adwarp 02.09.10, 21:57 mam jedną, która ma bardzo długie liście, ale niestety nie są one płaskie tylko wyglądają jakby brzegi skręcały im się do środka ktoś wie dlaczego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adwarp Re: Sanseweria 03.09.10, 09:57 raczej nie:( jak kupiłam to liście były płaskie tylko znacznie krótsze... u mnie wystrzeliły, trochę się rozłożyły i poskręcały:( Odpowiedz Link
adwarp wrzucam zdjęcia 12.09.10, 10:48 na dole zupełne rurki się porobiły:(, jak tak patrzę na te zdjęcia to myślę,że może ona ma za sucho....wlewam wodę na podstawek i może te korzenie są krótkie i nie zdążają się napić? fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2420047,2,1,sanseweria-001.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2420048,2,2,sanseweria-002.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2420050,2,4,sanseweria-003.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2420049,2,3,sanseweria-004.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2420051,2,5,sanseweria-005.html Odpowiedz Link
yoma Re: wrzucam zdjęcia 13.09.10, 12:34 U u u... sanseweria ona lubić sucho, ona być za mocno podlewana ona gnić. Możesz ją podlewać od góry nie za często! Raz na dwa tygodnie! (orientacyjnie oczywiście) sanseweria w ogóle lubi, jak ją postawić w kącie i zapomnieć o niej. Przesadziłam oczywiście, ale ona naprawdę tak ma. Podlewać rzadko, nawozić jeszcze rzadziej, tylko liście z kurzu czyścić. Co do tej twojej,. ona mi wygląda zupełnie normalnie. Był młodziutka, to była roztrzepana, urosła, to jej się zaczęły rurki robić u dołu, a dopiero górą roztrzepywać. One tak mają. Walcowata w ogóle na tym polega, że ma przyblokowany ten gen od roztrzepywania się liści i liście są od dołu do góry równo rurowate, nie otwierają się. Radzę zapomniec o niej na czas jakiś, bo ją troską zabijesz :) Odpowiedz Link