Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca wykładowcy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.09, 22:46
    Moze ktos mi przyblizy jak to wyglada? patrzac na plan zajec wykladowcow,
    widac ze czesc z nich pracuje np. 6h na tydz;] czyli 4 wyklady/cw i do
    widzenia. Plus raz na dwa tyg w czasie zjazdu po jakies dwa wykladziki co daje
    kolejne az 3h co dwa tyg!

Mowie tu o prowadzeniu zajec na jednej uczelni. Tylko ciekawa jestem ile ta
    jedna uczelnia placi takiemu pracownikowi?

Chyba zrobie dr;]
    Obserwuj wątek
      • Gość: doktor Re: praca wykładowcy IP: *.icpnet.pl 16.02.09, 01:05
        Hej,
        z obciążeniami różnie bywa. Pensum wynosi 210 godzin rocznie, niemniej - przynajmniej u mnie w Katedrze - wszyscy mają dużo więcej zajęć (300-500h). Oczywiście, wydaje się, że to strasznie mało, nie zapominaj jednak, że: praca na etacie adiunkta to nie tylko prowadzenie zajęć, to również przygotowywanie wykładów, prezentacji, prowadzenie badań, siedzenia nad literaturą fachową, pisanie artykułów i książek, wykonywanie różnych prac organizacyjnych na rzecz katedry/instytutu czy uczelni, konsultacje dla studentów, przeprowadzanie zaliczeń i egzaminów a później sprawdzanie tych prac i robienie wpisów, wypełnianie setek dokumentów (ach, ta biurokracja uczelniana!), seminaria dyplomowe... To wszystko zajmuje czas i nawet jeśli mam "tylko" 400h zajęć rocznie, to naprawdę jest to tylko ułamek czasu mojej pracy, za którą dostaję wynagrodzenie.

Inna sprawa, że takich wykładowców, co to wszystko olewają i się specjalnie nie przemęczają też jest trochę ;-) Ale patologie są wszędzie, nie tylko na uczelniach.

Wynagrodzenie dla adiunkta trudno podać, bo to zależy po pierwsze od pensji zasadniczej (u nas akurat 3500), od stażu, od nadgodzin. W zeszłym roku na macierzystej uczelni zarobiłam niecałe 50 000 zł netto, w tym pensje plus trzynastka, nadgodziny, seminaria itp. Nie wliczyłam studiów podyplomowych, bo tu się zarabia dodatkowo i to według dużo atrakcyjniejszych stawek :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka