Gość: JarekJarekJarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 20:19 Coś nisko wymagający Ci graficy ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fx animator Re: Grafik IP: *.acn.waw.pl 24.09.08, 03:59 totalnie bez sensu to zestawienie jest, jak mozna porownywac czlowieka od opakowan, czlowieka od grafiki internetowej do animatora 3d badz animatora postaci to ZUPELNIE, TOTALNIE inne stanowiska pracy ktore nie maja niczego ze soba wspolnego. W Firmie np. post produkcyjnej, gdzie siedza animatorzy 3D ("graficy" :) ) zarorobki w Warszawie to przedzial 4000zl - 15000zl w wiekszych firmach (na reke bez "dodatkowych zlecen") i 2000 - 3500 w malutkich firemkach wyzyskujacych ludzi. Zarobki sa uzaleznione umiejetnosciami pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Re: Grafik IP: *.bethere.co.uk 24.09.08, 11:09 Czego oczekujecie. To w wiekszosci amatorzy-corelowcy, bez pojecia o kompozycji, typografii, technikach artystycznych, projektowaniu wogole. Zaqczynali od nielegalnego fotoszopa, a o uczelniach artystycznych tylko slyszeli. To wiecej niz srednia krajowa sie tym amatorom nie nalezy, i niech beda szczesliwi, ze wogole maja prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Grafik IP: *.net136.okay.pl 24.09.08, 21:06 widzialem prace "specow" po uczelniach plastycznych. ludzie zainteresowani zatrudnieniem mnie dziwili sie, ze nie jestem po takiej uczelni, bo prace profesjonalne. nie trzeba skonczyc "super-hiper-uczelni", zeby sie samemu uczyc w zakresie umiejetnosci i przede wszystkim miec wyczucie smaku. nara, nadety cycu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barnaba Re: Grafik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 07:54 a ja powiem tyle: amatorzy corelowcy sa taka sama plaga jak roznego rodzaju zamulone harcerki po liceach plastycznych i ASP - pieknie maluja i rysuja, tylko co z tego, skoro nie maja bladego pojecia o typografii. i pozniej wyplywaja takie "kwiatki" jak logotypy polskiego radia autorstwa Pagowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fx animator Grafik IP: *.acn.waw.pl 24.09.08, 04:02 zreszta co to za "zestawienie" gdy bierze sie po 1 osobie z miasta. Rownie dobrze mogli byscie napisac "komputerowiec" i zapytac po 1 osobie ze swiata: z Pcimia dolnego, z LA, z Vancouver itd :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sensei Bzdury znowu.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 04:02 znowu nierzetelnie zrobiona ankieta.. Jak mozna brac po 1 osobie w danym zawodzie z 1 miasta? Powinno sie szukac ze 100 w jednym miescie i obliczyc dla nich srednia i mediane. Bo w tej chwili pokazujecie jakies kompletne bzdury w stylu "w Kielcach najlepiej jest byc grafikiem".. a to byl tylko jeden odosobniony przypadek ktory dobrze sobie radzil, a nie regula! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Grafik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 08:07 Bez sensu. Nie miarodajne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasne Grafik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 10:07 Zestawienie jest od czapy. Jeżeli chodzi o agencje interaktywne to w Warszawie 5000zł netto jest standardem dla przeciętych grafików. Najlepsi w czołowych agencjach zarabiają zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Grafik IP: 195.205.29.* 24.09.08, 10:24 Hahaha, ja jestem grafikiem ze Słupska i zarabiam 5 razy więcej niż wynosi ta "średnia" z mojego miasta. Ten ranking to porażka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel, Lublin Grafik IP: *.net.pulawy.pl 24.09.08, 12:27 Witam, Nie zgodzę się z opiniami w komentarzach, wszyscy piszą, że płace w tym zestawieniu są zaniżone, a ja powiem, że wcale nie, są jak najbardziej realne, niestety! Pracuję jako grafik w Lublinie, na uwowy o dzieło, to wciąż dziki wschód! Kilka lat temu skończyłem studia w tym kierunku, znam dobrze Photoshopa i Illustratora, oraz trochę Dreamweavera i Mayę. Średnio miesięcznie udaje mi się zarobić 1500zł Takie są realia, kilka dni temu przygotowywałem reklamę, musiałem wyretuszować zdjęcie, nieco je przerobić, dodać napisy, przygotować wszystko do druku w dwóch różnych formatach, jako duży plakat i ulotkę. Dostałem 280zł. Dlaczego tak mało - dlatego, że takie są tutaj stawki, Klienci się dziwią: "aż 300zł?", "przecież teraz liceliści uczą się obsługi Photoshopa, a oni biorą mniej". Problemem jest to, że przeciętny klient nie umie odróżnić dobrego projektu od kiepskiego i oczekuje, że absolwentowi grafiki z doświadczeniem może zapłacić tyle samo co nastolatkowi, wrrr! Nie miałem dużo do czynienia z warszawskimi firmami reklamowymi, więc nie wiem jak tam wygląda sytuacja, ale wiem jak płacą wydawnictwa: zaprojektowanie okładki do książki od 450zł do 950zł. Pytam się więc gdzie te gigantyczne warszawskie zarobki ?!? Jest może rzeczywiście grupa grafików która zarabia dobrze, ale to tylko 20-30 procent. PS. A tak przy okazji- "Gratuluję" Gazecie wybitnie irytujących reklam, tych przemieszczających się i rozwijających, skutecznie zniechęcają do odwiedzania waszego portalu! Naprawdę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Grafik IP: *.chello.pl 24.09.08, 12:52 1. większośc tych, którzy się tak chwalą swoimi wysokimi zarobkami pracuje jak wół od rana do wieczora a nie kilka godzin dziennie 2. pracuje w katowicach tylko 10 dni w miesiącu na aftereffects i photoshopie i mam 3500 netto 3. wszystko zależy od regionu, lokalnego rynku i oczywiście swoich możliwości i zaradności życiowej 3. ankieta nie jest jak to wyżej napisano miarodajna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrowionka Re: Grafik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 13:38 Chciał nie chciał potwierdzasz że zarobki w ankiecie są mocno zaniżone skoro na pół etatu w Katowicach zarabiasz 3.5k :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Grafik IP: *.chello.pl 24.09.08, 16:45 Nie mówie, że są zanizone zarobki mówię , że ankieta nie jest taka jaka jest rzeczywistość. Kolega tyra w drukarni przez 6 dni w tygodniu po 10h i zarabia 2500 netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też garfik z kielc Grafik IP: *.complex.net.pl 24.09.08, 13:50 Czy mogę poprosic adres tego Pana z Kielc ? Przeciez to kompletna bzdura ! Nawet jeśli ktoś płaci w Kielcach grafikowi 4000 na reke za 8 godzinny dzień pracy ( może jest taka firma, ale wątpie ) to "za fuchy" na które poświęca się resztę dnia niekt nie zapłaci 1500-3000 zł! W Kielcach poprostu niema tak chojnych zlecenodawców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowianeczka Re: Grafik IP: *.lodz.msk.pl 26.09.08, 14:41 Gość portalu: też garfik z kielc napisał(a): > W Kielcach poprostu niema tak chojnych zlecenodawców... "Chojnych" nie ma, ale "hojni" może są... Cofnij się do podstawówki, naucz się pisać po polsku i dopiero wtedy wróć na to forum. Bo w jednym zdaniu zrobiłeś aż 3 błędy ortograficzne: "poprostu", "niema", "chojnych". Strasznie trudny z ciebie przypadek, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dafu Grafik IP: *.chello.pl 24.09.08, 14:53 zdemotywował mnie ten artykuł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumpelstilzkin Grafik IP: *.echostar.pl 25.09.08, 00:43 Grafik - rozumiem źe chodzi o człowieka po ASP z doświadczeniem i stażami. Grafik to nie 'pan od ulotek', grafik to określenie zawodu, a nie hobby. Grafik, to takźe ten co wytrwał w agencjach reklamowych, polskich niemieckich, angielskich, amerykańskich, więcej niż 2 lata... Grafik to ten co umie chociażby rysować (nie jest manualnym debilem). To zarobiki - od 3500 - 5000 (gdańsk, szczecin), 5500 - 7500 (netto / poznań,wrocław, może Kraków), 8500 - 17500 (Wa-wa, ostatnia oferta z wawy[creative-spora sieciówka], Berlin (3600-6800EU), Londyn 2100funt. (grafik) 4900art, do 6000 jun.creative. Tyle jeśli chodzi o potwierdzone sianko, nie unikam Lublina.... faktycznie 2500... złotych - grafik bez kwalifikacji i doświadczenia (swoją drogą świetny koleś i w ogole bardzo OK), ale zawodowy trup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Grafik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 01:39 bzdury wyssane z palca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barnaba Re: Grafik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 07:06 wcale niekoniecznie bzdury. jestem z warszawy i od jakiegos czasu spokojnie udaje mi sie wyciagnac 9-13k miesiecznie. 17500 w sieciowce to moze przesada (z drugiej strony nie wiem jakie to bylo stanowisko), ale 8500 jest jak najbardziej realne i to niekoniecznie w agencji reklamowej. oczywiscie nie jest to sredni poziom zarobkow, bo grafikow, ktorzy w warszawie tyle zarabiaja jest pewnie ze 30-40stu, ale jak widac, jest to osiagalny pulap zarobkow. wystarczy miec dobry warsztat i otwarta glowe. no i oczywiscie trzeba zapieprzac jak zly po nocach (no, przynajmniej na poczatku) ;-) no i, last but not least, trzeba te prace po prostu lubic. ja sam jeszcze 3 lata temu zarabialem ok 10 razy mniej niz teraz. PS: wlasnie sprzedalem pewnej instytucji logotyp z ksiega znaku za sume z czterema zerami. sky is the limit ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeleń Katowice IP: 81.210.25.* 21.01.09, 12:54 7 lat w "zawodzie" grafika. Nauka rzemiosła (bo tylko tak umiem to nazwać) od podstaw. Kompozycja, typografia, otwarta głowa to po prostu setki, tysiące reklam i setki czasopism, które przeszły przez moje ręce. W życiu na oczy nie widziałam ani liceum plastycznego, ani broń boże ASP. Realia to niewiele ponad 2000zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Katowice IP: *.chello.pl 14.02.09, 13:53 2 lata jako grafik. Glownie strony i loga firmowe. 10-15k na reke miesiecznie. Wawa. Wolny strzelec, czy raczej strzelczyni?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myk Re: Katowice IP: 193.138.110.* 19.03.09, 16:43 a jakie masz wykształcenie, Maju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EL KOPYTKO Grafik IP: 80.54.195.* 05.03.09, 21:07 A ja mam pytanie! Jak można jakoś zaistnieć w "świecie grafików"??? Już od dłuższego czasu szukam pracy jako grafik! Co prawda mam tylko średnie wykształcenie ale za to świetne umiejętności plastyczne:rysuję,maluję itp.Obsługuję także kilka popularnych programów graficznych i NIC,nie mogę znaleźć żadnej konkretnej pracy! Co mnie wkurza- to to że wszelkiego rodzaju agencje reklamowe itd. wymagają tylko DOŚWIADCZENIA!!! Niby gdzie ludzie tacy jak ja mają je zdobywać, skoro nie daje się szansy żeby się wykazać?!! Znam kilku znajomych którzy kończyli ASP itp. i jak patrze co oni tworzą to ...szkoda mówić! Może i mają większą wiedzę-jeżeli chodzi o programy graficzne, ale brakuje im zdolności plastycznych! W moim odczuciu młodzi ludzie którzy mogą coś konkretnego osiagnąć w tej dziedzinie są ignorowani bo oczywiście bez doświadczenia jesteś nikim!!! Pozdrawiam GRAFIKÓW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij w kopytko Re: Grafik IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.04.09, 16:13 nie zaistniejesz z takim podejsciem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Grafik IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.09, 00:04 Nieźle.. jak sobie czytam te zarobki, to ciekawi mnie, gdzie się tyle zarabia. Ja dostaję marny tysiąc netto:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~wkurzona Grafik IP: *.adm.uni.wroc.pl 16.03.09, 13:09 A ja pracuję we Wrocławiu, jako grafik w wydawnictwie. Jestem po ASP, mam 12 lat doświadczenia w agencjach reklamowych i wydawnictwach, a zarabiam 1200 zł/miesiąc, pracując na pełny etat (8 h dziennie, 5 dni w tygodniu). To żenujące :( Traktuję to trochę jako kryzysową przerwę w życiorysie i mam nadzieję, że niedługo zmienię zarobki lub posadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolayakagrafik Grafik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 15:37 kielce 7 tys haha taaaaa masz wlasna fimre i klientow to zarobisz nawet 3 razy tyle na miesiac jak nie wiecej ale jako pracownik 2500 to jest wszystko i to w jednej z lepiej prosperujacych firm graficznych mozesz dorabiac ale za wiele juz nie da sie na dluga mete jak zwierze przywiazanym byc do kompa:/ nie oszukujmy sie w kielach jako grafik nie ma kokosow wogole rynek pracy w kielach lezy na lopatkach kazdy tylko patrzy jak by tu wykorzystac studencika a jak sie go uda zatrzymac to ssac z niego ostatnie krople krwi! 1000zl kazdy ci da 1200 z premiami ymmmmm bajkoland! Odpowiedz Link Zgłoś