Dodaj do ulubionych

Ronda z jednym pasem

28.11.05, 12:28
Dlaczego w Mielcu wciaz buduje sie olbrzymie pancerne ronda z jednym pasem?
Prosze nie wciskac mi bajeczki ze brakuje miejsca, bo jakos w to nie uwierze.
Dlaczego w Warszawie, po ktorej poruszam sie samochodem, nie buduje sie rond
jednoposamowych w celu rozladowania ruchu a ronda z dwoma pasami? Rondo z
jednym pasem nigdy w zyciu nie rozladuje ruchu, nie pisze tego jako inzynier
do komunikacji a zwykly uzytkownik drog. Dlaczego jednopasmowa rondowa
paranoja dotyka moje rodzinne miasto?
Obserwuj wątek
    • mani1 Re: Ronda z jednym pasem 28.11.05, 13:05
      To proste, ktoś wpadł na genialny pomysł iż ruch uliczny i korki można
      rozładować budując właśnie takie lilipucie ronda i likwidując jezdnie dwupasmowe.
      • melonus Re: Ronda z jednym pasem 10.12.05, 18:53
        a komu przeszkadzaja te ronda?? że jest jeden pas....
        z moich obserwacji wynika że te ronda wcale nie są złe-nauczmy sie jezdzic po
        tych rondach to nie będzie żadnego problemu-wjazd na rondo jak i jego
        opuszczenie powinno odbywac sie jak najszybciej a to co ludzie wyprawiają na
        tych rondach to woła o pomste do nieba.... stoji taki jeden z drugim i czeka...
        a na co czeka skoro nikt nie nadjeżdza?? tego to nie wiem... ilez razy
        wyklinałem takich ludzi-wystarczy że jeden gamoń stanie i już korek sie robi.. a
        to tylko jeden pas!! co by było gdyby były dwa pasy to nie wiem...
        druga sprawa to kierunkowskazy-właczamy tylko przy zjeżdzie aby dac sygnał
        stojącemu kierowcy że może ruszać a z obserwacji wynika że ludzie migają tymi
        kierunkowskazami na lewo i prawo bez sensu wprowadzając przez to w błąd innych
        kierowców
        ale co ja będe pisał jestem "młodym gniewnym" a na pewno starsi kierowcy wiedzą
        lepiej...
        • jul.s Re: Ronda z jednym pasem 11.12.05, 13:54

.....brawo melonus ...
          - dumni mielczanie nie umieją jeszcze jeżdzic po rondach
    • gslawik Re: Ronda z jednym pasem 12.12.05, 10:12
      Fakt... fakt jest taki, że jak rondo lilipucie - to jeden pas musi być.
      Ale drugi fakt - Mielczanie (może nie wszyscy) nie potrafią jeździć po rondach.
      Co do poetyckich uogólnień związanych z brudnymi polonezami i ich kierowcami w
      kapeluszach czy beretach - to ja najchętniej nie dawałbym im prawa wyjazdu poza
      granice ich rodzinnych miejscowości... Często widać obrazki, w których ci
      kierowcy prowadządzą "poldka" jak traktor, albo furmankę...

Pozdrawiam
    • roman1232 Re: Ronda z jednym pasem są ZŁE 12.12.05, 23:02
      Budowa rond to ewidentny paraliż miasta w przyszłości. W większych miastach mamy do czynienia ze skrzyżowaniami o ruchu okrężnym podobnymi do rond. Nie należy mylić. Praktycznie zawsze są ze światłami. Są one duże po min. dwa psy ruchu w jednym kierunku.

Co do lilipucik CHodorond to milczanie dobrze jeżdżą po nich.

Powody dlaczego powstają korki na rondach:

1.Zawsze należy zachować szczególną ostrożnośc co do pieszych. Są oni często w ich pobliżu i nie wiadomo kiedy wtargną na jezdnie dlatego zawsze chamujemy praktycznie do zera i powodujemy przez to korki. Pozatym jak chamujemy przed rondem to podświadomie dajemy znać pieszenu ze zatrzymujemy się dla niego aby przeszedł i mimowolnie wkracza na jezdnię.

2.Jak ktoś chce szybko przejechać przez rondo wygląda to w ten sposób że w ostatniej chwili włącza kierunkowskaz w prawo i osoba dojeżdżająca nie wie co zrobi kierowca na rondzie i dlatego zatrzymuje się powodując zatrzymanie ruchu.

3. Prędkość na rondach w porywach wynosi 10-15 km/h (żeby nie rozwalić samochodu). To samo w sobie powoduje korki.

4. Wysepki usypywane na nich z kwiatami powoduję że nie widzimy co się dzieje za rondem, czy ktoś jedzie czy nie. Mamy ograniczoną widoczność i może to spwodować wypadek. Dlatego zwalniamy.

I tak żle i tak nie dobrze więc takiego rozwiązaie nie powinno się uwzględniać przy rozwizaniu komunikacyjnym miasta. Świta "prezydenta wraz z Nowakowskim" powinna inaczej rozplanowywac ruch w mieście a nie blokować bo to nie ma rozwiązaia na dłuższą przyszłość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka