Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zarobki w Kancelariach

17.09.03, 17:32
    Ciekawią mnie zarobki pracowników w kancelariach Notarialnych. Czy notariusze
    żerują na swoich pracownikach oddając im małą część ze swoich zarobków. Jak
    myślicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: m Re: Zarobki w Kancelariach IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 19:36
        Pewnie,że żerują. Zarabiać 1200zł to czyste ździerstwo! Zaraz tak po
        fachu.Interesują mnie zarobki prawników bez aplikacji w innych kancelariach.
        • sa-bella Re: Zarobki w Kancelariach 19.09.03, 16:57
          Jedna z największych kancelarii na Śląsku, obsługująca głównie osoby prawne.
          Prawnik na aplikacji: 800 zł.

Czyżbym słyszała śmiech?
          Acha, to ja się tak śmieję.
          • Gość: fok Re: Zarobki w Kancelariach IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 19.09.03, 17:02
            5 lat temu slyszalem ze notariusz w miescie 70-tysiecznym zarabial 30 tys zl
            miesiecznie. elita nie dopusci do swego grona...
      • Gość: znajomy prawnika Re: Zarobki w Kancelariach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 19:30
        Prawnik bez aplikacji w jednej z największych kancelarii w Polsce-ok. 3500 PLN
        na rękę
        • Gość: nowy Re: Zarobki w Kancelariach IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 01:43
          no nie wiem, ale proponuje do poczytania watek:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=7547710
          ja jestem prawnikiem 3 lata, nie mam wujka adwokata wiec nici z aplikacji. mam
          za soba kilka publikacji, prowadze wlasny biznes, znam 3 j.obce, i dzieki
          kochanemu zusowi i innym mu podobnym moj zarobek to wylacznie splacanie dlugow
          firmowych, na przeżycie mam jak IM nie zaplace
          jesli kiedys istniala we mnie jeszcze wiara w uczciwosc, szacunek, godność,
          honor, sprawiedliwosc, to byla wynikiem indoktrynacji z czasow poznego PRL i
          sciemniania we wczesnej III RP.
          jezeli wierze ze cos istnieje to wylacznie fakt kurestwa, zlodziejstwa,
          wykorzystywania i znajomości
          jeśli mam powiedzieć cokolwiek o tym kraju to nie powiem bo mnie wykropkują
          uczylem sie prawa tyle lat by stwierdzic, ze ciekawiej i pewniej byloby
          zostac mechanikiem samochodowym
          to zenujace co z nami robią w tym kraju starzy prawnicy przylepieni do koryta
          a my sie dajemy wykorzystywac jak glupie kozy
          a niby mamy wyzsze wyksztalcenie - a nie ma silnych na koligacje
          a moze cos zrobimy - jakis ruch mlodych prawnikow, skierowany przeciw
          plenipotencji starych, którzy nie chcą nas dopuścić a nazywają
          to "doświadczeniem"? może to i anarchiczne, ale inaczej dajemy się
          robic jak leszcze
          ---------------------------------------------------------------------
          ludzie - kto jeszcze da się im bzyknąć?

• Gość: ooo Pauperyzacja prawników musi postępować pomimo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.03, 11:49
        postępującej (za UE) nadregulacji prawnej.
        To nic dziwnego skoro uczelnie i tzw. uczelnie produkują rocznie 9000
        absolwentów prawa.
        Nie ma cudów jest albo będzie nadmiar prawników, co wymusi spadek płacy !
        Oczywiście pajace z korporacji bronią się jak mogą i można to zrozumieć.
        Czują co się święci.
        Podobnie bankowcy, marketingowcy i inni masowo produkowani i robieni w konia
        przez polskie uczelnie.
        • sa-bella Re: Pauperyzacja prawników musi postępować pomimo 20.09.03, 19:16
          Wszyscy wiedzą, że chorym pomysłem jest aby o dostępie do zawodu prawniczego
          decydowali ci, którzy już ten zawód wykonują. To oczywiste, że każdy w takiej
          sytuacji broniłby dostępu "do koryta". Ale co z tego, że wszyscy to widzą,
          krytykują, pomstują, kiedy ustawodawca nic nie robi by to zmienić.
          Widocznie lobby adwokatów i notariuszy wciąż jest bardzo silne...
          • forward Re: Pauperyzacja prawników musi postępować pomimo 20.09.03, 22:18
            Wiesz Sabella takie wynagrodzenie (800 zł) mój brat inżynier dostał netto na
            pierwszej pracy (umowa na 3 miesiące).
            Generalnie pauperyzacja dotyka humanistów i ekonomistów, i to jest fakt, smutny
            fakt, zresztą jeden z wielu w tym kraju.

Forward
            • sa-bella Re: Pauperyzacja prawników musi postępować pomimo 20.09.03, 22:51
              Wiem, że to mało, ale za coś niestety muszę płacic rachunki i jeść. Wychodzę
              właśnie mniej więcej na zero.
              Znam przypadki gorsze. Niektórzy znajomi szukali pracy 2 lata. I to wcale nie
              dlatego, że szukali nieefektywnie czy też byli leniwi. Otóż pukali do
              wszystkich drzwi,gdzie prawnik może zapukać. I co? I nic.Albo w ogóle nie mogą
              sie przebic przez poziom sekretarki, albo nikt nie chce z nimi porozmawiać,
              albo są takie pytania na rozmowie kwalifikacyjnej, żeby kandydata od razu
              spalić. Ja rozumiem, że kandydat powinien byc przygotowany merytorycznie, ale
              co można powiedziec o rozmowie która brzmi:"Co pan/pani wie o art.140 kodeksu
              pracy?...a co o art.710 kodeksu cywilnego?...a co o art.300 kodeksu
              handlowego?" Przecież nie na tym chyba ma to polegać. Od tego mamy kodeks,
              żeby sprawdzić o czym te artykuły mówią. My powinniśmy za to wiedziec, jak te
              artykuły wykorzystać.
              Cóż, pozdrawiam wszystkich młodych prawników i życzę szczęścia na wyboistej
              (bardzo) drodze do kariery.
              • Gość: amelia Re: Pauperyzacja prawników musi postępować pomimo IP: 195.117.239.* 22.09.03, 16:05
                jestem aplikantką radcowską w mieście 400 tys. Pracowałam w najwiekszej
                kancelarii prawniczej (oczywiście na umowę - zlecenie). Wynagrodzenie - 450 zł
                netto, czas pracy - ok. 10 godzin dziennie, brak urlopów. Po jakimś czasie
                zrezygnowałam, ponieważ niestety nie jestem instytucją charytatywną (za
                aplikacje płacę 6 tys. rocznie). Pozdrawiam wszystkich młodych prawników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka