Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Specjalista ds. Zakupów

IP: *.chello.pl 07.10.08, 22:27
    Witam,
    mam pytanie. Dostałem pracę w dość dobrej firmie jako Specjalista ds. Zakupów.
    Do moich zadań będzie należał kontakt z dostawcami i realizacja założeń
    planistów w zakresie produkcji oraz ewentualne poszukiwanie alternatywnych
    dostawców, generalnie typowa komputerówka 8 godzin. To moja pierwsza praca i
    patrząc perspektywicznie, mam pytanie, jakie są możliwości rozwoju z takiego
    stanowiska, chodzi mi o opinie osób, które pracują już jakiś czas w działach
    zakupowych. Z tego co się zdążyłem zorientować praca jest raczej statyczna niż
    dynamiczna, dostawcy są tygodniowo powtarzalni i prócz solidności i
    skrupulatności, po okresie próbnym, nie będzie prawdopodobnie większych okazji
    żeby się wykazać w tym akurat dziale. Jak myślicie, ile lat najlepiej
    popracować żeby móc potem zająć się czymś bardziej wymagającym ale w okolicach
    dziedziny w której zaczynam? Na jakie zarobki mogę liczyć później w tej branży?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: take Re: Specjalista ds. Zakupów IP: *.chello.pl 08.10.08, 21:03
        na serio nikt nie pracuje w dziale zakupów? ;>
      • virusjj Re: Specjalista ds. Zakupów 08.10.08, 21:58
        Nie napisałeś jakie studia skończyłeś, czy masz kontakt z magazynem,
        jakiego profilu jest firma.
      • virusjj Re: Specjalista ds. Zakupów 08.10.08, 22:20
        Tak po skrócie..
        firma produkcyjna - Specjalista ds. zabezpieczenia produkcji
        realizacja potrzeb produkcyjnych; dział 5 osobowy;20miesięcy

obecnie od 9 miesięcy
        handel/dystrybucja - Specjalista ds logistyki i zakupów -
        samodzielne stanowisko,kontakty z dostawcami, koordynacja
        dostaw,prowadzenie dokumentacji handlowej, ścisła współpraca z
        działem handlowym i magazynem. czyli:
        - więcej życia (ojj się kręci)
        - więcej obowiązków,
        - wyższe zarobki,
        - szersze możliwości,
        - wartościowe doświadczenie

• magsiw Re: Specjalista ds. Zakupów 03.11.08, 01:01
          Witam,
          Mam problem. Skończyłam studia, z wykształcenia jestem mgr inż., ponad dwuletnie
          doświadczenie w dziale zakupów. Pierwszą pracę rozpoczęłam w firmie branży
          elektronicznej (produkcja dekoderów), a obecnie pracuję w firmie zajmującej się
          produkcją wyrobów reklamowych.
          Niestety, ale ta ostatnia nie jest moim spełnieniem i rozglądam się za nową pracą.
          Niestety nie jest łatwo...... ogłoszeń prawie wcale, a mi bardzo zależy, żeby
          znaleźć nowe zajęcie. Tutaj stoję w miejscu, brak szans na rozwój, ludzie
          zamknięci na zmiany.
          Może ktoś mógłby podsunąć jakąś firmę lub może w jego firmie poszukują kogoś do
          działu zakupów. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. Podaję również e-mail:
          mgas@poczta.fm
          • Gość: wypasiona_foczka Tu jest parę IP: *.uznam.net.pl 25.01.09, 22:50
            www.emperia.pl/u235/navi/34557
      • Gość: juno Re: Specjalista ds. Zakupów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.08, 10:32
        również pracowałem jako zakupowiec + logistyk. tak jak mówisz - ogólnie nuda,
        ponieważ dostawcy ci sami, robisz w kółko takie same zamówienia do tych samych
        firm. przerywnikiem były wizyty dostawców przeważnie z okazji świąt - upominki +
        imprezy na mieście :-)ale naprawdę z czasem można dostać na głowę. dział
        praktycznie nie ma czym się wykazać, no chyba że pochwalisz się, że znalazłeś
        tańszego dostawcę. Plusem był kontakt z różnymi ludźmi - przeważnie dostawcy
        zagraniczni.
        Co do awansu, to możesz potem startować na menago zakupów w jakiejś firmie, ale
        przynajmniej u mnie nie wchodziłoby to w grę - urwanie głowy, nienormowany czas
        pracy, ciągłe raporty, analizy itd. Choć fakt - zarobki "przyjemne".
        • Gość: ktoś Re: Specjalista ds. Zakupów IP: *.klc.vectranet.pl 03.11.08, 22:01
          Ja też rozglądam się za pracą, jak na razie właśnie w dziale
          zakupów+logistyka. Ale z tego co piszecie, że nudy i monotonia to
          trochę zaczynam mieć wątpliwości...czy może to zależy od firmy, nie
          od działu? sadziłam że w firmie międzynarodowej są większe
          możliwości rozwoju...
          Nie chcę zamienić nudnej pracy w kolejną nudną pracę. Teraz jestem
          spec.ds administ. Chcę się rozwijać, a nie mieć wrazenia że stoję w
          miejscu...W takim razie w jakim dziale można się wykazać, gdzie nie
          ma monotonii? :(
          • Gość: Anonimus Re: Specjalista ds. Zakupów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 21:16
            Czytam wasze opinie na temat dzialu zakupow i jestem rozczarowany. Dwa lata temu
            zaraz po studiach zaczalem prace w dziale zakupow jako stazysta (wraz ze mna
            zaczelo 6 osob)w ciagu dwoch lat zostalem dyrektorem. Zatem informacja dla
            wszystkich jesli myslicie ze dzial zakupow jest statyczny to tylko Wasza wina (w
            dzial zakupow jest to jedyny dzial, po dziale produkcyjnym gdzie mozna sie
            wykazac. Pamietajcie "robcie wiecej niz od ciebie wymagaja" to jest droga do
            sukcesu;-).
        • Gość: ona84 Re: Specjalista ds. Zakupów IP: *.promax.media.pl 23.02.09, 19:53
          pracuj w dziale zaopatrzenia dwa lata i praca jest ciekawa. jak mozna pisac ze ta praca to nuda ze robi sie wkolko to samo! przeciez glownym zadaniem spacjalisty do spraw zakupów jest szukanie nowych dostawców i nowych rozwiązań! ten kto sie nudzi jako zaopatrzenioweic to zle pracuje! jest to praca przynoszaca nowe doswiadczenia, nowe umiejetnosci i rozwija pomysly. polecam taka pracę. a co do ruchu - pol dnia spedzam przy komputerze, reszte spedzam zalatwiajac sprawy dokumentowe, narady, spotkania z dostawami, przegladanie ofert no i wyjazdy na miasto w sprawie pilnych zakupow potrzebnych produkcji. pozdrawiam
      • Gość: ringostar Re: Specjalista ds. Zakupów IP: *.stk.vectranet.pl 25.01.09, 21:41
        Tak sobie czytam i oczom nie wierzę. Specjalista ds. zakupów czyli normalnie
        zaopatrzeniowiec po zawodówce. Rozwój nałapać kontaktów, wydymać firmę i
        otworzyć własną.
        • Gość: Anonimus Re: Specjalista ds. Zakupów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 23:19
          Tak dokładnie tylko trzeba znać języki i bariery kulturowe;-) (a tak po za tym
          teraz zaopatrzeniowiec ma teraz taka fajna nową nazwe Zakupy;-))
        • Gość: anna Re: Specjalista ds. Zakupów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 23:33
          Chetnie dam tobie kontakty na poziomie "zawodowki" moze uda sie Tobie z
          Chinczykami "ubić interes". Pamietaj kontakty z dostawcami to poczatek,
          najwazniejsza jest baza klientów odbiorców)))))). Proponuje na początek
          literature: zapasy i magazynowanie Stanisława Krzyżaniaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka