Dodaj do ulubionych

Wando - phalek bez liści

10.02.11, 07:59
Dzięki twoim radom większość moich kwiatów pięknie rośnie.. jednak mam problem z jednym.. to phaleonopsis (jak przekręciłam - wybacz) i zgubił wszystkie liście.. pęd kwiatowy też usechł... zostały tylko korzenie.. od góry są srebrne zwykle, natomiast w środku (ma przezroczysta doniczkę) są grube i zielone...
nie wiem co z nim robić dalej.. ten stan utrzymuje się już kilka tygodni.. jeśli nie miesięcy.. proszę o porady.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Wando - phalek bez liści 10.02.11, 08:42
      :) Phalaenopsis

Jesli masz cierpliwosc i naprawde chcesz go uratowac, to moze sie udac. Moze, ale nie musi. Co prawda fotki nie wrzucilas tego co z niego zostalo, ale ... jesli korzenie sa jedrne i zostalo to, z czego wyrastaja w stanie jako takim - szansa jest, ze wypuści z boku basal keiki, czyli nową rosline. Traktuj te resztki tak, jakby to byla normalna roslina. Wszystko zalezy od tego, czy nie zaatakowala go zgnilizna i czy on dalej nie gnije. Moze jednak wrzuc fotke tego, co zostalo?
      • kiecha3 Re: Wando - phalek bez liści 10.02.11, 09:35
        Wando złota,
        fotkę jak zrobię to wrzucę ;)
        dzisiaj wybebeszyłam go z doniczki, i obejrzałam od "wewnątrz"... było trochę gąbki, ale takiej pociętej i resztkowej - to wywaliłam.. korzenie średnio.. te co wychodziły centralnie do dołu ze środka zupełnie zepsute - wycięłam... na niektórych korzeniach, tych zielonych pojawiają cię białe kropki - nie wiem może to pleśń..???
        dziś wymieniłam podłoże i zobaczymy co dalej....
        traktuję go jak wszystkie inne moje kwiaty... najpierw opadły mu kwiatki (dostałam kiedy kwitł), potem powoli liście zaczęły usychać i odpadać.. że tez mnie nie tknęło co by sprawdzić tę gąbkę...

dzięki za sprostowanie nazwy - jesteś bosska

P.S. mam też dwa (chyba)cymbidium i nie wiedzieć czemu liscie im się łamią w połowie długości i delikatnie zasychają na tym miejscu... pomijam już fakt, ze nie kwitną wcale od ponad roku, może dwóch.. (raz mi tylko zakwitł jeden - warto czekać!!)
        • yoma Re: Wando - phalek bez liści 10.02.11, 14:34
          Słuchajcie, ciągle ostatnio słyszę o gąbce - co z nią? W podłożu występuje?
          • chantal10 Re: Wando - phalek bez liści 10.02.11, 15:29
            Tak, dodają ją do podłoża. W moim przypadku w każdym z trzech storczyków miałam tę gąbkę pociętą na maleńkie kawałki.
            • yoma Re: Wando - phalek bez liści 10.02.11, 15:50
              Dzięki, warto wiedzieć. Pamiętasz może markę?
          • wanda43 Re: Wando - phalek bez liści 10.02.11, 16:27
            To jest gąbka florystyczna. Producenci dodaja do podloza, aby w transporcie itepe utrzymywala wigotnosc podloza przez dluzszy okres. W kwiaciarniach panienki nie maja pojecia o pielegnowaniu storczykow i rowno leja kranowke i po lisciach i w doniczki. Efektem jest zalewanie rosliny i w konsekwencji gnicie korzeni, oraz lisci. Stracilam na początku w tego powodu kilka okazow. Teraz, nauczona doswiadczeniem pierwsze co robie po kupieniu, czy otrzymaniu storczyka, to wywalam go z doniczki i dokladnie sprawdzam. Cuda juz znajdowalam w podlozu - gabke florystyczna w kawale lub pocietą zwyklą, klęby ligniny, bandazy oraz mchu spagnum.
            • yoma Re: Wando - phalek bez liści 10.02.11, 18:47
              W mordkę, w życiu bym nie wpadła...

Znaczy mam farta nieprzeciętnego, bo też wywalam, nie tylko storczyki, ale cuda mi się jeszcze nie trafiły :)
              • jaga_22 Re: Wando - phalek bez liści 11.02.11, 15:02
                Uważam,że phalaenopsis to niezniszczalna roslinka,o ile się jej nie zaleje.
                Dwa lata temu córka miała,przekwitł,a ponieważ nic dalej się nie działo a kwitł aż 7 m-cy
                nie podlewała chyba z pół roku,bo stał między kwiatami,aż w końcu postanowiła go wyrzucić.
                Ja go zabrałam,obcięłam badyl suchy,zaczęłam podlewać i po jakiś czasie zobaczyłam 2 listki.Wykopałam
                go oberwałam stare korzenie i posadziłam do zwykłej lekkiej ziemi,bo nic innego nie miałam.
                Znów czekałam parę miesięcy i oto widzę nowy listek.Ciekawa jestem,czy kiedyś
                moja cierpliwość zostanie nagrodzona.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2613478,2,2,DSCN2360.html

A to mój phalaenopsis,który po przekwitnięciu w zeszłym roku zaczął kwitnienie od stycznia.Niestety 5 pierwszych kwiatów zwiędło jednego dnia prawdopodobnie z przyczyny wietrzenia pokoju ,a stał tuż przy balkonie.Teraz stoi w moim pokoiku i rozkwitły dalsze kwiatki.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2613477,2,1,DSCN2358.html
                • wanda43 Re: Wando - phalek bez liści 11.02.11, 17:19
                  Storczyki sa epifitami, a szczegolnie Phalaenopsis musza mieć dostęp powietrza i światła do korzeni. Wlasnie z tego powodu Phalaenopsis rosna w przeźroczystych doniczkach z otworami. Takie eksperymenty, jak twoj koncza sie zgniciem korzeni i smiercia rosliny w niedlugim czasie. Juz nie raz przyszlo mi ratowac storczyki rodziny bądz znajomych, ktorzy stwierdziwszy, ze choruja, bo rosną w smieciach, pakowali je do ziemi i doniczek ceramicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka