kot_pimpek 13.06.08, 11:55 Piękna nasza Polska cała, nie ma co. Brakuje tylko granatów za pazuchą, bo "sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie". Ech. Bedzie lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
homard Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 20.06.08, 12:13 Ten Wojciech to nie zły burak... Spycha do rowu i nie zabija...JAK MAMY CI dziękować "święty" (raczej walnięty i to zdrowo)WOJCIECHU...PEWNIE NA KOLANACH (haha) Nie robisz pod siebie...gratulacje ! czasem na stacjach benzynowych zdarzają sie jakieś prysznice płatne jednak... Osobiście mu współczuje...musi być naprawdę bardzo nieszczęśliwym człowiekiem... Jeśli rzeczony Wojciech ma dzieci to szkoda mi ich bo ja z takiego chama ojca wstydziłbym się niemiłosiernie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOŁstrz Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 14:31 Wojciech nikogo nie zepchnął do żadnego rowu-dał tamtemu kierowcy wybór: rów,czołówka albo próby powrotu na własny pas ruchu-a że wybór kierowcy osobówki był taki a nie inny... Według mnie kierowcy ciężarówek to jedni z najlepszych kierowców w ogóle-zwłaszcza w miastach muszą sobie radzić,choć mają ciężko,bo nie wszędzie są"zielone fale". A na trasie często korzystałem z ich uprzejmości-"TIRowcy"lepiej rozumieją problemy "osobowych",niż w drugą stronę miałoby to działać. Odpowiedz Link Zgłoś
martika.78 Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 10:09 > Według mnie kierowcy ciężarówek to jedni z najlepszych kierowców w > ogóle-zwłaszcza w miastach muszą sobie radzić,choć mają ciężko,bo nie wszędzie > są"zielone fale". No własnie nie zawsze są "zielone fale" i trzeba niestety mieć ten refleks i w porę wychamować. Mieliśmy taką przygodę z TIREM, który skasował nam tył auta, bo właśnie staliśmy na czerwonym świetle na skrzyżowaniu w centrum miasta. I PYTAM: GDZIE TEN SUPER-KIEROWCA TIRA MIAŁ OCZY? Dzięki Bogu z tyłu nie siedziało dziecko czy jakiś inny pasażer, bo mogłoby skończyc się tragicznie. Nie wspomnę już o innych bez mała tragicznych sytuacjach na drogach, których uczestnikami były jak na nieszczęście tiry. Drogi są przeznaczone dla wszystkich kierowców nie tylko kierowcow tirów, którzy niestety czują się PANAMI na polskich drogach i maja życie ludzkie kierowców mniejszych aut po prostu za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 213.77.0.* 03.07.08, 10:59 nie mówiąc o życiu rowerzysty, takich to nawet nie zauważają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 195.136.118.* 03.07.08, 17:06 No tak ale jak kierowca malego sie pozno zorentuje to moze chmowac w ostatniej chwili i najwyzej leko puknie tego z przodu ale on wazy 1,5 tony a nie 15 czy 20 wiec kierowca tira tez jest czlowiekiem to tez sie czasem moze zagapic a prawda jest taka ze wiekszy samochod spowoduje wieksze zniszczenia .A po za tym i statystycznie to proporcjionalnie jest duzo wiecej wypadkow osobowek niz tirow. Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Nie przesadzasz? 03.07.08, 21:35 > Drogi są przeznaczone > dla wszystkich kierowców nie tylko kierowcow tirów, którzy niestety > czują się PANAMI na polskich drogach i maja życie ludzkie kierowców > mniejszych aut po prostu za nic. Czy to że jeden kierowca TIRa wjechał Ci w kufer oznacza że wszyscy są mordercami na szosie? Kierowcy mniejszych aut sami mają swoje zdrowie i życie za nic. Nie jestem zawodowym kierowcą TIRa. Mam C+E ale jeżdżę najwyżej 2 razy w miesiącu. Ale nawet i to wystarczy żeby poznać brak wyobraźni kierowców osobówek. Prowadząc osobówkę nie zauważa się tego bo ma się lepsze możliwości manewru, przyspieszenia, krótszą drogę hamowania. Ty zrobisz "myk" o 1,5 metra w prawo i jedziesz dalej. Jak ja zrobię identyczny "myk" załadowanym TIRem to mam ogromne szanse na: a) rozpieprzenie ładunku b) rozpieprzenie ładunku i naczepy c) wywrotkę d) wjazd "w buraki" Gdy spotkamy się na drodze i Ty zrobisz osobówką nieprzemyślany manewr a ja będę musiał na niego zareagować to wybacz, ale zareaguję tak żeby było to bezpieczne także dla mnie. Nie będę się narażał na utratę zdrowia lub życia a w najlepszym wypadku straty materialne bo Ty pojedziesz sobie dalej a ja bedę miał problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
sybir Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 10:10 Poruszam się osobówką ale często doświadczam uprzejmości kierowców cieżarówek. W każdej społeczności zdarzają się buraki i nie należy na ich podstawie sądzić wszystkich. Szerokości. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Wojciech - zwykły przestępca 03.07.08, 13:13 Wojciech dopuścił się przestępstwa. Zgodnie z przepisami prowadząc samochód ma on unikać wszelkiego działania które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Ma unikać takich działań niezależnie od zachowania innych. Jeżeli mógł on zjechać na pas awaryjny (a z jego wypowiedzi wiemy że spokojnie mógł tylko nie chciał) i zapobiec wypadkowi to miał obowiązek to zrobić. Nie robiąc tego dopuścił się przestępstwa za które powinien odpowiadać karnie (jedynie problem z dowiedzeniem mu umyślności ratuje go od tego). Zachowanie tego drugiego kierowcy oczywiście również jest naganne, w odróżnieniu jednak od Wojciecha on nie miał zamiaru doprowadzenia do wypadku grożącego innym utratą zdrowia lub życia. Co do kierowców – nie uogólniałbym. Ci z którymi mam do czynienia (zajmuje się między innymi obroną tirowców przed ITD) są raczej nieodpowiedzialni (na całe szczęście nasza wspaniała Inspekcja jest jeszcze często niedouczona i można im dowieść że niesłusznie się czepiają). Jeśli chcesz się dowiedzieć jacy to wspaniali fachowcy to stań sobie gdzieś na parkingu obok ITD to zobaczysz jacy są wspaniali (a przecież Ci którzy najwięcej mają na sumieniu uciekli przed krokodylkami dzięki CB). Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubok Re: Wojciech - zwykły przestępca IP: 83.238.144.* 03.07.08, 18:33 Chyba sobie żartujesz?? Jak ktoś idzie na czołówkę to nie stwarza zagrożenia?? Robię 300km dziennie, samochodem dostawczym, i widzę wiele sytuacji, większość niebezpieczeństw jest prowokowana przez samochody osobowe.Pewnie, że kierowcy ciężarówek nie są święci, zwłaszcza ci na "łódkach". Jednak to małe samochody bezmyślnie zajeżdżają drogę tirom, nie zważając, podjeżdżają pod czterdziestotonowego kolosa.... Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Wojciech - zwykły przestępca 03.07.08, 21:31 Przyjacielu, czytaj proszę uważniej. Czy ja gdzieś twierdziłem że wyprzedzając na trzeciego (ryzykując czołówkę) nie stwarza się zagrożenia??? Oczywiście że stwarza się zagrożenie!!! Nie o to jednak chodziło! Wyprzedzający na trzeciego nie dąży (zazwyczaj) do wypadku. Chce on wyprzedzić i liczy że ktoś go puści, nie ma jednak zamiaru doprowadzić do wypadku (rzadko kto jest samobójcą). W przypadku Wojciecha jest inaczej – on jasno dał do zrozumienia że mógł zjechać i zapobiec wypadkowi ale ze złości tego nie zrobił. Wiedział że w ten sposób doprowadzi do wypadku w którym ktoś (niekoniecznie pirat drogowy) może zginąć. Na tym polega różnica, wina pirata drogowego nie obejmuje celowego spowodowania wypadku – on tego nie chciał. Wojciech celowo spowodował wypadek drogowy (on tego właśnie chciał!!!) i celowo spowodował zagrożenie katastrofą (pirat mógł nie wybrać rowu tylko próbować wbić się na swój pas spychając kogoś innego i powodując karambol). Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek bez portek Re: Wojciech - zwykły przestępca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 21:03 uważam , że jesteś kompletnym przygłupem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAZ Re: Wojciech - zwykły przestępca IP: 194.106.193.* 26.07.08, 00:02 chłopie wsiadaj za fajerę i rób regularnie slalomik z jezdni na pobocze i z powrotem, potem sie pochwal jaki był Twój rekord zanim rozjechałeś niewidocznego pieszego/rowerzystę w nocy albo nie wylądowałeś z całym zestawem w rowie lub na drzewie mądry człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cod Re: Wojciech - zwykły przestępca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 18:26 "Wyprzedzający na trzeciego nie dąży (zazwyczaj) do wypadku. Chce on wyprzedzić i liczy że ktoś go puści, nie ma jednak zamiaru doprowadzić do wypadku (rzadko kto jest samobójcą)" Jezeli warunki nie pozwalaja Ci na wykonanie manewru wyprzedzania to go nie wykonuj, w przeciwnym razie musisz sie liczyc ze skutkami swojej bezmyslnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani cwaniakowal to dostal kuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 00:24 i dobrze ze wjechal w ten row, moze sie nauczy myslec. jezdze wieksza osobowka(ternowka), ale jak ktos mi wjezdza na czolowke to ma problem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 217.153.65.* 03.07.08, 15:38 Zależy co rozumiesz przez określenie "dobry kierowca". Jeśli chodzi o jeżdżenie, tak by im było dobrze, to owszem - można ich tak nazywać. Mogłabym napisać elaborat na temat łamania przepisów przez tirowców i stwarzania niebezpiecznych sytuacji na drodze. Napiszę jednak tylko o tym, że mój samochód dwukrotnie został zepchnięty z drogi przez tira. Nie tak, jak w opisanej historii. W moim przypadku "najlepsi kierowcy" zmieniali nagle pas na ten, którym jechałam. Bez kierunkowskazu, czy zmniejszenia prędkości. Poza tym widziałam też, jak tir dosłownie zmiażdżył samochód stojący prawidłowo na stacji benzynowej, a jego kierowca zaczął się natomiast drzeć na kierowcę osobówki, pomimo że tamten stał prawidłowo. Dlatego ciężko mi lubić kierowców ciężarówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek.uk Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.07.08, 19:16 Sytuacja z dzisiaj. Jade autostrada ciezarowka (C) wioze 14ton stali, ruch jest spory znajac droge hamowania takiego "ladunku" zachowuje miejsce do zatrzymania pojazdu. Niestety co chwila ktos myslacy jaki to on nie cwany bo moze sie wepchnac przed powolna ciezarowke i PO TYM MANEWRZE ZACZAC OD RAZU HAMOWAC jest kompletnie pozbawiony wyobrazni jaka jest droga hamowania ciezarowki z takim ladunkiem a pozniej placz i lament ze pewnie zmeczony kierowca ciezarowki albo ze zasnal za kierownica itp w najlepszym wypadku konczy sie na skasowanym samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 217.153.65.* 04.07.08, 08:45 Ja po pierwsze zdaję sobie sprawę z tego, że ciężarówki mają dłuższą drogę hamowania. Po drugie w opisywanych sytuacjach nikomu nie zajeżdżałam drogi. W pierwszej tir zmienił pas, bo za późno zorientował się, że na swoim pasie nie zmieści się pod wiaduktem. W drugiej sytuacji - jechałam z równą prędkością prawym pasem drogi ekspresowej. Tir wyprzedzał mnie lewym pasem. Na wysokości mojego samochodu zaczął zmieniać pas, jedna cholera wie po co. Może jego zdaniem za wolno jechałam? Przykro mi, ale nie przekraczam dozwolonej prędkości o więcej niż 25 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAZ Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 194.106.193.* 26.07.08, 00:17 Kochana wiesz ile razy spotkałem się z tym że ludzie ignorowali wyrzucany przeze mnie migacz? kiedy już nie mam gdzie dalej jechać bo nikt mnie nie chce wpuścić po prostu się wpycham. Zmieniał pas z niewiadomych Ci powodów? może coś omijał?! Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 28.07.08, 18:07 Czyżby moralność Kalego? Jak ktoś ryzykownie jedzie i stwarza zagrożenie (bo ciągle jadą z naprzeciwka i nie ma jak wyprzedzić) to źle, jak Ty stwarzasz zagrożenie (bo nikt nie chce Cię wpuścić i nie masz jak wyprzedzić) to wszystko ma być w najlepszym porządku??? Odpowiedz Link Zgłoś
1onewolf Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 09:36 Ten homard to niezły burak. Niby umie czytać, a g... rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homard Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 12:24 hmm ...A mogłabym sie dowiedzieć czego nie zrozumiałem ? Wojciech z artykułu to prostak straszny. Zgorzkniały i pozbawiony jakiejkolwiek empatii w stosunku do innych ... czyżbyś był mu podobny w sposobie wykonywania pracy i postępowania z innymi ludźmi ? Jeśli tak współczucia dla całej twojej rodziny...składam szczere kondolencje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAZ Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 194.106.193.* 26.07.08, 00:24 powiedz mi dlaczego ma brać odpowiedzialność za jakiegoś ćwoka który nie potrafi wyprzedzać? powiedz dlaczego ma narażać własne życie, zdrowie, bezpieczeństwo ładunku, bezpieczeństwo prowadzonego zestawu, życie i zdrowie ewentualnych pieszych znajdujących się na poboczu bądź w jego pobliżu? Uzmysłów sobie że pobocze nie służy do jazdy i każdy zjazd na nie wiąże się z pewnym określonym ryzykiem. Jeżeli nie jesteś sobie w stanie tego wyobrazić znaczy to tyle że nie powinieneś w ogóle jeździć samochodem bo możesz stwarzać olbrzymie zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vv [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 09:49 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traback Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 14:21 Ja sie kierowcą nie dziwie,sam chcem jeździć TIR-em. Interesuje sie tym od dziecka jestem pełen szacunku dla wszystkich kierowców. Powodzonka zyczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirkor Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 08:45 niestety większośc kierowców TIR-ów to debile bez wyobraźni. Główne grzechy: - całkowity brak poszanowania osobówek - jestem wiekszy niech mi ustąpi. - całkowity brak wyobraźni - wyprzedzanie na A4 pod górkę, a kolejka rosnie (powinien byc wprowadzony całkowity zakaz wyprzedzania dla cieżarówek w godz. od 6 do 22 na niektórych autostradach w Niemczech to działa) - nagminne przekarczanie prędkości. oczywiście osobóki to także robia. Tyle, że jak ostatnio osobówka wypadła w mojej miejscowości z drogi to się kierowca zabił, a jak zrobił to TIR to jeden z domów do remontu. - ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Zrozum ich trochę IP: 80.48.10.* 03.07.08, 09:03 Dać im stałe wynagrodzenie i rozsądne limity czasowe na pokonanie odległości z A do B(uwzględniające ograniczenia prędkości i przerwy dla kierowców) to zaczną jeździć normalnie bez pośpiechu. Myślisz, że oni pędzą na złamanie karku dla adrenaliny? Nie, po prostu muszą gonić za groszem, popędzani przez zleceniodawcę. Druga sprawa. Prowadząc takiego kolosa na polskich drogach trzeba naprawdę uważać. Taki kierowca skoncentrowany jest głównie na tym co się dzieje przed nim, trudno mu kontrolować dokładnie co się dzieje obok niego i za nim, zwłaszcza dwa metry niżej. A kierowcy osobówek nie są bez winy. Podstawowa zasada - nie wyprzedzaj tira z doskoku, tylko pokaż mu się co najmniej przez kilkanaście sekund w lusterku, że będziesz wyprzedzał. Niestety większość kierowców to ignoruje. To samo wyprzedzanie kolumny tirów - większość kierowców robi to bez wyobraźni i często kończy się to zajechaniem drogi tirowi, który jak wiadomo ma nieporównywalnie dłuższą drogę hamowania. Pozdrawiam Nie-tirowiec > niestety większośc kierowców TIR-ów to debile bez wyobraźni. > Główne grzechy: > - całkowity brak poszanowania osobówek - jestem wiekszy niech mi ustąpi. > - całkowity brak wyobraźni - wyprzedzanie na A4 pod górkę, a kolejka rosnie > (powinien byc wprowadzony całkowity zakaz wyprzedzania dla cieżarówek w godz. o > d > 6 do 22 na niektórych autostradach w Niemczech to działa) > - nagminne przekarczanie prędkości. oczywiście osobóki to także robia. Tyle, że > jak ostatnio osobówka wypadła w mojej miejscowości z drogi to się kierowca > zabił, a jak zrobił to TIR to jeden z domów do remontu. > - ) Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Przesadzasz ;) 03.07.08, 13:24 Z tym poganianiem przez pracodawców to już nie przesadzaj. Kontrole w firmach transportowych są dość częste i sprawdza się wykresówki (bądź zapisy z tachografu cyfrowego) na rok wstecz. Tutaj nie da się za bardzo pogonić kierowcę bo odpowiada za jego grzeszki pracodawca. ;) Nie jestem kierowcą tira ale po dobrej znajomości z wieloma z nich miałem już okazję się takim przejechać (po mieście) – naprawdę nie jest tak ciężko go prowadzić. Jeśli masz dobrze ustawione lusterka to widzisz wystarczająco dużo. Poza tym nie rozśmieszaj mnie twierdzeniem że kierowcy tirów jakoś szczególnie są skupieni na prowadzeniu samochodu – jeżdżą jak wszyscy inni. ;) Wyprzedzanie kolumny tirów i zajeżdżanie im drogi – tu w ogóle nie masz racji. Niedopuszczalne jest by kilka tirów jechało jeden za drugim bez stosownych odstępów. Jeżeli są odstępy to nie ma problemu z zajeżdżaniem drogi – jeśli ich nie ma to winni są tirowcy. Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
1onewolf Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 09:37 aha, czyli lepiej by było gdyby kierowca TIR-a się zabił? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz bredzisz kolego 03.07.08, 10:03 bzdury opowiadasz.... Dużo jeżdżę po kraju sam. osobowym (ca. 6000km/miesięcznie) i jakoś nie mam takich jak ty problemów z tirowcami.. > - całkowity brak poszanowania osobówek - jestem wiekszy niech mi > ustąpi. nie pamiętam by jakiś tirowiec coś na mnie wymusił na drodze; to raczej mnie się zdaża czasem wymuszać na nich zachowania dla mnie korzystne. Jedyne na co mogę narzekać to tylko na fakt, że dość rzadko ostatnio wyświadczają uprzejmość innym kierowcom i nie ustępują szybciej jadącym na drodze korzystając z pobocza. Nawet wtedy tego nie robią gdy jest ono szerokie, w dobrym stanie i puste... Z tym, że rozumiem dlaczego tak robią; wielu z kierowców osobówek myśli tylko i wyłącznie o sobie i manewr wyprzedzania tira może w ich wykonaniu trwać i kilometr bo jest wykonywane w tempie niewiele wyższym od wyprzedzanego tira > - całkowity brak wyobraźni - wyprzedzanie na A4 pod górkę, a > kolejka rosnie (powinien byc wprowadzony całkowity zakaz > wyprzedzania dla cieżarówek w godz. od 6 do 22 na niektórych > autostradach w Niemczech to działa) korona ci z głowy spadnie jak sobie chwilę poczekasz ? Oni też mają swoje tempo podróży i może ono być inne niż jadącego przed nimi tira. Czy to ma oznaczać, że ponieważ pojawił się za nimi taki król szos jak ty to oni mają wlec się za jakimś burakiem, któremu cudem udało się uruchomić swojego grata? Walnij się kolego w łeb a potem wrzuć na luz i cierpliwie czekaj aż i ty będziesz mógł sobie wyprzedzić. Przy okazji czekania natomiast pomyśl ile czasu w przypadku 40 tonowego tira trwa rozpędzanie samochodu od np; 60 km/h do 90 km/h. ? Myślisz, żę trwa to tyle samo czasu co i u ciebie? > - nagminne przekarczanie prędkości. oczywiście osobóki to także > robia. Tyle, że jak ostatnio osobówka wypadła w mojej miejscowości > z drogi to się kierowca zabił, a jak zrobił to TIR to jeden z > domów do remontu. jak jedziesz z jednego końca Polski na drugi to nie ma możliwości byś przestrzegał wszystkich ograniczeń prędkości bo byś na mineralną bez gazu jadąc w ten sposób nie zarobił. Nie ma wyjścia trzeba "grzać" wszędzie tam gdzie jest to możliwe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: bredzisz kolego 03.07.08, 11:26 "korona ci z głowy spadnie jak sobie chwilę poczekasz ?" Korona nie spadnie, ale chyba po to są autostrady i drogi szybkiego ruchu żeby się po nich szybko przemieszczać a nie zwalniać co dwie minuty z 120 do 80 km/h i jechać kolejne dwie minuty za tym TIR-em, aż będzie łaskaw zjechać na prawy pas. Na zachodzie i południu jakoś nie widać tak często TIR-ów jadących lewym pasem więc widać, że jak się chce to można. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: bredzisz kolego 03.07.08, 11:36 ja wiem, że jest to wkurzające gdy trzeba poczekać - dla mnie pewnie bardziej niż dla ciebie bo ja na autostradzie w takiej sytuacji hamuję z 220 do 80km/h a nie ze 120km - tym niemniej; mam jakieś inne wyjście niż hamowanie? :-) Skoro więc nie mam innego wyjścia to lepiej się z tym pogodzić i brać takie zachowania "na luzie"; łatwiej się żyje gdy człowiek nie źołądkuje się tak bardzo... Easy boy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cez Re: bredzisz kolego IP: *.chello.pl 03.07.08, 11:45 220km/h?????? Chyba pomyliles kolego autostrade z torem wyscigowym. Mam nadzieje ze nigdy nie spotkam Cie na drodze. Nie wierze ze jakikolwiek czlowiek ma taki czas reakcji zeby prawidlowo reagowac przy takiej predkosci. Tutaj kolega ladnie potwierdzil, ze kierowcy osobowek sa znacznie bardziej niebezpieczni na drodze niz "tirowcy". Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: bredzisz kolego 03.07.08, 12:05 220 to średnia moja szybkość na autostradzie a to oznacza, że zwykle jadę tam sporo szybciej :-) > Tutaj kolega ladnie potwierdzil, ze kierowcy osobowek sa znacznie > bardziej niebezpieczni na drodze niz "tirowcy". tak, tak kolego; nie ma to jak wierzyć, że to szybkość zabija a nie kierowcy którzy tą szybkosć rozwijają często nie mając do tego ani predyspozycji ani odpowiedniego "sprzętu" do osiągania takich szybkości.... O "zawsze" tak jeżdżę a to oznacza, że przejechałem tym tempem ponad milion kilometrów i jakoś dalej żyję (wiem, wiem; "dla każdego kiedyś przychodzi koniec") Jak człowiek uwierzy w tą wersję ("szybkość = śmierć") to łatwiej mu akceptować naciągaczy pochowanych po krzakach :-) Szerokości kolego... Odpowiedz Link Zgłoś
czarucho Re: bredzisz kolego 03.07.08, 13:11 tak, tak kolego; nie ma to jak wierzyć, że to szybkość zabija a nie > kierowcy Oczywiscie ze kierowcy zabijaja, np jadac z za duza szybkoscia. Nikt mi nie wmowi ze jadac z predkoscia 220km/h masz tyle samo czasu na reakcje, np kiedy zobaczysz galaz na drodze, co kiedy jedziesz 100km/h. Jezeli jezdzisz naprawde z tak ogromnymi predkosciami, to przepraszam, ale powinienes wyladawac w kryminale. To ze jeszcze nic Ci sie nie przydazylo, to znak ze glupi maja szczescie. Bynajmniej nie ma powodu do dumy. I szczerze kolego (choc to raczej na wyrost) mam nadzieje ze nigdy cie nie spotkam. Mam tez nadzieje ze predzej walniesz w drzewo niz w kogos bogu ducha winnego na drodze. Lepiej zebys sobie sam swoja glupota krzywde zrobil, niz zabil postronna osobe. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: bredzisz kolego 03.07.08, 13:37 czarucho napisał: > Oczywiscie ze kierowcy zabijaja, np jadac z za duza szybkoscia. Nikt mi nie wmo > wi ze jadac z predkoscia 220km/h masz tyle samo czasu na reakcje, np kiedy zoba > czysz galaz na drodze, co kiedy jedziesz 100km/h. To dlaczego chcesz jechać 100km/h??? Przecież jadąc 10km/h masz jeszcze więcej czasu na ominięcie ewentualnej leżącej na drodze gałęzi. ;) Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
czarucho Re: bredzisz kolego 03.07.08, 13:52 Tzn takim sobie malo smiesznym lapaniem za slowka chcesz usprawiedliwic jazde ponad 220km/h na normalnej trasie gdzie dopuszczony jest normalny ruch samochodowy????? Za malo sie rozbitych ferrari pod wiaduktami naogladales??? Dla Ciebie to predkosc wlasciwa i bezpieczna na nasze drogi???? Spoko. Zycze szczescia na wszelkiego rodzaju cmentarnych alejkach. Mogles od razu napisac ze lepiej chodzic pieszo. Byloby jeszcze wiecej smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipok Re: bredzisz kolego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 16:56 Zgodnie z teorią względności Einsteina w ukladzie poruszającym sie szybciek czas płynie wolniej. A zatem przy przejściu do ukladu wolniejszego ten czas faktycznie się skraca. Ale i tak chodziło zapewne o drogę przebytą do momentu zareagowania... Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: bredzisz kolego 03.07.08, 13:34 Bez przesady, w lepszym samochodzie nawet nie poczujesz tej prędkości. ;) Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
czarucho Re: bredzisz kolego 03.07.08, 13:49 Tak ale to nie chodzi o odczuwanie predkosci w lepszym samochodzie, tylko zawezone pole widzenie i krotszy czas reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: bredzisz kolego 03.07.08, 21:21 Na autostradzie zwykle masz dobrą widoczność, nikt też Ci raczej nie wyjedzie z podporządkowanej i raczej nie masz pieszych. ;) Poza tym Twoja prędkość nie jest tak duża gdyż odnosisz ją do innych pojazdów – jadących zazwyczaj niewiele wolniej (lub niewiele szybciej). Czas reakcji więc nie jest zbyt ograniczony (ktoś przed Tobą przecież nie zatrzyma się nagle w miejscu – też ma swoją drogę hamowania). Co do średniej 220 to uważam że to bzdura (by wyszła taka średnia to trzeba by co chwilę jechać około 320km/h a na to zwykle nie pozwoli ogranicznik), jednak jazda z prędkością 220km/h jest (na autostradzie) czymś w miarę normalnym. Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek.uk Re: bredzisz kolego IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.07.08, 19:35 Widac widac na zachodzie... Jezdze ciezarowka w Anglii i wyprzedzam inne ciezarowki coz jezeli sa tylko 2 pasy ruchu osobowki musza sobie poczekac az skoncze manewr fakt trwa to czasem dluzej jednak jak juz mam ustawiony tempomat na moje 90km/h to wyprzedzam jezeli ktos jedzie wolniej. Natomiast na autostradach z TRZEMA PASAMI ruchu wyprzedzanie jest na najszybszym pasie niedozwolone. Niemniej jednak w UK prawko mozna stracic za NIEBEZPIECZNA jazde i nie wiaze sie to z punktami wystraczy niebezpieczne prowadzenie pojazdu tj wyprzedzanie na trzeciego wymuszenia itp. Proste i o dziwo wpuszczaja mnie do ruchu rowniez kierowcy osobowek wiec po prostu troszek wspolpracy i jest milo i przyjemnie na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: bredzisz kolego 03.07.08, 13:32 Zazwyczaj też nie mam większych problemów z tirowcami – po prostu jak trochę więcej jeździsz to doskonale wiesz czego można się po nich spodziewać. ;) Nie jest jednak tak kolorowo. Dość powszechne jest zajeżdżanie drogi przez tiry – często przystępując do wyprzedzania nie obchodzi ich to że zmuszą kogoś na lewym pasie do ostrego hamowania. Samo wyprzedzanie też jest problemem, małym gdy faktycznie wyprzedzają kogoś kto się wlecze, większym gdy oba tiry jadą z swoją maksymalną prędkością (ograniczniki mają ustawione mniej więcej podobnie) i wyprzedzają się z różnicą prędkości 1km/h. Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: bredzisz kolego IP: *.com 03.07.08, 16:15 swan_ganz napisał: > korona ci z głowy spadnie jak sobie chwilę poczekasz ? Oni też mają > swoje tempo podróży i może ono być inne niż jadącego przed nimi > tira. Czy to ma oznaczać, że ponieważ pojawił się za nimi taki król > szos jak ty to oni mają wlec się za jakimś burakiem, któremu cudem > udało się uruchomić swojego grata? Chodzi o przypadki jak ostatnio, gdy wracałem z Niemiec: na "autostradzie" za Poznaniem TIR wyprzedzał drugiego przez 10 minut. Nic nie ściemniam. Z zegarkiem w ręku. Zrobił się spory zator. Rozumiem TIRowca, w Polsce tak można bo u nas prawo nie działa. W Niemczech policja już by mu pokazała co zrobił źle. Polska to dziki wschód bez zasad i TIRowcy o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xman [...] IP: *.t-mobile.co.uk 03.07.08, 19:43 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna! Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 08:46 kierowcy tirow to w wiekszosci proste tepaki. podobnie jak kierowcy osobowek. tyle, ze w tych drugich za kierownica zasiadaja jeszcze kobiety. a wsrod nich jest sporo blondynek... wiwat ROWERZYSCI! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic1-only Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 09:02 Zwłaszcza: kierowca/blondynka/z kucykiem/w okularach/jedzie lewym pasem/rozmawia przez komórkę/ma "wyraz" na twarzy/ PORAŻKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: córka Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 83.238.13.* 03.07.08, 09:13 mój tata jest kierowcą samochodu ciężarowego (nazywanie go TIRem to kardynalny błąd gdyż pod karnetem TIR nie jeździ cały czas) i uważam że artykuł jest mało obiektywny. Po pierwsze zarobki nie sa takie jak w opisanym artykule a o wiele niższe (firma z taborem ponad 100 aut), po drugie sprzedaż paliwa sie nie opłaca bo po zaniżanych ciągle limitach auto ma przepały (zwłaszcza z cięzkim ładunkiem i po trasach w górach)za które kierowca jest obciązany. Sporo racji jest w umiejętnościach kierowców, niestety ci z doświadczeniem po "starej szkole" są albo na emeryturach, albo jeżdzą na zachodzie gdzie czekają na nich z otwartymi ramionami i dużo większa kasą. Tata mógł sie tam przeniesc ale nie chce ze względu na rodzinę którą widuje co 2 tygodnie (było by co 2,3 miesiące). Warto dodać że w polskich firmach są już zatrudniani np Litwini bo brakuje chętnych do tej ciężkiej pracy. Jak z umiejętnościami u kierowców ciężarówek obecnie? Mój tata sam mówi o niektórych że to szewcy nie kierowcy. Sama jak widzę chłopaka za kierownicą w wieku 20 lat na oko to się dziwię...Na pewno nie brak mu kwalifikacji ale czy ma doświadczenie jak sie zachować i świadomość odpowiedzialności jaka na nim ciąży? A osobówki? Nieraz tata opowiada jak komus zycie uratował bo wyprzedzał albo wyjechał. Co do higieny... Zawsze jak idzie do klienta to sie przebiera zeby nie wyglądac "jak dziad", rano golenie, prysznic... jak ktos wygląda zależy od chęci (choć parkingi w Polsce znacznie odbiegają od standardów europejskich), nie róbcie ze wszystkich kierowców flejtuchów i brudasów! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 10:08 > wiwat ROWERZYSCI! taa rowerzyści... Niedługo wreszcie będziecie mogli się czuć pełnoprawnymi uczestnikami ruchu drogowego w Polsce.... Po tym oczywiście jak już zapłacicie obowiązkowe OC :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syn jana Rowerzyści? IP: 213.155.170.* 03.07.08, 10:34 Rowerzyści to chyba ci, którzy będąc najbardziej narażonym na uszkodzenie zdrowia użytkownikiem dróg nic sobie nie robią z przepisów, tak? Najlepsi są kurierzy rowerowi przecinający duże skrzyżowania na ukos... A co do TIRowców - chwileczkę, to że ktoś od nich wymaga niemożliwego, nie usprawiedliwia, żeby łamali prawo i powodowali niebezpieczeństwo na drodze. Nie obchodzi mnie, ile on na tym zarobi, wyjeżdżając w trasę chcę mieć pewność że dojadę żywy. No a co do higieny... Istnieją prysznice na stacjach benzynowych, a poza tym, jeśli ktoś wybiera sobie zawód, w którym myje się w przydrożnym rowie i babrze w smarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alf Re: Rowerzyści? IP: 80.48.10.* 03.07.08, 11:29 No tak, niech wszyscy ludzie pracują w sterylnych pomieszczeniach z klimatyzatorami, ubrani w garnitury i białe koszule. A wszystkie prace, które wymagają "brudzenia rączek" niech wykonują roboty, albo niewolnicy z trzeciego świata. Jesteś żenujący Dudusiu z "podróży za jeden uśmiech" >a poza tym, > jeśli ktoś wybiera sobie zawód, w którym myje się w przydrożnym rowie i babrze > w > smarze Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 08:59 Nie można oceniać całej grupy po kilku przypadkach, ale nagminnie trafiam na tiry, które: Wyprzedzają się na autostradzie z różnicą prędkości 5km/h, trwa to czasami bardzo długo. Ostatnia sytuacja, jadę lewym pasem wyprzedzaj sznur tirów i nagle jeden z nich wyjeżdża mi dostojnie przed samym nosem i wlecze się dobre 10 min po lewym pasie, na równi z drugim tirem i sobie gadają. No po prostu super zabawa. To nic, że musiałam hamować gwałtownie z dużej prędkości do ich 80km/h, przecież duży może więcej. W nocy z kolei uwielbiają się zbijać w długie kolumny po kilkanaście samochodów. Spróbuj takich wyprzedzić na polskiej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 09:02 Choć zdarzają się i tacy, którzy migną kierunkowskazem, że droga wolna, zjadą na pobocze robiąc miejsce. Tak jak mówię, nie można mówić o tirowcach jak o jakimś monolicie. Są tacy i tacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 87.105.187.* 03.07.08, 11:02 To wyprzedzanie na autostradzie denerwuje - u nas bo 2 pasy tylko. Ale z ich punktu widzenia to jest tacho i on nie może pojechać szybciej bo potem go zatrzymają i skasuja za to wyprzedzanie. A ze prowadzącego zmieniają - no coż ten z przodu zawsze spali najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 11:15 To rozumiem, ale czy ten zmieniany nie może nieco zwolnić żeby manewr trwał najkrócej jak to tylko możliwe, a nie przez kilka- kilkanaście km? Zresztą podałam też przykład kiedy dwa tiry po prostu jechały obok siebie przed dłuższy odcinek. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 11:15 i przede wszystkim to wyjeżdżanie znienacka przed samym nosem. To bardzo niebezpieczny manewr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipok Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 17:00 A czasami ma elektroniczny ogranicznik prędkości... Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 11:18 "Wyprzedzają się na autostradzie z różnicą prędkości 5km/h, trwa to czasami bardzo długo." Dokładnie. Mam wrażenie, że to specjalność polskich TIR-owców. Ostatnio miałem okazje pojeździć trochę po czeskich i austriackich autostradach i byłem pod wrażeniem tego, jak jeżdżą tam ciężarówki - sznurkiem, jedna za drugą na prawym pasie; TIR na lewym pasie to był rzadki widok. Natomiast w Polsce to dramat - jada dwie ciężarówki obok siebie, jedna 90 km/h a druga 91km/h i blokują oba pasy przez 2 kilometry. I tak co chwila, nie wspominając o sytuacjach kiedy jadąc wzdłuż kolumny TIR-ów często jeden wyjeżdza na lewy pas nawet nie zwracając uwagi, że z tyłu nadjeżdża osobowy z dużą prędkością i będzie musiał gwałtownie hamować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezpieczny kierowc Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 15:52 no i co z tego? czy wyprzedzanie na dwupasmowce jest sytuacja niebezpieczna? jeden jedzie z pierzem, drugi jest zaladowany ceglami. nie ma bata, na pierwszej gorce pierwszy musi drugiego dojsc. a ze dla kierowcy liczy sie kazda zaoszczedzona minuta w trasie to sie wyprzedzaja. najbardziej wsciekaja mnie kolesie ktorzy przy wyprzedzaniu gwaltownie pakuja sie pod wyprzedzana ciezarowke i daja po hamulcach. dziesiatki wypadkow dziennie. ostatnio widzialem mercedesa s po takim wypadku- dostal z tylu a z przodu trafil na druga ciezarowke. obaj kierowcy ciezarowki nie mieli szans na skuteczne hamowanie mimo zaledwie 70km/h. kierowca merca trup na miejscu oczywiscie. na normalnej krajowce z asfaltowym poboczem kierowca osobówki musi zlamac przepisy (90 km/h), zeby wyprzedzic ciezarowke. i po co? na takiej jezdzie zaoszczedzi gora 10 minut na 100 kilometrach a spali paliwa za +/-15-20 zlotych wiecej. co najmniej. o wypadkach nie wspomne. najwiekszy idiotyzm- zakaz jazdy w swieta. ciezarowki ograniczaja predkosc niedzielnych kierowcow. prawdopodobienstwo groznych konsekwencji wypadku jest mniejsze. jesli tylko kierowcy osobowek dostosowali by predkosc do warunkow jazdy. zle warunki to nie tylko deszcz czy snieg. to takze duze natezenie ruchu. dozwolona predkosc nie znaczy bezpieczna predkosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkw Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.chello.pl 03.07.08, 19:32 a jaka ty DUŻA PREDKOSC MIALES ajaka powinienes miec to jedno a drugie w niemczech niema takich problemow bo ludzie sa lepiej wyszkoleni jesli chodzi o jazde samochodem ,a po trzecie pretensje powinienes miec do tych ktorzy buduja 2-pasmowe autostrady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodzu Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 83.168.106.* 27.08.08, 17:28 i tak ma byc a cemu jeżdzisz szybko jezdzij przepisowo to nie bedziesz musial chamowac z dłuzej szybkosc a my jezdzimy 90 nie 80 a i nastepne to nie wyprzedzaj a co ty jakis lepszy jezdzij tak jak wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosciankowo Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.play-internet.pl 20.07.11, 16:02 Smieszne kolego a z kad ty wiesz ze oni sobie rozmawiali w polsce nie ma 3 pasow ruchu w jedna strone ,baran z ciebie jakis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: 83.238.13.* 03.07.08, 09:07 Nigdy nie mogłem zrozumieć dlaczego tego calego transportu TIR-ów nie przestawić na transport koleją , drogi byłyby mniej zniszczone , byłoby mniej korków , spadłoby zużycie paliwa ( tiry dużo palą ), a kolej jest dużo bardziej ekologiczna .Tysiące TIR-ów jadą przez Polskę do Rosji i z powrotem, woźmy to koleją i mamy 1000 problemów z głowy.DLACZEGO NIKT TEGO NIE ZMIENI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liska Re: bruksela za kierownica IP: *.pools.arcor-ip.net 03.07.08, 09:10 Bruksela nakreca te strajki jak mi sie zdaje. Niedawno w Hiszpanii i gdzies tam, teraz polskie media donosza. Jakis nakaz czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Second Re: bruksela za kierownica IP: *.mtm-info.pl 03.07.08, 13:03 Gość portalu: liska napisał(a): > Bruksela nakreca te strajki jak mi sie zdaje. Niedawno w Hiszpanii i > gdzies tam, teraz polskie media donosza. Jakis nakaz czy co? Bingo !, następny paranoik wyłapany na necie. Tak, to żydo/masoński spisek brukselski :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liska Re: bruksela za kierownica IP: *.pools.arcor-ip.net 03.07.08, 15:03 Ktore bolki za to wylapywanie placa?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Second [...] IP: *.mtm-info.pl 03.07.08, 15:21 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 09:16 www.wysokieobroty.pl/auto/1,48316,4305582.html I tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slim Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.gorzow.mm.pl 03.07.08, 09:44 bo transport kolejowy jest o wiele drozszy i czas przewozu jest wiekszy. Ja bedac w wojsku jadac na poligon, ktory byl 100 km dalej jechalem 30 godzinek, dodam ze ta trase droga kolumna pokonuje w 4 godziny i jest 4 razy taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.eastwest.com.pl 03.07.08, 10:24 jakim cudem transport koleją jest droższy? Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 10:35 Cudem PKP Cargo Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 08.07.08, 14:47 W bardzo prosty sposób. Tir praktycznie nie płaci za zużycie dróg (tzn. coś tam płaci ale zużywa znacznie więcej – więc jest w pewien sposób dotowany przez państwo) a kolej za korzystanie z linii kolejowych musi płacić (dla PLK) całkiem sporo. Gdyby transport drogowy obciążyć faktycznymi kosztami zużycia dróg to kolej byłaby znacznie tańsza. Nie ma jednak chętnych do podjęcia takiej decyzji (po pierwsze byłaby bardzo niepolityczna a po drugie koncerny paliwowe mają spory wpływ na naszą politykę). Pozdrawiam Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAZ Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 194.106.193.* 26.07.08, 00:40 ponadto musiał byś zorganizować dystrybucję towarów z magazynów kolejowych do odbiorców co w rzeczywistości wiązało by się z wypuszczeniem tych samych zestawów na drogi tyle że na krótszym dystansie, więc aby przewoźnikom się opłacało wykonywać wówczas swoją pracę ceny takich przewozów były by horrendalne. Myślę że trzeba by było najpierw to dokładnie policzyć i przemyśleć wszystkie następstwa nim zacznie się krzyczeć "tiry na tory" Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 28.07.08, 17:57 O czym Ty mówisz? Dlaczego te same zestawy miałyby jeździć na krótszych trasach??? Praktycznie w każdym powiecie (a nie każdy byłby potrzebny) masz bocznicę kolejową i magazyny – bez najmniejszego problemu można stworzyć sieć centrów logistycznych i prowadzić lokalną dystrybucję (którą można spokojnie prowadzić mniejszymi samochodami). Nie bez znaczenia jest również i to że większość rzeczy wozi się zupełnie bez sensu. W moim sklepie mogę sobie kupić kilka rodzajów masła – wszystkie wyprodukowano co najmniej 500 km od tego sklepu (jaki jest sens wozić masło 500 km?). Na koniec jeszcze tylko jedno, w tej chwili stosunkowo niską cenę paliw zawdzięczamy bardzo niskiemu kursowi dolara, zapewne niebawem się to zmieni. Wtedy w praktyce będziemy mogli zobaczyć że jednak uda się prowadzić dystrybucję inaczej. Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***** Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 14:13 byc moze dlatego ze nie jedna osoba stracilaby prace:P Egoista:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adellante Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: 80.50.249.* 03.07.08, 09:10 "Może nawet wiedzą, że ich doimy, co najmniej trzech moich kolegów robi to samo. Tylko, że oni nas doją na pensjach, więc my ich na paliwie. Sprawiedliwość musi być. Do tego dochodzi reszta z diety na jedzenie i "różne" faktury w hotelach - mówi puszczając oko" Facet opowiada o tym jak jest złodziejem i chrzani o sprawiedliwości. Dla brudasów z szoferek kradzież paliwa ze zbiornika jest absolutnie czymś normalnym Do tego żeby zostać szoferakiem nie musisz mieć nawet podstawówki skończonej. Wystarczy prawo jazdy. Tolerancja społeczna na nich się kończy. Nie ma dróg po których mogą jeździć osobówki, po kazdej najmniejszej wsi i dróżce pchają się "królowie szos" wyprzedzanie na trzeciego, zajeżdżanie drogi, ustalanie przepisów pod "tiry" to dla nich norma. Czas najwyższy pokazać im ze to my kierowcy normalnych samochodów zaczynamy być niezadowoleni z ich obecności na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: córka Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 83.238.13.* 03.07.08, 09:28 powiem tyle: jestes idiotą... żal mi ciebie. Ja jestem niezadowolona z palantów z osobówek które mnie wyprzedzają w zabudowanym jak jade 70 tylko po to by za chwile zahamować zatrzymując mnie i skręcic w prawo...albo swiecą długimi i trąbia jak stoje na pasie do skretu w prawo na czerwonym i nie skrecam choć moge bo nic nie jedzie (nie ma jednak strzałki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 80.48.10.* 03.07.08, 09:39 Mam to samo. Staram się jeździć płynnie, ale niestety jest to niemożliwe. Dojeżdżam sobie spokojnie do świateł, wytracając obroty, a idiota wyprzedza na pełnym gazie po czym gwałtownie hamuje mi przed maską "bo jest czerwone", a następnie zwleka z ruszaniem jak zapala się zielone. Przykłady takich debilizmów można podawać w nieskończoność Pozrawiam normalnych kierowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adellante Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 80.50.249.* 03.07.08, 09:45 Miałem wystarczajaco długo do czynienia z idiotami nazywajacymi siebie "zawodowymi kierowcami". Wiele lat byłem szefem serwisu DAF-a i SCANII widziałem wasze wyczyny, jeździłem do wypadków, widziałem pozabijanych przez was ludzi, dość często całe rodziny.... Widziałem również pomasakrowane przez was samochody, zarówno pod względem mechanicznym jak i po wypadkach. Dla przykładu dzwoni kiedyś podobny do ciebie palant na serwis : "panie bo mnie EBS sie świeci na czerwono? Jeszcze jedną hiszpanię zrobie i przyjadę co nie? dam radę co?" W d... miał kretyn ze pali hamulce, ze naczepa mu hamuje pełnym max ciśnieniem. A później Grenoble... itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: córka Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 83.238.13.* 03.07.08, 10:10 Kierowca cięzarówki jedzie zeby zabic całe rodziny... taaak masz racje :-/ Mam nadzieję ze nie zmieniłes serwisu na osobowe bo nie chciałabym trafic na takiego "fachowca" jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszychu Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 10:36 > Do tego żeby zostać szoferakiem nie musisz mieć nawet podstawówki skończonej. Ale muszę mieć w małym palcu umiejętności i znajomość przepisów odnośnie kategorii B, która dla Ciebie jest szczytem edukacji. Może i wielu z zawodowych kierowców nie ma wykształcenia, ale na drodze nie liczy się, czy masz wykształcenie podstawowe, czy wyższe, tylko kwalifikacje i umiejętności. Kierowcy ciężarówek mają prawo jazdy kategorii C, C+E, a niejednokrotnie również D i D+E. Przy tym Twoje B wygląda dość mizernie. > Czas najwyższy pokazać im ze to my kierowcy normalnych samochodów zaczynamy > być niezadowoleni z ich obecności na drogach. Nie ośmieszaj się. > wyprzedzanie na trzeciego, zajeżdżanie > drogi, ustalanie przepisów pod "tiry" to dla nich norma. Ile musi jechać osobówka, by wyprzedziła ją ciężarówka? I kto jest wtedy większym zawalidrogą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adellante Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 80.50.249.* 03.07.08, 15:17 Gdybyś czytał z wiekszym zrozumieniem tekst to moze doszedłbyś do samodzielnych wniosków. ale to trudne , rozumiem... Jako były (na szczęście już) szef serwisu MAM prawo jazdy C+E. Wielokrotnie byłem zmuszony wsiadać do waszych cuchnących kabin aby przejechać się autem i zweryfikowac wasze idiotyczne teorie dotyczące stanu technicznego samochodu czy naczepy. I naprawdę czytam te brednie i jaki wniosek? Moze "tirowcom" zaczniemy pomniki stawiać za to że zaszczycacie drogi swoja obecnością??? Nie oszukujmy się patrzę na "sisiaków" dwudziestoparoletnich za sterami nowwiutkiego TGA czy R i zastanawiam sie jakim trzeba być desperatem by komus takiemu powierzyć taki sprzęt... Gdzie czasy kiedy 113tki czy ATI potrafiły dwa razy licznik okrecić? Przy obecnych szoferakach 700tys to juz kapitalka...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszychu Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 16:05 > Gdzie czasy kiedy 113tki czy ATI potrafiły dwa > razy licznik okrecić? > Przy obecnych szoferakach 700tys to juz kapitalka...... Na szczęście odeszły i takie zabytki pojechały "do arabów". Ja też znam przypadki FH które kręciły trzeci raz szafę, ale CO TO MA DO TEMATU? > Nie oszukujmy się patrzę na "sisiaków" dwudziestoparoletnich za sterami > nowwiutkiego TGA czy R i zastanawiam sie jakim trzeba być desperatem by komus > takiemu powierzyć taki sprzęt... A wiesz dlaczego tacy młodzi jeżdżą? Bo, poza garstką zapaleńców, większość starszych szoferów ma w .... głębokim poważaniu tygodnie poza domem i "z międzynarodówki" przenoszą się "na kraj". A młodzi, chcą zarobić, więc się garną. A skoro mają prawo jazdy, więc hajda na hiszpanię a później na Moskwę. > I naprawdę czytam te brednie i jaki wniosek? Moze "tirowcom" zaczniemy pomniki > stawiać za to że zaszczycacie drogi swoja obecnością??? A może zaczniemy się szanować nawzajem na drodze? Ale skoro wolisz pomniki... > Jako były (na szczęście już) szef serwisu MAM prawo jazdy C+E. Tego niestety nie mogę zweryfikować. Ale znam wielu serwisantów, mechaników (szefów serwisu też, o Boski) i wszyscy (kierowcy dla nich i oni dla kierowców) mają dla siebie nawzajem szacunek. W Twojej wypowiedzi tego szacunku jakoś nie widzę. Może to dlatego jesteś byłym (na szczęście już) szefem serwisu. Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 dozgonna wdzięczność 03.07.08, 09:10 Jakieś dzisięć lat temu jadę latem w nocy przez las, z naprzeciwka jedzie TIR i daje mi długimi po oczach. Przyślepił mnie trochę, instynktownie zwolniłem i po minięciu go, jakieś 200 m dalej jedzie przede mną nieoświetlony w żaden sposób, nawet bez odblasków, wóz z sianem. Tirowiec mnie długimi ostrzegł. Dzięki, panie kierowco! Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: dozgonna wdzięczność 03.07.08, 09:21 > Tirowiec mnie długimi ostrzegł. Swietny przyklad, ze TIRowcy sa profesjonalistami. Ja osobiscie do nich nic nie mam - wiecej razy mialem okazje ogladac glupote i brak wyobrazni kierowcow osobowek niz tirowcow. Teksty w stylu "tirowcy czuja sie panami, bo duzy moze wiecej" sa zenujace - sam jezdze malym autkiem i nigdy mi zaden duzy nie dal popalic :) A ze jezdza troche inaczej niz osobowski wynika z faktu, ze maja wielki ciezar i rozmiary - bezwladnosci i praw fizyka pan nie pokonasz i nia bądź pan głąb :) smok Odpowiedz Link Zgłoś
olala84 Re: dozgonna wdzięczność 03.07.08, 09:38 Zgadzam się z przedmówcami. Tirowcy najbardziej przeszkadzają tym kierowcom, którzy raz na rok wyjeżdżają z miasta na trasę. Jak jestem zmęczona albo jadę w nocy, bardzo lubię jechać między tirami - przynajmniej widzę dokładnie, jak się układa droga i mam pewność, że żaden nie postanowi się nagle zatrzymać w miejscu ani zrobić nic głupiego. Owszem, wyjątki, chamy i prostaki zdarzają się wszędzie ale uważam, że tirowcy i tak mają więcej wyobraźni niż statystyczny król szos w corsie z silnikiem 1.4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: całkiemnieznający Re: dozgonna wdzięczność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 10:48 miałem podobny przypadek, noc, kierowca cięzarówki ostrzegł mnie a za chwilkę stosy zwalonych gałęzi na drodze, nie wiem jak bym skończył. Poza tym jadąc bocznymi drogami lubię jeździć za tirami, bo w miastach się nie gubię niepotrzebnie i nie krążę, tylko jak po sznurku najkrótszą drogą przejeżdżam :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrrr Re: dozgonna wdzięczność IP: *.ch.uj.edu.pl 03.07.08, 09:42 Ja też miałem fajny przypadek. Jechałem z Wrocka do Krakowa (maluchem) i zaraz za Wrockiem zacząłem jechać za tirem z plandeką. Jechał trochę wolno więc wyprzedziłem (droga pusta, w nocy jechałem). Po wyprzedzaniu podziękowałem grzecznie awaryjnymi i jadę. Widzę, że gość siedzi mi z tyłu. Po jakimś czasie wyprzedził i grzecznie podziękował. Jedziemy tak ze trzy kilometry po czym znowu wzięło mnie na wyprzedzanie.... sytuacja powtórzyła się z 5-6 razy. Oboje mieliśmy z naszej "zabawy" niezły ubaw. Człowiek w tirze skręcił gdzieś na Śląsku dziękując mi ładnie awaryjnymi i tak się rozstaliśmy. Może się wydawać, że to głupie ale przez całą drogę coś się działo, żaden z nas nie przysnął i, pomimo, że się nie widzieliśmy, było zupełnie sympatycznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz taa Piotrek... 03.07.08, 10:20 wy się bawiliście a za wami tworzył się już korek bo wam się "zbierało" co jakiś czas na wzajemne wyprzedzanie... Po cholereę go wyprzedzałeś skoro nie miałeś ochoty pojechać szybciej niż on? Ja mam jedną świętą zasadę na drodze; jeśli ktoś mnie na niej dogania to oznacza to dla mnie, że ten ktoś ma szybsze tempo jazdy niż ja i wtedy staram się mu tego tempa nie zmieniać ułatwiając mu manewr wyprzedzania mnie... Tego samego spodziewam się gdy to ja kogoś doganiam... Do szewskiej pasji doprowadzają mnie natomiast kolesie, którym czasem "zbiera się" na wyprzedzanie i jak już to zrobią to im jakoś przechodzi i zaczynają się przede mną wlec jakby ktoś im jaja spętał.... Po cholerę mnie taki wyprzedza skoro nie ma ochoty jechać szybciej niż ja? Odpowiedz Link Zgłoś
seydlitz Re: dozgonna wdzięczność 03.07.08, 10:06 sam jezdze malym autkiem i nigdy mi zaden duzy nie dal > popalic : tTo musisz jeździć rocznie więcej niz tysiąc kilometrów. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: dozgonna wdzięczność 03.07.08, 15:06 > to musisz jeździć rocznie więcej niz tysiąc > kilometrów. Jezdze rocznie okolo 15 tys km. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: dozgonna wdzięczność IP: 80.50.13.* 03.07.08, 17:44 tak muszę jeździć, że w pewnym momencie muszę skręcić w lewo( za mna natychmiast kolejka jak diabli )na "siódemce", wiecznie remontowanej. Poza TIR -ami, nikt nigdy nie zatrzymał się i pozwolił mi skręcić. Jak tak sobie stoję i czekam to tylko TIRa wypatrują, bo to moja jedyna szansa.Dzięki Panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Synek555 Re: dozgonna wdzięczność IP: *.play-internet.pl 07.09.11, 09:36 Tak to właśnie działa wszyscy mamy żywi dojechać. Takie numery zawsze wracają, życzliwości na drodze nigdy za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: *.trefl.com.pl 03.07.08, 09:13 Jezdze dosc sporo po całej Polsce i zgadzam sie ze wiekszosci kierowcow osobowek powinno sie zabrac prawko.Kierowcy Tirow naprawde maja ciezka robote ale tylko ich moge bezpiecznie wyprzedzac wiedzac o tym ze gosc nie zajedzie mi drogi że wie co robi.Sorry jeżeli osobówki wyprzedzaja na ciągłej,z prawej strony albo w korku probuja wyminąć kolosa jadącego przed nim(w imię bo co On mi tu będzie ku... jechał tak wolno)to nie dziwcie się reakcji z ich strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: córka Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 83.238.13.* 03.07.08, 09:20 jeszcze jedno.... WIECIE O CZYM SIĘ NIE MÓWI??? czemu te strajki? Wiecie że chcą wprowadzić emeryturę dla kierowców ciężarówek po 65 roku życia?? nikt o tym nie mówi!!! sorry czy 65 letni dziadek nadaje się do takiej pracy??? przeciez jasne jest ze powinna być górną granicą 60 lat bo potem i refleks nie ten i zdrowie szwankuje po 35 latach w ciężarówce... Tusk nam jeszcze niejedno załatwi...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
jszafranski Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 15:22 juz to zrobili. Jesli masz wlasna firme i jezdzisz ciezarowka to nie mozesz prze 65 isc na emeryture, kierowcy w firmach tak , jesli sam sobie jestes kierowca/szefem to juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cez Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.chello.pl 03.07.08, 11:16 Zdarzaja sie kierowcy tirow potworni bandyci. Rzeczywiscie opieraja sie na przeswiadczeniu ze z takimi osobowymi bzyczkami moga wszystko. Nie raz mialem sytuacje w ktorych tirowiec doprowadzal do tak niebezpiecznych konfiguracji na drodze, ze cudem nie powodowal wypadku. Ale.... Z osobowkami wcale nie jest jakos lepiej. Pelno jest palantow ktorym sie niewiadomo gdzie spieszy, ktorzy cie spychaja z drogi, trabia, swieca, bo jakos nie widza ze wyprzedzasz lewym pasem kolumne tirow i nie masz jak zjechac.Tak mi sie zdarzylo pare dni temu. Spokojnie mijalem sobie caly rzad jakis 6-7 ciezarowek, a jakis ostatni debil wsiadl mi na ogon i dalej blyska, trabi, miga kierunkowskazami. Jakby kretyn nie widzial ze jedyne co moge to ze 130km/h zwolnic gwaltownie do 80 i wjechac miedzy ciezarowki. Co delikatnie mowiac bylo mi nie na reke. No ale to byl matol do kwadratu. Pan szosy. A kiedy juz mialem miejsce i mu grzecznie zjechalem i ustapilem to bydle, bandyta jeden zajechal mi droge. Gdybym sie nie spodziewal ze debil moze cos takiego zrobic, to bylby na bank wypadek. Na szczescie juz wytracalem predkosc i zdazylem przyhamowac. A zaznaczam, nie jestem z tych co sie wloka na lewym pasie hamujac ruch. Ale czasem kurna trzeba skrecic w lewo albo wyprzedzic ciezarowki. No ale tacy kretyni nie rozumieja ze na drogach sa rowniez inni. Znikajace punkty cholerne... Na szczescie sprawiedliwosc istnieje. Kilkanascie kilometrow dalej kolege trzepala drogowka. Nie omieszkalem pomachac mu przez okno :) I przyznam ze znacznie czesciej niebezpieczne sytuacje tworza tacy "rajdowcy" niz kierowcy tirow. Do nich mam tylko jedno. mogliby czasem popatrzec w lusterko kiedy zaczynaja wyprzedzac kolege. Nie przepadam za gwaltownym hamowaniem przed takim kolosem, bo panu profesjonaliscie nie chcialo sie sprawdzic czy ma miejsce na manewr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boss Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 09:20 Po części mają racje z tymi idiotami z autkami od tatuśków bądź ze sprzedaży prochów... mają jedną przewagę, że jak wpadnie na niego jakiś idiota to w miarę jest bezpieczny, gorzej, że ja mam też ochotę nie zjechać przed takim durniem ale wiem, że mam małe szanse na przeżycie a w dodatku pewnie idiota będzie żył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca osobówki Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: 213.17.140.* 03.07.08, 09:25 Kierowcy tirów jeżdżą tak jakby byli bogami na drodze. Na autostradach wyprzedzają się z różnicą oprędkości 0,5km/h(a nie 5km/h)- mają ograniczniki prędkośći na równo 100km/h więc jak mają się wyprzedzić - zawalidrogi -powinien być zakaz wyprzedzania dla tirów.Często blokują 3pasy autostrady próbując się wyprzedzić. Nagminnie niebezpiecznie zmieniając pas na autostradzie zajeżdżają drogę osobowym(wszak co może zrobić osobówka bogom w takich kolosach).Większości kierowców tirów powinno się od razu zabrać prawo jazdy!!!!Towary wysłać koleją a nie ciężarówami niszczącymi drogi Odpowiedz Link Zgłoś
nico503 Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 10:08 Przyjaciela , taką tylko prośbę mam. Czy my jeszcze kiedyś dożyjemy tych czasów , że uczestnicy takiego formu przestaną się na wzajem i innych obrażać , a rozpoczną merytoryczną dyskusję , ktora coś może zmieni na naszych drogach . Przecież Ci kierowcy to zwykli ludzie , całych przekrój społeczeństwa. w którym są różne jednostki , dobre i złe . Proponuję Wam rozpocząć nowy wątek. Przypomnijcie sobie sytuację kiedy Wam ci tirowcy pomogli na drodze. Ja sam robię osobówką w roku 80 tys i zaznałem ich bez liku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cod Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 20:00 Od kiedy to ciezarowki maja kaganiec na 100km/h? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaprawy Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: 195.117.116.* 03.07.08, 09:30 To widze ze panstwo w glownej mierze jezdzi po kraju. W Niemczech, Austrii itp. itd. wyprzedzanie pod gorke, jezeli nie jest zabronione to norma. Wyskakiwanie przed nosem osobowki tez nie jest niczym nowym. To wszystko dzieje sie wszedzie. Powiem wam jedno jezeli bedziecie potrzebowac jakiejkolwiek pomocy na drodze (awaria, brak paliwa) to tylko i wylacznie trucker wam pomoze, a wtedy bedziecie do calowac po rzekomo brudnych rekach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc [...] IP: *.home.otenet.gr 03.07.08, 09:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolfik Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: 81.21.200.* 03.07.08, 09:35 Codziennie dojeżdzam do pracy z ok. Wadowic do Krk, i widzę co cieżąrówkowcy potrafią wyczyniać, nie dość, że wybierają jakieś boczne dróżki, zamiast używać dróg przystosowanych do takich ciężarów, przekraczają dopuszczalne masy, a później mostki pękają, mimo oczywistych komunikatów czy znaków mają to gdzieś i jeżdżą na chama... Dzisiejszy przykład, remont wiaduktu nad obwodnicą, ul. skotnicka, zjazd z remontowanej obwodnicy na remontowany wiadukt, nakaz skrętu w prawo (w stronę skawiny), zakaz skrętu w lewo (w stronę krakowa, aby pojechać w stronę krakowa trzeba w lewo i na światłach i pętli zawrócić - proste rozwiązanie nie trzeba długo czekać), no ale idiota mimo znaków i zakazów postanowił sobie skręcić w lewo zablokował pół drogi, auta musiały się wycofywać, najbardziej mnie drażni jak to kierowcy chcą zaoszczędzić i zamiast jechać autostradą czy drogą szybkiego ruchu, wybierają wąskie drózki, gdzie ledwo tir się mieści, gdzie dzieci chodzą, ludzie starsi i bummm tir nagle sobie wjeżdża, wyprzedzić się nie da, tirowiec trasy nie zna więc jedzie 30 km/h. najciekawsze że i tak policja to ma w d... bo wystarczyła by jedna waga, i ruch tirów by zmalał o 80%, a paliwem i tak handlują i niech nikt tutaj nie gada, że nie. nikt za darmo by nie pracował i nie jeździl, z tego są pieniądze, jak ktoś jest obrotny to żyje na poziomie, a jak ktoś jest d...pą wołową to się urodził i tak już zostanie. ps. no i znam tirowca, który miał 2 rodziny rodziny w dwóch miasta (żonę i kochanke) cóż można i tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tegie A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 09:45 ...próbowali zabić mnie i moją rodzinę niszcząc mi przy okazji auto, za każdym razem kiedy widzę jadącego nieprawidłowo tira, przekraczającego prędkość, ciągłą linie, cokolwiek, od razu dzwonię na policję, od razu z informacją, że jedzie wariat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adellante Re: A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... IP: 80.50.249.* 03.07.08, 09:51 Ja zawsze do tego dzwonię jak tylko widzę spuszcznie paliwa. Kiedyś gosciowi z "Podlasia" zrobiłem zdjecia jak na stacji lał w obca osobówkę i wysłałem do firmy. Za kazdym razem na trasie Kórnik -Mosina gdzie nagminnie lekceważą sobie most 20 t jak tylko mam okazję dzwonię na policje robię fotę i e-mail do ITD i do firmy macierzystej idioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herro Niezły z ciebie "Bolek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 10:02 Szkoda, że się wcześniej nie urodziłeś, zrobił byś piękną karierę w ORMO Odpowiedz Link Zgłoś
seydlitz Re: Niezły z ciebie "Bolek" 03.07.08, 10:10 Szkoda, że się wcześniej nie urodziłeś, zrobił byś piękną karierę w ORMO Jak rozumiem, łamanie przepisów uważasz za zgodne z prawem, mam nadzieję, że ktos ci nałoży po mordzie i nie będziesz miał żadnych świadków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herro Re: Niezły z ciebie "Bolek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 20:22 Źle zrozumiałeś chłopcze, uważam, że donoszenie na policję, bądź do firmy na kierowców spuszczających paliwo, czy nawet przekraczających linię ciągłą jest zwykłym świństwem, którego porządni ludzie nie robią. Pewnie nawet nie masz prawo jazdy, albo dopiero zacząłeś kurs, przy tym często dostajesz po mordzie, stąd nerwy, frustracja, zabawna agresja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mako Re: A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 10:16 Mam nadzieję, że będziesz kiedyś potrzebował pomocy na drodze, a kierowca Tira zrobi ci zdjęcie dupku i pomacha Odpowiedz Link Zgłoś
ch3heg Re: A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... 03.07.08, 10:53 Głupi jesteś - łamią prawo więc trzeba reagować. Ty jesteś pewnie jednym z tych, co to jak widzą że kobietę biją, to odwracasz się w drugą stronę, bo to nie twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... IP: *.acn.waw.pl 29.07.08, 11:01 Nie. Ja jestem z tych, którzy widzą różnicę między dojeniem prywaciarza na paliwie (ok) a biciem kobiety (nie ok). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociekliwy Re: A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... IP: *.era.pl 03.07.08, 10:44 Rozumiem, że jak sam złamiesz przepis na drodze to też sie fotografujesz i zgłaszasz na policje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszychu Re: A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 10:46 > Za kazdym razem na trasie Kórnik -Mosina gdzie nagminnie lekceważą sobie most 2 > 0 > t jak tylko mam okazję dzwonię na policje robię fotę i e-mail do ITD i do firmy > macierzystej idioty. Wiesz, co takim zdjęciem możesz sobie zrobić? A i to nie, bo papier za twardy. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... 03.07.08, 10:56 Aj!-Nieladnie donosic za paliwko,bardzo nieladnie...-Inna sprawa jest kultura jazdy! -Bedac kierowca TIRa,sam dzwonie do firm zatrudniajacych "kowbojow".Zyje i pracuje we Francji;-musze przyznac,ze polscy kierowcy wyrozniaja sie wysoka kultura jazdy i kompetencjami zawodowymi.Nienawisc "osobowki-tiry" jest zjawiskiem ogolnym,czesto,zupelnie irracjonalnym...Kazdy blad TIRa jest zauwazalny-to ewidentne.-Co,procz "kasy", lubie w mym zawodzie?- ...Samotnosc,samodzielnosc,brak "sympatycznego" kolezenstwa i szefostwa.Nie moge pominac walorow krajobrazowych...-Bardzo dobrzy kierowcy nie istnieja...-sa dobrzy i zli...kropka.Istotnym elementem mej pracy jest,jednak ,stres i nerwowosc.-Musze byc specjalista prawa drogowego,europejskiego prawa pracy,informatykiem,mechanikiem i kierowca-jednoczesnie.Jestesmy ulubionym kaskiem policji i zandarmerii.W naszym przypadku wladze nie stosuja polityki "zerowej tolerancji";-podchodzimy pod system represyjny policyjnego "gnojenia".-Kazdy chwyt jest dozwolony, gwoli wykazania ilosci mandatow...Propaganda "bezpiecznej jazdy" stala sie ordynarnym kamuflazem sluzacym do nabijania kasy panstwa.-Nie wiem,jak sytuacja przedstawia sie w Polsce,ale we Francji "polityka bezpieczenstwa" wobec osobowek koncentruje sie,tylko,na szybkosci i zawartosci alkoholu we krwi.-Uzywanie kierunkowskazow stalo sie zupelnie niemodne,modne staje sie wyprzedzanie "z prawej",jazda "lewostronna"(najbardziej czesta przyczyna korkow jest zbyt wolna, a nielegalna, jazda lewym pasem),pomine zapominanie uzywania oswietlenia itd...-te zjawiska policji nie interesuja- zbyt wiele "zachodu",a zbyt malo kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ceq Re: A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... IP: *.chello.pl 03.07.08, 11:25 No tak. Teraz juz wiem ze nasz majatek narodowy opiera sie na dochcodach z mandatow dla kierowcow tirow. Boze co za bzdura i spiskowosc postrzegania rzeczywistosic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 18:11 i takiego jak ty należy odstrzelić. widziałeś w tym kraju drogi bez ograniczeń. a po za tym odpowiedz na pytanie zawsze jesteś taki złamasem? Nie masz zielonego pojęcia o jezdzie dużym autem więc zasiądż za kółkiem swojej syrenki i nie wychyla się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: A ja po paru razach kiedy kierowcy TIR-ów... IP: *.e-wro.net.pl 10.03.10, 18:03 napisz kolego ile razy wymusiłeś pierszeństwo,przejechałeś linie naprawdę jesteś swiety wydaję mi się że nie.kierowcy osobowych robią to samo jest tylko jedna różnica nas goni czas ,nie zdążymy dojechac to stoimy do rana i czekamy na rozładunek a na dodatek jest jeszcze tachograf ,który na pewno nie jest naszym przyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juhas sprawiedliwy Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.as.kn.pl 03.07.08, 10:15 95 % kierowców tirów nagminnie łamie przepisy. Poza tym to są złodzieje, jeśli okradają swój zakład zarabiając na paliwie. Powtarzam : nazywacie siebie ZŁODZIEJAMI jeśli to robicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdfgj Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.is.pw.edu.pl 03.07.08, 10:41 Wasze wypowiedzi sa zenujace. Moze jedna osoba sie wypowiedziala, ktora wogole zna realia pracy kierowcy ciezarowki. Nie dziwie sie, bo w prasie ciagle informacje: kierowca tira bail dwie osoby, tir wjechal w budynek mieszkalny, tir zabojca itd. tylko pozniej okazuje sie, ze ten tir wjechal w budynek, bo jakas osobowka zajechala mu droge. Robie po polsce ok 120tys km osobowym. Wszyscy, torzy wypowiadacie sie o lamaniu przepisow, czy Wy wogole macie prawo jazdy?? nie uwierze, ze nigdy nawet o 10km/h nie przekroczyliscie dopuszczalnej predkosci! To sie nazywa hipokryzja i nic wiecej. Jeszcze jedno: mialem kilkanascie przypadkow zdarzen, z ktorych ledwo uszedlem z zyciem przez debila kierowce i wierzcie mi, ze zaden nie byl spowodowany przez kierowce ciezarowki! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz robisz po Polsce 120 tysięcy osobowym? 03.07.08, 10:51 wiesz... Ja robię mniej więcej połowę tego co ty a i tak mam dosyć bo mam wrażenie, że mieszkam w tym swoim aucie.. Wiesz co? Chyba ci nie wierzę w ten twój przebieg bo by go w realu wykonać to nawet dwóch godzin dziennie nie mógłbyś spać Odpowiedz Link Zgłoś
seydlitz Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 12:03 e > ten tir wjechal w budynek, bo jakas osobowka zajechala mu droge. Chyba jednak jesteś tirowcem, bo głupoty piszesz. W tym konkretnym przypadku ul. Daszyńskiego w Gliwicach pan debil-tirowiec wjechał w dom bo mu sie omsknęła ręka - tak sie tłumaczył policji. Czyli nieodśc że debil to jeszcze przekroczył prędkość na Daszyńskiego obowiazuje 40km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adellante Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 80.50.249.* 03.07.08, 15:25 swego czasu bardzo głosna sprawa w Polsce i na Wegrzech. pan tirowiec z e Stargardu Szczecinskiego jechał do Budapesztu przez Komarno. Oslepiło go słońce jak wyjeżdżał z zakrętu. Przywalił w przystanek 5 osób zabitych 4 ranne. Na szczęście Węgrzy się nie czaili, dostał 15 lat. Drugi przypadek niejaka firma Garex ładunek papier w belkach. pan kierowca jedzie od Świecka i zamiast do Autoportu trafia do rowu... oczywiście taranuje wszystko, papier na asfalcie korek do samego Świecka. 1,8 promila....Kierowca aresztowany przez policję w Świebodzinie... Jesteśmy wam wdzięczni za to ze jeździcie po drogach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszychu Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 16:33 > Jesteśmy wam wdzięczni za to ze jeździcie po drogach... A kierowcy osobówek nie powodują wypadków i nie jeżdżą na bani? Ty się najpierw zastanów a później pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Wesołe przypadki 09.07.08, 10:58 Wesołe przypadki które znam z praktyki. ;) Kierowca cysterny (przy okazji właściciel firmy) ma dopuszczenie do przewozu oleju napędowego (i innych z UN 1202), zgadza się przewieźć jednak coś innego (oczywiście na tablicach tego nie uwidacznia). Efekt – po paru kilometrach substancja przeżarła się przez zbiornik i był śliczny wyciek. Inny geniusz – uciekając przed ITD postanowił przejechać pod wiaduktem który był niżej niż przewożona przez niego cysterna. O kierowcy który podstawił nieoczyszczoną cysternę po acetonie do spawania przy zaworach nawet nie będę wspominał. ;) A to tylko przewóz towarów niebezpiecznych. O przypadkach gdy kierowcy zamieniali się podczas jazdy też nie wspominam bo od dawna się z tym nie spotkałem (ale jeszcze kilka lat temu byli tacy zdolni). Nie ma więc co pisać jak to kierowcy tirów są wspaniali (a osobówki beznadziejne). Jedni i drudzy bywają bezmyślni. Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
jolcia_k2 Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa 03.07.08, 10:24 Witam szanownych forumowiczów :) Niepotrzebnie tutaj tyle jadu - palanci są zawsze po dwóch stronach, nikt nie jest idealny. Ja generalnie sporo jeżdżę i muszę wziąć w obronę tych nieszczęsnych "brudasów" - jak niektórzy określają kierowców ciężarówek. CB radio kosztuje grosze, a dzięki temu można mieć stały support zorientowanych kolegów "mobili". Z wyprzedzaniem też nie ma najmniejszego problemu, wystarczy ładnie poprosić o "marginesik" i większość zjeżdża, jeżeli ma gdzie. Powiedzą gdzie są korki, czy utrudnienia itp. Jazda w nocy za dwoma tirami, którzy się wspomagają na CB to rewelka - wystarczy się podczepić i słuchać co mówią - wszyscy inni zostają z tyłu. Jasne, ziejących jadem buraków też się znajdzie, ale prawda jest taka, że takich najbardziej widać, więc nie dajmy ponieść się emocjom. Jak na razie zabić próbował mnie tylko jeden tir, natomiast osobówek by się znalazło trochę więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 10:46 ale by poprosić o "marginesik" to trzeba mieć raydjko, tak? A jak dać znać tirowcowi gdy ktoś nie ma radyjka bo go nie chce mieć w swoim aucie? (wiesz.. taki bacik an dachu osobówki to jednak lekki obciach..:) ) > Jazda w nocy za dwoma tirami, którzy się wspomagają na CB to > rewelka - wystarczy się podczepić i słuchać co mówią - wszyscy > inni zostają z tyłu. rozumiem powody dla których Jolcia lubisz to robić; zabezpieczone "tyły" (która kobieta tego nie lubi? :-)) ale to ich tempo jazdy.... No weź daj spokój; jechać z nimi ich szybkością 80- 90km/h? Eee - tego się nie da zrobić bo życie jest za krótkie... Co innego gdyby tak jeździli o 100 km/ h szybciej. Wyedy sam bym się pod nich podłączał.. Panowi tirowcy grzejcie przynajmniej ze stopięćdziesiąt; ruch wtedy będzie bardziej płynny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.rev.masterkom.pl 06.09.08, 01:01 jestem kierowca tira i uwazam ze ten ktory wyzywa na kierowcow tir powinien sam pojezdzic i zobaczyc jak to jest zobaczyc jak ciezko sie rusza jak ktos cie wyhamuje albo wychamowac pomyscie najpierw ile ten kierowca musi wiecej przewidziec i przeliczyc zycze powodzenia mam nadzieje ze beda przymusowe kursy kture uswiadomia ludzi jak ciezka jest ta praca wtedy bedzie wiekszy szacunek miedzy kierowcami Odpowiedz Link Zgłoś
agajane Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa 03.07.08, 10:34 Zastanawiam się, czy ci którzy tak bardzo nie lubią kierowców ciężarówek, lubią robić zakupy w dużych centrach handlowych? Pomyślcie czasem jak te wszystkie towary znalazły się w zasięgu waszej ręki? Dla mnie zawodowi kierowcy, pomijając oczywiście nieliczne przypadki, to prawdziwi bohaterowie... Szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
mim-grabarczyk Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 10:39 dla bohaterow tirówki gratis, hahahaha... Odpowiedz Link Zgłoś
gosforth To cale tatalajstwo powinno jezdzic koleja! 03.07.08, 10:38 ...nie terroryzowac innych codziennie przez caly rok. To nie jest normalne by pociagi towarowe o masie kilkudziesieciu ton toczyly sie droga. Ale poniewaz mamy PKP ktora nie potrafi wykorzystac tej sytuacji od dziesiecioleci [wymarzony teren do dzialania bo w tym kraju nie ma drog wiec nie trzeba sie specjlanie wysyliac by zarobic pieniadze] oraz Rzad ktory nic nie robi by wyslac ciezarowki na platformy kolejowe [tworzac rozporzadzenie] to mamy tragedie na drogach i korki. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: To cale tatalajstwo powinno jezdzic koleja! 03.07.08, 11:39 gosforth napisała: > Ale poniewaz > mamy PKP ktora nie potrafi wykorzystac tej sytuacji od dziesiecioleci > [wymarzony teren do dzialania bo w tym kraju nie ma drog wiec nie trzeba sie > specjlanie wysyliac by zarobic pieniadze] Tylko trzeba zbudować tory do mniejszych miejscowości, potem tory do marketów, hurtowni, na budowy i do setek różnych miejsc. > oraz Rzad ktory nic nie robi by > wyslac ciezarowki na platformy kolejowe [tworzac rozporzadzenie] To może rozporządzenie, żeby ludzie jeździli pociągami, a nie osobówkami? Odpowiedz Link Zgłoś
gosforth Re: To cale tatalajstwo powinno jezdzic koleja! 03.07.08, 13:09 Znacznie latwiej rozmawia sie z ludzmi ktorzy w zyciu cos widzieli. Wyjedz choc raz z Polski by zrozumiec o czym mowie - np. do Szwajcarii. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: To cale tatalajstwo powinno jezdzic koleja! 04.07.08, 08:15 gosforth napisała: > Znacznie latwiej rozmawia sie z ludzmi ktorzy w zyciu cos widzieli. Wyjedz choc > raz z Polski by zrozumiec o czym mowie - np. do Szwajcarii. Może Cię zaskoczę i trochę zmartwię - nie jesteś geniuszem, bo wyciągasz złe wnioski. Jestem w Szwajcarii regularnie w delegacji służbowej, tydzień temu z niej wróciłem. Kiedyś jeździłem tam samochodem przez Niemcy. Tylko nie wiem co to ma wspólnego z moimi poprzednimi uwagami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiero Re: To cale tatalajstwo powinno jezdzic koleja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 13:25 osobówi na tory wsadzić i spokuj my bedziemy miele ZAWODOWI KIEROWCY:) Odpowiedz Link Zgłoś
afrika TIRy won z lewego pasa 03.07.08, 10:45 Jeździjcie sobie sobie prawym, po koleinach które zrobiliście przeładowanymi autami Za mało jest patroli tej inspekcji drogowej... Niesprawiedliwoscia byłoby napisac że wiekszosc tirowców to chamy ale z pewnoscia duża czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kier Re: TIRy won z lewego pasa IP: *.wro.vectranet.pl 03.07.08, 10:47 tirów w polsce nie mam juz jakies 20 lat wiec sie dowiedz co to jest tir Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jradek Re: TIRy won z lewego pasa IP: *.gprs.plus.pl 03.07.08, 11:34 Koleiny nie są winą ciężarówek tylko jakości nawierzchni. Kiedyś dużo jeżdziłem po Polsce i naprawdę sporo w nocy. Do dziś wolę jechać w nocy, bo nocą jeżdżą głównie Ci którzy to potrafią jeżdić. Jak człowiek chce odpocząć, albo jedzie z przyczepą to nie ma nic lepszego jak ustawić się w konwoju. Przypominam sobie tylko dwie bardzo niebezpieczne sytuacje spowodowane przez TIRa, kilkakrotnie też kierowcy ciężarówek uratowali mi skórę. Największym zagrożeniem są Ci którzy nie potrafią jeżdić i jeżdżacy bezmyślnie. Statystyka też mówi swoje. Kierowcy ciężarówek są uczestnikami wypadków mniej więcej 10 żadziej niż kierowcy samochodów osobowych w przeliczeniu na jeden kilometr drogi. Niestyty wypadki z udziałem TIRów są spektakularne i tragiczne. Szacunek dla kierowców TIRów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kier Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: *.wro.vectranet.pl 03.07.08, 10:45 a co to jest kierowca tira ??? taka osobom moze byc nawet prowadzacy osobówke z tesciowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedstawiciel Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 10:46 Jeżdżę dużo i długo. Nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów z Truckerami. Wręcz przeciwnie - kierowcy doświadczeni, przewidywalnii. Weźcie pod uwagę tony, które przeworzą. Wyhamowanie takim składem to nie hamowanie mondeo tatusia. Wolę jeździć zatłoczonymi trogami przez Tiry niż w weekendy - z niedzielnymi kierowcami. Poza tym zgrana i pomagająca sobie brać CB. Oni podpowiedzą i poradzą o wszystkim co może stać się na drodze. Nigdy nie zostają bez odzewu (w przeciwieństwie od weekendowych użytkowników CB osobówek). Zbudujmy w końcu drogi i autostrady - ich brak jest przyczyną problemów!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spedytorka Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: *.8-79-r.retail.telecomitalia.it 03.07.08, 10:47 1)TIR jest skrotem zarezerwowanym dla karnetu, ktorego uzywa sie wysylajac towar do krajow tzw trzecich, wiec darujcie sobie ten malo elokwentny skrot bo ani a nazwa auta, ani kierowcy nie ma nic wspolnego. 2) jako czlowiek z branzy chcialam laikow doinformowac, ze kierowcy nie bedacy jednoczesnie przedsiebiorcami, wlascicielami taboru maja z decyzja o strajku malo wspolnego! protestuja ich zwierzchnicy, kierowcy zas po prostu sie z nimi solidaryzuja (lub nie), o podlozu protestu PRZEWOZNIKOW maja naprawde malo do powiedzenia 3)artykul jest krzywdzacy, moim zdaniem. prowadzi do generalizowania opinii na temat kierowcow, co widac wyzej 4) moim zdaniem zle opinie na temat kultury jazdy kierowcow ciezarowke biora sie z frustracji idiotow, ktorzy uwazaja ze predkosc 100 km to stanowczo za malo i wszystko, co zmusza ich do przyhamowania jest: idiota, zawalidroga, niewykwalifikowanym durniem etc. to bardziej niz zenujace stwierdzenie zwazywszy na fakt, ile trwa nauka do kat C+E.. 5)chcialam tez wszystkim, ktorym tak bardzo ciezarowki przeszkadzaja przypomniec, ze zywnosc, ciuchy i wszystko co dla was stoi na sklepowych polkach z nieba nie spada. my je dla was przywozimy, wiec szacun, prosze. pozdro dla wszystkich przewoznikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: córka Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 83.238.13.* 03.07.08, 10:55 podpisuję się obydwiema rękami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alf Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 80.48.10.* 03.07.08, 15:17 "TIR jest skrotem zarezerwowanym......" dobra, dobra, błysnęłaś znajomością definicji legalnej. Też ją znam i co z tego? Słyszałaś o czymś takim jak język potoczny? Słowo tir, tirowiec, a nawet tirówka ;) tak głęboko wniknęło do języka potocznego, że negowanie go jest zwykłym wymądrzaniem się. Sama nawet sobie nie zdajesz sprawy ile słów używasz na codzień, które w swojej legalnej albo słownikowej definicji znaczą coś zupełnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spedytorka Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.23-79-r.retail.telecomitalia.it 03.07.08, 16:00 Alf, daj spokoj - chwyc sie meritum sprawy, a nie tego czym akurat blysnelam, jak to nazwales. Zwrocilam uwage tylko dlatego, ze inni forumowicze moga tego nie wiedziec, a sadze ze wiedziec warto, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 17:35 > a sadze ze wiedziec warto, prawda? a po co komu taka wiedza? Tir to tir i żadna spedytorka tego nie zmieni więc nie mądrzyj się na forum tylko idź do kuchni. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salusia Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 10:52 Zawsze można liczyć na kierowców z TIRa - pozdrawiam serdecznie auto stopowiczka :) która swego czasu śmigała stopem do pracy :) aż 80km w obie strony. Udawało się dzięki WAM. bardzo bezpiecznie :) naprawdę !!!! Wiedzą ile ton mają ,,na sobie'' a ten ,,mniejszy'' powinien włączyć swoją wyobraźnię tak całym sobą. Bo warto z drogi wrócić do domu :)... Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas 03.07.08, 10:59 Dziekuje w imieniu kolezanek i kolegow(coraz wuecej kobiet prowadzi tiry).-Pragne pozdrowic rosyjskich kierowcow - ostatnich "Mohikan" drog... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.wlodziu Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: *.satfilm.net.pl 03.07.08, 11:00 Kierowcy ciężarówek narzekanie że ciężka praca to nadużycie- zgoda- nie jest lekko,ale sami sobie taki zawód wybraliście/jak jeden z was powiedział/ Grzechów popełniacie dużo,czujecie się królami na drodze, na tych małych wcale nie zwracacie uwagi, bo wam się krzywda nie stanie a ich macie w d...Oto kilka z waszych poczynań: -jazda po drogach gdzie tonaż na to nie pozwala na skróty bocznymi drogami oraz często do domku na weekend na wieś na osiedle i gdzie tam jeszcze... -jazda z nadmierną prędkością -wyprzedzanie się wzajemne na maksymalnych obrotach blokując lewy pas -jazda stadami jeden za drugim nie zachowując odstępu przepisowego co utrudnia wyprzedanie przez te maluchy, -jazda lewym pasem na jezdniach dwujezdniowych -parkowanie byle gdzie a nie wyznaczonych miejscach -jazda i parkowanie na wsi na osiedlach szczegolnie na noc lub na weekend poza miejscami wyznaczonymi - no i oczywiscie lamanie podstawowych zasad ruchu; nadmierna prędkość,ciągła linnia, złe wyprzedanie i ... Chcecie protestować proszę bardzo, ale na bazie, na parkingach w wyznaczonych miejscach, a nie na drodze, bo przecież sami jej nie użytkujecie.Z drugiej strony to wszędzie są oplaty drogowe winiety i inne i was to nie ominie zreszta ciezarowe najbardziej niszczą drogi to dlaczego mają nie płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komplaktor jeszcze sie wam oczka otworza IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.08, 11:01 jeszcze sie wam oczka otworza co ci "panowie po fachu" tak na prawde potrafia! ostatnie dwa tygodnie w niemczech na autostradach, w dwoch przypadkach ciezarowki z kwasami i innymi badziewiami prowadzonymi przez "kapitanow drog" z ktorych kazdy mail po 2,5 i 3 promille alkoholu wywrocily sie i spowodowaly korki po 50 i 70 km, a tym 70 km korku ludzie stali 12 godzin! Jak chcecie zobaczyc co bedzie w Polsce za pare lat, to przyjedzcie do Niemiec i przejedzcie sie po autobahnie! Tu to juz jest otwarta wojna miedzy ciezarowkami i osobowymi! Dzieki bogu 1 km ma zdrozec na maut do 15 Centow a wyprzedzanie ciezarowek ma byc zabronione w calym kraju! NIE MA INNEJ MOZLIWOSCI ZEBY SOBIE DAC RADE Z TA BANDA IDIOTOW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komplaktor Re: jeszcze sie wam oczka otworza IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.08, 11:05 dodam jeszcze ze te wasze cb radia to sobie to mozecie w tylek wsadzic, od razu widac co to za neandertalczyk jedzie z 3 metrowa antena na dachu! A drugie co wy caly czas nawijacie z ta pomoca drogowa od "kapitanow drog"? Nie macie pomocy drogowej jak ADAC? A kto jezdzi tak zeby na drodze bez benzyny zostac? Bezmozgowcy! No i baby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszychu Re: jeszcze sie wam oczka otworza IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 11:09 Mam nieodparte wrażenie, że nie masz najmniejszego pojęcia o sprawach, w których zabierasz głos. I życzę Ci, żebyś nigdy nie potrzebował pomocy na drodze, bo pewnie nie wiedziałbyś nawet, że można o nią poprosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komplaktor Re: jeszcze sie wam oczka otworza IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.08, 11:19 oj krzychu, krzychu co za badziewiem jezdzisz jezeli ci jest pomoc kapitana potrzebna? Co mi pomoze kapitan jezeli u mnie sie zepsuje pasek klinowy albo komputer wtryskow? Napisz mi jedna rzecz w ktorej moze pomoc kapitan oprocz benzyny? A jak jestes za dupiaty zeby benzyne na stacji zatankowac jak sie ta zarowka swieci, ktora ci chce od 100km przypomniec zeby tankowac, to wybacz ale wtedy to juz ci nikt nie moze pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszychu Re: jeszcze sie wam oczka otworza IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 11:35 No i miałem rację; nie masz pojęcia o czym piszesz! Pod pojęciem pomocy kryje się też INFORMACJA. Możesz dowiedzieć się, czy na danej trasie nie ma korków, a jeśli są, to którędy można je ominąć, czy i gdzie stoi policja, w jaki sposób dojechać na taką czy taką ulicę itp. Ale Ty nie masz przecież radia, więc cóż możesz o tej pomocy wiedzieć. Dla Ciebie pomoc to tylko wymiana paska (na marginesie, jak Ci siądzie w trasie pasek, to i serwis szybko Ci nie pomoże). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komplaktor Re: jeszcze sie wam oczka otworza IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.08, 11:42 kszychu, slyszales juz cos o nawigacji a co za tym idzie systemie TMS ktory ci dokladnie korki na trasie pokazuje i cie oprowadza? A co mnie obchodzi gdzie stoi policja? Niech sobie stoi! Zaloz sobie 6 metrowa antene CB na auto, wtedy cie lepiej na drodze rozpoznam! A jak bedziesz pieknie odbieral i nadawal, dalej jak relay pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszychu Re: jeszcze sie wam oczka otworza IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 11:56 Ja Ci nie każę używać CB. Ty wolisz nawigację, ja wolę pogadać z innymi kierowcami. Różnica jest taka, że Ty ich nienawidzisz, a dla mnie są to "koledzy". Powodzenia i szerokości. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Dobre podsumowanie ... 03.07.08, 12:13 ... Waszej dyskusji. Gość portalu: kszychu napisał(a): > Różnica jest taka, że Ty ich nienawidzisz, a dla mnie są to > "koledzy". Odpowiedz Link Zgłoś
gosforth [...] 03.07.08, 13:37 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszychu Re: Tak jak ty tez jestem 'zwolennikiem' badyli.. IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 16:18 > ...na dachu. Co za ch... wiesniacka moda!? Ta "moda" jest starsza od Ciebie i nie ma w tym nic wieśniackiego. Wieśniackie mogą być co najwyżej zachowania pewnych "elementów", które to z 30cm antenką na tylnej klapie słyszą w tym swoim radyjku bliżej, niż widzą. > Wydaje im sie ze umkna odpowiedzialnosci [taki narod ze tylko jak policje widzi > to ma bat na d...] a tymczasem lapia ich rownie skutecznie jak wszystkich innyc > h. A tu byś się zdziwił. A na marginesie, zdarza się czasem i miła pogawędka z panami z drogówki (tak, to też ludzie i też używają pasma 27MHz!). Ale cóż może wiedzieć o tym ktoś, kto tylko widzi anteny na dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzo Re: jeszcze sie wam oczka otworza 03.07.08, 17:22 Ostatnio CB mnie uratowalo przed staniem w korku. Po prostu 4-5 minut przede mną był wypadek. Zablokowana droga. dzieki CB mogłem już wcześniej ruszyć na objazd i do tego dostałem instukcje jak się nie zgubić. Nie wiem jaką masz nawigację ale w takiej sytuacji to by nie pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: jeszcze sie wam oczka otworza 03.07.08, 11:28 Napisał się, napisał, pierdół naopowiadał i pewnie zadowolony z siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierwoca 19800 Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kasa IP: 82.160.251.* 03.07.08, 11:14 Szanowni forumowicze KIerowcy dużych ciężarówek naprawdę nie mają łatwego zadania, zwłaszcza w Polsce. Jeżdżę po Europie wszsytkim od ciężarówek do 12t dmc po ponad 200 konne limuzyny i powiem wam że spędzać prawie cały życie w ciężarówce nie jest łatwo. Pomijając brak łazienek na wielu prakingach ciasną kabinę w której się jest 24h na dobę......jest jeszcze rodzina...dzieci których nie widzi się tygodniami...jak mozna tak funkcjonować? Większe zagrożenie czeka nas ze strony osobowek, wariatow z batem na dachu pedzących 150km/h przez wioski, wyprzedzajacych na zakrecie i pod gorke, niedoswiadczonych i niedouczonych kierowcow w zbyt mocnych samopchodach. Kierowcy cieżarowek łamią przepisy jak kazdy, na trasach gdzie przelewaja sie tysiace samochodow dziennie kazdy lamie przepisy,ale robia to z glowa patrza do przodu maja nadstawione ucho do cb i jesli sie ich poprosi o pomoc na drodze to zawsze sie ja otrzyma. Kiedys na autostradzie w DE popsuł mi się samochód..dotarłem szczęśliwie do parkingu i inni kierowcy pomolgi mi naprawic go tak ze wrocilem do domu, byli cali brudni, dali mi czesci na slowo ze z domu im wysle pieniadze..wielkie dzieki Panowie. A każdemu kto probuje ich oczerniac zycze przezyc chociaz jedna długa trase , cały tydzien w kabinie na marnych i waskich drogach z sszefem na telefonie i ksiegowym w baku, przeładowaniem, strachem przed ITD, brakiem kasy w portfelu...powodzenia zobaczycie ze nie jest to wcale latwe i szczerze mowiac to jest dopiero brudna i niewdziecznaa praca niszczqaca czlowiekowi zdrowie i niejednokrotnie psychike.. Pozdrawiam wszsytkich ktorzy pozielaja moje zdanie i tych ktorzy mysla zupelnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona kierowcy Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 03.07.08, 11:26 Dokładnie,zgadzam się z Tobą Kierowco 19800 Przykre sa opinie tych,którzy nie znają tego zawodu i najwięcej mają tu do powiedzenia.Mąż jeżdzi tirem i jak do tej pory jest to najniewdzięczniejsza praca jaką wykonywał kiedykolwiek.Niestety sytuacja w kraju i finansowa nie pozwala podjąć mu innej pracy. Chylę czoła Panowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEZ ŻONA Re: Kierowcy tirów: to nie przygoda, to tylko kas IP: 77.255.242.* 11.12.09, 09:38 GÓWNO PRAWDA!(WIELE WIDZIAŁAM I WIELE WIEM!) I POWIEM CI KOCHANA ZE ZNAM TEN ZAWÓD OD DZIECKA I WIEM JEDNO KIEROWCY TIRÓW TO PO PROSTU NIE ROBY!!!WIECZNE DZIECI I KAWALEROWIE!0 ODPOWIEDZIALNOSCI(PRZECIEZ ON ZARABIA BIEDNY NA RODZINE A W DOMU NIE WYSIEDZI 2 TYGODNI BO GO NOSI!!!!I TO NIE WYNIKA Z PRACOWITOSCI A Z NUDY!!!!!),WIEM ZE JEST RÓZNICA MIEDZY JEZDZACYMI PO KRAJU I TYMI EUROPEJCZYKAMI TAKA TYLKO ,ZE TAM ŁATWIEJ SIE MOGA WYKĄPAC ŚMIERDZIELE!0 MÓZGU, 0 WYOBRAZNI ,A TAKIE GŁUPIE PINDY JAK TY WIERZA W TO!! BO TAK WYGODNIEJ!TIROWCY TO W WIEKSZOSCI PIJAKI I KURWI...(PO CO TE TIRÓWKI PRZY DROGACH I BARY;))!!!) KOBIETO NIE ŁAM SIE ALE TEZ NIE ZYJ ZŁUDZENIAMI!POZDRO! Odpowiedz Link Zgłoś