Dodaj do ulubionych

Schlumbergera choruje

25.09.10, 08:14
Moja schlumbergera choruje, albo ja próbuję ją wykończyć. Od jakiegoś czasu (raczej miesięcy niż tygodni) zaczyna wybarwiać się na czerwono-brunatno - zwłaszcza młode przyrosty. jest przy tym coraz bardziej "wiotka", tak jakby zaczynała więdnąć.
Stoi na parapecie wschodniego okna i staram się jej nie przelewać ani nie przesuszać - po prostu jak ziemia trochę przeschnie to podlewam.
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2438169,5,1,51206,P1030320.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,2438170,5,2,51206,P1030321.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,2438171,5,3,51206,P1030323.html
Proszę mi podpowiedzieć: co powinienem zrobić???
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Schlumbergera choruje 25.09.10, 10:15
      Po pierwsze ma za duzo słońca, po drugie za mało wody.
      To specyficzny kaktus, nie lubi zbyt duzo światła, a za to lubi wilgotne podłoże.
      Przestaw trochę dalej od okna i dbaj, żeby nie przesychała ziemia.
    • maciekk123pl Re: Schlumbergera choruje 25.09.10, 15:23
      Schlumbergera (Zygokaktus) nie toleruje promieni słonecznych - nawet tych o poranku - Twoja ma za dużo słonka i dlatego się zaburaczayła. Przestaw na parapet północny, jezeli takiego nie masz to za firankę, lub rano miej zamknięte żaluzje/rolety.
      • jacek_f Re: Schlumbergera choruje 26.09.10, 01:16
        Dziękuję za rady. Spróbuję je zastosować.
        • yoma Re: Schlumbergera choruje 27.09.10, 22:14
          Powiem ci na pociechę, że one są niezniszczalne. Próbowałam kiedyś takiego zamordować trzymając przez lato na południowym oknie, na zewnątrz, z minimalną ilością wody.

Nie patrzcie tak na mnie, myślałam wtedy, że kaktus to kaktus :)
          • jacek_f Re: Schlumbergera choruje 28.09.10, 19:07
            Z tą niezniszczalnością droga yomo to przesada. Poprzednią bardzo szybko załatwiłem. Przeczytałem, że nie sprzyja jej suche podłoże i ...... po kilku tygodniach zgniła.... Mam "rękę" do roślinek!?
            Ale dziękuję Ci za pociechę. Teraz postawiłem roślinkę na parapecie północnego okna i nie dopuszczę do wysuszenia ziemi pamiętając jednocześnie że to nie papirus. Pozdrowienia.
            • yoma Re: Schlumbergera choruje 28.09.10, 20:54
              A widzisz - z tego zatem płynie morał, że lepiej podsuszyć niż zalać, bo ta moja tamto lato przeżyła. Sukcesu w uprawie życzę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka