Gość: załamana IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.08.03, 12:43 Proszę napiszcie ile zarabiacie a ile wydajecie? Czy ktoś może oszczędzić coś ze swojej pensji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ścierwo Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: 80.51.245.* 08.08.03, 12:49 Gość portalu: załamana napisał(a): > Proszę napiszcie ile zarabiacie a ile wydajecie? Czy ktoś może oszczędzić coś > ze swojej pensji? Dostaje ok. 3500 zł do reki co miesiac. Wiekszosc odkladam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autoreczka Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.08.03, 12:56 No to na kogo utrzymaniu jesteś ,skoro większość odkładasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ścierwo Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: 80.51.245.* 08.08.03, 12:59 Gość portalu: autoreczka napisał(a): > No to na kogo utrzymaniu jesteś ,skoro większość odkładasz? Na wlasnym utrzymaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.03, 14:30 730 zl na rączkę i musi wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 15:25 1310zl i ledwo starcza, na splate kredytu za mieszkanie czesciowo dokladaja rodzice... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.03, 15:54 3.300 na rękę spłacam kredyt mieszkaniowy i jako singiel jestem w stanie zaoszdzędzić miesięcznie jakieś 500 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.08.03, 16:39 no to jestem pełna podziwu dla WAs. Mi 2000zl nie starcza :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ścierwo Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: 80.51.245.* 08.08.03, 16:44 Gość portalu: załamana napisał(a): > no to jestem pełna podziwu dla WAs. Mi 2000zl nie starcza :( A. zalezy co rozumiesz pod pojeciem "godnie/normalnie" B. jesli splacasz kredyt np. samochodowy + wynajmujesz mieszkanie to 2000 jest po prostu niczym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laura Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 16.08.03, 15:49 ja w tej chwili nic nie zarabiam... szukam pracy od pewnego czasu, ale jakos nie dostaje szalu gdy czytam lub slysze o tym ze ktos zarabia miesiecznie suby z paroma zerami..(szczerze mowiac nigdzy takiej sumy nie zarabialam) czlowiek ma szczescie i dlaczego mialby sie tego wstydzic i nie wydawac tych pieniedzy na to co lubi.. LUDZIE nie sama praca czlowiek zyje.. musi gdzies odreagowac stres w pracy (wkoncu im bardziej odpowiedzilane stanowisko sie posiada tym wiecej stresu ma sie w zyciu ale tez wieksze pieiadze) jesli kogos zzera zazdrosc, ze ktos to sam zapracowal sobie na te pieniadze to ludzie powinniscie sie sami leczyc.. znam wiele osob,ktore ciezko zapracowaly sobie na te pieniadze i sukces w swoim zyciu, ale znam tez osoby, ktore potrafia tylko nazekac i klnac ze ktos zarabia tyla pieniedzy a "jego biednego" tylko wykozystuja.. POzdraiwam wszystkich zarabiajacych ponad "miare".. mam dazieje ze ja tez kiedys do was dolacze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.tele2.pl 08.08.03, 16:58 2500 netto. Na koniec miesiaca zawsze jestem na minusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: en2:* / 10.10.7.* 09.08.03, 10:03 ok. 10 tys. netto + premie - nie mam czasu wydawać, ale brakuje - znikają jak kamfora. Na godne życie nie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mea Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.03, 15:53 Gość portalu: okt napisał(a): > ok. 10 tys. netto + premie - nie mam czasu wydawać, ale brakuje - znikają jak > kamfora. Na godne życie nie wystarcza. no to sprecyzuj Kochany, czy wydajesz czy nie (bo coś kulejsze z logiką;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: en2:* / 10.10.7.* 09.08.03, 20:49 Piszesz "Kochany" - kontynuuj proszę w tym tonie, o logikę sie nie martw;) NIe mam czasu wydawać to znaczy, że za szmatami nie biegam po wyprzedażach, taniego żarła nie kupuję na targu czy w hipermarkecie, nie mam czasu znaleźć kobiety, która coś upichci, gdy przyjdą goście - więc gdy przychodzą - zamawiam catering; kobieta na godziny też kosztuje; wypocząć nie ma kiedy, a odnowa biologiczna kosztuje itp., itd. Pa Słoneczko! A Ty ile bierzesz za godzinę pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mea słówko do okt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 11:10 Gość portalu: okt napisał(a): > Piszesz "Kochany" - kontynuuj proszę w tym tonie, o logikę sie nie martw;) > > NIe mam czasu wydawać to znaczy, że za szmatami nie biegam po wyprzedażach, > taniego żarła nie kupuję na targu czy w hipermarkecie, nie mam czasu znaleźć > kobiety, która coś upichci, gdy przyjdą goście - więc gdy przychodzą - > zamawiam catering; kobieta na godziny też kosztuje; wypocząć nie ma kiedy, a > odnowa biologiczna kosztuje itp., itd. Pa Słoneczko! A Ty ile bierzesz za > godzinę pracy? Domyślam się, że w ostatnim zdaniu chciałeś mnie obrazić! Brawo! Dla Twojej wiadomości - pracuję as a lawyer... (chociaż fakt - gotować też potrafię) Miłej niedzieli... Kochanie! p.s.po co zaraz na wyprzedażach - masz już teraz nowe jesienne kolekcje... Odpowiedz Link Zgłoś
bamse DOM CI POPROWADZE 12.08.03, 14:05 Jestem z Poznania, chłop ze mnie w deche. pisz bamse@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: DOM CI POPROWADZE IP: *.knc.pl 13.08.03, 22:29 Mały problem: hetero jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: DOM CI POPROWADZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 10:32 a ja zarabialam do niefdawna, ajkies 360 zl a teraz juz nic... stracilam prace Odpowiedz Link Zgłoś
oban Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? 09.08.03, 16:27 350 czynsz 150-200 telefony +TV 50 - prąd 500 spłata kredytu 1600 życie (czytaj jedzenie, prasa i czystość) 200-500 inne ekstra wydatki (jeśli są a najczęściej są) za samochód płaci firma tyle (czyli max 3200 min 2850) - musze zarobić żeby normalnie funkcjonować Jak na razie udaje się z nadmiarem, tak że jeszcze 10 % pensji oszczędzę Ale "przyciśniety" mógłbym się ograniczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 10.08.03, 02:01 Zarabiam pensji 6000 zł i w pracach dodatkowych (w nieco innym fachu) różnie, myślę, że minimum 2-3 tysiące miesięcznie. Na godne życie starcza, chociaż odłożyć mi się nic w zasadzie nie udaje, taka natura. Nie mam absolutnie powodu skarżyć się. Kiedy się spłuczę i jest przejściowa zapaść finansowa, bardziej intensywnie chwytam zlecenia we wspomnianej pracy dodatkowej. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 09:50 Hey, Zarabiam okolo 8000 netto - z tego kredyty zeraja 3000 miesieczie, okolo 1000 na zycie (zaplacic za czyns i reszta), a reszta do funduszu inwestycjnego akcji pozdrawiam ktos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smokognia Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.acn.waw.pl 10.08.03, 16:09 Zarabiam (rozliczam się z pracodawcą przez działalność gpspodarczą) 10,000 plus inne tematy miesięcznie(poza miejscem gdzie standardowo prauje) od 2,000 do 4,000 Moje wydatki 1000 - koszty (zus, tel kom) 600 - paliwo plus inne koszy samochodowe żywność plus chemia 1000 PLN netto opłaty za mieszkanie 700 PLN netto rozrywka 1000 PLN netto ubrania 300-800 PLN netto drobiazgi 500 PLN netto (różne od kleju jak mi się krzesło rozpadnie do kupna lekarstw jak jestem chory) resztę próbuję inwestować - w nowe przedsięwzięcia - tak aby móc się kiedyś rozstać z moim obenym pracodawcą - i być na swoim - (obecnie są to dwa tematy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo gdzie pracujesz, co robisz? IP: 212.160.240.* 10.08.03, 18:50 Tez tak chce. Jakie studia skonczylas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.03, 16:49 Czy musicie wkurwiać innych wysokością waszych zarobków? Pomyślcie o tych co mają 700 zl na łapę (nie ze swojej winy) i też muszą godnie żyć. Dla nich godność to nie pieniądze i znaczy całkowicie coś innego. A dla was godność to mamona i to duża mamona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 19:12 Gość portalu: Gargamel napisał(a): > Czy musicie wkurwiać innych wysokością waszych zarobków? Pomyślcie o tych co > mają 700 zl na łapę (nie ze swojej winy) i też muszą godnie żyć. Dla nich > godność to nie pieniądze i znaczy całkowicie coś innego. A dla was godność to > mamona i to duża mamona. ...nie wspominając o tych, co to bezrobotni od miesiecy, czy wręcz lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camina Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.dolsat.pl 10.08.03, 22:07 > Gość portalu: Gargamel napisał(a): > > > Czy musicie wkurwiać innych wysokością waszych zarobków? Pomyślcie o tych > co > > mają 700 zl na łapę (nie ze swojej winy) i też muszą godnie żyć. Dla nich > > godność to nie pieniądze i znaczy całkowicie coś innego. A dla was godność > to > > mamona i to duża mamona. > > > ...nie wspominając o tych, co to bezrobotni od miesiecy, czy wręcz lat... W koncu ktos normalny sie odezwal. Ludzie, wy nie zyjecie godnie - wiekszosc z was tu wypowiadajacych sie zyje ponad stan. Ja mam 1500 netto z narzeczonym, zyjemy w duzym miescie, a wy tu piszaecie o rozrywce za 1000, albo cateringu dla gosci? Troche skromnosci i pokory wobec tych, co nie maja, a i tak godnie zyja nie za takie sumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kronos Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.knc.pl 10.08.03, 22:06 do Gargamela i innych podobnie myślących: My, którzy mamy pracę i nie przejadamy całej pensji nie tyle myślimy o bezrobotnych i mniej zarabiających, co po prostu dajemy im pracę. Codziennie wydajemy swoje pieniądze na jedzenie, ubrania, utrzymanie i rozrywki. Oddajemy auto do naprawy, ubrania do prania, korzystamy z usług lekarza, agenta ubezpieczeniowego, fryzjera, zatrudniamy panią do sprzątania, opiekunkę do dziecka, ogrodnika, ochroniarza..... itd. Nie wkurwiaj sie więc, że ktoś w tym kraju zarabia - mówię o uczciwie zapier.... na swoją kasę, tylko pomyśl, co możesz sprzedać gościowi, który kasę ma i co on chciałby od ciebie kupić. Z postów zamieszczonych w tym wątku nie wynika - jak dla mnie - przesłanie, iż godność jest równoznaczna z posiadaniem kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka do kronosa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 23:14 nie o to chodzi, że wku... nas, że ktoś dużo zarabia ale fakt z jakim brakiem pokory, wyższością, lekceważeniem wypowiadają się na ten temat... Przeczytaj jeszcze raz wypowiedzi tych którzy wyciągają powyżej 8.500 - to nie jest czysty przekaz informacji (o który prosiła założycielka wątku), chyba zgodzisz sie ze mną? Pozdrawiam wieczorową porą Gość portalu: kronos napisał(a): > do Gargamela i innych podobnie myślących: > My, którzy mamy pracę i nie przejadamy całej pensji nie tyle myślimy o > bezrobotnych i mniej zarabiających, co po prostu dajemy im pracę. Codziennie > wydajemy swoje pieniądze na jedzenie, ubrania, utrzymanie i rozrywki. Oddajemy > auto do naprawy, ubrania do prania, korzystamy z usług lekarza, agenta > ubezpieczeniowego, fryzjera, zatrudniamy panią do sprzątania, opiekunkę do > dziecka, ogrodnika, ochroniarza..... itd. Nie wkurwiaj sie więc, że ktoś w tym > kraju zarabia - mówię o uczciwie zapier.... na swoją kasę, tylko pomyśl, co > możesz sprzedać gościowi, który kasę ma i co on chciałby od ciebie kupić. > Z postów zamieszczonych w tym wątku nie wynika - jak dla mnie - przesłanie, iż > godność jest równoznaczna z posiadaniem kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kronos Re: do anki IP: *.knc.pl 11.08.03, 13:03 Zgodnie z twoim zaleceniem przeczytałem jescze raz i niestety... Wskażesz mi wypowiedzi, z których twoim zdaniem wynika wyższość i lekceważenie tych, którzy mniej zarabiają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka do kronosa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 18:28 Gość portalu: kronos napisał(a): > Zgodnie z twoim zaleceniem przeczytałem jescze raz i niestety... Wskażesz mi > wypowiedzi, z których twoim zdaniem wynika wyższość i lekceważenie tych, > którzy mniej zarabiają? ot, chociażby gość o nicku "okt"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena wreszcie ktos normalny-dzieki, KRONOS!! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.08.03, 18:51 No wreszcie ktos normalny sie odezwal!!! Gbyby wszysy tak mysleli lub podobnie nie mielibysmy talich problemow w kraju. Ludzie zrozumcie- zawsze bedzie ktos kto lepiej od Was zarabia i zawsze bedzie ktos kto ma mniej kasy. Jesli zazdroscisz tym ktorzy maja wiecej- niech beda dla Ciebie aspiracja. Poczujcie sie lepiej patrzac na tych co maja mniej. Z drugiej strony ta zazdrosc to wyglada na post-komunistyczny syndrom- wszystkim po rowno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka do Ireny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 21:57 przeczytaj wszystkie posty dokładnie... czy rzeczywiście tylko zazdrość tu widzisz? Kobieto, też wyciągam niezłą pensję ale nie zamierzam z nonszalancją sie z tym obnosić i wypisywać, że mi nie starcza!!!!! gdyby wszyscy po prostu pisali ile mają/wydają chyba nikt by sie nie wkur... pozdrawiam, a. p.s. pokory brak w tym wątku (u niektórych) - dziś wyciągasz 10.000zł a od jutra możesz być na zasiłku (ile to? 380zł?) Gość portalu: Irena napisał(a): > No wreszcie ktos normalny sie odezwal!!! Gbyby wszysy tak mysleli lub podobnie > nie mielibysmy talich problemow w kraju. Ludzie zrozumcie- zawsze bedzie ktos > kto lepiej od Was zarabia i zawsze bedzie ktos kto ma mniej kasy. Jesli > zazdroscisz tym ktorzy maja wiecej- niech beda dla Ciebie aspiracja. Poczujcie > sie lepiej patrzac na tych co maja mniej. Z drugiej strony ta zazdrosc to > wyglada na post-komunistyczny syndrom- wszystkim po rowno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arli Re: do Ireny IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 22:17 a dlaczego kogoś kto zarabia 10000 miesięcznie ma być stać na pokorę? Ludzie to nie te czasy. Urawniłowka dawno się skończyła. Jedni mają większy fart i wykształcenie, inni mniejszy. Nie można jedną miarką. A ja wiem jedno, jeśli ktoś umie liczyc to zawsze wystarcza tyle ile zarabia, tzn. nie przekraczać limitu na karcie kredytowej. Było dużo wystarczało, teraz jest mniej i też można żyć, tyko problemy z odłożeniem co najwyżej się pojawiają. A z drugiej strony jest tak, że im więcej zarabiasz tym wiecej wydajesz, bo zaczynasz żyć na wyższym poziomie i pozwalać sobie na małe, większe lub całkiem duże szaleństwa. Ja mam raczej mało aktualnie, a życie i tak jest piękne, bo któregos dnia po prostu się odkuję i też wezmę 10 tys. ciepłą rączką. Pa pozdrawiam wszystkich pokornych i niepokornych ( nienawidzę pokory ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camina Re: wreszcie ktos normalny-dzieki, KRONOS!! IP: *.dolsat.pl 11.08.03, 22:02 Gość portalu: Irena napisał(a): > No wreszcie ktos normalny sie odezwal!!! Gbyby wszysy tak mysleli lub podobnie > nie mielibysmy talich problemow w kraju. Ludzie zrozumcie- zawsze bedzie ktos > kto lepiej od Was zarabia i zawsze bedzie ktos kto ma mniej kasy. Jesli > zazdroscisz tym ktorzy maja wiecej- niech beda dla Ciebie aspiracja. To nie chodzi o to, że ktoś od kogoś lepiej zarabia. To normalne, w przeciwieństwie do chwalenia się tym, że "panienka na godziny sporo kosztuje", albo że pensja ponad 8 tys. nie wystarcza na życie. I chyba trochę żle rozumiesz słowo aspiracja (tak z innej beczki) Poczujcie > sie lepiej patrzac na tych co maja mniej. Z drugiej strony ta zazdrosc to > wyglada na post-komunistyczny syndrom- wszystkim po rowno... Co ty z tą komuną?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? 11.08.03, 08:53 Gość portalu: Gargamel napisał(a): > Czy musicie wkurwiać innych wysokością waszych zarobków? Pomyślcie o tych co > mają 700 zl na łapę (nie ze swojej winy) i też muszą godnie żyć. Dla nich > godność to nie pieniądze i znaczy całkowicie coś innego. A dla was godność to > mamona i to duża mamona. Czy Twoim zdaniem osoby duzo zarabiajace sa temu winne???? Chociaz ktos zarabia duzo, a apetyt wiadomo rosnie w miare jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suza Re o takich jak okt.. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 17:53 Gargamel, wyluzuj sie chłopie i spojrz na takich gosci jak "kochany" OKT, zarabia "trochę" wiecej kasy (od nas), ale za to jakie bidula ma problemy ze swoimi kompleksami (taki niedowatrościowany ogromnie) PS. Twoja definicja godności bardziej mi odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
fairuza Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? 11.08.03, 09:09 Razem z mężem mamy 9.700 zł (na utrzymaniu jedno dziecko - 4 lata). Udaje się nam za oszczędzić ok. 2.500 zł miesięcznie (ale nie zawsze). Reszta niestety idzie na życie, spłatę kredytu mieszkaniowego oraz utrzymanie dwóch samochodów. Fairuza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: 80.50.103.* 11.08.03, 10:46 Ja: 1200 na rękę Mój chłopak: 800 do 900 na rękę Razem: 2000-2100 zł Miesięczne wydatki: Wynajem mieszkania: 800 zł Opłaty za wodę, prąd, gaz, TV, TP S.A. itp. : 250 zł 2 x abonament za komórkę: ok. 150 zł Spłata kredytu (za pralkę i TV): 200 zł Moje fajki: 120 zł Bilet miesięczny mojego chłopaka: 66 zł (ja jeżdżę na gapę :P) Żarcie dla kotka: ok. 80 zł Na jedzenie, kosmetyki itp. oraz na "nieprzewidziane wydatki" zostaje ok. 350 zł. Tak więc żyjemy za jakieś 6 zł dziennie na osobę - tanie żarcie z "Leadera" i "Tesco", boski dezodorant za 6 zeta... hmm ostatnio zaszalałam i kupiłam kieckę od Wietnamców za 25 zł (b. fajna :)) Całe szczęście, że życie nie kończy się na pieniądzach :) Pozdrówki jednakowo ciepłe dla tych, którym starcza 700 zł i dla tych którym nie starcza 7000 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aa Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 11.08.03, 12:00 Nie rozumiem ludzi którzy mówią że mają np 6000 zł i ledwo imstarcza. To jest po prostu rozrzutność, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.knc.pl 11.08.03, 12:59 Aa wyobraź sobie, że wielu pracodawców rozumuje dokładnie tak jak ty. Płacą ludziom najniższą krajową, i nie dadzą im ani stówy więcej, bo uważają, że to byłaby rozrzutność. Odpowiedz Link Zgłoś
fairuza Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? 11.08.03, 14:57 Gość portalu: Aa napisał(a): > Nie rozumiem ludzi którzy mówią że mają np 6000 zł i ledwo imstarcza. To jest > po prostu rozrzutność, nic więcej. Masz trochę racji, ale nie do końca u mnie wydatki miesięczne wyglądają następujaco: 1. Czynsz za mieszkanie - 350 PLN 2. Energia elektryczna - 150 PLN (mamy duże mieszkanie prawie 90 m2) 3. Gaz (ogrzewanie i ciepła woda na gaz - własny kocioł gazowy ) - 150 PLN 4. Benzyna do dwóch samochodów (mieszkamy pod Warszawą i kończymy z mężem pracę o równych godzinach) - 500 PLN 5. Ubezpieczenie dla dziecka (na szkołę w przyszłości) - 130 PLN 6. Ubezpieczenie dla dziecka (na wypadek naszej śmieci) - 360 PLN 7. Spłata kredytu mieszkaniowego - 1.100 PLN 8. Spłata dwóch kart kredytowych - 1.200 PLN 9. Odsetki od kredytu w ROR - 500 PLN 10. Komórka męża (ja mam służbową) - 100 PLN 11. Telefon stacjonarny - 100 PLN 12. Opieka medyczna (karta) - 200 PLN 13. Spłata pożyczki gotówkowej - 400 PLN 14. Abonament monitoringu (ochrona) - 40 PLN 15. Oplata za przedszkole - 300 PLN 15. Jedzenie, środki czystości, ubrania, fryzjer itp - 2.000 - 2.500 PLN Razem: 7.600 - 8.100 PLN Fairuza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daisy Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.met.pl 11.08.03, 18:22 Rzeczywiście, nie da się ukryć, że w przypadku osób zarabiających d u ż o (dla mnie dużo to "już" ok. 4000 pln netto) widzi się szokującą dla wielu rozrzutność... No bo przepraszam bardzo, 1000 pln na rozrywki jak mam nazwać? Rozumiem, że taka osoba często chodzi do kanjp/klubów/kina, nie żałuje sobie pieniędzy na ksiązki, muzykę etc. I super, jeśli rzeczywiści uczciwie zapier... na to wszystko, jej/jego wysiłek - nikt nie ma prawa odmawiać jej/jemu tychże przyjemności. Osoby, które się bulwersują nie bulwersują się przecież dla zasady - po prosty same też ciężko pracują, a często ledwie starcza im na życie, zwlaszcza jak zarabiają np. 1000 pln na rękę i muszą z tego utrzymać siebie i dziecko. Trudno się dziwć rozgroryczeniu ludzi, ktorzy pracują za psie pieniądze, często mimo dobrych kwalifikacji - każdy wie, że w naszym chorym kraju asystentka znająca biegle dwa języki może dostawać zarówno 5000 netto jak i owe 1000 pln:(, to ile dostaje, zależy czesto od fartu, znajomości lub zwyczajnej siły przebicia.A co do tych 8000 netto, to jak się spłaca kredyt mieszkaniowy 2500 miesięcznie, to rzeczywiście to co zostaje na uzycie;p maleje... i znowu glos oburzenia mogą tu podnieśc ci, ktorzy muszą mieszkać u rodzicow lub wynajmować za bajonskie sumy jakies klitki, bo na kredyt ich po prostu nie stac (nie chodzi nawet o same raty, a o zdolnosc kredytowa). Reasumując: dopoki nas na coś nie stac, nie mamy problemu czy wydac na jakąs ekstrawagancję czy nie - po prostu priorytetem staje się przezycie. Dla mnie godne zycie na dziś dla 2 osob oznaczaloby - możliwość zakupu mieszkania, chocby na 30-letni kredyt (rata powiedzmy 1000 pln), rachunki (czynsz + opłaty typu swiatlo, gaz, TV, net, komórki - powiedzmy 900 pln) wyzywienie i srodki czystosci (1000 pln), pieniądze na wakacje (wystrczylyby 2 tygodnie w polskich gorach raz do roku) i przyjemności typu kino, ksiązki, raz na pare tygodni wyjscie ze znajomymi (600pln)oraz ubrania i kosmetyki(500 miesiecznie). Razem daje to 4000 netto. A jak jest - jestem bezrobotna od 5 miesiecy, moj chlopak zarabia 1000-1500 pln. Dotąd zarabialam 1500 na reke, 500 mialam dodatkowo z korepetycji. Dalo sie zyc. Teraz sie nie daje, oszczednosci wlasnie sie skonczyly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 12:54 i o to chodzi - UCZCIWIE ZARABIAC - a nie tworzyc w swojej firmie koszty, przynosic co weekend faktury na kwoty jakich ja za caly miesiac zap...a nie dostaje... tak... jestem asystenka (zarzadu) i mam cholerne 1310zl, bez szans na awans i podwyzke... przynajmniej w tej firmie, ale przciez sie nie zwolnie bo mam kredyt do splaty ok. 1000 - 1100zl. A czynsz (660zl), zycie (???)... Fakt mam faceta, ale juz mnie to zaczyna wkurzac, ze musze go prosic o piep...e 10zl na tampony!!! To takie mini kur...o, zawsze tym gardzilam! Moi rodzice tez nie sa biedni, ale po to kupilam mieszkanie zeby sie usamodzielnic, a nie wisiec na nich do konca zycia! Zeby normalnie samodzielnie zyc, bez ciaglego odmawiania sobie wystarczylo by 2500zl... Ha! Brakuje jedynie 1190zl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apu Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 12.08.03, 14:59 Bo kochana nie masz optymistycznego nastawienia. Trzeba się uśmiechać! Pamiętaj że wszystko zależy od Ciebie. To Ty decydujesz o własnym życiu. Jako rzecze Biblia Bóg ci dał wolną wolę a co z tym zrobisz twoja sprawa. Więc nie marnuj czasu na narzekanie lecz wykorzystaj dany Ci czas na szukanie pracy! Takiej, o której marzysz. Poczytaj wywiady z ludźmi sukcesu. Oni wszyscy powtarzają to samo: nie wyzbywaj się marzeń! Dąż uparcie do swojego celu a na pewno kiedyś dotrzesz. Musisz się uzbroić w cierpliwość i wytrywałość. Juice! Dżus! Wyciskamy pomarańczę... I hip hip - hurra! Hura hura huraa! Twoje serce i umysł a także wrodzona kobieca intuicja pokierują cię właściwą ścieżką. Nie zapominaj wybrać się z pielgrzymką do Częstochowy w intencji dobrej pracy znalezienia jak również do Bazyliki w Licheniu podziwiać czego można dokonać ludzką pracą, uporem i szczęśliwością. Codziennie rano módl się do św. patrona ludzi pracy który wysłucha twych próśb. Nie oburzaj się że możesz zarabiać mało. Nie wolno być zachłannym ani zbyt wiele pożądać. Pamiętaj "money is the root of all evil". Wiele twoich braci i sióstr na świecie żyje za mniej niż 1 dolara dziennie. Aplikowałaś do ojca księdza Rydzyka? Nowe przedsięwzięcie sie rozkręca, telewizja może znajdzie się i dla ciebie stanowisko. A Radio Józef? Jest przecież tyle możliwości. Przejściowo gdy nie masz pracy zajmij się wolontariatem np w Caritasie. Wprawdzie nie zarobisz ale potem możesz się pochwalić pracodawcy że nie siedziałaś na dupie tylko coś robiłaś. Szczęść Boże alleluja i do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daisy Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.met.pl 12.08.03, 19:00 Buahahaha... :(:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.03, 20:40 Trzeba to wydać w twardej oprawie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daisy Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.met.pl 12.08.03, 21:36 Ze złotymi tłoczeniami. Koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.03, 22:18 Ciekaw jestem czy ci wszyscy którzy teraz mają powyżej 3000 zl i jeszcze im braknie do normalnego życia zgłoszą się też wtedy kiedy firmy im podziękują za pracę a zasiłek też się skończy? Bytka ne bytka to je zapytka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.knc.pl 13.08.03, 15:19 Do Gargamela i innych podobnie myslących: Nie raz firma mi podziękowała za pracę i zostałem na przysłowiowym lodzie. Nigdy nie pobierałem jednak zasiłku dla bezrobotnych, bo w czasie braku zatrudnienia nie zgłaszam sie do Urzędu Pracy czy jak ta instytycja sie zwie. Taką mam zasadę. A poza tym nie pamiętam, żebym kiedykolwiek w życiu był bezrobotny - bez umowy o pracę, o dzieło, bez kontraktu, bez własnej firmy, bez kasy, głodny - bywało. Bywało, że pracowałem przez cały m-c za stawkę mniejszą niż kurowniówa. Ale nie byłem nigdy bezrobotny! Zdrowy i z głową na karku nie musi wyciągać ręki po kuroniówę i nie musi być bezrobotny w tym kraju. Czego jak czego, ale roboty w tym kraju nie brakuje. A że kasy nie rozdają "wg potrzeb" - cóż, nie rozdają i już. Głupi ten, co sie o to rzuca, a nie potrafi lepiej spożytkować swojej energii życiowej. Dla mnie to by była hańba wziąć te 380 czy nawet 38 000 z UP. Marne szanse więc, że kiedykolwiek ci zeznam, jak mi sie żyje na kuroniówie;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hedonista Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.acn.waw.pl 13.08.03, 03:39 Napiszę tylko,że mój miesięczny dochód ostatnio nie przekracza 1000 pln,zaś wydatki czasami przekraczają 2000 pln.Same imprezy(knajpy,dyskoteki itp.) to min. 500-800,a czasami i ponad tysiąc pln w miesiącu.Cóż,przyszło nam żyć w takich czasach,że więcej się wydaje niż zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika25 Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 08:50 Moja pensja to 1000 zł netto. Wydatki: czynsz - 300 woda - 60-70 telefon, rtv - 45 energia elektr. - 50 czesne za studia - 400 Mam na utrzymaniu niepracującego domownika i kota. Nie narzekam i mogę powiedzieć że żyję godnie - mam stałą pracę o którą tak trudno w tych czasach, mam szacunek dla swojej osoby i nie potrzebuję sponsora!!! Nie noszę markowych ciuchów, nie chodzę do fryzjera ani do kosmetyczki no i co z tego? Czy jestem przez to gorsza od tych, którzy zarabiają po 7000 i ubolewają że im nie starcza? Ode mnie nie usłyszycie słowa skargi. Nie ważne ile, ważne że mam i nie jestem od nikogo zależna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ka Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 09:56 no ale pamietaj, ze zycie jest tylko jedno... a tak swoja droga, to kto kogo sponsoruje??? ja bule co miesiac kase na kredyt, czynsz, prad, telefon... a zrec cos trzeba... do kosmetyczki i fryzjera tez czasem trzeba isc, zeby nie wygladac w pracy jak spod koziego ogona... no moze masz taka prace, ze nie musisz "wygladac", ale ja akurat mam taka gdzie spotykam sie z "powaznymi" ludzmi, a prawda jest taka, ze inaczej sie rozmawia z zadbana kobieta niz myszowata... ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 13.08.03, 11:04 Gość portalu: Ka napisał(a): > no ale pamietaj, ze zycie jest tylko jedno... a tak swoja droga, to kto kogo > sponsoruje??? ja bule co miesiac kase na kredyt, czynsz, prad, telefon... a > zrec cos trzeba... > do kosmetyczki i fryzjera tez czasem trzeba isc, zeby nie wygladac w pracy jak > spod koziego ogona... no moze masz taka prace, ze nie musisz "wygladac", ale > ja akurat mam taka gdzie spotykam sie z "powaznymi" ludzmi, a prawda jest > taka, ze inaczej sie rozmawia z zadbana kobieta niz myszowata... ech... Moglas napisac to samo nie zwracajac sie do swojej przedmowczyni, prawda?? Pare twoich ostatnich komentarzy to czyste umniejszanie. Co to za stwierdzenia "myszowata" spod "koziego ogona"?? I to do dziewczyny, ktora po prostu pisze, ze nie stac ja na kosmetyczke, ale nie odbiera jej to poczucia wlasnej wartosci i zachowuje przy tym godnosc osobista?? Przykre. Co do wyglady, to wiesz, sa takie co i w worku dobrze wygladaja. Ale tez i takie, z ktorych ciuchy od Armaniego zrobia... tylko osobe w ciuchach od Armaniego.... Wiecej pieniazkow zycze i... taktu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika25 Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 11:30 Gość portalu: Ka napisał(a): > no ale pamietaj, ze zycie jest tylko jedno... a tak swoja droga, to kto kogo > sponsoruje??? ja bule co miesiac kase na kredyt, czynsz, prad, telefon... a > zrec cos trzeba... > do kosmetyczki i fryzjera tez czasem trzeba isc, zeby nie wygladac w pracy jak > spod koziego ogona... no moze masz taka prace, ze nie musisz "wygladac", ale > ja akurat mam taka gdzie spotykam sie z "powaznymi" ludzmi, a prawda jest > taka, ze inaczej sie rozmawia z zadbana kobieta niz myszowata... ech... Przykro mi że tak na mnie "napadłaś" koleżanko. Zapewniam cię że nie jestem ani myszowata ani jak z pod koziego ogona. Potrafię sama o siebie zadbać i nie jest mi do tego potrzebna kosmetyczka czy fryzjer. Potrafię sama ufarbować włosy, wymodelować, zrobić makijaż i umalować paznokcie... A tak na marginesie - nie pójdę kraść bo jak twierdzisz "coś się od życia należy" Obywam się tym co mam i nie zamartwiam się z tego powodu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 13.08.03, 11:55 Gość portalu: nika25 napisał(a): >> Przykro mi że tak na mnie "napadłaś" koleżanko. Zapewniam cię że nie jestem > ani myszowata ani jak z pod koziego ogona. Potrafię sama o siebie zadbać i nie > jest mi do tego potrzebna kosmetyczka czy fryzjer. Potrafię sama ufarbować > włosy, wymodelować, zrobić makijaż i umalować paznokcie... > A tak na marginesie - nie pójdę kraść bo jak twierdzisz "coś się od życia > należy" Obywam się tym co mam i nie zamartwiam się z tego powodu.. I tak trzymaj, nika!!! Zycie plata figle, i wykle po "pod wozem" przychodzi "na wozie", czego Ci z calego serca zycze, bo NALEZY CI SIE! I Twoj czas nadejdzie, napewno. pozr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka do Niki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 12:19 pozdrawiam Cię Nika!!! gdyby więcej ludzi było tak wartościowych jak Ty świat byłby piękniejszy... Trzymaj się ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaa Do Niki25 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.03, 16:06 W odpowiedzi na "SPONSORA". Swietnie, ze Tobie brak kasy nie przeszkadza. Mi niestety czasem to "doskwiera", bo wracajac po 10 - 12 godzinach do domu nie mam sily na domowy "salon pieknosci". Do tego normalne obowiazki domowe - gotowanie, sprzatanie, pranie itd. Nie chce mi sie wierzyc, ze nie masz czasem ochoty na odrobine "luksusu", a nie wszystko sama i sama... "Trzeba pozyc" - to nic innego jak cos wiecej niz droga praca - dom, cztery sciany w domu, lub pracy, pasztetowa co rano i "sama sobie zrobilam". Jezeli odebralas moje slowa jako atak, to przepraszam. Mi tez nie milo czytac "sponsor", tym bardziej, ze jestem od tego daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.09.03, 13:59 brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.03, 14:19 Ja zarabiam 800 zł miesiecznie mój mąż 1200 Nie narzekam, pewnie chciałabym miec wiecej ale jak czytam niektóre posty to sie zastanawiam czy zarabiac duż jest fajnie. A co do godnego normalnego zycia. Każdy uczciwy człowiek szanujący siebie swoją rodzine, swoich bliskich ale również obcych ludzi. Żyje godnie i normalnie. Ja nie potrzebuje butów za 500 zł , kremów na zmarszczki po 200 zł I to powiedzenie sie nigdy nie zmieni : Jak ktoś jest chytry takim pozostanie" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha222 Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.bphpbk.pl 13.08.03, 13:48 OD KIEDY WARTOŚĆ CZŁOWIEKA JEST RÓWNA JEGO PENSJI???????????????????????? dzisiaj jest The Best, bo zarabia - dużo a jutro juz na zasiłku i jest zły???? ludzie! kto pisząc ten post chciał tutaj szpanować??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.pl / 192.168.0.* 13.08.03, 17:51 Studiuje dziennie i mam 1200zl netto z pracy na umowe o dzielo, Mieszkam w soim mieszkaniu i sama sie utrzymuje. Jest bosko i czuje sie bogata:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smokognia Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.acn.waw.pl 13.08.03, 19:04 parę lat temu (4) - kończąc studia i pracując jeszcze w krakowie miałem na rękę około 1000 PLN i całkiem dobrze potrafiłem sobie z tym dawać radę.... zmiana miejsca pracy na Warszawe zaowocowała większymi pieniędzmi(nawet dużo) ale i większymi wydatkami.......zwłaszcza że apetyt rósł w miarę jedzenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szybki Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.proxy.aol.com 14.08.03, 05:03 Zarabiac na godne(normale zycie). Co masz na mysli,jezeli chodzi o godne zycie. Gdzie mieszkasz?Czy utrzymujesz rodzine?Ile dzieci i w jakim wieku-czy uczeszczaja do szkoly,prywatnej czy panstwowej? Czy posiadasz wlasny dom? Czy utrzymujesz jeden,dwa czy nawet trzy samochody? Czy pozwalasz sobie na wakacje? Czy wychodzisz czesto do restauracji,teatru,kina itp.? Wiec jest to trudne pytanie("normale zycie" dla ciebie,lub mnie czy innych to jest kompletnie co innego). Wszystkiego najlepszego w zyciu prywatnym jak i zawodowym dla wszystkich na tym forum. Pozd. z Kaliforni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: 149.156.49.* 14.08.03, 13:03 ja mam razem z mezem ok. 1400 i tez wystarcza i nie narzekam; nawet nie potrafie sobie wyobrazic co moglabym zrobic z taka kupa pieniedzy jak 10 tys. .... Pozdrawiam tych malo zarabiajacych ale mimo wszystko szczesliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.milicz.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 23:01 Z mężem mamy ok.1800 Same opłaty pożerają ok.1200 miesięcznie,dwoje dorastających dzieci...... ech,życie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kohol Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.crowley.pl 14.08.03, 14:00 Z mężem zarabiamy w sumie ok. 4 000 zł. Ostatnio udaje nam się odłożyć 1000 miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dela Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: 195.116.133.* 18.08.03, 11:51 Gość portalu: załamana napisał(a): > Proszę napiszcie ile zarabiacie a ile wydajecie? Czy ktoś może oszczędzić coś > ze swojej pensji? zarabiam troche ponad 1300 na reke plus raz na jakis czas (kilka miesiecy) extra kilkaset zlotych premii. latem wydaje wiecej :) zwlaszcza na rozrywke - knajpy, ogrodki, kwitnace zycie towarzyskie, ale mieszcze sie w 1300 PLN (czasem maly debecik). pale dwie - trzy paczki fajek miesiecznie. do tego wynajem czesci mieszkania, rachunki za dwa telefony, raz w miesiacu fryzjer, prawie zawsze jakies ciuchy (ale glownie na wyprzedazach), kosmetyki etc. kilka razy w roku wyjezdzam na parodniowe wypady po kraju, raz w roku urlop gdzies w cieplym zakatku. gdybym miala wiecej, wydawalabym wiecej. tez mialam rozne okresy w zyciu, czasem mialam do wydania w miesiacu 3000 PLN, czasem 700 PLN. oszczedzanie kiepsko mi wychodzi, dlatego raz na jakis czas mam czarne wizje przyszlosci i zastanawiam sie, co to bedzie (nie mam swojego mieszkania). ale generalnie optymistycznie patrze w przyszlosc i wierze, ze moje 1300 PLN juz wkrotce bedzie zwielokrotnione... Odpowiedz Link Zgłoś
mount.everest Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? 21.08.03, 02:22 Niedawno urodził mi się syn. Mamy na naszą trójkę (czwórkę właściwie, bo jest jeszcze pies Umbra) 930 pln/miesiąc. Mieszkamy w domu, który notorycznie trzeba remontować (może wiecie, o co chodzi - wybuchający stary piec gazowy w łazience, odpadające kafelki).Jestem młodym człowiekiem, lada chwila z dyplomem Uniwersytetu Jagiellońskiego, dużą ilością szkoleń interpersonalnych, średnią (komunikatywną) znajomością angielskiego i podstawami rosyjskiego. Cholera tylko normalności brak w kraju...Życzę wszystkim powodzenia i radości, nawet z małych zarobków.Przecież musi być lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szybki Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.proxy.aol.com 01.09.03, 02:11 mount.everest napisał: > Niedawno urodził mi się syn. Mamy na naszą trójkę (czwórkę właściwie, bo jest > jeszcze pies Umbra) 930 pln/miesiąc. Mieszkamy w domu, który notorycznie trzeba > > remontować (może wiecie, o co chodzi - wybuchający stary piec gazowy w > łazience, odpadające kafelki).Jestem młodym człowiekiem, lada chwila z dyplomem > > Uniwersytetu Jagiellońskiego, dużą ilością szkoleń interpersonalnych, średnią > (komunikatywną) znajomością angielskiego i podstawami rosyjskiego. Cholera > tylko normalności brak w kraju...Życzę wszystkim powodzenia i radości, nawet z > małych zarobków.Przecież musi być lepiej! mount,everest, Napisal (a) Przeciez musi byc lepiej! W zyciu jest tak jak jest bo niestety wiekszosc ludzi wychodzi z zalozenia ze tak jest. Ja mysle ze trzeba dazyc do lepszego zycia i sie starac o lepsza prace itp.Pozd. z Kaliforni. PS. Nawet wrucic do szkoly jezeli jest to mozliwe aby sobie przyszlosc ulorzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 06:58 Gość portalu: Szybki napisał(a): > mount.everest napisał: > > > Niedawno urodził mi się syn. Mamy na naszą trójkę (czwórkę właściwie, bo j > est > > jeszcze pies Umbra) 930 pln/miesiąc. Mieszkamy w domu, który notorycznie > trzeba > > > > remontować (może wiecie, o co chodzi - wybuchający stary piec gazowy w > > łazience, odpadające kafelki).Jestem młodym człowiekiem, lada chwila z > dyplomem > > > > Uniwersytetu Jagiellońskiego, dużą ilością szkoleń interpersonalnych, śred > nią > > (komunikatywną) znajomością angielskiego i podstawami rosyjskiego. Cholera > > > tylko normalności brak w kraju...Życzę wszystkim powodzenia i radości, naw > et > z > > małych zarobków.Przecież musi być lepiej! > > > mount,everest, Napisal (a) Przeciez musi byc lepiej! > W zyciu jest tak jak jest bo niestety wiekszosc ludzi wychodzi z zalozenia ze > tak jest. Ja mysle ze trzeba dazyc do lepszego zycia i sie starac o lepsza > prace itp.Pozd. z Kaliforni. > PS. Nawet wrucic do szkoly jezeli jest to mozliwe aby sobie przyszlosc > ulorzyc. Żeby iść do szkoły trzeba mieć kasę a żeby mieć kasę trzeba mieć pracę i kółko się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady a co to zyc godnie? 02.09.03, 12:58 Gość portalu: załamana napisał(a): > Proszę napiszcie ile zarabiacie a ile wydajecie? Czy ktoś może oszczędzić coś > ze swojej pensji? jednemu zyc godnie to zaspokoic podstawowe potrzeby a dla innego to lexus,willa z basenem i prytatny smiglowiec oraz 'wild parties'. ptasz ilesz oszczedzacie z pensji? otoz sam jestem ciekawy czy z pensji mozna odlozyc w jakimkolwiek kraju. Ci co odkaldaja to nie ci na pensji tylko akcjonariusze,prezesi (ci zawsze maja dobrze) i wlasciciele. Reszta ma wegetowac ew. wydawac WSZYSTKO, z definicji nie odkladac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simon Re: Ile zarobić by móc godnie (normalnie?) żyć? IP: *.asternet.pl / 10.0.0.* 09.09.03, 12:53 zarabiam 850 zł w dużym mieście...15 lat kształcenia...poświęcenie, rezygnacja z życia jakie ma młodzież....jestem muzykiem.ale w sumie nie żałuję pracuję pod muchą...zbieram oklaski, dziewczyna pracuje w banku i ma 1500 zł.razem dajemy sobie rade...zasługa w tym mojej matki która kupiła nam mieszkanie.z tych 2400zł spokojnie przeżywamy bez ekstrawagancji...a nieraz nawet odłożymy .sam nie mam dużo ale jestem pełen podziwu dla tych którzy zarabiając tyle co ja ,a muszą wykonywać ciężką pracę. ps. zawsze sie dziwiłem skąd te dane że średnia krajowa wynosi 1600 netto......teraz po przeczytaniu niektórych wypowiedzi już wiem...szkoda że robi się coraz większa przepaść między bogatymi a biednymi... Odpowiedz Link Zgłoś