Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mapa myśli zamiast CV

• Gość: ekspert HR Strumień świadomości zamiast mapy myśli IP: *.chello.pl 01.02.09, 20:57
        Odkąd robienia mapy myśli zaczęto uczyć w liceach, nie robi ona już
        większego wrażenia... Ale wciąż niewyeksploatowaną metodą
        prezentowania się pracodawcom jest użycie strumienia świadomości.
        Radzę wykorzystać przy poszukiwaniach! A nuż któraś firma marzy o
        zatrudnieniu Joyce'a lub innego Faulknera...
        • Gość: wkurzona ostro haerowcom to sie w d...ach poprzewracalo z przepro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 21:54
          szeniem jak widac na zalaczonym obrazku. Tak wiec w zwiazku z cytowanym artykulem mam propozycje, aby ta banda pierdzistolkowatych niuniek i niuniusiow zastanowila sie, czy takie gadki w ogole maja sens.
          Troche pokory byscie sie nauczyli, bo widac, ze zycie do tylka jeszcze nie nakopalo i to, ze teraz siedzicie i losujecie kandydatow do pracy nie znaczy, ze kiedys sane/i nie bedziecie musialy/i nakrecic teledysku ze swoim udzialem i wysylac go 600razy w roli cv.
          • Gość: ekspert HR dla wkurzonej ostro - wyjaśnienie IP: *.chello.pl 02.02.09, 01:02
            Nie denerwuj się - to ironia, co napisałem. No i żaden ze mnie
            ekspert HR, jeśli i tego nie zauważyłas...
        • zolteoczy Re: Strumień świadomości zamiast mapy myśli 01.02.09, 21:56
          No, początki strumienia świadomości to chyba "Anna Karenina"
          Tołstoja..
          Można wiele, wiele papieru zapełnić :) Tylko kto to będzie czytał,
          jeśli teraz z paroma punktami cv jest kłopot i trzeba w formie
          obrazkowej wysyłać... I to nie w bylejakiej formie obrazkowej, bo
          komiks też już jest zbyt dużym wyzwaniem intelektualnym dla dziewoi
          w rekrutacji, do której przemawiają najbardziej teledyski na vivie.
      • Gość: s Mapa myśli zamiast CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 21:54
        przegladam artykuly zawarte w tym dziale i zastanawiam sie dla kogo one sa
        pisane. wiekszosc art. - porad tyczy sie kwestii najzupelniej oczywistych dla
        srednio rozgarnietego czlowieka wiec pisanie o nich, z punktu widzenia
        czytelnika, uwazam za zbedne. chyba ze pracownicy agory, czego niestety sie
        obawiam, maja lepsze rozeznanie co do profilu swoich odbiorcow - wtedy
        przepraszam i z przykroscia konstatuje, ze zyje wsrod totalnie zidiocialego
        spoleczenstwa.
      • Gość: krytyk No pieknie, ale po co IP: 195.7.31.* 02.02.09, 09:03
        Po co isc do pracy w koncernie? Trzeba kompletnie nie miec pomyslu
        na zycie.
        • Gość: ojciec nieznany Re: No pieknie, ale po co IP: *.centertel.pl 02.02.09, 09:38
          Pracowałem w koncernie, odszedłem na własne żądanie.Teraz szukam środków
          finansowania dla własnej działalności, którą wymyśliłem. Myślałem i myślę
          niesztampowo, to się nie podobało w mojej organizacji. Na rozmowach u
          konkurencji bywałem, ale stwierdziłem, że nie nadaję się do pracy dla kogoś.
          Dorosłem do tego, aby zarabiać dla siebie, a nie dla prezesa...
          • Gość: halyna HE HE HE IP: 87.105.189.* 02.02.09, 10:08
            Mój strumień myśli oddaje co rana i trwa to około 10 sekund.
      • Gość: Lena Mapa myśli zamiast CV IP: 193.26.131.* 03.02.09, 18:59
        Matko!!!ale banda narzekaczy i maruderów. Chcecie mieć jak na zachodzie a narzekacie typowo po polsku. Pewnie większość z was jest młoda a ja tu słyszę narzekania starej baby z bazaru.Postękajcie tak jeszcze trochę a nie do was będzie należeć przyszłość.Ani się obejrzycie a będziecie w markecie pakować zakupy tym, którzy teraz zamiast tracić czas robią coś ze swoim życiem.
        • Gość: gag Re: Mapa myśli zamiast CV IP: *.centertel.pl 04.02.09, 14:01
          mapa myśli zamiast cv dla kasjerki w TESCO- super.
        • Gość: zgroza Re: Mapa myśli zamiast CV IP: 204.104.55.* 03.03.09, 15:38
          To dobrze, że się różnimy, inaczej byłoby nudno...
          ... jeśli tak dobrze zastanowić się to... życie smiechu warte jest

głowa do góry, uśmiechnij się bo jutro może być za późno.
      • takapustka Mapa myśli zamiast CV 30.06.09, 19:08
        I koniecznie wygoogluj się wcześniej...

Kto się googlował? Sprawdzimy czy prawda w tych
        badaniach
      • Gość: robson Mapa myśli zamiast CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 22:34
        Popieram w 100% większość przedmówców... w jakim my żyjemy kraju? Po co to
        sranie w banie z tym CV i listami i inne pierdoły. Nie wystarczą zwyczajnie
        chęci do pracy? Tydzień próbnej pracy, ogarniam o co chodzi i pracuję. Więc po
        co ten cały cyrk z "minimalne doświadczenie 2 lata" i tym podobnymi
        udziwnieniami. Jestem studentem 4 roku i ja przeglądam oferty pracy, w których
        dowiaduję sie, że nie zostanę zatrudniony nigdzie bo nie mam doświadczenia 2 czy
        3 lata, które ch*j wie jak miałem zdobyć w czasie studiów. To jest błędne
        koło... jak mam zdobyć to dośiadczenie skoro każdy wymaga doświadczenia. Ale nie
        dam się i nie sprzedam. Nie będe taki jak dziesiątki szczurów na moim roku,
        którzy dusze, dupe i kto wiec co jeszcze oddadzą za nędzną posadkę za marne
        pieniądze za zapierdzielanie na jakiegoś nieroba prezesika z zagranicy, który ma
        nas wszystkich w dupie. Pozdrawiam wszystkich, którzy nie płyną w tym kanale
        wraz z innymi szczurami!
        • Gość: absolwent zły Re: Mapa myśli zamiast CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 23:16
          z jednej strony to dobrze że pracodawcy wymagają kreatywności, jednak posunięcia
          w stylu pisania map myśli do swojego przyszłego pracodawcy odbiegają od norm
          przyjętych w innych krajach gdzie jest cywilizacja. zastanawiam się czy aby mapa
          myśli już wystarczy czy aby nie trzeba zaśpiewać piosenki z misia pt,, łubu dubu
          łubu dubu'' -to już jednak przerabialiśmy. myśle że ,,HR'' w Polsce nadal chcą i
          będą uprawiać tanie igrzyska w których będą walczyć o posadę przyszli
          niewolnicy. można tylko z politowaniem patrzeć co tu się w tym bagnie wyprawia
          ja już niedługo opuszczę ten nieład, ahoj!! nic już Polsko od Cibie nie chce... :)
      • Gość: pracodawca Mapa myśli zamiast CV IP: *.konstantynow.mm.pl 10.10.09, 15:37
        Chory krakj skoro ludzie muszą tak kombinwać by dostać pracę. U mnie liczy się człowiek a nie głupie CV
      • kal_ho_naa_ho Re: Mapa myśli zamiast CV 28.06.10, 10:55
        Jak mieliśmy w pracy szkolenie z mindmappingu to dopiero wtedy się dowiedziałam,
        że można CV pisać w formie mapy myśli.
        I mnie też się wydaje, że taka forma CV bardzo dobrze sprawdzi się jeśli ktoś
        stara się o prace np. w agencji reklamowej, czy innej firmie, w której liczy się
        przede wszystkim kreatywność. Myślę, że taka forma CV na pewno przyciągnie uwagę
        przyszłego pracodawcy.
        • czarny_winetu Re: Mapa myśli zamiast CV 06.07.10, 13:31
          CV jako mapy mysli to wciąż dziwiczy grunt na rynku polskim, ale za granica jest
          to bardzo powszechna praktyka.
          Jesli chcesz się ciekawie zaperzentowac pracodawcy to MUSISZ wymyśleć coś
          niekonwencjalnego, a mapy mysli, w ogóle cv w postaci graficznej sa imponującym
          sposobem na zakomunikowanie pracodawcy 'hej to własnie mnie potrzebujesz!'

I ja byłem na szkoleniu.
          Jarek Mateński opowiadał nam np. o tym, że map mysli można równiez używac jako
          formy prezentacji. Możemy zapomnieć o Power POincie, teraz nastaje era map mysli.
          Ciekawe kiedy rynek polski wchłonie takie taktyki w swój krwioobieg.
          • noon25 Re: Mapa myśli zamiast CV 12.07.10, 11:50
            No tak ale w bardziej kreatywnych firmach zajmujących się reklama itp to jak
            najbardziej taka forma CV jest miło widziana - cała technika wykorzystywania map
            myśli jest coraz bardzie popularna, Facebook zaczyna, Google już wprowadziło ta
            opcję w wyszukiwarce, znalazłam tez co do programów z mind mappingu aplikację na
            iPhona i MindMap - która można sobie ściągnąć na telefon - myślę, że coraz
            częściej będzie ta technika wykorzystywana a to dlatego, że jesteśmy
            społeczeństwem obrazkowym :)
            • czarny_winetu Re: Mapa myśli zamiast CV 15.07.10, 15:12
              jesteśmy jesteśmy i nie damy rady od tego uciec, ale może i dobrze. Świat byłbyn
              koszmarnie nudny gdyby wyeliminowano z niego wszelki obraz i pozostawiono sam tekst.
              tak było do połowy XIX wieku, czyli do czasu kiedy pojawiła się pierwsza fotografia.
              Wyobrażacie sobie gazety bez fotografii czy nawet rysunków? Koszmar...
        • Gość: Zuza Re: Mapa myśli zamiast CV IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.11, 17:07
          Myślę że coraz więcej pracodawców docenia nieszablonowe dokumenty aplikacyjne, ponieważ dla nich jest to też miła odmiana, nie muszą wertować setek podobnych mało zapamiętywalnych CV. Fajną opcją jest CV albo list motywacyjny w formie filmiku. Są nawet portale, gdzie można takie coś dołączyć, np. Absolvent.pl. Jest to portal z praca dla studentów i absolwentów, gdzie można właśnie dołączyć wideoprezentację. Plusem jest to, że widzą ją tylko pracodawcy, także luzik ;)
          • Gość: anna Re: Mapa myśli zamiast CV IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.11, 16:56
            Nie słyszałam nigdy o tym portalu Absolvent.pl. Mówisz, że tam można dodać videoprezentację? Fajna sprawa :) A co to za serwis? Czy to jest jakiś portal z pracą dla studentów? Są tam oferty pracy? Czy to jakiś serwis społecznościowy związany z karierą?
          • Gość: agata697u6 Re: Mapa myśli zamiast CV IP: *.tvgawex.pl 05.05.11, 21:12
            Rekrutuję codziennie pracowników i wierzcie mi, że szablonowe i sztampowe CV lądują w koszu. My rekruterzy mamy już dość ściągniętych za darmo, identycznych CV. Jesli juz na prawde nie macie czasu, albo nie umiecie napisać nic ciekawego w CV to zamówcie je w jakiejs firmie. Ostatnio znalazłam super stronę www.corson.pl. Koleżanka zamawiała u nich CV i LM, była bardzo zadowolona. Pozdrawiam!
          • Gość: Izidee Re: Mapa myśli zamiast CV IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.11, 20:18
            ok, to się zarejestrowałem na tym portalu - ciekawe czy znajdę tą wymarzoną prace dla studentów
      • kazjenka Mapa myśli zamiast CV 13.07.10, 11:24
        Jeżeli tworzenie kreatywnego CV przekracza Wasze możliwości lub Wam się nie
        chce, to po prostu tego nie róbcie! Nakręcenie filmiku to "dziwkarstwo"? To
        samo, co praca ze seks, tylko bez gwarancji? Jeśli tak, to jakiekolwiek
        staranie się więcej niż ustawa przewiduje jest dziwkarstwem. Wasze narzekanie
        jest doprawdy żałosne.

Skoro większość z nas jest niepotrzebnymi na rynku magistrami, to trzeba się
        jakoś wyróżnić. Zwłaszcza, gdy praca wymaga kreatywności. Polecam wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/w,23,113921359,113921359,Szukam_sekretarki_przychodzi_ok_50_CV_dziennie_.html
        Sekretarka nie musi być kreatywna, ale wyobraźcie sobie ogłoszenie na
        marketingowca i tyle aplikacji. Kogo pracodawca zaprosi na rozmowę w pierwszej
        kolejności? Od kiedy moje CV i list stały się podobne z formy i treści do
        artykułów prasowych, to mam więcej zaproszeń na rozmowy kwalifikacyjne na
        stanowiska dziennikarza i PR-owca.
        • czarny_winetu Re: Mapa myśli zamiast CV 28.08.10, 15:34
          Zgadzam się. W czasach gdy na stanowisko potrafi aplikować nawet kiladziesiąt, a
          czesem kilkaset osób niebanalne CV jest podstawą.
          Może być to prezentacja w prezi, mapa mysli, nietypowy szablon
          graficzny.Cokolwiek, żeby wyróżnić się z tłumu i dąć do zrozumienia przeszłemu
          pracodawcy, że to nas chce.
      • be-creative Nowa koncepcja CV - Graficzny minimalizm ZAMÓW 29.09.10, 20:24
        www.be-creative.com.pl Nowa koncepcja dokumentów aplikacyjnych. Forma dokumentu która zwraca uwagę i zachęca do bardziej wnikliwemu przyjrzeniu się aplikacji. Zamów już dzisiaj. Wejdź na naszą stronę.
        • master-corrector Re: Nowa koncepcja CV - Graficzny minimalizm ZAMÓ 29.09.10, 21:02
          tak, tak, wejdz i zamow jedynie za 500.00 ,

a czy to zwiekszy ilosc wakatow ?
        • Gość: R Re: Nowa koncepcja CV - Graficzny minimalizm ZAMÓ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 21:50
          No i co-pracy od tego przybędzie? Przestaną zatrudniać znajomych? Spadaj na drzewo.
      • aks222 Mapa myśli zamiast CV 21.02.11, 23:22
        Zgadzam się z tym, że w dzisiejszych czasach należy się wyróżniać aplikując o pracę. Może nie w formie butelki z wiadomością w środku, czy cv w formie puzzli, ale własny blog bądź cv w formie strony internetowej (tzw. internetowe cv) to chyba dobre rozwiązanie
      • Gość: aska Mapa myśli zamiast CV IP: *.stalowa.pilicka.pl 03.03.11, 16:04
        No właśnie, zauważyłam ostatnio, że internetowe CV jest coraz modniejsze. Wcale się nie dziwie, że CV i list to mało. A gdzie pomysłowość, kreatywność? mi podoba się właśnie internetowe CV, nie duże pieniądze, a świetny pomysł :) zamówiłam dziś, czekam na moją stronkę :)
        • Gość: grych Re: Mapa myśli zamiast CV IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 22:17
          re aska

lol
      • Gość: Ucianka Mapa myśli zamiast CV IP: *.27.rev.vline.pl 21.04.11, 21:00
        Zastanawia mnie tylko jak zrobić CV w excelu... Mam przedstawić symulację oczekiwanych zarobkow na najbliższy rok?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka