Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Roznoszenie CV po firmach

IP: *.aster.pl 10.12.08, 09:34
    Jak skuteczne jest, waszym zdaniem, chodzenie po firmach i
    roznoszenie CV? Czy udało wam się np. porozmawiać z kimś
    kompetentnym o możliwości pracy, czy tylko zostawiliście CV w
    sekretariacie? Czy po jakimś czasie był odzew? Jakie macie
    doświadczenia?
    Obserwuj wątek
      • Gość: xxx Re: Roznoszenie CV po firmach IP: 80.48.225.* 10.12.08, 09:44
        zapewne jest to lepsze rozwiazanie niz wysylanie cv na poczte,zawsze
        zostawisz po sobie jakis slad,a to czy przeczytaja Twoje cv jesli je
        przeslesz zostaje niewiadoma bo dostaja ich setki.POWODZENIA
        • lyka Re: Roznoszenie CV po firmach 12.12.08, 21:01
          Po co łazić po firmach i robić z siebie błazna i tracić czas najlepiej wysłać
          emailem, przynajmniej zaoszczędzisz na znaczku
          • mijo81 Re: Roznoszenie CV po firmach 12.12.08, 21:30
            Chodzenie po firmach to jak akwizycja
            • Gość: gggg Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.chello.pl 12.12.08, 22:06
              w czasach kryzysu i to ci nic nie da
              • Gość: hello Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.eranet.pl 12.12.08, 22:31
                Moge powiedziec z własnego doświadczenia, nigdy nie roznosiłem cv po
                firmach. Odpowiadałem na ogłoszenia tylko tych firm które pasowały
                do mojego wykształcenia i doswiadczenia. Kilka lat temu gdy nie był
                jeszcze powszechny internet na ogłoszenia odpowiadałem listownie,
                teraz to juz prostsze wysyłam mailem kilka cv i co najwazniejsze
                załaczam kilka projektów swoich. Nic nie podziała na pracodawce
                bardziej niż wykonany projekt przez siebie w poprzedniej firmie, a
                na rozmowa zawsze przebiega na temat projektu. Albo mam szczescie
                albo jestem dobrym, ze jeszcze jakos nie szukałem zbytnio pracy, po
                prostu jak widze ze obecna firma kuleje, lub nie podoba mi sie w
                niej atmosfera, wysyłam kilka maili, odbywam kilka rozmów, wybieram
                firme w której bede chciał pracowac, starej firmie daje
                wypowiedzenie, stawiam kumplom wódeczke na pozegnanie i rozpoczynam
                prace w nowej firmie. eh zycie jest piękne i nie zrażać sie
                niepowodzeniami.
                • annajustyna Re: Roznoszenie CV po firmach 13.12.08, 08:34
                  Pojekty wykonane w poprzedniej firmie sa wlasnoscia tej poprzedniej firmy.
                  Podajesz poufne szczegoly?! A co roznoszenia CV - juz widze jak pani
                  sekretarka/asystentka wyrzuca je od rzu po Waszym wyjsciu (w celu eliminacji
                  konkurencji).
                  • mijo81 Re: Roznoszenie CV po firmach 13.12.08, 12:01
                    Poufnymi szczegółami sa również informacje o wynagrodzeniach, o
                    klientach i o innych pierdołach.....
                    • annajustyna Re: Roznoszenie CV po firmach 13.12.08, 14:15
                      Ale naruszenie prawa patentowego jest najlatwiej udowodnic i to po latach.
                      • mijo81 Re: Roznoszenie CV po firmach 06.01.09, 20:29
                        Zejdź na ziemię :)
                  • Gość: Arni Re: Roznoszenie CV po firmach IP: 94.254.151.* 02.01.09, 20:00
                    DO Annajustyna. Takie rzeczy jak mówisz to chyba tylko w firmach popierdółkach,
                    gdzie szef nie do końca kontroluje to co dzieje się w miejscu gdzie przyszło mu
                    zarządzać ludźmi. Gdyby u mnie była taka akcja to nie wyobrażam sobie jaki
                    opie...dostałaby sekretarka gdyby osoba która zostawiła CV zadzwoniła do
                    Dyrektora z pytaniem czy CV doszło do jego oczu...

Trochę pomyślunku... Wiem, że większość firm to popierdółki, ale nie wszystkie.
                    • Gość: awerty Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.09, 20:32
                      1) Szef będzie wdzięczny, że ujęła mu pracy - bo pewnie takich osób
                      mają po 2 dziennie

2) Na pewno się do szefa dodzwonisz :P
      • jnp4 Re: Roznoszenie CV po firmach 13.12.08, 11:09
        A gó..o prawda co tu piszecie, i że to akwizycja itp. Wg. mnie to
        najlepszy sposó na znalezienie pracy, napewno lepszy niż wysyłanie
        aplikacji na ogłoszenia które w dużej mierze są fikcją. Ja swego
        czasu tak właśnie znalazłem pracę, przygotowałem sobie listę miejsc
        które odwiedze i zostawie aplikacje, i po wejściu do jednej z nich
        okazało się że akurat jest nabór(mimo że nigdzie nie było ogłoszeń)
        w związku z tym przyszedł kierownik, odbyliśmy krótką rzeczową
        rozmowę(bez żadnych idiotów z HR) po czym dostałem etat,tak więc nie
        wiem czy to takie głupie, poza tym w pozostałych firmach nikt nie
        traktował mnie jak intruza i zawsze przyjmowano ode mnie dokumenty i
        grzecznie dziekowano, tak więc odwagi troche bo nie ma nic do
        stracenia.
        • Gość: awerty Re: Zależy od branży IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.08, 11:53
          Zależy od branży - w mojej (finanse) nie sądze, żeby potraktowano
          mnie poważnie, gdy bedę biegał od instytucji do instytucji. Nawet na
          praktykach zawodowych odsyłano mnie do strony www :)
          Chodzene po firmach jest dobre jeśli wiesz, gdzie się masz udać
          (jeśli wogóle Cię wpuszczą), gdzie siedzi osoba odpowiedzialna za
          zatrudnienie, w przeciwnym razie Twoje CV wyladuje odrazu w
          koszu...Problemem mogą być też tutaj dojazdy, nie każdy mieszka w
          dużym mieście...
          • Gość: hello Re: Zależy od branży IP: *.eranet.pl 13.12.08, 14:15
            Zgadzam sie projekty sa własnościa poprzedniej firmie ale, jesli
            wysyłasz zdjęcia swoich projektów, np. maszyn, urzadzen etc które
            sam zaprojektowałes i sa sprzedawanego to nie jest to zadna
            tajemnica, a mozesz sie pochwalic co potrafisz samodzielnie zrobic
            • annajustyna Re: Zależy od branży 13.12.08, 14:17
              A to co innego. Inna sprawa, czy Ci uwierza, ze faktycznie brales w tym udzial.
        • Gość: Dorcia Dziękuję za opinie. IP: *.aster.pl 14.12.08, 14:21
          Widać, że różnie z tym bywa. Mieszkam w Warszawie, szukam pracy
          jako redaktor/korektor. Planuję pochodzić po wybranych
          wydawnictwach i popytać. Do tej pory pisałam do niektórych
          wydawnictw i pytałam, czy można przesłać CV i czy szukają
          redaktora, ale odzew jest średni: tylko 3 wydawnictwa na 10 (jak na
          razie) poprosiło o CV lub w ogóle zareagowało (np. nie, dziękujemy,
          nie szukamy). W reszcie cisza jak makiem zasiał.
      • korkix78 Re: Roznoszenie CV po firmach 14.12.08, 15:14
        Probowalem kiedys wszystkiego, wlaczajac wlasnie lazenie i wciskanie CV gdzie
        popadnie (no, moze nie w szczekoblaszakowcach) - w kazdym razie wszedzie gdzie
        istnial dzial finansow/ksiegowosci).
        Skutecznosc niepowalajaca - odzew byl tylko jeden (na kilkadziesiat tak
        rozniesionych CV) - w dosc duzym przedsiebiortstwie (notowane na gieldzie).

Okazalo sie, ze akurat dali ogloszenie gdzies, przy czym ja o tym nie
        wiedzialem, chyba nawet nie poszlo do zadnej gazety, tylko gdzies na tablice na
        uczelni (choc sprawdzalem i nie widzialem zadnej..).
        Potem rozmowa z "Pania Jadzia" w Kadrach a pozniej o ile pamietam nawet w tym
        samym dniu juz z konkretym czlowiekiem, dyrektorem finansow, niedoszlym
        przyszlym szefem.

Skutecznosc? Nie, nie dostalem tej pracy. Ale:
        Sytuacja byla troche malo typowa, bo po rozmowie (jak sie okazalo w polowie po
        angielsku) poprosil, abym JA zadzwonil w ustalonym dniu, bo czekal na zebranie
        sie Zarzadu, i potrzebowal zatwierdzenia gdzies tam przez kogos nowego miejsca
        pracy (?) i wtedy bedzie decyzja.
        W pozniejszym czasie gdy dzwonilem normalnei odbieral, nie unikal mnie, wiec
        chyba mowil prawde albo cos bliskiego prawdzie- po uzgodnionym zatelefonowaniu
        do niego, znow wszystko bylo super i swietnie, ze mnei wlasciwie chca, ale
        sprawa pozostala "on-hold" na ok tydzien i znow prosba, bym to ja zadzwonil za
        kilka dni jak sie cos tam wyjasni. I tak jeszcze kilka razy.
        W koncu przestalem dzwonic, bo zaczelo to wygladac na zebractwo. Do teraz nie
        wiem o co tak naprawde chodzilo, bo jak juz napisalem nie bylo ze "to my do pana
        zadzwonimy" tylko "pdooba mi sie pana kandydatura, prosze oto moja wizytowka,
        bardzo prosze zadzwonic do mnie wtedy i wtedy w sprawie zatrudnienia".

Przy czym mowie o naprawde trudnych czasach dla absolwentow czegokolwiek ;
        pierwsza polowa 2004.
        Malo kogo dziwil jakikolwiek sposob szukania pracy.

Tak to wygladalo u mnie, ale nie wiem, moze teraz roznoszenie CV jest widziane
        inaczej.

Tak czy owak powodzenia.
        • Gość: MissKiss Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 18:19
          A ja juz tez mam dosc szukania pracy;/ czuje sie jak zebrak dokladnie pisząc i
          wysylajac Cv, a i tak nikt nie odpowiada;/ chcialabym jako pomoc biurowa
          pracowac, w biurze itp. ale widze ze ciezko cos...Moze dlatego ze jestem swiezo
          po studiach i mam zero doswiadczenia??mialam tylko praktyke...Juz sama nie
          wiem.Roznosic Cv tez mi sie nie widzi.Juz widze te sekretarki jak zaraz na pewno
          wyrzucą cv..Moze facetom jest latwiej, bo faceci nie sa tacy zawistni jak
          laski...z takimi w zyciu sie spotkałam w wiekszosci, wiec moze takie sekretarki
          nie chcą konkurencji w pracy;P chyba zaczne sie rozglądac po jakis firmach gdzie
          pracuje wiecej mezczyzn.
          • Gość: awerty Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.09, 18:35
            A co kończyłas??
          • Gość: polla4 Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:52
            Dokładnie tak samo sie czułam :/ Wysyłaj e-mailem, nie będziesz musiała znosic
            czasem tych patrzacych z wyzszoscia na Ciebie lasek, ktore czuja sie lepsze z
            racji tego, ze załapały cieoła posadke i juza dawno zapomniały co to jest stres
            rekrutacyjny i jak sie czuje bezrobotny idac do potencjalnego pracodawcy. A
            jesli obawiasz sie, ze Twoje cv wyląduje w koszu, to jak je zostawiasz, mow
            zawsze ze za parę dni zadzwonisz do prezesa/dyrektora bo chcesz sie o cos
            zapytac i sie przypomniec : )
      • Gość: polla4 Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:03
        Skutecznosc podobna do tej z wysyłania e-mailem cv. Wszystko zalezy od tego, czy
        trafisz akurat na firmę która potrzebuje takiego pracownika jak Ty. Mozna
        zostawic 100 podan w 100 roznych firmach i nic nie osiagnac poprzez to, a mozna
        zostawic jedno w firmie, w której własnie szykuje sie etat o jaki sie ubiegasz
        ;) Z mojego doswiadczenia - 2 l. temy roznosiłam po firmach cv, zostawiłam tego
        jakies 20-30 sztuk, z czego miałam po tygodniu zaproszenie na interwiew,
        zwieńczone sukcesem. Po roku pracy znow zaczełam czegos szukuac i tym razem
        korzystałam wyłacznie z dobrodziejstw techniki, wszystko przez neta - wysłałam
        ok. 150 cv, odpowiadałam tez na ogłoszenia zamieszczone w portalach
        internetowych posrednictwa pracy i tez dostałam pracę, bo akurat trafiłam na
        firmę, która szukała kogos. Z jednej strony uwazam, ze osobisty kontakt z
        pracodawca jest lepszy, pozwala juz sie jakos zaprezentowac, złapac kontakt,
        taki pracownik moze byc lepiej zapamietany. Tylko ze nie zawsze łatwo dotrzec do
        wszystkich firm, zwłaszcza tych połozonych na peryferiach miast, to wiąze sie
        tez z wiekszymi kosztami...
        • Gość: MissKiss Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:14
          Ja skonczylam Finanse i Bankowosc na slasku...Mam za malo doswiadczenia chyba i
          to moj minus.Ale wiem ze bylabym dobrym pracownikiem ale co z tego:( no coz
          poczekam jeszcze.
          No i trzeba miec szczescie:) jak polla4:) czego kazdemu zycze:)
          • Gość: awerty Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.09, 22:49
            a miałaś konkrentą specjalizację bankowość albo rachunkowość???
            • Gość: MissKiss Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:55
              Specjalizacja Finanse i Handel Miedzynarodowy. I teraz wlasnie magistra robie.
              Ale dodam ze to sa studia prywatne (Wyzsza Szkola Bankowa. Chcialam isc na
              angielski w biznesie i dlatego wybralam ta szkole. Ale okazalo sie zbyt trudne
              jak dla mnie wiec wybralam inny kierunek. Moze pracodawcy nie chca kogos po
              prywatnej szkole,hm?
              • Gość: awerty Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.09, 23:13
                Ta uczelnia ma bdb opinię, tutaj chodzi o brak
                doświadczenia...Próbowałaś wysyłać do banków? biur rachunkowych ?
                Gdzie wysyłałaś?
                • Gość: MissKiss Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:23
                  Z góry dzieki za zainteresowanie awerty:)
                  Od pazdziernika szukam pracy. Szukam przez neta lub gazety. Są rozne ogloszenia,
                  ze szukają do biura kogos, wiec wtedy wysylam. Ale jest ich mało. Wysłałam do 6
                  miejsc, ale nikt sie nie odezwał. Interesuje mnie praca w biurze, w banku nie
                  chce pracować, to nie dla mnie. Chcialabym po prostu w jakims małym biurze miec
                  swoje biureczko i sobie wypelniac dokumenty, wysylac poczte, dbac o porządek:)
                  moze mi sie uda kiedys znalezc cos takiego:)
                  A u Ciebie jak wygląda sytuacja z pracą ze tak spytam z ciekawosci:)
                  • Gość: awerty Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.09, 23:27
                    6 miejsc to nic :P Nie wysyłaj do biura, bo tam masz 1000 aplikacji
                    i jak trafi się ktoś z doświadczeniem to nie masz z nim szans :-)

Nie martw się po takim kierunku prędzej czy później się coś trafi :)
                    U mnie oki powoli zaczynam szukać pracy, na razie dwie firmy same
                    się odzezwały :) Ten sam kierunek co Ty :)

Pozdro i życzę sukcesów :)
                    • Gość: MissKiss Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:35
                      Ten sam kierunek co ja:)
                      To masz szczecie ze 2 firmy sie zainteresowały:) gratuluje.
                      dzieki za pomoc, chyba powysyłam CV do jakis biur rachunkowcych itp. I tak latwo
                      sie nie poddam. A poki co to chyba zajmę sie dorywczymi pracami..ale tam
                      doswiadczenia nie zdobędę..hmm...hm
                      I ja rowniez zycze powodzenia!:)
                  • Gość: polla4 Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:33
                    MissKiss na pewno znajdziesz taką pracę, nie poddawaj się! Ja szukałam czegos
                    pod tym samym kontem, bo nie lubię atmosfery wielkich korporacji, cenie sobie
                    rodzinna atmosferę i spokój nawet kosztem tych kilkuset złotych mniej i po pól
                    roku był odzew.
                    • Gość: MissKiss Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:39
                      No wlasnie mam tak samo: lubie spokoj, lubie dobra atmosfere, nie lubie tłumu:)
                      a przez internet szukalas czy osobiscie roznosiłas CV?
                      • Gość: polla4 Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:42
                        Ta ostatnia prace znalazłam przez internet. Po prostu wysłałam swoje cv, list
                        motywacyjny i zdjecie do tej firmy i po paru tygodniach prezes do mnie
                        zadzwonił....
                        • Gość: MissKiss Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:45
                          Aha po paru tygodniach...To ja sie juz nastawiam na NIE po tygodniu nieodzewu;P
                          a to spoko. Ciekawe po jakim czasie zazwyczaj daja znac czy kogos przyjeli czy
                          nie..Nawet moga to zrobic po miesiacu? A moze przez ten kryzys nie chca narazie
                          nikogo zatrudniać...
                          • Gość: polla4 Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:55
                            Teoretycznie wszystko mogą :-P
                            Byc moze trzeba to przeczekac...
                            • Gość: MissKiss Re: Roznoszenie CV po firmach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:58
                              W sumie racja...Musimy być cierpliwi;)
      • absolwencina Re: Roznoszenie CV po firmach 07.01.09, 08:25
        ech, łezka się w oku kręci , ja też tak zaczynałem wytyczanie
        swojej drogi na rynku pracy, a łatwno nie było, po jak skończyłem
        studia stopa bezrobocia wynosiła kilkanaście procent;

CV roznosić na pewno warto, ja dzięki tzw bezpośredniemu kontaktowi
        z pracodawcą stałem się odważniejszy, pewniejszy swoich zawodowych
        kwalifikacji;

jeżeli chodzi o możliwość zatrudnienia - nie ma uniwersalnej
        odpowiedzi, wszystko zaleźy od firmy - może właściciel nie chce
        ludzi z ulicy i zatrudnia z polecenia, twoje CV może wylądować w
        koszu na śmieci, po pracownicy albo boją się konkurencji, albo są