Gość: opinia IP: *.nhs.uk 17.12.07, 10:33 nie ma jeszcze opinii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Znikają, bo tak chcą IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 17.12.07, 11:39 fajne pierdoly :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny Donaldu potrzebuje platnikow 17.12.07, 12:13 Kolejny artykul zniechecajacy do wyjazdu. Kazdy emigrant to mniej podatkow do panstwowej kasy, a przeciez Donaldu obiecal nauczycielom, lekarzom, gornikom, ze zrobi tak, zeby frajerzy wrocili z emigracji, to sie tych frajerow zgoli do golej skory i bedzie na podwyzki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budujący Ile w tej chwili w Irlandii zarabiają budowlańcy IP: *.unregistered.net.exatel.pl 17.12.07, 13:24 ...bo w tej chwili Polsce majster i dwóch pomocników zarabia łącznie miesięcznie około 25 tys. PLN , z tego pewnie 11 tys. PLN/miesiąc bierze majster a po 7 tys. PLN/miesiąc. O ile lepiej zarabia się w Irlandii? Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 W Irlandii nadal wiecej 17.12.07, 13:52 choc roznice sie zmniejszyly. Tzn wiecej niz w Polsce, mam na mysli oczywiscie prawdziwe dane, nie te pierdoly ktore przytoczyles. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3000 3000?, czyli 0,2% ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 14:33 3000 osób, czyli 0,2% wszystkich, którzy wyjechali, a moze 0,5%, jak opłata w banku? Pozostaje 99,8% tych, którym sie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budujacy korkix, a znajdziesz mi ekipe gotowa podjac prace IP: *.unregistered.net.exatel.pl 17.12.07, 14:40 za mniej??? Bo ja nie moge znalezc a przy tych stawkach nawet sie boje ze pojda do kogos innego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: korkix, a znajdziesz mi ekipe gotowa podjac p IP: *.85-237-167.tkchopin.pl 17.12.07, 14:42 Gość portalu: budujacy napisał(a): > za mniej??? Bo ja nie moge znalezc a przy tych > stawkach nawet sie boje ze pojda do kogos innego.... Daj namiar Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Moge znalezc co innego:96% zarabia ponizej 5000/mc 17.12.07, 16:24 Nie zajmuje sie znajdowaniem ekip remontowych w Polsce, tam to szczerze niewiele znalezc potrafilem, ani taniego operatora niekomorkowej sieci telefonicznej, ani nawet pracy za 1200zl :-))) Ale chetnie moge pokazac Ci cos innego - Polskie dane o tym, ze jedynie 3,8% pracujacych Polakow zarabia wiecej niz 250% sredniej pensji w PL (czyli ok 7000 brutto) - to na pewno niewiecej niz 5000 netto. Pozostale 96,2 % zarabia miesiecznie mniej. Poszukac link'u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: korkix, a znajdziesz mi ekipe gotowa podjac p IP: *.homenett.pl 17.12.07, 16:47 szpachlarz-malarz 13zł/h i to z podatkiem ,nie wiem czy to dużo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Znikają, bo tak chcą 17.12.07, 11:51 Najbardziej spodobalo mi sie zdanie: "A przecież trudno się spodziewać, że ktoś, kto był przegrany tu, wygra tam, gdzie reguły gry, zasady i wolny rynek są bardziej bezwzględne.". Autor stwierdzenia chyba nie wie, co mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Autor artykułu definitywnie nie wie co pisze... IP: *.tieto.com 17.12.07, 12:58 Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: Autor artykułu definitywnie nie wie co pisze. 17.12.07, 14:29 Autor akurat przytaczal opinie innych osob. Z ktorych, moim skromnym zdaniem, wiekszosc (choc nie wszyscy) mowila nieglupio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateusz Re:oczywiscie,ze autor nie wie co pisze.. IP: *.adsl.alicedsl.de 17.12.07, 13:37 ..polska to panstwo dla kanalii,mozna napisac,ze tylko kanalie czuja sie tam jak u siebie..oczywiscie sa wyjatki ale nieliczne.. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Czy pan profesor wyjrzal kiedys spoza ksiazek? 17.12.07, 14:07 "jest u nas mit Zachodu jako swoistego raju, w którym można odnieść ogromny sukces. Tyle że najczęściej myślą tak ci, którym nie powiodło się już w Polsce. A przecież trudno się spodziewać, że ktoś, kto był przegrany tu, wygra tam, gdzie reguły gry, zasady i wolny rynek są bardziej bezwzględne." Reguly gry i rynek sa przede wszystkim bardziej przejrzyste i sprawdieliwe. Nie jestem profesorem, tylko zwykly mmagistrem ale wiem jedno: W Polsce bylem autentycznie chetny do pracy - to jednak bylo bez znaczenia W UK jestem autentycznie gotow do pracy - tu to sie liczy W Polsce umialem jezyk angielski na poziomie X - to bylo bez znaczenia - nie mialem pracy. Do UK przyjezdzajac umailem jezyk na tym samym przeciez poziomie X - znalazlem prace niemal od razu - wiec mialo to znaczenie W Polsce fakt, ze wykonywalem typowo studenckie prace sezonowe podczas wyjazdu do USA nie pomogly mi znalezc zatrudnienia - w UK to mialo znaczenie, pytali co robilem i czego sie nauczylem, pomoglo mi znalezc prace Papiery uczelniane uczelni wyzszej w Polsce nie pomogly mi w niczym, poza dolozeniem czegos do CV W UK papiery z zwyklego college'u, informujace ze dopiero sie UCZE czegos, bardzo mi pomogly w znalezieniu lepszej pracy w UK, obecny pracodawca bardzo sie ucieszyl, ze wciaz sie chce uczyc i rozwijac i zdecydowal sie mnie zatrudnic; otrzymuje rowniez dofinansowanie. W Polsce nie mialem znajomosci. Nikt mnie zatem 'podsadzil' na jakies nawet startowe stanowisko tylko dlatego, ze mnie zna. W UK prace otrzymalem, wkrotce awansowalem. Nikt mnie nigdzie nie podsadzal, tu znajomosci licza sie znacznie mniej; z punktu widzenia emigrantow brak koneksji rozumie sie chyba sam przez sie. czyzby wiec pan profesor powaznie wierzyl, ze: "A przecież trudno się spodziewać, że ktoś, kto był przegrany tu, wygra tam" Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny Niedobry KorkiX, nie kocha rzadu milosci 17.12.07, 15:41 Gdyby KorkiX kochal nasz rzad milosci, tak jak nasz rzad milosci kocha pieniazki KorkiXa, to by KorkiX zwinal sie z zagranicy i z cala kasa wrocil do kraju tylko po to, zeby nastepnego dnia 40% wplacic fiskusowi. Ale to nierealne... Najlepsi niewolnicy uciekaja, to kto teraz bedzie placil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Czy pan profesor wyjrzal kiedys spoza ksiazek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 00:22 To prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alpha Znikają, bo tak chcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 14:15 Pan Piotr Witkowski nie pracowal w Fundacji Itaka przed wejsciem do EU. Jesli ktoś mówi że przed wejsciem do EU i "falą imigracji" za granicą ginęła 1-2 osób rocznie, to albo nie wie co mówi, albo mówi tak bo to dobrze brzmi, w obu przypadkach nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Znikają, bo tak chcą 17.12.07, 15:08 Jestem pewien,ze conajmniej 90% "zaginiec" za granica jest spowodowanych checia odciecia sie od wydrwigroszy z kraju.Znam to z autopsji.Dostawalem po kilka listow miesiecznie od krewnych znajomych a nawet obcych ludzi z prosba a czesto nawet zadaniem wsparcia finansowego."co to dla ciebie 1500 dolarow a nas to postawi na nogi" albo "twoim moralnym obowiazkiem jest pomoc dla kuzynki twojej matki" itd itd.Znam to!!!Do dzisiaj nie wiem jak oni zdobywali moj adres.Ustalo,gdy zaczalem wpisywac falszywy adres nadawcy na swoich listach.Pozniej te same listy trafialy do moich zaprzyjaznionych Ameykanow,ktorzy nic nie rozumieli co ci Polacy od nich chca,bywaly nawet listy po angielsku,Jasiu juz uczy sie angielskiego w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alvaren Re: Znikają, bo tak chcą IP: *.domainunused.net 23.12.07, 14:15 Ja to widzę tak ; Polacy (faceci) "zagubiają" się z powodu strachu przed WKU Polki "zagubiaja" się naprawdę, z powodu własnej naiwności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Znikają, bo tak chcą IP: *.socal.res.rr.com 17.12.07, 16:06 znamienny jest komentarz prof Sadowskiego, poziom i glebia wypowiedzi ambarasujaca samego czlowieka, profesora, kto mu dal tytul, co to znaczy nieudacznik, poza tym uwielbiam jak ktos kto nie zna tematu daje autorytatywne odpowiedzi czy komentarze np prowadzenia , zasad czy trudnosci prowadzenia biznesu na zachodzie, jak to mowia glupich nie sieja sami sie rodza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Znikają, bo tak chcą... IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 17.12.07, 17:12 Masz racje "gosciu z USA"... Prof. Sadowski wypowiada sie tu raczej jak sfrustrowany polityk (byli juz tacy, byli...), a nie naukowiec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AMichnkiPan Michnik w sluzbie parti. IP: 192.16.134.* 17.12.07, 16:15 2 lata temu (jak kaczka wygral) pokazywali jak to super na zachodzie i ze przez kaczke wszyscy tam uciekaja, Terz jak kaszub wygral to wyciagaja same najkrwawsze epizody aby naswielic polusom ciezki los emigranta. Co to jest!? Wy to kupujecie? Przeciez to jak w prl'u. Ale michink gosc z tych czasow - wiec nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mae Re: Michnik w sluzbie parti. IP: *.homenett.pl 17.12.07, 16:48 Przeginają albo w jedną ,albo w drugą stronę. I ludzie to kupują ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOR Re: Michnik to dziedziczny komuch, zaciekle broni IP: *.hsd1.ca.comcast.net 18.12.07, 01:19 kryminalistow PRL a takze nowych arogantow i dyletantow tzw polskich politykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula Znikają, bo tak chcą IP: *.215-82-70.mc.videotron.ca 17.12.07, 18:00 Ja wyjechalam z Poski miedzy innymi dlatego,ze chcialam uciec przed zachlanna rodzinka.Zawsze czegos oczekiwali.Nigdy,podczas mojego prawie 20-letniego pobytu poza Polska nikt z najblizszych(sp.rodzice,rodzenstwo)nie zapytali jak sie czuje,jak mi sie powodzi,co u nas slychac itp.natomiast zawsze dostawalam listy zawierajcace liste potrzebnych rzeczy i oczywiscie zadania pieniedzy.Czasem odnosilam takie wrazenie,ze mam wzglem nich placic jakies alimenty.Caly czas jak tylko moglam pomagalam rodzicom,ale nie stac mnie bylo,aby wspierac cala rodzine.Mama i Tata mieli swoje swiadczenia,a ja odchodzac z domu nie dostalam niczego,wiec nie rozumiem ich postaw.Ta cala sytuacja byla dla mnie tak przykra,ze przez ponad 15lat nie przyjezdzalam do Polski(z zza oceanu).Dzwonilam do nich czesto,a sama przez prawie 20lat pobytu poza Polska otrzymalam tylko 3 telefony(pierwszy o smierci babci ,drugi-o smierci Taty i trzeci o smierci mamy,to byly wydarzenia z roku 1994,977,2000.Pozostawiam to bez komentarza.Pierwszy raz odwiedzilam Polske w 2004 i w tym roku.Pomoglam duzo bratu u ktorego mieszkalam,duzo rzeczy pokupilam i dalam duzo pieniedzy(minimum trzy srednie krajowe(nie mowiac o przezentach)i nawet nie mial mnie kto odwiezc na lotnisko.Jest mi tak przykro,ze nie wiem,czy juz kiedykolwiek przyjade,a jesli juz to zatrzmam sie w hotelu,a rodzinke omine szerokim lukiem.Te moje przykre doswiadczenia nie sa bynajmniej wyjatkowe,bo moi znajomi spotali sie z podobnym traktowaniem przez rodzinke.Smutne,bo nigdy nie byla nieczula na czyjs niedotatek i w miare mozliwosci staralam sie pomagac(nie mam duzego majatku)ale oczywiscie nie martwie sie o to,co beda jadly moje dzieci.Jetem tak bardzo rogoryczona,bo stacilam wiare w czlowieka i zgasilam w sobie wrazliwosc na ludzka biede i krzywde.Jest to wbrew mojej wrazliwosci i dlatego czuje sie z tym zle.Nigdy nie przypuszczalam,ze najbliszsi moga nas tak traktowac.To co u nich obserwuje to jakis niesamowity egoizm,ale takze i zazdrosc.Mogalabym ksiazke na ten temat napisac,ale piszac to przynajmnie chociaz troche mi bedzie lzej.Jesli ktos ma podobne,przykre doswiadczenia,to niech napisze,bo moze bedzie troche lzeja na duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza wielkiej wody Re: Znikają, bo tak chcą IP: 199.133.215.* 17.12.07, 18:35 Znam ten bol. Ja etz kiedy czekalam na swoje dokumenty juz zaczelam dostawac emaile od znajomej zeby jej zalatwic prace w Stanach. Owszem osoba ok 30tki, ale jezyka wogole nie znala, wyksztalcenie mniej niz srednie, majatku nie posiadala ani stalej pracy i co, mialam jej zalatwic wize do Stanwo? Jak??? A z rodzicami i rodzina mam tak samo. Przez telefon oncert zyczen. BTW, polecam watek na emamie co powinna chrzesna przywiezc z Ameryki. Iastny koncert zyczen i wyrzutow ze 100 dolarow na prezent na komunie to za malo, najlepiej chyba komputer i samochod, a wogole zamist wydawac na przyjazd pare tysiecy i na prezent stowe, niech po prostu wysle te pieniadze dla rodziny i nie przyjezdza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza wielkiej wody Re: Znikają, bo tak chcą IP: 199.133.215.* 17.12.07, 18:47 To ten watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=72863105 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nuta Znikają, bo tak chcą IP: *.proxy.aol.com 17.12.07, 20:37 Szkoda mi tych ludzi bo wpadaja niesamowicie ale z drugiej strony ludzie w kraju musza wiedziec ze rozpacz jest wszedzie a szczegolnie na obczyznie. Tzw. wstyd jest tez tragedia typowo Polska. Znam Polakow w Chicago ktorym sie nie udalo i mieszkaja pod mostami bo boja sie powrotu do wlasnych rodzin. Straszny brak kultury uczuc i ciepla rodzinnego i to jest prawdziwy wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa b. W uk poluja na bialych murzynow polakow !!! IP: *.dsl.club-internet.fr 17.12.07, 21:45 w uk ,murzyni i arabstwo poluja na polek zeby je uzywac w lozku ,tanie dziwki!!albo odwrodnie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglik w uk,polska to narod prostitutek i robolow!!! IP: *.dsl.club-internet.fr 17.12.07, 21:52 polki dawaja dupe brudasow z 3 swiata , a polacy pracuja jak niewolnicy za marne pieniadze !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmrorzony_renifer Re:walnelo was z ta prostytucja? IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.07, 23:03 Polki to sa fajne zony a chlopaki polskie sa fajne geje i tanio bardzo wszystko wychodzi. A rodzina to sa sepy niesycone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kor Re: Tak nas widzial Adolf, i jego pogrobowcy, twor IP: *.hsd1.ca.comcast.net 18.12.07, 01:22 cy kolchozu zwanego "ue". Poprawa nie szybko. Rzadzaca cwiercinteligencja POrypanych nie rokuje zadnej nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Znikają, bo tak chcą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.07, 06:19 Nie chcą finansować swoich własnych dzieci, bo tam szybko znaleźli pocieszenie w rękach takich samych s..synów. Odpowiedz Link Zgłoś