Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pierwsza praca

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 21:20
    Witam jestem studentem i właśnie skończyłem praktyki które musiałem odbyć.

Chciałbym pracować przez resztę wakacji (Sierpień i Wrzesień), ale nie za
    bardzo wiem gdzie się udać w poszukiwaniach owej pracy.

Do Jakiejś Agencji Pracy Tymczasowej?, Do Powiatowego Urzędu Pracy? Chyba, że
    wy drodzy forumowicze macie inny pomysł?

Drugą sprawą o którą chciałbym się dopytać to NIP. Słyszałem opinię, że nie
    muszę go mieć przed przystępowaniem do pierwszej pracy i to na pracodawcy
    spoczywa obowiązek zgłoszenia się do Urzędu Skarbowego po mój NIP. Słyszałem
    także, że niektórzy pracodawcy chcą numer NIPu od razu przy podpisywaniu umowy
    o pracę. Jak to jest z tym NIPem?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: wuj.dobra.rada Re: Pierwsza praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 23:48
        Już pare lat przepracowałem w kilku firmach więc udzielę ci kilka cennych rad jak sprawiać dobre wrażenie na innych:

-staraj się energicznie chodzić, tak jakbyś się spieszył gdzieś, nawet jeśli to jest tylko podejście do innego biurka

-co jakiś czas spoglądając na zegarek mów "-oooh!! to już ta godzina?? ale pozno, a ja jescze tyle pracy mam!"

-jak ktoś przyjdzie, np z innego dzialu sie spytac 'co slychac' to caly czas gadaj ze tak duzo pracy jest, ze normalnie jestes zarobiony

-pod koniec dnia mow glosno do siebie: '-no wezme to ze soba i w domu dokończe'

-----------------------------

To jest standard we wszystkich firmach, podążaj tymi regułami a będziesz miał szacunek i poważanie jako wartościowy i ciężko pracujący pracownik.
      • Gość: woman Re: Pierwsza praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 23:57
        NIP załatwiasz SAM. Nikt Cię za rączkę prowadzic nie będzie. Przed
        podpisaniem umowy o pracę musisz mieć NIP.

Pracy można szukać jak się zechce, byleby aktywnie. Ogłoszenia
        przede wszystkim - gazety, internet, rozsyłanie CV. Po co PUP?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka