eeva1 17.09.03, 17:32 Ciekawią mnie zarobki pracowników w kancelariach Notarialnych. Czy notariusze żerują na swoich pracownikach oddając im małą część ze swoich zarobków. Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: Zarobki w Kancelariach IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 19:36 Pewnie,że żerują. Zarabiać 1200zł to czyste ździerstwo! Zaraz tak po fachu.Interesują mnie zarobki prawników bez aplikacji w innych kancelariach. Odpowiedz Link Zgłoś
sa-bella Re: Zarobki w Kancelariach 19.09.03, 16:57 Jedna z największych kancelarii na Śląsku, obsługująca głównie osoby prawne. Prawnik na aplikacji: 800 zł. Czyżbym słyszała śmiech? Acha, to ja się tak śmieję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fok Re: Zarobki w Kancelariach IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 19.09.03, 17:02 5 lat temu slyszalem ze notariusz w miescie 70-tysiecznym zarabial 30 tys zl miesiecznie. elita nie dopusci do swego grona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajomy prawnika Re: Zarobki w Kancelariach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 19:30 Prawnik bez aplikacji w jednej z największych kancelarii w Polsce-ok. 3500 PLN na rękę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Zarobki w Kancelariach IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 01:43 no nie wiem, ale proponuje do poczytania watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=7547710 ja jestem prawnikiem 3 lata, nie mam wujka adwokata wiec nici z aplikacji. mam za soba kilka publikacji, prowadze wlasny biznes, znam 3 j.obce, i dzieki kochanemu zusowi i innym mu podobnym moj zarobek to wylacznie splacanie dlugow firmowych, na przeżycie mam jak IM nie zaplace jesli kiedys istniala we mnie jeszcze wiara w uczciwosc, szacunek, godność, honor, sprawiedliwosc, to byla wynikiem indoktrynacji z czasow poznego PRL i sciemniania we wczesnej III RP. jezeli wierze ze cos istnieje to wylacznie fakt kurestwa, zlodziejstwa, wykorzystywania i znajomości jeśli mam powiedzieć cokolwiek o tym kraju to nie powiem bo mnie wykropkują uczylem sie prawa tyle lat by stwierdzic, ze ciekawiej i pewniej byloby zostac mechanikiem samochodowym to zenujace co z nami robią w tym kraju starzy prawnicy przylepieni do koryta a my sie dajemy wykorzystywac jak glupie kozy a niby mamy wyzsze wyksztalcenie - a nie ma silnych na koligacje ********************************************************************* a moze cos zrobimy - jakis ruch mlodych prawnikow, skierowany przeciw plenipotencji starych, którzy nie chcą nas dopuścić a nazywają to "doświadczeniem"? może to i anarchiczne, ale inaczej dajemy się robic jak leszcze --------------------------------------------------------------------- ludzie - kto jeszcze da się im bzyknąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Pauperyzacja prawników musi postępować pomimo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.03, 11:49 postępującej (za UE) nadregulacji prawnej. To nic dziwnego skoro uczelnie i tzw. uczelnie produkują rocznie 9000 absolwentów prawa. Nie ma cudów jest albo będzie nadmiar prawników, co wymusi spadek płacy ! Oczywiście pajace z korporacji bronią się jak mogą i można to zrozumieć. Czują co się święci. Podobnie bankowcy, marketingowcy i inni masowo produkowani i robieni w konia przez polskie uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sa-bella Re: Pauperyzacja prawników musi postępować pomimo 20.09.03, 19:16 Wszyscy wiedzą, że chorym pomysłem jest aby o dostępie do zawodu prawniczego decydowali ci, którzy już ten zawód wykonują. To oczywiste, że każdy w takiej sytuacji broniłby dostępu "do koryta". Ale co z tego, że wszyscy to widzą, krytykują, pomstują, kiedy ustawodawca nic nie robi by to zmienić. Widocznie lobby adwokatów i notariuszy wciąż jest bardzo silne... Odpowiedz Link Zgłoś
forward Re: Pauperyzacja prawników musi postępować pomimo 20.09.03, 22:18 Wiesz Sabella takie wynagrodzenie (800 zł) mój brat inżynier dostał netto na pierwszej pracy (umowa na 3 miesiące). Generalnie pauperyzacja dotyka humanistów i ekonomistów, i to jest fakt, smutny fakt, zresztą jeden z wielu w tym kraju. Forward Odpowiedz Link Zgłoś
sa-bella Re: Pauperyzacja prawników musi postępować pomimo 20.09.03, 22:51 Wiem, że to mało, ale za coś niestety muszę płacic rachunki i jeść. Wychodzę właśnie mniej więcej na zero. Znam przypadki gorsze. Niektórzy znajomi szukali pracy 2 lata. I to wcale nie dlatego, że szukali nieefektywnie czy też byli leniwi. Otóż pukali do wszystkich drzwi,gdzie prawnik może zapukać. I co? I nic.Albo w ogóle nie mogą sie przebic przez poziom sekretarki, albo nikt nie chce z nimi porozmawiać, albo są takie pytania na rozmowie kwalifikacyjnej, żeby kandydata od razu spalić. Ja rozumiem, że kandydat powinien byc przygotowany merytorycznie, ale co można powiedziec o rozmowie która brzmi:"Co pan/pani wie o art.140 kodeksu pracy?...a co o art.710 kodeksu cywilnego?...a co o art.300 kodeksu handlowego?" Przecież nie na tym chyba ma to polegać. Od tego mamy kodeks, żeby sprawdzić o czym te artykuły mówią. My powinniśmy za to wiedziec, jak te artykuły wykorzystać. Cóż, pozdrawiam wszystkich młodych prawników i życzę szczęścia na wyboistej (bardzo) drodze do kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelia Re: Pauperyzacja prawników musi postępować pomimo IP: 195.117.239.* 22.09.03, 16:05 jestem aplikantką radcowską w mieście 400 tys. Pracowałam w najwiekszej kancelarii prawniczej (oczywiście na umowę - zlecenie). Wynagrodzenie - 450 zł netto, czas pracy - ok. 10 godzin dziennie, brak urlopów. Po jakimś czasie zrezygnowałam, ponieważ niestety nie jestem instytucją charytatywną (za aplikacje płacę 6 tys. rocznie). Pozdrawiam wszystkich młodych prawników. Odpowiedz Link Zgłoś