jacek2216 Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 14.07.08, 11:26 Co za bzdury! Znam osobiście kilka Chinek i wiem od nich ze pracują po 8 godzin dziennie tyle tylko, że pracują również w soboty, ale za to krócej, bo 6 godzin. Za to Chińczycy przechodzą na emeryturę w wieku 55 lat a Chinki w wieku 50. No i kto ma lepiej. A ty sprzedajny głupi redaktorku zastanów się czy warto być świnią za te parę groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Nie świnią tylko sprzedajna dziwką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 13:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesia Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.gdynia.mm.pl 14.07.08, 17:34 Bylam 2 m-ce w Chinach w Tianjin to prawie 6-ciomiloinowe miasto.To co przeczytalam w powu=yzszym artykule to oczywista prawda.Jezeli ktos nie widzial tego jak tam zyja to niech nie zabiera glosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANJALI Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.koba.pl 15.07.08, 16:53 znasz kilka Chinek? Ciekawe-w porównaniu do ilości Chińczyków :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.pl.159.230.91.in-addr.arpa 28.12.11, 16:43 W Chinach nie ma państwowych emerytur , ani rent. Nie siej propagandy, bo takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti 74 Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: 121.228.89.* 14.07.08, 11:32 3 tys.RMB=280EUR a nie 400 zł.Autor tego artykułu chyba nigdy nie był w Chinach.To jest tak napisane bo jest moda na pisanie zle o Chinach.Też tak myślałem ,ale po 4 latach spędzonych tutaj mam już całkiem inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonia Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.cnd.ar.wroc.pl 14.07.08, 11:32 śmieszą mnie tego typu artykuły-ja wolałabym dążyć do tego żeby w życiu wiodło mi się coraz lepiej zamiast pocieszać się faktem że inni mają gorzej, normalnie szkoda słów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: china-man Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 12:13 W kilku sprawach autor ma niewatpliwie racje. W Chinach sa ogromne roznice w dochodach. 150 mln ludzi zyje na poziomie Polski,a moze nawet i lepszym, a 1150 mln glownie na wsi na zupelnym minimum. Ale artykul jest troche tendencyjny, bo autor nie opisuje Chin jako calosci. Piszac "popracuj jak Chinczyk" powinien dodac Chinczyk z prowincji( tkzw min gong- ludowy robotnik).Przeciez rownie dobrze mozna napisac tekst pod takim samym tytulem o menadzerach z Szanghaju lub Shenzhen, lub rozleniwionych dzieci bogatych rodzicow ktorzy kochaja luksus i to taki na jaki w PL niewielu z nas stac. Mam wrazenie ze autor troche czasu w Chinach spedzil, ale stawiam ze 1-2 tygodnie, a napewni nie wiecej niz rok. Nie mozna miec pretensji do redaktorow ze puszczaja takie teksty, gdyz z reguly ich mlodosc przypadla na lata 80te, slabo znaja swiat ( znajac troche Europe i USA moga w PL uchodzic za osoby o rozleglych horyzontach) i Chiny wyobrazaja sobie dokladnie tak jak w tym artykule. Poza tym obawiam sie ze niestety obraz Chin jaki dociera do PL jest opozniony o jakies 5 lat. Kiedy wszyscy robili w Chinach biznesy, u nas mowilo sie o prawach czlowieka i demokracji w Chinach. Teraz gdy kapital ucieka przed chinska drozyzna do Wietnamu, Sri Lanki, na Filipiny, u nas pojawiaja sie artykuly o taniej chinskiej sile roboczej. A w Chinach niezadowolenie spol jest przeciez coraz wieksze ( oczywiscie nieporywalne z poslkim,ktore jest duzo wieksze nawet w zlotych okresach hist czy gosp naszego kraju) Napewno dostrzegl kazdy kto obserwuje ten kraj od wielu lat, a nie od paru miesiecy czy paru dni... Nie wierze w spiskowe teorie dziejow, ale od najwiekszej gazety w Pl, mozna wymagac wiecej. Co bedzie znaczyc PL w XXI wieku jesli poziom informacji o najszybciej rozwijajacym sie kraju swiata ( z 1/6 swiatowej ludnosci) bedzie tak niski? pozdrawiam i polecam www.chinywrokuolimpiady.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mojekontolalala Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 14.07.08, 12:25 pamiętajcie jeszcze o mentalności azjaty, zuuuupełnie innej niż "cywilizowanej", tam człowiek to jest służący dla władcy-boga, to pokutuje w różnych stosunkach, jak w Japonii np. że dres firmowy, obiad w firmowej restauracji i rozmowy na temat służbowy , bo wszystko "łączy z firmą" niezależnie od super poziomu życia jeśli chodzi o zabawki elektroniczne w domu ogólnie azjaci mają inną mentalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POKi tego już za wiele... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 11:49 co to w ogole ma znaczyc? docenisz to co masz? bo nie musisz pracowac jak chinczycy? to nie my mamy sie bac, ze kiedys u nas bedzie jak w chinach, tylko chinczycy maja miec w perspektywie, ze bedzie tak jak u nas! W szwedzkiej gazecie ten tytul moglby wygladac nastepujaco: popracuj jak polak, a docenisz to co masz... Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: tego już za wiele... 02.11.11, 16:22 Patrząc na to, co dostaje pracownik (utrzymanie + 3000 junanów - według onetu junan to około 50 groszy, czyli pracownik dostaje utrzymanie i 1500 zł przy niższych kosztach życia niż w Polsce!) to w Chinach już się straszy dzieci, że jak nie będą grzecznie to będą musiały pracować jak Polacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirat Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: 91.192.250.* 14.07.08, 12:06 Ja tak powiem Chore w kit wiara co do gara niema włożyć a wy się naśniewacie Pozdrawiam idjotów Odpowiedz Link Zgłoś
lunaglass I czemu ma służyć ten artykuł? 14.07.08, 12:34 Żeby nie mówić "tandeta" na "made in China"? Żeby chwalić polski "dobrobyt"? Żeby chwalić polskich pracodawców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ser_dzastin żebyś nie podskakiwał IP: 80.51.219.* 15.07.08, 07:43 jak Ci pryncypał każe zostać po godzinach a za to dostaniesz opierdziel, że coś nie tak, i ciesz się, bo chińczycy mają gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gggg Re: I czemu ma służyć ten artykuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:11 Nie, żeby choć paru ludzi zobaczyło co się tam dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 12:42 Nie ma co się porównywać z gorszymi. W Polsce zarabia sie za mało i to fakt. ALE ten kto pisze że autor tego atrykułu nie ma pojęcia o prawdziwych Chinach to chyba ma coś nie tak w głowie. Artykuł jest naprawdę mega optymistyczny jak na relane warunki życia - zwłaszcza na prowincji. Poza tym nie ma co prównywać ich mieszkań i naszych, ich jedzenia z naszym itp. To inny świat. Nie macie pojęcia o czym mówicie, oceniacie po pięknych wybudowanych na pokaz dzielnicach biznesowych i pięknym dwucyfrowym wzroście gospodarczym. Ktoś napisał wyżej, że skoro są w stanie wyprowukować koszulki za powiedzmy 5zł z marżą i transportem do Polski, to sorry, ale koszty pracy są tam zerowe. taka prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.alb2nxx9.dynamic.dsl.tele.dk 14.07.08, 12:45 Mnie kiedyś bardzo poruszył dokument o Chinach widziany na discovery. Wielu wieśniaków opuszcza wsie i wyjżdża do miast za jakąkolwiek pracą. W tych wsiach zostawiają nieraz bardzo malutkie dzieci w internatach. I nie widzą tych dzieci latami!!! nie odwiedzaja ich bo podróż pochłonełaby zbyt wiele oszczędności. Jedynie wysyłaja pieniądze na utrzymanie. Te dzieci strasznie tęsknią za tymi rodzicami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mojekontolalala Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 14.07.08, 13:09 > Wielu wieśniaków opuszcza wsie i wyjżdża do miast za jakąkolwiek > pracą. a w krajach arabskich koza daje mleko, piecze sie z niego i z ziarna placek i nie potrzebują pracy wogóle, a mnisi buddyjscy .... co za przykłady, to 2 różne cywilizacje, 2 różne mentalności, a w Indiach jest podział kastowy a w ameryce farmer ma 1000 krów i nie pracuje w fabryce, tylko mu sie rodzą kolejne cielaki i on je sprzedaje na hamburgery nie ma co dawać takich przykładów, bo to poprostu inny świat Odpowiedz Link Zgłoś
mojekontolalala Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 14.07.08, 13:35 kasia.koksa napisała: > dokładnie... mój znajomy z Czech mi pisał że nie ma w domu kuchni jak my, bo codziennie jadają w restauracjach i nie muszą sie martwić o takie funkcjonowanie, zakupy itp. bo podobno jest tam to standardem że sie wychodzi na lauch, kolacje nie wiem, nie potwierdzam, ale równajmy do lepszych Odpowiedz Link Zgłoś
waserwanna Ten artykuł jest niedorzeczny... 14.07.08, 14:26 jak można porównywać kraj w którym wszystko pozostaje pod kontrolą komunistycznej partii, gdzie stwarza się pozory wolności kosztem wyzysku biedaków z prowincji, gdzie zabija się Tybetańczyków za przyzwoleniem reszty świata, w tym Polski - z demokratycznym i wolnym krajem, którym jest rzekomo III (IV jak wolą niektórzy)RP?! Tytuł artykułu sugeruje, że niby mam się cieszyć, że nie pracuję za miskę ryżu?! Doprawdy pocieszne... Myślałam, że powinno się równać do lepszych, a przynajmniej tych o podobnej sytuacji geopolitycznej. Dlaczego autor nie pokusi się o porównanie z takimi krajami jak Czechy albo Estonia? Kolejny dziś artykuł w GW w tym stylu: vide: co jedzą Polacy na emigracji - że niby mam się cieszyć, że nie jadam fasoli z puszki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Selena Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.onlink.net 14.07.08, 14:48 rowniez znam kilka Chinek, ktore mowia, ze jak w Levis-ach cos sie komus nie podoba to niech jedzie do Chin i zobaczy jak sie tam pracuje.12 godz. pracy to norma i zadnych pyskowek do przelozonych, pozostawanie po godzinach za ta sama stawke to norma. Swiatelko na glowce, swiatelko na maszynie a hala fabryczna czarna jak noc bo pracodawca nie jest rozrzutny i na byle co (swiatlo) pieniedzy wydawac nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mojekontolalala Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 14.07.08, 15:13 > rowniez znam kilka Chinek, ktore mowia, ze jak w Levis-ach cos sie > komus nie podoba to niech jedzie do Chin i zobaczy jak sie tam > pracuje.12 godz. pracy to norma i zadnych pyskowek do przelozonych, > pozostawanie po godzinach za ta sama stawke to norma. Swiatelko na > glowce, swiatelko na maszynie a hala fabryczna czarna jak noc bo > pracodawca nie jest rozrzutny i na byle co (swiatlo) pieniedzy > wydawac nie bedzie. po godzinach za te samą stawke ? a ja w polsce pracowałem kilka lat temu w przedsiębiorstwie produkcyjnym i nie było wogóle opłaty za "po godzinach" pracodawca nie wydający na światło ? mój nie wydawał na tynk, farby, sprzątaczki, ogrzewanie, długopisy... był syf, mega pajęczyny, sprzątano tylko jego gabinet i długopisy trzeba było mieć swoje, kalkulator swój, linijke swoją, magazynierka kupowała zeszyty specjalne do zapisywania a raz robotnik na magazynie usłyszał, że za szybko olej w wózku zużył i ma dołożyć do nowego, potem sie okazało, że od "oszczędnośći" to było, bo poprzedni szef zaplecza technicznego miał obcięte uszczelki pod pozorem "pewnie na lewo chce te gdzieś sprzedać, skoro wózek jeździ" kiedyś niewydał na drugą robotnice do maszyny, gdzie fabryka zalecała 2 osoby obsługi, kobiecie rękę wciągnęło i została przez niego wylana że rzekomo łamała BHP i rzekomo jej wina, ile lat się sądziła nie umiem odpowiedzieć bo kontakt straciłem i prace zmieniłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomuch Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: 222.185.230.* 14.07.08, 15:16 Pracuje w chinach, z przerwami, od pieciu lat. Owszem, widac ludzi, ktorzy przybywaja z prowincji i poszukuja pracy. Owszem pracownicy pracujacy na budowach sa zakwaterowani na miejscu. Pracownicy pracujacy w zakladach pracy, pracuja po 8 godzin dziennie, sa dowozeni autobusami, maja wyzyienie na miejscu za ktore placa grosze. Jedzenie na poziomi, nie ogranicza sie do miski ryzu. Sam czesto jadam z chinczykami, daleko polskiej kuchni do kuchni chinskiej, nawet na poziomie stlowki zakladowej. Pensje sa placone regularnie. Ludzie na ogol sa usmiechnieci i zyczliwi. Nie moge wiec pojac nienawisci i zazdrosci komuchow, ktorzy placa nedznym pismakom za pisanie takich artykulow. Przyjedz pismaku tutaj i popracuj troche a sam sie przekonasz. Dodam, ze codziennie rejestruje sie w chinach 2000 nowych samochodow a pociagi jezdza z szybkoscia 260km/h. Za 1000 lat polska nie dogoni chin w zadnej dziedzinie gospodarki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.08, 15:44 oj pismaku, nasłuchałeś się różnych bredni o Chinach i wypisujesz takie bzdety. Jedź, przekonaj sie i dopiero pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 16:14 Moi drodzy, a powie mi ktoś czy był kiedykolwiek w Chinach ? Rozmawiał z tamtejszymi ludźmi ? Skoro nie to nie powinniście wypowiadać się na ten temat, bo nie macie wiedzy,żeby się udzielać ! Ja byłam w Szanghaju i wiem jak i za jakie pieniądze pracują Chińczycy. Nawet nie wyobrażacie sobie, że tak można wykorzystywać ludzi. I to jeszcze tych najbiedniejszych. Więc jeżeli chcecie się wypowiadać na ten temat, powinniście mieć trochę więcej wiedzy-pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak jest Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.dsl.bell.ca 14.07.08, 16:54 ale my sie nie mozemy rownac do Chinczykow,bo przeciez ich jest jak mrowek na tym swiecie;gdyby nie mieli komuny - to kapitalisci mogli by sobie ich kupowac na peczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajjin Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.ibaraki.ocn.ne.jp 14.07.08, 17:33 A to byl artykul o chinach czy o japonii? z wyjatkiem niskich plac wszystko by sie zgadzalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemur Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.chello.pl 14.07.08, 18:29 Małe sprostowanie: 3 tys. yuanów to nie 400 złotych ale nieco ponad 800, w Chinach się uczyłam, pracowałam z Chińczykami i do tej pory pracuję (posługuję się językiem chińskim) i słowo daję, że nigdy w życiu nie spotkałam Chińczyka, który byłby "bardzo zaangażowany" "w perfekcyjne wykonanie swojego kawałka roboty", jeżeli mówimy o pracownikach "niskiego szczebla". Jedna sprawa: Chińczycy, a przynajmniej nie wszyscy, nie akceptują sytuacji, w której wynagrodzenie otrzymują w jedzeniu. Większość z tych ludzi zbiera pieniądze dla swojej rodziny na wsi, a co ze strajkami, których w Chinach jest całe mnóstwo?. Przykro, że GW jak zwykle prezentuje płytkie spojrzenie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 19:01 Nie jestem Azjatą tylko Europejczykiem i chcę abyście patrzyli w np. w stronę Szwecji czy Danii!Tam też nie preferują "kota na dziko". Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Hi, hi! "Potęga", która chce rzucić wyzwanie USA! 14.07.08, 19:24 Niewolnictwo, dziadostwo, bida, korupcja, zamordyzm, socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja7-777 Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.08, 19:45 żenada,że Gazeta pozwala na takie artykuły na takim poziomie , lecz jakość mojego ulubioneg kiedyś dziennika spada na pysk od dwuch lat to poco nam wpajali Unie Europejską , a teraz do chińczyków każą się porównywać bliżej mamy lepsze wzorce Niemcy, Dania, Szwecja itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.08, 20:13 I takie pajace jak ten autor kompromitują Chińczyków. Miło komu kolwiek jak słyszy od niemców, że polacy to złodzieje? Wiadomo, że to nie prawda, ale stereotyp za granicą taki istnieje właśnie nakręcany przez takich półgłówków jak autor. Proszę całkowicie zignorować ten artykuł. Nie ma co ukrywać, że sytuacja w Chinach jest nie najlepsza, ale tutaj przekroczono granicę. Byłem w Chinach kilka krotnie na początku na wymianach studenckich, a teraz służbowo i na prawdę znam realia i zapewniam, że odbiegają one od tego co tu napisano. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nao.nao Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 14.07.08, 20:46 Niestety, muszę się z Toba zgodzić. Zbyt wiele artykulów (nie tylko w GW) jest pisane z pozycji "bylem miesiąc w Chinach i wiem wszystko więc teraz to opiszę!" A najgorsze jest że GW jest największą gazetą opiniotwórczą w Polsce i wiele osób na podstawie artykulów takich jak ten wyrabia sobie o Chinach blędną opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.08, 20:57 i się dziwić że wszystko jest MADE IN CHINA:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx PKB per capita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 23:01 PKB per capita: Chiny 2500 $ Polska 11000 $ Niemcy 40000 $ Norwegia 80000 $ Luxemburg 100000 $ Arykuł bez sensu. Zamiast pisać o tym w jak faktycznie trudnej sytuacji jesteśmy i jak dużo musimy nadrobić (PL ma dwa razy bliżej do Chin niż Norwegii !) porównuje nas z krajem który jest, co by nie mówić - biednym. Odpowiedz Link Zgłoś
mojekontolalala Re: PKB per capita 14.07.08, 23:28 > PKB per capita: a co tak istotnego w per capita, jeśli ceny są różne produktów ?? co z tego że np. żylbyś w kraju gdzie zarabia sie 2 razy tyle, jakbyś ceny miał 4 razy wyższe pamietam jak sie śmiano kiedyś z "ruskich" a jakoś nawet przy ich "niskich" w walucie typu $ dochodach jakoś z głodu nie umierali per capita? dodatkowo, jeśli np. określony aparat cyfrowy kosztujący 800$ , 600 euro u nas kosztuje 3000 PLN więc 1000 dolcy/750 juro per capita to taki mydlący nieco wskaźnik dla obywatela, on ma znaczenie dla rządów gdy kupują czołgi i rakiety, ale jak mamy zapłacić czynsz i kupić amciu amciu to inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fuji Fu Re: PKB per capita IP: *.fema.krakow.pl 23.07.08, 18:36 Ty demagog - operujesz (żonglujesz?) liczbami, przyjrzyj sie wiec PKB per capita popegerowskich nawpolwymarlych wsi i miasteczek z np. Shenzhen (miasto, ktore "liczy" sobie niespelna 30 lat), Shanghajem, Ningbo ... pomijajac brytyjski Hong Kong... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 23:14 a słyszałam coś takiego w Niemczech : "popracuj jak Polak a docenisz co masz" :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malicka Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: 85.134.147.* 15.07.08, 16:26 Ja jednak w pełni zgadzam się z treścią tego artykułu...Już kilka razy byłam w Chinach i od razu nie było widać co tam sie naprawdę dzieje, ale z czasem poznałam pewnych ludzi, którzy przedstawili mi całą sytuacje...a później sama zobaczyłam to na właśne oczy, np. 8- letni chłopczyk,który zszywał piłki,tzn. dostawał materiał, igłę i nici i miał z tego dopiero zrobić piłkę...A dostawał za nią kilka groszy. Natomiast musiał ją szyć ok. dwóch godzin i nie chodził do szkoły, a później nie miał szans na lepszą przyszłość(a był to naprawdę inteligentny chłopczyk)..Jednak to nie jest tylko jedna osoba, która jest tak wykorzystywana właśnie w tym kraju,bo są ich miliony...uwierzcie mi nie chcielibyście żyć tak jak oni i doceńcie to co macie, bo naprawdę mogło być gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś