Dodaj do ulubionych

Palma pomocy!

25.10.09, 11:04
Od prawie roku mam palmę kupioną w biedronce za grosze. Od tamtej
pory podrosła i w ogóle, ale na dolnych liściach pojawiły sie białe
naloty. Chyba to nie są wełnowce. Ziemie w doniczce obłożyłam
czosnkiem, myślę poutykać w ziemi zapałki. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • ewa-sledz Re: Palma pomocy! 25.10.09, 11:36
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ce/lg/ggka/BfRMvWpHn3t9iWEtHB.jpg
      [/img]
      • ewa-sledz Re: Palma pomocy! 25.10.09, 13:21
        Oto zdj palmy:

> [img]
        >
        fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ce/lg/ggka/BfRMvWpHn3t9iWEtHB.jpg
        > [/img]
    • wanda43 Re: Palma pomocy! 25.10.09, 13:44
      Na fotce dokladnie nie widać, ale jeśli to wygląda, jak maleńkie klaczki waty,
      to to z pewnością są wełnowce. Możesz spróbowac usunąć je wacikiem moczonym w
      wodzie z Ludwikiem. Ze wszystkich środków do zmywania akurat Ludwika nie znosza
      najbardziej. Trzeba to zrobic bardzo dokładnie. Jeśli to nie pomoże, to
      niestety, pozostaje chemia. W ogrodniczych sklepach dostaniesz środki na
      wełnowce i inne dranstwa. Można zrobic oprysk lub wg przepisu dodac środek do
      podlewania. Po ok. dwóch tygodniach zabieg trzeba powtórzyć. To draństwo fruwa,
      więc uwazaj, bo zaatakuje ci inne rosliny.
      • ewa-sledz Re: Palma pomocy! 26.10.09, 11:36
        Dzięki za odzew. Wczoraj jeszcze raz dokładnie odejrzałam roślinę i jestem pewna, że to jednak nie wełnowce.
        Trochę się na nich znam, bo walczyłam z nimi kiedy zaatakowały mi kawę. Sytuacja podobna, ją tez kupiłam za
        grosze w markecie. Gdyby nie to że nie poddawała sie latwo, dzielnie rosła to pewnie spisała bym ja na straty.
        W sklepie wyglądała ładnie. Jak przyniosłam ją do ciepłego domku po kilku dniach zaczęły wyłazic na liście. Wtedy
        nie wiedziałam co to jest. Latem kawę wyniosłam do ogrodu, z myślą, że może latające owady się z nimi rozprawią.
        Trochę zadziałało. Kolonia się zmniejszyła. Teraz jest już w domu. Jeszcze trafiają sie pojedyńcze sztuki, ale mam
        nadzieję, że najgorsze jest juz za.
        Wracając do palmy. Wygląda to tak: plamki koloru białego są większe i mniejsze. Usiane raz przy razie. Więcej na
        wierzchniej stronie liścia. Te większe jak zdrapałam paznokciem pod spodem kryją jajeczko żółtego koloru wielkości
        ziarenka maku, może nawet mniejsze.
        I co wy na to? Przędziorki?Tarczniki, a może wciornastki. Ja nie mam pojęcia. Stosował ktoś może pałeczki Bayera
        Provado Combi Pin. Rozważam ich zakup, ale nie wiem czy są skuteczne.
        • wanda43 Re: Palma pomocy! 26.10.09, 13:58
          Pałeczki to za mało. Lepiej zastosuj Provado. Jeśli, jak piszesz są tam jaja, to
          ta franca może ci sie rozleźć. Raczej nie sa to ani wciornastki, ani
          przędziorki, ani tym bardziej tarczniki. Jesli nie sa to wełnowce, to juz nie
          wiem co. Nigdy sie z czymś takim nie spotkałam.
    • huncvot biale plamy na palmie 18.04.15, 22:16
      Wlasnie na mojej palmie tez zauwazylem coraz wiecej takich białych plam. Po zdrapaniu nalotu pod spodem jest brazowa plama. Wyglada jak grzyb. Cos jak mączniak moze. .. Najwiecej jest na dolnych lisciach. NA mlodych gornych prawie nie ma. Podlewam raz w tygodniu , stoi na naslonecznionym miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka