Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zwolnienia bez odpraw

IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 11:24
    czy ktoś wie do jakiego momentu możńa zwalniać ludzi bez odpraw, u nas
    kombinują, nie ma związków a jednocześnie co jakiś czas są zwolnienia po kilka
    osob, nagle i bez ostżezeń, jakiś szczególnych powodów też tkwiących po
    stronie tych ludzi nie ma - podejrzewamy ze chodzi o ominięcie tych odpraw i
    zgłaszania do urzedu pracy chęci zwolnienia jakiejś wiekszej liczby ludzi, czy
    jest jakiś % od jakiego to się zaczyna i liczy jako zwolenienie grupowe i w
    jakim okresie czasu to obowiązuje, dzwoniłem do PIP ale odesłali mnie do moich
    kadr, bez sensu u nas jest tak że nikt nie ryzykuję takiego pytania
    Obserwuj wątek
      • Gość: myszka Re: zwolnienia bez odpraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 11:42
        Ja też mam taki problem.Chociaż jeszcze mnie nie zwolnili,ale
        zwalniają co jakiś czas po jednej osobie,może mnie to dosięgnąć,więc
        chciałabym się zabezpieczyć.
        W dzienniku ustaw wyczytałam że jeżeli pracodawca zatrudnia ponad 20
        osób pracuje się krócej niż 2 lata należy się miesięczna odprawa od
        2 do 8 lat dwu miesięczna odprawa,a powyżej 8 lat trzy miesięczna.
        • Gość: Adam Re: zwolnienia bez odpraw IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 12:17
          mam ponad 3 lata pracy i wydawało mi się że mogę dostać przynajmniej 3
          miesięczną odprawę w normalnych warunkach jak firma jest uczciwa, ale biorąc
          pod uwage to co wyprawia pracodawca czyli chyba ominiecie tych zwolenien
          grupowych bo to tak dla mnie wyglada to pewnie nic nie dostaniemy - juz zwolnili
          ok 7 ludzi bez odpraw a niektorzy są teraz zachecani niby grzecznie zeby sie
          sami zwolnili bo lepiej to wyglada jak jest za porozumieniem, nasza firm jest
          zagraniczna w Polce ma oddział ok. 120 osobowy jeszcze a za granicą w Holandii
          jeszcze ok.500 ludzi a zwalniają tylko u nas , slyszalem ze liczy sie 10% ogolu
          zalogi w jakims konkretnym czasie ale czy to sie liczy tylko do zatrudnionych w
          Polsce czy do ogółu i czy my podlegamy tym przepisom i w jakim czasie trzeba to
          liczyc, nie ma zwiazkow, nie ma sie kogo zapytac, a robi sie nieciekawie,
          pozdrowienia dla myszki i osob w podobnej sytuacji
          • Gość: abc Re: zwolnienia bez odpraw IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 12:28
            www.prawo.egospodarka.pl/32517,Odprawa-przy-zwolnieniu-pracownika-kiedy-wyplacac,1,34,3.html
            • Gość: adam Re: zwolnienia bez odpraw IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 12:53
              czyli odprawa się należy tak czy tak z tego wynika, u nas natomiast jest tak że
              zwalniają ludzi bez tej odprawy - ludzie się zgadzają na porozumienie stron że
              niby to lepiej wygląda możliwe że tak jest ale wiem że planują dalej zwalniać a
              na razie się wstrzymali bo niby za dużo zwolnili i gdzieś tam nie zgłosili (
              urząd pracy? po co?) a moze chodzi o to że nie chcą rozglosu i chodzi o naszych
              kontahentów tak podejrzewamy - nie rozumiem o co chodzi - czy ta odprawa też
              przysługuje przy porozumieniu stron bo w sumie to faktycznie lepiej wygląda tak
              mi sie wydaje
              • Gość: abc Re: zwolnienia bez odpraw IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 12:58
                > przysługuje przy porozumieniu stron bo w sumie to faktycznie lepiej wygląda tak
                > mi sie wydaje
                Nie wiem czy lepiej wygląda "porozumienie stron", czy "wypowiedzenie z przyczyn leżących po stronie pracodawcy", ale wiem na pewno, że przy rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron jest 90 dni oczekiwania na zasiłek dla bezrobotnych!!
                • Gość: adam Re: zwolnienia bez odpraw IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 13:21
                  nie wiedziałem o tym - zwolnienie w związku z likwidacją stanowiska albo z
                  przyczyn lezących po stronie pracodawcy jest lepsze w tej sytuacji - dzięki za
                  tą infomację
      • Gość: myszka Re: zwolnienia bez odpraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 15:08
        A może ktoś wie, jak zabezpieczyć się.Kiedy np. dostanę już te
        wypowiedzenie z pracy,co wtedy zrobić aby móc dostać tę odprawe.Czy
        trzeba o tym poinformować pracodawcę.U mnie w pracy podają art.30
        par.1 pkt 2 nie mogę jakoś doszukać się co on mówi.
        • Gość: abc Re: zwolnienia bez odpraw IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 15:29
          Art. 30. [Rozwiązanie umowy o pracę] § 1. Umowa o pracę rozwiązuje się:

1) na mocy porozumienia stron,

2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem),

3) przez oświadczenie jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia),

4) z upływem czasu, na który była zawarta,

5) z dniem ukończenia pracy, dla której wykonania była zawarta.

§ 2. Umowa o pracę na okres próbny rozwiązuje się z upływem tego okresu, a przed jego upływem może być rozwiązana za wypowiedzeniem.

§ 21. Okres wypowiedzenia umowy o pracę obejmujący tydzień lub miesiąc albo ich wielokrotność kończy się odpowiednio w sobotę lub w ostatnim dniu miesiąca.

§ 3. Oświadczenie każdej ze stron o wypowiedzeniu lub rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie.

§ 4. W oświadczeniu pracodawcy o wypowiedzeniu umowy o pracę zawartej na czas nie określony lub o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinna być wskazana przyczyna uzasadniająca wypowiedzenie lub rozwiązanie umowy.

§ 5. W oświadczeniu pracodawcy o wypowiedzeniu umowy o pracę lub jej rozwiązaniu bez wypowiedzenia powinno być zawarte pouczenie o przysługującym pracownikowi prawie odwołania do sądu pracy.

Całość KP:
          www.idn.org.pl/sonnszz/KP_DI.htm
      • snajper55 Re: zwolnienia bez odpraw 14.03.09, 20:37
        Gość portalu: adam napisał(a):

> czy ktoś wie do jakiego momentu możńa zwalniać ludzi bez odpraw

Już jednej osobie zwalnianej z powodów leżących po stronie pracodawcy należy się
        odprawa (pod warunkiem, że pracodawca zatrudnia co najmniej 20 osób).

Wiem, już to abc wyjaśnił, ale może ilość (wyjaśnień) przejdzie w jakość (wiedzę
        forumowiczów). ;)

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka