Gość: borysiak IP: 91.192.250.* 09.03.09, 20:02 chyba nie jest tak źle jak się stara to przedstawić autor artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maciej Jak to mawia mój kolega: IP: *.bb.sky.com 09.03.09, 20:13 Będzie jeszcze dużo gorzej zanim będzie lepiej - mówię o Polsce. Mnie na samą myśl o powrocie wzdryga i mam dreszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Jak to mawia mój kolega: IP: *.bredband.comhem.se 10.03.09, 01:10 Pomyśl, że po Warszawie możesz jeździć 130km/h... a po Londynie? Byłem w tym chorym mieście 3 dn... nie byłbym w stanie żyć. Niestety tusek robi nam drógie UK i stawia fotoradary... trzeba będzie emigrować do Indii. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Smutny powrót emigrantów 09.03.09, 20:18 Naprawdę kogoś to obchodzi? Przeciez każdy emigrant zarabiał taką kasę że pluł na zwykłego polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manieKnieJestOK Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.chello.pl 09.03.09, 21:12 Mnie to obchodzi, bo ludzie, ktorzy powyjezdzali po 2004 zwolnili miejsca pracy w kraju. To ich zasluga, ze bezrobocie spadlo w ostatnich latach. Wiele z tych osob przysylalo do Polski funty, ktore ich rodziny pakowaly w gospodarke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fd Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 11:10 ale płytki jestes, myslisz ze oni wyjechali tyko po to zebys ty mial robote? wyjechali i pluli na ciebie nieboraku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.aster.pl 09.03.09, 21:26 Plucie było po obu stronach. Ale tylko wśród jednostek o żenującym poziomie kultury. A obchodzić może niejednego - dzięki pieniądzom emigrantów konsumpcja wewnętrzna Polski rosła się w bardzo szybkim tempie. I niejeden plujący na tym skorzystał, choćby pośrednio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.03.09, 21:33 Ja na nikogo nie plułem, nie pluje i pluc nie będę... to raczej na takich jak ja pluto z zawisci w polskim piekielku, chociaz ja pracuje w zawodzie, narzeczona robi phd i naczynia zmywamy jedynie u siebie w mieszkaniu... Prawda jest taka, ze jak ktos chociaz troche ma w glowie i zna jezyk to pracy tutaj nie straci tak latwo. Widze jednak ze media w Polsce staraja sie ukazac UK jako najbardziej dotkniete kryzysem miejsce na ziemi. Jak dzwonie do domu to rodzice ciagle sie mnie pytaja czy tutaj napradwe jest tak ciezko i zebym wracal do Polski bo tam tak zle nie jest... ( no comment ). Owszem planujemy wrocic do Polski bo brakuje nam Krakowa i znajmoych, potrzebujemy jeszcze tylko roku na dozbieranie do mieszkania. Jedyne co mnie przeraza to polskie urzedy ( przez 3 lata w UK bylem tylko raz w "urzedzie" gdzie mily pan wszystko za mnie zalatwil i usmiechniety zyczyl milego pobytu w Zjednoczonym Krolestwie ) i montalnosc czesci spoleczenstwa. Pozdrawiam wszystkich w kraju i za granica Odpowiedz Link Zgłoś
str0ng Re: Smutny powrót emigrantów 09.03.09, 22:21 czytales gnoju te komentarze na temat emigrantow z polski? wyjechali nieudacznicy, pracuja na zmywaku, sprzataja ulice... kto tu plul? my tu ciezko pracujemy za godne pieniadze i niewazne co robimy. kazdego dnia wstajemy rano do pracy i robimy co do nas nalezy. wywiazujemy sie ze swoich obowiazkow. to polaczki z polski, zazdrosne o... no wlasnie nie wiem o co, pluja na forach na prawo i lewo na takich jak ja, zadnych godnych zarobkow i szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blood Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 09.03.09, 22:56 Ja nie pluję na zwykłych Polaków, ja im współczuję. Pluję jedynie na osoby bez elementarnej kultury. Takie jak te baby które ostatnio widziałem w podstawówce św Klary jak odbierały dzieci i co drugie słowo to u nich było k...a. Co za wieśniary. Szkoda że akurat one nie wróciły do Kraju Tego Gdzie Kruszynę Chleba Podnoszą Z Ziemi Przez Uszanowanie Dla Darów Nieba. Mam nadzieję że w św Teresie na Handsworth Wood nie będzie takiego buractwa i że będą mieli miejsce dla dziecka. Podobno dobra szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiulka_1986 Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.brzesko.mm.pl 09.03.09, 23:47 maniek,co ty pierniczysz?jaki każdy emigrant?byłeś za granicą? spróbowałeś tego życia tam?harowałeś 24 godziny?byłam opiekunką do dzieci i nie rzedko zdarzało mi się pracować 24 godziny.wiesz za ile na miesiąc?za 450 euro przy dwójce dzieci.do tego pielęgnowałam ogródek,myłam auta,słowem-musiałam robić wszystko co mi kazano.Ale to nic.można tak harować,ale za takie pieniądze to jest poniżenie drugiego człowieka. wielu osobom sie wydaje,że jak ktoś jedzie za granice to od razu przywiezie taką kasę ,że głowa mała.Napewno część z emigrantów zarobiła godziwe pieniądze,ale jak dużo osób zostało oszukanych i to nierzadko przez swoich rodaków.i co?o tych,co zostali oszukani,też powiesz,że zdarli majątek z zagranicy?zanim coś napiszesz,lepiej sie zastanów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beto Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.09, 08:01 Po co wyjezdzałaś- ja płace opiekunce do dziecka ponad 500 euro - ma sie tylko ozajmowac maluchem, to normalna stawka w W-wie. A propos wyjezdzaja tylko nieudacznicy ktorzy nie potrafia sobie poradzic w kraju, pracodawcy niestety nie chca zatrudniac takich skoczkow- lepiej sie nie prayznawajcie na rozmowie ze pracowaliscie za granica - bo was wysmieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.tbs-net.rekin.net 10.03.09, 09:00 tak sobie tlumacz, chlopcze. po prostu trzeba miec odwage, by wyjechac do pracy za granice, do obcego kraju. odwage, ktorej ty nie masz i nigdy nie bedziesz mial. :) Odpowiedz Link Zgłoś
onionka Re: Smutny powrót emigrantów 10.03.09, 11:16 pracodawcy nie chca zatrudniac rowniez kobiet 40+ i co tu na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.10, 12:53 stac Ciebie w Warszawie zapłacić za opekunkę5oo eu to niemusialeś wyjeżdżać,ale wątpię w twoją utczciwośzć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.bredband.comhem.se 10.03.09, 01:01 Mnie to obchodzi. Dzięki temu, że wyemigrowali w Polsce spadło bezrobocie a wzrosły pensje... jak wrócili to jest efekt odwrotny bezrobocie rośnie a pensje maleją. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek_syn_ubeka Cos jest nie tak 09.03.09, 22:37 Ta sama GW pisala,ze jak zaglosują na PO,to bedzie w Polsce raj.Tusk im stworzy takie mozliwosci w Polsce,ze hoho.I dzis ta sama GW pisze,ze w Polsce nie ma raju?Że rudy kurdupel nie "przyspieszyl i nie wykorzystal wzrostu gospodarczego"? Emigranci,wracajcie.Czekaja na was te lokalne sitwy,dzieki ktorym nie dostaniecie ŻADNEJ pracy.PiS rozbijal te sitwy,ale w wyborach zaglosowaliscie za ich petryfikacją/do slownika!/ PO nie miala i nie ma zamiaru zabierac sie za rozbijanie lokalnych ukladzikow,rozdzielajacych posady po znajomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Smutno mi tych co glosowali na cuda i 2a Irla IP: *.bredband.comhem.se 10.03.09, 01:08 Już niedługo będzie dróga Irlandia... w Irlandii jest recesja i u nas też będzie... cieszę się że nie obiecywali drógiej Islandii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Smutno mi tych co glosowali na cuda i 2a Irla IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 10.03.09, 02:44 Takiej "recesji" jak tu w Irlandii to ja tylko Polsce mogę życzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A+ Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 20:29 .. to proponuje Ci sprobowac cos zalatwic w PUPie. Ja na decyzje o transferze zasilku czekam juz ponad 6 tygodni pomimo, ze przywiozlam ze soba komplet wymaganych dokumentow. Kobiety w lokalnym PUPie nie maja zielonego pojecia jak podejsc do mojego przypadku, kierowniczka od dotacji z fundoszow unijnych nie maja zielonego pojecia o umowach obustronnych obowiazujacych w UE...rece opadaja.. dodatkowo, okazuje sie ze w zwiazku z tym, ze staram sie o transfer zasilku to w/g pani z polskiego urzedu pracy mam przychod jak osoba prowadzaca dzialanosc gospodarcza (sic!) i w zwiazku z tym, nie naleza mi sie zadne dotacje ani szkolenia..no moze dopiero jak zostane "prawdziwa" bezrobotna po 3 miesiacach transferu.. rece opadaja...Myslalam, ze im zalezy na aktywizacji zawodowej a nie przeciaganiu stanu bezrobocia.. Przyjechalam, chcialam zalozyc firme i dac zatrudnienie innym ludziom- ale najwidoczniej polskiemu urzednikowi zalezy na tym, abym jak najdluzej pozostawala w limbie bezrobocia..A moze po prostu chodzi o to, ze na roznicy w spreadzie walutowym ( transfer wyplacany jest w polskiej walucie w przeliczeniu 1euro=3.25PLN czyli prawie 1.5PLN roznicy na 1 euro) kraj zarabia na moim 3 miesiecznym transferze pieniadze na 12 zasilkow dla polskiego bezrobotnego?To jest po prostu zwykle zlodziejstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Smutny powrót emigrantów IP: 82.160.117.* 09.03.09, 20:35 przecież gdyby nie było bezrobotnych to urzędy pracy przestały by być potrzebne. Musisz być bezrobotna bo dzięki temu dajesz pracę innym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A+ Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 20:45 ehe, no chyba masz racje- i to doslownie:)Totalna rozrywka to kursy przedsiebiorczosci sponsorowane przez fundusze Unijne- prowadzone przez krewnych i znajomych krolika:)) Na 3 tygodnie przed zmiana przepisow dotyczacych rejestracji dzialanosci oni omawiaja to co obowiazuje teraz:)) I te pierdoly pseudomarketingowe- Monty Python po prostu:)) Wypady do "pani Krysi" w PUPie traktuje jak eksperyment socjologiczny:)) Pozdrawiam innych meczacych sie z machina urzedowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Smutny powrót emigrantów 10.03.09, 09:00 Widzisz, cała zabawa polega na tym, ze PUP-y to państwo w państwie. Ja miałam taki okres w życiu, ze co rusz się do nich rejestrowałam, bo zaparłam się zadnimi łapami, że znajdę w Polsce taką pracę jaka mi odpowiada, za pieniądze, które chcę zarabiać. W końcu po trzech latach bezustannych zmian i poszukiwań znalazłam to, czego szukałam, i to w chwili, kiedy rozszalał się "kryzys". W końńcu, jak poszłam się wyrejestrować z nową umową, to pani w okienku zapytała, jak to możliwe, ze na przestrzenie 3 lat sama znalazłam trzy rodzaje pracy. Bo oni w PUP-ie nie mogą wynaleźć tylu ofert. To stwierdziłam, że Urząd Pracy nadaje się do wszystkiego, ale nie do znalezienia pracy. Pani zaczęła się śmiać i przyznała mi rację. Musisz załatwić sobie wszystko sama - "Polska to bardzo dziwna kraj" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Kingsajzu Nie zartuj, Gulcia IP: 167.127.24.* 10.03.09, 10:49 Ale nie mruknelas, gulcia, ze PUP nalezy wysadzic w powietrze? Bo za taki zart wypowiedziany w ZUSie to emeryta z Katowic scigaja za terroryzm. Polska to cyrk. Uciekajcie stamtad, kto zyw! Odpowiedz Link Zgłoś
mocten Re: Smutny powrót emigrantów 09.03.09, 21:54 Do A+, mógłbys napisac cos wiecej na temat przelicznika euro/złote przy wypłacaniu zasiłku? Na jakiej podstawie stosuje sie stawki zzeszłego roku? Wiesz cos o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A+ Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 22:45 Mocten, babka ktora przyjmowala ode mnie P303 i P314 zdaje sie, kiedy sie zapytalam o ta stawke przeliczenia, powiedziala mi, ze ustalila to jakas rada finansow we wrzesniu..i w ich gestii lezy zmiana tego przelicznika..to ci sami co sa odpowiedzialni za ustalanie przelicznika euro dla rolnikow otrzymujacych dotacje euro- rolnicy chyba maja przelicznik jeszcze gorszy ( 1:3.15)..teoretycznie, stawka wymiany powina byc ustalana w odstepach kwartalnych- ale pod koniec stycznia baba,ktora mnie obslugiwala ( sorry nie zasluguje na inne okreslenie niz baba, bo jak juz powiedzialam, 6 tygodni mija a o decyzji ani widu-ani slychu a poza tym, wykazala sie totalnym brakiem kompetencji)powiedziala, ze to tylko teoretyczne zalozenie i pewnie stawka bedzie taka sama. Tu taka mala podpowiedz dla osob starajacych sie o transfer- decyzja o przeliczniku ustalana jest od razu na caly okres transferu ( 3 miesiace)- i jest przeliczana wg stawki z kwartalu, w ktorym sie zklada wniosek- czyli jesli np. bys zlozyl/a wniosek w marcu ( kiedy przelicznik jest powiedzmy 50PLN za 1 euro) to caly transfer bedzie liczony po tej stawce- nawet jesli w kwietniu by zadecydowali, ze przez nastepne 3 miesiace obowiazujaca stawka wymiany bedzie 10PLN za 1 euro)..pod koniec tygodnia bede wiedziec jaki przelicznik obowiazuje w tym kwartale bo musze sie zglosic na kolejna audiencje u wielmoznej pani Krysi- jesli ten link bedzie istnial do tego czasu to chetnie podziele sie z Toba informacja:)No chyba, ze ktos dostal decyzje w tym kwartale. PS A tak na marginesie, to zal dupe sciska na to ujadanie z dwoch stron- emigrantow pozostajacych na wyspach, ze wracaja tylko nieudacznicy, ktorzy nie znali jezyka albo nie umieli sobie poradzic etc- oraz tych co siedza w PL i ujadaja na tych po drugiej stronie..zal, zal..Pozdrawiam wszystkich pozbawionych genow ujadactwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPISek Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.centertel.pl 10.03.09, 11:31 ujadanie to cecha kundli. zawsze kiedy cos dzieje sie za plotem, ujadaja. niewazne, czy idzie zlodziej czy listonosz z pieniedzmi. Ale jak tylko wyjdzie gospodarz od razu robi sie cichutko. Wiadomo, kto miche daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michuya Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.09, 09:56 wiesz co jest większym złodziejstwem? to, że moi rodzice płacili latami na ZUS, byli już w wieku emerytalnym i żadne nie dostało pierwszej emerytury - bo zmarli. ich pieniądze przepadły. to jest złodziejstwo. taki transfer to i tak wyciągnięcie ręki do powracających z emigracji - niestety państwa polskiego na to nie stać - i niestety powinno się to ograniczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A+ Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 13:53 Jestes jednym z tych, ktorzy siedzac w kraju nie masz zielonego pojecia o obustronnych umowach obowiazujacych w UE,zupelnie jak wspominana przeze mnie "pani Krysia"- Tobie brak takiej wiedzy wybaczam- jej nie bo jej za posiadanie takiej wiedzy placisz i Ty i ja.Wiec pozwol, ze podziele sie z Toba moja wiedza- nigdy nic nie wiadomo- moze i Ciebie przycisnie i bedziesz zmuszony emigrowac? Otoz moj drogi, to nie Polska placi pieniadze transferowe tylko panstwo, w ktorym nabylam prawo do w/w zasilku transferowego placac przez 10 lat po 2000euro podatkow miesiecznie. To kraj,w ktorym nabywasz prawa do swiadczen socjalnych poprzez odprowadzanie skladek socjalnych wplaca kase na konto polskiego PUPu a tenze przelicza i wyplaca go delikwentowi (po swojemu oczywiscie przelicza).Nie ukrywam, ze wolalabym aby przelewali mi te kase bezposrednio na moja zagraniczne konto w takiej walucie, w ktorej sobie wypracowalam prawo to tegoz transferu.Wiec sam widzisz- troche wiedzy i od razu staje sie jasne- Polska nie tylko zarabia na emigrantach pozostajacych nadal poza jej granicami- ale rowniez i na tych, ktorzy juz wrocili. Nastepnym razem postaraj sie wypowiadac tylko na tematy, na ktorych posiadasz jakas wiedze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidia Smutny powrót emigrantów IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.09, 20:36 mój syn jest 7 lat w Anglii ijest w tej chwili bez pracy jest bardzo żle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan kran Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 10.03.09, 02:46 Jest nam z tego powodu bardzo wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZCZECin/UK Smutny powrót emigrantów IP: 92.25.206.* 09.03.09, 21:01 Rzetelny wkoncu artykul ze strony gazety. Fakt pare lat temu w Anglii zarabialo sie ladne pieniadze bez zwgledu czy bylo sie kierownikiem czy ulice sprzatalo. Kryzys najbardziej udezyl w UK, masowe zwolnienia i brak pracy, ale ja jak i wiekszosc moich znajomych zostaje bo tu za grosze mozna sie wyzywic. Zwrost cen kursow w polsce spowodowal ze w angli oprocz paliwa papierosow , i piwa wszystko jest tansze !!!! Nawe tpolskie produkty w hipermarketach typu asda badz tesco sa nie kiedy tansze niz w Polsce, pozatym socjal dodatki itd w UK to norma dzienna. Wiec gdybym mial zostac bezrobotnym, bez dachu nad glowa wybieram bez kozery UK, bo nawet jak bede mial zaczac puszki zbierac to tu nie bede mial zbytniej konkurencji :) a i latwiejszy dostep przed kazdym marketem stoi duzy kosz na puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony Smutny powrót emigrantów IP: *.gotadsl.co.uk 09.03.09, 21:02 Jak ktos sie nauczyl jezyka ( mial na to 5 lat) i ma checi do pracy to nie bedzie mial na wyspach problemu. Mi tu bardzo dobrze a na sama mysl powrotu do Polski i przechodzenia przez wszystkie urzedy robi mi sie nie dobrze. Co do kryzysu , to fakt wszyscy nieudaczni Polacy raczej beda musieli wrocic, ale to dobrze bo wiekszosc z nich psula nam opinie. Szkoda mi tylko polakow ktorzy mieszkaja tam w Polsce i nie zdaja sobie sprawy jakie polskie media sa zaklamane. Ja naprawde z calego serca zycze Polakom takiego kryzysu jaki jest w Angli zeby mieli taki zawsze. Moj ojciec ogladajac polska telewizje pytal mi sie ostatnio czy mam co jesc bo ponoc w Anglii taka bieda nastala. A mi az bylo glupio odpowiedziec ze ja sobie nowe volvo kupilem. Pozdrawiam wszystkich ktorzy zle zycza emigrantom. Ja wam zycze dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojnar Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 21:39 Najpierw opanuj język polski w stopniu podstawowym (chyba, że właśnie w innym - takim - opanowałeś język angielski).. 1) niedobrze - a nie dobrze 2) narodowość polską akcentuj dużą literą - tzn. Polaków i inne błędy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.03.09, 22:00 Coz za popis poprawnej polszczyny. Jestem pod wrazeniem! P.S. Czy zrobilem jakies bledy? Brakuje polskich znakow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.gotadsl.co.uk 09.03.09, 22:43 sluchaj, moze moja ortografia nie jest perfekcyjna, za to na cyfrach znam sie dobrze. Angielski mam bardzo dobry. Nie wszyscy musza byc nauczycielami polskiego. Pozdrawiam zakompleksionego frustrata z polski. Odpowiedz Link Zgłoś
str0ng Re: Smutny powrót emigrantów 09.03.09, 22:52 Gość portalu: zadowolony napisał(a): > Angielski mam bardzo dobry. Niewątpliwie. "Pliz giw mi eny dżob." - to za mało, żeby się udało. Frustracje spróbuj rozładować gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Smutny powrót emigrantów 09.03.09, 23:01 str0ng napisał: > Niewątpliwie. "Pliz giw mi eny dżob." - to za mało, żeby się udało. No nie gadaj że z takim tekstem ci się nie udało w Anglii dostać pracy! Nie wierzę. Może nad akcentem popracuj i przyjedź jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
str0ng Re: Smutny powrót emigrantów 09.03.09, 23:21 No i nastepny frustrat po spotkaniu z angielska rzeczywistoscia :) Niestety, ale juz nawet na obieranie marchewek mozna sie tu dostac tylko z podstawowym angielskim matole. Zostan z mamusia w pegieerze i siej. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Smutny powrót emigrantów 10.03.09, 09:09 str0ng napisał: > No i nastepny frustrat po spotkaniu z angielska rzeczywistoscia :) Niestety, al > e > juz nawet na obieranie marchewek mozna sie tu dostac tylko z podstawowym > angielskim matole. > Zostan z mamusia w pegieerze i siej. Wiesz co, frustracją to zajeżdża od Ciebie. I to bardzo, bardzo mocno. Acha, ja nie robię błędów w polszczyźnie :)) Nie wyjechałam, mieszkam i pracuję w Polsce :)) Odpowiedz Link Zgłoś
str0ng Re: Smutny powrót emigrantów 10.03.09, 21:01 Gratuluje, ze posiadlas umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem polskim w pismie. Mozesz mi napisac, gdzie popelnilem bledy? Braw za prace w Polsce nie bedzie. Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.gprs.plus.pl 13.03.09, 09:13 jestes inteligetny ale usiebie w oboze modrusiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Czop [...] IP: *.lom.netster.pl 09.03.09, 21:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.03.09, 22:01 Prosze! Szlachta sie odezwala! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.as.kn.pl 10.03.09, 01:15 Popieram! Nie wpuszczać tego ścierwa z emigracji do naszego kraju. Jak im się tu nie podobało i wyjechali to niech tam siedzą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Smutny powrót emigrantów 09.03.09, 22:11 Co za bzudrne artykuły serwowała nam wcześniej gazeta? Wracajcie, powroty itd. Przecież z góry było wiadomo że emigranci nie mają do czego w Polsce wracać. Wyjechali uciekając przed czymś. I to coś cały czas w Polszcze nadal jest. Nic się u nas nie zmieniło, to samo narzekanie, to samo dymanie, te same niskie pensje. Jedynie rodziny może brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.icpnet.pl 09.03.09, 22:17 To caly czas jest? Chodzi o Jarka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tusiak Osiołku od półtora roku rządzi rudzielec IP: *.tpnet.pl 12.03.09, 16:45 Tusk = 3 w 1 Bracia Grimm i Hans Christian Andersen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blood Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 09.03.09, 22:50 xaliemorph napisał: > Co za bzudrne artykuły serwowała nam wcześniej gazeta? Wracajcie, powroty itd. > Przecież z góry było wiadomo że emigranci nie mają do czego w Polsce wracać. Mają. Do armii polityków i urzędników. Liczba frajerów jeszcze pracujących w PRL na ich utrzymanie szybko maleje, trzeba skądś brać pieniądze a emigranci z pustymi rękami nie wrócą, coś tam przez te kilka lat poodkładali. Odpowiedz Link Zgłoś
ipta Smutny powrót emigrantów 09.03.09, 22:50 Jak sięgnąć pamięcią wstecz zawsze to z Polski była emigracja--tylko żaden nie pisze dlaczego zawsze właśnie z Polski,co w tej Polsce jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
sulineczka Re: Smutny powrót emigrantów 10.03.09, 03:00 Emigrowali ludzie w okresie rozbiorow w obawie przed represjami. Emigrowali tez przez biede. Emigrowali w okresie dwudziestolecia miedzywojennego, bo mogli emigrowac i czesto wracali z pieniedzmi do kraju ( jak moja tesciowa). Emigrowali ( uciekali w czasie wojny przed przesladowaniami niemieckimi i po wojnie ( to bylo duzo trudniejsze) przed przesladowaniami radzieckich towarzyszy i poslkiej swoloczy. Emigrowali, gdy tylko otworzyly sie drzwi wolnosci, bo czlowiek potrzebe tejze ma gleboko zakonotowana. Emigrowali z ciekawosci, z przekory, bo mozna, z nadziei na lepsze, z ochoty na sprawdzenie siebie i swoich mozliwosci po zyciu w kraju, gdzie wszystko niemal bylo niemozliwe).Nieprawda jest pisanie o sczegolnej Polakow emigracji. Policz Czechow w Toronto, Niemcow w Waszyngtonie, Zydow na Florydzie i w Nowym Jorku,Wegrow w Londynie, Rosjan niemal wszedzie. Na mozliwosci przemieszczania sie oparta jest mozliwosc szerszego spojrzenia. Na emigracji nie tylko sie pracuje caly czas, ale takze uczy, doswiadcza,poznaje... A ze w trudnych chwilach Polacy wracaja ??? Coz w tym dziwnego i zlego. Wracaja do swoich i oby tylko ci swoi pozwolili powracajacym na zademonstrowanie tego, czego sie nauczyli. Wolni ludzie emigrowali, emgruja i beda emigrowali i nie ma w tym nic zlego, chyba, ze otrzymuja od wlasnej ojczyzny paszport w jedna strone. I wowczas jest to naprawde paskudne. Cos o tym wiemy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewyjasnione Smutny powrót emigrantów IP: 208.60.18.* 09.03.09, 23:01 A ile teraz w Polsce placa bezrobotnym zasilku i przez jak dlugo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitka Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 23:29 Tak płacą ,ze na siłę wpychają jedną prace i zabierają bo dziura w bud ecie.Strasza bo płacą zdrowotne.Jeszcze tego nie będzie po odmowie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.itt.com 10.03.09, 00:18 mam wrazenie ze ta gazeta jak i inne media prowadza celowa propagande kleski w Angli i Irlandi gdzie jest najwiecej emigrantow przy tym lagodza 'kryzys' w Polsce.Mimo bezrobocia w Polsce chca powrotow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czepiec przeciez uciekali przed Kaczynskimi IP: *.acn.waw.pl 10.03.09, 00:12 teraz wracaja "by zylo sie lepiej" Donald Tusk pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marych Smutny powrót emigrantów IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.03.09, 00:54 Poniedziałkowa posucha - GW nie ma o czym pisać, nic sie nie dzieje sensacyjnego, no to zawsze jest ten żelazny temat: emigranci. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Smutny powrót emigrantów 10.03.09, 02:10 W Polsce ciezko bedzie Marcelowi znalezc prace jako cisla i kelner. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_miec Re: Smutny powrót emigrantów 10.03.09, 04:13 Byc moze dostanie prace w wyuczonym zawodzie - antropolog :). Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Smutny powrót emigrantów 10.03.09, 09:16 A nie uważasz, że właśnie nacisku na naukę w tym kraju brakuje? Antropolog kultury z wykształcenia. Z zawodu - logistyk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Chcesz zarobić Marcelu? IP: 221.6.196.* 10.03.09, 05:11 Marcelu, chcesz zarabiać 5-6 tysięcy euro na miesiąc? To skończ studia o profilu technicznym i zapraszam do Chin. Recesję się tu odczuwa, ale raczej nie wśród pracujących europejczyków. Firmy zapewniają zakwaterowanie na wysokim standarcie, samochód z kierowcą plus zarobki, o których wspomniałem. Więc po co wyjeżdzać na wyspy, czy jeszcze gdzie indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc jak ktos jest idiota i wraca do tego kraju to coz IP: *.ch.pw.edu.pl 10.03.09, 08:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczekoczulki Smutny powrót emigrantów IP: *.e-wro.net.pl 10.03.09, 08:23 Tragedia... Jak byla lipa w kraju wtedy za granice i fajnie-radzcie sobie tutaj ja wyjezdzam... Teraz kiedy ich pogonil z wysp kryzys wracaja i oczekuja pomocy! Radz sobie Marcel albo do australii nie stekaj!! wcale mi ich nie zal. Jezeli potrafil sobie radzic 9lat za granica wiec radz sobie dalej i nie stekaj!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc bo Wam nikogo nie zal IP: *.ch.pw.edu.pl 10.03.09, 08:31 i dlatego wlasnie zycie w tym kraju jest takie paskudne. Mlodym radze wyjezdzajcie...i zapomnijcie o furtce ktorej na imie powrot! Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 tzn. mamy emigrantom oddać swoje miejsca pracy? 10.03.09, 08:32 żeby nie cierpieli i nie było im smutno? taka jest chyba wymowa tego art.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc nie musicie. Oni lepiej pracuja. Sami wylecicie IP: *.ch.pw.edu.pl 10.03.09, 08:43 Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Re: tzn. mamy emigrantom oddać swoje miejsca prac 10.03.09, 10:13 corgan1 napisał: > żeby nie cierpieli i nie było im smutno? Zgadłeś. W ramach "solidarnego państwa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: face Smutny powrót emigrantów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.09, 08:52 Uwielbiam takich "Marcelów" hakował na obczyźnie, tam wydając pieniądze i płacąc podatki - lejąc mokrym moczem na Polskę. Teraz wraca i jest "obrażony" na władze, że mu nie pomagają...bierze 3 patyki "zasiłku" i jeszcze samorządy mają mu pomagać. Wypinając się na Polskę podjął decyzję i niech nie płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.cable.ubr13.sgyl.blueyonder.co.uk 10.03.09, 10:00 Masz niewolnicze myslenie, a ludzie sa wolni i moga pracowac, gdzie chca. Gosc zas oczekuje tylko normalnosci, czego dlugo nie bedzie w tym kraju. Nie doswiadczyles jej, wiec nic dziwnego, ze patologia w ktorej zyjesz wydaje ci sie normalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Smutny powrót emigrantów IP: 82.132.136.* 10.03.09, 10:02 zal mi was zmije kapie jadem z tego forum ze az przykro czytac h... wam w dupe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achu Smutny powrót emigrantów IP: 93.107.131.* 10.03.09, 10:05 "Powracający z migracji zarobkowej i zarejestrowani jako bezrobotni w kraju gdzie pracowali mogą liczyć na transfer zasiłku. Jest on wypłacany przez trzy miesiące w takiej wysokości jaka była za granicą." Taaaa??? Ch...ja!!! Irlandzki urząd pracy wypłaca 204E a polskie państwo zabiera sobie złotówke z każdego euro!!!! Taki stosuja przelicznik!!!! ZŁODZIEJSTWO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPISek Niech zostaną przedstawicielami handlowymi IP: *.centertel.pl 10.03.09, 10:37 polskich firm. Byli w jakims kraju rok czy kilka lat, znaja z grubsza jezyk itd, moga sie zajac sprzedaza polskich towarow i uslug w tych krajach. jak pracowali na zmywaku moga wciskac tam polska chemie gospodarcza, jak byli drwalami -polskie pily i siekiery. a jak kelnerowali to polskie piwo, alkohol i zarcie. A jak żebrali na ulicy to mogą teraz pomagać zachodnim bankierom w uzyskiwaniu pomocy od Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p74 Smutny powrót emigrantów IP: *.dbsch1.nb.home.nl 10.03.09, 10:43 Nie wiem jak jest na wyspach, ale mieszkam od kilku lat w Holandii i powiem jedno - pracy jest po uszy. Jest jednak warunek, nalezy znac jezyk niderlandzki i szukac pracy samemu a nie przez polskie biura pracy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Smutny powrót emigrantów IP: *.chello.pl 10.03.09, 10:49 To nie tylko gazeta wciskala kit,ale rowniez znajomi i rodzina.Bylam w Stanach przez 7 lat i dalam sie namowic na powrot,slyszalam: "W Polsce jest super,jest praca i wiele sie zmienilo!".Jestem tu 6 m- cy,do tej pory nie mam pracy,jestem zmuszona znowu wyjechac.A oprocz tego Polska rozczarowala mnie nieuprzejmoscia,zulernia na kazdym rogu,nieprawdopodobnie wysokimi cenami i obsr...nymi przez psy chodnikami.Ohyda.Nie chce tu mieszkac i nikt mnie juz do tego nie namowi.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Smutny powrót emigrantów IP: 217.173.100.* 10.03.09, 10:50 Z calego serca zycze wszystkim Polakom w Polsce takiego kryzysu jaki jest teraz w Irlandii lub Wielkiej Brytanii i takiej pomocy od panstwa, jezeli straci sie prace, szacunku dla obywatela. Tego w Polsce jeszcze dlugo nie bedzie. Cale podejscie do najmlodszej fali emigracji jest po prostu smieszne. Na calym swiecie ludzie podrozuja, mieszkaja i pracuja w obcych krajach, jezeli sytuacja finansowa im na to pozwala, decyduja sie nawet na wolontariat w biednych krajach. Wracaja do kraju po kilku latach, nawet kilkunastu i nikt im tego nie wygaduje, nie wyzywa od nieudacznikow. A jaka jest polska mentalnosc w tym wzgledzie? Widzimy to wszyscy w polskiej prasie, portalach internetowych a juz najbardziej na forach internetowych. Bardziej zasciankowego sposobu myslenia nie ma chyba nigdzie na swiecie. Jak kazdy polski emigrant marze aby Polska byla kiedys silnym panstwem, dajacym mozliwosci kazdemu, prawdziwa wolnosc wyboru, a nie ujmowanie kazdego w tzw. "normy spoleczne". Marze, aby w koncu zniknal te polski wampiryzm obecny wszedzie w Polsce - w urzedach, w srodowisku pracy, na ulicach, w sklepach - zawisc, niskie poczucie wartosci, polskie piekielko, w ktorym zawsze trzeba pedzic do tego, aby byc naj, zniszczyc i opluc drugiego. Mam wielka nadzieje,ze polska bedzie kiedys przyjaznym panstwem i ludzie beda mieli takie warunki pracy i mozliwosci jakie na swiecie sa standardem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.chello.pl 11.03.09, 00:24 Zgadzam się z Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Smutny powrót emigrantów IP: *.tcd.ie 10.03.09, 10:52 Intrygujace jest naprawde jak bardzo duzo negatywnych wpisow pojawia sie pod adresem emigrantow. Nie widze podobnej zlosci wsrod tekstow pochodzacych od emigrantow jesli juz to raczej pod adresem systemu ale nie wobec tych pozostajacych w Polsce. Odpowiedz jest jak zwykle prosta -zawisc. Najbardziej zabawne sa jednak wpisy ktore zugeruja ze ci ktorzy zostali w Polsce to Judymowie i Silaczki, a wyjezdzajacy to Synowie Marnotrawni. Wydawac by sie moglo ze nikt juz dzisiaj nie zlapie sie na takie teksty a jednak. Zastanawiam sie czy ci ludzie naprawde wierza w te swoje klamstwa. Podoba mi sie podejscie Irlandczykow do sprawy: kraj byl biedny emigrowali, kto chcial i mogl i nikt nikogo nie potepial, kraj zaczal miec szanse -wielu wrocilo i sprawilo ze kraj stal sie tygrysem gospodarczym, nikt nie plul na nagle wracajacych choc mieli oni wiecej pieniedzy i swiatowego doswiadczenia. Teraz zaczyna byc ciezej i znowu wiele osob rozwaza emigracje, to calkiem normalne ze kazdy mysli zeby uczynic swoje zycie latwiejszym, bylby glupi gdyby tego nie zrobil.... :) Wielu z tych ktorzy w kraju pozostalo zawdziecza wlasnie mozliwosc kariery tym ktorzy wyjechali i "zwolnili miejsce" i zmniejszyli konkurencje. Nie oczekuje zadnej wdziecznosci ale normalnosci. Kazdy robi co moze i potrafi zeby uczynic swoje zycie fajniejszym i nie ma w tym nic zlego. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Smutny powrót emigrantów 10.03.09, 11:24 > Zastanawiam > sie czy ci ludzie naprawde wierza w te swoje klamstwa. Tak, bo to jedyna rzecz jaka im pozostala. Lepsze to niz nic. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Smutny powrót emigrantów IP: *.cable.ubr13.sgyl.blueyonder.co.uk 10.03.09, 11:25 Smiesza mnie glosy o "pracy dla dobra kraju", pomijajac juz, ze zywcem przypominaja mi hasla z pewnego jeszcze nie do konca zapomnianego ustroju, to wiekszosc tych Judymow pracuje... w filiach zagranicznych firm. Swoja praca na pewno buduja oni dobrobyt kraju, tylko ktorego, skoro sporo z tych firm zwolnionych z placenia podatkow albo wrecz dofinansowanie dostalo bo "stworzylo miejsca pracy"? Przy czym firmy te jakos nie udaja nawet patriotyzmu i gdy tylko sie to oplaca - przenosza sie do tanszych krajow. Odpowiedz Link Zgłoś