Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pilne - sprawa w sądzie pracy

02.05.08, 16:41
    Mam problem z moim poprzednim pracodawcą, który uważa że nie musi mi zapłacić za przepracowane pół miesiąca.
    Czy ktoś już w Was składał sprawę w sądzie pracy - jakie potrzebne są dokumenty, co jest wymagane?
    Do kiedy przedawniają się roszczenia o zaległe wynagrodzenie?
    Początkowo chce złożyć sprawę o uznanie mojego stosunku pracy jak umowę o pracę (podpisana była umowa zlecenie) i za jednym zamachem również o zaległe wynagrodzenie.
    Pracodawcy wysłałam już wezwanie do zapłaty, które nie przyniosło żadnych skutków - jest niereformowalny:)
    Dziękuje z góry wszystkim za rady...:) Ale trzeba walczyć z takimi pseudopracodawcami...Pozdrawiam majowo:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: pipi Re: Pilne - sprawa w sądzie pracy IP: *.spokonet.com 04.05.08, 19:23
        idz do pip-u oni Ci pomogą
      • Gość: ret Re: Pilne - sprawa w sądzie pracy IP: *.eranet.pl 05.05.08, 00:23
        Witam
        Umowa zlecenie to umowa na wykonywanie jakiejś czynności w określonym czasie.
        Jeśli czynność nie została wykonana poprawnie wynagrodzenie się nie należy.
        W praktyce udowodnienie wykonania czynności może być bardzo trudne. Najlepiej
        skompletować świadków... Jednak oni o ile nadal tam pracują to raczej się nie
        wypowiedzą...
        Jeśli to była jedna tylko umowa i zerwana to raczej bez szans.
      • Gość: Pola Re: Pilne - sprawa w sądzie pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:05
        Ja właśnie złożyłam, o uznanie stosunku pracy (zamiana umowy zlecenie na umowę o prace) i w moim wypadku o odszkodowanie za okres wypowiedzenia (miałam 3 umowy zlecenie i czwartą na czas określony- która w tym wypadku powinna być umowa na czas nie określony)
        moja rada w każdym mieście istnieje PIP (państwowa inspekcja pracy..można znaleźć na necie - udzielają za darmo porad prawnych- poprowadzą co i jak) u mnie dało to rade jako pozew łączona 2 sprawy na raz.
        co do tego czy da rade - da tylko trzeba udowodnić 5 przesłanek stosunku pracy:
        -miejsce i czas (wyznaczone przez pracodawce)
        -świadczenie pracy osobiście (ze nie mógł zastąpić Cię nikt z rodziny na przykład (nie chodzi tu o kolegę z pracy)
        - pod kierownictwem (szef)
        - otrzymywanie wynagrodzenia
        - oraz ze była to praca starannego działania (te same czynności w toku pracy)
        życzę powodzenie
        -
        • renatkam Re: Pilne - sprawa w sądzie pracy 05.05.08, 13:19
          Ok, dzięki za rady. Zgłoszę sie do PIP-u i zobaczymy co powiedzą. Wg mnie
          wszystkie przesłanki zachodziły + miałam pracować min. 8 h dziennie (a nie jak
          w umowie na zlecenie w wybranych godzinach).
          Mam nadzieje, ze bedzie dobrze - trzymajcie kciuki jutro do nich jade...:)
          Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka