GoĹÄ: czterydychy IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.01.05, 23:03 Czy ktoś się wychował i przeżył do tej pory? Szkoła nr 58, lata urodzenia 60-64? To było trudne miejsce do wychowywania i trudne czasy, fajnie by pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Ela Re: Targówek Fabryczny IP: *.home.cgocable.net 15.01.05, 23:38 Czy to Szmulki? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zep Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 02:51 nie. to nie Szmulki, choć blisko. Ja ten region poznałem niedawno, ale strasznie mnie intryguje. Będę śledził ten wątek. Od siebie polecam tunel metra przy ul. Mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czterydychy Metro przy Mieszka I IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.01.05, 19:46 Z tunelu metra zjeżdżaliśmy na sankach zimą, była tam wtedy rozlewnia win czy przechowalnia. Nie pamiętam. Mojego domu juź nie ma. Stał blisko ks. Ziemowita, niedaleko kościoła. Szmulki wydawały się wtedy mocno ucywilizowane. Mieli bazylikę przy Otwockiej i tramwaje... Teraz jest tam Fabryka Trzciny. Wielki świat. Jak czytam o tych co szukają natchnienia wśród murów Szmulek czy Starej Pragi to śmiech mnie ogarnia. Nie są to ci co tam się wychowali... Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Targówek Fabryczny 09.07.06, 23:45 Gość portalu: Ela napisał(a): > Czy to Szmulki? ====================== Szmulki są przed torami na nasypie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dziadek Re: Targówek Fabryczny IP: *.chello.pl 16.01.05, 20:52 Pamiętam tą dzielnicę. Były tam Warszawskie Zakłady Telewizyjne, w których pracowałem. Komunikacje z miastem stanowił autobus nr 138 z Pl. Konstytucji. WZT już nie istnieją i w tamtych okolicach zbudowana jest chyba spalarnia śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czterydychy Re: Targówek Fabryczny IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.01.05, 21:07 Zakłady Telewizyjne były chyba przy Zabranieckiej, tam jeżdził autobus 138. Na ks. Ziemowita jezdził 123 z pl Leńskiego. Mówię o czasach swojego dzieciństwa 1962 do 1978. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eryk Re: Targówek Fabryczny IP: *.aster.pl 03.11.06, 21:11 wzt było na matuszewskiej i ciągneło się do utraty a spalarnia jest na gwarków za składem węgla Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cocteau_PL Ziemowita 72!!! IP: *.chello.pl 20.01.05, 14:52 Tam się urodziłem (5 lat wcześniej) i z 18 lat mieszkałem. Chodziłem do 58 na Mieszka I. Z metra sam zjeżdżałem na sankach -to był horror. W kościółku brałem ślub (utajniony). Pamiętam kocie łby i autobus, który wieczorami zatrzymywał sie na wyciągnięcie ręki! Piękne stare czasy. Wtedy nikt nie siedział w domu, przy kompie lub tv. Dawno tam nie byłem, ale za to byłem a fabryce trzciny, na koncercie Robina (z Cocteau Twins), odlot. Widok żony ściskającej się z Robinem i jego żoną o 1.00 w nocy... Ciągle się wybieram na stare śmieci, ale jakoś nie po drodze.Pozdrawiam! Andrzej R. Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Re: Ziemowita 72!!! 21.01.05, 15:19 Musielismy chodzic w tym samym czasie chodzic do szkoly. W ktorym miejscu bylo 72? Wybierz sie nie poznasz chyba okolicy jak dawno nie byles. Chodzilam do przedszkola na Rzeczna. Kogo pamietasz z nauczycieli z podstawowki? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cocteau_PL Ziemowita IP: *.chello.pl 25.01.05, 13:53 Bardzo mi miło spotkać kogoś z moich rodzinnych okolic. Ze szkoły pamiętam dyrektora - Feliks Taracha, starszą panią od śpiewu (byłem kurdę nawet w chórze),groźną chemiczkę i chyba nic więcej. Poszukam świadectw -)! Z ulicy: fryzjera na rogu i sklep "U Jurka". Wszyscy chodzili tam na oranżadę. Na bazarku na Kondratowicza jakiś sprzedawca mnie zaczepił, mówił że chodziliśmy razem do szkoły! Świat jest mały. A nr 72 był jeszcze za Rzeczną, Sterdyńską, po prawej stronie w kierunku Ząbek. Na przeciwko był stary piękny drewniany dom. Pamiętam kilka nazwisk znajomych - kolegów. Stare dzieje... Pozdrawiam serdecznie. Andrzej Roguski Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: HANKA Re: Ziemowita IP: *.aster.pl 05.10.05, 21:50 mieszkałam na Rybieńskiej obok był park , stary drewniak ,bawilismy się w chowanego też chodziłam do 58 . na Ziemowita były dwa warzywiniaki u pani Godlewskiej i drugi u Pani Zalewskiej zakład krawiecki pana MŁYNARCZKA I STARA MYDLARNIA PRZY BRAMIE PANI Ćwilowej POZDRAWIAM ZNAJOMYCH HANKA GOSTKOWSKA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga rocznik 71 Re: Ziemowita IP: 62.233.167.* 14.10.05, 13:55 Za moich czasów na Ziemowita chodziło się na oranżadę do Pani Szafranśkej, ja mieszkałam za torami niedaleko Kościoła. Na Rybieńksiej mieszkała moja koleżanka, a przyjaciółka moja mieszkała na Widzewskiej znacie tę ulicę, pewnie już jej nie ma. Rocznik 71 odezwijście się !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cocteau_PL SP 58 IP: *.chello.pl 25.01.05, 19:33 Przypomniałem sobie nazwisko kobiety od śpiewu - p. Stańczak! Jeszcze pomyślę! Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Re: SP 58 26.01.05, 22:34 Kurczę ja też śpiewałam w chórze, Tarachę pamiętam ale wtedy był emerytem. Moją wychowawczynią była Elżbieta Rosiewicz w klasach 1-3, ona uczyła ZPT, potem Ruta Krajewska od w-f i biologii. Pamiętam nadanie imienia szkole byłam w poczcie sztandarowym. Mam takie zdjęcia klasowe pod ścianą na 2 piętrze, był tam wymalowany taki fresk Zamek Królewski. Pamiętam drewniane schody w starej części szkoły, salę gimnastyczną. Chodziłam na SKS. Muszę poprzypominać sobie, bo okazuje się że zacierają się szczegóły. Dobrze Ci się wiedzie? Bo mnie się wydaje, że start mieliśmy ciężki. Ta dzielnica była specyficzna, był czas,źe nie przyznawałam się,że tam się urodziłam. Smutne... Teraz to mi to wisi. Jeżdżę tam teraz często, serce bije zawsze mocniej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cocteau_PL SP 58 IP: *.chello.pl 27.01.05, 14:21 Świat jednak jest mały. O szkole niewiele pamiętam, to tyle lat. A start? Czy ja wiem, czy był taki ciężki. Jak kto chciał. Przyznam że niewiele miałem wspólnego z różnym "towarzystwem". Skończyłem szkołę, potem LO na Szmulkach (XIII na Objazdowej), jakaś wydumana architektura (nie zdałem), zamiast po prostu na SGPIS, na który wszyscy się łapali. Można było sobie poradzić. Moje dzieci chodziły do LO na Bródnie (najgorsze?) i skończyły dzienne studia! Oczywiście z pracą gorzej, nie ma znajomości - na Targówku ich nie było. Ciotka w mięsnym, to była figura. Mam troje rodzeństwa, które raczej nie poradziło sobie w życiu, ale nie uważam że to był zły start. Sami widocznie tak chcieli, tak było łatwiej. Myślę, że jak na tamte czasy i tamtych ludzi (np. "prostych" rodziców) i tak wiele zdobyłem. Marzę tylko by dzieci poszły krok dalej. Długo pracowałem w GUS-ie, WUS-ie, teraz w małej prywatnej firmie (DTP - przy komputerze). Nie jest źle. Być może za dużo napisałem na tak ogólnym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Re: SP 58 27.01.05, 15:29 Ok, moze to zalezalo od rodziny. U mnie bylo biednie i nie moglam marzyc o studiach. Ale jest ok. chyba robie to co ty... W gazecie pracuje. Mowia na nas graficy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aga Re: SP 58 IP: 62.233.167.* 14.10.05, 13:18 ja też chodziłam do przedszkola na rzeczną lata 76-78 potem do szkoły 58 (lata 78-86) Moją wychowawczynią była na początku P.Teresa Naruszko potem P.Elżbieta Rosiewicz wspaniałe nauczycielki, wspanaiali pedagodzy. Do dziś pamiętam prawie wszystkie piosenki których nauczyła nas nas Pani Maria Stańczak (było ich bardzo bardzo dużo, ach i te przepiekne akademie z okazji różnych uroczystości. Uczyła mnie też Pani Sztejnert, Popławska, Kresa. Wspaniała szkoła, wspaniali nauczyciele, wspaniały targówek na którym mieszkałam 20 lat !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
palker kościółek kolejarski 01.10.05, 11:57 rzetelny tekst na ten temat mozna znaleść w NGP: www.ngp.pl/str/tekst755.html Odpowiedz Link Zgłoś
postkeeper Re: Targówek Fabryczny 27.01.05, 23:02 pięknie, że posługujesz się prawidłową nazwą a nie dziwolagiem urzędniczym, czyli lansowaną do dziś nazwą Targówek Przemysłowy z epoki PRL-u. pozdrawiam serdecznie:-) P. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dziadek Re: Targówek Fabryczny IP: *.chello.pl 28.01.05, 00:02 W latach sześcdziesiątych przez 9 lat jeżdziłem przepełnionym autobusem nr 138 do WZT na ul. Zabraniecką. Jak pamiętam zawsze to był Targówek Fabryczny. Czasami jeżdziło się pociągiem, które kończyły bieg na stacji W-wa Wsch.a potem zjeżdzały na t.zw. "wyciąg" akurat koło WZT. Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Do Dziadka 28.01.05, 13:15 Pamietasz taka beczke kolo WZT, wielka, mowilo sie na to gazownia. Co to bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dziadek Re: Do Dziadka IP: *.chello.pl 28.01.05, 16:54 Tak to był zbiornik z gazem. Samo WZT początkowo zbudowano na istniejących rampach. Był to teren po firmie, która niedługo po wojnie przygotowywała się do budowy metra w Warszawie przy pomocy przyjaciół z ZSRR. Po wstępnych wierceniach specjaliści radzieccy stwierdzili, że pod ziemią jest jakaś kurzawka i nie można metra zbudować i prace przerwano. Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Re: Targówek Fabryczny 28.01.05, 13:18 postkeeper napisał: > pięknie, że posługujesz się prawidłową nazwą a nie dziwolagiem urzędniczym, > czyli lansowaną do dziś nazwą Targówek Przemysłowy z epoki PRL-u. > pozdrawiam serdecznie:-) > P. Dzieki, pozdrawiam rowniez. Masz jakies wspomnienia zwiazane z tym miejscem? Odpowiedz Link Zgłoś
postkeeper Re: Targówek Fabryczny 28.01.05, 13:38 a i owszem:-) natrafiłem na coś takiego: dziupla.org/S/GRANC/kapl2T.html Kapliczka jest na rogu Zabranieckiej i Księżnej Anny a napis początkowo wywołuje lekki szok:-) Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Re: Targówek Fabryczny 28.01.05, 14:27 Nie pamietam tej kapliczki. Co tam teraz jest, tzn. co widac na zdjeciu z tylu? Chetnie bym polazila po starych smieciach z aparatem, ale mi glupio. Napisz cos wiecej o swoich powiazaniach z ta okolica. Plissss :) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Targówek Fabryczny 28.01.05, 14:49 Nie wiem, czy zwróciłaś uwagę - na dole zdjęcia jest napis "powrót" - piknij go, a trafisz na więcej zdjęć - nie tylko kapliczki Odpowiedz Link Zgłoś
raftofar Re: Targówek Fabryczny 11.10.05, 20:24 Na pozostałych zdjęciach to już chyba nie targówek. Przynajmniej jeśli chodzi o podział administracyjny. Ten dom stoi na rogu ulic Strażackiej i Chełmżyńskiej -trasa na Ząbki, a kapliczka na rogu Księżnej Anny i Zabranieckiej. To z tyłu to magazyny, zdaje sie agencji celnej, po drógiej stronie ulicy jest fabryka tynków i farb "STO", a na przeciwko fabryka Procter&Gamble czyli pampersy, pasta do zębów i wiele, wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ PS 28.01.05, 14:53 Możesz też kolejno przelecieć od razu powiększenia używając napisów - poprzednie/następne Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Przedszkole na Rzecznej 18.03.05, 21:38 Podnoszę wątek, mam nadzieję, że kogoś zainteresuje. Budynek na Rzecznej w latach 1965-1970 chodziłam tam do przedszkola. Teraz odzyskał właściciela moźe ktoś zna historię? Odpowiedz Link Zgłoś
lizavieta1 Re: Targówek Fabryczny 01.10.05, 11:27 Kapliczka jest na rogu Zabranieckiej i Księżnej Anny a napis początkowo wywołuje lekki szok:-) Skąd ten szok? Chyba u ignorantów. Kościól Katolicki uznaje oficjalnie fakt niepokalanego poczęcia od 08.12.1954 r. Bulla papieska z ta datą ogłosiła to jako dogmat. Napis upamiętnai rocznicę uznania tego faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Targówek Fabryczny 01.10.05, 11:46 Pisałem o tym dwa lata temu przy okazji opisywania otwartej wówczas trasy ZUSOK forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=9396912&a=9455337 Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Targówek Fabryczny 01.10.05, 11:48 a tu jest link do zdjęć: dziupla.org/S/GRANC/granc.html Odpowiedz Link Zgłoś
raftofar Re: Targówek Fabryczny 11.10.05, 20:14 Kurcze jaki fajny temat macie. Nie jestem niestety mieszkańcem, nawet byłym i nie wychowałem sie w "waszych" czasach ale bywam w miejscach o których piszecie np. przy owej kapliczce jestem niemal codziennie. Mam tam znajomych, rozmawiałem wspominając z ich tatą on dobrze pamięta "tamte" czasy, choćby orężade o której ktoś tu pisał. Postaram się przekazać mu link do tego forum, może to ktoś z waszych znajomych. Pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ........ Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 00:07 Pani Chmielarz prowadzila maly sklepik i tam byla oręzada jej smak pamiętam do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ktoś Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 20:27 ja mieszkam na targówku fabrycznym!nawet pracuję w tej szkole. Z dawnej kadry uczy jeszcze Teresa Sztejnert Odpowiedz Link Zgłoś
ania091951 Re: Targówek Fabryczny 27.09.05, 20:40 BYLY TAM ZAKLADY TELEWIZYJNE BYLA TO ULICA MATUSZEWSKA JEZDZIL TEZ AUTOBUS CHYBA 370 Z ZOLIBORZA PRACOWALAM TAM LATA 67-70 POZDRAWIAM ANIA Z CHICAGO Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tata Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 20:54 mieszkam teraz przy rzecznej przedszkole trochę podupadło , pozatym pachnie jeszcze starym targówkiem jeśli chcecie odpowiem na wasze pytania o " moim mieście " Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Do taty 05.10.05, 22:20 Opowiedz o swoim mieście, chętnie poczytam. Już straciłam nadzieję, że ktoś podniesie ten temat. Mieszkałam tam 16 lat, najlepszych. Skracam sobie teraz drogę jadąc na Bródno. Tam kiedyś tętniło życie. Trudno uwierzyć. Pozdrawiam wszystkim którzy odpowiedzieli na mój wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tata Re: Do taty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 22:10 to takie miejsce gdzie zatrzymał się czas . troszkę tu jak na wsi , takiej dobrej , wszyscy się znają , mówią sobie dzień dobry , a rano przed oknem bawią się słowiki . wieczorem tylko czasem słychaćsamochód -no chyba że na rzecznej trwa akurat wyścig motocykli-mieszkałem 20 lat w bloku na bródnie ale teraz nie wróciłbym tam za żadne skarby . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Epsilon Re: Targówek Fabryczny IP: *.chello.pl 27.09.05, 23:36 ania091951 napisała: > BYLY TAM ZAKLADY TELEWIZYJNE BYLA TO ULICA MATUSZEWSKA JEZDZIL TEZ AUTOBUS > CHYBA 370 Z ZOLIBORZA PRACOWALAM TAM LATA 67-70 POZDRAWIAM ANIA Z CHICAGO Nie 370 a 138 z Pl. Konstytucji. Jeszcze jakiś jezdził z Dw. Wschodniego ale nie pamiętam numeru. Dyrektorem WZT był wtedy ślusarz z FSO, który po linii partyjnej awansował na dyrektora naczelnego. Strasznie w rozmowie "rzucał miesem". Pracowalem tez tam kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania091951 Re: Targówek Fabryczny IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.09.05, 00:28 JEZDZIL AUTOBUS 138 ALE I 370 TEZ JEZDZIL BO DOJEZDZALAM Z ZOLIBORZA MARCHLEWSKIEGO DALEJ SWIERCZEWSKIEGO POZNIEJ SKRECAL W ZABKOWSKA O DALEJ POD ZAKLADY Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Targówek Fabryczny IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.09.05, 00:37 PRZEPRASZAM NIE JEZDZIL ZABKOWSKA TYLKO WILENSKA POZNIEJ CHYBA ZA TORAMI CZY PRZED SKRECAL W PRAWO I DALEJ POD ZAKLADY BYLO TO TYLE LAT TEMU ZE TROCHE POMIESZALAM Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Targówek Fabryczny IP: *.jmdi.pl 01.10.05, 11:17 teraz 170 jezdzi przez fabryczny i 140. trasy sobie mozna zerknac na stronkach mza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Yeeeeee!!! Ulica Ciemna IP: *.aster.pl 01.10.05, 20:01 Jest jedną z fajniejszych uliczek na TF Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rocznik- 1962 Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 21:10 Po przeczytaniu twojego postu wydaje mi sie ,ze chodzilysmy do tej samej klasy.Moja wychowawczynia byla (1-3)byla E.Rosiewicz 4-8-p.R.Krajewska od chemii -p.Kresa rosyjski-p.Poplawska j.polski-Sztejnert natomiast dyrka- Kiljanska:)(?) Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Re: Targówek Fabryczny 10.10.05, 13:59 Wow, oczywiscie. Ujawniamy sie? Jestes dziewczyna? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aga rocznik 71 Re: Targówek Fabryczny IP: 62.233.167.* 14.10.05, 13:47 A może zorganizujemy zjazd absolwentów naszej szkoły 58, wiem że chyba dwa lata temu bylo 70-lecie szkoły.Nie byłam na nim, dowiedziałam sie po terminie. Fajnie byłoby spotkac się ze ze starymi znajomymi. Pamiętam, że była kronika szkoły którą pewnie mozna obejrzeć rozpoznać siecbie na zdjęciach. Pamiętam o szkole i pamietam o naszym Targówku mieszkałam tam 20 lat. Moja klasa była super. Moja wychowawczynią była E.Rosiewicz, chemia fizyka G.Kresa, rosyjski- P.M.Wosławska,j.polski Sztejnert, dyrktorka P.kiliańska Należałam do chóru którym kierowała P.Maria Stańczak. Pozdrawiam wszystkich byłych mieszkańców targówka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 62 Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 22:57 do goscia ktos czy chodzilas do tej szkoly w ktorej obecnie pracujesz? . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ktoś Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 21:55 nie mój rocznik to 74 ale teraz opiekuję się kroniką szkolną i posiadam wiele zdjęć Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga rocznik 71 Re: Targówek Fabryczny IP: 62.233.167.* 28.10.05, 14:21 Czy kronikę można obejrzeć w szkole ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość : ktoś Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:19 Ostatnio nawet z panią dyrektor oglądałyśmy te wszystkie stare kroniki.... nawet się wzruszyła.. Myślę, że nie miałaby sprzeciwu co do obejrzenia kronik ( są w archiwum szkolnym). Poza tym w przyszłym roku szkolnym tj.2006/2007 czeka nas okrągła rocznica szkoły. chyba w styczniu- jeszcze nie ustalono. Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Rocznica szkoly nr 58 18.11.05, 17:27 Moze spobowalibysmy rozglosic te rocznice. Moze udaloby sie odszukac wiecej absolwentow. Moze forum by pomoglo? Czy Pani dyrektor by chciala, bo to jednak duza akcja? Moglabys sie dowiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
ella65 Re: Rocznica szkoly nr 58 02.01.06, 12:44 Czy już coś wiadomo o rocznicy SP 58.Ja do tej szkoły uczęszczałam krótko, bo zaledwie pierwsze 2 lata, ale do dziś mam w pamięci moją wychowawczynie p. Zwolińską, oraz Kiliańską.Pamietam także dyrektora Tarachę. Bardzo często bywam w tej okolicy i zawsze z sentymentem spogladam na szkołę i z chęcią bym odwiedziła. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ktoś Re: Rocznica szkoly nr 58 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:39 Na temat rocznicy jeszcze nie ma konkretnych informacji, ale może trochę wspomnień?...... rotf.w.interia.pl/osiedle.htm Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga rocznik 71 Re: Targówek Fabryczny IP: 62.233.167.* 23.11.05, 09:10 przepraszam a kto jest dyrektorem szkoły za moich czasów była to P.Kiliańska a potem nie pamiętam nazwiska, czy to jest stray pracownik szkoły. Jestem za rozgloszeniem zjazdu (jeżeli Pani Dyrektor się zgodzi) a kroniki muszę koniecznie obejrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Targówek Fabryczny IP: 62.233.167.* 26.11.05, 13:01 Pamiętacie: "Moja mała do widzenia już, jeszcze raz buzi daj, a wywalczę ci kraj, wielki kraj pełen snów. Więc bogata będziesz, że aż strach, ja przy tobie jak król w domku drobnym jak ul, będę śpiewał Ci tak: Moja mała otrzyj łzy, będę listy pisał Ci o wojence nie myśl żle, moja mała, moja mała, mój ty śnie". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ula1110 Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 21:13 Czy wiadomo kiedy będą obchody rocznicowe? serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rocznik-1962 Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 18:29 tak jestem dziewczyna w klasie bylo siedem dziewczat Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Re: Targówek Fabryczny 10.10.05, 19:43 Napisałam na pocztę, odpiszesz, czy chcesz potrzymać mnie jeszcze w niepewności? Masz bardzo dobrą pamięć. Ja mam luki Masz gg? Może pogadamy? Odpowiedz Link Zgłoś
czterydychy Bardzo dziękuję za odzew! 11.10.05, 22:46 Jestem pod duźym wrażeniem informacji, które tu przekazujecie. Jest to dla mnie bardzo waźne. Nie mam rodziny i nie mam się kogo zapytać. Wielu rzeczy dowiedziałam się dopiero tu. Bardzo dziękuję. Nie było długo odzewu, a teraz post za postem. Odszukała mnie koleżanka, bardzo wzruszające. Dziękuję i poproszę o jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ANKA Re: Bardzo dziękuję za odzew! IP: *.aster.pl 13.10.05, 19:45 przejezdzałam ostatnio przez KSIĘCIA ZIEMOWITA CZAS TAM SIĘ ZATRZYMAŁ SMĘTNIE , UBOGO , JAKOŚ SMUTNO . CO PRAWDA BUDUJĄ JAKIŚ DOM - BLOK ALE OGÓLNIE BEZNADZIEJA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: byly mieszkaniec Re: Bardzo dziękuję za odzew! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 09:09 Anka tu chodzi o wspomienia,a nie o krytyke jak obecnieto wszystko wyglada - czas robi swoje.Mysle,ze dla Ciebie za malo czasu uplynelo lub wcale tam nie mieszkalas badz masz zle wspomienia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anka Re: Bardzo dziękuję za odzew! IP: *.aster.pl 28.10.05, 18:24 wyprowadziłam się nając lat 15 ( TERAZ MAM 50) NIE KRYTYKUJĘ TO MOJE DZIECINSTWO ale tam naprawde czasię zatrzymał żadnych zmian- skansen ale sentyment pozostał Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: byly mieszkaniec Re: Bardzo dziękuję za odzew! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 22:29 W ktorym miejscu mieszkalas? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anka Re: Bardzo dziękuję za odzew! IP: *.aster.pl 30.10.05, 18:31 mieszkałam na Rybieńskiej obok był ,,drewniak '' bawiśmy się tam w chowanego z okien było widać pole i P A R K WTEDY WYDAWAŁ SIĘ DUŻY mam na imię Hanka ojciec był tramwajarzem . na podwórko wchodziło się przy bramie obok zakładu krawieckiego chyba iedynego na Ziemowita bylto zakład Pana MŁYNARCZYKA . POZDRAWIAM HANKA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Archie Re: Bardzo dziękuję za odzew! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 22:53 Ja były mieszkaniec Szmulek posdrawiam tzw.Stary Targówek. Nie czytałem wszystkich postów, bo poprostu mi sie nie chciało lech chcąc nie chcąc miałem z tą częścią miasta dośc dużo wspólnego, np. dziewczyny. Wielu kolesi z ziemowita gdzies przepadło ale czuwam nad wątkiem i w razie czego się odezwę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Hej, Archie 10.12.05, 18:59 Witaj. Ja też jestem bylym mieszkańsem Szmulek i mialem kolesi na Ziemowita To byly lata 1946 - 1956. Jeśli jesteś "były" z tego czasu, to się odezwij. K. K. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Hej, Archie 10.12.05, 19:05 I zapraszam Cię na forum "Szmulowizna da si e lubić": forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14809 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: .......... Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 13:39 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: n4 Re: Targówek Fabryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 10:36 Chodziłem do tej szkoly trochę póżniej bo w latach 80 , ale wszystkie wymienione nauczycielki tam jeszcze uczyły.Z chęcią pochodziłbym do szkoły jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Targówek Fabryczny IP: *.chello.pl 08.01.06, 18:49 Absolwenci naszej szkoły nr 58 rocznik 71 odezwijćie sie Odpowiedz Link Zgłoś
palker dom braci Schiele na Ziemowita 08.02.06, 13:46 w spisie zbytków publikowanych przez ZOK figuruje tajemnicza dla mnie pozycja: dom braci Schiele z dopiskiem w nawiasie (browar). Domyslam sie zatem, ze chodzi o tych Schiele od browaru Haberbuscha i Schiele. No i podany jes adres: ul. ks. Ziemowita. Niestety, bez numeru. Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie, niech mi to pokaze palcem, gdzie dokładnie ów dom stoi. Bardzo proszę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
montrealczyk1 Re: zbiornik gazu na ul. Utrata, 26.07.06, 15:38 Widać go było przez lata 70-80 te, Duży widoczny z daleka. W którym miejscu się znajdował. Nie ma już po nim śladu, Odpowiedz Link Zgłoś
eewa18 Re: Nowy Dom Kultury na ul. Siarczanej 6 20.11.06, 14:38 w dworku. Czy będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
montrealczyk1 Re: Dlaczego tak dużo alkoholu na ulicach 26.07.06, 15:17 przy sklepie monopolowym? Odpowiedz Link Zgłoś
montrealczyk1 Re: Chętni do Rady Dzielnicy Targówka, wybory 26.07.06, 15:20 Kto kandyduje z tej okolicy? SLD, PiS, PO , Samoobrona, LPR, PSL, inne, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dora Re: Targówek Fabryczny IP: *.chello.pl 22.08.06, 09:56 A ja mieszkałam na ulicy Dziewanny. Do szkoły nr 58, do klasy Pani Elżbiety Rosiewicz chodziłam przez pierwsze trzy lata, później wyprowadziliśmy się z Targówka. Z wielką przyjemnością czytałam Wasze posty, miło jest czasem przenieść się myślami w "kraj lat dziecinnych". Pozdrawiam wszystkich forumowiczów mających wspomnienia związane z Targówkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krzysiek Re: Targówek Fabryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 16:34 Ja też chodziłem do tej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ula1110 Re: Targówek Fabryczny 08.11.06, 23:03 jestem następna też chodziłam do klasy Pani Rosiewicz, pozdrawiam wszystkich wpisujcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.28 Re: Targówek Fabryczny 10.11.06, 10:36 chodziłam do klasy 1-3 P.Naruszko a 3-8 P.Rosiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
margala >>>Forum Targówek Fabryczny<<< 03.11.06, 17:55 Założyłem forum 'Targówek Fabryczny' dla wszystkich mieszkańców i miłośników tego miejsca. Zapraszam: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44117 /prawdę pisząc, to założyłem je przede wszystkim dlatego, że coraz więcej wątków na temat Targówka Fabrycznego zaczęło się pojawiać na forum ZACISZE, wprowadzając w ten sposób pewien chaos./ PozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś
wrobad3 Re: forum Targówka Fabrycznego, zapraszamy 03.11.06, 21:22 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44117 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krzywy Re: Targówek Fabryczny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.19, 07:05 Witam. rocznik 59, ul. Księżnej Anny , Szkoła Podstawowa nr 58 ul. Mieszka I 7. Na terenie dawnego WZT jest centrum logistyczne City Point . Przedszkole na Rzecznej właśnie zburzono Odpowiedz Link Zgłoś