Gość: gosc IP: 193.120.116.* 01.03.09, 12:40 Gratulacje :) Milo sie czyta jak ludzie sobie radza. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marimax Rodzinny biznes 01.03.09, 13:09 W Polsce zanim by otworzyli taki sklep to zzarla by ich nerwica nie mowiac o roznego rodzaju inspekcjach, ZUsach,Krusach, Srusach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczciwy taa, bo w Polsce nie ma sklepow IP: *.resetnet.pl 01.03.09, 15:02 idz sie leczyc zakompleksiencu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ShemmyYo Rodzinny biznes IP: *.mysmart.ie 01.03.09, 14:57 Biznes w GB a zdjecie sklepu z IRL :)) A Małgorzacie i Andrzejowi pogratulowac biznesu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazdrośnik Re: Rodzinny biznes IP: *.aster.pl 01.03.09, 16:55 Cholera jak ja im zazdroszczę.Szkoda że jastem już stary.Ja od pół roku staram się założyc firmę w NASZYM KOCHANYM KRAJU i cholera mnie bierze co urzędnicy potrafią zrobic,jak zniszczyc inicjatywę ludzi.Ale zrozumialem,po prostu tam jest kryzys.A u nas kraj miodem i mlekiem płynący.Cały świat się znas śmieje.Tyle pieniędzy dostaliście i nie potraficie ich wydac.Żadnej pomocy urzędników a organizacje które podobno pomagają to tylko teorja.Polak jeszcze nie namydli a już chce golic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jji Re: Rodzinny biznes IP: 79.97.229.* 01.03.09, 17:12 a zdjecie z Talbot Street , Dublin 1, Ireland ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Synek Re: Rodzinny biznes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 23:18 Musisz byc wyjatkowo niezdolny albo leniwy. Ale zawsze to latwiej zwalic na urzednikow. Gość portalu: zazdrośnik napisał(a): > Cholera jak ja im zazdroszczę.Szkoda że jastem już stary.Ja od pół > roku staram się założyc firmę w NASZYM KOCHANYM KRAJU i cholera mnie > bierze co urzędnicy potrafią zrobic,jak zniszczyc inicjatywę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Rodzinny biznes IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 01.03.09, 19:29 Trzeba sie nauczy mowic i czytac po angielsku jezeli chcemy zakladac busines w UK.Nie wiedzieli o Business Link i musieli korzystac z uslug polskiej 'ksiegowej' poniewaz nie znali slowa po angielsku.I tak jest nadal jezeli siostrzenica robi za tlumacza. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Rodzinny biznes 01.03.09, 19:41 Jak sie pisze w brytyjskim angielskim: speciality foods czy specialty foods? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chicago avantguard pisze sie: specialty i co z tego IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 01.03.09, 22:24 nie ma to zadnego znaczenia czy z bledem jest napisane biznes sie kreci i oni ropbia kase chocby mieli 100 bledow na madralo z pusta kieszenia trzeba bylo ppoprawiac jak prze 35 lat bylo w Polsce haslo "Fly By LOT" co oznacza: "Nie lataj LOTem lub doslownie: przelec OBOK LOTu." antyreklama dzieki upartym idiotom a czy na polskim sklepie bedzie blada na bledzie to nie jest wazne, byle popyt na towar byl...ty madralinski od krolewskiego angielskiego wielki jeden ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: pisze sie: specialty i co z tego IP: 193.26.131.* 01.03.09, 23:08 zachowaj ten swoj kwas mozgowy dla siebie i rodziny, jesli ktos sie pyta o poprawne slownictwo i nie znasz odpowiedzi to nie musisz sie tu pocic Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Rodzinny biznes 01.03.09, 19:54 Wreszcie ktoś z Polaków wziął sie za taki biznes. W Worcester gdzie pracuje syn polską, żywność można kupić u Hindusa. Zdaje się był polski sklep ale kiepsko chyba prowadzony bo zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j21 Rodzinny biznes IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 01.03.09, 21:29 a ten polski chleb to skad - z Polski ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToonArmy pracuje tam wielu Polakow??? IP: *.renf.cable.ntl.com 01.03.09, 22:20 no ale na pewno nie w montowni Nissana!! Gratuluje malzenstwu i zycze szczerze powodzenia, ale Sunderland jako miasto raczej upada a nie rozkwita, a tym gorzej to dla naplywajacych w wiekszosci niewykwalifikowanych imigrantow z Polszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awena Rodzinny biznes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 22:53 W Angli już od kilku lat prawie w kazdym większym mieście jest polski sklep, polski fryzjer i wiele innych. Więc nie bardzo rozumiem dlaczego tak was to dziwi. Wyjeżdżają najmądrzejsi i radzą sobie często dużo lepiej jak w kraju. Anglicy sami też ściągają, telefon biorą z dziekanatu renomowanej uczelni i dzwonią do najlepszych absolwentów z propozycjami pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kukimonster-online Re: Rodzinny biznes:) IP: *.tvk.torun.pl 02.03.09, 00:18 Hehe sama sobie zaprzeczasz, to ci najmądrzejsi u nas, w Anglii są fryzjerami i drobnymi sklepikarzami?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryjan(beswonsuf) Re: Rodzinny biznes:) IP: *.bmly.cable.ntl.com 02.03.09, 01:13 kto i gdzie czemu zaprzecza - mądry bo sam sobie radzi i pracuje na siebie a nie na kogokolwiek - z reszta - jaka to ujma pracować jako fryzjer czy za inną ladą? masz jakiś kompleks? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Tokolejny z cyklu-mam licencjat z socjologi IP: *.wroclaw.mm.pl 02.03.09, 07:36 i pracuję za 1500 miesięcznie w korporacji więc jestem lepszy i inteligentniejszy od kogoś, kto prowadzi sklep w Anglii. Zobaczysz za 20 lat, jak ten "gorszy" będzie miał swoje wlasne mieszkanie lub dom(to w Polsce, bo w Londynie możliwe tylko dla bardzo bogatych) i spokojne życie ibędzie mógł sobie jeździć po świecie i w wolnym czasie czytać książki a ty dalej będziesz mieszkał kątem u mamusi i płakał,że zmarnowałeś życie. Ludzie obudźcie się-może wam się to nie podobać, ale dopiero kasa daje wolność w tym świecie!I nie chodzi o życie dla samej kasy, ale dla możliwości, które ona daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mividasinmi Re: Tokolejny z cyklu-mam licencjat z socjologi IP: 78.146.159.* 13.03.09, 10:08 a co to za mozliwosci, skoro bedziesz miec dom,fure,skore, komore, a zamiast mozgu kisiel? Wole miec mniej kasy,zaloze sie ze niejeden 'inteligent' tez, i dac zyc szarym komórkom, niz zamiatac podlogi za wielkie sumy. Potem sie widzi takich ludzi, z peplnym portfelem, a przytepieni niezle. Pracowalam za granica w barze, zarabialam wiecej niz w pl w ambitniejszej pracy, i po paru miesiacach marzylam o zajeciu czyms umyslu, a nie bezmyslnym laniu piwa. I wolalam to niz duza kase. Pieniadze sa fajne i pozyteczne,tyle ze zalezy od tego jak zarobione. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Rodzinny biznes 03.03.09, 02:36 Czy znacie jakies kawaly o Polakach opowiadane w UK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Rodzinny biznes IP: *.range86-142.btcentralplus.com 04.03.09, 23:39 Sklep ze zdjecia nie jest sklepem osob wymienionych w artykule.To sklep Anglika , Pitera , w Sunderlandzie , ktory prowadzi w rowniez w Newcastle piekarnie i kawiarnie. A chleb ma przepyszny. I tam sie osobiscie zaopatruje. Artykul przecukrowany i okraszony zdjeciem konkurencji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazi Rodzinny biznes IP: *.range86-142.btcentralplus.com 04.03.09, 23:58 Sklep malzenstwa to "Polish Delicious Food" , a zdjecie jest zdjeciem witryny sklepu " Speciality Foods " , Anglika , Pitera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Rodzinny biznes IP: *.range86-142.btcentralplus.com 05.03.09, 00:00 Moja opinia nie przeszla.Czyzby cenzura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Rodzinny biznes IP: *.range86-142.btcentralplus.com 05.03.09, 00:02 Cofam moja wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: claudehbukowsky sklep jakich wiele w UK IP: 78.146.159.* 13.03.09, 10:17 nie rozumiem po co te peany w artykule, te zachwyty, opis 'trudnej drogi' przez jaka rzekomo przeszli wlasciciele. Nie znali angielskiego? nie rozumiem, jada do obcego kraju bez jezyka i narzekaja ze maja problem. to po co sie pchac? 'Problemem dla pani Małgorzaty i pana Andrzeja było też załatwienie kluczowych dla biznesu spraw: zgłoszenie działalności w brytyjskim urzędzie skarbowym' - no to chyba zart, zakladanie dzialalnosci w uk jest banalne, przez pierwsze 3 miesiace nie trzeba nawet rejestrowac tylko dzialac'na probe', no miodzio w porownaniu z PL. To jakie problemy? Fajnie ze im sie wiedzie dobrze, ale takich 'egzotycznych'(dla Brytoli)sklepow- polskich, chinskich, hinduskich, pakistanskich...etc jest w UK od groma, i to nie jest jeden z 1ych polskich sklepow zalozonych w Anglii to po co te ochy i achy? ot, kolejny rozkrecony biznes, w dodatku nic ciekawego,i tworczego, sklep to najprostszy pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś