Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu?

IP: *.acn.waw.pl 07.01.09, 23:10
    Jestem za monitoringiem niań(sama pracowałam w tym charakterze), rozumiem
    doskonale niepokoje rodziców. Ma to jednak sens tylko wtedy, gdy powiadomi się
    osobę obserwowaną. Chyba nikt nie chciałby widzieć, jak ktoś robi krzywdę
    dziecku.
    Obserwuj wątek
      • Gość: z Kodeks pracy IP: *.chello.pl 08.01.09, 00:07
        Kodeks pracy mówi krótko: monitoring (każdy tzn. obserwacja, nagrywanie,
        kontrola maili itd.) jest dozwolony pod warunkiem, że pracownik (również niania)
        jest poinformowany, że może być nagrywany/podglądany/itp. W przeciwnym razie
        jest to rażące naruszenie kodeksu i taka niania (nawet jeśli sama dopuści się
        naruszenia swoich obowiązków) będzie mieć pełne prawo do pozwania rodziców do sądu.
        • Gość: mailman Re: Kodeks pracy IP: *.kredytbank.pl 08.01.09, 16:23
          Kodeks Pracy nie zabrania monitorowania własnego
          domu/mieszkania. "Monitorujący" oznajmi w sądzie że to nie służy
          do "podglądania" niani, tylko jako zabezpieczenie majątku przed
          kradzieżą itp. I co w takiej sytuacji?
          • Gość: vortex Re: Kodeks pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 16:28
            jaki KP? przeciez one pracuja w 99,9% na czarno.
          • mijo81 Re: Kodeks pracy 12.01.09, 00:13
            I taka niania musi zostać o tym powiadomiona....przecież to jej
            miejsce pracy
      • Gość: Aio Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 09:26
        Może pie...ij sobie w łeb. Beznadziejny artykuł!
      • Gość: Inka Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: *.stansat.pl 11.01.09, 10:11
        Od lat jestem opiekunką .Wiem ze ludzie są różni ,ja mam nienaganna opinie i
        uwazam iz to czy dziecko do mnie lgnie...woli mnie niz swoja mame (bo to
        rozstanie ze mna budzi placz)jest moim ,,swiadectwem czy jestem dobra opiekunką )
        Napewno nie zgodziła bym sie na kamere czy inny podsluch .. za zaufanie odplacam
        dobra praca i do dzis utrzymuje znakomite kontakty z rodzinami u ktorych bylam
        nie wyobrazam sobie innych relacji jak rodzinno-przyjacielskie.W kazdej pracy
        zdazaja sie pracownicy ,,czarne owce"ale nie mozna wszystkich mierzyc jedna
        miara...i zycze odrobiny zdrowego rozsadku,,,
        • straszna.dziwka Re: Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? 03.03.09, 18:31
          Alez przeciez to wlasnie Ty namawiasz do mierzenia wszystkich jedna miara,
          domagajac sie, zeby wszystkim bez wyjatku ufac na starcie. Dlaczego niby ktos
          mialby ufac przypadkowej obcej osobie? Tego, czy Ty jestes normalna, czy moze
          jestes pijaczka, jak te w artykule, nikt nie wie i nie moze wiedziec. Jakim
          prawem domagasz sie, zeby ktos ryzykowal swoim dzieckiem, w ciemno, nie majac
          pojecia o tym, ile ryzykuje? Pierwsze slysze o tym, ze zaufanie sie komus
          nalezy. Na zaufanie to trzeba sobie zasluzyc, a zdrowy rozsadek przyda sie
          przede wszystkim Tobie.
      • Gość: Monika Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: *.icpnet.pl 11.01.09, 23:56
        Jestem nianią od wielu lat i kocham to zajęcie. Na swojej drodze spotkałam już wiele wspaniałych dzieci, mających również świetnych rodziców, z którymi ciągle utrzymuję kontakt.
        Do dzisiejszego dnia wydawało mi się, że mam nienaganną opinię. Po przeczytaniu artykułu okazuje się, że ocena mojej pracy może być różna.
        Mianowicie w ostatnim przykładzie rozpoznałam sytuację, która dotyczy mojej osoby. Pracownicy agencji Babysitters z Poznania opisując „nianie z rozładowaną komórką” muszą mieć bardzo słabą pamięć a już na pewno wybiórczą. W przytoczonej wypowiedzi nie ma ani słowa o tym, że to mama pomyliła miejsce spotkania i podała opiekunce zły numer telefonu do siebie. Poza tym telefon opiekunki nie był rozładowany tylko wyciszony ( ze względu na drzemkę dziecka). Za zaistniałą sytuację byłam przepraszana przez agencję i mamę dziecka kilkukrotnie. Jeśli większość przykładów w artykule jest tak nierzetelnych, to nie przedstawia on jakiejkolwiek wartości dla osób chcących zatrudnić opiekunkę, jedynie straszy rodziców demonizując jej postać.

• Gość: popieram kamery Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: 195.205.192.* 12.01.09, 18:54
        Popieram kamery, sam założę takie wszędzie poza łazienką,
        dobro dziecka jest najważniejsze a reszta mnie zupełnie
        nie obchodzi,
        niani oczywiście o niczym nie powiem,
        przez pierwsze kilka dni żona bierze urlop i będzie prowadziła
        monitoring stały z mieszkania znajomych w zasięgu nadajnika,
        potem przestawimy się na odczytywanie po powrocie z pracy.
        Jeśli ktoś oglądał kiedys program Drzyzgi na TVN o opiekunkach
        ten wie że nieodpowiedzialna jest w stanie zrobić bardzo dużo
        krzywdy dziecku w relatywnie krótkim czasie (nawet kilka dni)
        Pozdrawiam
        M

Jeszcze jedna uwaga:
        JEDYNE CO OBCHODZI I POWINNO OBCHODZIC RODZICA TO DOBRO JEGO
        MALUTKIEGO DZIECKA, WSZELKIE SKRUPUŁY ZOSTAWIAJĄC NA WYCIERACZCE.
        • Gość: gibi Re: Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: *.centertel.pl 14.07.14, 07:21
          Wszyscy pisza podgladac po pierwsze jest to nie legalne po drugie nigdzie nie ma watku jak rodzice potrafia traktowac swoje nienie o tym tez by duzo opowiadac
      • Gość: Damian Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: *.icpnet.pl 12.01.09, 19:23
        Gratuluję wiary w telewizję i powyższy atykuł. niech Pan tylko uważa, żeby dziewczyna nie była na tyle rozgarnięta, żeby wnieść sprawę do sądu. proponuję wynająć człowieka do pilnowania opiekunki. najlepiej komandosa albo dwóch (+pies). Pisze Pan , że najważniejsze jest dobro dziecka a nie widzi, że jest ono zależne od pana relacji z opiekunką. Jeśli zakłada Pan nieuczciwość opiekunki to może lepiej dla 100% pewności samemu zostać w domu i opiekować się dzieckiem. Zresztą kto zrobi to lepiej niż ojciec?
        • justyska299 Re: Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? 12.01.09, 19:34
          zgadzam sie z P.Damianem...
          jesli nie masz zaufania do poiekunki po co ja w ogole
          zatrudniasz...?ja rowniez jestem opiekunka i wiem ze moi pracodawcy
          maja do mnie zaufanie.Praca niani to nie tlyko praca..jesli
          powierzasz SWOJE ukochane Dziecko obcej sosbie a pozniej przez caly
          dzien w pracy zastanawiasz sie czy cos zlego sie nie dzieje
          najlepiej samemu zajac sie pociecha.
          • dorotamakota1 Re: Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? 14.01.09, 14:35
            Strach się bać co nadgorliwy tatuś zrobi gdy dziecko pójdzie do przedszkola
            tudzież do szkoły...
      • Gość: jarek amerek Re: Jak sprawdzić opiekunkę! IP: *.chello.pl 03.03.09, 19:52
        Kodeks pracy mówi krótko: monitoring (każdy tzn. obserwacja,
        nagrywanie,
        kontrola maili itd.) jest dozwolony pod warunkiem, że pracownik
        (również niania)
        jest poinformowany, że może być nagrywany/podglądany/itp. W
        przeciwnym razie
        jest to rażące naruszenie kodeksu i taka niania (nawet jeśli sama
        dopuści się
        naruszenia swoich obowiązków) będzie mieć pełne prawo do pozwania
        rodziców do sądu.

CHYBA CIE ZUPEŁNIE POSRAŁO :-))))

gdzie to debilu w widziałeś w KP ??

moge monitorować co mi sie podoab i w dupę mozesz mnie pocałować,.
      • Gość: magdalena St. wawa Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: *.chello.pl 23.04.09, 09:54
        kurcze niektorzy przeginaja...ja rozumiem ze zdarzaja sie przypadki gdy niania
        olewa dziecko...ale jak mozna pisac ze nianie sa rozpuszczone gdy kobieta
        dostanie za 10 godzin dziennie 5 dni w tyg za miesiac 1700 na reke to tak
        wiele??? to tez jest meczace i wymaga wiele uwagi odpowiedzialnosci
        itp...bylam niania kilka razy...jestem mloda...staram sie wczuc w sytuacje
        rodzicow jednak gdy widze oczekiwania niektorych to glowa mala w ogloszeniach
        na niani bywaja takie poszukuje niania do 6 miesiecznego dziecka ktora bedzie
        mu organiizowala czas zabawy i przekaze muy wiedze brak mi tylko teklsttu o
        nauce pisania i czytania;) uwazam ze w zaleznosci od wieku dziecko co
        najwazniejsze powinno byc w domu bezpieczne bo o to chodzi by bylo cale i
        zdrowe a co nianie robia w domu? nie siedze w ich glowach niania jesli nie ma
        scislych wytycznych .....moge p[owiedziec co robilam z ponad 2 letnim
        dzieckiem nie bilam go nie wrzeszczalam...ale dzieciak byl rozpuszczony
        troche...przyzwyczajony ze moze rozwalac doslownie wszystko i pojsc dalej bo
        niania lub mamusia posprzata i jeszcze pochwali...wolal jogurciki od
        obiadow...itp...tak i bywalio ze czasem by moc ogarnac calemieskzanie po max
        godiznie jego zabawy poprostu wlaczalm mu bajke disneja ktore nie raz ogladal
        z matka by moc ugotowac obiad posprzatac...jak wychdozilam na spacery./...to
        sasiadka zaraz patrzyla co robie jak go ubralam....pytalam dla pewnosci mamy
        mojej wychowala duzo dzieci me rodzenstwo siostrzencow mowila potwierdzala nie
        wolno dziecka malego ubiecrac za cieplo bo sie przegrzeje a nawet ciut lzej
        niz doroslego czasem bo dziecko biega caly czas sie rusza co wszelkich
        slodyczy itp...poza przypadkami nian wyjadacjach co sie da...moze lepiej od
        razu ustalic warunki powiedziec niania czego sobie nie zyczymy jasno jej
        okreslic ze nie wolno jej dotykac jedzenia picia telewizji itp specjalnie
        przerysowalam to ale uwazam ze oszczedziloby to wiekle nerwow oczywiscie jesli
        chodzi o kamery jestem przeciwnadom to nie miejsce na kamery...dyktafon?
        hm...wtedy nie widzac danej sytuacji trodno okreslic dokladnie co sie stalo...
        ale wroce do kamery...prosze sie postawic na miejscu niani ktora jest
        sumienna...ale kurcze...ma swiadomosc ze kazdy jej ruch jest rejestrowany
        gdzie tu miejsce na swobode...albo niani ufamy albo nie...rownie dobrze mozna
        wynajac sasiadke by sta;a nad niania i sie gapila co ta robi ale chyba nie o
        to chodzi...kocham dzieci...ale uwazam ze rodzice nieraz za duzo wymagaja a
        opensja opiekunki nie jest jakas super...skoror to takie skarby to czemu
        nieraz rodizc tak malo plkaci a wymaga cudow...uwazam ze najwazniejsze to by
        dziecku nie dziala sie krzywda to po pierwsze jesli jest starsze np 2,3 lata
        to tez moze sie samo bawic tzn chore jest latac za takim dzieckiem i bawic sie
        samochodzikami z nim bo nie sadze by ktorys rodzic tak robil...troche odeszlam
        od tematu bo wkurza mnie takie ocenianie nian...oczywiscie jelsi chodzi o te
        nieuczciwe itp....hm...kamera to0 nie rozwiaznie...chyba ze ukryta...;)
        na jeden dzien;) wolalabym nie wiedziec z ejestem obserwowana....rodzice by
        iwedzieli czy nie bije dziecka powiedzieli by mi o ikamerze po fakcie i potem
        obiecali ze juz podgladana nie ebde jesli nie mieli zarzutow;)
        • totek-99 Re: Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? 11.01.11, 18:23
          Wydaje mi się że człowiek który nie ma nic do ukrycia nie powinien się bac kamer . Cóż to mój punkt widzenia ... Uważam tak ponieważ pracowałam z dziećmi tylko w obecności kamer , były to zajęcia teatralne,przedstawienia ,opieka w punkcie przedszkolnym itd., itp. Przyznam się szczerze że gdybym miała zostać opiekunką (a taki pomysł chodzi mi po głowie ) wolałabym aby były kamery, już wyjaśniam dlaczego ... Otóż po pierwsze ...mam pewność że rodzice mogą się odnieść do konkretnego zachowania dziecka. Wiadomo że zachowania dzieci jak i same dzieci są różne! -rzecz oczywista. Nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem Pani że dziecko ma być tylko bezpieczne.. całe i zdrowe . Ponieważ to że dziecko jest bezpieczne to jest OCZYWISTE i to nie jest jakaś wielka zasługa niani i wielkie wyrzeczenie.To jest podstawa !!! minimum które każda niania musi zapewnić dziecku którym sie opiekuje. To że Pani nie biła i nie wrzeszczała (jeszcze by tego brakowało !!) to tylko świadczy o tym że nie jest pani psychopatką i nic więcej.Troszkę mnie smuci fakt że rola niani ma się na tym kończyć , a co z rozwojem intelektualnym, psychoruchowym dziecka ?.Smuci mnie tez to że nianie są zmęczone opieką nad jednym dzieckiem, wielokrotnie sam musiałam opanować gromadkę pięćdziesięcioosobową zachęcić do działania, uspokoić różne temperamenty i charaktery cóż bywało różnie ale to nie jest praca dla każdego i z tym się trzeba liczyć. Wracając do kamer drogie Panie przy zabawach z dziećmi o nich się zupełnie zapomina, wiem co mówię nawet przez chwile nie czułam się niekomfortowo, uczucie takie samo jak w hipermarkecie wiemy że gdzieś tam są ale co mnie to obchodzi robię zakupy i wychodzę ..serio nie wiem w czym problem? Chyba bardziej by mi przeszkadzało to że rodzice maja jakieś podejrzenia , obawy ... a tak wszystko jasne .Powodzenia drogie nianie !
      • Gość: przezorny Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: *.unused.derbynet.waw.pl 28.04.09, 23:26
        Ja zainstalowałem kamery- 3 kamery. W pokoju dzieci dużą zeby niania widziała że jest, oraz 2 małe, niewidoczne w salonie i w kuchni... www.ctr.pl/produkty/kamery-miniaturowe/ov18sc-kamera-w-srubce.htm ... Miałem podgląd przez internet... Dzięki temu dowiedziałem sie jak zachowuje sie moja niania kiedy Wielki Brat patrzy i kiedy nie patrzy... Pierwsza nie przeszła próby... Grzebała po szafkach, odlewala perfumy żony!... Druga jest u nas od 2 lat... PS. A kamery działają teraz jako wsparcie alarmu... Jak włącza sie alarm,to przez internet podgląd i wiem że tym razem fałszywy...
        • gumitex Re: Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? 29.04.09, 13:13
          I tak nie sprawdzisz, co niania robi na spacerze. Czy idzie na
          zielony skwer, czy raczej pali papierosy przy dziecku i idzie na
          zakupy do supermarketu, a w powrotnej drodze zahacza o swój dom,
          żeby zostawić zakupy i zrobić pranie.
          Pierwsze dziecko wychowywałam sama i napatrzyłam się na nanie
          siedzące na ławce, kurzące papierosy i obgadujące rodziców, a
          maluchy w tym czasie siedziały wpięte w spacerówki, żeby nie trzeba
          było za nimi biegać.
      • Gość: córka Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: 87.204.109.* 26.05.09, 17:38
        Możnaby nieco zmienić tytuł "Co robi opiekunka osoby niepełnosprawnej, leżącej, kiedy rodzina jest w pracy?"
        Miałam kilka opiekunek do mamy leżącej i też znikało mi jedzenie z lodówki, niektóre produkty w puszkach a nawet kartofle i węgiel z piwnicy, a o telefonach to juz nawet nie ma co wspominać.
        Starsze chore osoby są jak dzieci, też nie potrafią powiedzieć co robi niania.
        • Gość: bli Re: Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: *.acn.waw.pl 13.07.09, 22:22
          Na prawdę nie rozumiem rodziców, którzy podglądają nianie, nie mówiąc im o tym.
          I tu nawet nie chodzi o prawo pracy. Chyba bardziej fair jest powiedzenie
          opiekunce, że nie mamy do niej pełnego zaufania (co chyba zrozumiałe dla
          każdego) i będziemy to robić, niż patrzenie jak dzieje się krzywda dziecku! Z
          pracy nie dojedziecie na czas "uratować" jakby (tfu tfu) co.
          I ona się będzie pilnowała, ewentualnie jeśli ma coś do ukrycia i nie zgadza
          się, to nie zatrudniać jej...i rodzice będą mieli spokój wewnętrzny. Co z tego,
          że opiekunka zostanie zwolniona, jeśli straci na tym dziecko!
          Ja bardzo często opiekuję się dzieciaczkiem, a rodzic pracuje obok w pokoju itp.
          Obserwowanie mnie, mi nie przeszkadza, a nawet cieszy, że dzieciak nie tylko ze
          mną siedzi, w razie potrzeby mogę się coś dopytać, a dziecko przytulić do rodzica.
          Kamerę, można wykorzystać w lepszy sposób np. jeśli dzieciak jest w miarę już
          kumaty to wtedy łatwiej go zdyscyplinować(bo mama patrzy) oraz zachować mimo
          wszystko bliskość i kontakt.
      • Gość: tanianiania Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: 77.222.250.* 26.05.09, 17:55
        Jestem niania od paru miesięcy. Biorę 1200 od dziecka. W miesiącu wyciągam około
        2,5 tysiąca na rękę, a że mam ich dwie to wyciągam więcej ;)
        W domu jak nie ma rodziców dziecka siedzę przed telewizorem, rozmawiam ze
        znajomymi przez telefon, sprowadzam koleżanki.

Kiedyś miałem taką akcję, że wcześniej niespodziewanie do domu wrócił ojciec
        dziecka a ja leżałam na łóżku z koleżanką.
        Od tej pory ojciec dziecka częściej niespodziewanie wraca do domu, a ja więcej
        zaczęłam zarabiać bo mój pracodawca nie wraca sam tylko z kolegami.
        Teraz to wyciągam na miesiąc ok 9000 tys na czysto na dwie ręce.

Bardzo mi się podoba ta praca, ponieważ nic do domu nie muszę kupować do
        jedzenia bo w pracy się najem. Oszczędzam na wodzie bo w pracy się wykapię.

• Gość: Katarzyna Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.11.10, 18:39
        Ja osobiście jestem za kamerami, jednak tylko wyłącznie wtedy, gdy niania jest o tym informowana. Osobiście jestem opiekunką do dzieci, tak z zamiłowania, bardzo kocham dzieci, i nigdy żadnemu krzywdy bym nie zrobiła. Jednak uważam też, że wielu rodziców z góry podejrzewa nianię o najgorsze,bo poprzednia była zła.. Poza tym nie tylko studentki są złe, ja mam 23 lata, i bardzo dobre referencje na koncie. Kiedy szukam pracy np na niania.pl to nikt do mnie nie odpisuje- bo z pewnością uważają, że młoda i głupia.. jednak wcale tak nie jest. Trzeba sobie nawzajem ufać. Pracowałam u ludzi po 12 godzin, i chyba żadnym przestępstwem nie jest, jak podczas snu dziecka, włączę sobie wiadomości, czy zadzwonię gdzieś, zjem coś spokojnie.. Ważne jest, żeby rodzice traktowali fair opiekunkę, informując ją o wszystkim. Ja zawsze się stresowałam, że ktoś przyjedzie akurat, że może mnie podglądają, mimo, że nic złego nie robiłam, to jednak czułam się jak intruz. Jednak przez ponad 2 lata byłam z rodziną, którzy ufali mi, i traktowali jak człowieka. Przyjeżdżali do domu w ciągu dnia na początku, sprawdzali co robię z dzieckiem, dzwonili.. Rozumiałam to. Ale też ja informowałam ich o wszystkim i byłam fair, oddawałam każdy grosz z zakupów, mówiłam o wszystkim co dotyczyło dziecka, pytałam co mogę a co nie.. Oczywiście wyżeranie kilogramów słodyczy z domu, notoryczne oglądanie seriali, bicie dziecka, to jest nienormalne, to nie jest niania! Osoba ta musi kochać dzieci i owszem dzieci trzeba wychowywać w porozumieniu z rodzicami, i kiedy dziecko wyzwie czy pobije nianie, to rodzice też powinni rozumieć, że niania nie chce przychodzić do tej pracy jak na skazanie. Tylko chce się czuć normalnie. W końcu na ogół nianie spędzają całe dnie w cudzych domach. I myślę, że już na początku widać, czy niania jest ok. Oczywiście nie po paznokciach tylko po tym jaka jest, jak się z nią rozmawia. To trzeba wyczuć, taks samo jak wyczuwa się pracodawców. Ja zawsze wiedziałam, po tygodniu czy dwóch, czy u danej rodziny będzie ok. I zawsze się sprawdzało. i myślę, ze tak samo należy poświęcić temu uwagę w sprawie niani, a nie patrzeć na to, że Pani emerytka zadowoli się 1000zł a studentka życzy sobie więcej. Studentka zarabia na swoje utrzymanie i szanuje częściej pracę, bo potrzebuje tych pieniędzy, a emerytka ma zszargane nerwy i zgrywa milutką przy rodzicach a jak wyjdą, to dziecko idzie w kąt, a ona ogląda modę na sukces... Moi byli pracodawcy mieli dwie starsze Panie, jedna ich okradła, a druga notorycznie wychodziła na papierosa, w końcu dziecko zrobiło sobie krzywdę... Obie wyleciały, więc po nich nie miałam dobrego startu, ale pokazałam, że jestem niania, bo kocham dzieci, a nie dlatego, że nie mam innej pracy... Teraz studiuję dziennie i opiekuję się dziećmi dorywczo, mam 20 zł na godzinę, i kto mnie nie zna, nie potrafi uwierzyć, że ktoś mi tyle daje, i że w ogóle zostawia ze mną swoje dzieci.. Pracodawcy polecają mnie swoim znajomym, chodzę od jednych do drugich, i nie robię głupot, bo szanuję siebie i swoją pracę. A przede wszystkim jestem nianią z powołania, tak samo jak osoba po szkole kucharskiej nie będzie dobrym dobrym elektrykiem, tak samo powiedzmy emerytowana księgowa, nie będzie zawsze dobrą nianią, tylko dlatego, że wychowała swoje dzieci.. Wychowywanie swoich dzieci, to zupełnie inna bajka, niż opieka nad cudzymi dziećmi. Nie wystarczy umiejętność zmiany pampersa i trukanie w kółko Wlazł kotek na płotek... Więc wszystkie drogie Panie, młode i starsze, zanim zaczniecie się opiekować dziećmi, zastanówcie się, czy chcecie to robić, bo to ciężka i specyficzna praca.
        • Gość: też niania Re: Co robi niania, kiedy rodziców nie ma w domu? IP: *.54.174.234.tvksmp.pl 28.11.10, 21:38
          niania która nic nie "kombinuje' jak rodziców nie ma w domu nie ma nic przeciwko kamerom bo przeciez i tak jest taka dobra no nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka