Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

umowa zlecenie a L4

29.05.08, 21:34
    Mam spory kłopot. Miałam umowę na czas określony i w tzw. międzyczasie skręciłam nogę. Skomplikowane było to na tyle, że musiałam chodzić na rehabilitację i jedyne wolne godziny były w czasie pracy. Musiałam się zwalniać, odpracowywać, dla pracodawcy było to na tyle kłopotliwe, że nie przedłużył mi umowy. Nie przejęłam się, bo od razu złapałam inną pracę w ramach umowy zlecenia z bardziej elastycznym trybem pracy. Dowiedziałam się że nowy pracodawca nie odprowadził od tej umowy składki zdrowotnej, a na początek czerwca mam wizytę u specjalisty, w dodatku już drugi tydzień chodzę z grypą i nie wiem czy w razie czego będzie mi przysługiwał zasiłek chorobowy, jak ja się w ogóle dostanę do lekarza?
    Czy mam się rejestrować w PUP?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: umowa zlecenie a L4 29.05.08, 22:30
        Jeśli się nie ubezpieczyłaś (dobrowolne ubezpieczenie chorobowe), to żaden
        zasiłek chorobowy nie będzie Ci przysługiwał. To nie umowa o pracę, tylko umowa
        zlecenia.

To nie jest Twój pracodawca, tylko zleceniodawca.

Zleceniodawca ma obowiązek odprowadzać składki na Twoje ubezpieczenie zdrowotne.

S.
        • pachnacygroszek Re: umowa zlecenie a L4 30.05.08, 07:36
          > Zleceniodawca ma obowiązek odprowadzać składki na Twoje ubezpieczenie zdrowotne

Owszem, ale w przypadku gdy podpiszesz oświadczenie o dobrowolnym objęciu ubezpieczeniem chorobowym. Wizyty u lekarza- na podstawie podbitej książeczki ubezpieczeniowej. L4 dopiero po upływie 180 dni od momentu odprowadzania składek.

• skarpetka82 Re: umowa zlecenie a L4 30.05.08, 07:48
            Składka na ubezpieczenie zdrowotne i składka na ubezpieczenie chorobowe to dwie
            różne rzeczy. Podbita książeczka ubezpieczeniowa = opłacane składki na ubezp.
            zdrowotne.
            Składki na ubezpieczenie zdrowotne zleceniodawca albo pracodawca ma obowiązek
            odprowadzać, składki na ubezpieczenie chorobowe są przy umowie zlecenia dobrowolne.
            Masz rację z tym okresem karencji, z tym, że jeśli między zakończeniem umowy o
            pracę a rozpoczęciem zlecenia nie minęło więcej niż 30 dni, to okres opłacania
            składek na ubezpieczenie chorobowe z tytułu umowy o pracę sumuje się z okresem
            umowy zlecenia. Czyli jeśli ktoś pracował na umowę o pracę 4 miesiące, po
            tygodniu zaczął pracę na umowę zlecenie i wybrał dobrowolne ubezpieczenie
            chorobowe, to okres karencji wynosi już tylko 2 miesiące.
            • Gość: uzix Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.chello.pl 30.05.08, 17:19
              Dzięki za pouczenie. Mam nadzieję że wkrótce znajdę normalną pracę i nie ma takiej siły, która zmusi mnie do umowy zlecenia. Mam nauczkę, lepiej siedzieć w domu i chorować niż na siłę pracować. Mam nadzieję, że ktoś jecze wyciągnie wnioski z tej lekcji, bo ja na pewno.
              • snajper55 Re: umowa zlecenie a L4 30.05.08, 17:24
                Gość portalu: uzix napisał(a):

> Dzięki za pouczenie. Mam nadzieję że wkrótce znajdę normalną pracę i nie ma tak
                > iej siły, która zmusi mnie do umowy zlecenia.

Jeśli druga strona umowy nie przestrzega prawa, to nie ma dużego znaczenia czy
                jest to umowa o pracę, czy umowa zlecenie. Zlecenie ma swoje wady i zalety,
                podobnie jak umowa o pracę.

S.
          • snajper55 Re: umowa zlecenie a L4 30.05.08, 17:21
            pachnacygroszek napisała:

> Owszem, ale w przypadku gdy podpiszesz oświadczenie o dobrowolnym objęciu ubezp
            > ieczeniem chorobowym.

Nie. Zleceniodawca ma obowiązek przekazywać składkę na ubezpieczenie zdrowotne
            niezależnie od tego , czy zleceniobiorca przystąpił do ubezpieczenia chorobowego.

> Wizyty u lekarza- na podstawie podbitej książeczki ubezp
            > ieczeniowej. L4 dopiero po upływie 180 dni od momentu odprowadzania składek.

Nie L4, tylko zasiłek chorobowy pod warunkiem, że zleceniodawca zdecydował się
            na ubezpieczenie chorobowe.

Do 180 dni wlicza się poprzednie okresy opłacania składek, jeśli nie było między
            nimi przerwy dłuższej niż 30 dni.

S.
            • Gość: uzix Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.chello.pl 30.05.08, 17:38
              Fajnie, tylko że nie ja jestem kadrową i szkoda że babsko nie poinformowało mnie do którego dnia mogę wpłacić składkę, to bym sobo sama opłaciła. Pracowałam od 5 maja do końca miesiąca, a o tym że nie mają zamiaru odprowadzać składek dowiedziałam się 20 maja.
              • snajper55 Re: umowa zlecenie a L4 30.05.08, 18:52
                Gość portalu: uzix napisał(a):

> Fajnie, tylko że nie ja jestem kadrową i szkoda że babsko nie poinformowało mni
                > e do którego dnia mogę wpłacić składkę

Składkę na ubezpieczenie zdrowotne odprowadza zleceniodawca, nie Ty.

A ubezpieczenie chorobowe... Większość zleceniobiorców uważa je za nieopłacalne
                i się nie ubezpiecza. Gdy się pracuje na umowę zlecenie to trzeba znać warunki
                takiej pracy, można o tym choćby w internecie sobie poczytać. To Twój obowiązek,
                a nie jakiejś kadrowej zleceniodawcy.

S.
                • Gość: uzix Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.chello.pl 30.05.08, 21:43
                  Masz całkowitą rację. Teraz świadoma wszystkich konsekwencji prędzej będę leżała pępkiem do góry niż złapę się takiej fuchy. Błędów staram się bowiem nie powielać.
                  • Gość: racjonalny Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.chello.pl 30.05.08, 22:40
                    > Masz całkowitą rację. Teraz świadoma wszystkich konsekwencji prędzej będę leżał
                    > a pępkiem do góry niż złapę się takiej fuchy. Błędów staram się bowiem nie powi
                    > elać.

Twoja konkluzja jest trochę pochopna. Nie tyle nie należy brać zleceń, co
                    orientować się w specyfice tego sposobu zarobkowania.
                    Pomna swego doświadczenia możesz brać zlecenia dalej, a tylko zadbać by składki
                    były odprowadzane zgodnie z Twoją wolą.
                    Spokojnie, ochłoń, co nagle to po diable.
                    • Gość: uzix Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.chello.pl 31.05.08, 12:40
                      W moim tzw. "mieście" to jeszcze pracodawca narzuca warunki i raczej nie będzie chciał tych składek odprowadzić. Jasne jest więc że poza wymuszoną działalnością gospodarczą jest to drugi sposób na wych...janie pracownika. Pi.. takie wczasy. Pora skończyć z tym i nie dać się więcej doić, idę na zasiłek i mam to wszystko w .. głębokim poważaniu.
                      • Gość: abc Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.08, 12:51
                        > W moim tzw. "mieście" to jeszcze pracodawca narzuca warunki i raczej nie będzie
                        > chciał tych składek odprowadzić.
                        A co tu zleceniodawca ma do "chcenia"?
                        Zapoznaj się z zasadami płacenia składek od umów zlecenia i nie myl ubezpieczenia chorobowego ze zdrowotnym:
                        www.idn.org.pl/sonnszz/umowy_zlecenia.htm
                        www.msp.money.pl/wiadomosci/prawo/artykul/zlecenie;i;dzielo;-;jakie;skladki,97,0,224097.html
                        www.jobuniverse.pl/artykuly/21280.html
                        > sy. Pora skończyć z tym i nie dać się więcej doić, idę na zasiłek i mam to wszy
                        > stko w .. głębokim poważaniu.
                        Słusznie, zgodnie z zasadą: "na złość babci odmrożę sobie uszy"
                        • Gość: 71 Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.chello.pl 31.05.08, 13:24
                          Do chcenia pracodawca ma to, że biorę umowę zlecenia bez składek, albo nie biorę wcale. Zachciało się mnie, głupiej, pracować, tylko po co? teraz nie mogę nawet iść do specjalisty, do którego w kolejce czekałam 2 miesiące, a zarobiłam za mało żeby sobie opłacić taką wizytę.
                          • snajper55 Re: umowa zlecenie a L4 31.05.08, 17:25
                            Gość portalu: 71 napisał(a):

> Do chcenia pracodawca ma to, że biorę umowę zlecenia bez składek, albo nie
                            > biorę wcale.

Nie ma czegoś takiego jak umowa zlecenia bez płacenia przez zleceniodawcę
                            składki ZDROWOTNEJ. Nie ma umowy zlecenia ze składką CHOROBOWĄ. Składkę
                            CHOROBOWĄ musi płacić zleceniobiorca. Jeśli chce płacić.

Jeśli stoisz przed wyborem umowa zlecenia czy brak pracy, to musisz podjąć
                            decyzję. Nikt temu nie jest winien. Wolisz bezrobocie - Twoja decyzja, ale nie
                            zwalaj winy na firmy oferujące umowy zlecenia.

S.
                            • Gość: abc Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.08, 17:29
                              Pytająca należy do "wiedzących lepiej" ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka