mnie najszybciej sie da, w przeciwienstwie do osoby przede mna w kolejce. Czesto jednak slysze o roznych sytuacjach w firmach i urzedach. I o dziwo- dzisiaj biurwe rownie latwo spotkac w firmach prywatnych, nawet jesli jest to biurwa przywdziewajaca falszywa maske profesjonalnego usmiechu w obecnosci szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 13.11.07, 10:08 > z "biurwami" raczej rzadko sie spotykam- jesli z rzadka to z reguly tam, gdzie > osoba bez doswiadczenia zyciowego dostanie pewna doze wladzy. Mówisz o tym 23-letnim prezesie, którym tak się "wybiórcza" swego czasu zachwycała? To żadna biurwa- to przyszłość narodu! Postawmy na młodość- wybierzmy sobie gimnazjalistę (najlepiej dyslektyka nielubiacego dziewczyn- będzie tak europejsko!) na prezydenta, to wszystkim będzie zyło się lepiej! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 13.11.07, 12:56 > Mówisz o tym 23-letnim prezesie, którym tak się "wybiórcza" swego > czasu zachwycała? Nie o nim- nie pamietam tego artykulu. Mowie o ludziach ze slaba psychika, ktorzy bardzo szybko ze sfrustrowanego bezrobotnego/popychadla awansuja na "VIP-a" ktory ma pewna doze decyzji. Czasami nadal pozostaja popychadlami, ale dowartosciowuja sie traktujac innych tak, jak traktuje/traktowalo sie ich. Mialem na mysli tez osoby, ktore nie radza sobie z wlasna psychika bo wykonywana praca polaczona z kontaktem z ludzmi przerasta ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 12.11.07, 16:02 Tak istnieje w Wojskowych Biurach Emerytalnych. Prawdziwy PRL. Urzędasy stare poprzyjmowane po znajomościach, zdemoralizowane kombinujące o każdy grosz. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 12.11.07, 16:06 Na poczcie jest skansen leniwych biurw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: 71.239.2.* 12.11.07, 16:18 Jest jeszcze wielka rzesza mlodych biurw wychowanych przez stare biurwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak_to_ja Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.ip.netia.com.pl 12.11.07, 16:19 oczywiście, ten typ nigdy chyba nie wyginie. u mnie w pracy jest takich kilkanaście i kurde wszyscy udają ze tego nie widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.aster.pl 12.11.07, 16:35 Nieśmiertelna biurwa ma się dobrze. Jej siedliskiem są dziekanaty, działy spraw pracowniczych i kwestury uczelni. Myślę, że także wiele innych instytucji, niekoniecznie państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.pp.htv.fi 12.11.07, 16:38 Oooo, tak! Przy okazji serdecznie pozdrawiam biur... eee, znaczy, PANIE z dziekanatu Wydzialu Filologicznego na Uniwersytecie Wroclawskim i skladam podziekowania za niezapomniane lata studiow. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbk Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.szara.net 12.11.07, 16:44 A to już nie pozdrawiasz biurw tylko uniwersytutki ;) Też pozdrawiam wszystkie te panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoghurt Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.nitronet.pl 12.11.07, 17:30 Tak, DZIEKANAT pewnego wydziału PW :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student wszyscy pracujący w biurach to leniwe biurwy IP: 213.199.198.* 12.11.07, 17:39 włazicie na te fora w godzinach pracy zamiast zająć się czymś pożytecznym np. graniem w Quaka po sieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: 62.173.193.* 12.11.07, 17:52 Oczywiście, że są. Znam osobiście dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listekklonu Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 18:01 Moja uczelnia to miejsce, które w ciągu roku jest w stanie przekształcić najsympatyczniejsza sekretarkę w prawdziwą biurwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małaMi Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.07, 18:10 Pracuję w dużym państwowym zakładzie i biurw tam nie brakuje. To niestety większa społeczność i trzeba mieć dużo dobrej woli żeby w tym towarzystwie spokojnie pracować. Nie poddaję się, ale nie ma lekko. Taka jest mentalność naszego narodu niestety, te panie zostały wychowane w domach, w których największym szczęściem było nieszczęście sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 18:22 dziekanaty, kadry w budżetówce, no i full wersja-moja ulubiona- w biurach pracy i ZUSie:-) Wszędzie tam, gdzie nie ma konkurencji i człowiek MUSI odstać i załatwić sprawę. Taka posadka zdeprawuje nawet świętą;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jani Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 19:24 Oczywiście że zyje i ma sie dobrze! Niedawno załatwiałem cos w spółdzielni mieszkaniowej. W pokoju dwóch zasiedziałych peerelowskich capów. Jeden z nich odesłał mnie do "takiej ladnej blondynki", podkreslajac przy tym odpowiednim gestem, ze ona ma czym oddychac i na czym siedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pleasure.seeker Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.oppilastalo.phnet.fi 12.11.07, 20:41 Istnialy, gdy bylam na pierwszym roku na biologii na UW. Ale w ciagu tych kilku lat przepoczwarzyly sie w cudownie pomocna panie. Wcale nie zartuje. Juz nie trzeba wrzucac granatu to pokoju i czekac 5 min. znim sie wejdzie. Super babki! Dziekuje paniom za mila obsluge przez te lata i zycze innym, ze tylko z takimi urzednikami mieli do czynenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.hb Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 12.11.07, 20:50 W mojej pracy występują współczesnty warianty męskiej biurwy pod postacią informatyków (jest jeden bohater pozytywny ale ginie, biedak, w tlumie). Nic u nich nie załatwisz chocbyś się wściekł. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuciamama1 Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 22.01.08, 13:41 O tak! Informatycy są wyjątkowi..... żeby coś załatwić to naaaaaprawdę trzeba się "naprosić" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc11 Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 20:57 Istnieją. Ja na taką trafiłem kilka dni temu :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 21:15 na biurwę jest metoda: rozedzreć mordę GŁOŚNO I DOTKLIWIE!! Biurwą jest prezes mojego TBS-u Załatwiłem wymianę złych uszczelek w oknach w bloku. Darłem się tak, ze ludzie wyglądali przez okna... Pomogło... Tylko gardło trochę boli ;) Nie dajmy się biurwom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliko Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 21:48 jak nie ? - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? IP: *.acn.waw.pl 12.11.07, 22:47 W WKU Kielce-Bukówka trzyma się taka jedna nadzwyczaj dobrze, podejrzewam, że w innych WKU też :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki gallus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 00:12 Nie wiem jak jest teraz, ale 5 lat temu największe biurwy siedziały w kwesturze WSZMIJO w Katowicach, czyli popularnym Gallusie. Nawet kiedy przyszło się już odebrać dyplom były w stanie naliczyć odsetki od 50 groszy który brakowało za "wakacyjne" z 99 roku. Całe szczęście pojawiło się rozporządzenie że opłaty dodatkowe były nielegalne i mam nadzieję, że ten cały prl żerujący na wyżu demograficznym pójdzie z torbami. Odpowiedz Link Zgłoś
szyderczy_szyderca Re: Biurwa - czy jeszcze istnieje? 13.11.07, 00:53 > Czy po przekształceniu się biur w takie bardziej nowoczesne i zmianą > zwyczajów biurowych istnieje jeszcze typ biurwy - leniwej i > niekompetentnej urzędniczki? czy już wyginął na dobre? W przeciwieństwie do dinozaurów ten gatunek ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś