sasker 27.10.05, 16:41 czy ktos orientuje sie jaka jest historia budynku a raczej ruiny ktora straszy pod tym adresem od zamierzchlych czasow vis a vis szpitala pomiedzy dwoma nowymi willami? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bajka111 Re: nieklanska 19 28.10.05, 00:09 Nie jestem pewna, czy to jest nr 19, ale jezeli piszesz o ruinie to pewnie jest to "dom" o ktorym mysle - z czerwonej cegly, zasloniety krzaczorami. Wypatrzylam to miejsce ponad 20 lat temu, jako bardzo urokliwe i juz wtedy dzikie. Przechodzac obok obserwowalam starszego pana, ktory tam sobie mieszkal. Nie pamietam juz dlaczego, ale zechcialam go poznac. No i jakos znalazlam sie (oczywiscie zaproszona przez gospodarza) po tamtej stronie. Okazalo sie, ze jest to Pan Stefan Momot - rzezbiarz. Nie mialam o nim przedtem pojecia. Teraz wiem, ze jego autorstwa jest np pomnik "czterech spiacych trzech walczacych" przy Targowej. W scenerii troche strasznej, ale jakze bajecznej wysluchalam opowiesci o pracy, rodzinie, obejrzalam rzezby i bardzo duzo zdjec Pana Momota. Dom juz wtedy byl bardzo zniszczony i zaniedbany, takze wewnatrz. To bylo moje jedyne spotkanie ze straszaca ruina i jej wlascicielem. Rzeczywiscie ciekawe, czy ktos cos wie na jej temat. Odpowiedz Link