Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

state street corporation kraków zaczelo się :)

• Gość: Mona Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.home.aster.pl 22.01.12, 11:14
        Witam!
        Jakbyś mógł, to napisz jakie są działy w State Street i czy się konkretnie zajmują :)
        Z góry dzięki.
        Pozdrawiam,
        Monika
        • Gość: gosciunio Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 15:17
          Czy jest ktos, komu dobrze poszlo na obu rozmowach i zadzwonili do niego po tygodniu lub pozniej, ze sie dostal, czy raczej nie ma na co liczyc, jesli nie dzwonia na 2.dzien... Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam
          • Gość: gość Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.tktelekom.pl 22.01.12, 20:08
            Odniosę się najpierw do kwestii wykształcenia humanistycznego. Ja jestem po filologii angielskiej, i się dostałam w sumie bez problemów, trzeba się nauczyć kilku definicji z podstaw ekonomii i finansów i rozmowę się przejdzie. Inną kwestią jest jak już zacznie się pracę - moim zdaniem z wykształceniem ekonomicznym jest po prostu łatwiej się wdrożyc i szybciej, ale bez tego też się da:) Więc po anglistyce jak najbardziej, bo angielski w firmie jest językiem nr 1, nie polski. Ale nie wiem jak by było z innymi kierunkami, np. po polonistyce albo filozofii to nie wiem czy by wzięli pod uwagę.
            Co do rozmów-ja czekałam równy tydzień, więc cierpliwości, teraz jest duży nabór. Mogą się odezwać do 2 tyg.
      • Gość: Winner85 Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 23:23
        Hej. Mam pytanie do osób które pomyślnie przeszły proces rekrutacyjny. Mianowicie czy ludzie z HR prosili Was o namiary na poprzednich pracodawców?
        • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.compower.pl 27.01.12, 16:38
          Witam wszystkich... czy moglibyście napisać ile dni czekaliście na odpowiedź po rozmowie z HR? Wiem, że niektórzy dostali odpowiedź zaraz następnego dnia, ale czy jest ktoś kto dostał pozytywna odpowiedź np po tygodniu albo jeszcze dłuższym terminie? Czy w przypadku negatywnej opinii tez dzwonią z informacja? Proszę napiszcie jak to było w Waszym przypadku.

Pozdrawiam
          • Gość: Kazet Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 80.50.54.* 27.01.12, 19:25
            A kiedy miałaś rozmowę?
            • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.compower.pl 27.01.12, 19:41
              w ten poniedziałek...
      • Gość: Mike Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 19:41
        Cześć, chciałbym się zapytać o testy. One są może SHL-owe? Czy to może te konkretnie: www.shldirect.com/pl/practice_tests.html ??
        Jakie są progi na zaliczenie?

I jeszcze drugie pytanie, o czym pamiętać, a czego unikać podczas rozmowy z managerem? Parę krótkich rad, bo każda korpo ma swoją specyfikę i pewne niuanse.
        • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.compower.pl 27.01.12, 23:00
          Kazet... w ten poniedziałek miałam rozmowe...
          • Gość: Kazet Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 80.50.54.* 28.01.12, 10:55
            Do środy możesz mieć jeszcze nadzieje...po tym terminie niestety nie licz na pozytywną odpowiedź !!! Jest to kulturowa reguła State Street. Mimo wszystko, powodzenia :)
            • Gość: ania Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ists.pl 29.01.12, 21:16
              Hej ja mam takie pytanko czy ktoś tutaj z Was wypowiadających się aplikuje lub dostał sie na pół etatu???
      • Gość: kiesar Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.noc.fibertech.net.pl 28.01.12, 16:54
        Hej, czy ktoś z was posiada materiały przygotowujące do rozmowy z managerami? Nie miałem wcześniej zbyt dużej styczności z finansami.
        Proszę prześlijcie na thetruemayhem@interia.pl. Z góry dzięki :)
        • bensong Re: state street corporation kraków zaczelo się : 29.01.12, 20:00
          heja, czy ja też mogę prosić materiały z góry dziękować bensong@gazeta.pl
        • Gość: Zukke Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.12, 22:28
          Hej,
          Ja też byłabym wdzięczna za przesłanie takich materiałów. mój mail kasiulka444@poczta.onet.pl. Z góry dziękuję!
      • Gość: ania Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ists.pl 30.01.12, 22:18
        Tenx za info, tylko jeśli jestem zainteresowana na pół etatu to gdzie mogę znaleźdź oferty, bo wszystkie które widzę są na cały etat. Pozdrawiam
        • Gość: kosi Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.aster.pl 31.01.12, 09:34
          Hej! Mam takie pytanko, czy ktoś z Was aplikujących do SS dostał ofertę pracy w ostatnim czasie? Mam na myśli ostatnie tydzień, dwa? Pozdrawiam i powodzenia życzę!:)
          • Gość: kamyczek Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.12, 10:30
            Hej,

czy wie ktoś może kiedy w ogóle orientacyjnie pojawi się ogłoszenie na stornie state street na Fund Accountant? Śledzę stronę od jakiś 3 tygodni i pusto :( jest jakaś inna możliwość żeby złożyć aplikację na Fund Accountant jeśli nie ma oferty na stronie?
            • Gość: kosi Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.aster.pl 01.02.12, 12:30
              kamyczek, przejrzyj jeszcze raz strone SS bo u mnie normalnie pojawia sie oferta na FA. Moze pomoze Ci Job ID: 50872. Powodzenia
              • Gość: kamyczek Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.12, 08:56
                kosi, dziękuję :) nie wiem czemu, ale jak wpisuje ID które podałaś/eś to mi znajduje, a jak szukam po słowach kluczowych to znajduje mi oferty ale tej nie. Tak czy siak, dziękuję! :)
      • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.compower.pl 01.02.12, 17:02
        pytanie do tych osób które w ciągu ostatnich dwóch tygodni byli na rozmowie z HR.... otrzymaliście już jakąś odpowiedź pozytywną bądź negatywna? Czy SS w przypadku odmowy i podziękowania za aplikowanie też dzwoni bądź wysyła maila z informacją?
        Napiszcie co wiecie i jak to jest w Waszym przypadku. Już minęło półtora tygodnia od mojej rozmowy i nadal nic :/ a wydawało mi się, że nie najgorzej mi poszło.
        Pozdrawiam
        • Gość: kinia Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ar.krakow.pl 02.02.12, 19:43
          u mnie się nie odezwali, dokładnie jak mijały 2 tyg napisałam mejla i dostałam odpowiedź negatywna niestety
          • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.compower.pl 02.02.12, 20:09
            tez napisałem maila tylko nie wiem czy na odpowiedni adres bo póki co cisza...
            Kinia podaj adres na który wysłałaś... pewnie w moim przypadku zakonczy sie podobnie :/
            • Gość: kinia Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ar.krakow.pl 02.02.12, 23:20
              nie chce tak publicznie mejli podawać, ja napisałam bezpośrednio do osoby która mi przysyłała mejle z info z poszczególnych etapów, a odp dostałam i tak od innej osoby, tak czy tak radze zrobić tak samo, pozdrawiam
              • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.play-internet.pl 07.02.12, 15:34
                Witam.
                Chciałbym się dowiedzieć czy po rozmowie telefonicznej osoby rekrutujące od razu umawiają kolejne spotkanie czy informują o kontakcie w najbliższym czasie?
      • Gość: ania Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.stalowa.pilicka.pl 05.02.12, 12:45
        Hej mam takie pytanie czy ktoś z osoób pracujących lub poinformowanych mógłby napisać w jakiś godzinach jest praca w dziele Pricing-u? i w pozostałych również? Pozdrawiam
      • Gość: ania Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.stalowa.pilicka.pl 05.02.12, 21:23
        tenx za info a czy mógłbyś napisać jak dokładnie wygląda praca w Pricingu, która jest bardziej interesująca w Pricingu czy jako Fund Accountant? Pozdrawiam.
      • niebieska2 Re: metody rekrutacji pracowników - badania 08.02.12, 10:02
        Na teście byłam 9 stycznia, czyli minął dokładnie miesiąc a z SS nikt się nie odezwał. Ale w sumie dobrze, bo w przyszłym tyg zaczynam pracę gdzie indziej. W końcu!!! Po 6 miesiącach przesiadywania na infoPraca, Pracuj.pl itp., wysyłania CV, pisania ciągłych nowych LM. Boshe! W końcu skasuję folder Praca z pulpitu i przestanę chodzić w dresach po domu :) Życzę Wam wszystkim wytrwałości i szybkiego znalezienia fajnej pracy (niekoniecznie w SS). Jeśli ktoś chce materiały od foremki to może wysłać maila do mnie bo je od niej dostałam. Pozdr!
        • Gość: waga Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.ar.krakow.pl 08.02.12, 11:20
          to gratulacje :) ja niestety nadal muszę znosić te portale, dresy i czekanie na CUD, powodzenia :)
          • Gość: Real Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 14:16
            Ja dostałem pozytywną odpowiedź ze StateStreet następnego dnia po rozmowie, procesy rekrutacyjne działają sprawnie, jeśli firmie na kimś zależy.
            • Gość: alabama Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.centertel.pl 23.06.12, 22:32
              Dzień dobry,
              a jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna, testy i jak wygląda testowanie znajomości angielskiego?
              pozdr
        • Gość: goga Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 13:22
          niebieska2 bardzo proszę o przesłanie materiałów. Mój mail to : gosia00712@wp.pl
          Z góry dzięki !!!
          • Gość: gosc Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: 176.96.167.* 09.02.12, 14:16
            witam Wszystkich.. Ja również po 3 tygodniach oczekiwania dostałem odpowiedź z podziękowaniem za zainteresowanie i ze wybrali kogoś innego. Szkoda tylko ze tak długo to trwało bo na testach byłem kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia, później oczekiwanie na odpowiedź, na zaproszenie na rozmowę, która wg mnie poszła mi całkiem nieźle, ale jak widać nie mieszczę się w dziwnych kryteriach HRowców, bo raczej umiejeętności i kompetencji nie brakuję mi do wykonywania tej rutynowej pracy (w trakcie technicznych studiów które już skończyłem wykonywałem o wiele bardziej skomplikowane zaawansowane analizy obliczenia i prognozy niż te w SS). Pozdrawiam i życzę wytrwałości, ale też nie róbcie sobie nadziei gdy się nie odezwą w okresie około tygodnia +/- kilka dni bo szkoda Waszego straconego czasu
            • Gość: goga Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 18:03
              Bardzo proszę o przesłanie materiałów od foremki!!! PILNE!!! gosia00712@wp.pl
              • Gość: ania Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 19:46
                Czy ktoś ma jutro testy o 12.30? Budynek State Street jest zaraz przy galerii?
                Nie ma problemu z trafieniem?
                • Gość: N Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.noc.fibertech.net.pl 09.02.12, 21:41
                  Też jutro idę,
                  Podgórska 39 to ten główny budynek koło Galerii Kazimierz?
                  • Gość: N Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.noc.fibertech.net.pl 09.02.12, 21:44
                    pomyłka, Podgórska 36 a nie 39
                    • Gość: Mike Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 10:01
                      Tak, bardzo łatwo trafić.
                      • Gość: gosc Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.nstream.pl 10.02.12, 10:53
                        testy to pikuś... na rozmowie większość odpada
                        • Gość: Mike Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 11:38
                          Faktycznie testy łatwe.

A co do rozmowy... Najważniejsze jest pokazanie że się interesujecie tematem i umiejętne umotywowanie dlaczego chcecie tam pracować. Polecam się nad tym zastanowić, a rozmowie mówić dużo i przekonująco, a przede wszystkim wypaść sympatycznie i z uśmiechem :)
              • Gość: Asik Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 14:09
                Hej czy ja mogłabym prosić również o wysłanie tych materiałów na maila? pollly@wp.pl dzięki
                • Gość: ola Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.12, 15:17
                  bardzo poproszę o testy na maila olachmist@o2.pl, będę niezwykle wdzięczna ?:)
                  • Gość: tom Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 16:59
                    Też poproszę o testy na maila: myrand@wp.pl, z góry bardzo dziękuję:)
              • Gość: gosc2 Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 19:20
                jeśli ktoś z dzisiejszej grupy (10.02, 12:30) otrzyma odpowiedz czy zdał test, niech się pochwali na forum, dzięki termu reszta która jeszcze nie będzie miała informacji zacznie się stresować ;)
                • Gość: - Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.noc.fibertech.net.pl 10.02.12, 19:31
                  Do mnie już przyszło, że zdałem, ale testy były faktycznie banalne. Ile czasu czeka się na telefon z zaproszeniem na rozmowę?
                  • Gość: gosc2 Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 19:58
                    o nie!!! a ja jeszcze nic... stressss
                    • Gość: gosc Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.compower.pl 10.02.12, 23:24
                      z zaproszeniem na rozmowe czeka sie od jednego dnia do nawet 3 tygodni jak to bylo w moim przypadku... a pozniej kolejne prawie 3 tygodnie na odpowiedz ze dziekuja za zainteresowanie ale jednak wybrali kogos innego...
                      • Gość: - Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.noc.fibertech.net.pl 11.02.12, 01:49
                        no to przynajmniej zostaliśmy sprowadzeni na ziemię :)
                        A co się dzieje z tą siedzibą w Bonarce. Działa to już wszystko i są ludzie zatrudnieni?
                        Ktoś tutaj pisał poprzednio, że ma tam być zatrudnione 700 osób.
                        • Gość: Mike Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 13:02
                          Rozmawiałem z paroma innymi "świeżakami" i niektórzy mają pracować na Bonarce, z tym że nie wiem czy od razu.
                          • Gość: seba Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.agh.edu.pl 11.02.12, 15:24
                            czesc :) będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś prześle mi materiały/ pomoce do rozmowy. Foremka- nie wiem czy jeszcze czytasz to forum, jeśli tak to bardzo proszę...sebolak19911@wp.pl
                  • Gość: gosc Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 16:20
                    nie dostalem jeszcze wynikow z piatkowego testu a mowili ze odp bedzie napozniej na drugi dzien. czekac dalej czy wyslac maila i sie przypomniec. proszę o radę
                    • Gość: SS Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.zax.pl 13.02.12, 19:42
                      kiedy miales rozmowe telefoniczna z hr? ja mialam we wtorek i do dzisija sie nie odezwali:/ czy odzywaja sie niezaleznie od wyniku danego etapu?
                      • Gość: gosc Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 20:20
                        ja miałem tel z hr w czwartek o 17 ... kilka pytań opisanych w poprzednich postach i od razu zaproszenie na testy w piątek. Wyniki miały byc max do dwoch dni, dwa dni minely ja nadal czekam, wiec chyba terminow za bardzo sie nie trzymaja. mysle ze nawet jesli od razu cie na testy nie zaprosili to nie oznacza ze cie jeszcze nie zaproszą.
                        • Gość: anna Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.play-internet.pl 13.02.12, 21:30
                          co tam dwa dni!! to mało. Przeczytajcie moją historie. Jestem osobą po studiach, która przez ostatnie miesiące bezskutecznie szuka dobrej, godnie płatnej pracy w Warszawie. Chciałabym podzielić się moim doświadczeniem z ostatniej rekrutacji, najdłuższej w moim życiu.
                          Mója potencjalna pracodawczyni odpowiedziała na wysłanego przezemnie mejla. Umówiliśmy się na spotkanie, które miało odbyć się po dwóch tygodniach od naszej pierwszej rozmowy
                          telefonicznej. Po rozmowie kwalifikacyjnej rozpoczą się 3 dniowy okres próbny w niepełnym
                          wymiarze godzin. Okres próbny byłbezpłatny.Pani którą miałam okazję poznać robiła wrażenie osoby o wysokiej kulturze osobistej. Nie ukrywała że jest bardzo wymagającym pracodawcą, ceni sobie żetelność i obowiązkowość profesjonalizm w obsłudze
                          klienta. Zarówno ona jak i firma którą prowadzi zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie.
                          Przeczytałam również w internecie pochlebne opinie na temat tej pani. Pracodawczyni w drugim dniu rekrutacji poinformowała mnie że ostatni dzień próbny
                          musimy odłożyć z powodu ważnego wyjazdu biznesowego.W wyznaczonym dniu spotkania
                          zachrypniętym głosem pracodawczyni powiedziała mi o swoim złym stanie zdrowia. nie miałam powodu żeby wątpić w jej słowa.spotkanie
                          odłożone...cały czas czekałam z niecierpliwością przyswajając wiedzę na temat asortymentu firmy i przygotowując się do kolejnego spotkania oczywiście starałam się również rozglądać
                          za innymi ofertami pracy. za jakiś czas po raz kolejny zostałam poinformowana o przełożonym spotkaniu. Zwątpiłam zupełnie w pozytywny dla mnie obrót sprawy. Za namową rodziny upomniałam się o decyzję . ,,niestety jestem poza firmą. odezwę się do pani wponiedziałek"-brzmiała odpowiedz.Odzew był więc nabrałam nadzieji że jednak spotkanie się odbędzie. Kilka dni temu dostałam spóźnioną wiadomość:,,rekrutacja jeszcze trwa, panią zdążylismy poznać, rozmawiamy z kolejnymi kandydatami.poinformujemy o zakończeniu rekrutacji."
                          Od początku czułam że pracodawca nie jest do końca przekonany co do mojej osoby. Absolutnie nie
                          miałabym za złe nikomu jeśli po drugim dniu zostałabym poinformowana że firma nie jest
                          zainteresowana zatrudnieniem mnie lub że prowadzona jest jeszcze rekrutacja i decyzja jest
                          zawieszona na jakiś czas. Przez ponad miesiąc byłam wodzona za nos przez osobę której nigdy bym nie podejrzewała o tak nie profesjonalne, śmiem powiedzieć nawet nie ludzkie
                          postępowanie. Nierozumiem motywów postępowania owej pani, jest mi przykro, radośc zwątpienie . Czuje się tak jakby ktoś manipulował moimi emocjami. Jak można wymagać od pracownika żetelności iuczciwości postępując wobec niego nieuczciwie, wykożystując to że nie zaprotestuje ponieważ jest w trudnej sytuacji życiowej.
                          • Gość: Czepialski Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.goleniow.vectranet.pl 07.05.12, 22:34
                            Ze wszystkim się zgadzam, tylko dziewczyno Ortografia !!!
                          • Gość: Czepialski Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.goleniow.vectranet.pl 07.05.12, 22:35
                            Ze wszystkim się zgadzam, tylko dziewczyno Ortografia !!!
                        • Gość: SS Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.zax.pl 13.02.12, 21:34
                          Dzieki za odp, po rozmowie z hr bylam zadowolona/ ale teraz mi sie wydaje ze skoro nie zaprosili mnie na piatkowe testy to juz przepadlo:/ w sumie szkoda, bo nie sadzilam ze odpadne na pierwszym etapie... zastanawia mnie fakt czemu w statusie mojej aplikacji jest caly czas applied ... a co do testów z matematyki- byly warianty abcd??/pozdrawiam
                          • Gość: SS Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.zax.pl 13.02.12, 22:30
                            aaa i jeszcze jedno pytanie, aplikowales na FA?? Powodzenia zycze!
                          • Gość: gość Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 22:42
                            wiesz nie wiem jak oni dokładnie działają. wiem ze teraz bardzo dużo osób rekrutują wiec myśle że nie możesz tracić nadziei, ale na wszelki wypadek wysyłaj CV tez do innych firm żeby nie tracić czasu... testy są po ang, bałam się że nie zrozumiem treści ale nie było z tym problemu, niektóre zadania miały wariant a,b,c,d a na niektóre trzeba było wpisać odpowiedz. Na pytanie od ilu punktów test jest zaliczony usłyszeliśmy ze to tajemnica firmy... na pytanie czy można mieć wgląd do swojego testu i punktacji usłyszeliśmy że nie, bo jest to tajemnica działu HR....ogólnie dużo niewiadomych ;)
                            Pozdrawiam
                            • Gość: gosc Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 22:45
                              tak na FA ale nie przez stronke SS tylko bezpośrednio na maila Pani z HR. ogloszenie bylo na stronie biura karier UJ, tel zadzwonił po miesiącu od daty wysłania...
                              • Gość: SS Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.zax.pl 15.02.12, 21:15
                                i jak wyniki testow?? za jaki czas mozna ponownie aplikowac?? w przypadku kiedy nie dostalo sie zadnej informacjii zwrotnej??
                                • Gość: tatty Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 21:27
                                  ja mialam testy w piatek, wyniki dostalam po jakis 2godzinach..w poniedzialek zadzwonili czy moge przyjsc na rozmowe we wtorek.. i teraz czekam na telefon czy dostalam prace czy nie.. jesli nie dostalabym zadnej informacji po testach to napisalabym albo zadzwonila do nich.. a jezeli nie zdales testow to mozesz aplikowac ponownie po 6miesiacach..pozdrawiam :)
                                  • Gość: gość Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 08:36
                                    a jeśli przeszło się testy, ale odpadło się na rozmowie to też można ponownie aplikować po 6 miesiącach?
                                    • Gość: tatty Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 09:25
                                      podejzewam, ze tak..
                                • Gość: bajka Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 11:32
                                  SS, i jak tam? Odezwali się do Ciebie z zaproszeniem na testy? Do mnie też nie zadzwonili w ten sam dzień z propozycją przyjścia na testy i nie wiem czy to znaczy, że już przepadło czy jest jeszcze nadzieja?
                                  • Gość: tatty Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 11:49
                                    czy osoby ktore mialy 3eci etap 14ego/wtorek/ lutego maja juz odpowiedz czy sie dostaly czy tez nie?? bo zaczynam sie spinac...prosze o jakies wiesci.. bede wdzieczna :)
                                  • Gość: SS Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.zax.pl 19.02.12, 21:04
                                    no niestety nie, cisza... ale jak sie pojawi oferta na krakow to aplikuje raz jeszcze... status nadal applied...
                                    • Gość: gość Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 08:43
                                      to już minęło u Ciebie 6 miesięcy? Czy tak po prostu wysyłasz ponownie?
                            • Gość: gość Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 01:12
                              ...bo to generalnie to przygłupy są:)
              • mrowkojad8 Re: metody rekrutacji pracowników - badania 08.03.12, 10:17
                witam,
                czy ja również mógłbym prosić o przesłanie materiałów od foremki?
                mrowkojad8@gazeta.pl
                Z góry dziękuję
          • Gość: alabama Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.centertel.pl 23.06.12, 22:36
            dzień dobry,
            i ja tez poproszę alabama999@interia.pl
            dzięki
            pzdr
        • Gość: kamyczek Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.12, 10:57
          Ja też mogę prosić o materiały? mój mail: gratulowska@gmail.com
          Z góry dziękuję!!!
          • Gość: art Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.pmrcorporate.com 16.02.12, 13:41
            czy ja również mógłbym prosić o materiały? art.krajewski@gmail.com

pozdrawiam serdecznie!
            • Gość: anecz.ka12 Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.12, 18:44
              Hej,
              czy ja też mogę prosić o materiały, bardzo proszę, jak sie wie czego można się spodziewać to już człowiekowi lżej na duszy:) mail: anna.kruk@onet.com.pl
              Pozdrawiam!
        • Gość: gio Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.catv.net.pl 03.03.12, 16:17
          niebieska2, bardzo proszę o te materiały od Foremki
          mój mail to: gio_ivy@o2.pl
          Z góry dziękuję!!! :)
        • Gość: Agata Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.centertel.pl 09.03.12, 08:21
          niebieska2: chciałabym poprosić o materiały a.pyc@o2.pl
        • Gość: student szukajacy Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.ists.pl 13.04.12, 21:45
          to gdzie sa te magiczne materialy?
        • Gość: mofffon Re: metody rekrutacji pracowników - badania IP: *.cable.smsnet.pl 26.07.12, 17:36
          czesc, prosilbym cie o materialy od foremki na rozmowe do State Street.
          Jado SS wybieram sie w poniedzialek.

Mój mail to mofo12@interia.pl
      • Gość: state street Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.gigainternet.pl 13.02.12, 10:21
        Na stronie www.karierka.org jest ciekawy wątek o state street, konkretnie tutaj:
        state street
        • Gość: user Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ists.pl 17.02.12, 12:00
          Hej, czy ktoś z Was zaczyna w poniedziałek?
          • Gość: M. Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 15:36
            Ja.
            • Gość: tatty Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 15:39
              M, a kiedy miales/las testy i rozmowe??
              • Gość: M. Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 20:45
                Półtora tygodnia temu. Wszystko toczy się bardzo szybko.
                • Gość: tatty Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.182.47.85.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.02.12, 20:49
                  M, to myslisz ze jesli mialam rozmowe we wtorek i jeszcze nie dali znac to mam nadal szanse??bo juz nie wiem co myslec...:/
                  • Gość: M. Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 21:19
                    Nie mam pojęcia.. Do mnie odezwali się następnego dnia, ale niby zastrzegają że może być to aż do 2 tyg. Nie wiem od czego to zależy.
                    • Gość: tatty Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.182.47.85.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.02.12, 21:31
                      buu.. No to wszystko jasne ;) dzieki za info i powodzenia! :)
          • Gość: new hire Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.12, 00:13
            hej ja zaczynam :] możemy napisać do siebie przez mail ? kotto2@op.pl
            • Gość: tatty Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.12, 18:28
              new hire, a Ty kiedy miales testy i rozmowe? I po jakim czasie Cie poinformowali o zatrudnieniu?
              • Gość: Spidi Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.static.chello.nl 19.02.12, 21:28
                Hej wysyłaliście CV i list motywacyjny po angielsku czy polsku/?

Z góry dzięki za odpowiedź

Piotr
                • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 19.02.12, 23:19
                  tylko english
                • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 19.02.12, 23:20
                  list motywacyjny nie jest potrzebny
                  • Gość: new hire Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 19:30
                    ja miałem wszystko dzień po dniu prawie że, cv wysłałem po polsku, a potem poproszono mnie o angielskie na maila. Na razie są szkolenia- troche mnie przerażają ale ci co już pracują mówią że zazdroszczą bo to świetna sprawa. Ja oczywiście chciałbym już zobaczyć ile wysiłku trzeba wkładać w wykonywanie obowiązków- nawet jeśli szybko staną się rutynowe...
                    • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 20.02.12, 20:19
                      Tolerancja na rutynę to w sumie rzecz indywidualna, więc trudno stwierdzić tak na początku, czy jest do wytrzymania czy nie. Są ludzie co lubią taką pracę, a są tacy którym ciągle mało i szukają nowych wrażeń. Zobaczymy za rok :]

A szkolenia fajne, fajne, ciekawe ile zajmie takie całkowite "wdrożenie" :]
                    • Gość: tatty Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 21:31
                      mowisz dzien po dniu a mi bardziej chodzilo o date ;)
                      • Gość: SS Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.zax.pl 21.02.12, 17:24
                        czy na kazde stanowisko do SS trzeba przechodzic przez 3stopniowa rekrutacje??wiecie cos o financial reporting accountant??czy to po prostu rozwinieta nazwa FA???:)
                        • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 21.02.12, 19:12
                          No jeśli pracujesz albo kiedyś pracowałeś w SS to wiadomo że nie musisz.

Ale poza tym to raczej tak.

FRA i FA to inne stanowiska.
                          • Gość: new hire Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.12, 22:16
                            na Finnancial Reporting Accounting trzeba troszeczke więcej umieć...
                            • Gość: mrc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ksi-system.net 22.02.12, 21:35
                              Witam. Mam pytanko. W jakim języku jest pierwsza rozmowa telefoniczna?
                              • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 22.02.12, 22:10
                                Głównie polski, ale sprawdzają też krótko angielski.
      • Gość: piotr Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.static.chello.nl 22.02.12, 22:03
        Witam czy mógłbym prosić Panią Foremkę o wysłanie materiałów na adres piotr.holandia@o2.pl
        Z góry dziękuje
        • Gość: USK Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.12, 22:56
          Ja rowniez dolaczam sie do prosby przeslania tresci testow na mojego mailika:

uskusk1313@yahoo.com

z gory sliczne dzieki :)
          • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.compower.pl 25.02.12, 00:52
            czy ktokolwiek kto przygotowywal sie z tych materialów o ktore wszyscy prosza na tym forum, dostał sie do SS??
            Przyznam sie szczerze, że mnie sie nie udalo a uczyłem sie równiez z wielu innych źródeł na temat instrumentow pochodnych i funduszy inwestycyjnych.
            • Gość: k Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 25.02.12, 08:17
              Bo po prostu ludzie jesteście leniwi, prosicie tylko o gotowe, a przecież przez przez kilka ostatnich stron pojawiają się najczęściej zadawane pytania i żaden problem opracować sobie je samemu. 90% z nich powtórzyło się i u mnie na rozmowie.
              • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.compower.pl 26.02.12, 01:37
                rzecz w tym ze u mnie tez sie w wiekszosci powtorzyly i sobie z nimi poradzilem calkiem neizle ale widocznie slabo umotywowalem swoja chec do tej rutynowej pracy i nie mieszcze sie w jak dla mnie dziwne i niezrozumiale waskie kryteria HRowcow ktorzy odpytuja z czegos o czym sami nie maja pojecia ludzi po skonczonych studiach i kierunkowym wyksztalceniu. ale korporacja nie jest w stanie nad wszystkim zapanowac a narzucone wewnetrzne kryteria nawet na dzial HR daja taki a nie inny efekt....
                • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 26.02.12, 11:19
                  Jeśli mówisz o panel interview z HR i managerami to oni wiedzą o co pytają.
                  Zwróć też uwagę na to, że oni nie szukają osób z wygórowanym ego na rutynową pracę, bo to w końcu wytwarza niezdrową atmosferę. Szukają osób z którymi fajnie się współpracuje i które nie mają tendencji do narzekania na wszystko wokół. To oczywiste.

Chyba że aplikowałeś przez agencję i poległeś na rozmowie tel, no to tam może być różnie.

Dla mnie teksty w stylu "nie wzięli mnie nie wiadomo dlaczego, pewnie zbyt dobry jestem" to tylko naiwna próba likwidacji dysonansu..
                  • Gość: dawny pracownik Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 15:17
                    niestety ale kolego wyżej ma rację i nie chodzi tutaj o rozdmuchane ego czy coś....
                    prawda jest niestety brutalna - oni do pracy szukają głównie idiotów, ktoś kto jest choć odrobinkę inteligentny i ma wiedzę nie jest im potrzebny. Jedynie biali murzyni ot tyle......
                    • Gość: k Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 26.02.12, 17:21
                      Zastanawiające, że idioci nie przechodzą rekrutacji, ale inteligentni ludzie z wiedzą i studiami ekonomicznymi na dobrej czelni tak. A przecież powinno być odwrotnie...
                      • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.compower.pl 26.02.12, 22:56
                        do "k" ... chyba mowisz o sobie kolego bo aktualnie jestem absolwentem dwoch krakowskich uczelni - uniwersytetu i uczelni technicznej, ktorych dokladnei nie musze wymieniac bo dobrych uczelni w krakowie nie ma za wiele, ale nie w tym rzecz jakie kto ma wykształcenie i wiedze... chciałem tylko odnieść sie do jak dla mnie dziwnych kryteriów oceny kandydatów. Nie mam nic przeciwko do menedżerów tylko do pań z hr, gdyż jak udało mi sie stwierdzić ich wiedza z dziedziny 'szeroko pojmowanych finansów' konczy sie czasem na definicji a przy dokladniejszym poruszeniu tematu mozna jedynie sie pograzyc i wyjsc na zbyt ambitnego, co konczy sie porazka... to tyle w tym temacie
                        • Gość: Jola Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 23:22
                          Panie z hr to nie wiedzą zbyt wiele, trzeba im zwyczajnie wciskać kit i chować przed nimi swoje ambicje jeśli się chce tam pracować. Ale ponieważ pracuje tam obecnie to powiem Ci nawet więcej, menadżerowie w 99% przypadków wiedzą tyle samo czyli nic! no, może są lepsi w szybkości naciskania klawiszy na klawiaturze:) ale bez jakiejkolwiek wiedzy finansowej o zgrozo! Też jestem w trakcie poszukiwania już jakieś innej sensownej pracy, a i Tobie życzę powodzenia!
                          • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.compower.pl 27.02.12, 00:30
                            dzieki Jolu, że podzielasz moje zdanie... juz myslalem ze tylko ja mam takie odczucia.
                            Wzajemnie powodzenia życze. Moze powinniśmy załozyc kolejne outsourcingowe centrum usług finansowych :) bo jak narazie tylko taka działalność dobrze rozwija sie w Krakowie, ale do czasu az koszty pracy i w naszym kraju wzrosna i wszystko przeniesie sie jeszcze bardziej na wschod pozostawiajac tylko puste biurowce... i tłum bezrobotnych
                            • Gość: N Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.noc.fibertech.net.pl 27.02.12, 15:17
                              Może ktoś opisać na czym polega praca Financial Analyst
                            • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 27.02.12, 17:03
                              No chyba nikt nie idzie do SS z myślą że to będzie praca na całe życie - jest to cecha ustroju słusznie minionego i teraz pracę zmienia się wielokrotnie. Ale znajdźcie w Krakowie firmę, która da wam pierwszą pracę z takim wynagrodzeniem, ogólnymi warunkami pracy i szkoleniami. Zwłaszcza przy takiej sytuacji na rynku pracy. Długo szukałem pracy i wiem, ze lepiej niż SS bym nie trafił. Zwłaszcza patrząc z perspektywy małego miasta gdzie stawkę wiekszą niż minimalna można zarobić chyba tylko w akwizycji, nie mówiąc już o perspektywach rozwoju sensu largo. W dużych miastach jak Kraków jest lepiej, ale też nie ma wielu firm lepszych dla absolwentów. Przez najbliższe lata korporacja na pewno z Krakowa nie ucieknie, więc można spokojnie pracować. Zresztą nawet jeśli teoretycznie by się przeniosła to trudno uwierzyć, że byli pracownicy nie znajdą zatrudnienia. Pracownik z wiedzą na temat funduszy i systemów księgowych może być cenny dla innych firm z branży.
                              • Gość: sss Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.noc.fibertech.net.pl 27.02.12, 18:53
                                Jak wygląda rozmowa łączona z HR i managerem. Rozumiem, że cała jest po angielsku. Ale czy zasypują cię pytaniami i udzielasz krótkich odpowiedzi, czy raczej trzeba nastawić się na długie monologi

pozdrawiam
                                • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 27.02.12, 21:32
                                  Jest po angielsku cała lub częściowo, ja miałem większość po polsku ale musisz być przygotowany, że większość będzie po angielsku - może być różnie.

Odpowiedzi najlepiej dawać takie na parę zdań - na pewno jednozdaniowe nie są mile widziane. Nie wystarczy, że powiesz 'tak' albo 'nie' - trzeba umieć argumentować i uzasadniać to co myślisz, podawać przykłady. Ale to są rady chyba na każdą rozmowę kwalifikacyjną.. Tego trzeba się nauczyć, ja miałem kilka rozmów nieudanych zanim się nauczyłem.
                                  • Gość: SSS Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.noc.fibertech.net.pl 28.02.12, 01:18
                                    Jeżeli ktoś ma jeszcze te materiały o których wszyscy mówią to proszę o przesłanie
                                    tirnanog@interia.eu

pozdrowienia
                                    • Gość: maroo2 Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 194.11.254.* 28.02.12, 10:01
                                      tutaj jest krótki wątek o pracy w State Street:
                                      praca state street
                              • Gość: uran Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.mofnet.gov.pl 28.02.12, 13:25
                                Jak ktoś pracuje to niech napisze ile sie w końcu zarabia w tym całym SS jedni piszą godnie inni że mało.
                                Ja pracujac w US dostaje 3300zł na łapę plus kwartalne nagrody i inne pierdoły.
                                Myslałem nad zmianą pracy bo mam dobra wiedzę z zakresu księgowosci a i z angileskim jest ok, tylko chciałbym wiedzieć ile tam realnie mozna zarobić bo mnie interesują kwoty powyżej 4000zł (na reke oczywiście) inaczej po prostu mi się nie opłaca przechodzić tym bardziej że prace mam lekka i jeszcze coś się na boku dorobi
                                • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 28.02.12, 19:15
                                  Nie dostaniesz tyle.

Choć swoją drogą tekstem 'coś się na boku dorobi' to się nie popisałeś, i jeszcze w US pracujesz... Paranoja i prowokacja.
                                  • Gość: rabadaba Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.187.244.2.ip.abpl.pl 29.02.12, 00:49
                                    z innej beczki - ludzie idący już nową droga rekrutacji - 4 stopniową - jakie były odstępy pomiędzy nastepującymi zdarzeniami u was ? 3 stopien rekrutacji z HR - 4 z managerami - przyjęcie / odrzucenie ?
                                    • Gość: biedronka Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.play-internet.pl 02.03.12, 23:34
                                      u mnie proces rekr trwał cały m-c, ale przynajmniej z pozytywnym zakończeniem :)
                                  • Gość: uran Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.mofnet.gov.pl 29.02.12, 07:32
                                    Nie bardzo rozumiem dla piszesz że robię prowokację. Przepisy zabraniaja mi dodatkowej pracy ale dorabiam coś na boku bo mam taką mozliwość, z tym ze nie ma zadnego konfliktu interesów.
                                    Myslę że zrozumiełeś że mam na myśli łapówki, zapewniam cię ja nie biorę, za dużo mam do stracenia żeby brać.
                                    A co do dorabiania to jeżeli mam taką możliwośc to co w tym złego, ty bys tego nie robił.
                                    • Gość: uran Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.mofnet.gov.pl 29.02.12, 07:54
                                      A i jeszcz jedno pytałem o te pensje z tego względu że jest taka ogólna opinia którą zasłyszałem od ludzi ze w SS się bardzo dobrze zarabia. Mnie osobiście powiedziała jedna z nazwijmy to klientek że u was 4000zł(na reke) dostaje się zaraz po studiach stąd moje pytanie. Prawdziwe jest powiedzenie wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
                                      • Gość: iii Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.scansafe.net 29.02.12, 15:54
                                        test
                                      • Gość: M Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 29.02.12, 17:07
                                        Nie wiem kto ci o tym powiedział. Tyle to mogą brać menadżerowie, napewno nie zwykli pracownicy. W żadnej branży zresztą niedoświadczony tyle nie zarobi, no może poza konsultingiem. Uważam że płace w SS są przyzwoite jak dla absolwenta, zwłaszcza że doświadczenie aby tam się dostać nie jest potrzebne. Ale bardzo dobre nie i mało kto takie na początku zarobi - jak już mówiłem wcześniej. Prawdziwą jakość zyskiwanego doświadczenia można ocenić dopiero po kilku latach, gdzie w jednej firmie szybko stajesz się cenionym fachowcem i bierzesz hajs bardzo dobry, a w innej podwyżki są chyba tylko z okazji podniesienia ustawowej płacy minimalnej. Ale na początku nikt nie zbije fortuny.

Co do dorabiania na boku nie miałem myśli korupcji, ale załatwianie swoich prywatnych spraw czy wręcz prowadzenie drugiego biznesu w godzinach pracy. Jest tak?
                                        • Gość: xyz Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.12, 18:35
                                          test
                                          • Gość: mat Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.12, 22:04
                                            Hej, dzisiaj ja miałam rozmowę, w większości była po angielsku. Pytania jakie padły: co wiem o SS, czym zajmuje się FA, co to jest NAV, jak się oblicza, co to są aktywa, co to są pasywa oraz o bilans. Odrazu otrzymalam zaproszenie na testy we worek o 16.
                                            • Gość: gość Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.tktelekom.pl 01.03.12, 11:32
                                              czyli na pytania stricte finansowe też trzeba odpowiadać po angielsku? Bo zastanawiam się czy jest sens się wogole wygłupiać i składać CV jeśli z angielskim u mnie raczej średnio tzn. z luźną rozmową nie powinno być problemu ale już strzelanie regułkami to może być problem :/
                                              • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 01.03.12, 17:23
                                                Jeśli pytanie o coś będzie po angielsku to po angielsku musi być też odpowiedź - to jasne.
                                                Ja miałem akurat większość rozmowy po polsku, ale pytanie z kwestii merytorycznych po ang. Aczkolwiek nie są one trudne, w sumie to takie absolutne podstawy rachunkowości czy rynku kapitałowego. Na dodatek powtarzające się pytania były już tu na forum podawane. IMO nic trudnego.
                                                • Gość: mat Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 22:43
                                                  A czy mógłby ktoś napisać jak obecnie wyglądają testy? Jakieś przykładowe zadania?
                                                  • Gość: M Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 01.03.12, 23:25
                                                    Były wcześniej, poszukaj. Patrz od najnowszych postów, bo kiedyś były inne testy.
                                            • Gość: mi Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 95.155.124.* 02.03.12, 14:49
                                              tylko tyle Cię pytali? powodzenia na testach! napisz mniej więcej jak wyglądało :)
                                              • Gość: mat Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.12, 09:44
                                                Wiem, że dzisiaj też odbyły się tetsty. Dajcie znać co było:)
                                        • Gość: uran Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 21:40
                                          "Co do dorabiania na boku nie miałem myśli korupcji, ale załatwianie swoich prywatnych spraw czy wręcz prowadzenie drugiego biznesu w godzinach pracy. Jest tak? "

Nie dorabiam na boku w ten sposób moja druga prac to zupełnie inna bajka, pomagam powiedzmy koledze prowadzić kancelarie, ale nie ma to nic wspólnego z podatkami.

A tak swoja droga to napisze poniewaz w swojej pracy bardzo często sprawdzam firmy i mam tam wgląd w wynagrodzenia i w Kraku powiem szczerze wyglada to załośnie, żeby wykształceni ludzie znający języki obce zarabiali po 2000-2500zł netto. dlatego otwierają te centra bo na zachodzie ani tym bardziej w stanach nikt z wyzszym wykształceniem w korporacji nie podejmie pracy po nizej 60 - 70 tyś dolców rocznie.
                                          U mnie w US urzedasy narzekają na pracę i zarobki ale nikomu sie nie chce ruszyć dupy zeby to zmienić a sa na to mozliwosci wystarczy się postarać zdać parę egzaminów i jako taka ta kasa jest nie sa to zadne kokosy ale ja nie narzekam w ciągu pięciu lat pracy podwyzszyłem swoja pensje o 100% bo zaczynałem od 1600zł na łapę tylko trzeba chcieć.
                                          Chociaż pewnie w prywatnej firmie jak by sie postarał i awansował to progres byłby pewnie znacznie wyzszy bo jednak menagery to już maja pożądne zarobki.
                                          A co do SS to na serio jedna pani mi mówiła że jej znajoma poszła tam po studiach i 4000 na łapę dostała. Ludzie to maja fantazję
                                          • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 06.03.12, 00:39
                                            Problem w doświadczeniu - praca daje pewne obycie, wzorce zachowań, uczy odpowiedzialności. Zdolny rekruter zawsze odróżni absolwenta bez doświadczenia i kogoś z dużym doświadczeniem. A przede wszystkim taki kandydat jest już sprawdzony przez kogoś. Dlatego absolwent zgodzi się pracować za taką stawkę, bo tego wszystkiego nie posiada. I tu dzięki StateStreetowi, że pozwala takim osobom stawiać u siebie pierwsze kroki. Co nie oznacza stania w miejscu i zaprzestania rozwoju siedząc przy biureczku. Po tej pracy jest dość czasu wolnego, aby zająć się rozwojem na również innych płaszczyznach. Nauka języków, dodatkowe uprawnienia, certyfikaty? Proszę bardzo. I tak można podnieść swoją pozycję negocjacyjną podczas rozmów o wynagrodzeniu.
                                            • Gość: a Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.116.209.88.brzesko209.tnp.pl 06.03.12, 21:01
                                              Jakie to dodatkowe uprawnienia, certyfikaty można uzyskać w czasie wolnym? Oczywiście rozumiem, że chodzi o certyfikaty potrzebne do pracy w SS w Krakowie?
                                              • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 07.03.12, 00:15
                                                Źle rozumiesz.
                                                • Gość: a Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.116.209.88.brzesko209.tnp.pl 07.03.12, 21:29
                                                  Twoja odpowiedź jest wyczerpująca... Po niej zrozumiałem wszystko.
                                                • Gość: a Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.116.209.88.brzesko209.tnp.pl 08.03.12, 22:27
                                                  Czy można spodziewać się odp? Jestem ciekaw możliwości w SS
                                          • Gość: hAmerykanin Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.home.aster.pl 06.03.12, 22:44
                                            > w stanach nikt z
                                            > wyzszym wykształceniem w korporacji nie podejmie pracy po nizej 60 - 70 tyś do
                                            > lców rocznie.

Bullll Sh....t!!!
                                            • Gość: Gość Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.180.220.235.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.12, 14:07
                                              Czy miał ktoś w tym tygodniu trzecią rozmowę(z HR) i został już zaproszony na czwarty etap (z menagerem)?
                                              • Gość: ala Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 15:06
                                                ja mam jutro rozmowę łączoną. A jak było na rozmowie z HR? o co pytali?
                                                • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 31.187.12.* 07.03.12, 15:23
                                                  Długo czekałaś na rozmowę łączoną od testów?
                                                  • Gość: ala Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 15:33
                                                    nie...po 2 godzinach otrzymałam maila, a telefon w sprawie rozmowy miałam dzien po testach. A co z tą rozmowa z HR? Jakie pytania???
                                                    • Gość: Gość Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.180.220.235.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.12, 17:00
                                                      W większość były to pytania HRowskie, behawioralne, a merytoryczne zadawane w formie: co można zrobić, w co zainwestować, dlaczego tak a nie inaczej itp. Czy na 4 etapie oprócz pytań merytorycznych, zadawane są ponownie pytania behawioralne? Jak tak to jakie?:)
                                                    • Gość: ala Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 17:10
                                                      Ale takie pytania zostały CI zadane na rozmowie z menadzerem?Jakie jeszcze pytania merytoryczne padały? Ja podczas rozmowy telefonicznej nie miałam, zadnych pytan HRowych wiec takich spodziewam sie na rozmowie łączonej.
                                                    • Gość: Gość Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.180.220.235.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.12, 17:18
                                                      To były pytania na 3 etapie (jedna osoba z HR), a teraz czekam na ostatnia rozmowę z menagerem. Zastanawia mnie czy będzie zadawać głównie pytania merytoryczne, czy znowu mnie czeka "pranie mózgu"?;
                                              • Gość: gość Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.205.83.132.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.12, 17:13
                                                Ja właśnie skończyłam. Pytali dużo o moje poprzednie doświadczenia, sytuacje stresujące, multikulturowe i jak sobie radzisz w grupie.
                                                • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 95.155.124.* 08.03.12, 09:37
                                                  a jakieś konkretne pytania? o co dokładnie pytali?
                                                  • Gość: gość Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 16:50
                                                    ... rekrutacja jak do NASA, a praca jak przy rozdawaniu ulotek. Żałosne to wszystko....
                                                    • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 08.03.12, 17:18
                                                      A jakie to pytania były takie trudne? Bo chyba nie test?

Poza tym skąd wiesz jak wygląda praca, skoro się nie dostałeś? ;)
                                                    • Gość: gość Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ists.pl 09.03.12, 16:00
                                                      Pytania z HR to pytają, o Twoje doświadczenie, dlaczego te studia, a nie inne, jak te studia mają się do funduszy, jakie masz oczekiwania, ile chcesz zarabiać, jak wyobrażasz sobie Twoją pracę, jak się czujesz w grupie, international experiences (erazmus, wolontariat zagraniczny), czy jakieś konflikty kulturowe, jak sobie z tym radzisz. Połowa rozmowy (o Twoje studia, doświadczenia i oczekiwania- po polsku). Team-work, international experiences, sytuacje stresujące- po angielsku.
                                                    • Gość: stejtstritowiec Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 14:12
                                                      hej pracuje tam w sumie nie długo ale ścieżkę rozwoju swojej kariery już powoli widzę i wygląda ona mniej więcej tak:

A1 (teraz jestem) - czyli klikacz, jak najwięcej guzików jak najszybciej

A2 (będę) - wykreślacz - jak najwięcej kresek w jak największej ilości miejsc, ostatnio menedżerek stwierdził że oni powinni linijkę sobie przynieść, żeby wszystko było bardziej czytelne ( MÓZGU WRÓĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

A3 - call center

...będziemy się rozwijać jak papier toaletowy:)
                                                      ale co tam ludzie, korporacja jest najważniejsza! i powinienem być dumny że jestem stejt stritowcem a może nawet pewnego dnia plecaczek z logo dostane.......who knows:)
                                                    • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 10.03.12, 19:36
                                                      Jak ja nie lubię ludzi którzy przychodzą do firmy i myślą że nie będą musieli pracować, najlepiej zrobić sobie herbatkę i spędzić czas na rozmowach z koleżankami z teamu i oglądaniu www.. Jak ci się nie podoba to nie powstrzymuj się - złóż wypowiedzenie, na twoje miejsce czekają inni.
                                                    • Gość: Magda Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 16:44
                                                      Zastanawiam się nad aplikowaniem do state ale obawiam się trochę o to jaka przyszłość mnie czeka po pracy tam i czy przyszli pracodawcy nie będą patrzeć później gorzej na mnie że pracowałam w czymś takim ale z drugiej strony wiadomo pieniążki by się przydały. Znalazłam na innym forum opinie którą wkleję i teraz to już obawiam się jeszcze bardziej bi nie chciałabym marnować 5 lat nauki na nieodpowiednią pracę.
                                                      d
                                                      laczego NIE podejmowac pracy w outsourcingu
                                                      Autor: Gość:
                                                      Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
                                                      po 5 latach 'kariery zawodowej' w centrach ksiegowych doszedlem do pewnych wnioskow, glownie dlatego ze ostatnio moja siostra skonczyla stdia i chce zaczac 'kariere w outsourcingu', dodatkowa mialem okazje poczytac tu rozterki osob aplikujacych. Wiec:

1. outsourcing to klepanina - jedni zarzekaja sie ze nie, bo maja ambitny projekt itd. Bylem w 3 firmach, przeszedlem od juniora, team leadera do funkcji pseudo zarzadczych, wszystko opiera sie na procedurach wewnetrznych sa to czynnosci powtarzalne ktore taniej wykonywac w polsce niz w siedzibach zagranicznych. I nawet kampania morrisa 'specjalista nie klepacz" tego nie zmieni. Swoja droga jak pracowalem w PM byli tam ludzie co ... caly dzien skanowali papiery, bodajze archiving specialist, rece opadaja

2. outsourcing nie daje zadnej przydatnej wiedzy - wszystko sprowadza sie do procedur wewnatrz firmy ktore sa bez znaczenia jesli zmienimy na firme o chocny troche innym profilu. Nie ma tam wiedzy, nie ma prawdziwej rachunkowosci, mozliwosci poznania dobrze przepisow chocby us gaap, uk gaap nie mowiac o krajowych

3. nie sa to zadne korporacje jak piszecie na forach - tylko z nawy, korporacja to jest prawnicza gdzie tylko ludzie z pewna wiedza (lub kontaktami) wchodza i stanowia w miare zamknieta grupe. Tu mamy przekroj grup wiekowych i spolecznych ktore nijak nieodnalazly sie w niczym konkretnym, tudziez jest na to zbyt pozno (niestety moj przypadek)

4. nie stwarzaja zadnych mozliwosci - jedyna opcja jest 30 letni kredyt i wiernosc firmie, potem emerytura z ZUS. Bo swojego biznesu nie otworzysz bo nic nie umiesz, jedyne co mozesz to skakac po firmach wytargujac podwyzki ale ile mozna?

co do przebiegu kariery, im wyzej tym wieksza bufonada, polityka typu jak bede trzymal z tym to mam szanse przeforsowac to i tamto. Nie ma miejsca na jakies indywidualne projekty wszystko to jest narzucane i notabene jest to dalej klepanie tylko czego innego i w inny sposob. Tym gorsze ze wiaze sie z uprzykrzaniem zycia ludzi nizej ode mnie nonsensem, a dobrze pamietam jak to jest tam byc.
                                                      Bycie managerem, tak pozadane gdy jest sie juniorem nie ma zadnego zwiazku z managmentem czyli zarzadzaniem, ma zwiazek tylko z tym co opisalem wyzej, plus ciagnieciem ile sie da benefitow wlacznie z oplaconymi dosc drogimi certyfikatami typu acca ktore moze kiedys dadza szanse isc do normalnych firm na kierownika finansowego - takie to wyglada z tej drugiej strony. Od razu mowie ze nie znam nikogo komu to sie udalo, bo taki background znaczy tyle co nic.
                                                      Wiec coz wyslalem siostre do biura rachunkowego, pensa 1900brutto (pewnie w bto placa wiecej pare stow), brak opieki medycznej, brak karty benefit ale..... dziewczyna sie czegosc konkretnego nauczy a tego nie da sie przeliczyc na 500zl brutto, ma szanse otworzyc swoja firme lub byc prawdziwa ksiegowa

Co o tym sądzicie? chuba nie wygląda to dobrze.
                                                    • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 12.03.12, 18:12
                                                      Jest w tym sporo prawdy.

Rób jak chcesz, ale faktem jest że jak się głębiej zastanowić to wszystko tak wygląda. Owszem, praca w SS charakteryzuje się powtarzalnością. Ale jak np. wygląda "doświadczenie" w handlu? Na wyrobieniu znajomości w branży? Tak samo, zwalniasz się z jednej firmy, zatrudniasz się u konkurencji. Albo zawód nauczyciela, przecież szlag może trafić, co roku to samo powtarzać kolejnym dzieciom. Powtarzalność i brak rozwoju. WSZYSTKO można do takiego schematu sprowadzić, ale do rozsądnych wniosków nie dojdziemy, bo wybór bezrobocia to nie jest rozwiązanie.

W ogóle cały rynek pracy prowadzi do powstania specjalistów jednej dziedziny, na zasadzie "ja kręcę śrubkę w lewo, a kolega w prawo". Teraz tak jest, bo daje to największe korzyści skali.

To co jest w StateStreet to jest prawdziwa księgowość, jednak bardzo specyficzna forma, trzeba przyznać. Nie znaczy to, że wiedza ta jest nigdzie więcej nieprzydatna. Nie wspomnę już o tym, że już sama praca w takiej firmie to już jest pewne doświadczenie i staż, który trzeba mieć aby w ogóle myśleć o lepszych stanowiskach (takie realia rynku pracy, sorry). I po raz kolejny pytam, znajdź firmę w Krakowie która da takie warunki pracy absolwentom i studentom bez doświadczenia i do której relatywnie łatwo się dostać (bo dużo stanowisk) bez żadnych znajomości. Bo jak nikt inny wam tego nie da to po co w ogóle takie dylematy?

Nie żebym bronił SS, who cares. Ale nie jest to do końca tak jak wielu pisze. Więcej realizmu. Jeszcze coś warto powtórzyć: w dzisiejszych czasach profesję trzeba będzie zmieniać coraz częściej, czasy ludzi pracujących całe życie w jednej firmie się skończyły. Pytanie, czy 2, 3 czy 5 lat w SS to lata stracone - dla mnie na formowanie wniosków za wcześnie, ale przypuszczam że takie stwierdzenie to spora przesada.

Zawsze można zostać przedsiębiorcą, do czego zachęcam (im więcej prywatnych firm tym lepiej dla gospodarki)...
                                                    • Gość: msik Proszę, niech ktoś odpowie IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 18:27
                                                      Na jakim poziomie trzeba znać angielski żeby móc pracować w SS? Kurczę, miałem 5 letnią przerwę w nauce ang (na rzecz rosyjskiego) i nie czuję się swobodnie w tym języku. Dogadać się doagadam, ale nie mam swobody wypowiedzi. Są jakieś szanse się tam dostać? Bo skoro piszecie, że to "wklepywanie" to po cóż tam wymagają bardzo dobrej znajomości ang?
                                                    • Gość: m Re: Proszę, niech ktoś odpowie IP: 192.166.203.* 12.03.12, 18:55
                                                      Część szefostwa i kolegów mówi słabo po polsku, czasem trzeba zadzwonić do jakiegoś Bostonu albo UK, nie wspomnę już o pisaniu czegokolwiek.. W zasadzie cała praca jest w ang, a to że w firmie rozmawia się najczęściej po polsku to tylko dlatego, że po co ma dwóch Polaków utrudniać sobie życie, ale faktem jest że ang jest niejako "urzędowy". Próbuj.
                                                    • Gość: gosc motorola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 17:12
                                                      wiem ze ten wątek dotyczy SS ale może ktoś ma doświadczenia z rekrutacją w motoroli...
                                                      w przyszłym tyg mam rozmowę kwalifikacyjną w motoroli na stanowisko Accounts Receivable Specialist, czy ktoś może napisać jakich pytań mogę się spodziewać? czy dużo pytań z obszaru finansów? proszę o wskazówki , pozdrawiam
                                                    • Gość: maarcz Re: Proszę, niech ktoś odpowie IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 15.03.12, 16:25
                                                      Nie wiecie może czy rekrutacja dalej trwa na stanowisko fund accountant? Wprawdzie aplikowałam dzisiaj , ale mialam nadzieje ze zadzwonia odrazu, a tu cisza...
                                                    • Gość: m Re: Proszę, niech ktoś odpowie IP: 192.166.203.* 15.03.12, 18:06
                                                      Kto powiedział że dzwonią od razu? Miejsc jest dużo, rekrutacja jest ciągła.
                                        • Gość: były ssman Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 18:46
                                          no nie do końca...

Byłem wcześniej w ss, po 1,5 roku przeprowadziłem się do Warszawy do citi i dostałem pensję 2x wyższą.

Ponadto właśnie zatrudnili tu parę ludzi po studiach i ich pensja jest taka jak manager w ss. (może dodam że tak wysoko dają tylko w dziale nav)

Ostatnio przypadkiem dowiedziałem się ile dostaje moja koleżanka z teamu (też ss ale ma sporo więcej doświadczenia niż ja)
                                          • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 19.03.12, 20:32
                                            No i dobrze, grunt to łapać okazje.
                                • Gość: Forumowicz Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.250.56.* 02.04.12, 10:19
                                  Ja dostalam 3800 brutto.. nie mialam wczesniejszego doswiadczenia w Fund Accountingu ale na moja korzysc zadzialalo ok 2-letnie doswiadczenie z Capa. Jak dla mnie sa to pieniadze 'godne' :)
                                  • Gość: bullshit Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.75.56.157.brzesko56.ptc.pl 03.04.12, 19:53
                                    Ściemniasz w żywe oczy. Doświadczenie z Capa ma się nijak do SS. A 2 lata w Capie na nikim wrażenia nie zrobi - szczególnie na rekruterkach, które też pracowały w Capie, i to nieraz dłużej niż 2 lata. Dostałeś na początek tyle samo co inni. 3300k brutto.
                            • patutinka Re: state street corporation kraków zaczelo się : 15.03.12, 15:39
                              hej, czy ja również mogę prosić o materiały do SS na maila?? paula.joy@op.pl
                              Dziękuję z góry
                              • Gość: maarcz Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 15.03.12, 16:28
                                Jakby można bylo ja tez sie dolaczam z prosba o materiały... email: dfsf11@wp.pl. Z góry dziekuje za pomoc!
                                • Gość: App Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.12, 21:38
                                  proszę podzielcie się również materiałami ze mna : megan2004@poczta.fm, z góry dziekuje :)
                                  • Gość: kramer Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ip.netia.com.pl 15.03.12, 22:29
                                    Również byłbym zobowiązany jeśli ktoś podzieliłby się ze mną materiałami. Z góry dzięki. Mój adres: kramer43@wp.pl
      • Gość: Agata Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 31.61.82.* 17.03.12, 09:38
        Witam,

mam pytanie - jak teraz jest ze szkoleniami w SS? Czytałam, że są one już przeprowadzane w Krakowie, ale podczas rozmowy telefonicznej pytano mnie czy byłabym gotowa wyjechać na zagraniczne szkolenie. W e-mailu potwierdzającym pozytywny wynik testów także napisali, że jeśli pozytywnie przejdę cały proces rekrutacji, będę zobowiązana dostarczyć m.in. kopię paszportu. Zastanawiam się więc czy nadal są organizowane szkolenia zagraniczne?
        • Gość: adam Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 17:11
          hej,

wyjazdy się zdarzają, nie tyle co kiedyś ale są, problemem jest to że są coraz krótsze nawet 1 miesiąc a ich głównym celem jest to abyś podpisała zobowiązanie, że po powrocie przepracujesz w state co najmniej 1,5 roku. Inna ciekawa sprawa, co zauważa wielu z pracowników, że na wyjazdy do rudych anglików o WIELE chętniej wysyłane są dziewczyny zwłaszcza te atrakcyjniejsze. Wnioski wyciągnij sama.
        • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 18.03.12, 20:22
          Szkolenia zagraniczne dla new hires są rzadkie, ale być może w nowych działach jakieś są przewidziane skoro masz dostarczyć kopię paszportu. Rzeczywiście wiąże się to zawsze z umową lojalnościową. Na jakie stanowisko aplikujesz?
          • Gość: qpa Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.xdsl.centertel.pl 18.03.12, 22:48
            please wyślijcie na mojego emaila 2xqpaqpa@gmail.com testy od foremki:-)
            • Gość: maarcz Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 18.03.12, 23:54
              ja również ponawiam prosbe, jakby ktos mogł przeslac mi te materialy na dfsf11@wp.pl, bylabym baaardzo wdzieczna:)
              • Gość: consiliori Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.zaczek.ds.uj.edu.pl 19.03.12, 02:40
                poproszę też te materiały. nie wiem czy ktoś jeszcze je wysyła. będę wdzięczny za pomoc uperacia@gmail.com
                • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.compower.pl 19.03.12, 20:37
                  zapewne ktoras z pań z HR tez juz dawno poprosiła i otrzymala te niby to opracowane zagadnienia, przynajmniej bedzie wiedziec o co ma nie bytac podczas rozmowy rekrutacyjnej ;]
                  • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 19.03.12, 21:05
                    Dokładnie, nie bądźcie naiwni ludzie ;)
          • Gość: Agata Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.centertel.pl 22.03.12, 08:22
            Aplikuję na Fund Accountant, już teraz jestem po ostatniej rozmowie - panel interview. Czekam na wyniki...
            • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 95.155.124.* 22.03.12, 08:48
              podziel się wrażeniami po rozmowach, jakiego typu miałaś pytania? miałaś test z excela? Powodzenia;)
              • Gość: Forest Re: SST zaczelo się..piekło na ziemi IP: *.mespce.com 26.03.12, 15:37
                never more, never more, never more.............
                • Gość: m Re: SST zaczelo się..piekło na ziemi IP: 95.155.124.* 26.03.12, 22:18
                  why??
            • Gość: kobietka Re: Test z matematyki IP: *.ap-media.pl 28.03.12, 00:55
              witam,
              a te zadania z matematyki są po polsku czy w języku ang?
              • Gość: gosc Re: Test z matematyki IP: *.compower.pl 28.03.12, 19:44
                cały test jest w języku angielskim, część matematyczna też
                • Gość: kobietka Re: Test z matematyki IP: *.ap-media.pl 29.03.12, 00:02
                  dziękuję za odpowiedź
                • Gość: kobietka Re: Test z matematyki IP: *.ap-media.pl 29.03.12, 00:08
                  a jeszcze chciałam spytać - oprócz części matematycznej to co jest jeszcze? są fragmenty tekstów i zdania prawda, fałsz, czy jak?
                  • Gość: Sz. Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.12, 22:09
                    kobietka, byłaś dzisiaj na teście o godz. 16?
                    • Gość: L Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.12, 10:57
                      Ja byłem dzisiaj (czwartek) na teście o godz. 16. Przeszedłem ten etap i czekam na kolejny :)
                      • Gość: Sz. Re: Test z matematyki IP: *.is.net.pl 30.03.12, 21:08
                        Ja też.
                        Czegoś się spodziewasz na rozmowie?
                        • Gość: L Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.12, 11:07
                          Podejrzewam, że pojawią się najważniejsze definicje typu: fund, stocks, bonds itd. Do tego pytania stricte sprawdzające osobowość, wiedzę o firmie, nasze oczekiwania.

Czy już masz umówiony termin rozmowy?
                          • Gość: Sz. Re: Test z matematyki IP: *.is.net.pl 31.03.12, 13:04
                            Jeszcze nie, a Ty?
                            • Gość: L Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.12, 14:07
                              Ja też czekam na telefon, myślę że będą to chcieli załatwić w przyszłym tygodniu na spokojnie. Ja też wolałbym mieć to "z głowy" przed świętami..
                              • Gość: CS Re: Test z matematyki IP: *.omi.pl 01.04.12, 14:09
                                Test pisałam w środę o 9.30, 2h później miałam telefon o kolejny etap. Jutro idę i zobaczymy co zwojuję. Swoją drogą zapraszali mnie na czwartek, jednak miałam już wcześniej inne ustalone spotkanie. Pani była niezadowolona, ale ustalił spotkanie na ten tydzień.
                                Powodzenia wszystkim życzę!
                                • Gość: L Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.12, 09:34
                                  Powodzenia zatem!

Daj znać jak Ci poszło i o co pytali / czy rozmowa łączona czy tylko z HR najpierw?
                                  • Gość: L Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.12, 12:13
                                    Dzisiaj mam rozmowę łączoną, dam z siebie wszystko i mam wielką nadzieję, że się uda!
                                    • Gość: Sz. Re: Test z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 13:24
                                      No i jak poszło?
                                      • Gość: L Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.12, 17:10
                                        Ogólnie jestem w miarę zadowolony z siebie, ale trudno oceni obiektywnie czy to wystarczy, żeby dostac tę pracę. Dużo pytań z zakresu psychologii pracy czyli stres, wymagania, osobowośc i podobne.
                                        • Gość: Sz. Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.12, 19:04
                                          Po angielsku?
                                          • Gość: L Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.12, 10:28
                                            Połowa rozmowy po polsku, polowa po angielsku. Ogólnie przyjemna atmosfera, ale przy tym konkretna i bez owijania w bawełnę.
                                        • Gość: gosc Re: Test z matematyki IP: 95.155.124.* 04.04.12, 22:51
                                          daj znać jak dostaniesz odpowiedz, ja bylem w pn na rozmowie i czekam dalej..
                                          • Gość: L Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.12, 18:12
                                            po 3 dniach dostałem odpowiedź negatywną... mailem wysłaną...
                  • Gość: gosc Re: Test z matematyki IP: *.compower.pl 29.03.12, 22:43
                    oprócz części matematycznej jest kilka pytań ze znajomości angielskiego, są to raczej proste zadania wyboru dotyczące gramatyki np wstawić odpowiedni przyimek w zdanie, albo odpowiednią formę czasownika. o ile dobrze pamiętam to takich zadań ja miałem tylko 4 na 30, ale to podobno jest losowane z większej puli przez program i każdy może mieć inaczej :)
                    • mrowkojad8 Re: Test z matematyki 30.03.12, 10:17
                      chciałem zapytać jak wygląda kwestia z umowami w centrach outsourcingowych. Jaką umowę otrzymuje się na początku i po jakim okresie (i czy wogóle) jest szansa na umowę na czas nieokreślony?

pozdrawiam
                      • Gość: m Re: Test z matematyki IP: 192.166.203.* 30.03.12, 23:52
                        Nie da się sprowadzić wszystkich BPO do wspólnego mianownika, bo w każdym warunki są inne. W SS jest pierwsza na rok, niemal zawsze przedłużana.
                    • Gość: kobietka Re: Test z matematyki IP: *.77.classcom.pl 30.03.12, 23:08
                      dziękuję "gość" :)
                      • Gość: opEk Re: Test z matematyki IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.12, 16:53
                        moge prosic o materialy na maila: paulkrk@o2.pl z gory dzieki.
                        • Gość: bezimienny9780 Re: Test z matematyki IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.12, 08:27
                          Czy ktos wie ile mozna sie spodziewac na wejsciu na reke na stanowisku Financial Analyst albo Found Accountant?
                          • Gość: harti Re: Test z matematyki IP: 192.250.56.* 05.04.12, 15:40
                            Wynagrodzenie w tym watku zostalo wymienione juz chyba z 30 razy, nie zaszkodzi poszukac...
                            • Gość: ss Re: Test z matematyki IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.12, 18:11
                              Widze ze ciezko odpowiedziec.
                              • Gość: ka Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 10:16
                                cześć,
                                powiedzcie proszę, czy w dalszym ciągu tak wygląda proces rekrutacyjny w SS:
                                1. rozmowa telefoniczna (głównie polski, trochę ang)
                                2. testy
                                3. panel interview (głównie ang)

i jeszcze jedno pytanie - ilu osób można się spodziewać po drugiej stronie na panel interview?
                                • Gość: Sz. Re: Test z matematyki IP: *.is.net.pl 06.04.12, 16:15
                                  U mnie wyglądało to tak:
                                  1. rozmowa telefoniczna - kilka pytań po polsku i po angielsku
                                  2. testy numeryczne po angielsku
                                  3. rozmowa z HR'owcem w większości w języku angielskim, kilka pytań po polsku
                                  4. rozmowa z menagerami w większości w j. ang. - ale ten etap dopiero przede mną, choć wątpię, abym do niego przystąpił, bo rozmowa z HR'owcem wypadła tak sobie, dużo szczegółowych pytań po angielsku i chyba średnio wypadłem
                                  • Gość: ka Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 16:33
                                    dzięki.
                                    możesz coś więcej napisać nt. pytań, które miałeś na interview z osobą z HR? czy dotyczyły one studiów/pracy, czy raczej były to pytania dotyczące umiejętności miękkich, a może pytania stricte finansowe?
                                    • Gość: Sz. Re: Test z matematyki IP: *.is.net.pl 06.04.12, 22:01
                                      Pytania dotyczyły głównie mojego doświadczenia zawodowego: sytuacji stresowych, tego jak sobie z nimi radziłem, jak na nie reagowałem, pracy w grupie, moich preferencji, co do pracy w grupie, jak się zachowuję w grupie, przykłady zachowań w grupie, przykłady sytuacji stresowych, przykłady tego, jak sobie poradziłem z czymś, czego nie wiedziałem jak zrobić, czy miałem sytuację, w której coś zrobiłem, a później zorientowałem się, że jest to źle zrobione i jak na to zareagowałem, co mi się najbardziej podobało w pracy, a co najmniej, czy miałem jakiś problem w pracy, który musiałem rozwiązać i oczywiście przykłady, podobne pytania o pracę w grupie na studiach i o przykłady, i wszystkie pytania, które już były raz jeszcze. Ogólnie tego typu pytania, czyli dla mnie akurat dość trudne, bo nie byłem na nie przygotowany.

Rozmowę miałem dzisiaj rano - pani powiedziała, że w ciągu dwóch tygodni otrzymam odpowiedź.
                                    • Gość: Sz. Re: Test z matematyki IP: *.is.net.pl 06.04.12, 22:03
                                      No i finansowe też były. O instrumenty pochodne, co to jest opcja, co to są swapy, co to są kontrakty terminowe, w co bym zainwestował wolne środki, jakie znam rodzaje funduszy, etc.
                                      • Gość: gość Re: Test z matematyki IP: 95.155.124.* 06.04.12, 22:25
                                        dziękuję, ja miałam podobną rozmowę choć może mniej szczegółową odnośnie tej pracy w grupie i konfliktów..trwała ok 30 minut i wydawało się, że poszło mi dobrze ale minął tydzień i nic się nie dzieje :( daj znać jeśli dostaniesz odpowiedź, powodzenia:)
                                  • Gość: gość Re: Test z matematyki IP: 95.155.124.* 06.04.12, 20:00
                                    a można wiedzieć kiedy miałeś rozmowę z HR? ja również czekam na informację, dziś już tydzień mija i nie wiem czy mogę się jeszcze spodziewać pozytywnej odpowiedzi :/
                                    • konstantynonapolitynczykiewicz Re: Test z matematyki 12.04.12, 13:35
                                      Wczoraj wysłałem aplikację a dziś już otrzymałem telefon od Pani z HR:) Niestety nie byłem przygotowany na pytania merytoryczne i musiałem improwizować. Po rozmowie dostałem zaproszenie na test już jutro i usłyszałem, że będzie to test częściowo analityczny częściowo ze znajomości języka. Czy poprzez zaproszenie na testy mogę uznać, że przeszedłem pomyślnie pierwszy etap?
                                      • Gość: a Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 18:36
                                        tak.
                                        • Gość: gosc rekrutacja 2 rodzaje 2 rozne dzialy IP: *.ip.netia.com.pl 12.04.12, 22:45
                                          Z tego co wiem to w SS sa rozne dzialy juz nie tylko to co wszyscy nazywaja klepanina na funduszach. Ten drugi o ksiegowosc wewnetrzna dla spolek SS w Europie. Zreszta same fundusze tez maja rozne dzialy. Na stanowiska FA i FRA i inne dotyczace funduszy rekrutacja sprawdza glownie wiedze finansowa z zakresu funduszy i inwestycji. Do tego dzialu ksiegowego na stanowisko accountant lub financial analyst rekrutacja sprawdza wiedze ksiegowa, jest duzo pytan motywacyjnych i jest test z excela.
                                        • Gość: poczta o co wam ludzie chodzi??? IP: *.ip.netia.com.pl 12.04.12, 22:59
                                          czytajac niektore wpisy czuje sie dziwnie. mowie tu o tych szczegolnie zle opisujacych prace w ss. ja tam jestem juz od jakiegos czasu i jestem zadowolony. moze jakis inny jestem? jasne ze praca w ss to nie fizyka jadrowa ale przeciez jak sie aplikuje do tego typu firm to sie wie z czym sie to je, a poza tym o wszystko mozna wypytac na rozmowie rekrutacyjnej i trzeba miec troche oleju w glowie i samemu sobie odpowiedziec na pytanie czy wytrzymam w rutynie czy nie. o managerach nie mam szczegolnie zlego zdania -owszem na chlopski rozum niektore decyzje sa smieszne delikatnie mowiac, ale jeszcze nigdy nikt mnie nie opieprzyl za dobrze wykonana prace... a co do awansu.. ludzie nie mozna oczekiwac awansow dlatego ze sie dobrze robi przez pare miesiecy to za co ci placa, do awansu trzeba sie czym wykazac poza tym za co ci placa i co masz w umowie; denerwuja mnie ludzie ktorzy swojej pracy nie szanuja i swojego pracodawcy - jesli tak droga wolna probuj szczescia gdzie indziej; dla mnie wiele z tych skrajnie krytycznych wypowiedzi to smieszne zale ludzi ktorzy maja wielkie ego i pusto w glowie albo ich rodzice wyglaskali i im wmowili ze sa cudni niewazne co robia...
                                          troche realizmu ludzie! w roznych centrach w krakowie pracuje masa osob ktorym ta praca pasuje i sa z niej zadowoleni, nie obrazajcie nas inwektywami kierowanymi w firme pod wplywem strzelanego focha, bo ja to odbieram jak robienie ze mnie miernoty ze jeszcze tam siedze, a wszystkie "gwiazdy" wiedza lepiej i "robia kariere na ktora zasluguja", ja naprawde robie kariere siedzac na dupie i robiac swoje
                                        • Gość: poczta o co chodzi niezadowolonym??? IP: *.ip.netia.com.pl 12.04.12, 23:00
                                          czytajac niektore wpisy czuje sie dziwnie. mowie tu o tych szczegolnie zle opisujacych prace w ss. ja tam jestem juz od jakiegos czasu i jestem zadowolony. moze jakis inny jestem? jasne ze praca w ss to nie fizyka jadrowa ale przeciez jak sie aplikuje do tego typu firm to sie wie z czym sie to je, a poza tym o wszystko mozna wypytac na rozmowie rekrutacyjnej i trzeba miec troche oleju w glowie i samemu sobie odpowiedziec na pytanie czy wytrzymam w rutynie czy nie. o managerach nie mam szczegolnie zlego zdania -owszem na chlopski rozum niektore decyzje sa smieszne delikatnie mowiac, ale jeszcze nigdy nikt mnie nie opieprzyl za dobrze wykonana prace... a co do awansu.. ludzie nie mozna oczekiwac awansow dlatego ze sie dobrze robi przez pare miesiecy to za co ci placa, do awansu trzeba sie czym wykazac poza tym za co ci placa i co masz w umowie; denerwuja mnie ludzie ktorzy swojej pracy nie szanuja i swojego pracodawcy - jesli tak droga wolna probuj szczescia gdzie indziej; dla mnie wiele z tych skrajnie krytycznych wypowiedzi to smieszne zale ludzi ktorzy maja wielkie ego i pusto w glowie albo ich rodzice wyglaskali i im wmowili ze sa cudni niewazne co robia...
                                          troche realizmu ludzie! w roznych centrach w krakowie pracuje masa osob ktorym ta praca pasuje i sa z niej zadowoleni, nie obrazajcie nas inwektywami kierowanymi w firme pod wplywem strzelanego focha, bo ja to odbieram jak robienie ze mnie miernoty ze jeszcze tam siedze, a wszystkie "gwiazdy" wiedza lepiej i "robia kariere na ktora zasluguja", ja naprawde robie kariere siedzac na dupie i robiac swoje
                                          • Gość: k Re: o co chodzi niezadowolonym??? IP: 192.166.203.* 13.04.12, 22:18
                                            Oczywiście masz rację, ale też nie można negatywnych stron nie zauważać.

Problemem SS nie jest nawet rutyna (każda prawie praca taka jest), ani jakieś domniemane czy rzeczywiste problemy z TLami (oni są też ludźmi i mają wady jak każdy). Grzechem pierworodnym SS jest to, że całą działalność opiera na wewnętrznych systemach i procedurach, których w innych firmach po prostu nie ma, oraz to, że każdy zna tylko drobną cząstkę tego, co firma robi. Jeśli pracujesz od początku w jednym teamie to nie masz pojęcia co robi się w pozostałych, a pracy tam musiałbyś się uczyć niemal od nowa. A co dopiero w innych firmach... Właśnie z tego pochodzi siła SS, ale to jest równocześnie główny problem, zresztą niemożliwy do naprawienia i z tym się trzeba pogodzić.

Ale dobra atmosfera, komfort pracy, względny spokój i wynagrodzenie którego nie trzeba się wstydzić równoważą te negatywne aspekty. Pierwsza praca dla absolwenta - ideał.. Do pewnego momentu, ale to już kwestia indywidualna.
                                        • konstantynonapolitynczykiewicz Re: Test z matematyki 14.04.12, 15:28
                                          Dla zainteresowanych, jeśli jeszcze ktoś tego nie poruszył ostatnio na forum:) Test analityczny w języku angielskim aktualnie trwa 45 minut, w tym czasie musimy odpowiedzieć na 30 pytań. Stopień trudności - wypełniałem wiele testów i ten wczorajszy wydawał mi się nieco prostszy, choć nie ukrywam, że wiele pytań było podchwytliwych. Jednak żadna wiedza merytoryczna nie jest wymagana, jeśli ktoś jest człowiekiem rozumnym na pewno da sobie radę:) Znajomość języka na poziomie FCE już uważam za wystarczającą. Test rozwiązywany na komputerach, a nie tak jak kiedyś na kartkach. Dane poufne, wynik w przeciągu 2 dni dostajemy na maila.

Jedno z prostszych pytań, które zapamiętałem:

Mój zegarek o północy zaczął spóźniać się z każdą godziną 6 minut. Zatrzymał się na godzinie 3:36, było to 5 godzin temu, która aktualnie jest godzina?

Reszta pytań to ciągi liczbowe, troche liczenia procentów.

Nie było tak strasznie:) wczoraj już po paru godzinach dostałem informację, że dostałem się do kolejnego, ostatniego etapu:)

Powodzenia
                                          • Gość: ja Re: Materiały od Foremki IP: *.ap-media.pl 16.04.12, 18:53
                                            Mógłby mi ktoś wysłać te materiały od Foremki? Ona już tu chyba nie zagląda. Mój mail: eva.angelito@onet.eu
                                            • Gość: Sz. Re: Materiały od Foremki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.12, 09:03
                                              Ja też poproszę, jeśli można...

szymekw@poczta.fm
                                              • Gość: gosc Re: Materiały od Foremki IP: 95.155.124.* 17.04.12, 09:37
                                                dostales już wyniki od hru?
                                                • konstantynonapolitynczykiewicz Re: Materiały od Foremki 17.04.12, 12:14
                                                  Jutro mam panel interview:) zdam relację jak już będę "po".

• Gość: Sz. Re: Materiały od Foremki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.12, 13:46
                                                  No właśnie jeszcze nie, ale mówili, że odezwą się do dwóch tygodni...
                                                  • monia903 Re: Materiały od Foremki 18.05.12, 01:31
                                                    Foremka mogłabyś mi proszę przesłać też te materiały, byłabym wdzięczna
                                                    mój e mail: delfinka21@vp.pl
                                                • Gość: Sz. Re: Materiały od Foremki IP: *.60.citypartner.pl 20.04.12, 23:10
                                                  Dostałem dzisiaj pozytywną odp. od pani z HR. Za około 2 tygodnie mam mieć rozmowę z menagerem (to już ostatni etap) - dlatego tak długo to trwa, bo tworzą nowe teamy w biurowcu przy Bonarce i zapewne tam trafię :)
                                              • Gość: raisa Re: Materiały od Foremki IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.12, 09:45
                                                Ja również poproszę o przesłanie materiałów
                                                raisa.tw@interia.pl
                                                • Gość: gosc Re: Materiały od Foremki IP: *.dev.agora.pl 17.04.12, 11:53
                                                  Rownież bardzo prosze o przeslanie materialów na maila: nswilk@gmail.com
                                                  Z góry dziekuje.
                                                  • Gość: biedronka Re: Materiały od Foremki IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.12, 18:51
                                                    Ludzie ogarnijcie się z tymi "materialami od Foremki". Myslicie, że Panie z HR będą zadowolone jak po raz n-ty będą słuchac tego samego... Większość pytań pojawiła się na forum - opracujcie sobie sami. Tak będzie dla Was lepiej... Powodzenia
                                                    • konstantynonapolitynczykiewicz Re: Materiały od Foremki 17.04.12, 19:30
                                                      Easy, wiadomo, że każdy chce się przygotować jak najlepiej przed rozmową. Zapewne pomocna wielu Foremka już tu nie zagląda, więc nikłe szanse na otrzymanie wspomnianych materiałów. Jutro jak już będę po interview, niezależnie od oceny postaram się uzupełnić swoje notatki o pytania które zostały mi zadane i udostępnie zainteresowanym:)
                                                    • Gość: ja Re: do konstatntyny IP: *.ap-media.pl 17.04.12, 21:06
                                                      Pamiętasz może jakies zadania z testów? Podesłałabys na maila gdybym Ci podała?
                                                    • Gość: ewa Re: Materiały od Foremki IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 10:45
                                                      byłabym wdzięczna za notatki:) e_kolodziej@op.pl
                                                    • Gość: Sz. Re: Materiały od Foremki IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 20:25
                                                      Mogę prosić o Twoje uzupełnione notatki?
                                            • Gość: Iwona Re: Materiały od Foremki IP: *.ip.netia.com.pl 21.05.12, 13:14
                                              Cześć czy mógłby mi ktoś przesłać materiały od Foremki na rozmowę kwalifikacyjną w State Street? Będe bardzo wdzięczna. Email i.badura@wp.pl
                          • Gość: tt Re: Test z matematyki IP: *.multimo.pl 18.04.12, 21:54
                            Noz sie w kieszeni otwiera. Na FOUND Accountanta nie polecam aplikowac.
                            • konstantynonapolitynczykiewicz Re: Test z matematyki 18.04.12, 22:39
                              Dlaczego? Uzasadnij skoro już zdecydowałem się zamieścić takiego posta.
                              • konstantynonapolitynczykiewicz Re: Test z matematyki 18.04.12, 23:01
                                *zdecydowałeś
                                • Gość: gość Re: Test z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.12, 13:01
                                  cały ten statestreet to praca dla bezmózgowców ale tacy też są potrzebni, a na czym można zarobić najlepiej jak nie na ludzkiej głupocie. Amerykańska korporacja wie o tym najlepie....
                                  pomijając kwestie finansowe, bo przecież z czegoś trzeba żyć i coś robić, to zadajcie sobie pytania:

- czy się czegoś uczę w tej pracy, czy może się uwsteczniam i zmarnowałem pieniądze rodziców
                                  - jak to co robię teraz przekłada się na moje doświadczenie i czy to mi się gdzieś przyda w kolejnej pracy
                                  - gdzie mogę pracować później, pracując zbyt długo w tym syfie, dajecie się zaszufladkować, a później będą do Was się odzywać już właściwie tylko inne firmy tego typu: RBS, CITI, UBS, BNP PARIBAS i wszędzie do tego samego typu bezmyślnej pracy.

A jeśli State się wyniesie z Polski to zostaniecie na niezłym lodzie, bez jakichkolwiek perspektyw na przyszłość.
                                  Praca w ss na parę miesięcy ok- na dłużej niż 1,5 roku to już podchodzi pod patologię:)
                                  Smutne ale szczere i prawdziwe, więc myślcie przyszłościowo!

Powodzenia!
                                  • Gość: d Re: Test z matematyki IP: 192.166.203.* 19.04.12, 17:48
                                    Ta, bezmyślna praca.. To chyba w Capie przy klepaniu faktur :))

Chętnie poznam przykłady stanowisk które uważasz za nie-bezmyślne i jakie są perspektywy zatrudnienia absolwentów oraz warunki pracy na tych stanowiskach.
                              • Gość: tt Re: Test z matematyki IP: *.multimo.pl 21.04.12, 17:13
                                Kwestia znajomosci angielskiego. Bo jak ktos nie umie poprawnie napisac nazwy stanowiska nawet to co bedzie dalej?
                                • Gość: mt Re: Test z matematyki IP: *.play-internet.pl 22.04.12, 11:32
                                  @tt : tu ktos specjalnie w formie ironi uzyl "innej nazwy stanowiska", nie trzeba byc Einsteinem zeby sie zorientowac... istnieje tez cos takiego jak skrot myslowy - slyszales o czyms takim ??
                                  • Gość: a Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 11:37
                                    skrót poprzez przedłużenie nazwy stanowiska?
                                    chyba niektórzy dalej nie rozumieją : )
                                    • Gość: mt Re: Test z matematyki IP: *.play-internet.pl 22.04.12, 13:06
                                      jedyny "bledny wyraz" byl napisany caps lockiem, a to raczej oznacza celowosc takiej akcji...
                                      skrot myslowy odnosi się do innej sytuacji,
                                      • mrowkojad8 Re: Test z matematyki 23.04.12, 09:53
                                        Czy możecie doradzić (biorąc pod uwagę wynagrodzenie, pakiet socjalny, atmosferę itd.) gdzie najlepiej aplikować: State Street, Philip Morris, Capgemini, a może jeszcze coś innego?

pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
                      • Gość: MG Re: Test z matematyki IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 20:40
                        Pisałam test jakiś czas temu, dostałam maila, ze mam czekac na telefon i uzyskałam wynik pozytywny :/ mineło juz 3 tyg i nie dzwonią... mam czekac czy dac sobie siana? :/
      • Gość: skasia Interview IP: 213.134.163.* 18.04.12, 14:47
        Dlaczego niektórych zapraszają na panel (HR+Manager), a innych tylko na interview z HR? Czy ma to jakieś znaczenie?
        • konstantynonapolitynczykiewicz Re: Interview 18.04.12, 15:07
          Sądze, że nie zawsze manager może być obecny w panelu interview, ale są obecne osoby z teamu do którego się aplikuje. Nie ma tu podziału "lepszy-gorszy". Uszy do góry:)
      • Gość: Sz. Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 16:33
        Pytanie do tych, którzy już mają to za sobą. Co jest trudniejsze do przejścia: rozmowa z HR czy menagerem?
        • konstantynonapolitynczykiewicz Re: state street corporation kraków zaczelo się : 23.04.12, 21:03
          Nie wiem jak to wygląda w przypadku innych, ja miałem panel interview z managerem z teamu i panią z HR. Z tego co wiem więcej do powiedzenia ma manager, choć mniej pytań zadaje - głównie Cię obserwuje podczas rozmowy i notuje informacje o Tobie.

Czy jest może ktoś kto zaczyna pracę 7 maja?
          • Gość: Sz. Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 21:26
            Ja miałem rozmowę z panią z HR i czeka mnie jeszcze rozmowa z managerem po długim weekendzie. Zastanawiam się dlatego, jakie pytania może zadawać - czy powtórzą się te z wcześniejszej rozmowy, czy pyta o całkiem inne rzeczy.
            • Gość: gość Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.centertel.pl 24.04.12, 09:37
              Witam,
              czy SS zawsze wysyła odpowiedź - z wynikiem rekrutacji? Ja wszystkie etapy mam za sobą, minęło już sporo czasu, nie dostałam żadnej odpowiedzi. Domyślam się co to oznacza, jednak szkoda że nie dostałam odpowiedzi... Czy zawsze wysyłają informację - jeśli wynik rekrutacji jest negatywny?
              • Gość: Sz. Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 10:30
                Napisz maila z pytaniem o wynik rekrutacji, jeżeli zapytałeś na rozmowie do kiedy się odezwą, a się do tego czasu nie odezwali. Ja zawsze zadaję takie pytanie, a jak się nie odzywają, to wysyłam maila.
              • Gość: Marta Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 14:27
                Rozmowa z Panią z HR jest po angielsku i po polsku? Jakie pytania są po angielsku, a czego dotyczy część po polsku. Chciałabym się przygotować, bo z polskim nie bede miała problemu, ale zagadnienia finansowe po angielsku bedą problemem, wiec chciałabym się nastawić! Bardzo proszę o pomoc!
                • Gość: Sz. Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 16:22
                  Ja w większości miałem po angielsku. O doświadczenie zawodowe, o pracę w zespole, o sytuacje stresowe i powtórka pytań, które były przez telefon, czyli HRowski standard. Pol polsku miałem o instrumenty pochodne (opcje, swapy), o rodzaje funduszy i o to, w co bym zainwestował pieniądze. Dlatego jestem ciekaw o co może pytań mnie manager... Czy powtórzy zestaw pytań? Zobaczymy...
          • Gość: protass Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 17:35
            ja zaczynam 7 maja. Team UK ;))
            • konstantynonapolitynczykiewicz Re: state street corporation kraków zaczelo się : 25.04.12, 16:38
              Gratulacje:) mogę prosić maila, mam parę pytań, dzięki:) Pozdrawiam
              • Gość: ekonomBKI Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.04.12, 22:08
                W razie pytań o sprawy inwestycyjne i możliwe wątpliwości, proszę pisać. Mogę poduczyć nieuków, ba nawet przesłać materiały. Choć myśleć was już nie nauczę, wiem że w Krakowie to jedyna opcja dla ludzi co nie znają się zbytnio na niczym. Jak ktoś chętny na profesjonalne materiały z wielkiego świata inwestycyjnego (warszafki) to podać maila, podeślę co to CIRS, SWAP i wiele innych...... do SS może kiedyś pójdę, ale chyba już jako szef.
                • Gość: Mona Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.home.aster.pl 27.04.12, 22:30

Nie przyjmą Cię ;-)
                  • Gość: EkonomBKI Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.04.12, 00:02
                    Ja teraz mam to gdzieś, bo robię w największym banku polskim jako specj. kontrolingu inwestycyjnego. Kiedyś nie wzieli na klepacza (Fund Accountant). Niech to samo mówi o nich.... niestety na prowincji to "managerowie" z zagranicy szukają długich nóg i dużych piersi a nie ludzi co się znają w temacie. Wyjedzie się z tej pipidówy, zobaczy że to nie jedyna firma co na rynkach działa,pozna co to prawdziwe życie na samodzielnym stanowisku inwestycyjnym, a tak to masówka i tyle. Przedłużenie studiów, baw się, pij a że nic nie umiesz to nie ich problem... Ucz się na własną rękę, bo to że studentki polonistyki i AWF obok robią i nic się nie znają nie sprawi że będziesz specem, bo chyba tylko w oczach laików.
                    • Gość: byłstejtstritowiec Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 02:30
                      BRAWO!!!!!!

Dobrze mówisz kolego ale oni i tak nie zrozumieją:) te klepaki i tak będą uważać, że pracują w finansach w porządnej hamerykańskiej korporacji, bo tak im haery wmawiają i wyzute z mózgów menadżery. Na głupotę nic nie poradzisz. Pozdrawiam.
                      • Gość: doit Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.w86-220.abo.wanadoo.fr 09.05.12, 14:40
                        Witam,

Mam pytanie do osob ktore pracuja w SS, lub sa w trakcie rekrutacji. Czy konieczne jest zwiazanie sie z ta firma za pomoca 1,5 rocznej lojalki czy mozna na czas nieokreslony? Jestem obecnie na II roku i wlasnie jestem po rozmowie telefonicznej podczas ktorej zostalem zaproszony na testy jednak nie chcialbym wiazac sie z ta firma na 1,5 roku.
                        • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 09.05.12, 22:46
                          Czegoś nie zrozumiałeś. Pierwsza umowa o pracę jest na rok i jest to umowa, a nie żadna lojalka. One mogą być dla osób wyjeżdżających na zagraniczne szkolenie, co jest przecież standardem, bo jest to już dość konkretna inwestycja w ciebie i twoje cv, więc dużą stratą dla firmy by było gdybyś zaraz po tym odszedł. Gdy kupujesz na umowę telefon wart 1000 zł na 1 zł, to raczej nie zerwiesz umowy na następny dzień, ot tak, prawda?
                          • Gość: doit Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.w86-220.abo.wanadoo.fr 10.05.12, 20:07
                            rozumiem na czym polega lojalka i w jakim celu jest zawierania, wyczytalem ze podpisuje sie ja w przypadku wyjazdu na szkolenie zagraniczne, a mnie wlasnie interesowala odpowiedz czy ta opcja jest konieczna od poczatku czy jednak pierwsza umowa jest podpisana na czas okreslony. Troche zle sformulowalem pytanie jednak mimo wszystko dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam
                            • Gość: dasfdsafs Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.250.56.* 11.05.12, 11:36
                              teraz malo kto jedzie na szkolenia. Na wejsciu masz umowe na rok, z 2tyg okresem wypowiedzenia.
                              • kasiazuza Re: state street corporation kraków zaczelo się : 16.05.12, 18:34
                                bardzo prosze o materialy jesli ktos posiada na maila kasiazuza@wp.pl dziekuje
                                • Gość: fp Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 22:21
                                  Również przychylam się do prośby o materiały na adres:
                                  football.pundit@yahoo.co.uk

dziękuję
                                  • monia903 Re: state street corporation kraków zaczelo się : 18.05.12, 02:05
                                    także dołączam się do prośby o materiały
                                    delfinka21@vp.pl
                        • Gość: o Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.net.autocom.pl 18.05.12, 00:13

powiedz jak sie nazywasz ;) bo nie chce w zespole kogos, kto od razu stad pojdzie ;) na 3 miesiace to skarpetki idz na targu sprzedawac ;)
                    • Gość: Olka Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.net.autocom.pl 18.05.12, 00:10
                      Aaaa nawet cię pamiętam. Byłeś tak słaby, że musieliśmy się ciebie pozbyć, w całym Krakowie pracy nie znalazłeś i pojechałes za poleceniem (ciekawe kto był taki naiwny) do Warszawy ;)

Pozdrawiam od starych znajomych z teamu ;)
                      • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.12, 12:14
                        Również proszę o materiały:
                        s30k12@gmail.com

z góry dziękuję
                        • Gość: wylinka Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.agh.edu.pl 23.05.12, 10:13
                          Ja również poproszę o materiały:
                          wylinka_88@wp.pl

Z góry dziękuję za pomoc
                          • Gość: ariena877 Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.zigzag.pl 23.05.12, 16:57
                            Poproszę o materiały:
                            ariena87@tlen.pl

Dziękuję
                            • Gość: marliena Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.net.autocom.pl 26.05.12, 00:03
                              poproszę te materiały: mad.lenam@poczta.fm
                              dzięki:)
                              • ayla1983 Re: state street corporation kraków zaczelo się : 28.05.12, 11:26
                                Ja też będę bardzo wdzięczna za te materiały
                                t.p22@interia.pl
                                • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ghnet.pl 30.05.12, 12:02
                                  Jakby ktos mial jeszcze te materialy to bylbym niezmiernie wdzieczny (interesuje mnie stanowisko klepacza (:)) - fund accountant). Moj mail: zarabianie@gmail.com
                                  • Gość: ggghgg Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 13:04
                                    to ten kołchoz jeszcze istnieje????????????

takie rzeczy to tylko w Krakowie:D:D:D:D:D

naiwniacy pracujący za darmo, już lepiej na bazarze skarpetki sprzedawać niż pracować dla tego czegoś.
                                    • Gość: gość Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.tktelekom.pl 31.05.12, 20:21
                                      ciekawe w jakim drugim kołchozie dadzą ci 2500zł na rękę zaraz po studiach bez żadnego doświadczenia mądralo
                                      • Gość: alabama Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.centertel.pl 23.06.12, 23:41
                                        mam pytanie,
                                        czy koniecznie tylko absolwenci startują do tej firmy? Macie doświadczenie z bardziej doświadczonymi życiowo i zawodowo aplikantami i czy takim się udało, czy też z założenia odpadają w przedbiegach?

pzdr
                                    • Gość: m Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 01.06.12, 07:20
                                      "naiwniacy pracujący za darmo, już lepiej na bazarze skarpetki sprzedawać niż pracować dla tego czegoś."

Na bazarze wyciągasz 2500 na rękę? Powiedz gdzie stoisz, chętnie cię odwiedzę jak skończę wycenę funduszy, opowiesz mi jak zbudowałeś tak intratny biznes :D
                              • vedder3 Re: state street corporation kraków zaczelo się : 06.06.12, 14:10
                                Ja również proszę o materiały na adres: vedder54@o2.pl

Z góry dziękuję.
      • Gość: Sz. Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 21:19
        Czy zaczyna ktoś pracę 18 czerwca w teamie niemieckim?

Pozdr.
        • Gość: Polcia Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 194.42.110.* 05.06.12, 08:26
          Ja jeszcze nie zaczynam, ale jestem po rozmowie telefonicznej i wyglądała trochę inaczej niż opisywano tu na forum tzn cała po angielsku tylko 2 pytania po polsku, ale nawet spoko od razu zaproszono mnie na testy...pożyjemy zobaczymy
          • Gość: Mona Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.home.aster.pl 05.06.12, 22:45
            A mogłabyś napisać jakie pytania miałaś?
            • Gość: Polcia Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 194.42.110.* 06.06.12, 23:39

W sumie dużo tzw. "branżowych" - akcje obligacje różnice między nimi. Co wiem o State'ie czym zajmuje się Fund Accountant, co są fundusze jak się dzielą. Co to są dyrektywy, opcje itp. W sumie to byłam trochę zdenerwowana więc mogło mi coś umknąć, ale na tym forum jest dużo "cennych" - warto się zapoznać.Powodzenia
              • Gość: majki Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 10:39
                "Co to są dyrektywy" - czyzby chodzilo o derywaty ? :)
                • Gość: Polcia Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 194.42.110.* 07.06.12, 10:44
                  Dokładnie, przepraszam ze pomyłkę. Pisałam to dość późno i zmęczona byłam. Ja już jestem po testach - zdanych czekam na rozmowę więc życzę powodzenia.
        • Gość: k Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 192.166.203.* 08.06.12, 19:52
          > Czy zaczyna ktoś pracę 18 czerwca w teamie niemieckim?
          >
          > Pozdr.
          Ooo jak ma na imię twój przyszły TL? Wystarczy pierwsza litera imienia ;)
          • Gość: gosc Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 11:33
            hej, ja zaczynam 18.06 na stanowisku Fund Accountant :) Praca dla Luksemburga
            • Gość: meser Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 14:31
              Hej, ile czasu minelo od ostatniej rozmowy do czasu kiedy oznajmili Ci ze jestes przyjety?
              • Gość: gosc Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 21:37
                Dokładnie dwie godziny :)
                • Gość: Mona Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.home.aster.pl 14.06.12, 23:14
                  A jak długo trwała cała rekrutacja? Wszystko szybko?
                  • Gość: gosc Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.12, 17:18
                    Tak, około tygodnia
                    • Gość: Mona Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.home.aster.pl 16.06.12, 11:58
                      To świetnie, że tak szybko. Dzięki :)
                      • 2studentka Prośba 17.06.12, 15:11
                        Witam, czy można prosić jakąś dobrą duszyczkę o przesłanie materiałów przygotowujących do rozmów i testów. Będę bardzo, bardzo wdzięczna. Proszę na mail: zotaha@wp.pl
              • Gość: zaq Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 20:16
                a ja dzisiaj otrzymałem wiadomość z zaproszeniem do rekrutacji..zobaczymy co z tego wyjdzie :)
                • Gość: Jola Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.myslenice.net.pl 19.06.12, 21:36
                  Do mnie też dzisiaj dzwonili, jutro testy:)
                  • Gość: bbb Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 16:49
                    ja idę na testy w następny poniedziałek. Daj znać jakie pytania Ci się trafiły i czy były one trudne.pozdrawiam
                    • Gość: Jzxc Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.myslenice.net.pl 20.06.12, 17:23
                      Nie były jakieś ciężkie, na logikę i myślenie :) Nie jestem orłem z angielskiego więc większy problem sprawiala mi sama treść niż to co trzeba było policzyc :)
                      • Gość: zaq Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 18:20
                        a do mnie podobno dzwonili kilka razy..dziwne bo tylko raz zauważyłem żeby dzwonili..odpisałem też na meila którego dostałem, dzisiaj cisza..jutro zadzwonię na numer który podali..może na poniedziałek się załapię ;) a powiedzcie czy angielski musi być aż tak płynny? zaznaczyłem moderate w aplikacji a mimo to zadzwonili..napisali meila..wygląda na to, że im zależy
                        • Gość: bbb Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 19:49
                          wydaje mi sie, ze chca przyjac wieksza liczbe osob. gdzies to wyczytalam w necie...
                          • Gość: zaq Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 10:15
                            tak, też widziałem nagłówki że w ciągu 3 lat chcą 600 osób.
                          • Gość: zaq Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 10:16
                            tak, też widziałem nagłówki że chcą w ciągu 3 lat 600 osób.
                            • Gość: kqs Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.12, 13:47
                              był ktoś na finałowej rozmowie 11.06 w bonarce ? dajcie znak w pon mijają 2 tyg ... wieści nie ma narazie przynajmniej u mnie. moze kogoś już informowali.

testy są banalne... tylko nauczcie się dzielić pisemnie ;) i powtórzcie ciągi, tak cz inaczej wystarczy czytać ze zrozumieniem
                              • Gość: pika Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 194.42.110.* 22.06.12, 13:59
                                Hej Ja nie byłam w Bonarce ale na Armii Krajowej w środę i ... raczej "po ptakach". Uczyłam się dość dokładnie, ale nie miałam ani jednego pytania z wymienionych na forum. Pełna analiza CV, test z excela na kompie. No trudno nie na State Street świat się kończy. W sumie to jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi, ale wiem, że nie poszło mi dobrze:(
                                • Gość: kqs Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.12, 14:25
                                  Pika na jakie stanowisko aplikowałaś? ja dziś dzwoniłem do kobiety z HR to mi powiedziała " jeszcze decyzja nie została podjęta, jesteśmy w kontakcie". zbyła mnie albo może akurat myślą i rachują kto by się jeszcze nadał ...

ja aplikowałem na księgowego ds funduszy ... z excela nic nie miałem

różne historie słyszałem do kolegi zadzwonili z decyzją po 50 min do znajomej po 3 tyg ... więc reguły nie ma

głowa do góry
                                  • Gość: pika Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 194.42.110.* 22.06.12, 15:28
                                    Hej ja aplikowałam na to samo stanowisko. Dzięki za wsparcie, ale sądzę, że reakcje osób rekrutujących nie były pozytywne. Mam nadzieję, że tobie się uda ja mam jeszcze inne możliwości więc może w końcu znajdę prace:) Powodzenia!

• Gość: alabama Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.centertel.pl 23.06.12, 23:46
                                      sorki, czy ktoś może podać wstępne pytania z rozmowy telefonicznej plse?
                                      pzdr
                                      • Gość: Jessy Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.12, 01:53
                                        hej, zostałam zaproszona na rozmowę, chciałabym dowiedzieć się, czy zarobki to wciąż 3200 brutto?
                                        • Gość: k Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 192.166.203.* 24.06.12, 15:18
                                          więcej niż 3200 brutto
                                          • Gość: xyz Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.12, 11:31
                                            a więcej niż 3300? bo ta kwota pojawia się na forum niezmiennie od 2008 roku
                                  • Gość: k Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 192.166.203.* 24.06.12, 15:28
                                    Reguły nie ma, generalnie z kandydatami do pracy w SS jest problem, bo reprezentują niejednokrotnie słaby poziom i o tym się głośno mówi, w związku z tym wybór rekrutacje się przeciągają, bo nie można przyjmować kogokolwiek, ale tych, którzy naprawdę mają wszelkie atuty. Niestety, selekcja musi trwać. Ja bym zalecał cierpliwość, bo nigdy nic nie wiadomo.
                                    • Gość: były stejtstrit Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 13:16
                                      to mnie rozbawił ten komentarz, aż z krzesła omal co nie spadłem:D:D
                                      Problem z kandydatami :D::D:D:D
                                      Mówiąc bez ogródek to statestreet to praca dla debili, cały problem jest w tym że coraz więcej ludzi to zauwaza i ma gdzies statestreet, wiec probują wyszukiwać takich co myślą ze to jest poważna amerykańska korporacja a doświadczenie tam zdobyte coś znaczy na rynku.

Otóż nic bardziej mylnego po dwóch latach tyrania w tym obozie na rynku pracy będziecie traktowani jak ludzie trzeciej kategorii jedynym ratunkiem bedzie dla was inny podobny obóz pracy. Pozdro dla myslących!
                                • mrowkojad8 Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? 24.06.12, 19:57
                                  czy możesz napisać coś bliżej tym teście z Excela, i jaki Excel 2003 czy 2007?
                                  • Gość: pika Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 194.42.110.* 25.06.12, 07:27
                                    Jeśli chodzi o test to było tam do wykonania około 5 zadań, na pisanie formul, użycie vlookup'a i tabeli przestawnych. Zrobiłam wszystko, ale wiem, że to za mało, aby zmazać złe wrażenie po rozmowie. Dla aplikujących powodzenia!
                                    • Gość: Mona Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.home.aster.pl 25.06.12, 14:50
                                      A która wersja Excela była na teście? Czy był on angielskojęzyczny?
                          • Gość: k Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 192.166.203.* 24.06.12, 15:30
                            Zgadza się, jest prowadzony obecnie duży nabór, głównie do UK FA.
                            • Gość: alabama Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.centertel.pl 24.06.12, 20:10
                              a czy ktoś aplikuje na risk analyst i ma rozeznanie o co w tym biega?
                              • Gość: jas Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.nplay.net.pl 25.06.12, 12:48
                                Będę wdzięczna za materiały przygotowujące do testów matematycznych (nebulania@hotmail.com).
                                Pozdrawiam
                • Gość: dotti Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.12, 16:06
                  A czy ktoś dostał ofertę pracy w Pricingu? Jak się tam pracuje?
                  • Gość: zaq Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 19:17
                    Jak teraz wygląda rozmowa z managerem? Jest długa? Czy te pytania po ang wymagają business english, czy swoimi słowa może być? Ile osób w ogóle po rozmowie dostaje pracę a ile odpada? Kiedyś rekrutacja była 4 etapowa-tak wynika z wpisów na forum, teraz 3 etapowa? Ja wszędzie zaznaczałem w aplikacji, w rozmowie z panią z hr, że moj ang jest moderate..mimo to mnie zaprosili..żebym teraz nie wyszedł na ..no ;)
                    • Gość: k Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 192.166.203.* 28.06.12, 17:49
                      Co do etapów - nie ma reguły - zależy to od ilości czasu jaką dysponują menadżerowie. Angielski - chodzi o umiejętność sformułowania odpowiedzi i przekazania myśli, nie jest to jakiś egzamin wymagający super słownictwa i gramatyki - tu nie o to chodzi. Żebyście wiedzieli jakim 'angielskim' posługują się pracownicy z Indii czy nawet nieanglojęzycznych krajów na Zachodzie..
                      • Gość: on Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 194.42.110.* 28.06.12, 20:18
                        Mam pytanie, czy otrzymał ktoś w tym tygodniu telefon ws. przyjęcia do pracy, ja miałem rozmowę we wtorek w zeszłym tygodniu i niestety telefon milczy...
                        • Gość: gość Start 02.07.2012 IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.12, 08:03
                          Cyz ktoś z przyjętych do pracy od 02.07 wie o której zaczynają się szkolenia?
                          • Gość: Animon Testy numeryczne 26.06 IP: 31.187.13.* 29.06.12, 15:27
                            Czy któraś z osób zaproszonych na test 26.06 dostała zaproszenie na rozmowę?
                        • Gość: zaq Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 11:21
                          z tego co wiem, z poprzednich postów itd informują do 2 tygodni więc jeszcze trochę czasu zostało..ja bym się raczej cieszył, że nie było bardzo szybkiej reakcji z ich strony, co mogłoby świadczyć, że odpadasz i dzwonią podziękować..więc czasem brak wiadomości to dobra wiadomość :) powodzenia :)
                          • mrowkojad8 Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? 29.06.12, 14:14
                            czy osoba po studiach nie związanych z Ekonomią i Finansmi ma sznasę się dostać i czy wogóle jest sens. Nawet jezeli zostanie przyjęty czy te wszystkie zagadnienia nie są zbyt trudne do opanowania dla laika w dość krótkim czasie?
                            Proszę o bliższe informacje na ten temat.
                            • Gość: Animon Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 31.187.13.* 29.06.12, 15:29
                              Z tego co wszyscy piszą to zagadnienia o które pytają można przyswoić z wiki w jeden dzień. Sama praca to korzystanie z Excela więc raczej nie trzeba mieć wykształcenia ekonomicznego.

P.S. Czy ktoś z piszących test numeryczny 2606 dostał już odpowiedź?
                              • mrowkojad8 Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? 29.06.12, 16:35
                                jezeli w pracy używa się tylko excela to po co ten test dotyczący wiedzy z instrumentów finansowych? Czy ewentualnie ktoś z osób już pracujących mógłby wyrazić jeszcze opinię.

• Gość: m Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: 192.166.203.* 30.06.12, 06:46
                                  Nie wyobrażam sobie żeby przyjęto osobę bez choćby podstawowej wiedzy o rynku kapitałowym i księgowości.
                                  • Gość: zaq Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 11:08
                                    dokładnie, wiadomo, że nie ma takiej pracy w której wykorzystuje się całą możliwą wiedzę którą się studiuje, ale skupia się na pewnym jej fragmencie i jego ogarnia dość dokładnie tak, żeby być na prawde dobrym w tym co się robi. Czasem żeby załapać coś z pozoru łatwego należy znać podstawy z marszu tak żeby umieć się do nich odwołać..a nie jeszcze podstawy nadrabiać. Tak myślę.
                              • Gość: go Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.tktelekom.pl 10.07.12, 23:12
                                wszystko zależy od teamu do jakiego się trafi. Ja nie miałam pojęcia o ekonomii, i na początku było mi bardzo ciężko. Wpada się w wir inwestowania-bondy, equities, transfery, trade'y, tego jest mnóstwo. Przynajmniej w moim wypadku Excel jest tylko narzędziem, a reszta to 200% inwestowania, i wszytko tylko po angielsku
                                • Gość: rozbawiona Re: Zaczyna ktoś 18.06.12? IP: *.net.autocom.pl 15.07.12, 23:47
                                  200% inwestowania..? Bondy, equities, trade'y.. ojejku...- jakbym tu nie pracowała to może brzmiało by poważnie.
                                  Zatem nie żartuj :D założę się że przez 85% czasu puszczasz makra których nawet nie rozumiesz.
      • Gość: rtr Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 30.06.12, 20:36
        Szukam mądrych i zdolnych osób, które spełniają wymagania podstawione przez StateStreet na oferowane stanowiska, ale jeszcze nie aplikowały. Jako pracownik firmy mogę pomóc w zdobyciu pracy, wszystko w pełni legalnie i w zgodzie z zasadami firmy, zarówno ze strony waszej, jak i mojej. Nie ma w tym żadnego haczyka. Nie "załatwiam" pracy, nie wprowadzam tylnymi drzwiami, ale tylko pomagam, zupełnie za darmo:) Wdzięczność wyrazi mi firma jeśli znajdę dobrego pracownika, więc mi zależy:) Proszę chętne osoby o wysyłanie CV na maila: realtor87@wp.pl, może być bez imienia i nazwiska jeśli ktoś ma niepotrzebne obawy:)
        • Gość: go Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.tktelekom.pl 10.07.12, 23:08
          dobrze radzę koledze który myśli że sprytnie zarobi na polecaniu-HR co jakiś czas wpada na forum i sprawdza czy pracownicy nie szukają masowego zarobku, znam kilka przypadków zwolnionych osób przez szukanie chętnych do polecania. Podanie emaila (jeszcze pewnie tego samego co ma SS u siebie w papierach) uważam już w ogóle za brak myślenia.
        • Gość: Management Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.250.56.* 31.07.12, 16:55
          Nie polecam polecania nieznajomych...
      • Gość: alo Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.12, 00:24
        Ostrzegam wszystkich przed aplikowanie przez zewnętrzne firmy rekrutujące - zwłaszcza firmą Human Capital Consulting. Nie wierzcie w to co wam obiecują - czyli przyśpieszenie procesu rekrutacyjnego, pomoc oraz, że SS ma z nimi taką umowę, że zawsze muszą odpowiedzieć - niezależnie od wyniku rekrutacji. wszystko okazało się totalna bzdurą! na odpowiedź czekałem 3 tygodnie, po których była informacja typu "prosimy o cierpliwość SS odpowie za 2-3 tygodnie, bo teraz maja dużo obowiązków.
        Po złożeniu aplikacji przez stronę z wersją "polecenie" - SS kontaktował się ze mną następnego dnia!! HCC oczywiście próbowała się podpisać pod tą rekrutacją - ponieważ pierwsze CV poszło przez nich. I oczywiście teraz zapewniali, że SS zadzwoni niezależnie od wyniku... nie zadzwonili...
        Innymi słowy - chcesz mieć prostszą rekrutację - nie aplikuj przez firmy zewnętrzne - będziesz mieć dłuższe terminy i cięższą rekrutacje - SS woli najpierw zatrudnić kogoś za kogo nie musi płacić haraczu agencji rekrutacyjnej.
        • Gość: XYZ Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 89.76.102.* 01.07.12, 09:30
          alo, gość który pisał wyżej raczej nie jest z firmy rekrutacyjnej a jedynie chce zarobić na poleceniu, gdyż za każdą poleconą osobę którą SS zatrudni dostanie określoną kasę. Krótko mówiąc pewnie chce sprawdzić CV, podpowiedzieć co poprawić, dać testy oraz pytania z rozmowy które pojawiły się tutaj już ze sto razy więc jak ktoś nie jest leniwy to też by sobie sam znalazł.
          • Gość: rtr Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 192.166.203.* 01.07.12, 13:11
            Tak jak piszesz kolego, aplikowanie poprzez system polecenia to najlepsza opcja, dlatego do tego zachęcam ;)
            • Gość: paja Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.euleo.pl 02.07.12, 13:41
              mógłym prosić o materiały na testy analityczne? bedę bardzo wdzięczny za pomoc

mój mail paja6@op.pl
              • Gość: asik Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.12, 14:50
                do osób, które ostatnio były na rozmowie z menagerem - jakie pojawiają się teraz pytania??
                • Gość: ac Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ghnet.pl 02.07.12, 23:31
                  ja jestem zaproszona na rozmowe z HR w piatek... czy po tej rozmowie jeszcze jest jedna? czytalam, ze czasem to lacza... wiecie cos? no i pytanie o pytania:) na rozmowie- takie jak byly? czy cos nowego...
                  • Gość: enen Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.12, 10:44
                    czy któraś z osób, które w ubiegłym tygodniu miały łączoną rozmowę z HR i managerem dostała już jakąkolwiek odpowiedź?
                    • Gość: asik Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 08:54
                      podpisuje się pod wpisem powyżej.
              • Gość: gosc Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.ghnet.pl 05.07.12, 13:14
                ..podlaczam sie do prosby o materialy na testy analityczne. Z góry bardzo dziekuje!
                moj mail : mag.kul@onet.pl
                • Gość: marker Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 17:08
                  jakie testy analityczne? przejrzyj podrecznik do matematyki w 6 klasie podstawówki
                  • Gość: zaq Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 21:22
                    a jak wygląda spotkanie z managerem? o co pyta? czy dużo osób po tym oblewa?
                    • Gość: m Testy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.12, 08:44
                      Co teraz jest na testach?Czy ktoś może się podzielić tą informacją?
                      • Gość: asik Re: Testy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 09:03
                        to co przewija się na forum
                        • Gość: m Re: Testy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.12, 08:39
                          No właśnie ostatnio niewiele tych informacji, poza prośbami o opracowane pytania na rozmowę:-) A testy:-( Jeżeli ktoś ostatnio był na testach, skrobnijcie jakieś przykłady proszę.
                          • Gość: Ania Re: Testy IP: *.ksi-system.net 11.07.12, 21:48
                            Testy są w języku angielskim. Należy odpowiedzieć na 30 pytań w przeciągu 45 min. Są to zadania o wyliczenia procentowe, ułamkowe, sprawdzające umiejętność czytania danych z wykresów, przeliczania prędkości przejazdu pojazdu od punktu A do puntu B, bądź rozszyfrowanie zależności między ciągiem licz i podaniem kolejnej.
                            • Gość: m Re: Testy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.12, 11:36
                              Dziękuje
                    • Gość: Mona Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 194.42.110.* 13.07.12, 10:55
                      Ja z innej beczki - czy do kogokolwiek odezwali się po 4 tygodniach po rozmowie, bo ja czekam, a odpowiedzi negatywnej nie dostałam. Oczywiście pisałam maile i nawet dzwoniłam, ale nie uzyskałam żadnych informacji.
                      • Gość: Mona Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 194.42.110.* 16.07.12, 15:19
                        Ponieważ nikt mi nie odpowiedział, to mam inne pytanie czy zdarzyło się, że komukolwiek nie dali żadnej odpowiedzi, czy jednak powinnam czekać, mimo, że minął już miesiąc? Z góry dzięki za odpowiedź.
                        • Gość: ja Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.12, 23:36
                          Przecież podczas rozmowy jesteś informowana że kontaktują się tylko z wybranymi osobami...
                      • Gość: pyszotek Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 62.29.131.* 25.07.12, 10:04
                        do mnie odezwali się własnie po półtora miesiąca od rozmowy telefonicznej ...i zaprosili na testy, a już sobie odpuściłam tą firmę - hehe
                        • Gość: Mona Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 194.42.110.* 25.07.12, 20:39
                          Dzięki za info. ja już straciłam nadzieję ale Tobie życzę powodzenia.
                          • Gość: KAwa Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 31.187.13.* 02.08.12, 17:29
                            aplikował ktoś tam ostanio? co tu taka cisza?
                          • Gość: pyszotek Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 62.29.131.* 03.08.12, 15:24
                            przeszłam przez testy :) napisali maila, że mam czekać na telefon ... no i czekam już tydzień. Strasznie się to wlecze, już mija 2 miesiące odkąd złożyłam swoją aplikację - pierwszy raz spotykam się z czym takim, żeby tyle czasu to trwało, na ogół ok tygodnia i wszystko było wiadomo, a tu 2 etapy przez 2 miesiące ... nie wiem co mam myśleć o tej firmie
                            • Gość: KAwa Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: 31.187.13.* 04.08.12, 15:17
                              o to faktycznie dziwna sprawa, może mają chwilowy przestój.. ja wysłalam cv i czekam na odpowiedź, mógłby ktoś jeszcze podzelić się pytaniami które zapamiętał (poza tymi które już się pojawiły)
                              • Gość: staszek Re: state street corporation kraków zaczelo się : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.12, 11:05
                                nie idźcie tą drogą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka