Gość: mala_ewunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 16:23 Witam, bardzo zależy mi na dowiedzeniu się jak to jest z L4 na jeden dzień, czy lekarz może wydać takowe i czy jest płatne normalnie, czyli 80%? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: jednodniowe L4 04.12.08, 17:12 Gość portalu: mala_ewunia napisał(a): > Witam, bardzo zależy mi na dowiedzeniu się jak to jest z L4 na jeden dzień, > czy lekarz może wydać takowe i czy jest płatne normalnie, czyli 80%? Oczywiście, że może. Jest ono płatne tak jak każde inne zwolnienie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala_ewunia Re: jednodniowe L4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 18:46 Jesteś pewien? Byłam wczoraj u lekarza specjalisty (3 miesiące czekania na wizytę, 50 km od miejsca gdzie mieszkam) i jakież było moje zaskoczenie, gdy miła pani doktor powiedziała iż nie może mi dać zwolnienia L4, jedyne co może mi wypisać, to zaświadczenie,że byłam na wizycie, które się nie liczy do ZUSu ani nigdzie, a na przyszłość to mam brać urlop "jak wszyscy". Znajoma mówi, że jeden dzień chorobowego jest bezpłatny ... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jednodniowe L4 04.12.08, 22:31 Gość portalu: mala_ewunia napisał(a): > Jesteś pewien? Byłam wczoraj u lekarza specjalisty (3 miesiące czekania na > wizytę, 50 km od miejsca gdzie mieszkam) i jakież było moje zaskoczenie, gdy > miła pani doktor powiedziała iż nie może mi dać zwolnienia L4, jedyne co może mi > wypisać, to zaświadczenie,że byłam na wizycie, które się nie liczy do ZUSu ani > nigdzie, a na przyszłość to mam brać urlop "jak wszyscy". A dlaczego miał Ci dac zwolnienie ??? Zwolnienie daje się wtedy, gdy pracownik jest chory i nie jest z tego powodu zdolny do pracy. > Znajoma mówi, że jeden dzień chorobowego jest bezpłatny ... Znajoma mówi nieprawdę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: jednodniowe L4 05.12.08, 01:27 Co do zwolnienia na wizytę: nie regulują tego żadne przepisy. Sama pracowałam jako lekarka, to wiem. Jak lekarz jest normalny, a sytuacja tego właśnie typu (wizyta jest konieczna, nie z powodu ubzdurania sobie czegoś, chęci usunięcia pryszcza na nosie itp.) i nie ma możliwości załatwienia sprawy po pracy np. wieczorem czy w sobotę, to zwolnienie wyda. Jak jest złośliwy, to nie wyda, powołując się niby na to, że "jesteś zdolny do pracy". Mnie samą to kiedyś spotkało - typ wydał mi skierowanie do szpitala (czyli kolejne załatwianie), a zwolnienia odmówił, i jeszcze z satysfakcją stwierdził, że na pewno mnie od razu nie przyjmą (co mu zależało na sprawieniu mi kłopotu, do dziś nie wiem - nie udało się chamowi zresztą, bo mnie jednak przyjęto ;-). Oczywiście pracodawcy i sytuacje też bywają różne, jak jest OK, to pozwolą odrobić te kilka godzin popołudniami czy coś. W Skandynawii normalne jest załatwianie wizyt lekarskich w godzinach pracy. Bo lekarz też człowiek i tam nie ma praktyk prywatnych czynnych do Bóg wi której. A urlop jest WYPOCZYNKOWY, jak sama nazwa wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jednodniowe L4 05.12.08, 02:27 agulha napisała: > Co do zwolnienia na wizytę: nie regulują tego żadne przepisy. Sama > pracowałam jako lekarka, to wiem. Żartujesz? No powiedz, że żartujesz. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 22 grudnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich, wzoru zaświadczenia lekarskiego i zaświadczenia lekarskiego wydanego w wyniku kontroli lekarza orzecznika ZUS § 2. Zaświadczenie lekarskie wystawia lekarz, lekarz dentysta, starszy felczer lub felczer prowadzący leczenie, na okres, w którym ubezpieczony ze względu na stan zdrowia powinien powstrzymać się od pracy, jednak nie dłuższy niż do dnia, w którym niezbędne jest przeprowadzenie ponownego badania stanu zdrowia ubezpieczonego. > A urlop jest WYPOCZYNKOWY, jak sama nazwa wskazuje. A zwolnienie jest CHOROBOWE, jak sama nazwa wskazuje. Dokładniej jest to: zaświadczenie lekarskie o czasowej niezdolności do pracy z powodu choroby, pobytu w szpitalu lub konieczności sprawowania opieki nad chorym członkiem rodziny. A wizyta u lekarza jest nieobecnością usprawiedliwioną niepłatną. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala_ewunia Re: jednodniowe L4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 21:46 Wynika z tego, że w ciągu roku 5 dni mojego urlopu wypoczynkowego mam poświęcić na wizyty u endokrynologa ... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jednodniowe L4 08.12.08, 01:10 Gość portalu: mala_ewunia napisał(a): > Wynika z tego, że w ciągu roku 5 dni mojego urlopu wypoczynkowego mam poświęcić > na wizyty u endokrynologa ... Nie musisz. Możesz wziąć urlop bezpłatny. S. Odpowiedz Link Zgłoś