Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki zawód?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 21:16
    niedługo stane przed wyborem liceum/technikum i jaki kierunek dalszej
    nauki.jakie zawody będą najbardziej opłacalne?czy jeszcze opłaca się iść na
    informatykę?
    Obserwuj wątek
      • ewa.kawecka Re: Jaki zawód? 28.02.15, 23:35
        Witam,
        odsyłam do artykułu na moim blogu "Trochę wróżenia z fusów, czyli zawody przyszłości".
        www.jobcoaching.com.pl/category/coaching-doradztwo-zawodowe-informacje/
        Pozdrawiam serdecznie,
        Ewa Kawecka
        • uthark Re: Jaki zawód? 01.03.15, 19:02
          Gimbus już pewnie jest na studiach, ale pójście w kierunku IT jest na dzień dziesiejszy dobrym pomysłem. Pracy jest dużo, a chętnych mniej.

Konieczna jest jednak znajomość języków obcych - angielski na B2 to absolutne minimum, a warto znać na B2 jeszcze jakiś język obcy, co bardzo zwiększa szansę na zdobycie dobrej pracy.
      • ak-69 Re: Jaki zawód? 01.03.15, 21:57
        Przy wyborze zawodu nie można kierować się wyłącznie opłacalnością.
        Po pierwsze będą małe szanse na dotrwanie do końca takich studiów np. informatycznych.
        Po drugie nawet jak się ją ukończy jedynie ze względów finansowych to praca będzie katorgą nie przyjemnością i prędzej czy później się wyleci. Nikt nakazuje nauki po studiach, a w tym zawodzie technologia to ciągła zmiana i konieczność nieustannego samokształcenia (w domu, na szkoleniach).
        Ciężko będzie na politechnice zaliczać bez powołania zrzynając ciągle gotowce z komórki. Zresztą trzeba często myśleć, a nie jedynie dawać cytaty...
        Na studiach prawniczych łatwiej, ale nawet jak się pozalicza z przymusu (spisując z komórki) to i tak będzie się marnym adwokatem i mało się zarobi w branży.
        Z medycyną jeszcze trudniej niż informatyką.
        Zawodów dobrze opłacanych jest sporo, ale trzeba dopasować do siebie. Jak najbardziej dopasować do swoich zainteresowań, aby lubić swoją pracę.
        Bez przesady... Nie bardzo jak ktoś pójdzie na jakiś kierunek bo wg niego fajny, a potem przez kilka lat będzie bez pracy. Albo mając wykształcenie wyższe pracował będzie na kasie, w magazynie, strażnik itp. Nie mam nic do tych zawodów, ale nie trzeba do nich dyplomu studiów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka