Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

moralność a praca

21.02.09, 00:07
    Witam,
    tak się zastanawiam. Z końcem lutego kończy mi się umowa na okres
    próbny, wiem że bedzie ona przedłużona, to tylko kwestia podpisania
    umowy. Z kolei dostałam lepszą ofertę pracy, za dwa razy większe
    pieniądze w firmie o dużo lepszym prestiżu i w ogóle byłoby super
    tam pracować. MOgłabym tam zacząć pracować od pierwszego marca. O
    tym czy mnie napewno przyjma będę wiedzieć pod koniec najbliższego
    tygodnia czyli pod koniec miesiaca. No i tu pojawia się problem: co
    zrobić? Czy odejść z tej firmy mówiąc skończyła sie umowa, żegnam?
    Czy może jest jakieś inne wyjście? Z góry mówie, ze po tych trzech
    Obserwuj wątek
      • allerune Re: moralność a praca 21.02.09, 00:41
        Pamiętaj. Firma NIGDY nie będzie miała takich dylematów wobec Ciebie. Działy HR
        w firmach oprócz rekrutacji pracują głównie po to, aby wyrobić w pracownikach
        przywiązanie do firmy i podobne do Twojego poczucie winy.

Umowa o pracę to forma wymiany. Ty dajesz wartość dzięki wykorzystując swoje
        unikalne umiejętności, poświęcając czas, w zamian dostajesz pieniądze. Zupełnie
        nie rozumiem, dlaczego miałbym pracować za 10 złotych, skoro mogę za 20. Uśmiech
        szefa nie ma tu znaczenia, a może dla Ciebie ma? Spójrz na to z boku i się zastanów.

Dobra rada. Bierz zawsze (no może, prawie zawsze) opcję lepiej płatną, pamiętaj
        że podwyżki, premie itd. dostaje się procentowo. Rekrutując się do jeszcze
        następnej pracy, zawsze będziesz startować z wyższego pułapu.
        • Gość: no właśnie Re: moralność a praca IP: *.chello.pl 21.02.09, 13:01
          nie miej dylematów....oni na pewno by nie mieli
      • mojekontolalala Re: moralność a praca 21.02.09, 13:11
        moralność a praca ?
        kochaniutka
        a mieli moralność ci co oszukiwali pracowników ?
        a miał moralność mój szef co kazał naciągać firmy inne i wmawiać im "jakto nie doszła do państwa faktura?"
        • monia420 Re: moralność a praca 21.02.09, 14:15
          Po pierwsze to się upewnij, że Cie zatrudnią. Po drugie nie chwal się koleżankom
          przedwcześnie. Podpisz umowę z drugim pracodawcą i wtedy rezygnuj ze starej
          pracy. To o czym piszesz nie ma nic wspólnego z moralnością. To zwykły rynek.
          • iberia.pl monia420-jedyna sensowna 21.02.09, 17:17
            wypowiedz w tym watku.
          • Gość: Lukasz Re: moralność a praca IP: *.chello.pl 21.02.09, 23:27
            Z własnego doświadczenia powiem że zawsze warto być fair wobec pracodawcy,
            choćby dlatego że świat jest mały i nigdy nie wiadomo na kogo trafisz później w
            swoim zawodowym życiu. Dlatego na pewno nie warto palić za sobą mostów.
            Moja rada jest taka, dopóki nie masz 100% pewności że druga firma cię zatrudni
            nie mów nic o przedłużaniu obecnej umowy, chyba że pracodawca wyraźnie każe ci
            się zadeklarować, wtedy powiedz że jeszcze nie wiesz czy podpiszesz nową umowę.
            Kiedy już będziesz mieć 100% pewność, nie czekając na koniec obecnej umowy
            powiedz szefowi że nie podpiszesz nowej umowy. Takie rozwiązanie wydaje mi się
            najbardziej fair.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka