Gość: kosmal IP: *.chello.pl 22.05.09, 08:52 "W prawdzie"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3cik <-=-=- 22.05.09, 09:05 Ładnie motywujecie studentów - same ambitne posady :P Odpowiedz Link Zgłoś
dellik Re: <-=-=- 22.05.09, 09:27 Jaka jest różnica między wciągaczem i naganiaczką, a rozdawaczem ulotek? To te nowe alternatywy dla studentów? Śmieszna teza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BZDURA Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje stu... IP: 217.96.11.* 22.05.09, 09:43 Ten arykuł jest wyssany z palca albo to jakiś żart!! Praca za 5 złotych za godzinę i Ci ludzie są zadowoleni??!! Albo rykszarz 20 dziennie - paranoja. Rozumiem że w Warszawie (skąd pochodzę i gdzie studiowałem) zarabia się może troche inaczej ale bez przesady. Naprawdę są studenci którzy są zadowoleni zarabiając 5 zł za godzinę?? Przez 5 godzin zarobią na paczkę fajek, bilet tramwajowy i 2 piwa. To juz lepiej siedzieć w domu. Ja też dorabiałem bedąc studentem ale bez 5o zarobku to bym z domu nie wyszedł. A robiłem rózne rzeczy (przeprowadzki, obsługa imprez, wprowadzanie danych itp.). A żeby nie dać się oszukać dobrze jest korzystać ze studenckich biur pośrednictwa pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sgsolgjisd Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.chello.pl 22.05.09, 09:55 zgadzam sie z BZDURA praca za 5zl/h i sa szczesliwi, tez studiuje, tez pracuje i ja i moi znajomi za 9zl/h (ale to jakies minimum jak nic innego nie ma - zwykle szukamy od 10) sie nie ruszamy:) moze tez studiuje w Warszawie i jest tu troche drozej ale w mniejszym miescie z ktorego pochodze wiem ze z 8zl/h jest norma wiec chyba autor wymyslil niby nowe ciekawe zawody i bardzo chcial napisac artykul a nie porozmawial z osobami ktore sie tym zajmuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepoprawy Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.chello.pl 22.05.09, 19:42 Nie mogę się zgodzić. Ja dąłem się wyrolować i pracowałem za 5 zł. Wytrzymałem jedne dzień zwłaszcza że trzeba było stać ja kołek w meijscu (ruszyłeś się dostawałeś opieprz) do tego za zarwanie umowy była kara... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podziwiam Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: 57.66.197.* 22.05.09, 09:54 "- Strzałkowym jestem od 3 miesięcy. Jak za stanie ze strzałką zarabiam nieźle, 6 zł za godz. Gdzie będę mieć taką kasę za stanie ze znakiem?! - śmieje się Wojtek, student UJ z Krakowa - Praca ta daje mi wiele możliwości: mogę czytać i uczyć się do egzaminu czy też słuchać muzyki." No stary, normalnie morze mozliwosci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuuu Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje stu... IP: *.aster.pl 22.05.09, 10:27 Pewnie, zawsze lepiej jest popracowac jako strzalkowy za 6zl/h niz poudzielac korepetycji za 30-40zl/h. W koncu praca strzalkowego daje tyle dodatkowych moliwosci! A moze Ci "studenci" nie sa w stanie udzielac korepetycji? W koncu do tego nalezy cos wiedziec i w dodatku trzeba sie porzadnie przygotowac... Postanowilem - przestaje odwiedzac strone gazety. Szkoda czasu na takie historyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.ds10.agh.edu.pl 22.05.09, 12:25 > A moze Ci "studenci" nie sa w stanie udzielac korepetycji? A może nie ma chętnych na korepetycje? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorczyca Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.os2.kn.pl 22.05.09, 13:15 praca strzałkowego daje możliwości- bo stoisz, niby kasę dostajesz, a możesz w tym czasie poczytać materiały do egzaminów. Jasne, to nie jest ambitne, 5 zł/h też nie sięga szczytów, ale w pracy za 15 byś nie poczytał. W pracy za 20zł/h byłyby ustalone godziny pracy itd itp a tu chodzi właśnie o luz i dorobienie sobie na piwo i wypad ze znajomymi, nie zaś o pracę życia. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 11:47 ktos ma pomysly na pozycje typu strzalkowy? myslalem o parkingowym, cieciu-szatniarzu, jak i kisoarzu... bo to dobre posady dla studentow, nie ze wzgledu na kase ktora jest dosc kiepska, tylko dlatego, ze mozna sie pouczyc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Bzdury wymyslone IP: *.ds.pg.gda.pl 24.05.09, 11:55 Cóz juz nie po raz pierwszy Gazeta ZMYŚLA NA POCZEKANIU. Ostatnio przeczytałam o studencie z Uniwersytetu Gdanskiego z IV roku filologii rosyjskiej (mój rocznik, 21 osób na roku), który zarabia tłumacząc teksty techniczne. NIKOGO TAKIEGO TAM NIE MA. Wiem, bo ich wszystkich znam! Nieładnie tak wysysać z palca historie, oj nieladnie... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin2poznan Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje stu.. 22.05.09, 10:27 i dlatego wlasnie studia powinny byc platne a dodatkowo pracodawcy powinni placic zus za studentow - taryfa ulgowa powinna byc w przypadku praktyk zwiazanych z kierunkiem studiow a dodatkowo staz powinien byc za akceptacja uczelni - potem konczy jeden z drugim panstwowa uczelnie na koszt podatnikow i nic nie umie bo przez 3/4 studiow stal ze znakiem na ulicy i sluchal muzyki i szczytem marzen jest praca ze 1400 brutto - masakra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.ds10.agh.edu.pl 22.05.09, 12:06 > potem konczy jeden z drugim panstwowa uczelnie na koszt podatnikow i > nic nie umie bo przez 3/4 studiow stal ze znakiem na ulicy i sluchal > muzyki Zależy o jakiej uczelnie mówisz, ale... Tak to się kończy prywatne uczelnie. Na państwowych (mam doswiadczenie z AGH) osoba nie ucząca się bardzo szybko odpada. Te uczące się, ale mniej zdolne, zresztą też - na naszym wydziale po 1 roku odpadło 2/3 studentów. Studia płatne (tzn. bez dofinansowania z podatków) to będzie tragedia przede wszystkim dla uczelni humanistycznych. Uczelnie techniczne sobie poradzą, choć pewnie będą musiały znacznie obniżyć wymagania i poziom nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin2poznan Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s 22.05.09, 12:28 nikt nie powiedzial ze 50% naszego spoleczenstwa musi miec wyzsze wyksztalcenie, w wielu krajach starej UE wyzszem wyksztalceniem moze pochwalic sie co 7-10 obywatel i jako panstwo funkcjonuje, ludzie z pensji minimalnej sa w stanie sie utrzymac a mln nie wyjezdzaja za granice czas skonczyc z tym absurdem, wmawiaja na kazdym kroku ze bez wyzszego jestes nikim, idzies na bylejakie studia ktore ani cie nie interesuja ani nie dadza chleba a potem emigrujesz i pracujesz fizycznie za granica.... bo po 60% kierunkow nie ma w kraju pracy ja z niecerpliwoscia czekam az w pl bedzie euro i wszystkie kraje otworza swoje rynki pracy (niemcy, austia), wyjedzie jeszcze pare mln i moze zrobi sie normalnie jak w kazdym innym kraju.... oby ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fiedor88 Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s 22.05.09, 12:56 > nikt nie powiedzial ze 50% naszego spoleczenstwa musi miec wyzsze wyksztalcenie, > w wielu krajach starej UE wyzszem wyksztalceniem moze pochwalic sie co 7-10 > obywatel i jako panstwo funkcjonuje Wg. mnie lepiej to robić przez podnoszenie poziomu nauczania na studiach oraz poprawę systemu edukacji na wcześniejszych poziomach. (chodzi mi np. o to, żeby po technikum też dużo się umiało) Wprowadzanie wysokich opłat za studia owszem spowoduje zmniejszenie ilości osób z wyższym wykształceniem, ale raczej nie poprawi jakości ich wiedzy. (płacenie za studia nie spowoduje, że ktoś zainteresuje się danym przedmiotem ani nie poprawi jego umiejętności...) Jeśli coś powinno być niekomercyjne, to właśnie szkolnictwo wyższe. (najlepsze rezultaty osiągają kraje, w których uczelnie są państwowe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrrr Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.ch.uj.edu.pl 22.05.09, 13:40 To może najpierw przywróćmy poziom kształcenia przez likwidację paranoi na uniwersytetach. Strach wylać studenta bo przez to Wydział traci fundusze (dotacja Państwa jest funkcją ilości studentów). Stąd potężne nabory a potem 90% studentów po pięciu latach "studiowania" nie nadaje się do niczego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.ds10.agh.edu.pl 22.05.09, 14:09 > Strach wylać studenta Może tak jest na UJ-cie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trelo Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 14:35 nie na UJ tylko na CH.UJ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.ds10.agh.edu.pl 22.05.09, 14:54 No, ale bez przesady. :) Potem mówią, że jesteśmy uprzedzeni do studentów UJ-tu. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrrr Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.ch.uj.edu.pl 13.01.10, 14:56 Na UJ przynajmniej nie chlają na umór :-) Odpowiedz Link Zgłoś
spanish.inquisition Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s 22.05.09, 14:32 tu akurat sie nie zgodze, wiekszosc stuentow olewa studia, bo sa bezplatne, jezeli za kazdy semestr, kazda godzine wykladow i cwiczen placilbys pieniadze, to bardziej przylozylbys sie do nauki, poza tym powazniej zastanowilbys sie nad wyborem kierunku studiow, nie zainwestujesz w cos, co po 5 latach nauki nie da Ci dobrego zawodu.. Odpowiedz Link Zgłoś
fiedor88 Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s 22.05.09, 14:47 > jezeli za kazdy semestr, kazda godzine wykladow i cwiczen placilbys > pieniadze, to bardziej przylozylbys sie do nauki Student by płacił czy jego rodzice? (mówimy przecież o studiach dziennych, więc praca w tygodniu odpada) Zresztą - może, ale na pewno nie zadziała to na większość. Np. ja przykładam się do nauki na swoim, niby "bezpłatnym" kierunku, a na płatnym kursie językowym uczyć już mi się za bardzo nie chce, bo nie lubię języków obcych... Poza tym - co to za specjalista, który uczył się tylko dlatego, że żal mu było kasy za lekcje...? > poza tym powazniej zastanowilbys sie nad wyborem kierunku studiow, > nie zainwestujesz w cos, co po 5 latach nauki nie da Ci dobrego > zawodu... A teraz się nie inwestuje? Inwestuje się przede wszystkim czas, energię, i pieniądze, bo darmowość studiów jest fikcją - mówimy teraz tylko o ich cenie, a nie o tym, czy mają być za darmo... Jeśli ktoś niepoważnie podchodzi do wyboru studiów teraz, to gdyby kazać mu zapłacić 10x więcej też by to zrobił. Co prawda mogłoby go zwyczajnie nie stać, ale to już nie ma nic wspólnego z jego zdolnościami... Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s 23.06.09, 11:30 Ciekawe czy Niemcy i Austria beda tacy otwarci na emigrantow zarobkowych...szczegolnie teraz przy tej calej aferze kryzysowej? Oni i tak zawsze byli ostrozni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaskoczony Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje stu.. IP: *.aster.pl 22.05.09, 10:40 A ja glupi myslalem, ze studenciu udzielaja korepetycji, robia tlumaczenia i strony www, angazuja sie w przedsiewziecia popularnonaukowe i kulturalne, zdobywaja stypendia, pracuja w duzych i powaznych firmach na umowe-zlecenie lub czesc etatu itp. itd. Osobiscie posade strzalkowego i kilka innych przypisalbym jakiejs innej (co nie znaczy, ze gorszej) grupie spolecznej. Coz, moze znam innych studentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naj Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje stu.. IP: *.beyond.pl 22.05.09, 11:07 heh, ja aktualnie pracuje za 11/h i szukam czegos lepszego (a studiuje na 4 roku)... piszcie takie artykuly dalej, to pracodawcy jeden z drugim wezma do serca i obniza stawki, skoro wszyscy tacy szczesliwi ze za poldarmo robia... masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koporompoko jak pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 11:39 najgorsze, ze 1400 faktycznie zaczyna byc szczytem marzeń. nie wiem czy mnie do tego stopnia zdeprawowano, ale nie obraziłbym się, gdyby zaoferowano mi 1200 czy nawet 1k/miesiac. coz, wprawdzie nie mieszkam w akademiku, a i nie wydaję fortun na różne materiały to jednak... lepsza praca stała za tyle niż dorywcza w podobnym wymiarze. no, chyba, ze dorywcza pozwoli zarobic w 3 miesiace kilka tysiecy, to co innego :P co do pracodawców - wiekszosc z tych, ktorych spotkalem są uczciwi, mili. kilku sie buców znalazło, co tworzyli katastrofalny nastrój, ale o nich dawno zapomniałem. jednakże jezeli jest to firma cateringowa lub inna, gdzie sie ma kontakt z zagranicznymi stawka dziwnie maleje (napiwki mają poprawić wynik?). np taki skutermen: 4zł+2 za wyjazd w jednej ze znanych pizzerii. ale uprzednio czas próbny na rowerze. inny zas pracodawca - 5zl/h dostarczajac obiady/dania/pizze/etc - WŁASNYM POJAZDEM (rower lub małolitrazowy wóz). a wszyscy stawiają na doświadczenie. robi się z tego lekki korporacjonizm, bo jak ma sie wybić młody do oferty, gdy chce zdobyc doswiadczenie, ma zapał do pracy, ale... odrzucają go, bo jest ktos inny, kto wpisał "mam doświadczenie"... nie dziwię się czemu bezrobocie sięga 30% wśród studentów. opisywane bylo to 'dlaczego' w jednym z artykułów GWybiórczej, ale czasami argumenty są na zasadzie "każdy motocyklista to pirat" albo "każdy kierowca TIRa korzysta z usług strażniczek lasu" albo "każdy pracodawca to nadęty gbur". chyba sam mam jakies nieszczescie do prac, bo oferują mi 4-5zł/h, a jak znajde 8zl/h to potem mówią, że likwidują dział (catering). a moze jestem po prostu zbyt dumny? mozliwe tez, ze ci, co żądają 10zł/h są jeszcze dumniejsi... wiele zalezy od doswiadczenia, staży, wiedzy etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beny Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje stu.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 12:17 Student informatyki za 5zł przy korkowaniu butelek? Naprawdę, chyba opisaliście tutaj przypadki skrajne-skrajnych nieudaczników. Jak ktoś studiuje informatykę, to po 3. roku jest w stanie spokojnie znaleźć sobie fajną pracę W ZAWODZIE, którą bez problemu może łączyć ze studiami. Chociaż sam miałem do czynienia z osobnikami, którzy jakimś cudem skończyli studia, a nie wróżę im raczej pracy w zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly student Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.tktelekom.pl 22.05.09, 14:41 Tak, przyjedz na Podkarpacie to zobaczysz ile jest tu pracy dla studentow informatyki. Jakby ci sie nie chcialo jechac to ci powiem - nie wiele. Wiekszosc pracuje na infolinii w TP albo Tesco/Realu/Auchan. Nie pisz bzdur jak zycia nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dogryzacz Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.tpn.ceron.pl 22.05.09, 15:18 dla takich jak Ty to na pewno NIEWIELE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 11:50 praca zdalna panie, np. zlecenia.przez.net ! Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Strzałkowy i naganiaczka, czyli jak pracuje stu.. 22.05.09, 13:00 Te doswiadczenia im sie przydaja kiedy juz skoncza studia. Beda wtedy mogli podjac odpowiedzialne prace w tak wymagajacych zawodach jak ochroniarz w hipermarkecie, stroz nocny, telemarketer lub sprzedawca kredytow w jednym z wiodacych bankow :) smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieczny student Ofiary... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 14:28 Ci studenci z artykułu to jakieś ofiary? Niezłym trzeba być ciemniakiem aby pracować za 5zł. Przy takiej stawce to bym palcem u nogi nie ruszył a co dopiero stał z jakąś strzałką. Weźcie sobie do serca, że nie pracuje się za takie grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
mocten Re: Ofiary... 22.05.09, 16:01 Jakis koszmar, trzeba miec 2 lewe ręce, żeby pracować za 5zł. A potem nie daj bóg takie coś skończy studia i uczy dzieci w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: none Re: Ofiary... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 21:10 Skończyłam dobre i porządne studia, pracuję w porządnej i znanej firmie, zarabiam 1950zł miesięcznie brutto, pracuję po 10 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu. Brutto wychodzi ok. 9,5 złotego, netto jeszcze żałośniej. Takie czasy, takie życie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakej Re: Ofiary... IP: *.dclient.hispeed.ch 26.05.09, 17:34 Jeśli nie jesteś pasztetem to świeżo po studiach bez problemu powinnaś dostać pracę za 150 PLN/h lub nawet więcej. Odpowiedz Link Zgłoś