Gość: 1910 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 22:56 Od kiedy jest używana nazwa Tarnowskie Góry ? Jak się wcześniej nazywało nasze miasto/jakiej nazwy używano? Czy jest jakaś dobra publikacja o historii TG? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dadus27 Re: Historia miasta IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.08, 23:57 Polecam lekture pisma Montes Tarnovicensis. Wszystkie numery znajdziesz na tej stronie: www.montes.pl/ Masz tu jeszce kilka innych stronek poświeconych Tarnowskim Górom: silesia.monografie.strona.pl/index.html entenring.akcja.pl/ www.muzeumtg.art.pl/ tarnowskiegory.blox.pl/html www.tarnowskiegory.one.pl/ www.kopalniasrebra.pl/ www.tg.net.pl/ Po przejrzeniu tych stronek będziesz wiedział duzo więcej o historii naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1910 Re: Historia miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 00:09 Dziękuję za taką fajną listę linków,warto sobie dodać do zakładek. Myślę,że niemało wiem o historii TG,ale tu konkretnie chodzi mi o datę kiedy pojawia się nazwa Tarnowskie Góry. I w jakich okresach jak nazywano to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
mirotg Re: Historia miasta 09.08.08, 00:19 Polecam reprint "Kronika miasta i powiatu Tarnowskie Gory"-Jana Nowaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sxd Re: Historia miasta IP: *.strong-pc.com 09.08.08, 01:10 W skrócie masz na wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Tarnowskie_G%C3%B3ry BTW. Zobaczcie sobie na fotkę "Edukacyjne Centrum Ubioru i Rzemiosła", niezła wtopa i to w takim miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manfred Re: Historia miasta IP: *.stk.vectranet.pl 09.08.08, 10:18 Z początku formujące się miasto nazywano Tarnowicami, Gorami Tarnowickimi, Gorami, Wrochemowymi Gorami. W "Ordunku Gornym" (prawie górniczym z 1528 r.) pierwszy raz wymieniono miasto jako Gory; "Co nasz Burmistrz z swoiąm Radąm (…) na naszych Gorach (…)". Na pieczęci górniczej z tego okresu (z 1529 r.) widniał łaciński napis tłumacznonej dosłownie nazwy Tarnowskie Góry - "Montes Tarnovicensis". Przez wiele lat miasto było znane jako Tarnowitz, czyli w niemieckiej wersji Tarnowice. Jako tako oficjalnie nazwa Tarnowskie Góry zaczęła funkcjonować po 1922 i ostatecznie po 1945 roku, kiedy miasto znalazło się w granicach Polski. Zapraszam na: www.tarnowskiegory.yoyo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Historia miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 11:11 Polecam książkę TARNOWSKIE GÓRY. GENEZA I NAJSTARSZE DZIEJE GÓRNICZEGO MIASTA. Autorstwa Danuty Szlachcic-Dudzicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorguś Jeszcze jeden link IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 13:46 wiktorp.cku.szkola.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1910 Re: Jeszcze jeden link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 22:41 Zawiłością,która wywołała moją ciekawośc w temacie,jest fakt używania kilku języków w TG. Ciekawi mnie,jak się ludzie porozumiewali ze sobą i jak wyglądało życie społeczne . Może każda grupa językowa trzymała się osobno.Czy integrowali się. Ciekawe jak zwykli ludzie nazywali miasto,nie oficjalnie bo to znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manfred Re: Jeszcze jeden link IP: *.stk.vectranet.pl 09.08.08, 23:57 Może nie do końca prawdziwy, ale ciekawy obraz życia dawnego miasta przedstawił w swojej książce "Historia srebrem pisana..." Jan Drechsler (ksiazka w formie pdf'u jest dostepna na stronie UM). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Jest nas niewielu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 13:33 Ciekawe,ilu tarnogórzan ma przodków urodzonych w tym mieście? Nie sądzę,by było ich zbyt wielu.Znam osoby tak twierdzące,ale z udowodnieniem tego twierdzenia jest kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dadus27 Re: Jest nas niewielu. IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.08, 15:17 Sugerujesz, że gorole chcą uchodzić za Hanysów i dlatego tak mówią? Ja się urodziłem w Siemianowicach, ale za rodzinne miasto uznaję Piekary. No a teraz mieszkam w T.G. Co to za problem, by przyznać, że nie pochodzi sie z danego miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Jest nas niewielu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 17:28 Nie o to chodzi.Zastanawiam się ilu jest tarnogórzan z dziada,pradziada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Bardzo malo,duzo wyjechalo,przed wojna i IP: *.pools.arcor-ip.net 10.08.08, 18:51 po wojnie.Zostali tylko emeryci i.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Bardzo malo,duzo wyjechalo,przed wojna i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 17:22 Po wojnie to miasteczko było jak dzisiaj małą,zapyziałą dziurą. Było jednak o wiele czystsze i bardziej zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manfred Re: Bardzo malo,duzo wyjechalo,przed wojna i IP: *.stk.vectranet.pl 17.08.08, 19:03 Brakuje wśród Tarnogórzan wiary w swoje miasto. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atom Re: Bardzo malo,duzo wyjechalo,przed wojna i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 19:08 Co znaczy wiara w swoje miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędniczka Re: Bardzo malo,duzo wyjechalo,przed wojna i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 21:22 Ciekawe,że w dyskusję nie włączył się nikt z wydziału promocji miasta UM.Tam nie narzekają na nadmiar obowiązków.Biorą pieniądze za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżyngischam Re: Bardzo malo,duzo wyjechalo,przed wojna i IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.08, 23:48 Padło w wątku pytanie i padła odpowiedź. W co się tu ma włączać wydział promocji? W jaką dyskusję? Na temat liczenia autochtonów i goroli? Nie narzekają na nadmiar obowiązków? No patrz. A mnie mówili, że organizują Noc św. Bartłomieja. Przyjdziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Promocji Re: Bardzo malo,duzo wyjechalo,przed wojna i IP: *.3s.pl 18.08.08, 00:54 "Zatym książę rozkazał, aby wysiekano On las, a na tym miejscu miasto zbudowano. A stąd ludzie, zszedszy sie zewsząd, w krótkiej chwili, Robiąc kruszce, niemałe miasto zbudowali. Ktoremu od Tarnowic zaraz dali imię Tarnawskie Gory: to stąd, iż gruntu a ziemie Wielką sztukę od tej wsi sobie oderwali, Kędy prawie przednią część miasta zbudowali." fragment z "Officina Fereria..." Walentego Rozdzieńskiego (dzieła drukowanego w 1612 roku) - nazwa jest więc tak stara jak miasto pozdrawiam z promocji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manfred Re: Bardzo malo,duzo wyjechalo,przed wojna i IP: *.stk.vectranet.pl 18.08.08, 10:03 @Atom Jej brak objawia sie nazywaniem swojego miasta "małą, zapyziałą dziurą" i ciągłym na nie narzekaniem. Myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania b Re: Bardzo malo,duzo wyjechalo,przed wojna i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 18:21 A może to metropolia?Tarnowskie Góry to dziura,miła ale dziura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuk Re: Jest nas niewielu. IP: 83.1.74.* 21.08.08, 17:29 Hanys to okreslenie niemieckiego ślazaka i nie ma nic wspólnego z polakami ani czechami Odpowiedz Link Zgłoś