Gość: pawcio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 11:13 Nic fajnego w tym nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DP Operator Re: Ahoj praco! IP: 62.73.210.* 28.11.07, 12:21 Wozenie towarow z portu A do B to wcale nie sa takie dobre pieniadze, zwlaszcza dzisiaj gdy zlotowka jest tak silna. Dobre pieniadze zarobic mozna w branzy 'offshore' czyli w najwiekszym skrocie, na statkach zajmujacych sie obsluga pol naftowych. Pensje siegajace 70tys. GBP rocznie (rzecz jasna tax free) nie naleza do rzadkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: westafrica Ahoj praco! IP: 62.77.188.* 28.11.07, 14:49 "Dla młodego absolwenta szkoły zarobki rozpoczynają się od 3 tys. dolarów w górę." Chyba zaraz pekne ze smiechu! Ciekawe gdzie tak placa?? Nie znam nikogo, kto zaraz po skonczeniu Akademii Morskiej w Szczecinie tyle zarabial (jestem absolwentem), nawet za oficera. Nie wciskajcie ludziom kitu. Nie ma chetnych do szkol morskich, bo ludzie juz sie nie daja nabierac. W Irlandii/ Wielkiej Brytanii za pierwsza lepsza prace dostaja wiecej niz na morzu (wiem z autopsji)! Oczywiscie, dziele pensje oficera na pol, poniewaz rachunki trzeba placic nawet jak sie jest na polrocznym kontrakcie z dala od domu, nie mowiac juz o utrzymaniu rodziny. A jak sie obliczy ile oficer zarabia na godzine (dzielac pensje przez liczbe godzin, ktore fakycznie przepracuje, a nie znam nikogo kto pracuje tylko 8 godzin na dobe), to naprawde mozna sie poczuc jak niewolnik. Faktycznie, tylko DP pozostaje, ale wiadomo ze trzeba miec szczescie badz spore znajomosci, zeby sie tam dostac. Taka jest prawda o 'wspanialej' morskiej przygodzie w XXI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Ahoj praco! IP: 62.242.2.* 28.11.07, 15:48 mala prosba - moglbys wytlumaczyc dla niezorientowanego (mnie) co znaczy DP?? Z gory dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puffy dynamic positioning, dostales bana na google czy.. IP: *.prz.edu.pl 28.11.07, 15:59 netie pod choinke ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: dynamic positioning, dostales bana na google IP: 62.242.2.* 29.11.07, 08:54 wpisujac skrot DP w google pokazuja sie z reguly linki do "filmow akcji" - niektore nawet fajne ale ilez mozna:) no a odpowiedzi na moje pytanie bylo brak:) Dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: dynamic positioning, dostales bana na google 29.11.07, 10:28 Z ciekawosci wpisalem DP do google. I wyszlo mi: Digital Camera Reviews, Drukarnia Poznanska, Conserwative Punk - Division Poland, Dywizja Piechoty, Akcent- zespol taneczny, kilka firm, Duszpasterstwo Przedsiebiorcow i Pracodawcow. Chodzi o te ostatnie z wymienionych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DP Operator Re: dynamic positioning, dostales bana na google IP: 62.73.210.* 01.12.07, 09:33 DP to 'dynamic positioning'. W najwiekszym skrocie chodzi o to by statek utrzymywal stala pozycje wzgledem dna morskiego (czyli kompensowal swoim napedem sily dzialajace na kadlub tak aby ich wypadkowa tych sil i wlasnego napedu wynosila zero). Dobre pieniadze i spokojna praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: dynamic positioning, dostales bana na google IP: 62.242.2.* 03.12.07, 12:23 dzieki za odpowiedz. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Navigator Re: Ahoj praco! IP: *.aster.pl 28.11.07, 17:49 Z ust mi wyjales komentarz.Prawda jest taka: Zarobki na start dla oficera na poziomie $2500/mc (przy pracy dzien w dzien przez min 12h) to jest ok 6000PLN czyli jakies 40000 w skali roku.(bez "zusow" ubezpieczenia/emerytury)- czyli harowka za grosze w naprawde niekomfortowych warunkach.W tej chwili nie stanowi problemu (mam na mysli osoby pracowite i z ambicjami,bo chyba takie ida na morze za oficerow) wyciagniecie podobnych kwot na ladzie(rowniez w polsce) w ramach pracy "umyslowej".Wiem co mowie bo zarabiam obecnie, w mojej pierszej pracy na ladzie, tyle co bym mial jako 2nd, a oprocz tego mam mase plusow ktore niwesie ze soba etat, no i oczywiscie normalne zycie jak czlowiek.tak, tak przyszli czy obecni studenci AM - marynarstwo wymaga wielu wyrzeczen i nie niesie w zasadzie zadnych wymiernych korzysci-zycie rodzinne to fikcja.A te bajki ze absolwenci rozchwytywani na pniu maja podloze jedynie w tym,ze zroila sie ogromna luka w zalogach(wakaty) po tym jak ludzie z w/w powodow dali dyla na lad.Pozdrawiam przyszlych i obecnych wilkow morskich i sklaniam do zastanowienia,zanim do reszty rozwala sobie zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Navigator BUJDY!!!!! IP: *.aster.pl 28.11.07, 17:53 Prawda jest taka: Zarobki na start dla oficera na poziomie $2500/mc (przy pracy dzien w dzien przez min 12h) to jest ok 6000PLN czyli jakies 40000 w skali roku.(bez "zusow" ubezpieczenia/emerytury)- czyli harowka za grosze w naprawde niekomfortowych warunkach.W tej chwili nie stanowi problemu (mam na mysli osoby pracowite i z ambicjami,bo chyba takie ida na morze za oficerow) wyciagniecie podobnych kwot na ladzie(rowniez w polsce) w ramach pracy "umyslowej".Wiem co mowie bo zarabiam obecnie, w mojej pierszej pracy na ladzie, tyle co bym mial jako 2nd, a oprocz tego mam mase plusow ktore niwesie ze soba etat, no i oczywiscie normalne zycie jak czlowiek.tak, tak przyszli czy obecni studenci AM - marynarstwo wymaga wielu wyrzeczen i nie niesie w zasadzie zadnych wymiernych korzysci-zycie rodzinne to fikcja.A te bajki ze absolwenci rozchwytywani na pniu maja podloze jedynie w tym,ze zroila sie ogromna luka w zalogach(wakaty) po tym jak ludzie z w/w powodow dali dyla na lad.Pozdrawiam przyszlych i obecnych wilkow morskich i sklaniam do zastanowienia,zanim do reszty rozwala sobie zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Ahoj praco! IP: 213.155.170.* 21.02.08, 18:42 Witam wszystkich i mam pytanie czy oplaca sie isc do technikum morskiego dokladnie w szczecinie,myslalem o nawigacji,tak naprawde co po tym bede mial i na jakie zarobki moge liczyc,wiem ze gdy idzie sie do szkoly podpisuje sie umowe z Polska żegluga morska na 2 lata no i przez ten czas trzeba u nich pracowac,jak ktos skonczyl takie technikum niech cos powie,lub ma na ten temat pojecie.Kazda opinia jest ważna!!-Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ahoj IP: 213.155.170.* 21.02.08, 18:43 Witam wszystkich i mam pytanie czy oplaca sie isc do technikum morskiego dokladnie w szczecinie,myslalem o nawigacji,tak naprawde co po tym bede mial i na jakie zarobki moge liczyc,wiem ze gdy idzie sie do szkoly podpisuje sie umowe z Polska żegluga morska na 2 lata no i przez ten czas trzeba u nich pracowac,jak ktos skonczyl takie technikum niech cos powie,lub ma na ten temat pojecie.Kazda opinia jest ważna!!-Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawigatorka odradzam Akademie Morska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 18:12 ten artykul to stek bzdur, mlodzi ludzie zdaja sobie sprawe ze to wszystko to bujda... na morzu placa grosze, szczegolnie przy dzisiejszej tendencji spadkowej dolara i euro... praca nerwowa z dala od domu za psie pieniadze... a gdy masz dosc i chcesz znalezc prace... uzyskujesz odpowiedz... ze nikomu na ladzie nie jest potrzebny kierowca statku... a oprocz nauki... trzeba odbyc szereg kosztownych kursow... cala akcje nakrecaja wykladowcy z tej uczelni w obawie o wlasne stolki, chcecie wiecej informacji... napiszcie laguna2911@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś