Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

fundacja edukacji technicznej????

18.08.09, 10:10
    czy ktos bral udzial w programie silesianum professional?
    ogloszenia pojawiaja sie bardzo czesto, ale co to w ogole jest? zadnych opini
    na ten tamet nie znalazlem

www.praca.pl/site/s,joboffers,type,page,id,72275.html
    Obserwuj wątek
      • schl0 Re: fundacja edukacji technicznej???? 18.08.09, 18:39
        Przeczytałeś dokładnie ogłoszenie???

"Fundacja" szuka darmowej siły roboczej dla zachodnich molochów. Atrakcyjna propozycja dla jeleni, którzy zgodzą się pracować za darmo i jeszcze za udział w "kursie" zapłacą, przez okres roku... w nadziei na zatrudnienie w koncernie po jego zakonczeniu.
        • czemu_ja Re: fundacja edukacji technicznej???? 19.08.09, 09:41
          tak, czytalem. "Kurs jest płatny, jednocześnie za swoją pracę w
          przedsiębiorstwie otrzymasz wynagrodzenie."

niby 6 edycja programu, a nic nie wiadomo, przynajmniej uczestnicy, jesli takowi
          byli, nie chwala sie jak to wygladalo. tajemnicze jak loza masonska ;)
          • schl0 Re: fundacja edukacji technicznej???? 19.08.09, 17:56
            > tak, czytalem. "Kurs jest płatny,"

"Opłata całościowa za kurs wynosi 3800 zł..." (informacja z ich www), na kursie nauczysz się m.in. jak sklejać pudełka z papieru (zdjęcia z kursu - na ich stronie www) za jedyne 3800...

> "jednocześnie za swoją pracę w przedsiębiorstwie otrzymasz wynagrodzenie."

Z informacji, które są dostępne na stronie "Fundacji"
            To normalne że za pracę należy się wynagrodzenie - wynika to z obowiązującego prawa...

z ich www:

"ad4. Dlaczego akceptacja przez przedsiębiorstwo jest kluczowa dla uczestnictwa w kursie?

Zatrudnienie kandydata w ramach kursu jest dla przedsiębiorstwa partnerskiego inwestycją czasową i finansową. Koszty kursu na osobę znacznie przekraczają kwotę wnoszoną przez uczestników. Te koszty pokrywają przedsiębiorstwa (niezależnie od wynagrodzenia wypłacanego uczestnikowi), uczestnicząc w taki sposób w kosztach kształcenia uczestnika...."

"ad5. Czy po zakończeniu kursu można będzie na stałe zostać w firmie, w której się pracowało uczestnicząc w kursie?

Gwarancji niestety dać nie możemy, zależy to od poszczególnych przedsiębiorstw..."

"...ad6. Jakie jest wynagrodzenie za pracę w przedsiębiorstwie?

Przed rozpoczęciem kursu uczestnik staje się pracownikiem przedsiębiorstwa (umowa zależy od poszczególnych przedsiębiorstw, np. umowa o pracę na czas określony, umowa / zlecenie). Wynagrodzenie ustalane jest indywidualnie pomiędzy uczestnikiem a przedsiębiorstwem. Zapewnione jest wynagrodzenie w wysokości przynajmniej płacy minimalnej, przez cały okres trwania kursu (również w okresach nauki w centrum kształcenia). W praktyce natomiast przedsiębiorstwa oferują często wyższe wynagrodzenie czy też uczestniczą w kosztach transportu związanych z pracą i kształceniem podczas kursu."

Nie licz na to ze wynagrodzenie będzie wyższe niż 1276 brutto (najniższa krajowa) przecież przedsiębiorstwo w ciebie zainwestuje i pokryje koszta kursu (wplata kursanta wg podanych danych jest ułamkiem "prawdziwych kosztów") - co jest oczywistą bzdurą...

Całość na kilometr śmierdzi płatną agencją pośrednictwa pracy, których działanie w Polsce jest nielegalne - pod przykrywką "kursu", z którego nic wartościowego żaden kursant nie wyniesie.
            • czemu_ja Re: fundacja edukacji technicznej???? 20.08.09, 10:04
              dzieki za zainteresowanie.
              osobiscie sie tam nie wybieram, nie mam takiej potrzeby, acz oferta brzmiala
              dosc ciekawie.
              dziwne ze nie mozna znalezc zadnych osob, ktore braly w tym udzial.
      • kasiulek_nr1 Re: fundacja edukacji technicznej???? 23.08.09, 12:29
        Jak bylam na rozmowach kwalifikacyjnych w zeszłym roku. Dostałam się
        do programu, ale zrezygnowałąm z niego, bo dostałam pracę w swoim
        regionie tuż po ogłoszeniu wyników.
        • czemu_ja Re: fundacja edukacji technicznej???? 26.08.09, 20:05
          jak wygladala rozmowa kwalifikacyjna?
          brali kazdego, kto skonczyl studia i byl gotow zaplacic?

dziwne ze zrezygnowalas, mialas niepowtarzalna szanse ;)
        • zapytajniknowy Re: fundacja edukacji technicznej???? 04.09.09, 08:19
          Czesc,
          Również chętnie dowiem się czegoś więcej o rozmowie rekrutacyjnej, możesz napisać w kilku zdaniach, jak to wyglądało. Orientujesz się jakie warunki były proponowane przez firmy?
          pozdrawiam
          • kasiulek_nr1 Re: fundacja edukacji technicznej???? 11.10.09, 09:02
            Pewnie juz za pozno odpowiadam, ale:

Duzy nacisk kladziono na jezyk obcy, w moim wypadku angielski. I
            ogolnie na zainteresowania i mocne strony osoby. Wg mnie bylo to
            dosc kreatywnie przygotowane i nawet zostalam zaskoczona kilkoma
            pytaniami. Z tego co zauważyłam firmy proponuja raczej absolutne
            minimum i do tego jest sie uwiazanym przez dlugi czas. Pojechalam
            tam, jako do ostatniej deski ratunku - i chyba takto sie powinno
            traktowac. Na szczęście znalazlam prace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka