eddie1980 24.04.08, 14:29 Czy pracodawcę obowiązuje jakaś tajemnica służbowa w przypadku gdy pracownik przynosi L4 od specjalisty a za chwilę wszyscy w pracy znają przyczynę tegoż zwolnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szkoda gadac...... Re: info w L4 dla pracodawcy ??? IP: *.icpnet.pl 24.04.08, 14:43 pewnie ze ma bo jest to swoiste przeciez lamanie ustawy o ochronie danych osobowych ale sprobuj to udowodnic to graniczy z cudem wiec dlatego mowi sie o martwych ustawach...nie zwalczysz tego pisze ze swojego doswiadczenia.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
eddie1980 Re: info w L4 dla pracodawcy ??? 24.04.08, 16:13 czyli mogą z nami robić co chcą, czy nam sie to podoba czy nie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkoda gadac...... Re: info w L4 dla pracodawcy ??? IP: *.icpnet.pl 24.04.08, 16:30 no na to wychodzi :( coz trzea odpokutowac ze zyjemy w tej bananowej republice a jak juz bedziesz mial dosc to emigracja wita,warto porownac czy gdzies indziej tez jest taki burdel ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tanahoe Re: info w L4 dla pracodawcy ??? 24.04.08, 18:51 Słuchaj ale lekarz nie pisze na L4 dla pracodawcy jednostki chorobowej. Tylko leci to na druku do ZUS. Sama jestem na zwolnieniu i zaniepokoiłam się tym, że zakład nie uzna mi zwolnienia. Następnego dnia jak byłam w przychodni to się zapytałam czy to nie błąd. Pani mi odpowiedziała, że oni specjalnie tego nie wpisują bo pracodawca nie musi wiedzieć. W tej chwili mam 3 zwolnienie z różnych miejsc między innymi ze szpitala i na żadnym nie ma wpisanego numeru jednostki chorobowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: info w L4 dla pracodawcy ??? IP: *.icpnet.pl 24.04.08, 23:15 z tego co sie pytalam lekarki to jednostka chorobowa(kod choroby)jest wpisywany tylko w kartoteke a na zwolnieniu nie widac-maja taki papier/zaslepke ze pracodawca nie widzi ale zus tak(musi zreszta zeby sprawdzic pozniej z jakiego powodu jest zwolnienie dane).Ale mowila tez ze jak jestes w szpitalu albo w sanatorium z nfz to wtedy wpisuja kod tak ze pracodawca widzi.Tyle wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 ciąża to nie jednostka chorobowa! 25.04.08, 12:50 Bo chyba ci o to chodzi. Lekarz nie ma obowiązku wpisywać jednostki chorobowej, ale MUSI te adnotacje, na podstawie których pracodwaca będzie naliczał wynagrodzenie za czas zwolnienia według NIESTANDARDOWEJ STAWKI (100% zamiast domyślnych 80%), czyli szpital czy ciąża będą widczne dla pracodawcy, a przeciążenie psychiczne czy grypa już nie Odpowiedz Link Zgłoś
eddie1980 Re: ciąża to nie jednostka chorobowa! 25.04.08, 15:27 no nie,chodzi raczej o "przeciążenie psychiczne", mój pracodawca nie zna się na wielu rzeczach a tym bardziej na kodach chorób, ale z pieczątki wyczytał od kogo zwolnienie i już wszyscy wiedzą( co jest dla mnie krępujące), a uważam, że powinien to zachować w tajemnicy, jest jakiś przepis regulujący takie "coś"? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 przeciążenie psychiczne 28.04.08, 13:55 Jedyna rzecz REALNA, którą możesz zrobić, to dopilnować przy każdym kolejnym zwolnieniu, żeby L4 było tak wypisane, żeby na papierku dla pracodawcy nie było kodu jednostki chorobowej. Obecnie byś mogła pewnie zadzwonić do PIP, albo podać do sądu, jeśli jest przepis mówiący, że rozpowszechnianie takich informacji jest niezgodne z prawem - to jednak dużo zachodu, a efekt niepewny. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuciamama1 Re: ciąża to nie jednostka chorobowa! 24.06.08, 09:08 Masz prawo do ochrony danych osobowych, więc zrozumiałe jest, że pracodawca nie ma prawa mówić czego dotyczy L4 i co Ci dolegało.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: ciąża to nie jednostka chorobowa! IP: 83.1.81.* 15.11.08, 10:28 Witam! Mam podobny problem. Czy ktoś wie gdzie moge znaleźć artykuł albo coś co mówi o tym. Dodam tylko że zostałem bardzo "brutalnie" obkrzyczany przez osobę podległą mojemu pracodawcy kiedy dostarczyłem zwolnienie od lekarza psychiatry. Mało tego ludzie z mojej miejscowości równierz są poinformowani o mojej "chorobie". Pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: ciąża to nie jednostka chorobowa! 15.11.08, 14:22 Niestety, nieumieszczanie kodu jednostki chorobowej to nie wszystko. Jeżeli ktoś ma na zwolnieniu pieczątkę szpitala psychiatrycznego i pieczątkę psychiatry, to niestety jest pewna wskazówka, na co mógł chorować. Internista z rejonu nie wypisze zwolnienia na 4 miesiące za czas tego pobytu. O ile wiem, przepisy wielu krajów mówią o danych "wrażliwych", których rozpowszechnianie może być przyczyną postępowania sądowego. U nas nie wiem, czy są konkretne przepisy, ale wielu szefów na szczęście umie trzymać język za zębami i ma poczucie przyzwoitości. Jeżeli szef tego nie umie, albo zatrudnia taką wredną kadrową, to chyba nie warto tam pracować i nie warto być przyzwoitym (przeciążenie psychiczne zawsze może potrwać trochę dłużej, zwłaszcza jeżeli człowiek ma wrócić do nieprzyjaznej atmosfery pracy, nieprawdaż?). Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
sayonara2 Re: info w L4 dla pracodawcy ??? 28.04.08, 14:33 Dla mnie to jest normalne,ze gdy pracownik przynosi zwolnienie lekarskie to nie przekazuje tej informacji dalej. Zachowanie Twojego pracodawcy jest nieetyczne,ale tak naprawde to nic nie mozesz zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin l4 IP: *.blokowe.pl 01.09.15, 20:00 Witam na l4 niewidać ale na pierwszym druczku który odbija na drugi on wpisuje numer choroby i ona sie odbija i widać na tym jak sie dobrzer przyjzy wiem bo juz też dawałem l4 dużo razy i się przyglądałem Odpowiedz Link Zgłoś