Dodaj do ulubionych

Reo - problem :/

08.02.11, 20:24
Witam ponownie. Dziś chcę poruszyć temat Reo Meksykańskiego. Mam z nim problem. Stoi na południowym parapecie, pod którym jest gorący kaloryfer. Słonce przez szybę plus gorąc kaloryfera. Wysycha mi ciągle na wiór. Było przesadzane wiosną, ale bardzo urosło... Podlewam praktycznie codziennie, wkładanie całej doniczki do wody tez juz praktykowałem. Próbowałem ze zmianą miejsca - przestawiłem z okna południowego na zachodnie pod którym nie ma grzejnika. Wtedy z niedoboru słonca rozwijało się nieprawidłowo - nowe liście były słabo wybarwione i cienkie wiec wrocilo na poprzednie miejsce. Szkoda mi go, bo ladne, a ciagle schnie i schna koncowki lisci. Co polecacie? Może czas na przesadzanie?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Reo - problem :/ 09.02.11, 09:51
      > Może czas na przesadzanie?

To możliwe, bo też mam kwiatki na południowym parapecie z grzejnikiem i nie schną na wiór. Ja tam wychodzę z założenia, że w mieszkaniu nie ma co się zbytnio przejmować okresem spoczynku, co co to za spoczynek na podgrzanym parapecie, i jak kwiatek żąda przesadzenia, to przesadzam. Nie narzekają.
    • wanda43 Re: Reo - problem :/ 09.02.11, 11:39
      Ono lubi dość dużą wilgotnosc powietrza. Moze spróbuj go zraszać z rana, zanim slonce zacznie go oswietlac, bo promienie + kropelki wody, to jak soczewka i moglo by mu liscie poparzyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka